23/2/10

Εγκρίθηκαν οι εφημερίες των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών για το 2010 και δημοσιεύθηκαν οι κατανομές ανά νοσοκομείο


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης έχει αναρτηθεί η Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία εγκρίνονται οι ενεργείς εφημερίες Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών Χημικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών - Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων - Ακτινοφυσικών και Κτηνιάτρων για το έτος 2010.

Στην ίδια ανάρτηση υπάρχει και αναλυτική κατάσταση των ποσών ανά νοσοκομείο.

Για να διαβάσετε ή να τυπώσετε όλη την απόφαση και να δείτε όλους τους πίνακες των κατανομών των ποσών ανά νοσοκομείο, παρακαλούμε ανατρέξετε στη διεύθυνση της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης, εδώ: http://pefni.blogspot.com/2010/02/2010.html


Πηγή


http://pefni.blogspot.com/2010/02/2010.html

Χωρίς φαρμακοποιούς πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ

«Παράνομα» λειτουργούν τουλάχιστον 10 νοσοκομειακά φαρμακεία, τα οποία εκτός από τους εσωτερικούς ασθενείς εξυπηρετούν και ασθενείς που διαθέτουν βιβλιάρια απορίας, αλλά και ασφαλισμένους όλων των ταμείων στους οποίους χορηγούνται νοσοκομειακά φάρμακα!

Τα φάρμακα στα νοσοκομεία αυτά διακινούνται ανεξέλεγκτα, ενώ δεν μπορούν να χορηγηθούν τα ναρκωτικά και να εκτελεστούν συνταγές. Τη στιγμή που τα νοσοκομειακά φαρμακεία διαχειρίζονται φάρμακα αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ και συμβάλλουν κατά το 1/3 περίπου στο συσσωρευμένο χρέος των νοσοκομείων.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) Ειρήνη Τσικαλάκη, οι κενές θέσεις φαρμακοποιών «απειλούν τόσο την ασφάλεια της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών όσο και τα οικονομικά των νοσοκομείων».

Σε δέκα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, όπως το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, δεν υπάρχει ούτε ένας φαρμακοποιός (Πανεπιστημιακό Λάρισας, Γ.Ν. Τρικάλων, Γ.Ν. Βέροιας, Γ.Ν. Δράμας, Γ.Ν. Ρόδου, Γ.Ν. Σπάρτης, Γ.Ν. Καρπενησίου, Γ.Ν. Αιγίου, Γ.Ν. Αμαλιάδας και Κ.Υ.- Νοσοκομείο Καλαβρύτων), σε 56 υπηρετεί μόνον ένας φαρμακοποιός και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας υπηρετούν δύο φαρμακοποιοί, με αδυναμία κάλυψης της εφημερίας.

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» υπηρετούν έξι (χρειάζονται 15), στον «Ερυθρό» δύο από οκτώ και στο «Λαϊκό» μόλις τρεις.

Η ετήσια κατανάλωση φαρμάκων στο ΕΣΥ αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και εμφανίζει ρυθμό αύξησης έως και 20%. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απουσία μηχανογραφικού συστήματος και την αδυναμία των διοικήσεων να διαπραγματευτούν για τις τιμές με τις προμηθεύτριες εταιρείες, όπως ορίζει η σχετική αγορανομική διάταξη.

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) έχει προειδοποιήσει με σειρά εγγράφων την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στο πιο πρόσφατο από αυτά τονίζεται ότι στα 132 νοσοκομεία της χώρας υπηρετούν μόλις 286 φαρμακοποιοί, αριθμός ο οποίος υπολείπεται κατά 45% των οργανικών θέσεων.

Η πρόεδρος της Ενωσης κ. Ειρήνη Τσικαλάκη σημειώνει ότι τα νοσοκομειακά φαρμακεία διαχειρίζονται το 30% των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων. Η δαπάνη για φάρμακα -αναφέρει- συμβάλλει κατά το ένα τρίτο στο συσσωρευμένο χρέος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, η σπατάλη διογκώνεται από την έλλειψη νοσοκομειακής συσκευασίας. Υπάρχουν φάρμακα που διατίθενται σε φιαλίδια ή συσκευασία («μπλίστερ»), χωρίς να αναγράφεται σε κάθε κάψουλα το όνομα και η δοσολογία της.

Η ΠΕΦΝΙ έχει ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το πρόβλημα, ενώ παράλληλα έχει καταθέσει και τις προτάσεις της για μία νέα φαρμακευτική πολιτική. Μεταξύ αυτών είναι και η θέσπιση νοσοκομειακών συσκευασιών ημερήσιας δόσης για τα φάρμακα, όπως άλλωστε έχει προτείνει και ο ΕΟΦ. Η απουσία νοσοκομειακών συσκευασιών οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη πόρων στο νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί για μία μόνο κάψουλα να διατεθεί συχνά ολόκληρη καρτέλα φαρμάκου.

Η προμήθεια των φαρμάκων από τα νοσοκομεία γίνεται σε συγκεκριμένες τιμές, ανεξάρτητα από την ποσότητα, το είδος και τον χρόνο αποπληρωμής τους. Το Δημόσιο -ως ο μεγαλύτερος «καταναλωτής»- δεν ασκεί το διαπραγματευτικό του δικαίωμα. Τα περισσότερα φάρμακα παρέχονται από πολλούς παραγωγούς και υπάρχει περιθώριο για σοβαρές μειώσεις στις παρεχόμενες τιμές.

Ακόμη και υπό τις συνθήκες αυτές, δεν μπορεί να γίνει έλεγχος. Σχεδόν το σύνολο των νοσοκομειακών φαρμακείων είναι μηχανοργανωμένα, αλλά με δέκα διαφορετικά συστήματα μηχανογράφησης! Η έλλειψη συμβατότητας μεταξύ των συστημάτων καθιστά αδύνατη τη διασταύρωση στοιχείων.




Πηγές

Χωρίς φαρμακοποιό 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ!

Ανεξέλεγκτη η χορήγηση φαρμάκων στα νοσοκομεία

Ανεξέλεγκτα τα φαρμακεία των νοσοκομείων

Παράνομα φαρμακεία στο ΕΣΥ

Χωρίς φαρμακοποιούς πολλά νοσοκομεία

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Κενό το 45% των θέσεων φαρμακοποιών

21/2/10

Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων: Ασθενείς και Ερευνητές Συνοδοιπόροι για τη Ζωή


Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων είναι μια κίνηση, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που στόχο έχει να αναδείξει και να αναπτύξει πάνω σε κοινά θέματα των σπανίων παθήσεων, γενετικής προέλευσης ή μη, όλες τις δράσεις ενημέρωσης, έρευνας, συγκέντρωσης πληροφοριών αλληλοβοήθειας, στην Ελλάδα, όπως στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ένωση αυτή είναι ένας δυνατός φορέας, o οποίος, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, προβάλλει τα προβλήματα των ατόμων με σπάνιες παθήσεις καθώς και των οικογενειών τους και προωθεί και στηρίζει τα αιτήματά τους.

Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων ιδρύθηκε από μία ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων καθώς και εκπροσώπων συλλόγων ασθενών με την ηθική υποστήριξη της Eurordis - European Rare Diseases - και στοχεύει :
  • Στην ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού, σχετικά με τα αίτια πρόκλησης των παθήσεων αυτών, τη δυνατότητα πρόληψής τους, τον τρόπο αναγνώρισής τους, τις επιστημονικές καταβολές τους και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους, κυρίως δε στην προώθηση της έρευνας, η οποία θα δώσει την ευκαιρία για τη δημιουργία νέων φαρμάκων (ορφανά φάρμακα-orphan drugs) ώστε να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα της θεραπείας.
  • Στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας της ζωής των ασθενών με την πρόσβαση στην έγκυρη πληροφόρηση, τη διάγνωση, την περίθαλψη, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
  • Στη δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών για την Ενημέρωση των επιστημόνων, την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών, την προώθηση της έρευνας και γενικά την παροχή πολύτιμων στοιχείων για πληρέστερη γνώση της κάθε νόσου. Για την επίτευξη του σκοπού σημαντικός θα είναι ο ρόλος των επιστημόνων, οι οποίοι θα βοηθήσουν στη συλλογή στοιχείων ανάλογα με την ειδικότητά τους.
  • Στην ενίσχυση της ελπίδας για τη θεραπεία των σπάνιων παθήσεων μέσω της επιστημονικής και κλινικής έρευνας
  • Στην επίλυση κοινών ασφαλιστικών προβλημάτων.
Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) ανακοινώνει την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων την 28η Φεβρουαρίου 2010.

Βασικός σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Παθήσεων είναι η έμφαση της ενημέρωσης για το ευρύ κοινό σχετικά με τις Σπάνιες Παθήσεις και τις επιπτώσεις τους στην ζωή των ασθενών, αλλά και η προβολή της σοβαρότητας τους σαν προτεραιότητα στα θέματα υγείας.

Αυτή τη χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων θα είναι επίσης η ευκαιρία να στηρίξουμε όσους φορείς ασχολούνται με τις Σπάνιες Παθήσεις ώστε να παρακινήσουν την Επιστημονική Κοινότητα να τονίσει το ενδιαφέρον της για την έρευνα και να ενισχύσει την προσπάθεια εύρεσης οικονομικών πόρων.

Οργανώνεται από τις Εθνικές Ενώσεις Σπανίων Παθήσεων, μέλη της EURORDIS (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σπανίων Παθήσεων), με στόχο ότι η Ημέρα αυτή θα βοηθήσει στην πληροφόρηση για την απειλή ή την εξασθένηση της ζωής από τις Σπάνιες Παθήσεις καθώς και τις ανάγκες των ασθενών που υποφέρουν από αυτές.

Οι Σπάνιες Παθήσεις είναι χρόνιες, εξελικτικές, εκφυλιστικές και συχνά θανατηφόρες με υψηλά επίπεδα πόνου. Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για 6000-8000 Σπάνιες Παθήσεις εκ των οποίων το 75% προσβάλλουν παιδιά.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1.000.000 άτομα που ζουν με Σπάνιες Παθήσεις χωρίς καμία θεσμοθετημένη υποστήριξη και υποδομή. Έρευνα, επιστημονική γνώση, θεραπευτική αντιμετώπιση, κοινωνική και ασφαλιστική κάλυψη είναι ελλιπής και άρα απολύτως αναγκαία.

Με αφορμή την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Επίσκεψη με δώρα σε παιδιά με Σπάνιες Παθήσεις (λευχαιμίες κλπ) στα Νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία & Αγλαΐα Κυριακού, στις 26 Φεβρουαρίου 2010

• Ενημερωτική εκδήλωση στο εμπορικό κέντρο “The Mall”, στις 27 Φεβρουαρίου 2010 από τις 10:00 – 20:00.

• Αφιέρωμα στις Σπάνιες Παθήσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδη, στις 28 Φεβρουαρίου 2010

Για περισσότερες πληροφορίες:

Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 7660989, fax 210 7660991.
Τιμοθέου 99-101, 162 32 Αθήνα.


Πηγές

http://www.pespa.gr/gr/pespa_gr.htm
http://www.eurordis.org/
http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/index.php?lng=EN#
http://www.pespa.gr/gr/orphan_gr.htm
http://www.pespa.gr/gr/announcements_gr.htm
http://www.pespa.gr/pdf/RareDiseaseDayPoster.pdf

17/2/10

Ανοικτή πρόσκληση για υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης


Την ανάπτυξη και εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης, για την πλήρη, ηλεκτρονική καταγραφή των συνταγογραφήσεων σε όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς της χώρας, προωθεί η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ) του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η ΓΓΕ προχώρησε ήδη στη δημοσίευση ανοικτής πρόσκλησης προς όλες τις εταιρείες, που επιθυμούν να υποβάλουν γραπτά τις προτάσεις τους, σχετικά με την υλοποίηση του έργου, δημοσιοποιώντας τις βασικές προδιαγραφές του.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:

-Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα απόδοσης μοναδικού κωδικού σε όλους τους ασφαλισμένους, τους ιατρούς και τα φαρμακεία, καθώς επίσης και σε κάθε συνταγή.

-Σε κάθε ιατρό και φαρμακείο θα διατεθούν μηχανήματα ανάγνωσης (scanner),, ώστε να καταγράφονται σε ηλεκτρονική μορφή οι συνταγές από τη στιγμή της έκδοσης, μέχρι την εκτέλεσή τους από το φαρμακείο.


Βασικοί Στόχοι του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης είναι:

1. Ετήσια – Μηνιαία – Εβδομαδιαία – Ημερήσια - Κατανάλωση Φαρμάκων, δηλαδή:

• ποσοτική
• κατά είδος
• κατά αξία
• λοιπές κατηγορίες

2. Πλήρης Απολογιστικός Έλεγχος και Ιχνηλάτηση κάθε συνταγής και φαρμάκου, από τον Ασφαλισμένο μέχρι τον Παραγωγό/ Εισαγωγέα/Διανομέα ανά Περιοχή και όλους τους ενδιάμεσους (π.χ. Γιατρούς,
Φαρμακοποιούς).

