8/10/11

Η κίνηση βελτιώνει τη ζωή! Περίπατος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας


Με το σύνθημα "Η κίνηση βελτιώνει τη Ζωή", ο Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης (ΣΡΚ), προσκαλεί όλους να λάβουμε μέρος σ' έναν περίπατο ζωής για τους ρευματοπαθείς!

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και ώρα 09:30, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου) και την Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία "Move to Improve" του European League Against Arthritis (EULAR), τα Μέλη του Συλλόγου, οι πάσχοντες και το ευρύ κοινό, με τη συμμετοχή μας, θα υποστηρίξουμε ενεργά την προσπάθεια των ρευματοπαθών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

Στην εκδήλωση η αθλήτρια του άλματος εις μήκος Στέλλα Πιλάτου θα φορέσει μια πρωτοποριακή στολή προσομοίωσης ρευματοπαθή, με στόχο να βιώσει και να περιγράψει τις δυσκολίες στην κινητικότητα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Η Στέλλα Πιλάτου δήλωσε:

«Ως αθλήτρια έχω βιώσει την απογοήτευση να πονάει το σώμα μου και να μην μπορώ να κινηθώ, πόσο μάλλον όταν αυτό για τους ρευματοπαθείς είναι ένας καθημερινός αγώνας! Θέλησή μου είναι να διαδώσω το μήνυμα της ενημέρωσης, της πρόληψης και να συμβάλω στη λύση των προβλημάτων των ρευματοπαθών, ώστε να μπορούν και αυτοί να απολαμβάνουν τις απλές χαρές της ζωής

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 09:30 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας και η διαδρομή θα πραγματοποιηθεί, μέσω των οδών Δαιδάλου, της πλατείας Λιονταριών, της 25ης Αυγούστου με τερματισμό στο 'φρούριο Κούλες" στο λιμάνι. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής και στα σημεία πλατεία Ελευθερίας, Λότζια και στον τερματισμό, θα υπάρχουν περίπτερα όπου θα προσφέρονται στους συμμετέχοντες, από εθελοντές, νερό, αναψυκτικά και ενημερωτικά έντυπα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 2810 226966, www.srcrete.gr
και στο Run Communication, Αλεξάνδρα Σκοπετέα: 210 8778 858, 6937 307771

Ρευματικές Παθήσεις: Ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα

Επίσης το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (Ε.Ι.Ρ.Ε.), συνεχίζει τη σειρά των Ημερίδων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού:

«Ρευματικές Παθήσεις: Ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα»

με 14ο σταθμό το Δήμο Κηφισιάς, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 στην Αίθουσα «Δήμαρχος Β. Γκατσόπουλος» Δημαρχείο Κηφισιάς.

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της Πανελλήνιας Επιδημιολογικής Έρευνας, που έχει πραγματοποιήσει το Ε.Ι.Ρ.Ε., όπου αποδεικνύεται ότι οι ρευματικές παθήσεις σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, είναι το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται, τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό, άτομα ηλικίας 19-65 ετών, για:
  • 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας
  • 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.)
  • 30% των απουσιών από την εργασία
  • 20% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων)
Ελπιδοφόρο είναι ότι πλέον υπάρχουν δυνατότητες πρόληψης για ορισμένες ρευματικές παθήσεις και είναι εφικτή η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπισή τους και η δραστική μείωση των επιπτώσεών τους, υπό δύο προϋποθέσεις, την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση.

Λίγα λόγια για τα Ρευματικά Νοσήματα

Ρευματοειδής φλεγμονώδη αρθρίτιδα
  • Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα προσβάλλει το 0,5 -1% των Ελλήνων κυρίως στην παραγωγική φάση της ζωής τους.
  •  Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα αποτελεί ιατρική κατάσταση κατά την οποία 1 στους 2 ασθενείς αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του την πρώτη δεκαετία της νόσου.
  •  Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα θεραπεύεται: πρώιμη θεραπεία εντός του 1ου έτους με συνδυασμό τροποποιητικών φαρμάκων ή τροποποιητικών με βιολογικούς παράγοντες, εξασφαλίζει την ύφεση σε 1 στους 2 ασθενείς, με φυσιολογικά επίπεδα ζωής και αναστολή της αναπηρίας. Συγκριτικά με το συνδυασμό των κλασσικών τροποποιητικών της νόσου φαρμάκων (DMARDs), ο συνδυασμός των βιολογικών θεραπειών με DMARDs εξασφαλίζει ταχύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο της νόσου, υψηλότερα ποσοστά παραμονής στη θεραπεία και αποτελεσματικότερη προστασία των αρθρώσεων.
  •  Οι βιολογικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές και από οικονομικής άποψης. Ο δείκτης κόστους/ωφέλειας είναι εντός των ευρέως αποδεκτών επιπέδων οικονομικής αποτελεσματικότητας και χαμηλότερος συγκριτικά με άλλες καθιερωμένες ιατρικές πράξεις, όπως η αορτοστεφανιαία παράκαμψη.

Ψωριασική αρθρίτιδα
  • Η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλει το 0,17% των Ελλήνων: 1 στους 2 ασθενείς εμφανίζει διαβρωτική νόσο που προκαλεί σημαντική αναπηρία.
  • Η νόσος έχει σοβαρή επίπτωση στη ποιότητα της ζωής: o συνδυασμός των δερματικών και των αρθρικών βλαβών μειώνει τη ποιότητα της ζωής σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του καρκίνου, του διαβήτη, και της κατάθλιψης.
  • Η ψωριασική αρθρίτιδα θεραπεύεται: θεραπεία με τροποποιητικά της νόσου φάρμακα βελτιώνει σημαντικά τη φλεγμονή σε 1 στους 2 ασθενείς.
  • Σε ασθενείς με μετρίως σοβαρή – σοβαρή νόσο, ο συνδυασμός των βιολογικών θεραπειών με τα κλασσικά DMARDs εξασφαλίζει αποτελεσματικότερο έλεγχο της νόσου στο δέρμα και τις αρθρώσεις συγκριτικά με τη θεραπεία με DMARDs, σημαντικότερη προστασία των αρθρώσεων και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Aγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα
  • Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα προσβάλλει το 0,2 -0,5% των Ελλήνων στη πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους ( 20-30 χρόνια).
  • Η νόσος μπορεί να είναι σοβαρή νόσος: 1 στους 3 ασθενείς αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του τη πρώτη δεκαετία της νόσου του ενώ η πλειοψηφία των ασθενών εμφανίζει χαμηλή ποιότητα ζωής εξαιτίας του πόνου και της δυσκαμψίας.
  • Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα σήμερα θεραπεύεται: Οι βιολογικές θεραπείες είναι οι μόνες θεραπείες με αποτελεσματικότητα στο 80% των ασθενών και υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας παραμονής στη θεραπεία.

Πηγές

ΥΥΚΑ

Cretevents.gr

Healthview.gr

Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης

Healthview.gr

Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών