24/11/11

Πρόταση Υπουργού ΥΥΚΑ για συγχωνεύσεις Ιδιωτικών και Δημόσιων Νοσοκομείων


Την πρότασή του για ένα πρότυπο διοίκησης και λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, που θα λειτουργήσει πειραματικά για έξι μήνες και εκ του αποτελέσματος θα κριθεί αν μπορεί να συνεχιστεί ευρύτερα με στόχο την εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών, κατέθεσε υπό τη μορφή τροπολογίας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναπτύσσοντας την πρόταση του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι σε αυτό το πρότυπο πειραματικής διοίκησης, θα ενταχθούν τα δημόσια νοσοκομεία Σεισμανόγλειο και Αιμιλία Φλέμινγκ (σημ. Nosfar: μάλλον εννοούν το "Αμαλία Φλέμινγκ", εκτός και εάν ταυτόχρονα άλλαξαν και το όνομα του Νοσοκομείου!!!), το Ωνάσειο και το Ερρίκος Ντυνάν, καθώς και δύο νοσοκομεία από τον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν θα αλλοιωθεί ούτε η δομή, ούτε ο λειτουργικός χαρακτήρας του κάθε νοσοκομείου. Αυτό το πείραμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες και, αν αποδώσει, καλώς. Αν αποτύχει, θα το διακόψουμε», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι για τα δύο ιδιωτικά νοσοκομεία που θα ενταχθούν στο νέο σχήμα, θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος με διεθνή διαγωνισμό.

Πάντως, με επιφυλακτικότητα αντιμετώπισαν πολλοί βουλευτές την πρόταση του κ. Λοβέρδου, διατυπώνοντας ερωτηματικά, τόσο ως προς το στόχο συγχώνευσης δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικά νοσοκομεία, όσο και ως προς το αποτέλεσμα της ιδιότυπης αυτής συνεργασίας.

«Αυτό το υβριδικό μοντέλο δεν μπορεί να περπατήσει με στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν στις διοικήσεις», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, έκανε λόγο για «εξωγήινη πρόταση», συμπληρώνοντας ότι «δεν συνδιοικούνται δημόσια νοσοκομεία με μονάδες ειδικού καθεστώτος του ιδιωτικού τομέα».

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Κρεμαστινός, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα μιλάμε θεωρητικά. Θα κριθεί όμως, στην πράξη».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Αθανάσιος Λεβέντης, υποστήριξε ότι «Θα είναι ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα που θα αποτύχει».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αικατερίνη Περλεπέ, ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε τις αμφιβολίες της με το ερώτημα: «Τι θα κερδίσουμε αν ενώσουμε τις διοικήσεις δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων; Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν στόχο το κέρδος, ενώ τα δημόσια έχουν την κοινωνική διάσταση».

Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο πρώην υφυπουργός Υγείας της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Στη Nosfar έχουμε αναφερθεί στο θέμα πολλές φορές, όπως μπορείτε να ανατρέξετε κάνοντας <κλικ> στις συνδέσεις που αναφέρουμε παρακάτω στις "Πηγές" και είναι φανερό το ενδιαφέρον των ιδιωτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των νοσοκομείων απ' όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα από τη Γερμανία.

Πηγές

Βουλή των Ελλήνων

Αντιδράσεις για την πρόταση Λοβέρδου περί συγχώνευσης νοσοκομείων
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι γίνεται στη Σλοβακία;

Ενδιαφέρον των ιδιωτών για τα κρατικά νοσοκομεία

Η Γερμανία παραπέμπεται στο δικαστήριο: μια δικαστική κρίση ενάντια στις πρακτικές προμήθειας φαρμάκων

Έρχονται αλλαγές στη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Επανέρχονται οι σχεδιασμοί των Ιδιωτικών Ομίλων για την ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων του ΕΣΥ