31/10/11

Ν.4024/2011 - Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α-226/27.10.2011 ο Νόμος 4024/27-10-2011 με τίτλο:

"Συνταξιοδοτικές ρυθµίσεις, ενιαίο µισθολόγιο - βαθµολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρµογής του µεσοπρόθεσµου πλαισίου δηµοσιονοµικής στρατηγικής 2012-2015".

N4024_27102011_Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο − βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία

Μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας το αρχείο και από ΕΔΩ.


Πηγή

Εθνικό Τυπογραφείο

30/10/11

Επιστολή προς τους Συναδέλφους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Για άλλη μια φορά η προσέλευση στην έκτακτη Γ. Σ. της 25ης του Οκτώβρη ήταν –αναμενόμενα για πολλούς – απογοητευτική. Από τα 250 μέλη της ΠΕΦΝΙ ( 100 περίπου εξ αυτών από την Αθήνα ) θέλησαν ή κατάφεραν να παρευρεθούν μετά βίας 17!

Σαν μέλος του ΔΣ του συλλόγου αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αντιστοιχεί για την μη τήρηση του καταστατικού αναφορικά με την προετοιμασία μιας έκτακτης Γ.Σ. – Βέβαια έχουμε βιώσει και τακτικές Γ.Σ., με επαρκή χρόνο προετοιμασίας και ειδοποίησης των μελών, όπου το ποσοστό προσέλευσης ήταν ίδιο και απαράλλαχτο αν όχι μικρότερο. Όμως στην παρούσα φάση συνάδελφοι η τήρηση ή όχι των διαδικασιών είναι σημαντική μεν δευτερεύουσα δε. Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε αντιληφθεί πως χάσαμε την γη κάτω από τα πόδια μας! Το ότι έχουμε μπει πια στην Διοικητική Υπηρεσία με όλα τα συνεπακόλουθα, το ότι ισχύει και για μας το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας – άσχετα με τις διαβεβαιώσεις των επιμέρους Γραμματέων ( και Φαρισαίων! ) του Υπουργείου πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα- , το ότι προχωράει ο θεσμός των απογευματινών Φαρμακείων με όλους εμάς απόντες από τις συζητήσεις, το ότι οσονούπω καταργούνται οι εφημερίες μας (τις οποίες ακόμα δεν έχουμε πληρωθεί!), το ότι οι εγκύκλιοι καταφθάνουν εν είδη ριπών πολυβόλου (με αποκορύφωμα την τελευταία όπου μας ζητείται να ενημερώνουμε καθημερινά το παρατηρητήριο τιμών για τις νοσοκομειακές τιμές των φαρμάκων!!) και τόσα άλλα. Βέβαια πήραμε είδηση τις επιπτώσεις του μνημονίου στον μισθό μας, αλλά απ’ ότι φαίνεται αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να μας κινητοποιήσει μέσα στο γενικότερο κλίμα απογοήτευσης και συμβιβασμού με την μοίρα μας, που επικρατεί!

Με τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα θιγόμαστε ως πολίτες μιας χώρας που έχει χάσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και η οποία από δω και στο εξής θα βρίσκεται υπό μόνιμη επιτήρηση- κατοχή, ως εργαζόμενοι – μισθωτοί με την κατακόρυφη, απότομη και αιματηρή μείωση του μισθού μας και με την σταδιακή απώλεια ακόμα και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων μας και τέλος ως επιστημονική κοινότητα με την υποβάθμιση του ρόλου μας και το πρωτοφανές πισωγύρισμα.

Συνάδελφοι και φίλοι, πιστεύω ότι ωρίμασαν πια οι συνθήκες για έναν πιο ουσιαστικό αγώνα, ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου όπου οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί θα πρέπει ν’ αφήσουμε τα Φαρμακεία μας και να βγούμε στους δρόμους, όπως έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες με την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕΔΗΝ. Μόνο που αυτή την φορά θα πρέπει να το κάνουμε ως κλάδος. Όταν ο σύλλογος μας καλέσει να απεργήσουμε, να μπλοκάρουμε την ομαλή λειτουργία του Φαρμακείου, να αποχωρήσουμε από τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχουμε, να μην στέλνουμε στοιχεία, να μην συμμετέχουμε στην περιβόητη φαρμακοοικονομία, να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς που μας εμπαίζουν, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!! Πρέπει όλοι να συμμετέχουμε.

Συνάδελφοι ναι είμαστε λίγοι. Μα αν ενωθούμε όλοι σαν μια γροθιά, κάτω από την ομπρέλα του συλλόγου, η δύναμη μας θα πολλαπλασιαστεί! Οφείλουμε να παλέψουμε για την επιβίωση μας και για την αξιοπρέπεια μας. Οφείλουμε ν’ αγωνιστούμε για το παρόν αλλά και για τις επόμενες γενιές των συναδέλφων στις οποίες μπορεί ν΄ ανήκουν και τα παιδιά μας. Πρέπει να δράσουμε και μάλιστα ΑΜΕΣΑ. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Ας συμμετέχουμε συλλογικά στις αποφάσεις των οργάνων που μας εκπροσωπούν. Και ας μην ξεχνάμε το σύνθημα των παιδικών μας χρόνων : ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ (ο σύλλογος) ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Ευχαριστώ

Βασιλική Αγγελοπούλου
Διευθύντρια Φαρμακείου
ΓΝΑ «ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ»


Πηγή

Κείμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από: Βασιλική Αγγελοπούλου, Διευθύντρια Φαρμακείου ΓΝΑ «ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ»

28/10/11

Ενημέρωση της ΠΕΦΝΙ για τη Γενική Συνέλευση και τις πρόσφατες εξελίξεις



Από την ΠΕΦΝΙ αναρτήθηκε Ανακοίνωση με πληροφορίες για τη Γενική Συνέλευση που έγινε την Τρίτη 25/10/2011. Στο κείμενο αναφέρεται η απουσία ενδιαφέροντος των συναδέλφων αφού μόλις 20 είκοσι άτομα πήραν μέρος.

Επίσης αναφέρεται οτι παράγοντες από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου διαβεβαίωσαν ότι οι Φαρμακοποιοί του Ε.Σ.Υ. δεν συμπεριλαμβάνονται στις διατάξεις περί εργασιακής εφεδρείας και βαθμολογίου.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. τονίζει ότι κρατά επιφυλάξεις και σχεδιάζει κινητοποιήσεις. Ο νομικός σύμβουλος της ΠΕΦΝΙ επιβεβαίωσε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε απεργία. Στην ανακοίνωση παρακαλούνται οι συνάδελφοι να αποστείλουν με φαξ στα γραφεία της ΠΕΦΝΙ, (210-7753104), μέχρι τις 7/11/2011, ονομαστική δήλωση πρόθεσης συμμετοχής ή όχι σε απεργιακή κινητοποίηση, γιατί η συνέλευση ήταν ολιγομελής και δεν ήταν δυνατό να ληφθούν τόσο σοβαρές αποφάσεις.

Όλη η Ανακοίνωση της ΠΕΦΝΙ είναι ΕΔΩ.


Πηγή

ΠΕΦΝΙ



24/10/11

Φάρμακα Ειδικών Παθήσεων - Απογευματινή λειτουργία Φαρμακείων


Με αφορμή την επικείμενη έκδοση εγκυκλίου για την εκτέλεση συνταγών του Ν.3816/2010 από τα φαρμακεία των νοσοκομείων (δεκαπέντε φαρμακεία μόνο ;) και τη λειτουργία απογευματινών φαρμακείων στα νοσοκομεία, θέλω να θέσω υπόψη σας τα εξής:

  • Διαπίστωση. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί επωμίζονται μέρος του έργου των ένδεκα χιλιάδων (11.000) ελεύθερων επαγγελματιών και υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς να είναι μέρος των υποχρεώσεών τους, ως εύκολη λύση, χωρίς καμία αμοιβή, τη στιγμή που τα νοσοκομειακά φαρμακεία έχουν φορτωθεί με ένα πλήθος νέες δραστηριότητες (διαγωνισμοί, επιτροπές φαρμάκων - προσφορές- στατιστικά στοιχεία- esynet ) και μάλιστα χωρίς το στοιχειώδες προσωπικό και σε συνθήκες βαθμολογικής και μισθολογικής υποβάθμισης. Με βιαστικούς χειρισμούς και χωρίς καμία προεργασία, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθεί χάος και στη λειτουργία των φαρμακείων και των νοσοκομείων από τη μαζική προσέλευση ασθενών και οι οποίοι δεν θα έχουν τελικά τη δυνατότητα να πάρουν έγκαιρα τα φαρμακά τους.
  • Δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι κάνουν χρήση φαρμάκων του Ν. 3816 (θα πρέπει να ζητηθούν στοιχεία από τη Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία). 
  • Θα πρέπει να γίνει κατανομή των ασθενών κατά νοσοκομείο με κάποια κριτήρια.
  • Θα πρέπει κάθε νοσοκομείο να δημιουργήσει μητρώο ασθενών και διαδικασία προγραμματισμένης χορήγησης αυτών των φαρμάκων - μόνο με ραντεβού (προμήθεια - αποθέματα - εκτέλεση συνταγής με ραντεβού - ωράριο).
  • Ειδικός προϋπολογισμός για την αγορά αυτών των φαρμάκων, διαφορετικά ο ισχύον προϋπολογισμός θα εξαντληθεί εντός ελαχίστου χρόνου (σε δύο εβδομάδες). 
  • Τα φαρμακεία των νοσοκομείων σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να "διαβάζουν" τις ηλεκτρονικές συνταγές των ασφαλιστικών ταμείων. Απαιτείται εγκατάσταση εξοπλισμού και μικρή εκπαίδευση.
  • Απαιτείται εγκατάσταση εξοπλισμού (scaner - barcode) για την γρήγορη εκτέλεση της συνταγής.
  • Απογευματινή λειτουργία νοσοκομειακών φαρμακείων (κατά την αποψή μου είναι θετικό βήμα και θα υπάρχει ανταπόκριση εφόσον τηρηθούν οι παρακάτω προϋποθέσεις).
  • Νέο εκτυπωτικό συνταγής και μηνιαίας κατάστασης όπου θα καταγράφεται το επιπλέον 3% επί της αξίας της συνταγής ως αμοιβή του φαρμακοποιού - όνομα και ΑΜΚΑ φαρμακοποιού και το ποσό του ειδικού λογαριασμού.
  • Σύσταση επιτροπής ειδικού λογαριασμού σε κάθε νοσοκομείο.
  • Τρόπος και χρόνος εκκαθάρισης των συνταγών από τα ασφαλιστικά ταμεία και δέσμευση ότι οι φαρμακοποιοί θα αμείβονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Διαφορετικά δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον και συμμετοχή στην απογευματινή λειτουργία των φαρμακείων.
Για όλα τα παραπάνω θεωρώ αναγκαίο να γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή των Γ.Γ. του ΥΥΚΑ, της Γ.Γ. κοινωνικών Ασφαλίσεων, των διοικητών των αντιστοίχων ΥΠΕ και από τα εμπλεκόμενα νοσοκομεία, οι Διοικητές, οι Διευθυντές των φαρμακευτικών Τμημάτων, οι προϊστάμενοι των Υπ/σεων Οικονομικού και οι προϊστάμενοι των Τμημάτων Πληροφορικής, προκειμένου να γίνει ένας προγραμματισμός και να αναληφθούν και οι σχετικές δεσμεύσεις.

Με εκτίμηση,

Ν. Λάκκας

Γ.Ν. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Πηγή

Κείμενο μέσω email από: Νίκος Λάκκας, Διευθυντής Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, Γ. Ν. Α. «Ασκληπιείο Βούλας»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΕΦΝΙ


Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) με πρόσκληση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, καλεί σε

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 

αύριο Τρίτη 25/10/2011 και ώρα 14.30, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός” (Δραγούμη 5 , Καισαριανή – έναντι ξεν. Κάραβελ)

Θέμα : “Εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο μας – Σχεδιασμός δράσης”

Στην Πρόσκληση τονίζεται ότι η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.

Μπορείτε να δείτε όλη την Πρόσκληση ΕΔΩ.


Πηγή

ΠΕΦΝΙ

20/10/11

Τι αναφέρει η έκθεση της Τρόικας για θέματα που ενδιαφέρουν τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς


Σύμφωνα με δημοσίευμα της δικτυακής έκδοσης της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" η Τρόικα προτείνει στην έκθεσή της να δοθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση, μολονότι εκτιμά πως η δυναμική του κρατικού χρέους είναι «εξαιρετικά ανησυχητική». Έχει αναρτήσει επίσης και την Έκθεση, η οποία είναι σε Draft μορφή.

Σημαντικές είναι οι σελίδες 54-61 στις οποίες αναφέρονται τα δεδομένα και τα συμπεράσματα σε θέματα όπως:
  • Σελίδα 54: εκσυγχρονισμός του Υγειονομικού Συστήματος
  • Σελίδα 55: κοστολόγηση φαρμάκων και ιατρικών υπηρεσιών
  • Σελίδα 56: ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων
  • Σελίδα 57: αύξηση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων, προμήθειες με βάση τη δραστική ουσία
  • Σελίδα 58: Εθνικό Σύστημα Υγείας
  • Σελίδα 59: ΕΟΠΥΥ, ESYnet, Πληροφοριακά Συστήματα Νοσοκομείων
  • Σελίδα 60: ΕΠΥ, ΕΚΕΒΥΛ
  • Σελίδα 61: Ανεξάρτητη Ομάδα Ειδικών στην Πολιτική Υγείας
Διαβάζοντας την Έκθεση έχουμε και μερικές πληροφορίες για το ποιά θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, τα επόμενα σχέδια που θα υλοποιηθούν στο χώρο της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής και του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα οποία θα μας επηρεάσουν άμεσα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της έκθεσης.

001 Eu Economic Adjustment Programme for Greece 5th Review

Πηγή

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=153427

19/10/11

Νέο διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων 18-10-11 με Ορθή Επανακοινοποίηση



Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ αρχείο με διορθωμένο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

Στην Απόφαση αναφέρεται ότι:

Άρθρο 1

Εκδίδουμε το κάτωθι Διορθωτικό Δελτίο, του από 4-8-11 (σχετικό 20) Δελτίου Τιμών φαρμάκων και καθορίζουμε τις ανώτατες τιμές πώλησης των παρακάτω φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, που θα ισχύσουν σε όλη την Επικράτεια, ως εξής:

Άρθρο 2

Στις Χονδρικές και Νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.
Στις Λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%.
Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

Άρθρο 3

Το παρόν Δελτίο αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η ισχύς του αρχίζει την 18-10-2011 και για τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες απο την 19-10-2011.


Το Αρχείο μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

Την Απόφαση μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.


Πηγή

ΥΥΚΑ

18/10/11

Προτάσεις για τις φαρμακευτικές δαπάνες και ο καθοριστικός ρόλος των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών


Η χώρα μας παίζει την τελευταία της ευκαιρία για να μην πτωχεύσει.

Η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους αποτελούν πλέον Εθνικό Πατριωτικό στόχο . Eιδικά στον τομέα της Υγείας τα ελλείμματα μπορούν να καλυφθούν με μέτρα εξορθολογισμού στον τομέα των προμηθειών και φαρμακευτικών δαπανών. Είναι επομένως πολύ θετική η απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να ανοίξουν συνολικά την συζήτηση για το θέμα του φαρμάκου με στόχο την κατάρτιση μίας συνολικής και σταθερής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Αντικρίζοντας τις περικοπές στο εκκαθαριστικό της μισθοδοσίας μας του Σεπτεμβρίου, αισθανόμαστε αδικία και δεν κατανοούμε τις επιφυλάξεις και τις αναστολές για να εφαρμοστεί έγκαιρα η νέα φαρμακευτική πολιτική και οι νόμοι, που θα πρόσφεραν μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους στο Δημόσιο από τις περικοπές των μισθών. Παρά την συνεισφορά μας για την εφαρμογή της νέας φαρμακευτικής πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων για τον Δημόσιο τομέα Υγείας, αισθανόμαστε ακόμη μεγαλύτερη αδικία όταν διαπιστώνουμε ότι η πολιτεία μας αγνοεί συστηματικά ως κλάδο στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου και δεν έχει απαντήσει στις δικαιολογημένες ανησυχίες των Νοσοκομειακών φαρμακοποιών και τα απολύτως δικαιολογημένα θεσμικά αιτήματα του κλάδου μας όπως εκφράστηκαν με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΠΕΦΝΙ . Είναι η κατάλληλη στιγμή η πολιτεία να αναγνωρίσει τον ρόλο στο ΕΣΥ των 250 Νοσοκομειακών φαρμακοποιών που διαχειρίζονται 1,3 δις. Ευρώ, δηλαδή το 25% περίπου των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων.

Έχοντας σημαντική συνεισφορά στην ορθή διαχείριση και την εκτέλεση των προϋπολογισμών , με μικρό λειτουργικό κόστος περίπου 3% στον κύκλο εργασιών των Νοσοκομειακών φαρμακείων, προσφέρουν σημαντικά έσοδα στο ΕΣΥ.

Η πολιτεία πρέπει να αποδεχτεί τις προτάσεις της ΠΕΦΝΙ και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με τον κλάδο μας. Να διατηρήσουμε το βαθμολόγιο μας και να εξαιρεθούμε από την εργασιακή εφεδρεία.

Η συμμετοχή των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών είναι καθοριστική στην επεξεργασία και την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον τομέα του φαρμάκου. Επειδή η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής δεν κάλεσε τους εκπροσώπους του κλάδου μας να παρευρεθούν στις συνεδριάσεις της και να αναπτύξουν τις προτάσεις μας σχετικά με την Φαρμακευτική πολιτική, ως συμβολή στην κατάρτιση του συνολικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος για το φάρμακο καταθέτω τις παρακάτω προτάσεις που είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης και πολύχρονης εμπειρίας.

1.Η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων και η διάθεσή τους στους ασθενείς αποτελεί μεγάλο πρόβλημα με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στα οικονομικά του Δημόσιου Συστήματος Υγείας , αλλά κυριότερα στην υγεία των ασθενών.

α. Η πολιτεία και ιδιαίτερα ο ΕΟΦ έχoυν υποχρέωση να προστατεύσουν τους ασθενείς από συμφέροντα που διαδίδουν παραπλανητικά προπαγανδιστικά επιχειρήματα με τα οποία προσπαθούν να τους στρέψουν να διεκδικούν την χορήγηση σκευασμάτων που δεν έχει ακόμη αποδειχτεί επιστημονικά η αποτελεσματικότητά τους.

β. Είναι επιτακτική ανάγκη να καταρτιστούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά ασθένεια που θα προστατεύουν τους ασθενείς από επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς και φυσικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας από την χωρίς επιστημονικό λόγο οικονομική αιμορραγία.

γ. Να υπάρξει καθολική εφαρμογή της νομοθεσίας ( άρθρο 8 §4 του ν. 3457/2006) που δεν επιτρέπει τη συνταγογράφηση εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας.

δ. Το πρόγραμμα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης να απορρίπτει κάθε συνταγή με φάρμακα που οι εγκεκριμένες θεραπευτικές ενδείξεις τους δεν αντιστοιχούν με τη διάγνωση της ασθένειας.

ε. Στο φύλλο οδηγιών χρήσης που περιέχει οδηγίες για τους χρήστες και περιέχεται στη συσκευασία κάθε φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος, να αναφέρονται με ακρίβεια οι εγκεκριμένες ενδείξεις σύμφωνα με το SPC κάθε φαρμάκου ώστε να δίνεται η δυνατότητα και στον χρήστη να ελέγχει εάν τα φάρμακα που του χορηγούνται είναι εγκεκριμένα για την ασθένειά του.

ζ. Τα Νοσοκομεία πρέπει να μετατραπούν σε αξιόπιστα κέντρα κλινικών μελετών και σε αυτό τον στόχο θα συμβάλλει καθοριστικά εάν τους υπεύθυνους και τις επιστημονικές ομάδες ανά κλινική μελέτη τους καθορίζουν τα Επιστημονικά Συμβούλια με αντικειμενικά κριτήρια και όχι οι Φαρμακευτικές Εταιρείες.

η. Η έγκριση παρηγορητικών θεραπειών δεν πρέπει να εξελιχτεί με την έγκριση του ΕΟΦ, από διαδικασία της παρηγορητικής θεραπείας για συγκεκριμένους ασθενείς, σε δυνατότητα μαζικής συνταγογράφησης φαρμάκων εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων.

2. Άμεση δημιουργία του παρατηρητήριου τιμών των φαρμάκων για την παρακολούθηση των τιμών στις χώρες της Ε.Ε και η ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ώστε να αναπροσαρμόζονται άμεσα οι τιμές στην χώρα μας με βάσει τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών των χωρών της Ε.Ε και να υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια. Οι τιμές των φαρμάκων δεν πρέπει να διαμορφώνονται μετά από δηλώσεις των ίδιων των φαρμακευτικών εταιρειών. Όσο υψηλό να είναι το κόστος για να έχουμε με επίσημο τρόπο τις τιμές χοντρικής των φαρμάκων στις χώρες της Ε.Ε το όφελος θα είναι σίγουρα πολλαπλάσιο. Εάν δεν λειτουργεί το παρατηρητήριο για να έχουμε έγκαιρες αναπροσαρμογές ανά τετράμηνο, τότε είναι φυσικό ενώ ο νόμος 3840/31-3-2010 (άρθρο 14) προβλέπει τον μέσο όρο από τις τρεις φθηνότερες, τα ευρήματα τελικά να αποδεικνύουν ότι έχουμε από τις υψηλότερες τιμές στα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη.

3. Στην Ελλάδα πρώτοι σχεδόν από όλους εισάγουμε τα φάρμακα , αρκεί να έχουν πάρει τιμές από τρεις χώρες της Ε.Ε , με αποτέλεσμα το δείγμα να είναι μικρό και οι φαρμακευτικές εταιρείες μεθοδεύουν να είναι και από χώρες που έχουν υψηλές τιμές . Να εισάγονται τα φάρμακα μόνο όταν έχουν πάρει τιμές από 5 τουλάχιστον χώρες της Ε.Ε. Να είμαστε η έκτη χώρα από τις 27 της Ε.Ε που θα εισάγει τα φάρμακα ώστε να λειτουργεί από την αρχή η νομοθεσία για τον καθορισμό των τιμών από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ε.Ε.

4. Η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις νοσοκομειακές συσκευασίες των φαρμάκων που εξασφαλίζει την ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων στους ασθενείς και που θα μείωνε τις τιμές των φαρμάκων κατά 12% (Α.Δ. 7/2009, άρθρο 342), αναβάλλεται γιατί ο ΣΦΕΕ ζητάει συνεχείς αναβολές για να προσαρμοστεί στην νομοθεσία. Και όμως έχουν περάσει δέκα χρόνια μετά την Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/83/ΕΚ, περίπου έξι χρόνια μετά την Διυπουργική απόφαση ΔΥΓ3(α)/83657 της 24 Ιανουαρίου 2006, τρία χρόνια μετά την απόφαση του ΕΟΦ και 12 μήνες από την θετική απόφαση του Υπουργού κ. Λοβέρδου στις 26/10/2010 που αναφέρει: «Αποφασίζουμε την εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα… Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να προσαρμοστούν με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης μέχρι την 31-12-2010 για να μπορούν να διαθέτουν φαρμακευτικά προϊόντα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα». Στις 10/05/2011 ο κ. Τιμοσίδης με απόφασή του αναφέρει: «Κατά την πρώτη εφαρμογή και για ένα έτος από την απόφαση οι νοσοκομειακές συσκευασίες δύναται να παρέχονται με μειούμενη τιμή ανά μονάδα δόσης».

Οι φαρμακευτικές εταιρείες δύναται να εφαρμόσουν την αγορανομική διάταξη έως 31/12/2011. Έγινε η απαραίτητη προετοιμασία από τους υπεύθυνους για την εφαρμογή της απόφασης για την Νοσοκομειακή συσκευασία; Το συμφέρον των Ασφαλισμένων , των Νοσοκομείων και των Ασφαλιστικών Ταμείων επιβάλει να μην δοθεί και άλλη αναβολή από 1/1/2012. Είναι δυνατόν να χρειάζεται ο ασθενής τέσσερα χάπια και να του χορηγούνται πολλαπλάσιες ποσότητες;

5. Ο νόμος για τους διαγωνισμούς στα φάρμακα ψηφίστηκε από την Βουλή το 2007 (ν. 3580/2007), ξαναψηφίστηκε το 2010 (Νομοθετικό Κείμενο: Ν. 3846/10 Εφημερίδα Κυβερνήσεως: 66/Α/11.5.2010),αποφασίστηκε με υπουργική απόφαση το 2011 (ΔΥΓ3α/οικ. 14801 Εφημερίδα Κυβερνήσεως: 317/Β/25.2.2011).

Έπρεπε να φτάσουμε στην οικονομική καταστροφή για να αρχίσουν επιτέλους οι διαγωνισμοί στα φάρμακα μετά την θετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας στις 19/10/2011 ; Τα εκπληκτικά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τρεις δραστικές ουσίες σε τρία νοσοκομεία των Αθηνών επιβάλουν να αρχίσουν άμεσα οι διαγωνισμοί και από τις 7 ΥΠΕ μαζί με την ΕΠΥ, για να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και να γίνουν για όλες τις απροστάτευτες από διπλώματα ευρεσιτεχνίας δραστικές ουσίες, γιατί η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίζει όλα τα φάρμακα ισότιμα.

Να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες υπάρχει ανταγωνισμός και να προχωρήσουμε στην δεύτερη φάση με διαπραγματεύσεις ανά θεραπευτική κατηγορία όπου πρέπει να κληθούν και τα αντίστοιχα πρωτότυπα φάρμακα που προστατεύονται από πατέντες να δώσουν εκπτώσεις επιπλέον των νοσοκομειακών τιμών με κίνητρο, όπου είναι δυνατό επιστημονικά,την μεγαλύτερη συμμετοχή τους στα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τις βασικές ασθένειες.

6. Καθυστερεί ενώ δεν έχει καθόλου κόστος η συνταγογράφηση με την δραστική ουσία που αντιμετωπίζει την διαπλοκή, λόγω των αντιδράσεων από τα συντεχνιακά συμφέροντα. Η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία ανταποκρίνεται στο δίκιο αίτημα ότι στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών στο Ε.Σ.Υ, το δίκιο είναι να θιχτεί πρώτα η διαφθορά και η διαπλοκή.

Η αντιμετώπιση της διαπλοκής και της συναλλαγής που αποδεδειγμένα οδηγεί στην σπατάλη και την υπερσυνταγογράφηση που βλάπτει την υγεία των ασθενών, θα συμβάλει καθοριστικά και στην μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία δεν θίγει την ευθύνη που έχουν αποκλειστικά οι γιατροί για τη συνταγογράφηση της πλέον κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας για τους ασθενείς. Θίγει αποκλειστικά την συναλλαγή μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και ορισμένων γιατρών για να προωθούν ανά φάρμακο συγκεκριμένες εμπορικές ονομασίες ακόμη και εάν είναι αρκετά ακριβότερες από άλλες επιβαρύνοντας αδικαιολόγητα χωρίς επιστημονικό λόγο τα Νοσοκομεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ασθενείς. Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της εστίας της διαπλοκής από τα ιατρεία στα φαρμακεία.

Η πολιτεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Νοσοκομεία πρέπει να αποφασίζουν για τις εμπορικές ονομασίες με τις οποίες θα χορηγούνται τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί. Να αποφασίζουν με αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες , με διαπραγματεύσεις και διεθνείς διαγωνισμούς και τότε το οικονομικό όφελος θα είναι τεράστιο .

Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία να συνδυαστεί με την οδηγία να χορηγείται το σκεύασμα εκείνο το οποίο έχει επιλεγεί από το Νοσοκομείο, είτε κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού, είτε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, μεταξύ των ουσιωδών όμοιων φαρμάκων που διαθέτει ως απόθεμα το Φαρμακείο του Νοσοκομείου και μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ή του συστήματος μηχανοργάνωσης να γίνεται αυτόματα η προσθήκη της ανάλογης εμπορικής ονομασίας σε κάθε δραστική ουσία που συνταγογραφούν οι γιατροί.

7. Πως απάντησε μέχρι τώρα ο ΕΟΦ στην απαράδεκτη κατάσταση που προσβάλει την αξιοπρέπεια των επιστημόνων γιατί θα πρέπει να συναλλάσσονται προσωπικά με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά συνέδρια και κλινικές μελέτες ; Είναι δυνατόν να δεχόμαστε την σημερινή εποχή να αποφασίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ποιοί γιατροί, φαρμακοποιοί ακόμη και νοσηλευτές υπάλληλοι των Νοσοκομείων, θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά συνέδρια και να μην αποφασίζουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και τα Επιστημονικά Συμβούλια με αντικειμενικά κριτήρια; Κανείς δεν αρνείται την συμβολή και τις χορηγίες των φαρμακευτικών εταιρειών για την εκπαίδευση των επιστημόνων αλλά πρέπει να γίνεται με κανόνες και να μην αποτελεί αντικείμενο προσωπικής συναλλαγής. Οι χορηγίες πρέπει να δίνονται σε ένα δημόσιο φορέα ο οποίος να τις κατανέμει αναλογικά ανά Νοσοκομείο και Ασφαλιστικό Ταμείο. Ο ΕΟΦ απαντώντας αναφέρει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (άρθρο 86 επί της οδηγίας 2001/83/ΕΚ ) ότι οι χορηγίες πρέπει να κατευθύνονται στους επιστήμονες που έχουν σχέση με την συνταγογράφηση και την διακίνηση των φαρμάκων. . Άλλο είναι που θα κατευθύνονται οι χορηγίες και άλλο ποιος αποφασίζει ποιά από τα στελέχη του ιατρικού τομέα θα συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά συνέδρια.

8. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συστήσει στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., για την αντιμετώπιση της αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών να αυξήσουν το ποσοστό των generics στην κατανάλωση, διότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα όμοια και πολύ φθηνότερα. Την ανωτέρω σύσταση εφαρμόζουν όλες οι χώρες με ισχυρή οικονομία, όπως η Γερμανία, η Γαλλία κ.α. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έθεσε ως στόχο, μέχρι το τέλος του 2011 τουλάχιστον το 50% των φαρμάκων (σε φαρμακευτικές δόσεις) που χρησιμοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία να είναι γενόσημα και off patent πρωτότυπα. Όλες οι χώρες από τις οποίες ζητάμε δανεικά έχουν πετύχει υψηλότερα ποσοστά. Στην χώρα μας γιατί δεν μπορούμε να το πετύχουμε; Τα στελέχη που είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή της ανωτέρω οδηγίας που είναι και στόχος του μνημονίου, αρνούνται να ανοίξουν ακόμη και ως θέμα συζήτησης με τι μέτρα θα μεταφερθεί σημαντικό μερίδιο της φαρμακευτικής αγοράς από τα πρωτότυπα που προστατεύονται από πατέντες ,στα γενόσημα φάρμακα. Η προώθηση των γενοσήμων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων πρέπει να ενταχτεί στην πολιτική οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας, στην μείωση της ανεργίας, στην κοινωνική πολιτική για την μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, και στην μείωση των φαρμακευτικών δαπανών των Νοσοκομείων και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

α) Τα στελέχη επίσης που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της ποιότητας των φαρμάκων στον ΕΟΦ, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η παραπλανητική προπαγάνδα που εξελίσσεται στην χώρα μας και παρουσιάζει τα γενόσημα ως φάρμακα μειωμένης αποτελεσματικότητας. Αντίθετα παρατηρούμε ότι σιωπούν ακόμη και στην συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για το Φάρμακο όταν βουλευτές μίλησαν για τον κίνδυνο από δραστικές ουσίες προερχόμενες από την Ινδία. Αγνοούν ότι πολλά φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών παράγονται από δραστικές ουσίες προερχόμενες από την Ινδία, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι η μεγάλη αυτή χώρα με μεγάλη παράδοση στην φαρμακοβιομηχανία προμηθεύει με φάρμακα τα 3/5 του πλανήτη, έχοντας άριστα και πιστοποιημένα συστήματα ελέγχου της ποιότητας των φαρμάκων;

β) Στο μνημόνιο έχει τεθεί ως στόχος το 50% της συνολικής κατανάλωσης των φαρμάκων να είναι γενόσημα. Μέσο για την επιτυχία του ανωτέρω στόχου πρέπει να είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα μέσω των οποίων πρέπει να ξεπεραστεί η εσφαλμένη νοοτροπία ότι «ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφεί φάρμακα ανεξάρτητα από το κόστος και χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του την σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας».

γ) Να τεθούν στόχοι ανά κλινική στα Νοσοκομεία ώστε να αναλάβουν ευθύνες και οι κ. Διευθυντές των κλινικών. Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στην διακίνηση των φαρμάκων πρέπει να βρούμε επιστημονικές λύσεις μέσα στις σημερινές οικονομικές δυνατότητες της πολιτείας, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών για φαρμακευτική περίθαλψη.

δ) Ο ΕΟΦ να διευκολύνει χρονικά την είσοδο των νέων γενοσήμων στην φαρμακευτική αγορά, διενεργώντας έγκαιρα τους απαραίτητους ελέγχους.

ε) Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα υποκατάστασης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και στους ιδιώτες φαρμακοποιούς, δηλαδή να έχουν την δυνατότητα να χορηγήσουν στους ασθενείς αντί του συνταγογραφούμενου φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος κάποιο άλλο ουσιωδώς όμοιο και ισοδύναμο με άλλη εμπορική ονομασία φθηνότερο, όχι αυθαίρετα αλλά εφαρμόζοντας τις οδηγίες των Ασφαλιστικών Ταμείων.

ζ) Μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων από το 25% στα γενόσημα φάρμακα.

9. Πρέπει να πετύχουμε!!! Είναι εθνικό και πατριωτικό το καθήκον μας να μην αφήσουμε να πτωχεύσει η ποιο όμορφη χώρα του κόσμου!!!

Είναι απαραίτητο επίσης να γίνει επιτέλους οικονομικός έλεγχος για τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων και των υλικών, για την μη τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων έως το 2010 και συγχρόνως να γνωρίσουμε ποιους πληρώνουμε για τα υποβρύχια, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την SIEMENS κ.τ.λ.

Ναι !!! Οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιοί έχουν ποινικές ευθύνες για τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας.

Τσακάλου Αλίκη
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Πηγή

Κείμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από: Αλίκη Τσακάλου, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

15/10/11

Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) σχετικά με τον ΕΟΦ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ (Π.Ε.Φ.)
PANHELLENIC ASSOCIATION OF PHARMACISTS
ΚΟΡΥΖΗ 6, 117 43 ΑΘΗΝΑ
6 KORIZI STR., 117 43 ATHENS
TEL.: 210-9227182 - FAX: 210-9232964
e-mail:pepharm@otenet.gr
http://www.pepharm.org

14 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.), ως εργασιακό και επιστημονικό σωματείο των μη εχόντων φαρμακείο φαρμακοποιών Ελλάδας, απασχολουμένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκφράζει την έντονη ανησυχία και αντίθεση στη διαρκή υποβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

Ο Ε.Ο.Φ. είναι η κατ’ εξοχήν ανεξάρτητη, αυτοτελής οικονομικά και εξειδικευμένη επιστημονικά υπεύθυνη κρατική αρχή σε θέματα που αφορούν στην ασφαλή και αποτελεσματική διάθεση και χρήση των προϊόντων αρμοδιότητάς του δραστηριοποιείται δε σε ένα πλαίσιο πλήρως εναρμονισμένο με την Ε.Ε.:

Θεωρούμε ότι η προωθούμενη συγχώνευση του Ε.Ο.Φ. με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου, απαράδεκτη, και δυνητικά επιζήμια για την Δημόσια Υγεία ιδιαίτερα στην παρούσα κατάσταση που βιώνει η χώρα μας. Όλα τα κράτη-μέλη (27) της ΕΕ διαθέτουν έναν διακριτό Οργανισμό Φαρμάκων. Η συγχώνευση το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι δυσχέρεια και καθυστερήσεις στις εξειδικευμένες λειτουργίες και δραστηριότητες του Οργανισμού.

Ένα επίσης πολύ σοβαρό θέμα για τον οργανισμό είναι η συνεχής αποδυνάμωση του, αφού ένας σημαντικός αριθμός έμπειρων εργαζομένων συνταξιοδοτήθηκε ή εξαναγκάστηκε σε συνταξιοδότηση χωρίς αναπλήρωση των θέσεών τους. Συνεπώς, θεωρείται αδιανόητο να ισχύσει για τον ΕΟΦ η εργασιακή εφεδρεία (απόλυση) και η κατάργηση οργανικών θέσεων στερώντας άτομα που διαθέτουν γνώση και εργασιακή εμπειρία από έναν Οργανισμό που ήδη λειτουργεί σε πολύ πιεστικά όρια και αντιμετωπίζει ένα ολοένα διευρυνόμενο και απαιτητικό αντικείμενο. Επισημαίνεται ότι η αντιστοιχία των υπαλλήλων του Ε.Ο.Φ., σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο οργανισμό κράτους-μέλους της ΕΕ, υπολείπεται σημαντικά σε αριθμό στελεχών.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, η Π.Ε.Φ. εφιστά την προσοχή στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στον Υπουργό κύριο Αν. Λοβέρδο και στα συναρμόδια Υπουργεία να εισηγηθούν στην Κυβέρνηση και στη Βουλή:

• να μην προχωρήσει στην συγχώνευση Ε.Ο.Φ. – Ε.Φ.Ε.Τ. και να αναδείξει την ανεξαρτησία και τον θεσμικό ρόλο του Ε.Ο.Φ για την απρόσκοπτη συνέχιση του μοναδικού έργου του.
• να επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση του Ε.Ο.Φ., ενισχύοντας το ήδη πληττόμενο από την οικονομική συγκυρία δυναμικό του, και όχι αποδυναμώνοντάς το με νέες περικοπές μισθών στις ήδη μειωμένες αποδοχές.
• να εξαιρεθεί ο Ε.Ο.Φ. από την επαπειλούμενη εργασιακή εφεδρεία (απόλυση).

