Σύμφωνα με Yπουργική Aπόφαση η τιμή των φαρμάκων μετά τη λήξη της πατέντας «πέφτει» στο 65% (σε σχέση με αυτή που είχε το πρωτότυπο όταν ίσχυε η πατέντα), και κατά 15% αυτής, των γενόσημων φαρμάκων (πχ αν ένα πρωτότυπο φάρμακο έχει 100 ευρώ, μετά τη λήξη της πατέντας πάει στα 65 ευρώ και το αντίγραφό του θα κοστίζει περίπου 56 ευρώ).
Tο ποσοστό κέρδους των χονδρεμπόρων, για φάρμακα τα οποία έχουν ενταχθεί στη λίστα του νόμου 3816 (υψηλού κόστους που χορηγούνται τόσο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων όσο και από τα ιδιωτικά φαρμακεία), μειώνεται στο 2% από 2,5% και των φαρμακοποιών στο 16% από 18%.
Η νέα ανακοστολόγηση σχετίζεται και πάλι με την εξοικονόμηση πόρων από τη φαρμακευτική δαπάνη καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να κερδίσει από τη μείωση αυτή κοντά στα 250 εκατ. ευρώ.
Πάντως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται και πάλι για τη νέα αυτή αγορανομική διάταξη καθώς υποστηρίζουν πως όσο μειώνονται οι τιμές τόσο θα αντικαθίστανται τα παλαιά φθηνά φάρμακα με άλλα νεώτερα και πιο ακριβά ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνονται οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές. Οι εξαγωγές δηλαδή που γίνονται από φαρμακαποθήκες σε χώρες όπου τα ελληνικά φάρμακα πωλούνται πιο ακριβά με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις στο εσωτερικό της χώρας.
Οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν με αίτησή τους, τιμή χαμηλότερη, χωρίς κανένα περιορισμό.
Ακολουθεί η Απόφαση:
∆ιατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων
Πηγές
ΤΟ ΒΗΜΑ
Iatropedia
Pharmateam