30/9/07
Έρχονται αλλαγές στη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Έχουμε κατα καιρούς αναφερθεί στις αλλαγές που εδώ και λίγα χρόνια πραγματοποιούνται στο χώρο της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε άρθρο μας στη nosfar στις 18/10/2004 με τίτλο "Τι γίνεται στη Σλοβακία;" είχαμε σημειώσει τα παρακάτω:
http://nosfar.blogspot.com/2004_10_01_archive.html#110201918933436447
"Όλα τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε ιδιωτικά, και σε όσα δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά όλου του νοσοκομείου, πωλούνται σε ιδιώτες τμήματα του νοσοκομείου. Έτσι υπάρχουν νοσοκομεία με ιδιωτικό το Μικροβιολογικό εργαστήριο, το Φαρμακείο, το Ακτινολογικό τμήμα, τις Προμήθειες κλπ. Σε ορισμένα δε νοσοκομεία υπάρχει το παράδοξο (;) να υπάρχει Ιδιωτικό Φαρμακείο δίπλα ακριβώς στο Κρατικό Νοσοκομειακό Φαρμακείο μέσα στο ίδιο το Νοσοκομείο. Οι περισσότεροι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί –ιδίως οι νεώτεροι στην ηλικία-, παραιτούνται από το νοσοκομείο και περνάνε στον Ιδιωτικό τομέα, στις Φαρμακευτικές εταιρίες ή στις Ασφαλιστικές εταιρίες, που δίνουν πολύ περισσότερα χρήματα σαν μισθό. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν πλέον Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, αλλά συμβόλαια απευθείας κάθε εργαζόμενου με τον εργοδότη".
Επίσης την 01/10/2004 είχαμε σχολιάσει την πρακτική που ακολουθούν στη Γερμανία και αναφέραμε ότι στη Γενική Σύνοδο της ΕΑΗΡ [European Association of Hospital Pharmacists] του 2004 , ο Γερμανός εκπρόσωπος είχε τονίσει ότι:
http://nosfar.blogspot.com/2004_10_01_archive.html#110201855472589594
"Η κατάσταση στην Γερμανία σχετικά με την Νοσοκομειακή Φαρμακευτική είναι πολύ άσχημη και αν συνεχιστεί αυτό θα επηρεάσει και όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μειώνονται συνεχώς τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία λόγω συγχωνεύσεων και υπάρχουν ήδη σήμερα 1608 Νοσοκομεία ΧΩΡΙΣ Φαρμακείο. Τα νοσοκομεία αυτά εξυπηρετούνται με Ιδιωτικά Φαρμακεία με τα οποία συνάπτουν συμβάσεις. Τα Ιδιωτικά Φαρμακεία εξασκούν μεγάλες πιέσεις στα Νοσοκομεία για να κάνουν συμβόλαια συνεργασίας με πολύ ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Οι Διοικήσεις των νοσοκομείων προτάσσουν το οικονομικό συμφέρον σε σχέση με την ασφάλεια των ασθενών και τα Ιδιωτικά Φαρμακεία δίνουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Ηδη έχουν γίνει συμβόλαια για 20.000 νοσοκομειακά κρεβάτια.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, από την Σλοβακία αναφέρθηκε ότι ήδη εκεί άρχισε το ίδιο που συμβαίνει και στη Γερμανία αλλά σε πιο προχωρημένο επίπεδο. Στα νοσοκομεία της Σλοβακίας υπάρχουν μέσα στο νοσοκομείο Ιδιωτικά φαρμακεία που εξυπηρετούν και ιδιώτες και την φαρμακοθεραπεία των ασθενών που νοσηλεύονται.
Στην Ολλανδία σε όσα νοσοκομεία δεν υπάρχει φαρμακείο τα φάρμακα τα προμηθεύονται και τα διαχειρίζονται οι Διαχειρίσεις Υλικών. Σε αυτό το σημείο ο Ολλανδός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί δεν έχουμε εφαρμόσει στα φαρμακεία των νοσοκομείων μας σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης και διακίνησης φαρμάκων.
Στη Γερμανία αυτό που τους λένε καθημερινά είναι «Αγοράστε φάρμακα όσο πιο φτηνά γίνεται».
Πρόσφατα δε αναφέραμε στη nosfar ότι η Γερμανία παραπέμπεται στο δικαστήριο και επίκειται δικαστική κρίση ενάντια στις πρακτικές προμήθειας φαρμάκων
http://nosfar.blogspot.com/2007/09/blog-post_18.html
Την 25 Σεπτεμβρίου 2007 στον Αθηναϊκό Τύπο δημοσιεύονται άρθρα σύμφωνα με τα οποία οι αλλαγές θα είναι δραστικές.
Έσι στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ διαβάζουμε:
http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/09/25/1416108.htm
"Λίγες μέρες πριν τις εκλογές δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα 198/2007 (ΦΕΚ 225 Α΄/14.9.2007).
Με το σχετικό διάταγμα επιτρέπεται η ανάπτυξη σε ιδιωτικές κλινικές, μονάδων παροχής εξειδικευμένων υγειονομικών υπηρεσιών, διαγνωστικού ή θεραπευτικού χαρακτήρα, που ανήκουν σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Η σχετική δυνατότητα απαγορευόταν ρητά σε προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα (235/2000), στο οποίο μάλιστα δινόταν και διετής προθεσμία προσαρμογής.
Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη όχι μόνο τις ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θα μπορούν να συνεργάζονται με δίκτυα ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, φιλοξενώντας στους χώρους τους εξειδικευμένα διαγνωστικά τμήματα".
Στο ΒΗΜΑ αναφέρεται ότι:
http://www.tovimadaily.gr//Article
"Ειδικότερα στο άρθρο 9 του προεδρικού διατάγματος 198, το οποίο υπογράφει ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλος, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Επιτρέπεται η ένταξη και λειτουργία σε ιδιωτικές κλινικές μιας ή και περισσότερων μονάδων παροχής εξειδικευμένων υγειονομικών υπηρεσιών διαγνωστικού ή θεραπευτικού χαρακτήραπου ανήκουν σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα». Η διάταξη αυτή αντικαθιστά την παράγραφο 1 του άρθρου 18 του προεδρικού διατάγματος 235/2000 το οποίο υπογράφει ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα το άρθρο του προεδρικού διατάγματος του 2000 έλεγε: «Απαγορεύεται η ένταξη και λειτουργία σε ιδιωτικές κλινικές αυτοτελών (σ.σ.: που ανήκουν σε άλλα Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα) Ιδιωτικών Φορέων ΠΦΥ...»".
...
"Την ίδια στιγμή παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Οι επιχειρηματίες με «όχημα» τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα διεκδικούν τη διοίκηση των Μονάδων που θα κατασκευαστούν κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν να αναλάβουν μόνο τη φύλαξη, τη σίτιση, την καθαριότητα και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. Θέλουν να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαχείριση και κατ΄ επέκταση στα κέρδη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι οι ιδιώτες θα ενδιαφέρονταν να αναλάβουν και το μάνατζμεντ μεγάλων δημοσίων νοσοκομείων".
Απ'ότι φαίνεται υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως και στην Ελλάδα για τα θέματα της Υγείας. Μέχρι σήμερα τα θέματα που είχαν ανοίξει ήταν τα Οικονομικά και ότι είχε άμεση σχέση με αυτά (Οδηγίες και Ντιρεκτίβες -Recomendations and Directives), τώρα ανοίγει και το θέμα "Υγεία" με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τους θεσμούς όσο και τις εργασιακές σχέσεις. Όπως σε όλα τα θέματα θα υπάρχει μεγάλη συζήτηση και το "προϊόν" των διαβουλεύσεων θα ειναι ένα συμβιβαστικό κείμενο Οδηγιών και Συστάσεων που θα προσπαθεί να ευχαριστήσει όλες τις απόψεις.