Επιπλέον, ως Π.Ε.Φ., προσβλέπουμε στην ενίσχυση και καλύτερη αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού του Ε.Ο.Φ. για:

• τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης
• την ανάληψη καθηκόντων Κράτους-Μέλους Αναφοράς στην ΕΕ
• τη διεξαγωγή αξιόπιστων κλινικών μελετών
• την επιτάχυνση των διαδικασιών και άλλων δραστηριοτήτων, που θα βοηθήσουν τη χώρα μας να εξέλθει από τη δυσμενή κατάσταση που έχει περιέλθει και θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας σε συναδέλφους φαρμακοποιούς και μη, θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των υπαρχουσών και θα προσελκύσουν νέες φαρμακευτικές μονάδες έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής.


Για το ΔΣ της Π.Ε.Φ.,

Ο Πρόεδρος ............................. Η Γενική Γραμματέας

Δήμος Πατρίκος ......................... Μαρία Καπετανίδου


Πηγή

Κείμενο μέσω email από: Π.Ε.Φ. http://www.pepharm.org/

10/10/11

Δελτίο Τύπου της ΠΕΦΝΙ



(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

 Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα        Τηλ/Φαξ: 210-7753104
      www.pefni.gr                         E-MAIL:pefni@ath.forthnet.gr

Αθήνα  11-10-2011
Αρ. πρωτ.: 342

Εξαιρετικά  Επείγον
Ορθή Επανακοινοποίηση


Προς
Υπουργό Υγείας
κο Α. Λοβέρδο

Θέμα: Βαθμολόγιο, μισθολόγιο και εργασιακή εφεδρεία

Κύριε υπουργέ,

Εμείς οι 250  φαρμακοποιοί των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας  διαμαρτυρόμαστε γιατί:

  1. Αν και είμαστε οι μοναδικοί επιστήμονες , συμπεριλαμβανομένων των ιατρών, που με τον Ν.2519/97 κατέχουμε μόνιμες οργανικές διαβαθμισμένες θέσεις με βαθμό Δ/ντή, Επιμελητή Α΄, Β΄ και Γ΄ Ε.Σ.Υ. και ανήκουμε στην Ιατρική Υπηρεσία, δεν έχουμε εξαιρεθεί ρητά από την εφαρμογή του νόμου για «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο …κ.λ.π..»  όπως οι γιατροί του ΕΣΥ και κινδυνεύουμε είτε να μην καταταγούμε  πουθενά είτε να καταταγούμε βαθμολογικά όπως οι διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων.
-          Δεν  επιτρέπεται να ξαναγυρίσουμε 14 χρόνια πίσω.
-          Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι μετά από μακροχρόνιους αγώνες για την αναβάθμιση του επαγγέλματος, αλλά και τις προσπάθειες όλων μας για να υποστηρίξουμε το Ε.Σ.Υ. διαγραφόμαστε από παντού.

  1. Από την  εργασιακή εφεδρεία εξαιρούνται ιατροί, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
 Οι 250 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί , αν και ανήκουμε στην Ιατρική Υπηρεσία δεν υπαγόμαστε σε καμιά από τις παραπάνω κατηγορίες και υπάρχει κίνδυνος να υποπέσουν σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον 30 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί με άμεση επίπτωση να κλείσουν φαρμακεία νοσοκομείων.

Απαιτούμε:
  1. 1.      Να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση σχετικά με τον κλάδο μας.
  2. 2.      Να διατηρήσουμε το βαθμολόγιο μας.
  3. 3.      Να εξαιρεθούμε από την εργασιακή εφεδρεία.
Για το Δ. Σ.  ΠΕΦΝΙ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc                                  ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗMSc


Κοινοποίηση: Υφυπουργό Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδη
  • Γεν. Γραμματέα Υγείας κ. Ν. Πολύζο  ,   Γεν. Γραμματέα Δημ. Υγείας κ. Α. Δημόπουλο
  • Γραφείο Υπουργού Υ.Υ.Κ.Α. (υπόψη  κ. Δ. Μπαλασόπουλου)
                                  
  (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
 Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα                            Τηλ/Φαξ: 210-7753104
www.pefni.gr                                                         E-MAIL:pefni@ath.forthnet.gr


ΠΡΟΤΑΣΗ

  • Στο κεφάλαιο 3ο , άρθρο 33 παρ. 1, εδάφιο μετά τις λέξεις «νοσηλευτικού προσωπικού…» να προστεθεί «… νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί..».
  • Στο ίδιο άρθρο 33 στην παράγραφο 7, εδάφιο β) να προστεθεί μετά τις λέξεις «.. το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ. ..» να προστεθεί «και οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί» .

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

Παρεμβάσεις της ΠΕΦΝΙ για Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο Βαθμολόγιο και Εργασιακή Εφεδρεία


Η ΠΕΦΝΙ κοινοποίησε στην ιστοσελίδα της, μια σειρά από επιστολές και παρεμβάσεις, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την κοινοποίηση του νέου νομοσχεδίου περί “Συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, ενιαίο μισθολόγιο βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, κ.λ.π”.

Συνταγογράφηση με δραστική ουσία: η πρόταση της ΠΕΦΝΙ


Η ΠΕΦΝΙ έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδο με θέμα "Συνταγογράφηση με δραστική ουσία". Στην επιστολή αναφέρεται ότι:

"Η θεσμοθέτηση της συνταγογράφησης των φαρμάκων με τη δραστική ουσία έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα μεταξύ φορέων, συλλόγων, υπουργείων και η πρόσφατη απόσυρση σχετικής τροπολογίας δυστυχώς το επιβεβαιώνει.

Μέχρι σήμερα η συνταγογράφηση και στο νοσοκομειακό περιβάλλον γίνεται με την εμπορική ονομασία (brand name). Απόρροια αυτής της «συνήθειας» ήταν αφενός η διόγκωση των φαρμακευτικών δαπανών, αφετέρου πολλά εσωτερικά λειτουργικά προβλήματα.

Δεδομένης της αλλαγής στον τρόπο προμηθειών (διαπραγματεύσεις τιμών, μειοδοτικοί διαγωνισμοί) πιστεύουμε ότι είναι πλέον επιβεβλημένη και η αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης.

Τόσο από την επιστημονική θεώρηση του θέματος όσο και από την οικονομική εκτίμηση για τον εξορθολογισμό των δαπανών, η χρήση της δραστικής ουσίας σε συνδυασμό με την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων – τουλάχιστον στα Νοσοκομεία – θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο.

Ο ρόλος των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών μπορεί να είναι καταλυτικός και προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου υπάρχουν παραδείγματα Νοσοκομείων όπου ανάλογες παρεμβάσεις φαρμακοποιών οδήγησαν σε μείωση του φαρμακευτικού κόστους για το νοσοκομείο μέχρι και 40% για ένα έτος."

Όλη η επιστολή είναι ΕΔΩ.

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

8/10/11

Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015


Τίτλος: Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015


Τύπος: Σχέδιο νόμου
Υπουργείο: Οικονομικών
Επιτροπή: Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
Φάση Επεξεργασίας: Κατατεθέντα
Ημερ/νια Φάσης επεξεργασίας: 06/10/2011
Φωτοτυπημένο Αντίγραφο σ/ν ή π/ν: Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις

  • Αιτιολογική  - Εισηγητική έκθεση
  • Τροποποιούμενες ή καταργούμενες διατάξεις
  • Γνωμοδότηση Ελεγκτικού Συνεδρίου
  • Διατάξεις Σχεδίου ή Πρότασης Νόμου
  • Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
  • 'Εκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών της Ρύθμισης
  •  
    Ημ. Κατάθεσης: 06/10/2011
ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ_ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ_06.10


ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ_ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ_ΣΥΝΟΛΙΚΟ_06.10



Πηγή

Βουλή των Ελλήνων

Μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία


Εκτός από τον προβληματισμό για το μισθολόγιο που έθεσε ο συνάδελφος Λάκκας θα πρέπει να μας απασχολήσει και το θέμα της εφεδρείας, διότι η διατύπωση που υπάρχει στο σχέδιο νόμου:

"Εξαιρούνται οι κενές οργανικές θέσεις: γ) του νοσηλευτικού προσωπικού και του παραϊατρικού προσωπικού των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, δ) του κλάδου των ιατρών του Ε.Σ.Υ.",

δεν μας καλύπτει και μπορεί ο ήδη συρρικνωμένος κλάδος μας να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.

