31/5/11

Ξεκινούν οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων


Κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργου Κουτρουμάνη, ανακοίνωσε ότι από αύριο οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να επισκέπτονται όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με τις νοσοκομειακές δομές του Ταμείου να λειτουργούν υποστηρικτικά στο ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνενώσεις νοσοκομείων θα είναι οι εξής:

  • Το 1ο ΙΚΑ Μελισσίων υπάγεται στο Σισμανόγλειο
  • Το Ογκολογικό Νοσοοκομείο του ΙΚΑ εντάσσεται στον Άγιο Σάββα
  • Το Θεραπευτήριο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος
  • Το 3ο ΙΚΑ Αθήνας υπάγεται στην Πολυκλινική Αθηνών και
  • Το ΙΚΑ Πατησίων υπάγεται στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα

    Πάντως, και για αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης διευκρίνισε ότι υπάρχει σχετική διάταξη που προβλέπει ότι τους επόμενους μήνες οι γιατροί των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν στα ειδικά συνταγολόγια των ασφαλισμένων του Ταμείου.

    Ωστόσο, το προσωπικό του ΙΚΑ μεταφέρεται στο ΕΣΥ, με την ηγεσία του υπουργείου να διευκρινίζει ότι οι γιατροί του Ταμείου θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν και ιδιωτικό ιατρείο.

    Οι αλλαγές πάντως δεν σταματούν εδώ σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τον κ. Κουτρουμάνη να τονίζει ότιαπό 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Μάλιστα, από την λειτουργία του αναμένεται να υπάρξει μείωση στις δαπάνες κατά 30 – 40%.

    Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος είναι να περιοριστούν το 2012 οι δαπάνες των ταμείων για την υγεία στα 7,2 δις ευρώ, από 10,6 δις ευρώ που ήταν το 2009.

    Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος ανήγγειλε πως θα ληφθούν επιπλέον μέτρα έτσι ώστε να εξοικονομηθούν άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ από το φάρμακο, που θα αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Επιπλέον, η ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας σημείωσε ότι εκτός από τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων έχει ήδη καταρτιστεί ειδικό σχέδιο για συγχωνεύσεις Προνοιακών φορέων. Συνολικά σε όλη τη χώρα, συνενώνονται 91 μονάδες κοινωνικής φροντίδας σε 22 οργανισμούς κοινωνικής φροντίδας.

    Όλο το άρθρο είναι ΕΔΩ.


    Πηγή


    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4633502

    30/5/11

    Ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις επιδημίες ιλαράς στην Ευρώπη



    Η ιλαρά είναι μια οξεία λοιμώδης εξανθηματική νόσος που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Η επίπτωσή της έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της μαζικής εφαρμογής αποτελεσματικού και σφαλούς εμβολίου, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο τρι-δύναμο εμβόλιο MMR.

    Το εμβόλιο της ιλαράς, όταν χορηγείται σε δύο δόσεις, προστατεύει από την ασθένεια τουλάχιστον το 98% εκείνων που το λαμβάνουν.

    Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν δεσμευτεί για εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2015.

    Όμως, παρά τις προσπάθειες για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, το 2010 ήταν το έτος με το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς που δηλώθηκαν στην Ευρώπη, την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, οι πρώτες εκθέσεις για το 2010 δείχνουν ότι κατεγράφησαν 30.000 κρούσματα ιλαράς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE). Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφορά τη Βουλγαρία (22.005 κρούσματα, 24 θάνατοι), τη Γαλλία (5.021 κρούσματα, 2 θάνατοι), την Ιταλία (861 κρούσματα), και τη Γερμανία (787 κρούσματα).

    Ακόμη πιο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ. και κατά τη διάρκεια του έτους που διανύουμε.
    Στη χώρα μας, το έτος 2010, δηλώθηκαν 149 κρούσματα ιλαράς μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης. Αναλυτική έκθεση για την επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα, το 2010, μπορείτε να βρείτε εδώ.

    Κατά το 2011 (μέχρι 30/04/2011) έχουν δηλωθεί στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συνολικά 11 κρούσματα ιλαράς, από διαφορετικές περιοχές της χώρας.

    Τα ανωτέρω δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της ιλαράς στην Ευρώπη και της αντιμετώπισης των επιδημιών που έχουν εμφανιστεί.

