25/3/11

Νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων με βάση δεδομένων τιμών που αλλάζουν σε πραγματικό χρόνο


«Κούρεμα» τιμών σε 12.000 φάρμακα τον Απρίλιο. Το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων στηρίζεται σε μία βάση δεδομένων για τις τιμές των φαρμάκων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε πραγματικό χρόνο. Θα «ανανεώνεται» τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, ενώ το υπουργείο Υγείας θα παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών στις άλλες χώρες.
...

Μέχρι σήμερα, προκειμένου να καθοριστεί η τιμή του φαρμάκου, η φαρμακοβιομηχανία έδινε τον τιμοκατάλογό της χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από την πολιτεία. Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Υγείας, αφενός δεν χρειάζεται να ενημερωθεί από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και αφετέρου μπορεί να προχωρήσει σε διασταυρώσεις των τιμών σε όλες τις χώρες.
...
Το νέο σύστημα, το οποίο επεξεργάστηκε η γενική γραμματεία Εμπορίου και «κληρονομεί» το υπουργείο Υγείας, στηρίζεται σε μία βάση δεδομένων για τις τιμές των φαρμάκων (σύμφωνα με τους επίσημους τιμοκαταλόγους που διαθέτουν τα αρμόδια υπουργεία) σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, το σύστημα αυτό θα είναι συνδεδεμένο και θα συνεργάζεται με Διεθνείς Οργανισμούς, εξειδικευμένους σε θέματα φαρμάκου (όπως PPRI και OBIG).

Η επεξεργασία των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα ώστε το υπουργείο Υγείας να παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών στις άλλες χώρες, αφού και η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για άλλες χώρες (σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό των τιμών των φαρμάκων). Μετά την πιστοποίηση των τιμών, το υπουργείο Υγείας θα προχωρεί σε έγκυρη και χωρίς καθυστερήσεις τιμολόγηση των σκευασμάτων. Σταδιακά, με το νέο σύστημα θα μπορούν να συνδεθούν και άλλοι φορείς όπως δημόσια νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να ελέγχουν και να προσαρμόζουν τις τιμές των φαρμάκων. Ηδη για το λόγο αυτό «τρέχει» διαγωνισμός, ύψους 500.000 (από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου), για το σχετικό πρόγραμμα πληροφορικής που εξασφαλίζει τη διασύνδεση με όλες τις βάσεις δεδομένων.

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων -αρχικά στα δημόσια νοσοκομεία και στη συνέχεια στα ασφαλιστικά ταμεία- ώστε να ελέγχεται ουσιαστικά η χρήση και κατανάλωση των φαρμάκων. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου ο γιατρός διαθέτει το προνόμιο της απόλυτης επιλογής φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι όσο και αν συμπιεστούν οι τιμές των φαρμάκων, η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα μειωθεί αφού εξαρτάται κυρίως από την κατανάλωση.
...


Όλο το άρθρο της δημοσιογράφου Ελένης Πετροπούλου στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑonline", 
είναι ΕΔΩ.


Πηγή

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=105109157#

22/3/11

Συνεργασία Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Άμυνας σε θέματα Υγείας


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης και ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, έδωσαν κοινή Συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011.

Όλη η συνέντευξη και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων είναι ΕΔΩ.

Από τις τοποθετήσεις των Υπουργών σημειώνουμε τα σημεία που αφορούν το φάρμακο. Ακολουθούν αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις.

Ευ. Βενιζέλος:
...
Το ίδιο θα κάνουμε και σε σχέση με το φάρμακο. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θέλουμε να εντάξουμε το σύστημα «Φίλιππος», που είναι το πληροφορικό σύστημα των στρατιωτικών νοσοκομείων στην προσπάθεια αυτή, και να εντάξουμε και τις άλλες δυνατότητες που έχουμε, όπως για παράδειγμα το στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού.

Το πρόγραμμα «Φίλιππος» πρέπει να εναρμονιστεί και να καταστεί συμβατό με τα πληροφορικά προγράμματα του Υπουργείου Υγείας.
...

Α. Λοβέρδος:
...
Σε ό, τι αφορά την πολιτική του φαρμάκου. Τα είπε, δεν τα επαναλαμβάνω. Δίνω έμφαση σε κάτι που αφορά τις τιμές και την προμήθεια των υλικών. Οι κυρίες και οι κύριοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του Υπουργείου Υγείας ξέρουν, ότι υπήρξε μία συζήτηση πρόσφατη στην Εθνική Αντιπροσωπεία, για τις πολύ καλές τιμές που έχουν επιτύχει ορισμένα στρατιωτικά νοσοκομεία, το 401 ήταν το κοινοβουλευτικό παράδειγμα.

Αυτό μας οδήγησε, κυρίες και κύριοι, στον πρόσφατο νόμο μας να συμπεριλάβουμε διάταξη σύμφωνα με την οποία ακόμη και αν ένας διαγωνισμός καταλήγει στη πιο συμφέρουσα τιμή, εάν διαπιστώνεται ότι στην εγχώρια αγορά, για το ίδιο υλικό με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, έχει γίνει αλλού πιο συμφέρουσα αγορά - στην εγχώρια αγορά επαναλαμβάνω - τότε θα καταργείται ο διαγωνισμός και θα πηγαίνουμε στη πιο συμφέρουσα τιμή.
...

Όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ online", από τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, ότι δηλ. θα εντάξουν και το εργοστάσιο γενόσημων του στρατού στο σύστημα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο προμήθειας του ΕΣΥ με σημαντικά φάρμακα που παράγουν στρατιωτικά φαρμακευτικά εργαστήρια.

Πηγές

ΥΥΚΑ

ΤΑ ΝΕΑ online

19/3/11

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Πρωτόκολλο επικοινωνίας με ERPs, φακέλους ασθενή


Το λογισμικό ηλεκτρονικής συνταγογραφίας (http://www.e-syntagografisi.gr/) αλλά και αυτών ιατρικών πράξεων του ΟΠΑΔ (http://www.e-diagnosis.gr/medweb/login.aspx) λειτουργούν ως εφαρμογές web με θετικά και αρνητικά σημεία.

