11/2/10

Αλλαγή διοικήσεων, αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων


Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Οι φαρμακευτικές δαπάνες έχουν γονατίσει οικονομικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Νοσοκομεία. Τα ποσοστά αύξησής τους ανά έτος δεν μπορούν να συγκριθούν με τις Ευρωπαϊκές χώρες γιατί υπερβαίνουν ακόμη και τα ποσοστά των χωρών της Ασίας και της Αφρικής.

Η Ελλάδα θεωρείται από τις ποιο προνομιακές χώρες σε όλο τον κόσμο για τα συμφέροντα των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, διότι η αγορά του φαρμάκου στην χώρα μας λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, χωρίς διαγωνισμούς και συμβάσεις, χωρίς θεραπευτικά πρωτόκολλα, επιβάλλουν με ευκολία τα νέα ακριβά φαρμακευτικά τους ιδιοσκευάσματα που τα περισσότερα είναι σε αντικατάσταση παλιών φτηνών φαρμάκων τους και απολαμβάνουν υψηλή κερδοφορία. Μάλιστα η αφθονία των κερδών, που προέρχεται από τις υψηλές τιμές των υλικών και των φαρμάκων, τους δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιούν σημαντικό ποσοστό τους για να κατευθύνουν την συνταγογράφηση, να εξασφαλίζουν την εύνοια ορισμένων στελεχών , να αναλαμβάνουν την « εκπαίδευση» τους με την χρηματοδότηση εξωτικών ταξιδιών και τελικά όπως αποδεικνύεται όλα τα πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δηλαδή οι ασφαλισμένοι και τα Νοσοκομεία δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Όλοι όσοι είχαν θέσεις ευθύνης στο ΕΣΥ ή τα Ασφαλιστικά ταμεία και ιδιαίτερα οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων έχουν σοβαρές προσωπικές ευθύνες γιατί τουλάχιστον ανέχτηκαν το φαγοπότι με τις φαρμακευτικές δαπάνες και την προμήθεια των υλικών που οδήγησε στα πρόθυρα της διάλυσης το δημόσιο σύστημα υγείας. Γιατί αδιαφόρησαν για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ΕΜΕΑ και τις προτάσεις στελεχών του συστήματος υγείας. Γιατί δεν εφάρμοσαν ούτε τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν όταν περιείχαν διατάξεις που έθιγαν την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε στο ΕΣΥ. Γιατί δεν πήραν κανένα μέτρο ακόμη και όταν διαπίστωσαν την καταστροφική αύξηση των Νοσοκομειακών Φαρμακευτικών Δαπανών το 2007 στο 1.514.280.981 Ευρώ από 1.013.651.655 Ευρώ το 2006 (στοιχεία ΕΟΦ) παρουσιάζοντας αύξηση κατά 49% !!!

Δυστυχώς τέσσερις μήνες μετά την πολιτική αλλαγή στην χώρα μας τα ίδια στελέχη παραμένουν στις θέσεις τους και συνεχίζουν να μας πιέζουν για εξωσυμβατικές παραγγελίες υλικών γιατί διέλυσαν κάθε οργάνωση για τις προμήθειές υλικών με διαγωνισμούς, ενοχλούνται όταν προσπαθούμε να παρέμβουμε για την μείωση των δαπανών και προσπαθούν να κλείσουν τις τελευταίες ανειλημμένες υποχρεώσεις τους για να εξασφαλίσουν μία καλύτερη προσωπική συνέχεια. Εύκολο είναι να τους ευχηθούμε καλή συνέχεια, αλλά επειδή τις συνέπειες της κακοδιοίκησης, της σπατάλης, της διαπλοκής τώρα καλούνται να πληρώσουν εργαζόμενοι που δεν έφταιξαν σε τίποτα για τον οικονομικό χάλι και τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας, θεωρώ υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει σε απολογισμό και καταγραφή των προβλημάτων ανά οργανισμό. Να εκτιμηθεί το έργο των υπό παραίτηση Διοικήσεων (θετικό ή αρνητικό) και τυχόν προσωπικές ευθύνες, για την ικανοποίηση του αιτήματος των πολιτών να αποδοθούν ευθύνες και να πληρώσουν πρώτα οι κυρίως υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση.