Νομίζω ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία να επιδιώξουμε και να πετύχουμε την ένταξή μας στο εργασιακό-μισθολογικό καθεστώς των γιατρών- οδοντιάτρων.

Πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε διότι το δικαιούμαστε και να το διεκδικήσουμε δυναμικά με κάθε μέσο.

Εδώ που φτάσαμε δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα ενώ μπορούμε να κερδίσουμε πολλά.

Περλαντίδης Ευριπίδης
Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης

Πηγή

Κείμενο μέσω email από: Περλαντίδης Ευριπίδης, Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης

Η κίνηση βελτιώνει τη ζωή! Περίπατος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας


Με το σύνθημα "Η κίνηση βελτιώνει τη Ζωή", ο Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης (ΣΡΚ), προσκαλεί όλους να λάβουμε μέρος σ' έναν περίπατο ζωής για τους ρευματοπαθείς!

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και ώρα 09:30, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου) και την Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία "Move to Improve" του European League Against Arthritis (EULAR), τα Μέλη του Συλλόγου, οι πάσχοντες και το ευρύ κοινό, με τη συμμετοχή μας, θα υποστηρίξουμε ενεργά την προσπάθεια των ρευματοπαθών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

Στην εκδήλωση η αθλήτρια του άλματος εις μήκος Στέλλα Πιλάτου θα φορέσει μια πρωτοποριακή στολή προσομοίωσης ρευματοπαθή, με στόχο να βιώσει και να περιγράψει τις δυσκολίες στην κινητικότητα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Η Στέλλα Πιλάτου δήλωσε:

«Ως αθλήτρια έχω βιώσει την απογοήτευση να πονάει το σώμα μου και να μην μπορώ να κινηθώ, πόσο μάλλον όταν αυτό για τους ρευματοπαθείς είναι ένας καθημερινός αγώνας! Θέλησή μου είναι να διαδώσω το μήνυμα της ενημέρωσης, της πρόληψης και να συμβάλω στη λύση των προβλημάτων των ρευματοπαθών, ώστε να μπορούν και αυτοί να απολαμβάνουν τις απλές χαρές της ζωής

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 09:30 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας και η διαδρομή θα πραγματοποιηθεί, μέσω των οδών Δαιδάλου, της πλατείας Λιονταριών, της 25ης Αυγούστου με τερματισμό στο 'φρούριο Κούλες" στο λιμάνι. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής και στα σημεία πλατεία Ελευθερίας, Λότζια και στον τερματισμό, θα υπάρχουν περίπτερα όπου θα προσφέρονται στους συμμετέχοντες, από εθελοντές, νερό, αναψυκτικά και ενημερωτικά έντυπα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 2810 226966, www.srcrete.gr
και στο Run Communication, Αλεξάνδρα Σκοπετέα: 210 8778 858, 6937 307771

Ρευματικές Παθήσεις: Ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα

Επίσης το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (Ε.Ι.Ρ.Ε.), συνεχίζει τη σειρά των Ημερίδων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού:

«Ρευματικές Παθήσεις: Ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα»

με 14ο σταθμό το Δήμο Κηφισιάς, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 στην Αίθουσα «Δήμαρχος Β. Γκατσόπουλος» Δημαρχείο Κηφισιάς.

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της Πανελλήνιας Επιδημιολογικής Έρευνας, που έχει πραγματοποιήσει το Ε.Ι.Ρ.Ε., όπου αποδεικνύεται ότι οι ρευματικές παθήσεις σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, είναι το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται, τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό, άτομα ηλικίας 19-65 ετών, για:
  • 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας
  • 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.)
  • 30% των απουσιών από την εργασία
  • 20% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων)
Ελπιδοφόρο είναι ότι πλέον υπάρχουν δυνατότητες πρόληψης για ορισμένες ρευματικές παθήσεις και είναι εφικτή η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπισή τους και η δραστική μείωση των επιπτώσεών τους, υπό δύο προϋποθέσεις, την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση.

Λίγα λόγια για τα Ρευματικά Νοσήματα

Ρευματοειδής φλεγμονώδη αρθρίτιδα
  • Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα προσβάλλει το 0,5 -1% των Ελλήνων κυρίως στην παραγωγική φάση της ζωής τους.
  •  Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα αποτελεί ιατρική κατάσταση κατά την οποία 1 στους 2 ασθενείς αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του την πρώτη δεκαετία της νόσου.
  •  Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα θεραπεύεται: πρώιμη θεραπεία εντός του 1ου έτους με συνδυασμό τροποποιητικών φαρμάκων ή τροποποιητικών με βιολογικούς παράγοντες, εξασφαλίζει την ύφεση σε 1 στους 2 ασθενείς, με φυσιολογικά επίπεδα ζωής και αναστολή της αναπηρίας. Συγκριτικά με το συνδυασμό των κλασσικών τροποποιητικών της νόσου φαρμάκων (DMARDs), ο συνδυασμός των βιολογικών θεραπειών με DMARDs εξασφαλίζει ταχύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο της νόσου, υψηλότερα ποσοστά παραμονής στη θεραπεία και αποτελεσματικότερη προστασία των αρθρώσεων.
  •  Οι βιολογικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές και από οικονομικής άποψης. Ο δείκτης κόστους/ωφέλειας είναι εντός των ευρέως αποδεκτών επιπέδων οικονομικής αποτελεσματικότητας και χαμηλότερος συγκριτικά με άλλες καθιερωμένες ιατρικές πράξεις, όπως η αορτοστεφανιαία παράκαμψη.

Ψωριασική αρθρίτιδα
  • Η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλει το 0,17% των Ελλήνων: 1 στους 2 ασθενείς εμφανίζει διαβρωτική νόσο που προκαλεί σημαντική αναπηρία.
  • Η νόσος έχει σοβαρή επίπτωση στη ποιότητα της ζωής: o συνδυασμός των δερματικών και των αρθρικών βλαβών μειώνει τη ποιότητα της ζωής σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του καρκίνου, του διαβήτη, και της κατάθλιψης.
  • Η ψωριασική αρθρίτιδα θεραπεύεται: θεραπεία με τροποποιητικά της νόσου φάρμακα βελτιώνει σημαντικά τη φλεγμονή σε 1 στους 2 ασθενείς.
  • Σε ασθενείς με μετρίως σοβαρή – σοβαρή νόσο, ο συνδυασμός των βιολογικών θεραπειών με τα κλασσικά DMARDs εξασφαλίζει αποτελεσματικότερο έλεγχο της νόσου στο δέρμα και τις αρθρώσεις συγκριτικά με τη θεραπεία με DMARDs, σημαντικότερη προστασία των αρθρώσεων και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Aγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα
  • Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα προσβάλλει το 0,2 -0,5% των Ελλήνων στη πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους ( 20-30 χρόνια).
  • Η νόσος μπορεί να είναι σοβαρή νόσος: 1 στους 3 ασθενείς αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του τη πρώτη δεκαετία της νόσου του ενώ η πλειοψηφία των ασθενών εμφανίζει χαμηλή ποιότητα ζωής εξαιτίας του πόνου και της δυσκαμψίας.
  • Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα σήμερα θεραπεύεται: Οι βιολογικές θεραπείες είναι οι μόνες θεραπείες με αποτελεσματικότητα στο 80% των ασθενών και υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας παραμονής στη θεραπεία.

Πηγές

ΥΥΚΑ

Cretevents.gr

Healthview.gr

Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης

Healthview.gr

Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία απειλείται!