    Οι επαγγελματίες υγείας δεν πρέπει να ξεχνούν:

    1. Την κάλυψη με δύο δόσεις του εμβολίου MMR 
    • παιδιών, 
    • εφήβων, 
    • νεαρών ενηλίκων, 
    • ευπαθών ομάδων (αθίγγανοι και μετανάστες)

    2) Την έγκαιρη αναγνώριση της κλινικής εικόνας της ιλαράς για την ορθή διαχείρισή τους και την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου, ιδιαίτερα στο χώρο του νοσοκομείου. Περισσότερα για την ιλαρά και τη διαχείριση των κρουσμάτων μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

    3) Ειδικότερα σημειώνουμε την ανάγκη εγρήγορσης των παθολόγων, γενικών γιατρών και γενικότερα των γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για την αναγνώριση των συμπτωμάτων και του εξανθήματος της ιλαράς σε νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι έχουν ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη (μόνο μία δόση εμβολίου
    MMR).


    Πηγή

    http://www.keelpno.gr/images/stories/keelpno/alert/alert_ilara.pdf

    27/5/11

    Η πρόταση για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων στην Κρήτη


    Η πρόταση για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων της Κρήτης, δημοσιοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

    Η εκδήλωση έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου με θέμα τη σκοπούμενη αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ.

    Η πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Συγχωνεύσεων, καθηγητή κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου προβλέπει τα εξής:

    Θα πρέπει να εξεταστεί η σκοπιμότητα της διατήρησης Κέντρων Υγείας, τα οποία βρίσκονται σε αστικές περιοχές με Νοσοκομεία ή και σε περιοχές με περισσότερα του ενός Κέντρα Υγείας.

    Το γενικό νοσοκομείο (ΓΝ) Ρεθύμνου δεν υπάγεται σε κάποιον κύκλο, λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και λειτουργεί με δική του διοίκηση.

    Όσον αφορά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Χανίων σε άλλο σημείο της μελέτης αναπτύσσεται διεξοδική πρόταση.

    Αναφορικά με το νομό Λασιθίου αυτός αποτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση (όχι η μοναδική στη χώρα), όπου με λιγότερους από 80.000 κατοίκους έχουν αναπτυχθεί για διάφορους ιστορικούς, πολιτικούς ή άλλους λόγους τέσσερις δομές δευτεροβάθμιας φροντίδας:

    • Το ΓΝ Αγίου Νικολάου (με σύνολο 144 κλινών).
    • Το ΓΝ – Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Ιεράπετρας (με σύνολο 76 κλινών).
    • Το ΓΝ - ΚΥ Σητείας (με σύνολο 75 κλινών).
    • Το Νοσοκομείο - ΚΥ Νεαπόλεως (με σύνολο 25 κλινών).

    Παρά την αυξημένη τουριστική και μεταναστευτική κίνηση στην περιοχή και τις δυσκολίες στο οδικό δίκτυο, η κατακερματισμένη ανάπτυξη τεσσάρων δομών δευτεροβάθμιας φροντίδας, δεν δικαιολογείται λαμβάνοντας υπόψη και την πληρότητα αυτών που το 2010, διαμορφώθηκε σε:

    70% στο ΓΝ Αγίου Νικολάου,
    47% στο ΓΝ - ΚΥ Ιεράπετρας,
    27,5% στο ΓΝ - ΚΥ Σητείας και
    39% στο νοσοκομείο ΚΥ – Νεαπόλεως.

    Ανάπτυξη

    Με βάση τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου, ικανό να καλύψει αποτελεσματικά όλες τις δευτεροβάθμιες ανάγκες υγείας των πολιτών του Λασιθίου.

    Με την ανάπτυξη του νέου νοσοκομείου, τα τρία ήδη υφιστάμενα νοσοκομεία - ΚΥ (Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας), προτείνεται να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.

    Στο μεσοδιάστημα μέχρι την ανάπτυξη του νέου νοσοκομείου, το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου λειτουργεί ως Κέντρο Κύκλου Νοσοκομείων Λασιθίου.

    Αναφορικά, με το Νοσοκομείο – ΚΥ Νεαπόλεως, αυτό προτείνεται να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει (ακόμη και με την ανάπτυξη του νέου νοσοκομείου). Ωστόσο, προτείνεται η λειτουργική διασύνδεσή του και με το Κέντρο Αποθεραπείας Αποκαταστάσεως, το οποίο προτείνεται να συσταθεί στη Νεάπολη και να έχει υπερτοπική εμβέλεια .

    Πηγή

    http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=14939

    25/5/11

    Επιστημονική διημερίδα για παθήσεις των οφθαλμών και θεραπευτικές προσεγγίσεις




    Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας διοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα στις 18-19 Ιουνίου 2011 στην Λάρισα με θέμα:

    «Παθήσεις οφθαλμών και θεραπευτικές προσεγγίσεις»

    Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

    Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 30 Μαΐου στα τηλ. 210-2756805 fax: 210-2756805.

    Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας είναι επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1995 και έχει μέλη της Φαρμακοποιούς, Γιατρούς και Γεωπόνους.

    Σκοπούς της έχει την καταγραφή, μελέτη, διάδοση και ανάπτυξη των παραδοσιακών θεραπειών. Προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί αυτοί η εταιρεία οργανώνει επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις και σεμινάρια, αναπτύσσει δικά της ερευνητικά προγράμματα η συμμετέχει σε άλλα ήδη σε εξέλιξη, συμμετέχει σε διεθνείς εταιρείες με ανάλογο σκοπό και εκδίδει έντυπα σε περιοδικό η μη χρόνο.

    Πηγή

    http://www.ethnopharmacology.gr/

    20/5/11

    Έγκριση Προγράμματος Προμηθειών Φαρμάκου των Μονάδων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2011 με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό


    Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ.) προχώρησε στην έγκριση της κατάρτισης του Προγράμματος Προμηθειών Φαρμάκου όλων των εποπτευομένων φορέων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (άρθρο 9 παρ.1 Ν.3580/07), έτους 2011 που χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

    Τα επί μέρους σύνολα των εγγραφών αυτών του πίνακα, ανά Υγειονομική Περιφέρεια, διαμορφώνονται ως εξής:


    ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    1η ΥΠΕ - ATTIKHΣ                                                                                                                                    262.161.311,53
    2η ΥΠΕ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ                                                                                                              98.369.331,85
    3η ΥΠΕ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                                                                                                                             74.434.562,80
    4η ΥΠΕ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ                                                                                                     121.400.456,14
    5η ΥΠΕ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ                                                                                        65.885.517,69
    6η ΥΠΕ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ                                  109.723.807,67
    7η ΥΠΕ - ΚΡΗΤΗΣ                                                                                                                                      49.568.515,29
    ΟΚΑΝΑ                                                                                                                                                        2.855.243,70
    ΣΥΝΟΛΟ                                                                                                                                                  784.398.746,67

    4ΑΘΘΘ-Α-signed


    Πηγή


    Διαύγεια

    18/5/11

    Ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προτείνει τρόπους προώθησης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υγείας, eHealth



    Συνεδρίασε για πρώτη φορά στη Βουδαπέστη, υπό την προεδρία του Προέδρου της Εσθονίας, κου Toomas Hendrik Ilves, μια ειδική ομάδα της ΕΕ για την ηλεκτρονική υγεία, με θέμα την εκτίμηση του ρόλου των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, καθώς και τη διατύπωση προτάσεων, ώστε οι ΤΠΕ να επιταχύνουν την καινοτομία στον τομέα της υγείας προς όφελος των ασθενών, των φροντιστών και του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

    Η συμβουλευτική ομάδα υψηλού επιπέδου, η οποία συνεδρίασε στο περιθώριο της εβδομάδας ηλεκτρονική υγεία στην Ουγγαρία, αποτελείται από επαγγελματίες του τομέα υγειονομικής περίθαλψης, εκπροσώπους των ασθενών και του ιατρικού, του φαρμακευτικού και του κλάδου των ΤΠΕ, νομικούς εμπειρογνώμονες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

    Οι εφαρμογές ΤΠΕ έχουν ήδη συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης των ασθενών και έχουν θίξει προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας της ΕΕ - γήρανση του πληθυσμού, αύξηση των χρονίων νοσημάτων, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και δημοσιονομικοί περιορισμοί - καθιστώντας δυνατή την τηλεδιάγνωση και τηλεθεραπεία, όπως και την ασφαλή ανταλλαγή των φακέλων των ασθενών. Παραμένουν, ωστόσο, σημαντικά περιθώρια για ευρύτερη περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονική υγεία στο μέλλον, ώστε:
    • οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για τους ασθενείς
    • να ενισχυθεί η αυτοεξυπηρέτηση και η ανεξαρτησία των ασθενών και των ηλικιωμένων και επίσης,
    • να αναπτυχθούν νέες διαγνωστικές τεχνικές βάσει μοντελοποίησης
    Η προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας συνιστά καίριο στόχο στο Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη (βλ. IP/10/581, MEMO/10/199 και MEMO/10/200).

    Η κα Neelie Kroes, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο, δήλωσε ότι «οι δυνατότητες της ηλ-υγείας για επίτευξη καλύτερης και αειφορικής υγειονομικής φροντίδας για κάθε Ευρωπαίο είναι τεράστιες. Προσδοκώ ότι η ειδική ομάδα για την ηλ-υγεία θα προβληματιστεί δημιουργικά με τις πιθανές ευκαιρίες και τις συνέπειες στο ψηφιακό πεδίο όσον αφορά τον τρόπο παροχής και αποδοχής της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και διαχείρισης της υγείας μας στα επόμενα χρόνια

    Ο κ. John Dalli, αρμόδιος Επίτροπος στον τομέα της υγείας και της πολιτικής καταναλωτών, δήλωσε: «Πιστεύω ότι τα εργαλεία της ηλ-υγείας μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη καλύτερης περίθαλψης για περισσότερους ανθρώπους και μάλιστα κατά αειφορικότερο και αποδοτικότερο τρόπο. Υπάρχει σαφής ανάγκη να εκμεταλλευτεί η Ευρώπη τις δυνατότητες της ηλ-υγείας για παροχή συγκεκριμένων λύσεων για τους ασθενείς: η εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών και η χρήση τηλεϊατρικής για την άμβλυνση των επιπτώσεων της έλλειψης εργατικού δυναμικού για την υγεία αποτελούν παραδείγματα της τεράστιας προστιθέμενης αξίας των ΤΠΕ στον τομέα της υγείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμπληρωθεί η πρωτοβουλία μας από διαλειτουργικά συστήματα ΤΠΕ και ιατροτεχνολογικά βοηθήματα, ώστε να αποκτήσουν οι ασθενείς δικαίωμα σε διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Οι ΤΠΕ συνιστούν επίσης σημαντικό εργαλείο που θα μας συνδράμει στην προσπάθειά μας για επίτευξη αειφορίας και αποκατάσταση των ανισοτήτων στην υγειονομική περίθαλψη».

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για την ηλεκτρονική υγεία, τα νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη αξιοποιήσει το πλήρες δυναμικό των ΤΠΕ. Μολονότι τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν ευρυζωνική σύνδεση, μόνο 4% από αυτά παρέχουν στους ασθενείς τους απευθείας πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα τους (MEMO/11/282).

    Η ειδική ομάδα για την ηλεκτρονική υγεία θα συμβουλεύει την Επιτροπή σχετικά με την αποδέσμευση του δυναμικού της ηλεκτρονική υγεία για ασφαλέστερη, καλύτερη και αποδοτικότερη υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη, όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία. Θα εξετάσει προσεκτικά τρόπους επίτευξης της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας και των τεχνολογιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Θα διερευνήσει επίσης τις σχέσεις μεταξύ ηλεκτρονική υγεία, τηλεϊατρικής, καθώς και πρωτοβουλιών κοινωνικής πολιτικής.

    Η ειδική ομάδα θα λάβει υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη, της ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για υγιή γήρανση και παράταση του επαγγελματικού βίου και την πρόσφατα εκδοθείσα οδηγία για τα δικαιώματα των ασθενών για τη διασυνοριακή περίθαλψη. Η εστίασή της, πάντως, θα είναι στραμμένη στο μέλλον, καθώς και στο πώς η καινοτομία μπορεί να ωφελήσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και την ευρύτερη κοινωνία.

    Ιστορικό

    Η Επιτροπή επενδύει στην έρευνα της ηλεκτρονική υγεία περισσότερο από 20 χρόνια. Από το 2004, όταν δρομολογήθηκε το πρώτο σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική υγεία, αναπτύσσει επίσης στοχοθετημένες πρωτοβουλίες ασκούμενης πολιτικής που αποσκοπούν σε ευρύτερη υιοθέτηση τεχνολογιών ηλ-υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ.

