1/3/11

Στο άγνωστο μέλλον παραπέμπεται η εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων


Στην εφημερίδα "Καθημερινή" δημοσιεύει άρθρο η δημοσιογράφος Πέννυ Μπουλουτζά με θέμα "Η συσκευασία φαρμάκων και οι δόσεις".

Σύμφωνα με την συντάκτρια στο άγνωστο μέλλον παραπέμπεται η εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων στη χώρα μας (συσκευασία με πολλαπλάσιες ατομικές ή ημερήσιες δόσεις), που στοχεύει στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και στην ασφαλέστερη περίθαλψη των ασθενών.

Παρά τη σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο και όριζε την 31η Δεκεμβρίου 2010 ως χρονικό όριο προσαρμογής των φαρμακευτικών εταιρειών σε νοσοκομειακές συσκευασίες και ειδική σήμανση για κάθε δόση, σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει στα φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Υγείας επεξεργάζονται σχέδιο «μεταβατικού σταδίου». Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεωρείται η πολλαπλή συσκευασία (π.χ. πολλά κυτία φαρμάκου, όπως κυκλοφορούν σήμερα για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, συσκευασμένα μαζί) ως νοσοκομειακή συσκευασία ώστε να δοθεί μια παράταση στον χρόνο προσαρμογής των εταιρειών στα νέα δεδομένα. Ετσι, τα νοσοκομεία θα μπορούν να λάβουν «έκπτωση» της τάξης του 12% που ορίζεται από αγορανομική διάταξη ως ειδική μειωμένη τιμή για τη νοσοκομειακή συσκευασία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς του ΕΣΥ, το θέμα της νοσοκομειακής συσκευασίας δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά έχει να κάνει και με την ασφάλεια χορήγησης φαρμάκων εντός των νοσοκομείων όπου η διάθεσή τους γίνεται σε μονάδες δόσεις. Οπως σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) κ. Ειρήνη Τσικαλάκη, με τις εμπορικές συσκευασίες φαρμάκων υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο όταν «κοπούν» τα φάρμακα σε ατομικές δόσεις, οι απαραίτητες πληροφορίες (π.χ. ονομασία, ποσότητα δραστικής ουσίας κ.ά.) να μην υπάρχουν. Ετσι ένας έλεγχος δεν είναι εφικτός και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για λάθη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι με τη συμπερίληψη γραμμωτού κώδικα (περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες) σε κάθε μεμονωμένη δόση, θα αποφευχθούν 500.000 δυσμενείς παρενέργειες κατ’ έτος. Η βασική πρόταση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι η εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας με πολλαπλάσιες ατομικές ή ημερήσιες δόσεις και η αναγραφή των ελάχιστων πληροφοριών ασφαλείας πίσω από κάθε ατομική δόση.

O βασικός αντίλογος έρχεται από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Φώτης Μαγκαλούσης, για να μπορεί μια εταιρεία να προβεί σε επενδύσεις εκατομμυρίων ώστε να εντάξει στην αλυσίδα παραγωγής τη νοσοκομειακή συσκευασία, θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάποιο τρόπο ότι η επένδυση θα αποδώσει και ότι το νοσοκομείο θα προτιμήσει τα δικά της προϊόντα έναντι άλλων που είναι πιο φθηνά, ειδικά σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι η οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο πεντάμηνο τα νοσοκομεία, ακολουθώντας την εντολή του υπουργείου Υγείας για αγορές με βάση την πιο συμφέρουσα τιμή, έχουν πετύχει εκπτώσεις έως και 40% στα φάρμακα που προμηθεύονται. Οι μεγαλύτερες εκπτώσεις αφορούν σε γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα, οι τιμές των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 50% των πρωτότυπων φαρμάκων.

Την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί, οι διοικητές των νοσοκομείων αλλά και διευθυντές κλινικών γιατροί έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να πετύχουν τον στόχο του 50% χρήσης γενοσήμων, και σε αρκετές περιπτώσεις –έχοντας ως εργαλείο τη «σύγκριση» ομοειδών και παρόμοιας δυναμικότητας κλινικών– έχουν φτάσει πολύ κοντά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο οποίο η σχέση χρήση γενοσήμων και πρωτότυπων φαρμάκων είναι 40%-60%.

Ωστόσο εκκρεμεί ακόμα η έκδοση λίστας από τον ΕΟΦ, στην οποία θα αναγράφονται ποια φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πρωτότυπα με πατέντα εν ισχύι, πρωτότυπα που έχει λήξει η πατέντα τους ή αντίγραφα.

Πηγές

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_27/02/2011_434114
http://pefni.blogspot.com/2011/02/blog-post_997.html