1/2/10

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου 2010


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2010 – που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αντικαρκινικής Ένωσης (UICC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) – θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση ως προς την πρόληψη του καρκίνου.

Η 4η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που μας θυμίζει ότι ο καρκίνος εξακολουθεί να ξεκληρίζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και να αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τις ασθένειες του κυκλοφορικού. Ευθύνεται για δύο στους δέκα θανάτους γυναικών και τρεις στους δέκα θανάτους ανδρών και προσβάλλει περίπου 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίους κάθε χρόνο.


(Επιλέξτε την εικόνα για να δείτε το χάρτη σε μεγάλο μέγεθος)

Μόνο το 2005 εκτιμάται ότι χάθηκαν εξαιτίας του καρκίνου στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, πάνω από 17 εκατομμύρια έτη ζωής, συνυπολογιζομένων των αναπηριών που προκαλεί η ασθένεια.
Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι, παρά την καλύτερη πρόληψη και θεραπευτική αγωγή, τα περιστατικά καρκίνου στους άντρες και τις γυναίκες αυξάνονται.
Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη γήρανση του πληθυσμού, αναμένεται αύξηση και του αριθμού των ατόμων που προσβάλλονται από καρκίνο κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων. Το πρόβλημα του καρκίνου θα γίνει μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.

Αυτό προσεχή Φεβρουάριο, η UICC θα ξεκινήσει την εκστρατεία "ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί", με επίκεντρο τον τρόπο ανάπτυξης καρκίνου και πως μπορεί να μειωθεί σημαντικά με απλά μέτρα:
  • Σταματήστε τη χρήση καπνού και αποφεύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο
  • Προστατευτείτε από τις λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος, με υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση

Πηγές

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/mapToolClosed.do?tab=map&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tgs00058&toolbox=types#

http://ec.europa.eu/health-eu/newsletter/44/newsletter_en.htm

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_SDDS/EN/hlth_cdeath_esms.htm

http://www.worldcancercampaign.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=1&Itemid=807

http://www.who.int/en/