2/11/11

Κύριε Υπουργέ, θέλετε να λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία με υπαρκτά Φαρμακευτικά τμήματα ή με φαντάσματα διεκπεραιωτές;


Η ΠΕΦΝΙ έστειλε επιστολές τόσο προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδο όσο και προς τους Διοικητές των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων. Στις επιστολές αναφέρονται τα κάτωθι:

Θέμα : Νόμος «Ρέππα» και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί 

Κύριε Υπουργέ

Απευθυνόμαστε σε σας που έχετε την καθημερινή ευθύνη της λειτουργίας του ΕΣΥ προκειμένου να ενημερωθείτε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τις επιπτώσεις από τις ατελείς διατάξεις περί βαθμολογίου, εργασιακής εφεδρείας και εν γένει υπηρεσιακής κατάστασης των φαρμακοποιών των νοσοκομείων . Ως επιστέγασμα των ατελειών και παραλήψεων του νόμου ήρθε και η ερμηνευτική εγκύκλιος εφαρμογής του, η οποία συνεχίζει τις αυθαιρεσίες.

Συγκεκριμένα :

  1. Καταργεί (από τα συμφραζόμενα, χωρίς αναφορά σε ευθεία διάταξη), ειδικό Κλάδο όπως είναι αυτός των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών του ΕΣΥ που έχει νομοθετηθεί και εφαρμόζεται, με βαθμολόγιο όμοιο με των Γιατρών του ΕΣΥ, δηλαδή Δ/ντές , Επιμελητές Α΄, Επιμελητές Β΄ και Επιμελητές Γ΄.
  2. Καταργεί τις κενές οργανικές θέσεις , όταν είναι γνωστό σε όλη τη Διοίκηση και ιεραρχία του Υπουργείου Υγείας, ότι θα μείνουν 20 νοσοκομεία χωρίς καμία οργανική θέση φαρμακοποιού (δηλαδή θα κλείσουν τα φαρμακεία), νοσοκομεία που σήμερα δουλεύουν με επικουρικούς φαρμακοποιούς λόγω ολιγωρίας και αδυναμίας του Υπουργείου να ολοκληρώσει επί πέντε χρόνια την εκκρεμότητα της διαδικασίας των προκηρύξεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα νοσοκομεία Δράμας, Βέροιας, Σπάρτης, Τρίπολης, Άρτας, Τρικάλων, Καρπενησίου, Ρόδου, Σάμου, Ικαρίας, Νάουσας, Λευκάδας, Αμαλιάδας, κ.λ.π. Μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας θα μείνουν με έναν μόνο φαρμακοποιό. Πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα μείνουν με 1-2 φαρμακοποιούς.
  3. Αλλά και ακόμη στα σημεία του νόμου που γίνεται αναφορά στις εξαιρέσεις (άρθρο 33 παρ. 7. β) έρχεται η ερμηνευτική εγκύκλιος και τα αναιρεί.
Κύριε Υπουργέ,

Αν πραγματικά θέλετε να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με υπαρκτά φαρμακευτικά τμήματα και όχι φαντάσματα – διεκπεραιωτές παραγγελιών , αν θέλετε να κάνετε πραγματικό έλεγχο δαπανών, αν θέλετε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των αρρώστων, θα πρέπει να υποστηρίξετε με σθένος την ύπαρξη (γιατί περί αυτού καταντήσαμε να διαπραγματευόμαστε και όχι πλέον για κλαδικά αιτήματα) των φαρμακείων των νοσοκομείων.

Η μόνη λύση είναι η ρητή ένταξη στις εξαιρέσεις του νόμου των νοσοκομειακών φαρμακοποιών όπως και των γιατρών του ΕΣΥ , τουλάχιστον στις ερμηνευτικές εγκυκλίους μέχρι να διορθωθούν οι ασάφειες του νόμου. Πιστεύουμε ότι δεν θα σωθεί η χώρα από τις περικοπές προς τους 200 νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, αντίθετα και με όρους πραγματικής οικονομίας είναι ο μόνος κλάδος του νοσοκομείου που ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο.

Με τιμή
 Για το Δ. Σ.  ΠΕΦΝΙ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

             ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc                                 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗMSc
Κοινοποίηση:
 1. Υφυπουργό κ. Μ. Τιμοσίδη
          2. Υφυπουργό κ.  Χ. Αηδόνη
          3. Γεν. Γραμματέα κ. Ν. Πολύζο
          4. Γεν Γραμματέα Δημ. Υγείας κ. Α. Δημόπουλο


Και οι δύο Επιστολές είναι ΕΔΩ

Πηγές

ΠΕΦΝΙ προς Υπουργό

ΠΕΦΝΙ προς Διοικητές