30/11/11

Εφημερίες, Λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, Βαθμολόγιο – Μισθολόγιο, Εκτέλεση συνταγών ΕΟΠΠΥ, Εφαρμογή θεραπευτικών πρωτόκολλων: Αλληλογραφία της ΠΕΦΝΙ με το ΥΥΚΑ


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων) έχουν αναρτηθεί επιστολές προς το ΥΥΚΑ, τους Διοικητές ΥΠΕ και Διοικητές Νοσοκομείων, που αφορούν θέματα ζωτικής σημασίας για τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς ΕΣΥ. Στις παρακάτω συνδέσεις μπορείτε να μεταφερθείτε στις αντίστοιχες αναρτήσεις.



Πηγή

ΠΕΦΝΙ

27/11/11

Φάρμακο είναι η δραστική ουσία και όχι η εμπορική ονομασία


Τα φερέφωνα της διατήρησης του υπάρχοντος συστήματος της διαπλοκής στη συνταγογράφηση και διακίνηση των φαρμάκων ξαναεμφανίστηκαν με απειλές για ιστοσελίδες με μαύρες λίστες φαρμακοποιών και φαρμακείων, με απειλές για μηνύσεις εναντίον των φαρμακοποιών και παρακίνηση για τις πλέον αποτελεσματικές δράσεις από τον κλάδο των γιατρών ενάντια στους φαρμακοποιούς.

Αιτία;; Το άνοιγμα της συζήτησης στο Υπουργείο Υγείας για τη δυνατότητα αντικατάστασης από τους ιδιώτες φαρμακοποιούς φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων όμοιας δραστικής ουσίας. Δηλαδή μεταξύ των βιοϊσοδύναμων ουσιωδώς όμοιων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, εάν υπάρχει έλλειψη να μην αρνούνται την χορήγηση του φαρμάκου στον ασθενή αλλά να χορηγούν το ίδιο φάρμακο με διαφορετική εμπορική ονομασία από την αναγραφόμενη στη συνταγή. Αιτία διαμάχης υπάρχει μόνο όταν εμπλέκονται οικονομικά συμφέροντα που άλλοι προσπαθούν να διατηρήσουν και άλλοι προσπαθούν να κερδίσουν και να επεκταθούν. Οι ανωτέρω συντεχνιακές διαμάχες που θέτουν την εξυπηρέτηση των κλαδικών συμφερόντων τους υπεράνω του γενικού συμφέροντος συνοδεύονται από παραπλανητικές ερμηνείες και εσκεμμένες διαστρεβλώσεις της νομοθεσίας.

Για να θιχτεί λοιπόν το αίτημα των ιδιωτών φαρμακοποιών να έχουν την δυνατότητα να χορηγούν το ίδιο φάρμακο με άλλη εμπορική ονομασία όταν υπάρχει έλλειψη ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, το συντεχνιακό λόμπι που στηρίζει μέρος της κερδοφορίας του στη προώθηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων με τον αθέμιτο τρόπο των πριμοδοτήσεων, παραπλανητικά ταυτίζει το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία. Είναι δυνατόν επίσης νέοι επιστήμονες να μην γνωρίζουν ούτε τον ορισμό του φαρμάκου, ούτε τι σημαίνει φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα, ούτε τι σημαίνει γενόσημο φάρμακο; Ούτε την νομοθεσία που αναφέρει τους ανωτέρω ορισμούς στην ΔΥΓ 3(α) 83657/06 (ΦΕΚ 59Β/06), που αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική στον τομέα της παραγωγής και κυκλοφορίας φαρμάκων που προορίζονται γα ανθρώπινη χρήση.

Στην ανωτέρω απόφαση Μέρος Ι άρθρο 2 με τίτλο «Ορισμοί» αναφέρεται :

«1 Φάρμακο: α) κάθε ουσία η συνδυασμός ουσιών που εμφανίζεται να έχει θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες για τις ασθένειες του ανθρώπου, ή β) κάθε ουσία ή συνδυασμός ουσιών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να χορηγηθεί σε ανθρώπους με σκοπό είτε να αποκατασταθούν ή να διορθωθούν ή να τροποποιηθούν φυσιολογικές λειτουργίες με της άσκηση φαρμακολογικής, ανοσολογικής ή μεταβολικής δράσης, είτε να γίνει ιατρική διάγνωση.

Στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ ορίζεται ότι φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα είναι: «Κάθε φάρμακο παρασκευασμένο εκ των προτέρων που τίθεται στην κυκλοφορία υπό ειδική ονομασία (εμπορική) και σε ειδική συσκευασία».

Στο άρθρο 11 § 2β της απόφασης ΔΥΓ 3(α) 83657 αναφέρεται ότι το γενόσημο φάρμακο (αντίγραφο) είναι ουσιωδώς όμοιο με το φάρμακο αναφοράς, έχει την ίδια ποσοτική και ποιοτική σύνθεση σε δραστικές ουσίες, την ίδια φαρμακοτεχνική μορφή και η βιοϊσοδυναμία του έχει αποδειχθεί βάσει των καταλλήλων μελετών βιοδιαθεσιμότητας.

ΟΧΙ , δεν είναι δυνατόν πλέον να μην γνωρίζουν επιστήμονες όλα τα ανωτέρω. Να μην γνωρίζει επιστήμονας ότι εφόσον αποδειχτεί επιστημονικά ότι ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα είναι γενόσημο έχει τις ίδιες ενδείξεις και αντενδείξεις με το πρωτότυπό του. Ότι τα έκδοχα δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία και εξετάζονται για την καταλληλότητά τους από τον ΕΟΦ και τον ΕΜΕΑ και ότι τελικά όλα τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα παρακολουθούνται για την ποιότητά τους μέσω των ενιαίων συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης στην Ε.Ε.

Από που λοιπόν μπορεί να προκύπτει σαν αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος η αλλαγή απλώς της εμπορικής ονομασίας του ίδιου του φαρμάκου. Παραλογισμός; Όχι δεν νομίζω ότι επιστήμονες δεν μπορούν να κατανοήσουν απλές έννοιες.

Τα οικονομικά συμφέροντα είναι εκείνα που εμπλέκονται και δεν επιτρέπουν την συνεννόηση μεταξύ επιστημόνων.

