Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση απέστειλε ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με το οποίο απαντά σε ρεπορτάζ δημοσιογράφου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega σχετικά με τη λύση στο θέμα της εξοικονόμησης δαπανών στα Δημόσια Νοσοκομεία από την δραματική αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων.
Στο ρεπορτάζ εμφανίζεται να σχολιάζει ο Προέδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντος, ότι θα εφαρμοστεί το σύστημα της χορήγησης φαρμάκων με ημερήσια δόση στα Δημόσια Νοσοκομεία, μετά από πρότασή του την οποία υιοθέτησε το Υπουργείο.
Παρουσιάζουμε όλο το Δελτίο Τύπου για ενημέρωσή σας (μπορείτε να το δείτε και στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης, εδώ!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με έκπληξη ακούσαμε εχθές Κυριακή 6-2-10, σε ρεπορτάζ δημοσιογράφου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega τη λύση στο θέμα της εξοικονόμησης δαπανών στα Δημόσια νοσοκομεία από την δραματική αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων.
Ακούσαμε δια στόματος του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντου, ότι θα εφαρμοστεί το σύστημα της χορήγησης φαρμάκων με ημερήσια δόση στα Δημόσια Νοσοκομεία, μετά από πρότασή του την οποία υιοθέτησε το Υπουργείο.
Και αναφωνήσαμε «επί τέλους, βρέθηκε τόσο ο σωτήρας όσο και η λύση». Και ήταν τόσο απλό. Πως δεν το είχαμε σκεφθεί τόσο καιρό εμείς οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί που λέμε ότι γνωρίζουμε τα θέματα της διακίνησης φαρμάκων στα νοσοκομεία ;
Μόνο που το σύστημα της ατομικής συνταγής – ημερήσιας δόσης εφαρμόζεται στα νοσοκομεία από το 1994 και τείνει να εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια λόγω συστηματικής «αποψίλωσης» του προσωπικού των νοσοκομειακών φαρμακείων (απέμειναν μόνο 286 φαρμακοποιοί στα 132 νοσοκομεία της χώρας να διαχειριστούν 2 δις το χρόνο, ενώ 11.000 ιδιωτικά φαρμακεία διαχειρίζονται περίπου 6 δις).
Και φαίνεται ότι εκεί εδράζεται η εμμονή του κ. Λουράντου (στην εξοικονόμηση δαπανών εννοούμε) στη διεκδίκηση της πίττας των 350 εκατ. € πανάκριβων νοσοκομειακών φαρμάκων για λογαριασμό των ιδιωτικών φαρμακείων και η αποκόμιση 120 επί πλέον εκατ. € που θα εισρεύσουν στα ταμεία των φαρμακείων και που θα τα πληρώσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Δεν ακούσαμε επίσης από τον κ. Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής καμία κουβέντα για την διακίνηση φαρμάκων στις εκατοντάδες ιδιωτικές κλινικές, πελάτες των φαρμακείων (τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι μοναδικοί τους προμηθευτές), όπου δεν ισχύει κανένα μέτρο ελέγχου. Θα εφαρμοστεί και εκεί το μέτρο της ατομικής συνταγής – ημερήσιας δόσης ;
Δεν ακούσαμε επίσης από τον κ. Πρόεδρο, διαχρονικό συνεργάτη των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Ανάπτυξης (άρα και πλήρως ενημερωμένο), κανένα σχόλιο για τα έξι σημεία – πρόταση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών προς τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο για την ορθολογικοποίηση της νοσοκομειακής κατανάλωσης, πρόταση που μπήκε στο γραφείο (και στο συρτάρι) του Υπουργού στις 21-06-2006 και εκεί παρέμεινε μέχρι σήμερα. Πρόταση ακόμη επίκαιρη και σημαντική που αφορά σε νοσοκομειακή συσκευασία, σε συνταγογράφιση με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία, σε κωδικοποίηση ενδείξεων και θεραπευτικά πρωτόκολλα, σε διαπραγματεύσεις τιμών και μειοδοτικούς διαγωνισμούς προμήθειας, σε σύγχρονα και ενιαία μηχανογραφικά συστήματα, σε διασύνδεση όλων των σημείων παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων με τον ΕΟΦ και έλεγχο της κατανάλωσης. Πρόταση που αν είχε εφαρμοστεί έστω και τμηματικά ή μερικά , δεν θα είχαμε φτάσει στα 2 δις σήμερα. Πρόταση που έχει στα χέρια της και η σημερινή πολιτική Ηγεσία από τον Νοέμβριο του 2009 και ελπίζουμε να μην καταλήξει στο ίδιο συρτάρι.
Σωτήρες δεν χρειάζεται η χώρα , σοβαρότητα και συστηματική δουλειά χρειάζεται.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
Πηγές
http://www.pefni.gr/
http://pefni.blogspot.com/2010/02/mega.html