3. Μείωση του κόστους Φαρμακευτικής Δαπάνης

4. Η σύνδεση δαπανών για Φάρμακα με την Υγεία του πληθυσμού (πολυφαρμακία). Στόχος 3ετίας

Να προσθέσουμε εμείς σε αυτό το σημείο ότι η Ολλανδία και η Ισπανία έχουν μεγάλη εμπειρία στα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε επίπεδο χώρας. Είναι σαφές ότι άλλο είναι ένα ΟΠΣΥ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας), που προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα, για μια Υγειονομική Περιφέρεια που καλύπτει Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και άλλο είναι ένα μηχανογραφικό σύστημα για ολόκληρο το Υγειονομικό Σύστημα μιας χώρας.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να μείνει μόνο στα θέματα των συνταγών, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να αφορά όλο το υγειονομικό σύστημα.

Μπορείτε να ανατρέξετε και στις αναρτήσεις της Nosfar για τη "Λευκή Βίβλο της Φαρμακευτικής" που αφορά τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων.


Πηγές

http://www.gge.gr/home/index.html

http://www.gge.gr/up/files/ele_sys_syntages.pdf

http://nosfar.blogspot.com/2010/01/10.html

http://nosfar.blogspot.com/2009_02_01_archive.html

Διαλειτουργικότητα Ηλεκτρονικών Μητρώων Υγείας και Συστημάτων Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

Λευκή Βίβλος της Φαρμακευτικής

15/2/10

«Κοινωνικές Επιδημίες» 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας


Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας, που θα γίνει στην Αθήνα από 15-17 Μαρτίου, 2010, στις συνεδριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Divani Caravel.

Το θέμα του Συνεδρίου είναι «Κοινωνικές Επιδημίες» και τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την επιστολή καλωσορίσματος, "η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας αναδεικνύει εφέτος τις κοινωνικές, κοινοτικές και οικονομικές επιπτώσεις των γνωστών ή λιγότερο γνωστών νοσημάτων που η εξάπλωση τους έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις στην εποχή μας.
Έτσι μεγάλη ποικιλία νοσημάτων και καταστάσεων όπως π.χ. η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η φυματίωση επιδρούν, με την μεγάλη συχνότητα που εμφανίζονται αλλά και με την σοβαρότητα που τα χαρακτηρίζει, στην οικονομία, στην κοινωνική συνοχή και γενικά στην λειτουργία των κοινωνιών σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.
Η αντιμετώπισή τους πάλι απαιτεί συχνά πολιτικές αποφάσεις και κοινωνικές δεσμεύσεις που προφανώς προϋποθέτουν την κατανόηση των προβλημάτων τόσο στο ιατρικό - επιστημονικό πεδίο όσο και στο πολιτικό κοινωνικό επίπεδο.
Η (δι)επιστημονική – οικονομική - κοινωνική διαπλοκή που προκαλούν αυτά τα νοσήματα, η επιδημική τους έξαρση στις κοινωνίες μας και οι στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης απαιτούν μια προσέγγιση βασισμένη σε αντικειμενικότερη και περισσότερο κριτική γνώση, σε μία νέα έννοια ατομικής και συλλογικής ευθύνης και σε μία πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση του κάθε επαγγελματία υγείας με στόχο την κατανόηση της πολυπλοκότητας αυτών των νοσημάτων."

Προεγγραφές

Προεγγραφές μεμονωμένων συνέδρων μπορούν να γίνουν έως και τις 9 Μαρτίου 2010

Οι προεγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε on - line, είτε με αποστολή του Δελτίου εγγραφής στο e-mail ή στο φαξ του Τμήματος Εγγραφών της εταιρείας οργάνωσης του συνεδρίου.

C&C International Α.Ε.
Professional Congress Organiser
Πιερίας 1Α, 144 51 Μεταμόρφωση
Τηλ.: 210 6889 130, Φαξ: 210 6844 777
e-mail Εγγραφών: regpublichealthcongress@candc-group.com

Εγγραφές

Μετά τις 9 Μαρτίου 2010 εγγραφές θα γίνονται δεκτές στη Γραμματεία του συνεδρίου, η οποία θα λειτουργεί στο συνεδριακό χώρο, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του συνεδρίου.


Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι οι εξής:

1. Κοινωνικές Επιδημίες
2. Πολιτικές Δημόσιας Υγείας
3. Προαγωγή Υγείας
4. Κοινωνικοί Καθοριστές Υγείας
5. Επιδημιολογία και Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων
6. Διαβήτης - Παχυσαρκία
7. Μη μεταδοτικά νοσήματα (Καρκίνοι, Καρδιαγγειακά)
8. Εμβόλια: Προοπτικές, Εφαρμογές
9. Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία
10. Πράσινη Οικονομία (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-Οικολογική Δόμηση)
11. Ανισότητες στην Υγεία
12. Πολιτικές Ψυχικής Υγείας - Εθισμός
13. Φάρμακα και Δημόσια Υγεία
14. Μικροβιακή Αντοχή - Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις
15. Διατροφή - Ασφάλεια Τροφίμων
16. Μετακινούμενοι Πληθυσμοί και Δημόσια Υγεία
17. Ταξιδιωτική Ιατρική
18. Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός - Υλοποίηση, Εφαρμογή
19. Επαγγελματική Υγεία
20. Διαχείριση Κρίσεων στη Δημόσια Υγεία
21. Ποιότητα στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας (Αξιολόγηση και Στάθμιση)
22. Πληροφοριακά Συστήματα στη Δημόσια Υγεία

Ειδικά Φροντιστήρια

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα διεξαχθούν Εκπαιδευτικά Φροντιστήρια με εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη Δημόσια Υγεία.

Τα φροντιστήρια απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (40 άτομα / φροντιστήριο).

Το κόστος συμμετοχής για κάθε εκπαιδευτικό ανέρχεται στα 40 €. Θα τηρηθεί προτεραιότητα στις δηλώσεις συμμετοχής και θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Η εγγραφή στο Συνέδριο αποτελεί προϋπόθεση παρακολούθησης του φροντιστηρίου. Η Οργανωτική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα ακύρωσης κάποιου φροντιστηρίου σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων.

14/2/10

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Διασφάλιση Ποιότητας & Εργαλεία Πιστοποίησης


Μια νέα πορεία ανοίγει στον τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας στην Ελλάδα. Το HL7 Hellas πιστό στον ρόλο του να παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό πήρε την πρωτοβουλία για να συνδιοργανώσει μια ημερίδα που στόχο έχει να αναδείξει την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, τις επόμενες σχεδιαζόμενες δράσεις του ΕΣΠΑ και τις τρέχουσες εξελίξεις για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας στην Ευρώπη.