Η αδυναμία διασύνδεσης με υπάρχοντα λογισμικά (ERPs) που υπάρχουν σε νοσοκομεία και ιατρεία (ιδιωτικά/δημόσια) και η αδυναμία διασύνδεσης με τοπικά συστήματα ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα που υφίσταται και απαιτείται σύντομα η εξεύρεση μιας λύσης.

Μια λύση είναι, παράλληλα με την λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος, να υπάρχει και η δυνατότητα διασύνδεσης με την χρήση πρωτοκόλλου επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφορίας ενός τοπικού λογισμικού ERP/φακέλου ασθενή που υπάρχει σε μια δημόσια/ιδιωτική μονάδα υγείας/ιατρείο με το κεντρικό σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που υπάρχει στο ΗΔΙΚΑ.

H επικοινωνία μπορεί να γίνεται όπως και σήμερα μέσω Internet με το ίδιο https πρωτόκολλο δικτύου, με την χρήση των ίδιων κωδικών πρόσβασης αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χρήστης χρησιμοποιεί το τοπικό λογισμικό ERP/ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή και αυτο το λογισμικό επικοινωνεί μέσω του προτεινόμενου πρωτοκόλλου με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΗΔΙΚΑ. Λαμβάνει στο τέλος το ίδιο ακριβώς pdf αρχείο με την συνταγή το οποίο τυπώνεται και είναι πανομοιότυπο με αυτό που τυπώνεται με την υπάρχουσα ιστοσελίδα ηλεκτρονικής συνταγογραφίας του ΗΔΙΚΑ.

Αυτή η υλοποίηση:

α) Επιτρέπει την ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής συνταγογραφίας στα ήδη υπάρχοντα λογισμικά που έχουν νοσοκομεία και ιατρεία και την καλύτερη διαχείριση και παρακολούθηση από τις μονάδες υγείας του έργου που επιτελείται.
β) Μειώνει τις ανάγκες σε εκπαίδευση των χρηστών που ήδη χρησιμοποιούν κάποια εφαρμογή ηλεκτρονικού φακέλου.
γ) Μειώνει τις ανάγκες σε υπολογιστική ισχύ των συστημάτων και σε παροχή υποστήριξης χρηστών από το ΗΔΙΚΑ.
δ) Επιτρέπει την προσαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της κάθε μονάδας χωρίς να αλλάζει σε τίποτα το τελικό αποτέλεσμα της συνταγής και της παρακολούθησης της ηλεκτρονικής συνταγογραφίας.
ε) Επιβοηθά την αποδοχή της ηλεκτρονικής συνταντογράφησης από τους χρήστες.

Μπορείτε να δείτε μια σειρά από μηνύματα σε XML του προτεινόμενου πρωτοκόλλου για δημόσια διαβούλευση και σχολιασμό στην ιστοσελίδα: http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2552.0.html

Aπό το χρήστη: dcoun

Πηγή

http://labs.opengov.gr/2011/03/15/3574

18/3/11

Διευκρινιστική Εγκύκλιος του ΕΟΦ για την διεξαγωγή μη παρεμβατικών μελετών


Οι μη παρεμβατικές μελέτες σύμφωνα με την Υπ. Αποφ. ΔΥΓ3/89292,ΦΕΚ Β1973/31-12-2003 (άρθρο 2) πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • το φάρμακο ή τα φάρμακα συνταγογραφείται ως συνήθως, δηλαδή σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην άδεια κυκλοφορίας.
  • η ένταξη σε συγκεκριμένη θεραπευτική στρατηγική δεν αποφασίζεται εκ των προτέρων από πρωτόκολλο μελέτης, αλλά καθορίζεται από την τρέχουσα ιατρική πρακτική.
  • η απόφαση για τη χορήγηση του φαρμακευτικού προϊόντος διαχωρίζεται σαφώς από την απόφαση για τη συμμετοχή του ασθενούς στη μελέτη.
  • στους ασθενείς δεν εφαρμόζονται επιπρόσθετες διαδικασίες διάγνωσης ή παρακολούθησης.
  • για την ανάλυση των συλλεγομένων δεδομένων εφαρμόζονται επιδημιολογικές μέθοδοι.
Οι μη παρεμβατικές μελέτες διέπονται από το άρθρο 7 της προγενέστερης Υπ. Αποφ. Α6/10983/1/1984,ΦΕΚ Β’ 886.

Για την έγκριση ή τροποποίηση μιας μη παρεμβατικής μελέτης κατατίθενται στον ΕΟΦ αίτηση με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:

Πηγή


http://www.eof.gr/web/guest/clinical/noninterventional

Κατανομή ποσού για αποζημίωση ενεργών εφημεριών για το έτος 2011 με πίνακες για κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης έχει αναρτηθεί η Υπουργική απόφαση Α.Π.: Υ10β/Γ.Π/14913 Αθήνα 28/2/2011, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η κατανομή των ποσών για τις εφημερίες που θα πραγματοποιηθούν το 2011, Χηµικών, Βιοχηµικών, Κλινικών Χηµικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών, Noσoκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων, Ακτινοφυσικών και Κτηνιάτρων.

Το ποσό που κατανέμεται είναι 15.000.000 €.

Όλοι οι πίνακες με την κατανομή των ποσών ανά Νοσοκομείο είναι ΕΔΩ.


Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2011/03/2011_18.html

17/3/11

Οι φορείς διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο in.gr για το φάρμακο


Διαξιφισμοί στο in.gr με θέμα το Φάρμακο, Κοινωνικό αγαθό ή εμπορεύσιμο προϊόν;

Με αφορμή την ανανέωση του in.gr/Υγεία, «άνοιξε» η συζήτηση για τα τεκταινόμενα στον χώρο του φαρμάκου.