Υπάρχει αιτία πολέμου μεταξύ δύο κλάδων που συνεργάζονται σε συνεχή βάση για την παροχή της πλέον κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής προς τους ασθενείς; Δεν υπάρχει αιτία για καμία διαμάχη μεταξύ των γιατρών και φαρμακοποιών που με τίμιο και αποκλειστικά επιστημονικό τρόπο ασκούν το δύσκολο επάγγελμά τους. Που έχουν συνδέσει τα συμφέροντά τους με τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Που αντιστέκονται στη διαπλοκή και τη διαφθορά στους χώρους εργασίας τους. Ίσως να ήρθε η ώρα να αναπτυχτεί η συνεργασία για να έχουμε ουσιαστική παρέμβαση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη διακίνηση των φαρμάκων.

Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν αντίθετα συμφέροντα και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρθούν μέτρα που αντιμετωπίζουν τον παράνομο πλουτισμό, γιατί το συμφέρον όλων είναι η διάσωση του Δημόσιου τομέα υγείας από την οικονομική κατάρρευση. Ας αρνηθούν λοιπόν να γίνουν μέρος του προβλήματος που υπάρχει στη διακίνηση των φαρμάκων.

Η επιλογή των εμπορικών ονομασιών ανά δραστική ουσία από την πολιτεία και οι κατευθυντήριες οδηγίες από τα Ασφαλιστικά Ταμεία προς τους Φαρμακοποιούς ώστε η αντικατάσταση να μην γίνεται αυθαίρετα, δεν θίγουν την ευθύνη που έχουν αποκλειστικά οι γιατροί για τη συνταγογράφηση της πλέον κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας για τους ασθενείς. Θίγουν αποκλειστικά την συναλλαγή μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και ορισμένων γιατρών για να προωθούν ανά φάρμακο συγκεκριμένες εμπορικές ονομασίες ακόμη και εάν είναι αρκετά ακριβότερες από άλλες επιβαρύνοντας αδικαιολόγητα χωρίς επιστημονικό λόγο τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ασθενείς.

Η αντικατάσταση της εμπορικής ονομασίας του ίδιου φαρμάκου από φαρμακοποιούς όπως και η συνταγογράφηση με δραστική ουσία δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της εστίας της διαπλοκής από τα ιατρεία στα φαρμακεία.

Η πολιτεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Νοσοκομεία πρέπει να αποφασίζουν για τις εμπορικές ονομασίες με τις οποίες θα χορηγούνται τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί. Να αποφασίζουν με αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες με διαπραγματεύσεις και διεθνείς διαγωνισμούς και τότε το οικονομικό όφελος θα είναι τεράστιο όπως αποδείχτηκε από τους πρώτους διαγωνισμούς για τα Νοσοκομεία.


Με εκτίμηση,

Τσακάλου Αλίκη
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Η αντίθετη άποψη δημοσιεύτηκε:
http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=26455


Πηγή

Κείμενο μέσω email από: Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

26/11/11

Νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων με Υπουργική Απόφαση


Σύμφωνα με Yπουργική Aπόφαση η τιμή των φαρμάκων μετά τη λήξη της πατέντας «πέφτει» στο 65% (σε σχέση με αυτή που είχε το πρωτότυπο όταν ίσχυε η πατέντα), και κατά 15% αυτής, των γενόσημων φαρμάκων (πχ αν ένα πρωτότυπο φάρμακο έχει 100 ευρώ, μετά τη λήξη της πατέντας πάει στα 65 ευρώ και το αντίγραφό του θα κοστίζει περίπου 56 ευρώ).

Tο ποσοστό κέρδους των χονδρεμπόρων, για φάρμακα τα οποία έχουν ενταχθεί στη λίστα του νόμου 3816 (υψηλού κόστους που χορηγούνται τόσο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων όσο και από τα ιδιωτικά φαρμακεία), μειώνεται στο 2% από 2,5% και των φαρμακοποιών στο 16% από 18%.

Η νέα ανακοστολόγηση σχετίζεται και πάλι με την εξοικονόμηση πόρων από τη φαρμακευτική δαπάνη καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να κερδίσει από τη μείωση αυτή κοντά στα 250 εκατ. ευρώ.

Πάντως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται και πάλι για τη νέα αυτή αγορανομική διάταξη καθώς υποστηρίζουν πως όσο μειώνονται οι τιμές τόσο θα αντικαθίστανται τα παλαιά φθηνά φάρμακα με άλλα νεώτερα και πιο ακριβά ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνονται οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές. Οι εξαγωγές δηλαδή που γίνονται από φαρμακαποθήκες σε χώρες όπου τα ελληνικά φάρμακα πωλούνται πιο ακριβά με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις στο εσωτερικό της χώρας.

Οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν με αίτησή τους, τιμή χαμηλότερη, χωρίς κανένα περιορισμό.

Ακολουθεί η Απόφαση:
∆ιατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων

Πηγές

ΤΟ ΒΗΜΑ

Iatropedia

Pharmateam

25/11/11

Εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia


Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 17:00 θα γίνει στο 6ο Δημοτικό σχολείο Αγίας Παρασκευής, σεμινάριο-workshop στο πλαίσιο της δράσης για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά.

Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα μπορούν να μάθουν τα πρώτα στοιχεία για τη συγγραφή άρθρων στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, αλλά και να έρθουν σε επαφή με μέλη της κοινότητας της Wikipedia που θα τους μεταφέρουν την εμπειρία τους.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σεμινάριο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 6974-061780 και στο e-mail: gpapanasta@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα "Αγορά" της Wikipedia: http://goo.gl/HXeJQ και στην ιστοσελίδα: http://www.mywikipedia.gr/


Πηγή
Ενημέρωση με email από: Δέσποινα Μητροπούλου, ΕΕΛ/ΛΑΚ

24/11/11

Εγκύκλιος με τους κλάδους Νοσηλευτικού, Επιστημονικού και Παραϊατρικού προσωπικού των Δημόσιων Νοσοκομείων που εξαιρούνται από το μέτρο της Εργασιακής Εφεδρείας


Εγκύκλιο με την οποία εξαιρεί σειρά ειδικοτήτων του τομέα της Υγείας από το μέτρο της Εργασιακής Εφεδρείας, υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Μεταξύ των άλλων αναφέρεται ο κλάδος των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, ο κλάδος ΠΕ Φαρμακοποιών και ο κλάδος ΔΕ Βοηθών Φαρμακείου.