Το HL7 Hellas στα πλαίσια του έργου EHR-QTN και με την υποστήριξη του EuroRec σας προσκαλεί στην Hμερίδα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Διασφάλιση Ποιότητας & Εργαλεία Πιστοποίησης», που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2010 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου από τις 11:30 έως τις 17:00.


Πρόγραμμα Ημερίδας

11:30-12:00
Προσέλευση

12:00-12:30
Χαιρετισμοί
Γ. Πατούλης – Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος HL7 Hellas

12:30-13:00
Κοινοτικές οδηγίες και δράσεις της Ε.Ε. σχετικά με την Ηλεκτρονικής Υγεία και τη Διαλειτουργικότητα
Ζ. Κολίτση *

13:00-13:30
Η έννοια του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας στην Ευρώπη
Δ. Κατεχάκης

13:30-14:00
Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας(ΟΠΣΥ), Επόμενες Ενέργειες
Γ. Κακουλίδης

14:00-15:00
Διάλειμμα – Γεύμα

15:00-15:30
Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: διαλειτουργικότητα και προοπτικές
Α. Μπέρλερ

15:30-16:00
EHR-Q(TN): Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: διασφάλιση ποιότητας & εργαλεία πιστοποίησης
Α. Κουρούμπαλη

16:30-17:00
Ανοιχτή Συζήτηση
Αιμ. Νεγκής *

(*) Προς επιβεβαίωση


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 11:30 έως 17:00
Είσοδος ελεύθερη

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Δημαρχείο Αμαρουσίου, Αθήνα
Κεντρική Αίθουσα Δημαρχείου
Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα
15124 Μαρούσι
url: http://www.maroussi.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Κα Ρέντα Χριστίνα
Τηλ. 2108067888
Fax. 2108067155

Δηλώστε συμμετοχή έως 21/2/2010 συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα και αποστέλλοντας την στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@hl7.org.gr

Λόγω περιορισμού θέσεων συμμετοχής, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούμε όπως αποστείλετε άμεσα την επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής.


ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

«Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Διασφάλιση Ποιότητας & Εργαλεία Πιστοποίησης»
(να σταλεί στο email info@hl7.org.gr ή στο fax: 2108067155 )

Οργανισμός: ...........................................................................................................................

Είδος Οργανισμού (επιλέξτε από τα παρακάτω):
Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας ή Υπουργείο ......................................................
Οργανισμός Ασφάλισης ........................................................................................................
Ερευνητικό Ίδρυμα – Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ..................................................
Οργανισμός Υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας) ..........................................................
Επαγγελματίας Υγείας ..........................................................................................................
Εταιρεία ...................................................................................................................................

Ονοματεπώνυμα Συμμετεχόντων & Ειδικότητες
Ονοματεπώνυμο Ειδικότητα/Τίτλος
1. ................................................................................................................................................
2. ................................................................................................................................................
3. ................................................................................................................................................

Διεύθυνση: ................................................................................................................................
Τηλέφωνο: Κινητό: ..................................................................................................................
Fax: Email: ................................................................................................................................

Νέο ΔΣ στην ESOP - European Society of Oncology Pharmacy


Ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει η ESOP (European Society of Oncology Pharmacy - Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ογκολογικής Φαρμακευτικής) για την περίοδο 2010 - 2013.

Για την εκλογή του Προεδρείου ψήφισαν 50 εκπρόσωποι από 21 χώρες. Από την Ελλάδα εκπρόσωπος είναι η συνάδελφος κα Ιωάννα Σαρατσιώτου.

Στη σύνθεση του ΔΣ συμμετέχει με την ιδιότητα της Αντιπροέδρου η συνάδελφος από την Κύπρο κα Σταυρούλα Θεοφάνους-Κιτηρή (http://www.bococ.org.cy/index.php?s_id=14&a_id=269).

Υπενθυμίζουμε οτι στα πλαίσια της ESOP, έχει μεταφραστεί στα ελληνικά το QUAPOS3 (Πρότυπα Ποιότητας για την Υπηρεσία Ογκολογικής Φαρμακευτικής).

To QUAPOS3 έχει ήδη παρουσιαστεί στη nosfar και τη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα έχουν κάνει οι συνάδελφοι Λεωνίδας Τζίμης (Γενικό Νοσοκομείο Χανίων) και Δέσποινα Μακριδάκη (Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α.).

Μπορείτε να αντιγράψετε στον υπολογιστή σας όλο το βιβλίο (103 σελίδες) από τη διεύθυνση:

http://www.esop.li/downloads/national/gr/Quapos3-Hellas.pdf


Πηγές

http://www.esop.li/index.php

http://www.esop.li/delegates.php

http://www.esop.li/index_greece.php

http://www.esop.li/futureevents.php

Συστήματα Υγείας και Φαρμακευτική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο


Η ISPOR (International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research) έχει στον ιστότοπό της ένα χάρτη - εργαλείο με το οποίο μπορούμε να έχουμε μια επισκόπηση στα Εθνικά Συστήματα Υγείας σε όλο τον πλανήτη.

Επιλέγοντας ένα κράτος στον χάρτη, εμφανίζονται πληροφορίες για τα Συστήματα Υγείας καθώς επίσης και για την αποζημίωση, την επιστροφή και την έγκριση των διαδικασιών καθορισμού των τιμών για τα φάρμακα.

Η μετάφραση στα ελληνικά, με τη βοήθεια της Google, είναι εδώ:

http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.ispor.org/HTARoadMaps/Default.asp&hl=en&langpair=en|el&tbb=1&ie=ISO-8859-7



Πηγές

http://www.ispor.org/

http://www.ispor.org/PEguidelines/index.asp

Διαδραστικό Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακευτικής από την ESCP στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της EAHP


Η ESCP (European Society of Clinical Pharmacy - Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Φαρμακευτικής) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει ενεργά στο 15ο συνέδριο της EAHP (European Association of Hospital Pharmacists - Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών) που θα διεξαχθεί στη Νίκαια, Γαλλία, 24-26 Μαρτίου 2010.

Ένα ειδικό εργαστήριο με διάρκεια 1,5 ώρες έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 24 Μαρτίου στις 16:15 και θα επαναληφθεί την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 11:30.

Το εργαστήριο έχει θέμα: «Κλινική Φαρμακευτική για τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς: Εκπαίδευση στην θεραπευτική φροντίδα των ασθενών με καρκίνο".

