25/3/11

Νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων με βάση δεδομένων τιμών που αλλάζουν σε πραγματικό χρόνο


«Κούρεμα» τιμών σε 12.000 φάρμακα τον Απρίλιο. Το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων στηρίζεται σε μία βάση δεδομένων για τις τιμές των φαρμάκων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε πραγματικό χρόνο. Θα «ανανεώνεται» τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, ενώ το υπουργείο Υγείας θα παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών στις άλλες χώρες.
...

Μέχρι σήμερα, προκειμένου να καθοριστεί η τιμή του φαρμάκου, η φαρμακοβιομηχανία έδινε τον τιμοκατάλογό της χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από την πολιτεία. Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Υγείας, αφενός δεν χρειάζεται να ενημερωθεί από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και αφετέρου μπορεί να προχωρήσει σε διασταυρώσεις των τιμών σε όλες τις χώρες.
...
Το νέο σύστημα, το οποίο επεξεργάστηκε η γενική γραμματεία Εμπορίου και «κληρονομεί» το υπουργείο Υγείας, στηρίζεται σε μία βάση δεδομένων για τις τιμές των φαρμάκων (σύμφωνα με τους επίσημους τιμοκαταλόγους που διαθέτουν τα αρμόδια υπουργεία) σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, το σύστημα αυτό θα είναι συνδεδεμένο και θα συνεργάζεται με Διεθνείς Οργανισμούς, εξειδικευμένους σε θέματα φαρμάκου (όπως PPRI και OBIG).

Η επεξεργασία των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα ώστε το υπουργείο Υγείας να παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών στις άλλες χώρες, αφού και η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για άλλες χώρες (σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό των τιμών των φαρμάκων). Μετά την πιστοποίηση των τιμών, το υπουργείο Υγείας θα προχωρεί σε έγκυρη και χωρίς καθυστερήσεις τιμολόγηση των σκευασμάτων. Σταδιακά, με το νέο σύστημα θα μπορούν να συνδεθούν και άλλοι φορείς όπως δημόσια νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να ελέγχουν και να προσαρμόζουν τις τιμές των φαρμάκων. Ηδη για το λόγο αυτό «τρέχει» διαγωνισμός, ύψους 500.000 (από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου), για το σχετικό πρόγραμμα πληροφορικής που εξασφαλίζει τη διασύνδεση με όλες τις βάσεις δεδομένων.

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων -αρχικά στα δημόσια νοσοκομεία και στη συνέχεια στα ασφαλιστικά ταμεία- ώστε να ελέγχεται ουσιαστικά η χρήση και κατανάλωση των φαρμάκων. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου ο γιατρός διαθέτει το προνόμιο της απόλυτης επιλογής φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι όσο και αν συμπιεστούν οι τιμές των φαρμάκων, η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα μειωθεί αφού εξαρτάται κυρίως από την κατανάλωση.
...


Όλο το άρθρο της δημοσιογράφου Ελένης Πετροπούλου στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑonline", 
είναι ΕΔΩ.


Πηγή

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=105109157#