    Το 2010, δρομολογήθηκαν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη και Ένωση καινοτομίας (βλ. IP/10/1288 και MEMO/10/473), ως μέρος της στρατηγικής Ευρώπη 2020 της ΕΕ για ανάπτυξη έξυπνη, αειφορική και χωρίς αποκλεισμούς. Και οι δύο πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν σημαντικό ρόλο για την ηλ-υγεία: το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη περιλαμβάνει σειρά από στοχευμένες δράσεις και στόχους στην ηλ-υγεία, ως μέρος ευρύτερης στρατηγικής προς την κατεύθυνση της αειφορικής υγειονομικής περίθαλψης και της στήριξης βάσει ΤΠΕ για αξιοπρεπή και αυτοδύναμη διαβίωση. Με τη στρατηγική της Ένωσης καινοτομίας εισάγεται η έννοια μιας πιλοτικής ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για υγιή γήρανση και παράταση του επαγγελματικού βίου, η οποία τίθεται σε εφαρμογή το 2011.

    Σχετικά με την ηλ-υγεία, βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλ. IP/11/461). Οι απαντήσεις της διαβούλευσης θα ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση του σχεδίου δράσης eHealth 2012-2020, που η Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει πριν από το τέλος του 2011. Η διαδικασία αυτή θα συμβάλει επίσης στον καθορισμό των μελλοντικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, με στόχο καλύτερη διάγνωση, έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση των ασθενειών, ιδίως με τη χρήση εξατομικευμένης καθοδήγησης των ασθενών, καθώς και με τεχνικές μοντελοποίησης και προσομοίωσης.

    Στις 2 Μαΐου, η Επιτροπή συνέστησε διευθύνουσα ομάδα για την καινοτομία σχετικά με την υγιή γήρανση και την παράταση του επαγγελματικού βίου (IP/11/519). Η ομάδα, κατευθυνόμενη από την ΕΕ, θα εξετάσει τρόπους για βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, τη βελτίωση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και τη δημιουργία νέων ευκαιριών ανάπτυξης και αγορών για την Ευρώπη.

    Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο δράσης 2012-2020 για την ηλ-υγεία (eHAP):

    http://ec.europa.eu/information_society/activities/health/ehealth_ap_consultation/index_en.htm

    Ο ιστότοπος του Ψηφιακού θεματολογίου:

    http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

    Ο ιστότοπος της κας Neelie Kroes:

    http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

    Διαβάστε την κα Neelie Kroes στο Twitter: http://twitter.com/neeliekroeseu



    Πηγή

    http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/551



    17/5/11

    Έκδοση Δελτίου Τιμών Φαρμάκων με ισχύ από την Παρασκευή 20/05/2011


    Εκδόθηκε σήμερα από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο το δελτίο που καθορίζει τις τιμές των φαρμάκων, και θα ισχύσει από την Παρασκευή 20/05/2011, μετά και από την ενσωμάτωση της μείωσης του χονδρεμπορικού κέρδους σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 3918/2011 και σχετική τροποποίηση της ισχύουσας αγορανομικής διάταξης.

    Αναλυτικά το δελτίο τιμών έχει αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: 4ΑΘΓΘ-ΦΔ).


    Μπορείτε να μεταφορτώσετε την Υπουργική Απόφαση από ΕΔΩ

    και το  Αρχείο με τις Νέες Τιμές των Φαρμάκων (σε μορφή .xls) από ΕΔΩ.


    Πηγές

    ΣΦΕΕ Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος
    Pharmacorner.gr
    Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου
    Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


    13/5/11

    Οι προτάσεις για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα


    Επτά νοσοκομεία λιγότερα προβλέπονται στο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

    Τρία νοσοκομεία αλλάζουν χρήσεις και μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Καλαβρύτων, Ληξουρίου και Κρεστένων.

    Το νοσοκομείο Ναυπλίου γίνεται νοσοκομείο χρόνιων παθήσεων, όπως και το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Άγιος Λουκάς της Πάτρας. Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, καταργούνται δύο νοσοκομεία, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το Καραμανδάνειο στην Πάτρα.

    Σε ό,τι αφορά την υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η εισήγηση εντάσσει τα 14 νοσοκομεία της περιοχής σε τέσσερις ομάδες, με νοσοκομεία-επικεφαλής των ομάδων το Πανεπιστημιακό Λάρισας, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

    Τέλος, τα νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας ενώ το Νοσοκομείο Θηβών μετατρέπεται σε τραυματολογικό κέντρο.

    Ειδικότερα, η πρόταση που εισηγείται ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι η εξής:

    5η Υγειονομική Περιφέρεια

    Σε τέσσερις κύκλους εντάσσονται τα 14 νοσοκομεία της 5η Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

    Στον πρώτο κύκλο, επικεφαλής είναι το Πανεπιστημιακό της Λάρισας (γίνεται και έδρα της ΥΠΕ), ενώ στον ίδιο κύκλο ανήκουν το Γενικό Λάρισας, 404 Στρατιωτικό Λάρισας (υπό προϋποθέσεις) και τα νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας.

    Το νοσοκομείο Βόλου είναι αυτόνομο στο δεύτερο κύκλο.

    Στον τρίτο κύκλο, επικεφαλής είναι το νοσοκομείο Λαμίας και συμμετέχουν τα νοσοκομεία Άμφισσας και Καρπενησίου.

    Στον τέταρτο κύκλο, επικεφαλής είναι το νοσοκομείο Χαλκίδας και συμμετέχουν τα νοσοκομεία Λιβαδειάς, Θηβών, Καρύστου και Κύμης, τα οποία αλλάζουν χρήση. Στο νοσοκομείο Θήβας αναπτύσσεται τραυματιολογικό κέντρο, ενώ τα Κύμης και Καρύστου θα λειτουργούν μόνον ως Κέντρα Υγείας.

    6η Υγειονομική Περιφέρεια

    Στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, δημιουργούνται δύο ομάδες κύκλων.

    Στην πρώτη ομάδα (δυτική Ελλάδα) έδρα είναι το Πανεπιστημιακό Πατρών και οι τέσσερις κύκλοι είναι οι εξής:

    Πρώτος κύκλος, επικεφαλής το Πανεπιστημιακό του Ρίου και τα νοσοκομεία Αιγίου, Καλαβρύτων (αλλάζει χρήση και γίνεται Κέντρο Υγείας) και «Καραμανδάνειο», το οποίο καταργείται και μεταφέρεται στο Ρίο.

    Στο δεύτερο κύκλο, επικεφαλής είναι το «Άγιος Ανδρέας» και συμμετέχουν τα νοσοκομεία Κεφαλληνίας, Ληξουρίου (αλλάζει χρήση και γίνεται Κέντρο Υγείας), Ζακύνθου, Νοσημάτων Θώρακος «Άγιος Λουκάς» (μεταφέρεται «Άγιος Ανδρέας»).

    Στον τρίτο κύκλο, επικεφαλής είναι το νοσοκομείο Πύργου και ακολουθούν τα νοσοκομεία Αμαλιάδας, Κρεστένων (αλλάζει χρήση και γίνεται Κέντρο Υγείας).

    Στον τέταρτο κύκλο, επικεφαλής είναι το νοσοκομείο Αγρινίου και συμμετέχει το νοσοκομείο Μεσολογγίου.

    Η δεύτερη ομάδα κύκλων αφορά την Πελοπόννησο και έχει ως έδρα το νοσοκομείο της Τρίπολης.

    Στον πρώτο κύκλο, επικεφαλής είναι το νοσοκομείο Τρίπολης και ακολουθούν τα νοσοκομεία Σπάρτης, Μολάων και το Ψυχιατρικό Τρίπολης (καταργείται).

    Ο δεύτερος κύκλος αποτελείται από τα νοσοκομεία Καλαμάτας (επικεφαλής) και Κυπαρισσίας και ο τρίτος από τα νοσοκομεία Κορίνθου (επικεφαλής) και τα νοσηλευτικά ιδρύματα Άργους και Ναυπλίου, το οποίο αλλάζει χρήση και γίνεται νοσοκομείο Χρονίων Παθήσεων.


    Πηγή

    Healthview

    Κοινές διοικήσεις σε νοσοκομεία του ΕΣΥ


    Τροπολογία για συνλειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ σε επίπεδο διοίκησης θα καταθέσει ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος στο σχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις. Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή την Τρίτη.