457ΚΘ-1ΓΕ-signed

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και από ΕΔΩ.

Πηγή

Δι@ύγεια

Πρόταση Υπουργού ΥΥΚΑ για συγχωνεύσεις Ιδιωτικών και Δημόσιων Νοσοκομείων


Την πρότασή του για ένα πρότυπο διοίκησης και λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, που θα λειτουργήσει πειραματικά για έξι μήνες και εκ του αποτελέσματος θα κριθεί αν μπορεί να συνεχιστεί ευρύτερα με στόχο την εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών, κατέθεσε υπό τη μορφή τροπολογίας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναπτύσσοντας την πρόταση του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι σε αυτό το πρότυπο πειραματικής διοίκησης, θα ενταχθούν τα δημόσια νοσοκομεία Σεισμανόγλειο και Αιμιλία Φλέμινγκ (σημ. Nosfar: μάλλον εννοούν το "Αμαλία Φλέμινγκ", εκτός και εάν ταυτόχρονα άλλαξαν και το όνομα του Νοσοκομείου!!!), το Ωνάσειο και το Ερρίκος Ντυνάν, καθώς και δύο νοσοκομεία από τον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν θα αλλοιωθεί ούτε η δομή, ούτε ο λειτουργικός χαρακτήρας του κάθε νοσοκομείου. Αυτό το πείραμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες και, αν αποδώσει, καλώς. Αν αποτύχει, θα το διακόψουμε», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι για τα δύο ιδιωτικά νοσοκομεία που θα ενταχθούν στο νέο σχήμα, θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος με διεθνή διαγωνισμό.

Πάντως, με επιφυλακτικότητα αντιμετώπισαν πολλοί βουλευτές την πρόταση του κ. Λοβέρδου, διατυπώνοντας ερωτηματικά, τόσο ως προς το στόχο συγχώνευσης δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικά νοσοκομεία, όσο και ως προς το αποτέλεσμα της ιδιότυπης αυτής συνεργασίας.

«Αυτό το υβριδικό μοντέλο δεν μπορεί να περπατήσει με στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν στις διοικήσεις», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, έκανε λόγο για «εξωγήινη πρόταση», συμπληρώνοντας ότι «δεν συνδιοικούνται δημόσια νοσοκομεία με μονάδες ειδικού καθεστώτος του ιδιωτικού τομέα».

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Κρεμαστινός, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα μιλάμε θεωρητικά. Θα κριθεί όμως, στην πράξη».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Αθανάσιος Λεβέντης, υποστήριξε ότι «Θα είναι ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα που θα αποτύχει».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αικατερίνη Περλεπέ, ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε τις αμφιβολίες της με το ερώτημα: «Τι θα κερδίσουμε αν ενώσουμε τις διοικήσεις δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων; Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν στόχο το κέρδος, ενώ τα δημόσια έχουν την κοινωνική διάσταση».

Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο πρώην υφυπουργός Υγείας της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Στη Nosfar έχουμε αναφερθεί στο θέμα πολλές φορές, όπως μπορείτε να ανατρέξετε κάνοντας <κλικ> στις συνδέσεις που αναφέρουμε παρακάτω στις "Πηγές" και είναι φανερό το ενδιαφέρον των ιδιωτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των νοσοκομείων απ' όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα από τη Γερμανία.

Πηγές

Βουλή των Ελλήνων

Αντιδράσεις για την πρόταση Λοβέρδου περί συγχώνευσης νοσοκομείων
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι γίνεται στη Σλοβακία;

Ενδιαφέρον των ιδιωτών για τα κρατικά νοσοκομεία

Η Γερμανία παραπέμπεται στο δικαστήριο: μια δικαστική κρίση ενάντια στις πρακτικές προμήθειας φαρμάκων

Έρχονται αλλαγές στη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Επανέρχονται οι σχεδιασμοί των Ιδιωτικών Ομίλων για την ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων του ΕΣΥ

23/11/11

Η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων


Δόθηκε στην δημοσιότητα η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η οποία ισχύει από την 1η Νοεμβρίου για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Με βάση τη νέα λίστα, στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών υπάγονται 365.000 περίπου εργαζόμενοι, από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς.

Μεταξύ των επαγγελμάτων αναφέρονται και:




Βλέποντας να αναφέρονται οι Χημικοί και οι Βιοχημικοί (και μάλιστα ανεξάρτητα σε ποιό χώρο εργάζονται), θεωρήσαμε σωστό οτι κάπου θα δούμε και τους Ιατρούς, Φαρμακοποιούς, Βιολόγους, Ακτινοφυσικούς, που είναι γνωστό σε όλους, οτι ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Όμως το αυτονόητο απουσιάζει από την ελληνική πραγματικότητα. Αν δεν τροποποιηθεί αυτή η Απόφαση, τότε στον ίδιο εργασιακό χώρο θα υπάρχουν εργαζόμενοι που το επάγγελμά τους θα είναι στα "Βαρέα και Ανθυγιεινά" και άλλοι που θα είναι στα "Ελαφρά και Υγιεινά"!!!

Ακολουθεί όλη η Απόφαση για ενημέρωσή σας (αναμένουμε κινήσεις από τα εργασιακά σωματεία των κλάδων που δεν συμπεριελήφθησαν στη λίστα).

apofasi bae teliko_23_11


Πηγή

ΤΑ ΝΕΑ online

21/11/11

Τα νέα των Ιδιωτικών - Κοινωτικών Φαρμακείων σε όλο τον Κόσμο


Μια επιπλέον μορφή επικοινωνίας υπάρχει στο www.PharmaManage.gr μαζί με το περιοδικό PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Υπάρχει μια θεματολογία, που προσπαθούν οι συνεργάτες αρθογράφοι, να είναι μοναδική και καινοτόμος για τους Φαρμακοποιούς. Αλλά δεν είναι μόνο η θεματολογία του, που κάνει έναν ιστότοπο αρεστό, είναι και το στήσιμό του, που το έχουν κανει να είναι απλό, άμεσο, γρήγορο, μοντέρνο και εύκολα κατανοητό.

Το www.PharmaManage.gr δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με flash, videos και "έξυπνα γραφικά", αλλά απλά δίνει τη μεγαλύτερη σημασία στο περιεχόμενό του. Εδώ μιλάμε για την αγορά και τις ευκαιρίες της, για το μάρκετινγκ, τη διαχείριση και το μάνατζμεντ στο Φαρμακείο.