Διαβάστε για την άμεση εφαρμογή της Λίστας Φαρμάκων, πώς τα γενόσημα/αντίγραφα φάρμακα θα αντικαταστήσουν τα επώνυμα, σε τι οφείλεται η υπερκατανάλωση φαρμάκων και που μπαίνει η «κόκκινη γραμμή» αναφορικά με την πρόσβαση του πολίτη στο φάρμακο.

Διαβάστε τι απάντησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς σε αυτά και άλλα «καυτά» ζητήματα και σχολιάστε τα λεγόμενα τους.

Θέστε τα ερωτήματά σας και μάθετε πώς θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, γιατί παρουσιάστηκαν ελλείψεις και πώς διαμορφώνεται η τιμή του φαρμάκου.



Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Συνέντευξη του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχαήλ Ιωάννη Τιμοσίδη





Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Συνέντευξη του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Ιωάννη Τούντα.


Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας

Η άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας για το φάρμακο.





Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων

H Φαρμακευτική Διεύθυνση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος μιλούν για το φάρμακο.




Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρη Καραγεωργίου.





Συνέντευξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Σύλλογου Φαρμακαποθηκάριων.



    Οι απαντήσεις ανά θεματική ενότητα


Πηγή





15/3/11

Σημαντική μείωση δαπανών στα νοσοκομεία της Κρήτης


Τα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων της Κρήτης που παρουσιάζουν μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 16,5%, ενώ τα έξοδα από την προμήθεια ορθοπεδικού υλικού έχουν μειωθεί έως 53%, θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον διοικητή της ΔΥΠΕ Μάνο Φραγκιαδουλάκη, ο οποίος θα αναφερθεί στο συνολικό έργο της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.  Τα συγκριτικά στοιχεία αφορούν στα έτη 2009, 2010.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν στα νοσοκομεία του νησιού, οι λειτουργικές τους δαπάνες το 2010, έφθασαν τα 182 εκατομμύρια, έναντι 218 εκατομμυρίων το 2009. Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 16,5%.

Η μεγαλύτερη μείωση αφορά στα:
  • ορθοπεδικά υλικά:            -53,04%,
  • υγειονομικά υλικά:           -20,91%
  • φάρμακα:                          -14,62% 
  • χημικά αντιδραστήρια:    -12,45%
    Συγκεντρωτικά για τα νοσοκομεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, τα δεδομένα για τα έτη 2009 - 2010 είναι:
                                                                     2009                           2010                           Μεταβολή
    Αγορά υγειονομικού υλικού              48.239.798,63             38.152.403,32                   -20,91%
    Αγορά φαρμακευτικού υλικού          80.440.988,97              68.684.063,83                   -14,62%
    Αγορά ορθοπεδικού υλικού              17.561.030,91                8.246.856,09                   -53,04%
    Αγορά χημικών αντιδραστηρίων       17.460.308,68              15.285.974,96                   -12,45%
    ...
    Σύνολο                                             218.048.634,21            182.034.227,57                  -16,52%


    Πηγές

    Δημοσίευμα στην εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", της δημοσιογράφου Άννας Κωνσταντουλάκη
    http://www.patris.gr/articles/197808?PHPSESSID=fabbm5rgvamvrdbdo24bk1t0j0
    http://www.patris.gr/articles/197808/130419

    13/3/11

    Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων στα νοσοκομεία


    1. Σε πολλά Νοσοκομεία τα τμήματα Μηχανογράφησης μπορούν να προσφέρουν μόνο απλές εφαρμογές και είναι δύσκολο να στηριχτεί το Υπουργείο στα υπάρχοντα προγράμματα για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του ενιαίου διπλογραφικού συστήματος και ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ως ελάχιστες όμως απαιτήσεις σε πρώτο στάδιο , πρέπει να είναι η κατάρτιση των προϋπολογισμών, των ισολογισμών, η έκδοση μηνιαίων ισοζυγίων , η εκτύπωση ανά κατηγορία των εξόδων και ιδιαίτερα των φαρμακευτικών δαπανών ανά κλινική και αριθμό ασθενών και η μεταφορά τους ανά μήνα με ηλεκτρονικό τρόπο στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

    Επίσης η μερική έστω εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την μεταφορά με ηλεκτρονικό τρόπο των συνταγών από τις κλινικές στα φαρμακεία και η καταγραφή των στοιχείων συνταγογράφησης ανά φάρμακο, ανά κλινική, ανά γιατρό και ασθενή.

    Για τα Νοσοκομεία που είναι απαραίτητο να ανανεώσουν το μηχανογραφικό και πληροφοριακό τους σύστημα για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, να αγοραστεί ένα ενιαίο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣΥ) και να προσαρμοστούν σε αυτό και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπισθεί η διαφορετικότητα των πληροφοριακών συστημάτων που υπάρχουν. Ο σχεδιασμός της βασικής εφαρμογής του να γίνει από κεντρική επιτροπή μηχανοργάνωσης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες παρακολούθησης και επεξεργασίας στοιχείων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

    Λόγω του υψηλού κόστους που έχουν τα ΟΠΣΥ μπορεί να αποτελέσουν επιβράβευση από την πολιτεία προς τα Νοσοκομεία που θα πετυχαίνουν την υλοποίηση των εγκεκριμένων προϋπολογισμών και να χρηματοδοτούνται από την μείωση των δαπανών. Να δοθεί προτεραιότητα στα Νοσοκομεία που παρακολουθεί η τρόικα.

    2. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Νοσοκομεία πρέπει να αποτελέσει επέκταση του υπάρχοντος συστήματος των Ασφαλιστικών Ταμείων ώστε να τροφοδοτείται με τις απαραίτητες πληροφορίες από τον ΕΟΦ και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας (αλλαγές τιμών ,αποτελέσματα διαγωνισμών, θεραπευτικά πρωτόκολλα, φάρμακα που συνταγογραφούνται για μη παρεμβατικές κλινικές μελέτες κ.τ.λ).

    3. Η Η.Σ. πρέπει να παράσχει με όλες τις δικλείδες ασφαλείας προσωπικών δεδομένων, τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς με τον κωδικό ΑΜΚΑ και άλλα απαραίτητα προσωπικά στοιχεία, το ιατρικό ιστορικό και πρόσβαση στην προηγούμενη συνταγογράφηση.

