5/11/11

Μηνυτήρια Αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ για το ωράριο εργασίας


Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων κατέθεσαν μήνυση για τις συνεχείς παραβάσεις του ωραρίου εργασίας που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των νοσηλευομένων.

Η Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί 250 πρωτοβάθμια εργασιακά σωματεία νοσοκομείων και 80.000 υγειονομικούς υπαλλήλους, υπογραμμίζει ότι καθημερινά εδώ και χρόνια οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων παραβιάζουν το νόμιμο ωράριο εργασίας, καθώς και την εργατική νομοθεσία που καθορίζει το ανώτατο "πλαφόν" απασχόλησης των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στη μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσαν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, υπογραμμίζεται ότι δεν τηρείται η ελάχιστη ανάπαυση των υγειονομικών υπαλλήλων, η οποία συχνά είναι μικρότερη και των οκτώ ωρών (αντί των 12 που προβλέπεται), ενώ οι υπάλληλοι εργάζονται συχνά τρεις ή τέσσερις -ακόμα και πέντε- νύκτες την εβδομάδα.

Η Ομοσπονδία ζήτησε από τον κ. Τέντε να διερευνηθεί από εισαγγελέα η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας που έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ υποστήριξε πως οι παραβάσεις αυτές εγκυμονούν και κίνδυνο βλάβης της υγείας των νοσηλευομένων στις δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες.

Επίσης, η ομοσπονδία αναφέρει ότι οι αρμόδιες αρχές πλουτίζουν αδικαιολόγητα σε βάρος των εργαζομένων και αποκομίζουν παράνομα οικονομικά οφέλη από τα ποσά που θα κατέβαλαν σε άλλους εργαζομένους που θα έπρεπε να απασχολούν. Ωστόσο επιλέγουν να μην προσλαμβάνουν προσωπικό αλλά να εκμεταλλεύονται όσους ήδη εργάζονται σε αυτά.

Παρόμοια αναφορά είχε καταθέσει η Ομοσπονδία και το Μάιο του 2009.

Μηνυτήρια Αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ για το ωράριο εργασίας

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και από ΕΔΩ.


Πηγές

ΠΟΕΔΗΝ

ΑΠΕ

NewsIt