20/2/09

Η "Λευκή Βίβλος" για τη Νοσοκομειακή και Κοινοτική Φαρμακευτική είναι έτοιμη


Η "Λευκή Βίβλος" (White Paper) για τη Διασυνδεσιμότητα των Πληροφοριακών Συστημάτων στη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική και στη Κοινοτική Φαρμακευτική, μετά από ένα χρόνο προσπαθειών, είναι έτοιμη.

Έχει αναρτηθεί από τον Geert Claeys η Έκδοση Νο 1, στην ιστοσελίδα του προγράμματος και μπορείτε να την "κατεβάσετε" και να τη μελετήσετε. Είναι ανοιχτή σε διαβούλευση μέχρι 25 Μαρτίου. Τις προτάσεις ή παρατηρήσεις σας μπορείτε να τις στείλετε στο email: secretariat@cocir.org

Στη Nosfar είχαμε αναφέρει τη προσπάθεια αυτή (http://nosfar.blogspot.com/2008/04/ihe-pharmacy.html) η οποία είναι η πρώτη που γίνεται για το χώρο μας.

Για την Έκδοση Νο 1.0 συνεργάστηκαν 14 επιστήμονες από διάφορους κλάδους (πληροφορικοί, φαρμακοποιοί, φυσικοί, μαθηματικοί, γιατροί).

Για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα της Φαρμακευτικής, είναι σημαντικό ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν συμφωνήσει σε ένα σύνολο κοινών προτύπων επικοινωνίας.

Σκοπός της Λευκής Βίβλου είναι να εντοπιστούν τα κρίσιμα σημεία για την διαλειτουργικότητα των αναγκών του τομέα της Φαρμακευτικής, να περιγράψει τα αντίστοιχα στοιχεία διαλειτουργικότητας, να χρησιμοποιήσει υποθέσεις και να προτείνει μια σειρά από πρότυπα για την εφαρμογή τους.

Η Λευκή Βίβλος μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για την ανάπτυξη ενός ή περισσότερων συστημάτων για τη Διαλειτουργικότητα στη Φαρμακευτική.

Πηγή

ftp://ftp.ihe.net/International/Europe/Development/Pharmacy/White%20Paper/IHE+Eur-Pharmacy-WhitePaper-PublicComment-1.0.pdf

ftp://ftp.ihe.net/International/Europe/Development/Pharmacy/White%20Paper/IHE%20Pharmacy%20White%20Paper%20-%20Comment%20Template.doc

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας


Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας διευκολύνει τα άτομα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στη διάρκεια προσωρινών επισκέψεων στο εξωτερικό.

Συνεπώς, αν πρόκειται να φύγετε για διακοπές, επαγγελματικό ταξίδι ή σύντομη ανάπαυλα ή έχετε σκοπό να σπουδάσετε στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποκτήσει μια κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσετε χρόνο, φασαρία και χρήματα αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα πρακτικά οφέλη της κάρτας;

Η κάρτα εξασφαλίζει ότι θα έχετε την ίδια πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη του δημόσιου τομέα (π.χ. έναν γιατρό, ένα φαρμακείο, ένα νοσοκομείο ή ένα κέντρο υγειονομικής περίθαλψης) με τους υπηκόους της χώρας την οποία επισκέπτεστε. Εάν πρέπει να λάβετε ιατρική φροντίδα σε μια χώρα που επιβάλλει χρεώσεις για την υγειονομική περίθαλψη, θα αποζημιωθείτε είτε αμέσως είτε μετά την επιστροφή σας στη χώρα σας. Το σκεπτικό είναι να σας προσφερθεί η περίθαλψη που χρειάζεστε ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε την παραμονή σας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κάρτα δεν καλύπτει τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψής σας ενώ είστε στο εξωτερικό αν ταξιδεύετε με σκοπό τη θεραπευτική αγωγή για ασθένεια ή τραύμα που είχατε προτού ταξιδέψετε. Επίσης, η κάρτα δεν σας καλύπτει για φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα.

Έχει αναφερθεί ότι ορισμένοι δικτυακοί τόποι προσφέρουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας έναντι χρημάτων. Να θυμάστε ότι η κάρτα διατίθεται δωρεάν από τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας έχει έναν οδηγό ανά χώρα (στα Αγγλικά) με τον τρόπο που μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα ή να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν τις Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Κάντε κλικ στο διαδικτυακό σύνδεσμο της χώρας που θα επισκεφθείτε για να προετοιμαστείτε για το ταξίδι σας στο εξωτερικό:
http://www.nhs.uk/countryguidance/pages/eeacountries.aspx

Πώς μπορώ να αποκτήσω την κάρτα;

Μπορείτε να αποκτήσετε μια κάρτα επικοινωνώντας με τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας δεδομένου ότι κάθε μεμονωμένη χώρα είναι υπεύθυνη για την έκδοση και τη διανομή της κάρτας στη δική της επικράτεια.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την κάρτα;

Για να δικαιούστε την κάρτα, πρέπει να είστε ασφαλισμένοι ή να καλύπτεστε από ένα κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία. Κάθε μέλος ξεχωριστά μιας οικογένειας που ταξιδεύει πρέπει να έχει τη δική του κάρτα.