Ιδιαίτερα δε, επικεντρώνεται στην επικοινωνία του Φαρμακείου προς τον πελάτη του, μια ενότητα πολύ σημαντική στον τομέα των υπηρεσιών προς την πελατεία του Φαρμακείου του σήμερα. Υπάρχουν συνεχή αφιερώματα, πολλές ιδέες και χρήσιμες συμβουλές, που βασικό στόχο έχουν να εμπλουτίσουν τη γνώση του Φαρμακοποιού και της ομάδας του.

Στον ιστότοπο του Pharmacy Manager μπορείτε να διαβάσετε τα τελευταία νέα για τα Ιδιωτικά - Κοινωτικά Φαρμακεία. Μπορεί να είμαστε (σήμερα) Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί, αλλά είναι, κάθε ημέρα και πειρισσότερο πιθανό, αύριο να ξεκινάμε μια νέα καριέρα σαν Κοινωτικοί - Ιδιώτες Φαρμακοποιοί.

Ιδού λοιπόν μερικές συνδέσεις για να ενημερωθείτε, για τα νέα των Κοινωτικών - Ιδιωτικών Φαρμακείων σε όλο τον κόσμο.


Αυστραλία 
► Βέλγιο 
Γαλλία 
Γερμανία 
Ελβετία 
Ελλάς 
Ευρωπαϊκή Ένωση 
Ηνωμένο Βασίλειο 
ΗΠΑ 
Ισπανία 
Ιταλία 
Καναδάς 
Λουξεμβούργο 
Ολλανδία 
Πορτογαλία 
Σουηδία


Πηγή

Pharmacy Management

18/11/11

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών (e-Αuctions) για την προμήθεια 11 δραστικών ουσιών


Στα Γραφεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α), ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών.

Ο κύκλος αυτός ξεκίνησε τη Δευτέρα 14.11.2011 για την προμήθεια έντεκα (11) δραστικών ουσιών με προϋπολογισθείσα δαπάνη 86.634.019€, όπως υπολογίστηκε με βάση τις τρέχουσες τιμές του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων του Υ.Υ.Κ.Α.

DT_Farmaka_E AUCTION_18.11

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το Δελτίο Τύπου στον υπολογιστή σας και από ΕΔΩ.

Πηγή

ΕΠΥ

Επιστημονική Ημερίδα της Φαρμακευτικής Εταιρείας Ελλάδος - Χρόνιος Πόνος, Ενεσοθεραπεία


Η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2006 από μία ομάδα φαρμακοποιών με σκοπούς την προαγωγή της φαρμακευτικής επιστήμης και τη βελτίωση της επιστημονικής και επαγγελματικής στάσης του φαρμακοποιού στη χώρα μας για το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

Η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) διοργανώνει το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011 στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών (αμφιθέατρο "Αριστοτέλης" του τμήματος Φυσικής) επιστημονική ημερίδα με θέμα: Χρόνιος Πόνος - Ενεσοθεραπεία.


Για περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα της Ημερίδας, δείτε ΕΔΩ.

Πηγές

Φαρμακευτική Εταιρία Ελλάδος

Φαρμακοτρίμματα

17/11/11

Ολοκληρώθηκε ο 2ος κύκλος των ηλεκτρονικών Δημοπρασιών για την προμήθεια ακόμα 7 δραστικών ουσιών


Ολοκληρώθηκε στα Γραφεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α), με απόλυτη επιτυχία ο δεύτερος κύκλος Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών (e-Αuctions), για την προμήθεια επτά (7) ακόμα δραστικών ουσιών με προϋπολογισθείσα δαπάνη 38.491.458 €, όπως υπολογίστηκε με βάση τις τρέχουσες τιμές του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων του ΥΥΚΑ.

Το ποσοστό μείωσης μεταξύ της τρέχουσας νοσοκομειακής τιμής και της χαμηλότερης τιμής που προέκυψε από τις Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες ανά κατηγορία έχει ως ακολούθως:

ΕΠΥ-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ_16112011

Οι επιτευχθείσες τιμές που προέκυψαν από τη σημερινή διαδικασία Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών (e-auctions) κατέληξε, σε εξοικονόμηση για το Ελληνικό Δημόσιο 20.053.701,43 €

Μέχρι σήμερα, που έχουν ολοκληρωθεί οι Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες των δέκα πρώτων δραστικών ουσιών επιβεβαιώνονται πλέον οι προσδοκίες και οι στόχοι του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προμήθεια ασφαλών και ποιοτικών φαρμάκων εγκεκριμένων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η διαδικασία συνεχίζεται την Πέμπτη 17.11.2011 και την Παρασκευή 18.11.2011 με τις υπόλοιπες δεκατρείς (13) κατηγορίες.


Πηγή

ΥΥΚΑ

14/11/11

Ηλεκτρονική δημοπρασία φαρμάκων της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ.) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ αναρτήθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου και αφορά την 2η Ηλεκτρονική Δημοπρασία για προμήθεια φαρμάκων.
###

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διενεργήθηκε σήμερα 14.11.2011, στα Γραφεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ), του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α), η δεύτερη Ηλεκτρονική Δημοπρασία (e-Αuction), για την προμήθεια 2 δραστικών ουσιών με 3 κατηγορίες και με προϋπολογισθείσα δαπάνη 9.937.480,79€, όπως υπολογίστηκε με βάση τις υφιστάμενες τιμές του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων.

Ο ανωτέρω ηλεκτρονικός διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2011, με τη συμμετοχή ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών. Συνολικά, συμμετείχαν 26 εταιρείες.

Το ποσοστό μείωσης μεταξύ της νοσοκομειακής τιμής του τελευταίου δελτίου τιμών του Υ.Υ.Κ.Α. και της τιμής του αποτελέσματος του διαγωνισμού ανά κατηγορία είναι:

1) CIPROFLOXACIN 400MG/200ML INJ SOL από 24,60€ σε 1,35€ δηλαδή μείωση 94.50%

2) CIPROFLOXACIN 200MG/100ML INJ SOL από 12,94€ σε 1,20€ δηλαδή μείωση 90,72%

3) OMEPRAZOL CAPS 20 MG από 0,48€ σε 0,029€ δηλαδή μείωση 93,88%

Οι επιτευχθείσες τιμές που προέκυψαν από την Ηλεκτρονική Δημοπρασία (e-auction) κατέληξαν τελικώς σε δαπάνη 616.505,00€, ήτοι μείωση της τάξης 93,8 % του αρχικού προϋπολογισμού, εξοικονομώντας για το Ελληνικό Δημόσιο συνολικό όφελος 9.320.097,79€.