    «Θα έχουμε κοινά Διοικητικά Συμβούλια τα οποία μαζί με τον κοινό διοικητή θα αποφασίζουν για προμήθειες και ανταλλαγή προσωπικού», ανακοίνωσε την Παρασκευή ο κ. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο.

    Ως παράδειγμα έφερε τα δύο παιδιατρικά Νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και Αγλαΐα Κυριακού», όπου στο ένα δεν υπάρχουν υδραυλικοί και στο άλλο ηλεκτρολόγοι. Παρά ταύτα δεν μπορούν να συνεργαστούν. «Τεχνικό προσωπικό, αλλά και λοιπό προσωπικό, προμήθειες όλα στη διάθεση μιας Διοικούμενης Μονάδας με πολλές επιμέρους πτυχές», πρόσθεσε. Επίσης, ανέφερε ότι οι υγειονομικές μονάδες μπορούν να συνεργάζονται και σε επίπεδο υλικών το υγειονομικό υλικό όταν υπάρχει ανάγκη.

    «Είναι η τελευταία ευκαιρία για να κρατήσουμε τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας όπως είναι σήμερα, δηλαδή στον αριθμό τους και στην έκτασή τους. Η τελευταία ευκαιρία για να γίνει αυτό είναι το 2011. Απ’ το 2012 ο οποιοσδήποτε υπουργός Υγείας οποιασδήποτε κυβέρνησης του ελληνικού λαού, δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το 40% των νοσοκομείων της χώρας», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής για τις συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων, καθηγητής κ. Λ. Λιαρόπουλος πρότεινε για τις περιοχές Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κατάργηση και αλλαγή χρήσεως μονάδων. Ειδικότερα, πρότεινε τη μετατροπή του Νοσοκομείου του Ναυπλίου σε μονάδα χρονίων παθήσεων και την αλλαγή χρήσης των Νοσοκομείων Λιβαδειάς, Καρύστου και Κύμης. Τα δύο τελευταία θα λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας. Στο Νοσοκομείο της Θήβας αναπτύσσεται τραυματιολογικό κέντρο.

    • Το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας παραμένει υπό προϋποθέσεις. 
    • Τα Νοσοκομεία Καλαβρύτων, Ληξουρίου και Κρεστένων μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας
    • Το Καραμανδάνειο θα μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου όταν ξεπεραστεί ο σκόπελος του κληροδοτήματος. 
    • Το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, «Άγιος Λουκάς» μεταφέρεται στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», ενώ 
    • το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης καταργείται.


    Πηγή

    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=400573

    Διεθνής Διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και Παροχή Σχετικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών»



    Από τις 29/4/2011, η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)», όπως αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση με το γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο προς διαβούλευση τεύχος διακήρυξης (RFI), προκειμένου να προβεί στην επιλογή αναδόχου για το έργο «Ανάπτυξη Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και Παροχή Σχετικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών».

    Γενικός στόχος του έργου είναι η υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης όπως θεσμοθετείται στο νόμο 3892/2010. Το σύστημα αυτό αναμένεται:

    · να μειώσει το κόστος μέσω περιορισμού των φαινομένων υπερσυνταγογράφησης, προώθησης της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων κλπ.

    · να προάγει την προάσπιση και βελτίωση της υγείας των ασφαλιζομένων-πολιτών

    · να προσφέρει ένα σύγχρονο και λειτουργικό περιβάλλον εργασίας στους επαγγελματίες της υγείας και

    · να υποβοηθήσει τους αρμόδιους φορείς στη λήψη αποφάσεων και χάραξη πολιτικής στο χώρο της υγείας.

    Το σύστημα αναπτύσσει και ολοκληρώνει το πιλοτικό έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόστηκε στον ΟΑΕΕ από τις 18/10/2010 και επεκτείνεται στα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

    Συγκεκριμένα για το πιλοτικό έργο:

    1. Στο Μητρώο Φαρμακείων υπάρχουν 10.148 εγγραφές. Έχουν εγγραφεί 9.820 φαρμακεία - σχεδόν όλα - αν λάβουμε υπόψη τα συστεγασμένα που έχουν περισσότερες εγγραφές.