    4. Ο σχεδιασμός της να συμβάλει στην ασφαλή χορήγηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων με την ένταξη στο μηχανογραφικό σύστημα των εγκεκριμένων ενδείξεων ανά φάρμακο, των αντενδείξεων και της δοσολογίας και εάν είναι δυνατόν εκτός από την πληροφόρηση που θα παρέχει, αυτόματα να απορρίπτει κάθε συνταγογράφηση εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων.

    5. Να περιέχει το Νοσοκομειακό Συνταγολόγιο με τους κωδικούς του ΕΟΦ για τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, την ταξινόμηση και τους κωδικούς ανά φάρμακο (δραστική ουσία) σύμφωνα με το σύστημα ATC του Π.Ο.Υ, τις τιμές αγοράς ανά φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα, την διάκρισή τους σε προστατευόμενα ή μη από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, την διάκρισή τους σε φάρμακα εντός ή εκτός κλειστού νοσηλίου και να δίνει δυνατότητα συνταγογράφησης μόνο για τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που υπάρχουν ως απόθεμα στο Φαρμακείο και έχουν επιλεγεί μετά από διαπραγματεύσεις , διαγωνισμούς και αποφάσεις των Δ.Σ των Νοσοκομείων.

    6. Η συνταγογράφηση των φαρμάκων να επιτρέπεται μόνο με την δραστική ουσία. Η προσθήκη των εμπορικών ονομασιών να γίνεται αυτόματα από το μηχανογραφικό σύστημα. Σε περίπτωση που στο Νοσοκομειακό φαρμακείο διατηρούνται ως απόθεμα για την ίδια δραστική ουσία περισσότερα του ενός φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για λόγους κάλυψης ειδικών περιπτώσεων ασθενών με αλλεργίες, τότε αυτόματα να επιλέγεται από το μηχανογραφικό σύστημα για χορήγηση η φθηνότερη εμπορική ονομασία ανά δραστική ουσία.

    7. Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να παρέχει αναλυτικά στοιχεία κόστους συνταγογράφησης ανά γιατρό και δυνατότητα κάθε στατιστικής επεξεργασίας όπως:
    • τις ιατρικές συνταγές για επιλεγμένο χρονικό διάστημα ανά φάρμακο και κατηγορία φαρμάκων
    • τις ιατρικές συνταγές ανά γιατρό, ανά κλινική και ανά ασθενή
    Να επεξεργάζεται και να εμφανίζει ενδείξεις προκλητής συνταγογράφησης .

    8. Να σχεδιαστεί η αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική ροή της ιατρικής συνταγής από τους γιατρούς ανά κλινική προς το φαρμακείο για εκτέλεση.

    • Οι οδηγίες των γιατρών ανά ασθενή με όλα τα απαραίτητα στοιχεία ΑΜΚΑ, αιτιολογία χορήγησης του κάθε φαρμάκου και όχι απλώς η διάγνωση εισόδου του ασθενούς στο Νοσοκομείο, να μεταφέρονται ηλεκτρονικά από τους γιατρούς στις γραμματείες των κλινικών για την εξάλειψη των λαθών από κακογραμμένες συνταγές.
    • Στην γραμματεία της κλινικής μέσω προγράμματος αυτόματα να ξεχωρίζουν από τις οδηγίες ανά ασθενή οι συνταγές με τα φάρμακα εκτός κλειστού νοσηλίου, να εκτυπώνονται και να υπογράφονται από τον θεράποντα ιατρό. Οι ατομικές συνταγές εκτός κλειστού νοσηλίου να μεταφέρονται και ηλεκτρονικά στο φαρμακείο.
    • Να ελέγχονται από τους φαρμακοποιούς και να παραδίδονται ανά συνταγή στην υπεύθυνη νοσηλεύτρια κάθε κλινικής με τις απαιτούμενες υπογραφές για την παράδοση και την παραλαβή...
    • Οι ατομικές συνταγές με φάρμακα εντός κλειστού νοσηλίου να μεταφέρονται μόνο ηλεκτρονικά στο φαρμακείο. Να ελέγχονται για την ορθότητά τους από τον υπεύθυνο φαρμακοποιό και να δίνεται εντολή εκτύπωσης του συγκεντρωτικού συνταγολογίου ανά κλινική. Στο συγκεντρωτικό συνταγολόγιο να υπάρχει στρογγυλοποίηση των ποσοτήτων για την κάλυψη τους με υποσυσκευασίες και το πλεόνασμα να συνυπολογίζεται στις επόμενες παραδόσεις.
    • Ο έλεγχος όλων των ατομικών συνταγών από τους φαρμακοποιούς με τα σημερινά δεδομένα είναι στόχος μη ρεαλιστικός για την πλειοψηφία των Νοσοκομείων. Πρέπει να συνδυαστεί με την πρόσληψη νέων φαρμακοποιών , την αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου τους και την απαλλαγή τους από καθήκοντα που ανήκουν στο γνωστικό αντικείμενο των λογιστών , των αποθηκάριων και των υπαλλήλων της μηχανοργάνωσης.
    • Η ενίσχυση των Νοσοκομειακών Φαρμακείων και η αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου των Φαρμακοποιών θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.
    • Ο τρόπος συγκέντρωσης των φαρμάκων για την παράδοσή τους στις κλινικές είναι θέμα επιλογής ανά Νοσοκομειακό Φαρμακείο, αλλά ως στόχος είναι χρήσιμο να τεθεί η λειτουργία συστημάτων ηλεκτρονικής αναγνώρισης των φαρμάκων και καταχώρησης τους στα αντίστοιχα παραστατικά μέσω της λειτουργίας scanners, γραμμωτού κώδικα και LOT.
    • Μετά την εκτέλεση των συνταγών να γίνονται οι απαραίτητες ηλεκτρονικές ενημερώσεις της καρτέλας και του φακέλου των ασθενών και ενημέρωση στα Νοσήλια για την οικονομική τακτοποίηση των συνταγών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
    9. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη των ποιοτικών στόχων που θέτει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το θέμα των φαρμακευτικών δαπανών και της ασφαλούς χορήγησης των φαρμάκων στα Νοσοκομεία, για να φέρει όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρέπει να θεσμοθετηθούν ειδικές επιτροπές που θα κάνουν χρήση και επεξεργασία των στοιχείων που θα παρέχει.