Μέσα από παρουσιάσεις και μελέτες περιστατικών, αυτό το διαδραστικό εργαστήρι θα εξετάσει πώς να:

  • Εκπαιδεύσετε τους ασθενείς και να παρέχετε πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες των φαρμάκων (πρόληψη, διαχείριση),
  • Επιτευχθεί βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών και της τήρηση των θεραπειών και να μειωθεί ο κίνδυνος από τη μη συμμόρφωση,
  • Εκτελέσετε ανασκόπηση της φαρμακευτικής θεραπείας για να εντοπισθεί η πιθανή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα,
  • Συνεργαστείτε με ογκολόγους για να αντιμετωπισθούν αυτές οι νέες προκλήσεις.

Ομιλητές:

- Dr Vincent LAUNAY-VACHER - Department of Nephrology ICAR - Pitié-Salpêtrière Hospital Pitié-Salpêtrière, Paris, France

- Dr Sarah Clifford - Lecturer in Medicines in Health, Department of Practice and Policy -
The School of Pharmacy, University of London, UK

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα της EAHP στη διεύθυνση: http://www.eahp.eu/Congresses/2010-Annual-Congress-general-information


Πηγή

http://www.escpweb.org/site/cms/newsarticleview.asp?article=2483

12/2/10

Νέα και ανανεωμένη παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP) στο διαδίκτυο


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (European Association of Hospital Pharmacists, EAHP) έχει σαν μέλη της, τις Εθνικές ενώσεις των νοσοκομειακών φαρμακοποιών της Ευρώπης.

Στα μέλη της συμπεριλαμβάνονται οι Εθνικές νοσοκομειακές φαρμακευτικές ενώσεις από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και επιπλέον είναι μέλη οι ενώσεις της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Σερβίας, της Τουρκίας, της Κροατίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η σύνθεσή της αυξάνεται κάθε χρόνο και, προς το παρόν, αντιπροσωπεύει πάνω από 21.000 νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς σε 31 χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Για την παρουσία της EAHP στο Internet έχει συσταθεί, από το 2005, ομάδα εργασίας η οποία ασχολείται με το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες και εισηγείται τροποποιήσεις, αναβαθμίσεις και επικαιροποιήσεις του ιστοτόπου. Την ομάδα αυτή αποτελούν οι:

* Rob Moss, από την Ολλανδία
* Λεωνίδας Τζίμης, από την Ελλάδα
* Nino Cozzolino, από την Ιταλία
* Simon Letellier, από την Γαλλία

Η πρόσφατη δουλειά της ομάδας αυτής και της συνεργαζόμενης εταιρείας πληροφορικής και ανάπτυξης που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, φαίνεται στην νέα και ανανεωμένη παρουσία της EAHP. Μερικά χαρακτηριστικά σημεία που αξίζουν της προσοχής σας μπορεί να είναι:
  • Το ισχυρό #Search# στην πάνω πλευρά της οθόνης. Πληκτρολογώντας για παράδειγμα (Greece) σας εμφανίζει τις παραπομπές που σχετίζονται με θέματα που αφορούν την Ελλάδα, τα αφιερώματα για την Ελληνική Νοσοκομειακή Φαρμακευτική κλπ
  • Το μενού στην αριστερή στήλη, πιό περιεκτικό στην εμφάνιση αλλά με πάρα-πολύ περιεχόμενο στις πίσω σελίδες.
  • Όλες οι πληροφορίες για το Ετήσιο Συνέδριο της EAHP, αλλά και τα προηγούμενα Συνέδρια. Αν δεν είχατε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε το προηγούμενο Συνέδριο, μπορείτε να διαβάσετε όλες τις παρουσιάσεις, να δείτε τα πόστερς αλλά και σε βίντεο τις ομιλίες των εισηγητών!
  • Όλα τα τεύχη των περιοδικών European Journal of Hospital Pharmacy σε .pdf για να τα <κατεβάσετε στο δίσκο σας> και να τα διαβάσετε με την ησυχία σας!
  • Τα Νέα της Ευρωπαιϊκής Ένωσης που σχετίζονται με τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική και τα νέα από τις δραστηριότητες του Προεδρείου της EAHP
  • Τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου του 2005 με δεδομένα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μορφή που είναι συγκριτική ανά χώρα!
  • Πληροφορίες για τις Γενικές Συνόδους που διοργανώνονται κάθε χρόνο το καλοκαίρι με μέλη εκπροσώπους από όλα τα κράτη μέλη της EAHP.
  • Πληροφορίες για την ίδια την EAHP καθώς και πληροφορίες για το Προεδρείο και τα Γραφεία στις Βρυξέλλες.
Είναι φανερό οτι υπάρχει πολύ δουλειά και προσπάθεια πίσω από αυτό το έργο. Είναι στο χέρι του καθενός να "εκμεταλευτεί" αυτή τη δυνατότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης στα θέματα που όλους μας αφορούν, στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής.

Όσοι έχουν πρόβλημα με την Αγγλική γλώσσα, μπορούν να δοκιμάσουν να διαβάσουν τα κείμενα μέσα από το εργαλείο Μετάφρασης της Google, που είναι εδώ.

Η ιστοσελίδα στα ελληνικά πρέπει να φαίνεται κάπως έτσι.



Πηγή

http://www.eahp.eu/

Έντονη απάντηση της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης σε ρεπορτάζ του "MEGA"


Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση απέστειλε ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με το οποίο απαντά σε ρεπορτάζ δημοσιογράφου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega σχετικά με τη λύση στο θέμα της εξοικονόμησης δαπανών στα Δημόσια Νοσοκομεία από την δραματική αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων.

Στο ρεπορτάζ εμφανίζεται να σχολιάζει ο Προέδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντος, ότι θα εφαρμοστεί το σύστημα της χορήγησης φαρμάκων με ημερήσια δόση στα Δημόσια Νοσοκομεία, μετά από πρότασή του την οποία υιοθέτησε το Υπουργείο.

Παρουσιάζουμε όλο το Δελτίο Τύπου για ενημέρωσή σας (μπορείτε να το δείτε και στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης, εδώ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με έκπληξη ακούσαμε εχθές Κυριακή 6-2-10, σε ρεπορτάζ δημοσιογράφου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega τη λύση στο θέμα της εξοικονόμησης δαπανών στα Δημόσια νοσοκομεία από την δραματική αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων.

Ακούσαμε δια στόματος του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντου, ότι θα εφαρμοστεί το σύστημα της χορήγησης φαρμάκων με ημερήσια δόση στα Δημόσια Νοσοκομεία, μετά από πρότασή του την οποία υιοθέτησε το Υπουργείο.