Ποιες πληροφορίες αναγράφονται στην κάρτα;

Τα μόνα προσωπικά στοιχεία που αναγράφονται στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας είναι το ονοματεπώνυμο του κατόχου της κάρτας, ο προσωπικός αριθμός ταυτότητας και η ημερομηνία γέννησης. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν περιέχει ιατρικά δεδομένα.

Για πόσο διάστημα ισχύει η κάρτα;

Αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα και είναι καλύτερο να το ελέγξετε όταν επικοινωνήσετε με τον τοπικό ασφαλιστικό φορέα για να αποκτήσετε την κάρτα.

Τι είδους μέτρα πρέπει να λάβω αν ο τοπικός φορέας αρνηθεί να μου χορηγήσει μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;

Εάν ζητήσετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, ο τοπικός ασφαλιστικός σας φορέας είναι υποχρεωμένος να σας τη χορηγήσει, διαφορετικά, αν η κάρτα δεν είναι αμέσως διαθέσιμη, οφείλει να σας χορηγήσει ένα πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης. Εάν δεν τη χορηγήσει, έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε προσφυγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για το πώς μπορείτε να εφαρμόσετε τα δικαιώματά σας και προτείνει να επικοινωνήσετε με το κέντρο Solvit με την πρώτη ευκαιρία για να μάθετε πώς να υποβάλλετε μια καταγγελία.

Πηγή

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=el&catId=559

9/2/09

Εκδηλώσεις της Π.Ε.Φ. - Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών


Η ΠΕΦ μας ενημερώνει για τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα.


ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 19:00 στα γραφεία του Συλλόγου μας, (Κορυζή 6).

Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι :

Απολογισμός δράσης Δ.Σ. για την περίοδο 2007 – 2008

Η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως ύπαρξης απαρτίας.

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσής μας θα γίνει την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 21:30 στο GARDEN Restaurant (Λ. Κηφισίας 300 , Σίδερα Χαλανδρίου τηλ: 210 6826759 – 210 6815126).

Θα υπάρχει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Εμφανίζονται: Δάκης, Β.Κωνσταντινίδης (Idols), Β.Κίτσου και άλλοι καλλιτέχνες. Η συμμετοχή στο δείπνο είναι δωρεάν.

Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα, μέχρι 23 Φεβρουαρίου 2009, συμμετοχή στην Γραμματεία της Π.Ε.Φ. (τηλ.: 210 9227182)


Διαχείριση Κινδύνων & Λαθών στις Υπηρεσίες Υγείας


Το Περιοδικό της Ποιότητα Eco-Q σας ενημερώνει ότι διοργανώνει στην ΑΘΗΝΑ την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ & ΛΑΘΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣτην Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Stratos Vassilikos (Μιχαλακοπούλου 114, 115 27 Αθήνα).

Για το συνέδριο σας έχει σταλεί και ανακοίνωση/ ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να σας σταλεί και το έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε μαζί μας (κα Β. Παπανικολάου, τηλ: 210 6022470) για να σας το στείλουμε με fax.

Με την παρούσα επιστολή σας αποστέλλουμε την ανακοίνωση του συνεδρίου και καλούμε τις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες, τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και τις επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας να δηλώσουν συμμετοχή στο Συνέδριο.

Οι συμμετοχές που θα σταλούν έως και 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 έχουν σημαντική ΕΚΠΤΩΣΗ στο κόστος συμμετοχής.

Επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η ελληνική. Τόμος με τις Εισηγήσεις του Συνεδρίου θα διανεμηθεί σε κάθε Σύνεδρο καθώς και Βεβαίωση παρακολούθησης. Για περισσότερες πληροφορίες – συμμετοχή, επικοινωνήσατε με την Οργανωτική Επιτροπή (Κα Βίκυ Παπανικολάου, Τηλ: 210 6022470 & 210 6026454).

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση.