Στο ΕΣΥ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν αρκεί να αλλάξουν οι Διοικήσεις , απαιτείται άμεσα η εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής για την ανασυγκρότησή τους. Είναι απαραίτητο να γυρίσουμε σελίδα, να διαγράψουμε τον παλιό τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και νοοτροπίας. Ουσιαστικά απαιτείται η επανίδρυση του δημόσιου τομέα υγείας σε νέες βάσεις που θα στοχεύουν σε παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Απαιτείται επανασχεδιασμός της όλης λειτουργίας του ΕΣΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων από την Νέα κυβέρνηση και όχι μπαλώματα ,για να αρχίσουμε να λειτουργούμε σε στέρεες και υγιείς βάσεις.
Οι νέοι Διοικητές πρέπει να γνωρίζουν τι παραλαμβάνουν, το σχέδιο δράσης το οποίο θα υπηρετήσουν και συγκεκριμένους στόχους για την αξιολόγηση του έργου τους. Διαφορετικά θα βουλιάξουν στα χιλιάδες προβλήματα του ΕΣΥ και γρήγορα θα συμβιβαστούν με την υπάρχουσα κατάσταση. Επίσης από την νέα διακυβέρνηση περιμένουμε να κινηθεί πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσει την διαφθορά στον τομέα της Υγείας. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που ουσιαστικά μειώνονται οι αποδοχές μας, που αυξάνεται η φορολόγηση με τους έμμεσους ή άμεσους φόρους , που αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, με λίγα λόγια που αλλάζει η ζωή μας, την ίδια ώρα να βλέπουμε να συνεχίζεται στα νοσοκομεία η συναλλαγή με τις φαρμακευτικές εταιρίες με αποτέλεσμα την εκτίναξη στα ύψη των φαρμακευτικών δαπανών. Να βλέπουμε τον ΕΟΦ να εγκρίνει την εισαγωγή φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ, που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ε.Ε, σε πολύ υψηλές τιμές. Να βλέπουμε το φακελάκι να έχει γίνει καθεστώς και συνήθεια. Την ώρα που καλούμαστε να συμμετέχουμε για την πληρωμή του λογαριασμού ώστε να μην πτωχεύσει η χώρα μας, δεν μπορούμε συγχρόνως να βλέπουμε τον παράνομο πλουτισμό, την αδικαιολόγητη οικονομική άνεση και τα μηνιαία σχεδόν «εκπαιδευτικά» εξωτικά ταξίδια. Προτάσεις για όλα τα προβλήματα έχουν διατυπωθεί από τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς στο Υπουργείο Υγείας. Αναμένουμε !!!

Αναμένουμε να εφαρμοστούν τα θετικά μέτρα για τα φάρμακα που εξαγγέλθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία στις 19/11/09 με τα οποία ανακοινώθηκε ότι μπορεί μα εξοικονομηθεί το τεράστιο ποσό του 1,5 δις Ευρώ ετησίως. Δηλαδή κάθε μέρα που περνάει και δεν εφαρμόζονται τα μέτρα για το φάρμακο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης χάνουν ημερησίως 4 εκατομμύρια Ευρώ. Υπάρχει αυτή η πολυτέλεια για την χώρα μας; Προφανώς ΟΧΙ !!

Μας ανησυχεί ότι χάθηκε ήδη η πρώτη ημερομηνία που έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία για την εφαρμογή του νόμου για τα φάρμακα υψηλού κόστους με αποτέλεσμα να συνεχίζουν τα ιδιωτικά φαρμακεία να χρεώνουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία τα ανωτέρω πανάκριβα φάρμακα α κατά 30% ακριβότερα από ότι προβλέπει ο νόμος 3457.

Αναμένουμε την ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, στο πρώτο δελτίο τιμών των φαρμάκων που θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2010.

Ελπίζουμε να παρθούνε έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας.


Με εκτίμηση

Τσακάλου Αλίκη
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ


Κείμενο μέσω email από: Τσακάλου Αλίκη