Και αναφωνήσαμε «επί τέλους, βρέθηκε τόσο ο σωτήρας όσο και η λύση». Και ήταν τόσο απλό. Πως δεν το είχαμε σκεφθεί τόσο καιρό εμείς οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί που λέμε ότι γνωρίζουμε τα θέματα της διακίνησης φαρμάκων στα νοσοκομεία ;

Μόνο που το σύστημα της ατομικής συνταγής – ημερήσιας δόσης εφαρμόζεται στα νοσοκομεία από το 1994 και τείνει να εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια λόγω συστηματικής «αποψίλωσης» του προσωπικού των νοσοκομειακών φαρμακείων (απέμειναν μόνο 286 φαρμακοποιοί στα 132 νοσοκομεία της χώρας να διαχειριστούν 2 δις το χρόνο, ενώ 11.000 ιδιωτικά φαρμακεία διαχειρίζονται περίπου 6 δις).

Και φαίνεται ότι εκεί εδράζεται η εμμονή του κ. Λουράντου (στην εξοικονόμηση δαπανών εννοούμε) στη διεκδίκηση της πίττας των 350 εκατ. € πανάκριβων νοσοκομειακών φαρμάκων για λογαριασμό των ιδιωτικών φαρμακείων και η αποκόμιση 120 επί πλέον εκατ. € που θα εισρεύσουν στα ταμεία των φαρμακείων και που θα τα πληρώσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Δεν ακούσαμε επίσης από τον κ. Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής καμία κουβέντα για την διακίνηση φαρμάκων στις εκατοντάδες ιδιωτικές κλινικές, πελάτες των φαρμακείων (τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι μοναδικοί τους προμηθευτές), όπου δεν ισχύει κανένα μέτρο ελέγχου. Θα εφαρμοστεί και εκεί το μέτρο της ατομικής συνταγής – ημερήσιας δόσης ;

Δεν ακούσαμε επίσης από τον κ. Πρόεδρο, διαχρονικό συνεργάτη των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Ανάπτυξης (άρα και πλήρως ενημερωμένο), κανένα σχόλιο για τα έξι σημεία – πρόταση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών προς τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο για την ορθολογικοποίηση της νοσοκομειακής κατανάλωσης, πρόταση που μπήκε στο γραφείο (και στο συρτάρι) του Υπουργού στις 21-06-2006 και εκεί παρέμεινε μέχρι σήμερα. Πρόταση ακόμη επίκαιρη και σημαντική που αφορά σε νοσοκομειακή συσκευασία, σε συνταγογράφιση με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία, σε κωδικοποίηση ενδείξεων και θεραπευτικά πρωτόκολλα, σε διαπραγματεύσεις τιμών και μειοδοτικούς διαγωνισμούς προμήθειας, σε σύγχρονα και ενιαία μηχανογραφικά συστήματα, σε διασύνδεση όλων των σημείων παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων με τον ΕΟΦ και έλεγχο της κατανάλωσης. Πρόταση που αν είχε εφαρμοστεί έστω και τμηματικά ή μερικά , δεν θα είχαμε φτάσει στα 2 δις σήμερα. Πρόταση που έχει στα χέρια της και η σημερινή πολιτική Ηγεσία από τον Νοέμβριο του 2009 και ελπίζουμε να μην καταλήξει στο ίδιο συρτάρι.

Σωτήρες δεν χρειάζεται η χώρα , σοβαρότητα και συστηματική δουλειά χρειάζεται.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ



Πηγές

http://www.pefni.gr/


http://pefni.blogspot.com/2010/02/mega.html

11/2/10

Νομοθετικές αλλαγές για τη Φαρμακευτική στο Βέλγιο μετά από 125 χρόνια


Στο Βέλγιο, από τις αρχές του 2009 δύο βασιλικά διατάγματα έχουν δημοσιευθεί στην «Le Moniteur" (το βιβλίο όπου καταγράφονται τα νομοθετήματα).

Το πρώτο της 21ης Ιανουαρίου 2009 έχει ένα σύντομο τίτλο, «Οδηγίες για τους φαρμακοποιούς», αλλά περιέχει 50 σελίδες. Αντικαθιστά το αντίστοιχο διάταγμα, της 31ης Μαΐου 1885 και εισάγει νέους κανονισμούς για τους φαρμακοποιούς στα φαρμακεία.

Αποσκοπεί:

  • στη βελτίωση της διαχείρισης των φαρμακευτικών εργασιών,
  • την ευθύνη των φαρμακοποιών,
  • την προσβασιμότητα των φαρμακείων,
  • την παράδοση των φαρμάκων και
  • διευκρινίζονται επίσης οι καλές πρακτικές για την προετοιμασία φαρμάκων.

Το άρθρο 29 του διατάγματος, ρυθμίζει την πώληση των φαρμάκων στο Διαδίκτυο. Η Εγκύκλιος 536 εφιστά την προσοχή των φαρμακοποιών στα φαρμακεία σε μερικά βασικά σημεία που σχετίζονται με αυτό το θέμα.

Αναμένεται και το αντίστοιχο διάταγμα για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς.

Το δεύτερο διάταγμα της 07 Ιουνίου 2009 ρυθμίζει το θέμα με τα "ηλεκτρονικά έγγραφα που αντικαθιστούν την ιατρική συνταγή του γιατρού στα νοσοκομεία". Η Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ηλεκτρονικές υπογραφές είναι νομικά ισχυρές τώρα στα νοσοκομεία του Βελγίου.


Πηγή

EAHP, National news

Ετοιμάζεται νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τη φαρμακοεπαγρύπνηση


Η EAHP (European Association of Hospital Pharmacists) έχει βοηθήσει να ετοιμαστεί ένα έγγραφο σχετικά με την προτεινόμενη νέα ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Στο έγγραφο επισημαινόταν η συνεισφορά των φαρμακοποιών για την φαρμακοεπαγρύπνηση και μεταξύ άλλων ζητά:

  • αυστηρότερες απαιτήσεις για τη χορήγηση άδειας αγοράς φαρμάκων
  • βελτίωση της επικοινωνίας με το κοινό και τους ασθενείς
  • βελτίωση στα ενημερωτικά φυλλάδια που προορίζονται για τους ασθενείς
  • ένα σύμβολο που να δείχνει τα νέα φάρμακα υπό επιτήρηση
  • την ενθάρρυνση της άμεσης αναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών από τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας
  • βελτίωση της πανευρωπαϊκής συλλογής των ανεπιθύμητων ενεργειών
  • αυστηρές μελέτες προ-έγκρισης και μετά τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας καθώς και συστήματα διαχείρισης κινδύνων
  • μεγαλύτερη διαφάνεια
  • περαιτέρω υποστήριξη των εθνικών και περιφερειακών κέντρων φαρμακοεπαγρύπνησης
  • επιπλέον μακροχρόνια έρευνα σε συγκεκριμένα φάρμακα
  • περαιτέρω μεταφορά της γνώσης σχετικά με τη φαρμακοεπαγρύπνηση μεταξύ των χωρών
Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι η υποβολή εκθέσεων είναι χρονοβόρα και εμπόδιο για τους επαγγελματίες της υγείας οι οποίοι έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες χρήσης
ανθρώπινων πόρων για τη δραστηριότητα αυτή, η EAHP υπογραμμίζει την ανάγκη να ενημερωθούν οι επαγγελματίες μέσω των κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος.