    10. Είναι επιτακτική ανάγκη η απόλυτη ελευθερία συνταγογράφησης ανεξαρτήτου κόστους , να αντικατασταθεί σταδιακά από την συλλογική ευθύνη επιτροπών υψηλού επιστημονικού επιπέδου σε όλες τις βαθμίδες του ΕΣΥ που με την βοήθεια των στοιχείων που θα παρέχονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα αποφασίζουν:

    α) σχετικά με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ιδιαίτερα για τις ακριβές φαρμακοθεραπείες,
    β) θα εξετάζουν τη σχέση τιμής και αποτελεσματικότητας για κάθε φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα,
    γ) θα διαπραγματεύονται χαμηλότερες τιμές για την προμήθεια των φαρμάκων και των υλικών είτε μέσω διαγωνισμών στο ΕΣΥ και
    δ) θα εφαρμόζουν πολιτικές συγκράτησης των δαπανών ανά κλινική στα Νοσοκομεία.

    11. Το κόστος του ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορεί να καλυφτεί από την άμεση εφαρμογή της Νοσοκομειακής συσκευασίας των φαρμάκων και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στο Ε.Σ.Υ συγχρόνως με την διενέργεια διαγωνισμών για την προμήθεια των φαρμάκων στα Νοσοκομεία.

    Με εκτίμηση

    Τσακάλου Αλίκη
    Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ


    Πηγή

    Κείμενο μέσω email από: Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

    12/3/11

    Αναστολή χορήγησης φαρμάκων από την εταιρεία ROCHE στα Νοσοκομεία με οφειλές, Μήνυση από τη ΝΔ και Ανακοίνωση από το ΥΥΚΑ


    Η Roche (Hellas) Α.Ε. με επίσημη ανακοίνωση προχώρησε σε αναστολή παράδοσης φαρμάκων σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Στην ανακοίνωσή της τονίζει:

    Η Roche Hellas ανακοινώνει ότι προέβη σε αναστολή παράδοσης των φαρμάκων της, σε όσα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν εξοφλήσει ληξιπρόθεσμα τιμολόγια για φάρμακα που παραδόθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 και μετά. Η Roche Hellas, επιπλέον της πιστωτικής της πολιτικής 60 ημερών που είναι σύμφωνη με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τηρώντας όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις της, παρείχε μια πρόσθετη τρίμηνη έντοκη περίοδο πίστωσης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία που αδυνατούσαν να τηρήσουν την πιστωτική πολιτική των 60 ημερών.

    Οι παραδόσεις σε φαρμακαποθήκες, ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, ιδιωτικά φαρμακεία και στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμα τιμολόγιά τους, συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, κανονικά.

    Κατανοούμε ότι η αναστολή των παραδόσεων στα δημόσια νοσοκομεία που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, θα επηρεάσει σημαντικά τους ιατρούς και τους ασθενείς που χρειάζονται τα φάρμακά μας. Από τον Ιούλιο του 2010, η Roche Hellas έχει ενημερώσει τους Διοικητές, τους Οικονομικούς Διευθυντές και τους Φαρμακοποιούς όλων των δημοσίων νοσοκομείων, τα αρμόδια Υπουργεία, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τους Διοικητές των ΔΥΠΕ σχετικά με τη σημαντική καθυστέρηση των πληρωμών εκ μέρους των δημοσίων νοσοκομείων, κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, μία συνάντηση μεταξύ της Roche Hellas και του Υφυπουργού και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας. Καταστήσαμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη συνέχιση της παρελθούσας πρακτικής των δημόσιων νοσοκομείων να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Τονίσαμε, επίσης, ρητά ότι, εάν δεν δοθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν θα συνεχιστούν οι παραδόσεις των φαρμάκων μας στα δημόσια νοσοκομεία που δεν τηρούν τους πιστωτικούς μας όρους και κατ’ επέκταση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ανεξάρτητα από την κατάσταση των οφειλών τους, θα λαμβάνουν τα φάρμακά μας Konakion, Valcyte, Cymevene, CellCept IV και CellCept σκόνη για πόσιμο εναιώρημα, που χορηγούνται για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή νόσων, καθώς και τις θεραπείες μας για το Aids (HIV), Invirase, Fuzeon και Viracept, των οποίων το δίκτυο διανομής είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

    Παραμένουμε ανοιχτοί και πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο με τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να βρεθεί μια αποδεκτή λύση για όλους τους εμπλεκόμενους. Μια λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να ξαναρχίσουμε αμέσως τις παραδόσεις σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασθενείς θα λαμβάνουν την πιο κατάλληλη θεραπεία.

    Η Roche Hellas είναι θυγατρική του Ομίλου Roche, που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας. Λειτουργεί στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα τρία χρόνια παρέχοντας καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.




    Ο αρμόδιος για τα θέματα πολιτικής υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ . Αθ. Γιαννόπουλος ζήτησε τη συνδρομή της Εισαγγελίας Αθηνών, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου.

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, προκειμένου να διερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης η πιθανότητα τέλεσης του αδικήματος της έκθεσης και της πρόκλησης κινδύνου για την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μας, μετά την αιφνίδια απόφαση των αρμοδίων οργάνων και εκπροσώπων της εταιρείας Roche (Hellas) A.E να ανασταλεί η προμήθεια των Νοσοκομείων του ΕΣΥ με φαρμακευτικά προϊόντα αναγκαία για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. Σημειώνεται ότι η εταιρεία προέβαλε ως αιτία για την αναστολή της προμήθειας των φαρμάκων τη μη τήρηση των όρων πληρωμής και της έγκαιρης εξόφλησης των σχετικών οφειλών από τα νοσοκομεία και τα Ταμεία.



    Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την απόφαση της εταιρείας ROCHE HELLAS Α.Ε για την αναστολή χορήγησης φαρμάκων προς τα δημόσια νοσοκομεία, δηλώνει τα εξής:

    Είναι γεγονός, πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αρκετά σημαντική καθυστέρηση στην εξόφληση των φαρμακευτικών δαπανών από τα δημοσία νοσοκομεία προς τις εταιρείες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έχει αναγνωρίσει αυτή τη στρέβλωση και στο πολυνομοσχέδιο για την υγεία, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων, προέβλεψε την έγκυρη, εντός 45 ήμερων εξόφληση των εταιρειών προμηθειών από τα δημοσιά νοσοκομεία. Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη τα νοσοκομεία επιχορηγήθηκαν για την καταβολή των υποχρεώσεων τους για τον Ιανουάριο του 2011 και κάθε μήνα θα επιχορηγούνται για τις οφειλές του προηγούμενου μήνα.

    Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε πως για το χρονικό διάστημα από 1-1-2005 έως 31-12-2009 δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Οι συσσωρεμένες υποχρεώσεις των νοσοκομείων για την τριετία 2007-2008 & 2009 προς την εταιρεία ROCHE ΕΛΛΑΣ, ύψους 361,7 εκ., ήδη καταβλήθηκαν με τη διάθεση ομολόγων στα πλαίσια της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους. Επιπροσθέτως, το σύνολο των υποχρεώσεων για τις οφειλές των ετών 2005-2006, έχει καταβληθεί.

    Για το πρώτο εξάμηνο του 2010, το υπουργείο επιχορήγησε τα νοσοκομεία για την εξόφληση υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, χημικών αντιδραστηρίων και ορθοπεδικού υλικού. Εντός των προσεχών ημερών όλα τα νοσοκομεία θα επιχορηγηθούν με το ποσό των 300 εκ. ΕΥΡΩ για εξόφληση οφειλών τους προς τους προμηθευτές τους για το υπόλοιπο του 2010.

    Συμφωνά με τα παραπάνω η ενέργεια της ROCHE HELLAS είναι δυσανάλογη με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Το φάρμακό δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε εμπόρευμα, ούτε μέσο εκβιασμού. Κανείς, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μεθόδους οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και τη δημόσια υγεία.

    Τέλος, θεωρούμε , υπεύθυνη και προς τη σωστή κατεύθυνση τη στάση του αρμόδιου για τα θέματα πολιτικής υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ . Αθ. Γιαννόπουλου να ζητήσει τη συνδρομή της εισαγγελίας Αθηνών.


    Πηγές

    ROCHE Hellas

    Νέα Δημοκρατία, Δελτίο Τύπου

    ΥΥΚΑ

    11/3/11

    Έγκριση Πρόσθετων Ποσών για Κάλυψη Εφημεριών του 2010


    Εκδόθηκε το ΦΕΚ που αφορά στην τροποποίηση της απόφασης αρ।Υ10β/Γ।Π।10109/27−1−2010 (ΦΕΚ118/Β΄/08−2−2010) με την οποία εγκρίθηκε το συνολικό ποσό εφημεριών χημικών, βιοχημικών, κλινικών χημικών, βιολόγων, φαρμακοποιών, νοσοκομειακών φαρμακοποιών, ψυχολόγων, φυσικών νοσοκομείων, ακτινοφυσικών και κτηνιάτρων για το 2010.

    Με την απόφαση αυτή (ΦΕΚ2194/Β'/31-12-2010) το ποσό για την κάλυψη των εφημεριών του 2010 αυξήθηκε κατά 350.900,00€.
    ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΏΝ 2010

    4Α1ΗΘ-3-signed αποφαση για εφημ


    Πηγές

    Εθνικό Τυπογραφείο

    ΠΕΦΝΙ

    9/3/11

    Αναβάλλεται η πραγματοποίηση συγκέντρωσης την Πέμπτη 10 Μαρτίου έξω από το ΥΥΚΑ


    Από την ΠΕΦΝΙ -Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων- ανακοινώθηκε οτι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου συνάντησή μας στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λόγω καιρικών συνθηκών. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

    Υπενθυμίζουμε οτι στη Γενική Συνέλευση της 26/02/2011 είχε αποφασισθεί να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των συναδέλφων έξω από το Υ.Υ.Κ.Α. στην Αριστοτέλους 7, την Πέμπτη 10-3-2011 και ώρα 13:30, με σκοπό την συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α.


    Πηγές

    http://pefni.blogspot.com/2011/03/10.html

    http://nosfar.blogspot.com/2011/03/blog-post_02.html

    8/3/11

    Ανακοίνωση – Πρόσκληση για μετάταξη υπαλλήλων στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων


    Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), Ν.Π.Δ.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εδρεύει στο Χολαργό Αττικής – Μεσογείων 284, σύμφωνα με την αριθμ. 9322/8-2-2011 Απόφαση του Προέδρου του Ε.Ο.Φ., προτίθεται να προβεί στην κάλυψη είκοσι δύο (22) κενών οργανικών θέσεων προσωπικού με μετάταξη υπαλλήλων από Υπουργεία ή άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικά Ν.Π.Ι.Δ. και Δ.Ε.Κ.Ο.

    Για το λόγο αυτό καλεί τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους να υποβάλουν σχετική αίτηση στη:

    Διεύθυνση Διοικητικού
    Τμήμα Προσωπικού του Ε.Ο.Φ.
    Ταχ.Δ/νση: Μεσογείων 284
    Τ.Κ. 15562 –Χολαργός Αττικής

    η οποία θα κατατίθεται στο Γενικό Πρωτόκολλο του Ε.Ο.Φ.

    Διαβάστε την πρόσκληση ΕΔΩ.