Η ολοκλήρωση των πρώτων τριών κατηγοριών ουσιών (εκ των 23) της δεύτερης Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας (e-auction) δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για σημαντική μείωση του κόστους των προμηθειών του ΕΣΥ με τη γενικευμένη αξιοποίηση της μεθόδου αυτής στο Σύστημα Προμηθειών.

Πηγή

ΥΥΚΑ

10/11/11

Νέος κόμβος για τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης και της προβολής επιστημονικών δραστηριοτήτων


Ο ιστότοπος blod.gr (ακρωνύμιο των λέξεων Bodossaki Lectures on Demand) δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιδρύματος Μποδοσάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωταρχικού στόχου του Ιδρύματος για την προαγωγή της Παιδείας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια κοινωνική προσφορά, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα, που αποσκοπεί στην διάδοση της επιστημονικής γνώσης και του πνευματικού προβληματισμού στον τόπο μας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το blod.gr συγκεντρώνει, καταγράφει και προβάλλει αυτούσιες, επιλεγμένες ομιλίες, διαλέξεις και εκδηλώσεις από όλο το φάσμα της επιστημονικής και πνευματικής μας ζωής, και εμπλουτίζεται διαρκώς με την πολύτιμη συνδρομή όσων εργάζονται για τη διάχυση της γνώσης. Φιλοδοξεί έτσι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό "κόμβο" διεπιστημονικού και πνευματικού διαλόγου, ανοιχτό σε κάθε χρήστη του διαδικτύου που επιθυμεί να διευρύνει τους γνωστικούς του ορίζοντες.

Το Blod.gr περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαλέξεις από τον αρχιτέκτονα του Μουσείου της Ακρόπολης Μπερνάρ Τσουμί, τον ελληνιστής Τζέφφρυ Λόυντ, τον Τζον Γκόρντον, την ποιήτρια και ακαδημαϊκό Κική Δημουλά, τον Ιταλό συγγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι και τους καθηγητές Ιατρικής Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, Δημήτριο Τριχόπουλο και Γεώργιο Χρούσο.

Υπάρχουν καταχωρημένες μέχρι σήμερα 160 διαλέξεις και συνεχώς προστίθενται νέες.

Πηγές

In.gr
Blod.gr

9/11/11

Διακήρυξη αριθμ. ΕΠΥ 3/2011 ανοικτού διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων


Στην ιστοσελίδα της ΕΠΥ (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας) έχει αναρτηθεί το κείμενο της διακύρηξης του 3ου ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων, με τη χρήση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.

Τα φάρμακα προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών όλων των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στο ποσόν των 54.877.193€. Η ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού είναι η Τρίτη 13/12/2011 και ώρα 09.30.

prokiriksi-3_2011-farmaka


Μπορείτε να μεταφορτώσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και από ΕΔΩ.

Πηγές

ΕΠΥ

ΠΕΦΝΙ

5/11/11

Μισθολογικοί πίνακες πριν το Μνημόνιο, μετά το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο και μετά την ψήφιση του νέου Μισθολογίου


Στην ιστοσελία της ΠΟΕΔΗΝ έχουν αναρτηθεί Μισθολογικοί πίνακες πριν το Μνημόνιο, μετά το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο και μετά την ψήφιση του νέου Μισθολογίου. Επίσης υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες για την εξέλιξη στα μισθολογικά κλιμάκια των υπηρετούντων υπαλλήλων μετά την κατάταξη.

Πίνακες Μισθοδοσίας

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και από ΕΔΩ.

Πηγή

ΠΟΕΔΗΝ

Μηνυτήρια Αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ για το ωράριο εργασίας


Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων κατέθεσαν μήνυση για τις συνεχείς παραβάσεις του ωραρίου εργασίας που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των νοσηλευομένων.

Η Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί 250 πρωτοβάθμια εργασιακά σωματεία νοσοκομείων και 80.000 υγειονομικούς υπαλλήλους, υπογραμμίζει ότι καθημερινά εδώ και χρόνια οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων παραβιάζουν το νόμιμο ωράριο εργασίας, καθώς και την εργατική νομοθεσία που καθορίζει το ανώτατο "πλαφόν" απασχόλησης των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στη μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσαν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, υπογραμμίζεται ότι δεν τηρείται η ελάχιστη ανάπαυση των υγειονομικών υπαλλήλων, η οποία συχνά είναι μικρότερη και των οκτώ ωρών (αντί των 12 που προβλέπεται), ενώ οι υπάλληλοι εργάζονται συχνά τρεις ή τέσσερις -ακόμα και πέντε- νύκτες την εβδομάδα.

Η Ομοσπονδία ζήτησε από τον κ. Τέντε να διερευνηθεί από εισαγγελέα η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας που έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ υποστήριξε πως οι παραβάσεις αυτές εγκυμονούν και κίνδυνο βλάβης της υγείας των νοσηλευομένων στις δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες.

Επίσης, η ομοσπονδία αναφέρει ότι οι αρμόδιες αρχές πλουτίζουν αδικαιολόγητα σε βάρος των εργαζομένων και αποκομίζουν παράνομα οικονομικά οφέλη από τα ποσά που θα κατέβαλαν σε άλλους εργαζομένους που θα έπρεπε να απασχολούν. Ωστόσο επιλέγουν να μην προσλαμβάνουν προσωπικό αλλά να εκμεταλλεύονται όσους ήδη εργάζονται σε αυτά.

Παρόμοια αναφορά είχε καταθέσει η Ομοσπονδία και το Μάιο του 2009.

Μηνυτήρια Αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ για το ωράριο εργασίας

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και από ΕΔΩ.