Σε άρθρο του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Κωλέτης, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον κλάδο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, καθώς «έχουμε φτάσει στο σημείο να τίθεται ακόμα και θέμα επιβίωσης ελληνικών μονάδων και αφελληνισμού της φαρμακευτικής παραγωγής».

Το κείμενο του κ. Κωλέτη έχει ως εξής:

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία απειλείται, ακούει κανείς;

Ο σκεπτικισμός με τον οποίο ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας «παρακολουθεί» τους τελευταίους 15 μήνες τις πολιτικές της κυβέρνησης για το φάρμακο, τείνει να γίνει απόγνωση! Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο σημείο να τίθεται ακόμα και θέμα επιβίωσης ελληνικών μονάδων και αφελληνισμού της φαρμακευτικής παραγωγής, όταν η δυναμική του κλάδου και οι προοπτικές του προσφέρονται για ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, όπως ανέδειξε και η πρόσφατη μελέτη της McΚinsey. Όλα αυτά έχουν συμβεί γιατί μέχρι σήμερα, η κύρια προσπάθεια εξοικονόμησης στον κλάδο της Υγείας γίνεται στον τομέα του φαρμάκου και ακόμα ειδικότερα επικεντρώνεται στη ρύθμιση των τιμών. Η φωνή της φαρμακευτικής αγοράς που επαναλαμβάνει σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι, ενώ το φάρμακο αναλογεί μόλις στο 20% της συνολικής υγειονομικής δαπάνης, συνεχίζει να «εισπράττει» το μεγαλύτερο βάρος της μείωσης της δαπάνης για λογαριασμό όλου του κλάδου υγείας, απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων!

Η μηχανοργάνωση του συστήματος, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο έλεγχος του δικτύου διανομής, για τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης του φαρμάκου που είναι το πραγματικό πρόβλημα, αν και αποτελούν εξαγγελίες στη σωστή κατεύθυνση, απέχουν δραματικά από την ουσιαστική εφαρμογή τους. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν μέτρα και αποφάσεις που στραγγαλίζουν τον εγχώριο παραγωγικό ιστό και τον φέρνουν κάτω από τα όρια αντοχής του. Το συνειδητοποιεί κανείς;

Περιορίζομαι για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, μόνο στη νοσοκομειακή φαρμακευτική αγορά η οποία μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί, αφού η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει το δρόμο των προμηθειών μέσω διαγωνισμών με βάση τη χαμηλότερη τιμή. Η πρακτική αυτή ευνοεί αποκλειστικά τους μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων και το «dumping» των τιμών, ενώ καταδικάζει τις εγχώριες παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες που αντιμετωπίζουν πάγια και ανελαστικά έξοδα με τα τμήματα φαρμακοεπαγρύπνησης που διατηρούν, τα υψηλής ποιότητας επώνυμα γενόσημα που παράγουν και προσφέρουν ασφάλεια και φυσικά τους εργαζόμενους τους. Τους εργαζόμενους στην Ελλάδα που φτάνουν τους 8.500!

Το αποτέλεσμα που έχουν να προσδοκούν οι ιθύνοντες, αν επιμείνουν στη χαμηλότερη και όχι στη συμφερότερη τιμή κρίνοντας μια σειρά μεταβλητές, είναι ανάλογο της γνωστής ρήσης, «η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε!». Θα οδηγηθούμε θεωρητικά μόνο στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι παραμονεύει η υποκατάσταση με ακριβότερα πρωτότυπα φάρμακα με την αναπόφευκτη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και παράλληλα οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα οδηγηθούν σε λουκέτα! Το έχει σκεφτεί κανείς;

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία των 555 εκατ. ευρώ σε αξία εξαγωγών σε 80 χώρες ανά τον κόσμο (Το Ελληνικό φάρμακο είναι Νο 1 εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν), των 700 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις (90% του κλάδου), των 8.500 θέσεων εργασίας δέχεται συνεχή «πλήγματα» και δεν υποστηρίζεται. «Ακούσαμε» εξαγγελίες για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων και στήριξη της εγχώριας παραγωγής με αναπτυξιακά μέτρα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ούτε ένα μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή.

Ταυτόχρονα, συσσωρευμένα επί μια πενταετία χρέη των νοσοκομείων προς τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αποπληρώνονται με ομόλογα που σήμερα αποτιμώνται στο 50% της αξίας τους, νέα χρέη συσσωρεύονται και οι τιμές των φαρμάκων κατρακυλούν σε επίπεδα κάτω από το κόστος παραγωγής. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου! Απειλείται ένας από τους πιο ζωτικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που μέχρι στιγμής μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον προσφέρει ανάπτυξη, εξωστρέφεια και παράγει προστιθέμενες αξίες. Ακούει κανείς;

Θεόδωρος Κωλέτης

Πρόεδρος ΠΕΦ


Πηγές

http://http://www.pef.gr/
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=392990&cid=8

7/10/11

Εφαρμογή Νέου Μισθολογίου και Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί


Με την εφαρμογή του νέου Μισθολογίου οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για την πληρωμή τους με βάση τον βαθμό τον οποίο κατέχουν.

Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί κατέχουν διαβαθμισμένες οργανικές θέσεις (με νόμο) με βαθμούς Επιμελητών - Διευθυντών.

Άρα η εφαρμογή του νέου Μισθολογίου και για τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς, απαιτεί την έκδοση νόμου για την κατάργηση των υπαρχόντων βαθμών.

Διαφορετικά θα πρέπει να εξαιρεθούν και να υπαχθούν σε κάποιο Ειδικό Μισθολόγιο.

Εκτός εάν υπάρχει κάτι στο νέο Μισθολόγιο (Νόμος) και λύνει το θέμα.


Για προβληματισμό προς ΠΕΦΝΙ - ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ – NOSFAR

Νίκος Λάκκας


Πηγή

Κείμενο μέσω email από: Νίκος Λάκκας, Διευθυντής Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, Γ. Ν. Α. «Ασκληπιείο Βούλας»

Το Δελτίο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής τώρα και στο Διαδίκτυο!


Το "Δελτίο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής" αναρτάται και online στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης.

Είναι αναρτημένα τα πλήρη τεύχη από το τεύχος Ιουλίου – Οκτωβρίου 2009 μέχρι και το πλέον πρόσφατο τεύχος Μαρτίου – Μαϊου 2011.

Η πρόσβαση στο Δελτίο γίνεται από την εισαγωγική οθόνη της ιστοσελίδας της ΠΕΦΝΙ επιλέγοντας το Μενού "Περιοδικό" επάνω Δεξιά στην ιστοσελίδα.





Πηγή

ΠΕΦΝΙ

Πρόσκληση της ΠΕΦΝΙ για υποβολή ερωτημάτων, προτάσεων και παρατηρήσεων


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ αναρτήθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων καλεί κάθε συνάδελφο που έχει ερωτήματα, προτάσεις, παρατηρήσεις να επικοινωνήσει μαζί μας στο  τηλ.-φαξ: 210-7753104 ή στο e-mail: pefni@ath.forthnet.gr



Πηγή

ΠΕΦΝΙ

Η Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών στην Ιατρική Πράξη


Η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας οργανώνει για τέταρτη φορά Σεμινάριο με θέμα:

"Η Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών στην Ιατρική Πράξη"

στις 15 Οκτωβρίου 2011 στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στα Χανιά.

Κατά την διάρκεια του Σεμιναρίου θα παρουσιαστούν οι κύριες ομάδες των αντιβιοτικών και θα ανταλλαγούν απόψεις για την ορθολογική συνταγογραφία τους και την ερμηνεία του αντιβιογράμματος, όπως και τον τρόπο επιλογής των αντιβιοτικών στις διάφορες λοιμώξεις ενώ συγχρόνως θα συζητηθούν ενδιαφέροντα περιστατικά ασθενών από ειδικούς στον τομέα ιατρούς.

Xania Antibiotics Final 2909