Πηγές

Το Σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
http://nosfar.blogspot.com/2009/01/blog-post_22.html

http://www.eahp.eu/content/download/29483/188098/file/EAHPNews10.pdf

Αλλαγή διοικήσεων, αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων


Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Οι φαρμακευτικές δαπάνες έχουν γονατίσει οικονομικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Νοσοκομεία. Τα ποσοστά αύξησής τους ανά έτος δεν μπορούν να συγκριθούν με τις Ευρωπαϊκές χώρες γιατί υπερβαίνουν ακόμη και τα ποσοστά των χωρών της Ασίας και της Αφρικής.

Η Ελλάδα θεωρείται από τις ποιο προνομιακές χώρες σε όλο τον κόσμο για τα συμφέροντα των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, διότι η αγορά του φαρμάκου στην χώρα μας λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, χωρίς διαγωνισμούς και συμβάσεις, χωρίς θεραπευτικά πρωτόκολλα, επιβάλλουν με ευκολία τα νέα ακριβά φαρμακευτικά τους ιδιοσκευάσματα που τα περισσότερα είναι σε αντικατάσταση παλιών φτηνών φαρμάκων τους και απολαμβάνουν υψηλή κερδοφορία. Μάλιστα η αφθονία των κερδών, που προέρχεται από τις υψηλές τιμές των υλικών και των φαρμάκων, τους δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιούν σημαντικό ποσοστό τους για να κατευθύνουν την συνταγογράφηση, να εξασφαλίζουν την εύνοια ορισμένων στελεχών , να αναλαμβάνουν την « εκπαίδευση» τους με την χρηματοδότηση εξωτικών ταξιδιών και τελικά όπως αποδεικνύεται όλα τα πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δηλαδή οι ασφαλισμένοι και τα Νοσοκομεία δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Όλοι όσοι είχαν θέσεις ευθύνης στο ΕΣΥ ή τα Ασφαλιστικά ταμεία και ιδιαίτερα οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων έχουν σοβαρές προσωπικές ευθύνες γιατί τουλάχιστον ανέχτηκαν το φαγοπότι με τις φαρμακευτικές δαπάνες και την προμήθεια των υλικών που οδήγησε στα πρόθυρα της διάλυσης το δημόσιο σύστημα υγείας. Γιατί αδιαφόρησαν για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ΕΜΕΑ και τις προτάσεις στελεχών του συστήματος υγείας. Γιατί δεν εφάρμοσαν ούτε τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν όταν περιείχαν διατάξεις που έθιγαν την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε στο ΕΣΥ. Γιατί δεν πήραν κανένα μέτρο ακόμη και όταν διαπίστωσαν την καταστροφική αύξηση των Νοσοκομειακών Φαρμακευτικών Δαπανών το 2007 στο 1.514.280.981 Ευρώ από 1.013.651.655 Ευρώ το 2006 (στοιχεία ΕΟΦ) παρουσιάζοντας αύξηση κατά 49% !!!

Δυστυχώς τέσσερις μήνες μετά την πολιτική αλλαγή στην χώρα μας τα ίδια στελέχη παραμένουν στις θέσεις τους και συνεχίζουν να μας πιέζουν για εξωσυμβατικές παραγγελίες υλικών γιατί διέλυσαν κάθε οργάνωση για τις προμήθειές υλικών με διαγωνισμούς, ενοχλούνται όταν προσπαθούμε να παρέμβουμε για την μείωση των δαπανών και προσπαθούν να κλείσουν τις τελευταίες ανειλημμένες υποχρεώσεις τους για να εξασφαλίσουν μία καλύτερη προσωπική συνέχεια. Εύκολο είναι να τους ευχηθούμε καλή συνέχεια, αλλά επειδή τις συνέπειες της κακοδιοίκησης, της σπατάλης, της διαπλοκής τώρα καλούνται να πληρώσουν εργαζόμενοι που δεν έφταιξαν σε τίποτα για τον οικονομικό χάλι και τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας, θεωρώ υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει σε απολογισμό και καταγραφή των προβλημάτων ανά οργανισμό. Να εκτιμηθεί το έργο των υπό παραίτηση Διοικήσεων (θετικό ή αρνητικό) και τυχόν προσωπικές ευθύνες, για την ικανοποίηση του αιτήματος των πολιτών να αποδοθούν ευθύνες και να πληρώσουν πρώτα οι κυρίως υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση.

Στο ΕΣΥ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν αρκεί να αλλάξουν οι Διοικήσεις , απαιτείται άμεσα η εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής για την ανασυγκρότησή τους. Είναι απαραίτητο να γυρίσουμε σελίδα, να διαγράψουμε τον παλιό τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και νοοτροπίας. Ουσιαστικά απαιτείται η επανίδρυση του δημόσιου τομέα υγείας σε νέες βάσεις που θα στοχεύουν σε παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Απαιτείται επανασχεδιασμός της όλης λειτουργίας του ΕΣΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων από την Νέα κυβέρνηση και όχι μπαλώματα ,για να αρχίσουμε να λειτουργούμε σε στέρεες και υγιείς βάσεις.
Οι νέοι Διοικητές πρέπει να γνωρίζουν τι παραλαμβάνουν, το σχέδιο δράσης το οποίο θα υπηρετήσουν και συγκεκριμένους στόχους για την αξιολόγηση του έργου τους. Διαφορετικά θα βουλιάξουν στα χιλιάδες προβλήματα του ΕΣΥ και γρήγορα θα συμβιβαστούν με την υπάρχουσα κατάσταση. Επίσης από την νέα διακυβέρνηση περιμένουμε να κινηθεί πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσει την διαφθορά στον τομέα της Υγείας. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που ουσιαστικά μειώνονται οι αποδοχές μας, που αυξάνεται η φορολόγηση με τους έμμεσους ή άμεσους φόρους , που αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, με λίγα λόγια που αλλάζει η ζωή μας, την ίδια ώρα να βλέπουμε να συνεχίζεται στα νοσοκομεία η συναλλαγή με τις φαρμακευτικές εταιρίες με αποτέλεσμα την εκτίναξη στα ύψη των φαρμακευτικών δαπανών. Να βλέπουμε τον ΕΟΦ να εγκρίνει την εισαγωγή φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ, που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ε.Ε, σε πολύ υψηλές τιμές. Να βλέπουμε το φακελάκι να έχει γίνει καθεστώς και συνήθεια. Την ώρα που καλούμαστε να συμμετέχουμε για την πληρωμή του λογαριασμού ώστε να μην πτωχεύσει η χώρα μας, δεν μπορούμε συγχρόνως να βλέπουμε τον παράνομο πλουτισμό, την αδικαιολόγητη οικονομική άνεση και τα μηνιαία σχεδόν «εκπαιδευτικά» εξωτικά ταξίδια. Προτάσεις για όλα τα προβλήματα έχουν διατυπωθεί από τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς στο Υπουργείο Υγείας. Αναμένουμε !!!

Αναμένουμε να εφαρμοστούν τα θετικά μέτρα για τα φάρμακα που εξαγγέλθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία στις 19/11/09 με τα οποία ανακοινώθηκε ότι μπορεί μα εξοικονομηθεί το τεράστιο ποσό του 1,5 δις Ευρώ ετησίως. Δηλαδή κάθε μέρα που περνάει και δεν εφαρμόζονται τα μέτρα για το φάρμακο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης χάνουν ημερησίως 4 εκατομμύρια Ευρώ. Υπάρχει αυτή η πολυτέλεια για την χώρα μας; Προφανώς ΟΧΙ !!

Μας ανησυχεί ότι χάθηκε ήδη η πρώτη ημερομηνία που έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία για την εφαρμογή του νόμου για τα φάρμακα υψηλού κόστους με αποτέλεσμα να συνεχίζουν τα ιδιωτικά φαρμακεία να χρεώνουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία τα ανωτέρω πανάκριβα φάρμακα α κατά 30% ακριβότερα από ότι προβλέπει ο νόμος 3457.

Αναμένουμε την ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, στο πρώτο δελτίο τιμών των φαρμάκων που θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2010.

Ελπίζουμε να παρθούνε έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας.


Με εκτίμηση

Τσακάλου Αλίκη
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ


Κείμενο μέσω email από: Τσακάλου Αλίκη

3/2/10

Δημιουργία «Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου» στο Κιλκίς


Οι Φαρμακοποιοί του νομού Κιλκίς για άλλη μια χρονιά έκοψαν την ετήσια πίτα τους στο κέντρο «Λέσχη Κυνηγών» στο Κιλκίς, την Κυριακή 31-01-10.

Ο Πρόεδρος του Φ.Σ Κιλκίς κ. Αγαθόπουλος Δημήτριος χαιρετίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε ο Φ.Σ.Κ. στον προγραμματισμό του για το 2010, η σημαντικότερη των οποίων ήταν η πρότασή του προς τον Ιατρικό σύλλογο και την Κοινωφελή υπηρεσία του Δήμου Κιλκίς, για την δημιουργία του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ».

Με την σειρά τους ο Δήμαρχος Κιλκίς εξήγγειλε επίσημα την πρόθεση του Δήμου Κιλκίς για την ίδρυση και λειτουργία του "Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου" και ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου κ. Παναγιωτίδης Βλαδίμηρος, ανακοίνωσε την σύμφωνη απόφαση του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου για το ίδιο θέμα.

Τόσο ο Δήμαρχος Κιλκίς όσο και ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου εξέφρασαν την αναγκαιότητα, κυρίως στις συνθήκες του σήμερα, υλοποίησης τέτοιων ή παρόμοιων δραστηριοτήτων από τους φορείς του νομού εκδηλώνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Πρόθεση όλων είναι το εν λόγω έργο να υλοποιηθεί εντός του επόμενου τριμήνου.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς υλοποίησης και διαχείρισης του έργου είναι:

• Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς
• Ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς
• Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς
• Σωματείο Διανεμητικού (ΔΙ.ΛΟ.ΦΑ.ΚΙΛ)

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, θα δημοσιευτούν ο κανονισμός λειτουργίας και η Διοικούσα Επιτροπή του «Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου».



Πηγή

http://www.fskilkis.gr/

1/2/10

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου 2010


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2010 – που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αντικαρκινικής Ένωσης (UICC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) – θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση ως προς την πρόληψη του καρκίνου.

Η 4η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που μας θυμίζει ότι ο καρκίνος εξακολουθεί να ξεκληρίζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και να αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τις ασθένειες του κυκλοφορικού. Ευθύνεται για δύο στους δέκα θανάτους γυναικών και τρεις στους δέκα θανάτους ανδρών και προσβάλλει περίπου 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίους κάθε χρόνο.


(Επιλέξτε την εικόνα για να δείτε το χάρτη σε μεγάλο μέγεθος)

Μόνο το 2005 εκτιμάται ότι χάθηκαν εξαιτίας του καρκίνου στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, πάνω από 17 εκατομμύρια έτη ζωής, συνυπολογιζομένων των αναπηριών που προκαλεί η ασθένεια.
Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι, παρά την καλύτερη πρόληψη και θεραπευτική αγωγή, τα περιστατικά καρκίνου στους άντρες και τις γυναίκες αυξάνονται.
Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη γήρανση του πληθυσμού, αναμένεται αύξηση και του αριθμού των ατόμων που προσβάλλονται από καρκίνο κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων. Το πρόβλημα του καρκίνου θα γίνει μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.

Αυτό προσεχή Φεβρουάριο, η UICC θα ξεκινήσει την εκστρατεία "ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί", με επίκεντρο τον τρόπο ανάπτυξης καρκίνου και πως μπορεί να μειωθεί σημαντικά με απλά μέτρα:
  • Σταματήστε τη χρήση καπνού και αποφεύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο
  • Προστατευτείτε από τις λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος, με υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση

Πηγές

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/mapToolClosed.do?tab=map&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tgs00058&toolbox=types#

http://ec.europa.eu/health-eu/newsletter/44/newsletter_en.htm

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_SDDS/EN/hlth_cdeath_esms.htm

http://www.worldcancercampaign.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=1&Itemid=807

http://www.who.int/en/