    Πηγή

    ΕΟΦ

    5/3/11

    Πως γίνονται οι διαγωνισμοί για φαρμακευτικά σκευάσματα στην Κύπρο


    Τώρα που έγινε ο Νόμος για τις προμήθειες των φαρμάκων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με Διαγωνισμούς, θα αρχίσουν οι ατελείωτες συζητήσεις, υπουργικές αποφάσεις, τροπολογίες, διευκρινίσεις, προσχέδια εντύπων, αναφορών, πως θα γίνονται οι προκηρύξεις, ποιός θα κάνει τους διαγωνισμούς, πως, τι, που, γιατί ...

    Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε πάλι τον τροχό! Στην Κύπρο εφαρμόζουν όλες αυτές τις διαδικασίες εδώ και χρόνια... και είναι όλα στα Ελληνικά!!! Δεν έχουν λοιπόν τίποτα παραπάνω να κάνουν στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρά να εφαρμόσουν ΑΚΡΙΒΩΣ τις διαδικασίες των Κυπρίων!


    Το e-PS είναι μια ασφαλής, διαλειτουργική διαδικτυακή εφαρμογή της Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία αποτελεί μια συνολική λύση για την εφαρμογή ηλεκτρονικών διαδικασιών στη διεξαγωγή των διαγωνισμών δημοσίων συμβάσεων στη Κύπρο.

    Το σύστημα είναι συμβατό με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής και Κυπριακής Νομοθεσίας περί Δημοσίων Συμβάσεων. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει την ανάθεση συμβάσεων μέσω διαδικασιών μεμονωμένων και επαναληπτικών αγορών.

    Υπεύθυνη για τη διαχείριση του συστήματος είναι η Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας της Κύπρου. Πρόσφατα, στο πλαίσιο της 4ης Ευρωπαϊκής Βράβευσης συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 2009, το e-PS έλαβε το βραβείο Καλής Πρακτικής.

    Το προσωπικό του τομέα προμηθειών έχει την ευθύνη για την απρόσκοπτη προμήθεια, παραλαβή και διανομή φαρμάκων και ιατρικών αναλωσίμων για τις ανάγκες των Κρατικών νοσηλευτηρίων στα πλαίσια των προνοιών των περί Σύναψης Συμβάσεων (Προμήθειες, Έργα και Υπηρεσίες) Νόμων και σχετικών κανονισμών του 2006 έως 2007. Όλες οι εργασίες του τομέα έχουν ως στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και κατ΄ επέκταση των δικαιούχων ασθενών.

    Ιδού μερικά παραδείγματα, μαζί με όλα τα έντυπα που χρειάζονται, από διαγωνισμούς για φαρμακευτικά σκευάσματα.

    Φ.Υ.13.25.02.02.90 (139/09) - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Φ.Υ.13.25.02.07.43 (155/09) - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

    Φ.Υ.13.25.02.10.126 (167) - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΝΕΣΙΜΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ MIDAZOLAM

    Φ.Υ.13.25.02.03.53 (164/09) - ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


    Πηγές

    http://www.moh.gov.cy/moh/phs/phs.nsf/dmlindex_gr/dmlindex_gr?opendocument

    http://www.moh.gov.cy/moh/phs/phs.nsf/dmltenders_gr/dmltenders_gr?opendocument

    https://www.eprocurement.gov.cy/ceproc/home.do


    4/3/11

    Έγινε Νόμος η Υπουργική Απόφαση για την προμήθεια φαρμάκων με διαγωνισμούς

    Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 317 / 25 Φεβρουαρίου 2011, τεύχος δεύτερο, ο Νόμος "Προμήθεια φαρμάκων φορέων Εποπτευομένων από το ΥΥΚΑ και καθιέρωση νοσοκομειακής συσκευασίας" οπότε έγινε νόμος του κράτους.

    49851247-ΦΕΚ-317-25-2-2011

    Πηγές

    http://nosfar.blogspot.com/2011/02/blog-post_14.html
    http://pefni.blogspot.com/2011/03/blog-post_02.html

    3/3/11

    Κατάλογος φαρμακευτικών σκευασμάτων, με χαρακτηρισμούς ως πρωτότυπα και αντίγραφα, σε διαβούλευση έως 5 Μαρτίου 2011


    Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, κατάλογος φαρμακευτικών σκευασμάτων με αντιστοίχους χαρακτηρισμούς ως πρωτότυπα και αντίγραφα (δοθέντα και από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες) για διαβούλευση.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται οτι για τυχόν παρατηρήσεις, τις οποίες μπορείτε να στέλνετε στο email m.skouroliakou@eof.gr, η προθεσμία είναι έως 5-3-2011.

    Στο αρχείο που έχει αναρτηθεί υπάρχουν 3 φύλλα εργασίας με:
    • Τον κεντρικό πίνακα
    • Φάρμακα χωρίς απάντηση
    • Εταιρείες που δεν έχουν απαντήσει

    ... και μπορείτε να το μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.


    Πηγή

    ΕΟΦ


    2/3/11

    Προσχέδιο μελέτης για το Ενιαίο Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων


    Τα υπουργεία Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών έδωσαν στη δημοσιότητα το προσχέδιο μελέτης για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο.

    Η μελέτη-έκθεση της ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στους μισθούς του Δημοσίου, θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων για το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο, το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να μισθοδοτηθούν 768.000 δημόσιοι υπάλληλοι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.


    Το αρχείο μπορείτε να το μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.


    Πηγή

    http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/bcefa348-9c3a-452c-8f04-7b3bc5562b18

    Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΦΝΙ


    Η Γενική Συνέλευση των μελών της Π.Ε.Φ.Ν.Ι-Ένωσης πραγματοποιήθηκε στις 26-2-2011 στα πλαίσια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας στο ξενοδοχείο "Metropolitan" στην Αθήνα.

    Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Δ.Σ να εστιάσει στις ακόλουθες αποφάσεις:

    • Απαίτηση από το ΥΥΚΑ για την άμεση αναβάθμιση των ΟΠΣΥ και άμεση δέσμευση των εταιριών που υποστηρίζουν αυτά τα ΟΠΣΥ στα νοσοκομεία για την δημιουργία των απαραίτητων πλαισίων ώστε να είναι δυνατή η έκδοση στοιχείων που διαρκώς απαιτούνται από την ΕΠΥ και το ESY.net
    • Επιτάχυνση έκδοσης καταλόγου πρωτοτύπων – γενοσήμων από τον ΕΟΦ
    • Αποσαφήνιση της διαδικασίας προμηθειών των φαρμάκων στα νοσοκομεία
    • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης επικουρικών φαρμακοποιών και βοηθών φαρμακείου σε όλες τις ΥΠΕ της χώρας.
    • Άμεση τροποποίηση του Π.Δ. 108/93
    • Επικαιροποίηση καταστατικού της ΠΕΦΝΙ
    • Οργάνωση Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου τον Ιούνιο 2011 στην Θεσσαλονίκη
    • Πραγματοποίηση συγκέντρωσης των συναδέλφων έξω από το Υ.Υ.Κ.Α. στην Αριστοτέλους 7, την Πέμπτη 10-3-2011 και ώρα 13:30. Σκοπός είναι η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α.

    Πηγές

    http://pefni.blogspot.com/2011/03/26-2-2011.html

    http://pefni.blogspot.com/2011/03/7-10-3-2011-1330.html

    1/3/11

    Στο άγνωστο μέλλον παραπέμπεται η εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων


    Στην εφημερίδα "Καθημερινή" δημοσιεύει άρθρο η δημοσιογράφος Πέννυ Μπουλουτζά με θέμα "Η συσκευασία φαρμάκων και οι δόσεις".

    Σύμφωνα με την συντάκτρια στο άγνωστο μέλλον παραπέμπεται η εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων στη χώρα μας (συσκευασία με πολλαπλάσιες ατομικές ή ημερήσιες δόσεις), που στοχεύει στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και στην ασφαλέστερη περίθαλψη των ασθενών.

    Παρά τη σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο και όριζε την 31η Δεκεμβρίου 2010 ως χρονικό όριο προσαρμογής των φαρμακευτικών εταιρειών σε νοσοκομειακές συσκευασίες και ειδική σήμανση για κάθε δόση, σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει στα φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Υγείας επεξεργάζονται σχέδιο «μεταβατικού σταδίου». Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεωρείται η πολλαπλή συσκευασία (π.χ. πολλά κυτία φαρμάκου, όπως κυκλοφορούν σήμερα για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, συσκευασμένα μαζί) ως νοσοκομειακή συσκευασία ώστε να δοθεί μια παράταση στον χρόνο προσαρμογής των εταιρειών στα νέα δεδομένα. Ετσι, τα νοσοκομεία θα μπορούν να λάβουν «έκπτωση» της τάξης του 12% που ορίζεται από αγορανομική διάταξη ως ειδική μειωμένη τιμή για τη νοσοκομειακή συσκευασία.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς του ΕΣΥ, το θέμα της νοσοκομειακής συσκευασίας δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά έχει να κάνει και με την ασφάλεια χορήγησης φαρμάκων εντός των νοσοκομείων όπου η διάθεσή τους γίνεται σε μονάδες δόσεις. Οπως σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) κ. Ειρήνη Τσικαλάκη, με τις εμπορικές συσκευασίες φαρμάκων υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο όταν «κοπούν» τα φάρμακα σε ατομικές δόσεις, οι απαραίτητες πληροφορίες (π.χ. ονομασία, ποσότητα δραστικής ουσίας κ.ά.) να μην υπάρχουν. Ετσι ένας έλεγχος δεν είναι εφικτός και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για λάθη.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι με τη συμπερίληψη γραμμωτού κώδικα (περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες) σε κάθε μεμονωμένη δόση, θα αποφευχθούν 500.000 δυσμενείς παρενέργειες κατ’ έτος. Η βασική πρόταση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι η εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας με πολλαπλάσιες ατομικές ή ημερήσιες δόσεις και η αναγραφή των ελάχιστων πληροφοριών ασφαλείας πίσω από κάθε ατομική δόση.

    O βασικός αντίλογος έρχεται από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Φώτης Μαγκαλούσης, για να μπορεί μια εταιρεία να προβεί σε επενδύσεις εκατομμυρίων ώστε να εντάξει στην αλυσίδα παραγωγής τη νοσοκομειακή συσκευασία, θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάποιο τρόπο ότι η επένδυση θα αποδώσει και ότι το νοσοκομείο θα προτιμήσει τα δικά της προϊόντα έναντι άλλων που είναι πιο φθηνά, ειδικά σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι η οικονομία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο πεντάμηνο τα νοσοκομεία, ακολουθώντας την εντολή του υπουργείου Υγείας για αγορές με βάση την πιο συμφέρουσα τιμή, έχουν πετύχει εκπτώσεις έως και 40% στα φάρμακα που προμηθεύονται. Οι μεγαλύτερες εκπτώσεις αφορούν σε γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα, οι τιμές των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 50% των πρωτότυπων φαρμάκων.

    Την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί, οι διοικητές των νοσοκομείων αλλά και διευθυντές κλινικών γιατροί έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να πετύχουν τον στόχο του 50% χρήσης γενοσήμων, και σε αρκετές περιπτώσεις –έχοντας ως εργαλείο τη «σύγκριση» ομοειδών και παρόμοιας δυναμικότητας κλινικών– έχουν φτάσει πολύ κοντά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο οποίο η σχέση χρήση γενοσήμων και πρωτότυπων φαρμάκων είναι 40%-60%.

    Ωστόσο εκκρεμεί ακόμα η έκδοση λίστας από τον ΕΟΦ, στην οποία θα αναγράφονται ποια φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πρωτότυπα με πατέντα εν ισχύι, πρωτότυπα που έχει λήξει η πατέντα τους ή αντίγραφα.

    Πηγές

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_27/02/2011_434114
    http://pefni.blogspot.com/2011/02/blog-post_997.html