Πηγές

ΠΟΕΔΗΝ

ΑΠΕ

NewsIt

2/11/11

Κύριε Υπουργέ, θέλετε να λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία με υπαρκτά Φαρμακευτικά τμήματα ή με φαντάσματα διεκπεραιωτές;


Η ΠΕΦΝΙ έστειλε επιστολές τόσο προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδο όσο και προς τους Διοικητές των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων. Στις επιστολές αναφέρονται τα κάτωθι:

Θέμα : Νόμος «Ρέππα» και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί 

Κύριε Υπουργέ

Απευθυνόμαστε σε σας που έχετε την καθημερινή ευθύνη της λειτουργίας του ΕΣΥ προκειμένου να ενημερωθείτε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τις επιπτώσεις από τις ατελείς διατάξεις περί βαθμολογίου, εργασιακής εφεδρείας και εν γένει υπηρεσιακής κατάστασης των φαρμακοποιών των νοσοκομείων . Ως επιστέγασμα των ατελειών και παραλήψεων του νόμου ήρθε και η ερμηνευτική εγκύκλιος εφαρμογής του, η οποία συνεχίζει τις αυθαιρεσίες.

Συγκεκριμένα :

  1. Καταργεί (από τα συμφραζόμενα, χωρίς αναφορά σε ευθεία διάταξη), ειδικό Κλάδο όπως είναι αυτός των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών του ΕΣΥ που έχει νομοθετηθεί και εφαρμόζεται, με βαθμολόγιο όμοιο με των Γιατρών του ΕΣΥ, δηλαδή Δ/ντές , Επιμελητές Α΄, Επιμελητές Β΄ και Επιμελητές Γ΄.
  2. Καταργεί τις κενές οργανικές θέσεις , όταν είναι γνωστό σε όλη τη Διοίκηση και ιεραρχία του Υπουργείου Υγείας, ότι θα μείνουν 20 νοσοκομεία χωρίς καμία οργανική θέση φαρμακοποιού (δηλαδή θα κλείσουν τα φαρμακεία), νοσοκομεία που σήμερα δουλεύουν με επικουρικούς φαρμακοποιούς λόγω ολιγωρίας και αδυναμίας του Υπουργείου να ολοκληρώσει επί πέντε χρόνια την εκκρεμότητα της διαδικασίας των προκηρύξεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα νοσοκομεία Δράμας, Βέροιας, Σπάρτης, Τρίπολης, Άρτας, Τρικάλων, Καρπενησίου, Ρόδου, Σάμου, Ικαρίας, Νάουσας, Λευκάδας, Αμαλιάδας, κ.λ.π. Μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας θα μείνουν με έναν μόνο φαρμακοποιό. Πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα μείνουν με 1-2 φαρμακοποιούς.
  3. Αλλά και ακόμη στα σημεία του νόμου που γίνεται αναφορά στις εξαιρέσεις (άρθρο 33 παρ. 7. β) έρχεται η ερμηνευτική εγκύκλιος και τα αναιρεί.
Κύριε Υπουργέ,

Αν πραγματικά θέλετε να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με υπαρκτά φαρμακευτικά τμήματα και όχι φαντάσματα – διεκπεραιωτές παραγγελιών , αν θέλετε να κάνετε πραγματικό έλεγχο δαπανών, αν θέλετε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των αρρώστων, θα πρέπει να υποστηρίξετε με σθένος την ύπαρξη (γιατί περί αυτού καταντήσαμε να διαπραγματευόμαστε και όχι πλέον για κλαδικά αιτήματα) των φαρμακείων των νοσοκομείων.

Η μόνη λύση είναι η ρητή ένταξη στις εξαιρέσεις του νόμου των νοσοκομειακών φαρμακοποιών όπως και των γιατρών του ΕΣΥ , τουλάχιστον στις ερμηνευτικές εγκυκλίους μέχρι να διορθωθούν οι ασάφειες του νόμου. Πιστεύουμε ότι δεν θα σωθεί η χώρα από τις περικοπές προς τους 200 νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, αντίθετα και με όρους πραγματικής οικονομίας είναι ο μόνος κλάδος του νοσοκομείου που ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο.

Με τιμή
 Για το Δ. Σ.  ΠΕΦΝΙ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

             ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc                                 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗMSc
Κοινοποίηση:
 1. Υφυπουργό κ. Μ. Τιμοσίδη
          2. Υφυπουργό κ.  Χ. Αηδόνη
          3. Γεν. Γραμματέα κ. Ν. Πολύζο
          4. Γεν Γραμματέα Δημ. Υγείας κ. Α. Δημόπουλο


Και οι δύο Επιστολές είναι ΕΔΩ

Πηγές

ΠΕΦΝΙ προς Υπουργό

ΠΕΦΝΙ προς Διοικητές

1/11/11

Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί κλάδος υπό κατάργηση. Το ψέμα και οι συνέπειές του



Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η ΠΕΦΝΙ ανήρτησε στην ιστοσελίδα της το μήνυμα του κ. Πολύζου στις 20/10 ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής να έχει τεθεί θέμα για την εφεδρεία …. “… εγώ τουλάχιστον, ως ΓΓ ΥΥΚΑ, δεν γνωρίζω μέχρι στιγμής να έχει τεθεί θέμα … ευχαρίστως να το δούμε όταν προκύψει ή όποτε θέλετε…”

Τι δεν γνώριζε ο κ. Πολύζος τις διατάξεις του σχεδίου νόμου ; Τον νόμο που ψηφίστηκε; Σίγουρα γνωρίζει και τις διατάξεις του νόμου όπως επίσης και τις μεγάλες ελλείψεις σε Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς στα Νοσοκομεία. Γνωρίζει επίσης ότι κάθε Νοσοκομειακό Φαρμακείο έχει κατά μέσο όρο κύκλο εργασιών 30 φορές περίπου περισσότερο από τον μέσο όρο των ιδιωτικών Φαρμακείων και το λειτουργικό κόστος τους ανέρχεται το πολύ στο 3% του κύκλου εργασιών , αποτελώντας από τα πλέον παραγωγικά τμήματα των Νοσοκομείων. Και όμως…….

Α. Με βάση τον νόμο πλέον ο κλάδος μας , των 250 φαρμακοποιών για 132 Νοσοκομειακά Φαρμακεία , εντάσσεται στο καθεστώς εφεδρείας διότι ανήκουμε μεν στην ιατρική υπηρεσία, αλλά δεν ανήκουμε ούτε στον ιατρικό κλάδο , ούτε στο νοσηλευτικό , ούτε στο παραϊατρικό προσωπικό που εξαιρούνται όπως αναφέρει το άρθρο 33 στην παράγραφο 1 σχετικά με τις οργανικές θέσεις μας και στην παράγραφο 7 σχετικά με τους κλάδους που βγαίνουν στην εφεδρεία:

« Αρθρο 33

Κατάργηση κενών οργανικών θέσεων και προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα

1.α. Οι κενές, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, οργανικές θέσεις πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καταργούνται με την επιφύλαξη των διατάξεων των επομένων εδαφίων της παρούσας παραγράφου.