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ευάγγελος Αγάλου

Πρόεδρος – Διευθυντής


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ECO-Q:

ΤΗΛ & FAX: 210 6022470

ΤΗΛ: 210 6627868 – 210 6026454,

E-mail: ecoq@otenet.gr




Ενδεικτικό Πρόγραμμα Ημερίδας*

08.30-09.00

Προσέλευση Συνέδρων – Εγγραφές

09.00-09.30

Καλωσόρισμα - Έναρξη Συνεδρίου

09.30-11.30

Πάνελ Α’ Συντονιστής:

  • Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Διοικητής Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.ΕΠ.Υ./Υ.Υ.Κ.Α.)

«Προϋποθέσεις λειτουργίας - Υλικοτεχνική Υποδομή Κέντρου Επιχειρήσεων στον Τομέα Υγείας»

  • Γιάννης Σ. Καλαντζάκης, Partner, OLYSIS Health Care Consultants, πρώην διοικητής Υ.Πε. Κρήτης

  • Νικόλαος Ι. Μιχαλολιάκος, Διευθύνων Σύμβουλος Advanced Quality Services

«Αποτελεσματική Διεύθυνση Νοσοκομείου σε Σχέση με τη Διαχείριση Κινδύνων»

  • Ράπτη Μαγδαληνή1, Σπανομάρκου Αρετή2, Σπανομάρκου Ιωάννα3, Σωτήρης Ελευθέριος4, 1Επιμελήτρια Α΄ Παθολογικής Κλινικής Γ. Νοσοκ. Λιβαδειάς 2Σύμβουλος Marketing ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕ 3Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Καστοριάς ,Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου 4Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Χαλκίδας ,Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

«Η διαχείριση κρίσεων μεγάλης κλίμακας από υγειονομικές μονάδες – προϋποθέσεις, στόχοι, πιθανές περιπλοκές»

  • Παρασκευή Θεοφίλου, Κοινωνική Λειτουργός - Ψυχολόγος (M.Sc.), Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

«Οι συγκρούσεις στο χώρο του Νοσοκομείου και οι στρατηγικές χειρισμού τους»


11.30-12.00

Διάλειμμα

12.00-13.00

Πάνελ Β’ Συντονιστής:

  • Νικόλαος Παπανδρέου1 & Αθανάσιος Τζίτζιος1 , 1.Νοσηλευτής Τ.Ε. Γ.Ν. «ΣΩΤΗΡΙΑ»,

«Νοσηλευτικές παρεμβάσεις στην πρόληψη και την αποκατάσταση των νοσοκομειακών λοιμώξεων»

  • Πασχαλίνα Δημητράκη, Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc Δημόσιας Υγείας, Υποψ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Εργαστήριο Πρόληψης, Τομέας Δημόσιας Υγείας, Τμ. Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Η Διαχείριση Δελτίων Δεδομένων Ασφάλειας Χημικών Ουσιών στο Νοσοκομείο»

  • Νικηφόρος Ηλιόπουλος, Xημικός – Περιβαλλοντολόγος Μ.Sc., Ph.D.c

«Διαχείριση υγρών και στερεών νοσοκομειακών αποβλήτων: Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές»

  • Δημήτρης Θεοδώρου, Χημικός Μηχ/κός ΕΜΠ, MSc, MBA, Διαπίστευση Εργαστηρίων Priority

«Τεχνική Επάρκεια και Διαπίστευση Κλινικών Εργαστηρίων»

13.00-13.15

Διάλειμμα

13.15-14.00

Πάνελ Γ’ Συντονιστής:

  • Ροζίνα Βαβέτση, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, MSc στη Διοίκηση Ποιότητας, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

«Εισαγωγή στο 6s. Οι βασικές αρχές και η συμβολή τους για ένα ασφαλέστερο σύστημα υγείας»

  • Χάρης Μ. Αγγελόπουλος, CQE, Certified Professional Consultant, Senior member SOLE & ASQ, Γενικός Διευθυντής UniCon®

«Εφαρμογή των αρχών της “Λιτής Σκέψης” (Lean Thinking) στο χώρο της υγείας»



14.00-15.00

Cocktail – Πέρας Ημερίδας


* Αναμένονται απαντήσεις Εισηγητών




5/2/09

Κατανομή ποσού για αποζημίωση ενεργών εφημεριών Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών Χημικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών, Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών για το 2009

Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης έχει ανακοινωθεί η Υπουργική απόφαση Υ10β/Γ.Π οικ. 12290/24-1-2009 σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η κατανομή των ποσών για τις εφημερίες που θα πραγματοποιηθούν το 2009.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει οτι:

ΘΕΜΑ: «Κατανομή ποσού για αποζημίωση ενεργών εφημεριών Χηµικών, Βιοχηµικών, Κλινικών Χηµικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών, Noσoκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων, Ακτινοφυσικών και Κτηνιάτρων»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 3205/03 (ΦΕΚ 297/23-12-03/Α)
2. Τις διατάξεις του άρθρου 13 Ν. 3204/03 (ΦΕΚ 296/23-12-03/.Α')
1. Την αρ. ΑΠ Υ10β/Γ.Π οικ. 12390 / 24-01-2009 (ΦΕΚ 43/Β/19-1-2009) Απόφαση "Ενεργείς εφημερίες Χηµικών, Βιοχηµικών, Κλινικών Χηµικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών, Noσoκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων, Ακτινοφυσικών και Κτηνιάτρων"


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Κατανέμουμε το ποσό των δέκα πέντε εκατομμυρίων ευρώ (15.000.000 e) για την αποζημίωση ενεργών εφημεριών των Χηµικών, Βιοχημικών, Κλινικών Χηµικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών - Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων - Ακτιvοφυσικών και Κτηνιάτρων έτους 2009 ως εξής: ... (σχόλιο: ακολουθούν πίνακες ανά νοσοκομείο)


Για να διαβάσετε ή να τυπώσετε όλη την απόφαση, παρακαλούμε ανατρέξτε στη διεύθυνση της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης:

http://www.pefni.gr/

Οι πίνακες των κατανομών ανα νοσοκομείο είναι εδώ:
http://pefni.blogspot.com/2009/02/blog-post.html

4/2/09

Ημερομηνία έναρξης ισχύος της εγκυκλίου για την χορήγηση των φαρμάκων που χορηγούνται σε εξωτερικούς ασθενείς


Μετά από την Απόφαση Αριθμ. ΔΥΓ3α/Γ.Π. 151509 (1), σύμφωνα με την οποία γίνεται ο "Καθορισμός φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, που χορηγούνται βάσει των διατάξεων του άρθρου 9 του νόμου 3457/2006 (ΦΕΚ Α΄93)", εκδόθηκε νέα διευκρινιστική εγκύκλιος.

Η Υπουργική Απόφαση για τα ακριβά φάρμακα τίθεται σε ισχύ από 1/3/2009 προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων Φαρμακευτικής Περίθαλψης.

Η νέα εγκύκλιος που απεστάλλει στις 4/2/2009 στον Π.Φ.Σ. από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοιν. Ασφαλίσεων - Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ως εξής:


A.Π. Φ42000/οικ.2236/234 /30-1-2009
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ & ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
ΤΜΗΜΑ Β.

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου μας, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε ότι η κ.υ.α. αριθμ. ΔΥΓ3α/ΓΠ 151509/19-12-2008 (Β, 2717/31-12-2008), ισχύει από 1-3-2009 για πληρέστερη ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων.


Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜ. ΜΑΜΜΩΝΑΣ

Δημοσιεύτηκε: 04/02/2009


Πηγές

Κείμενο μέσω email: Ελένη Ρινάκη, Φαρμακοποιός Msc, PhD, Επιμελήτρια Γ', Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

http://www.pfs.gr/portal/page/portal/pfs/citizen_view_new?newID=634

O Καταστατικός Χάρτης του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας


Ο Καταστατικός Χάρτης του Βρετανικού ΕΣΥ, που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2009, αποτελεί μία από τις συστάσεις της έκθεσης του Λόρδου Darzi «High Quality Care for All», η οποία δημοσιεύτηκε με την ευκαιρία της 60ης επετείου του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο χάρτης προβλέπει επίσης δεκαετές πρόγραμμα για την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης ανώτατου επιπέδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Καταστατικός Χάρτης του Βρετανικού ΕΣΥ έχει επίσης σκοπό να δώσει στο προσωπικό και στους ασθενείς όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται σχετικά με το ΕΣΥ. Ενεργεί ως οδηγός για:

  • Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ασθενών
  • Οι ευθύνες των ασθενών, του κοινού και του προσωπικού
  • Τα δικαιώματα του προσωπικού και τις υποχρεώσεις του ΕΣΥ προς το προσωπικό

Στις τελευταίες σελίδες του εγχειριδίου είναι ένα παράρτημα, το οποίο περιγράφει τις νομικές πηγές, τόσο για τον ασθενή όσο και για το προσωπικό του ΕΣΥ.

Εδώ μπορείτε να "κατεβάσετε" τον Καταστατικό Χάρτη του Βρετανικού ΕΣΥ.


Πηγές

http://www.dh.gov.uk/en/Publicationsandstatistics/Publications/PublicationsPolicyAndGuidance/DH_093421?IdcService=GET_FILE&dID=182315&Rendition=Web

http://www.dh.gov.uk/en/Publicationsandstatistics/Publications/PublicationsPolicyAndGuidance/DH_093419

http://www.dh.gov.uk/en/Healthcare/NHSConstitution/index.htm