Εξαιρούνται οι κενές οργανικές θέσεις:

α) για τις οποίες έχει εκδοθεί κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου έγκριση πρόσληψης προσωπικού σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΠΥΣ 33/2006 (Α'Α 280)

β) για την πλήρωση των οποίων έχει εκδοθεί πράξη προκήρυξης μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

γ) του νοσηλευτικού προσωπικού και του παραϊατρικού προσωπικού των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων,

δ) του κλάδου των ιατρών του Ε.Σ.Υ.,

ε) του εκπαιδευτικού προσωπικού της ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης

7. Δεν υπάγονται στις διατάξεις των παραγράφων 3 έως και 6 του παρόντος άρθρου:

α) οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

β) το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και το ιατρικό προσωπικό του Ε. Σ.Υ.

γ) οι διπλωματικοί υπάλληλοι,……»

Β. Στο άρθρο 33 παράγραφος (1) μπορούμε να διαπιστώσουμε χωρίς την βοήθεια δικηγόρου , ότι καταργούνται οι οργανικές θέσεις που τώρα είναι κενές. Ότι θα καταργηθούν και των συναδέλφων που θα μπουν στην εφεδρεία .Τι σημαίνει αυτό ;

Καταστροφή για τον κλάδο μας και τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία.

Πιο συγκεκριμένα σημαίνει :

α) Μείωση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών.

β) Μετατάξεις για να καλυφτούν όπως – όπως όλα τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία.

γ) Κατάργηση Νοσοκομειακών φαρμακείων λόγω ελλείψεων σε φαρμακοποιούς και κάλυψη των Νοσοκομείων ή από τον ιδιωτικό τομέα όπου το κόστος των υπηρεσιών θα είναι πολλαπλάσιο ή από την δημιουργία κεντρικής φαρμακαποθήκης ανά ομάδα Νοσοκομείων που θα προσθέσει επιπλέον κόστος στην διακίνηση και διαχείριση των φαρμάκων.

δ) Το κυριότερο όμως είναι ότι το συντεχνιακό λόμπυ και τα μεγαλοσυμφέροντα που κυριαρχούν στο ΕΣΥ θα συνεχίσουν το πάρτι, διότι με την μείωση και την υποβάθμιση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών σε ρόλο αποθηκάριων θα απαλλαγούν από τον ελεγκτικό και ενοχλητικό για αυτούς επιστημονικό μας ρόλο. Με δεδομένο ότι υπάρχουν ήδη μεγάλες ελλείψεις σε Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς αναγνωρισμένες και από την ηγεσία του Υπουργείου, η ανωτέρω πολιτική στρέφεται ευθέως ενάντια στην αναγκαιότητα ύπαρξης και ορθής λειτουργίας των Νοσοκομειακών Φαρμακείων και σηματοδοτεί μία στροφή της πολιτείας σχετικά με τον κλάδο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών. Από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής κυβέρνησης και η κ. Ξενογιαννακοπούλου με την εγκύκλιο στις 31/3/2010 και ο κ. Λοβέρδος με επανειλημμένες δηλώσεις και εγκυκλίους αναβάθμισαν τον ρόλο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών και αναλάβαμε σημαντικά καθήκοντα για την συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών . Αναλάβαμε σημαντικά καθήκοντα και στη διαχείριση στα φαρμακεία και σε επιτροπές χωρίς επιπλέον αμοιβές και παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό πετύχαμε την εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων για το ΕΣΥ. Τι συμβαίνει λοιπόν τώρα; Άλλαξε η πολιτική του Υπουργείου; Θα προσπαθήσει το Υπουργείο να μειώσει τις φαρμακευτικές δαπάνες χωρίς φαρμακοποιούς; Ζητάμε άμεσα απαντήσεις. Είναι αναγκαίο το ξεκαθάρισμα της προοπτικής του κλάδου μας για να κάνουμε και τις προσωπικές μας επιλογές.

Γ. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτοί που θέλουν και θα πετύχουν με την εφαρμογή του νόμου την μείωση του αριθμού των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών και την υποβάθμισή τους σε ρόλο αποθηκάριου και λογιστή, είναι οι ίδιοι που αντιδρούν στην διενέργεια διαγωνισμών, τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για την μείωση των τιμών, την ουσιαστική αύξηση των γενοσήμων φαρμάκων στο 50% της συνολικής κατανάλωσης, που δεν ασχολούνται με την διαπλοκή και διαφθορά, αντιδρούν στη συνταγογράφηση με δραστική ουσία κ.τ.λ. Σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών έθεσαν εμπόδια.

Δ. Το σχέδιο για την υποβάθμιση του επιστημονικού ρόλου των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών από ορισμένα στελέχη της σχολής των Οικονομικών της Υγείας δεν είναι καινούργιο. Το διαπιστώσαμε με τις διαδικασίες για την λειτουργία των νοσοκομειακών φαρμακείων. Δυστυχώς δεν έτυχε προσοχής και δεν υπήρξε σωστή εκτίμηση για τους κινδύνους που διέτρεχε ο κλάδος μας όταν διαπιστώσαμε ότι στελέχη των οικονομικών της υγείας μπέρδεψαν την δουλειά μας με την δικιά τους. Την επιστήμη μας με την δικιά τους και δανείστηκαν από τα γραφεία των συμβούλων επιχειρήσεων που υποστηρίζουν τις εμπορικές επιχειρήσεις για την απόκτηση ISO, έντυπα με διαδικασίες για την λειτουργία των εμπορικών αποθηκών και προσπάθησαν να τις τροποποιήσουν σύμφωνα με τις οικονομικές γνώσεις τους για την λειτουργία των νοσοκομειακών φαρμακείων. Έτσι σε πολλά σημεία το φαρμακείο αναφερόταν σαν αποθήκη και ο φαρμακοποιός σαν υπεύθυνος αποθήκης. Πουθενά δεν αναφερόταν:

- Ότι οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί συμβάλουμε στην ασφαλέστερη φαρμακοθεραπεία των ασθενών χορηγώντας τα φάρμακα βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας όπως προβλέπει η φαρμακευτική νομοθεσία.

- Ότι συμβάλουμε στην επωφελέστερη οικονομικά χορήγηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων χορηγώντας μεταξύ των αποδεδειγμένα επιστημονικά ουσιωδώς όμοιων τα φθηνότερα.

- Ότι διαπραγματευόμαστε και πετυχαίνουμε σημαντικές εκπτώσεις επιπλέον της νοσοκομειακής τιμής στα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα.

- Ότι βασικό μας καθήκον είναι ο ποιοτικός έλεγχος σε όλα τα στάδια της διακίνησης των φαρμάκων. Σύμφωνα με τις ερμηνευτικές διατάξεις του νόμου που δημοσιεύτηκαν την 1/11/2011 στο παραϊατρικό προσωπικό ανήκουν οι βοηθοί φαρμακείων και εξαιρούνται πολύ σωστά τουλάχιστον αυτοί από την εφεδρεία. Αντίθετα οι προϊστάμενοί τους Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί οδηγούνται στην έξοδο από το ΕΣΥ .

Ε. Τέρμα στις αυταπάτες!! Είμαστε ο μόνος κλάδος που μπήκε στην εφεδρεία χωρίς να το καταλάβει και δεν αντέδρασε γιατί πίστεψε καλοπροαίρετα τις διαβεβαιώσεις του κ. Πολύζου.

Δεν είναι δυνατόν να κουβαλάμε τόσο μεγάλο φορτίο, να δουλεύουμε επιπλέον στις επιτροπές εθελοντικά χωρίς αμοιβές και να μην αναγνωρίζεται η προσφορά μας. Τελικά το Υπουργείο που οδηγείται; Να έχει ως προνομιακούς συνομιλητές μόνο τις φαρμακοβιομηχανίες; Στους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιρειών θα στηριχτεί για την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών;

Δεν είναι δικιά μας η ευθύνη για την ανωτέρω εξέλιξη.

Εμείς δραστηριοποιηθήκαμε με θέσεις για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο φάρμακο , συμμετείχαμε δημιουργικά σε επιτροπές, δώσαμε συνεντεύξεις τύπου, καταγγείλαμε τις καθυστερήσεις και αναδείξαμε τον ρόλο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών. Μείναμε σταθεροί στις θέσεις και στις επιλογές μας, συγκρουστήκαμε με τα μεγαλοσυμφέροντα και με τεράστιο προσωπικό κόστος μειώσαμε τις φαρμακευτικές δαπάνες και φέραμε οικονομικό όφελος στα Νοσοκομεία. Το Υπουργείο πρέπει να ξεκαθαρίσει την στάση του απέναντι στον κλάδο μας. Εάν επιθυμεί την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών δεν είναι δυνατόν να αφανίσει τον κλάδο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών. Άμεσα να μας εξαιρέσει από την εφεδρεία, να διατηρήσουμε το βαθμολόγιό μας και τις εφημερίες. Να ενισχυθούν τα Νοσοκομειακά φαρμακεία.


Ζ. Πρέπει να μελετηθεί επίσης ότι οι εφημερίες κινδυνεύουν να ενταχτούν στο υπερωριακό καθεστώς απασχόλησης (εάν δεν έχουν ενταχτεί ήδη). Είμαστε απλήρωτοι για δεδουλευμένα έξι μηνών και είναι θέμα αξιοπρέπειας να απαιτήσουμε: Να πληρωθούμε άμεσα για τις προηγούμενες εφημερίες.

Η. Συνάδελφοι εάν ισχύουν όλα τα ανωτέρω χάθηκε μία μάχη. Δεν πρέπει να αφήσουμε ήσυχους τους βολεμένους και όσους θέτουν εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια.

Να καταγγέλλουμε παντού την διαπλοκή και τη διαφθορά αλλά και τους υπεύθυνους γιατί δεν έχουν πάρει τα τελευταία δέκα χρόνια τα απαραίτητα μέτρα. Τις εσκεμμένες καθυστερήσεις και τις αναβολές στην εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας, την μη επίτευξη του στόχου για τα γενόσημα, την μη ανάρτηση στο διαδίκτυο του παρατηρητήριου τιμών φαρμάκων στις χώρες της Ε.Ε ώστε να υπάρχει διαφάνεια στον καθορισμό τους, τις υπερτιμολογήσεις των υλικών και φαρμάκων που απλώς διαπιστώθηκαν και για τις οποίες κανένας δεν πλήρωσε κ.τ.λ.

Θ. Τέλος πρέπει να ανακληθεί η τελευταία απόφαση της κ. Καστανιώτη με την οποία ζητάει να αναρτούμε στο διαδίκτυο τις τιμές με εκπτώσεις επιπλέον των Νοσοκομειακών τιμών, που προσφέρουν σε Νοσοκομεία οι φαρμακευτικές εταιρείες. Οι ανωτέρω τιμές δεν είναι κατοχυρωμένες με συμβάσεις και έχουν δοθεί στα πλαίσια της καλής συνεργασίας και του αμοιβαίου οφέλους. Οι ανωτέρω διαδικασίες που διενεργήσαμε βάσει των εγκυκλίων του Υπουργείου δεν υποχρεώνουν τις εταιρείες σε ποσότητες, χρονικό διάστημα και πολύ περισσότερο να δώσουν τις ίδιες εκπτώσεις σε όλα τα Νοσοκομεία. Η εγκύκλιος της κ. Καστανιώτη μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα αυτό που επιθυμεί ο ΣΦΕΕ, δηλαδή να σταματήσουν οι εταιρείες να δίνουν εκπτώσεις επιπλέον των Νοσοκομειακών τιμών γιατί αυτό θα σημαίνει και την υποχρέωσή τους να δίνουν τις ίδιες εκπτώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η ΕΠΥ εάν επιθυμεί την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών πρέπει να εφαρμόσει την νομοθεσία και να προκηρύξει άμεσα διεθνείς διαγωνισμούς για όλες τις δραστικές ουσίες για τις οποίες υπάρχει ανταγωνισμός.

Συναδελφικά,

Αλίκη Τσακάλου, Φαρμακοποιός



Πηγή

Κείμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από: Αλίκη Τσακάλου, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