    2. Αναλυτικά για την πιστοποίηση ιατρών ανά Ταμείο:

    ΦΚΑ Συμβεβλημένοι Ιατροί ανά ΦΚΑ Πιστοποιημένοι χρήστες ιατροί Ποσοστό πιστοποιημένων ανά Ταμείο Συνταγογραφούν για ασφαλισμένους

    ΟΑΕΕ: 4.270 4.209 98,5% ΟΑΕΕ ΙΚΑ

    ΙΚΑ: 6.883 140 1,9% ΙΚΑ

    ΟΓΑ: 10.000 6.350 63,5% ΟΓΑ

    ΟΠΑΔ: 13.000 6.885 53% ΟΠΑΔ ΙΚΑ

    ΣΥΝΟΛΑ 34.153 17.584 51,5%

    3. Έχει ξεκινήσει η ένταξη στο σύστημα αγροτικών ιατρών και των Κέντρων Υγείας της Αττικής (1η Υ.Πε.: Βύρωνα, Καλυβίων, Μαρκόπουλου, Λαυρίου, Κορωπίου, Σπάτων, Ν. Μάκρης, Καπανδριτίου και 2η Υ.Πε.: Βάρης, Ελευσίνας, Μεγάρων, Περιστερίου) εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαΐου.

    4. Τέλος, μέχρι 15/5 θα ενταχθεί στην εφαρμογή και η ηλεκτρονική καταχώρηση των παρακλινικών εξετάσεων βασιζόμενη στο υπάρχον σύστημα που ήδη χρησιμοποιείται από τον ΟΠΑΔ.

    Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης απέδωσε τον προηγούμενο χρόνο 700 εκατ. €. Για το 2011 η υποχρέωση αντίστοιχης εξοικονόμησης απαιτείται να φτάσει το 1 δις €.

    Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται συντονισμένη και αξιόπιστη προσπάθεια για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, που θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την αναβάθμιση της φροντίδας υγείας του Έλληνα πολίτη.



    Πηγή

    http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=9880338

    Συγκροτείται ομάδα διαχείρισης ασθενειών για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τη Δημόσια Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη και απορρέουν από την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα


    Ομάδα διαχείρισης κρίσης συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τη Δημόσια Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη και απορρέουν από την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα.

    Τα παραπάνω κάνει γνωστά, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, Άδωνη Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη, σχετικά με την επανεμφάνιση μολυσματικών ασθενειών στην περιοχή του Έβρου, λόγω της αυξανόμενης εισόδου λαθρομεταναστών.

    Έργο της ομάδας που συγκροτήθηκε, όπως ενημερώνει τους βουλευτές ο κ. Λοβέρδος, είναι ο σχεδιασμός, η εποπτεία και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων στην επικράτεια. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση πόρων και δυναμικού, η ομοιογένεια στην αντιμετώπιση και απερίσπαστη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

    Ο υπουργός Υγείας αναφέρει, επίσης, ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό άμεσης υγειονομικής επιτήρησης και παρέμβασης για τους λαθρομετανάστες, με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.

    Ο κ. Λοβέρδος υπενθυμίζει, επίσης, ότι το υπουργείο χορηγεί στις Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, μετά από σχετικό αίτημά τους, εμβόλια -από το απόθεμά του για τους άπορους ανασφάλιστους-, προκειμένου να επιτευχθεί η εμβολιαστική κάλυψη των λαθρομεταναστών.

    Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ αναφέρουν στην ερώτησή τους ότι «η διαρκώς αυξανόμενη είσοδος λαθρομεταναστών, από περάσματα του ακριτικού νομού του Έβρου, έφερε στην επιφάνεια ιδιαίτερα επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες που είχαν ξεχασθεί ή τείνουν να εξαφανισθούν από την Ευρώπη, όπως η πολιομυελίτιδα, η φυματίωση, η ηπατίτιδα Β, αλλά ακόμη και το AIDS».

    Οι κκ Βελόπουλος, Πλεύρης Γεωργιάδης επισημαίνουν μάλιστα ότι «ηχηρό καμπανάκι χτύπησε η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Έβρο, όπου συμμετείχε στην κοινή επίσκεψη των υπουργών Υγείας Ελλάδος και Βουλγαρίας σε χώρους κρατήσεως λαθρομεταναστών».



    Πηγή


    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=111173161


    Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της Νοσοκομειακής Συσκευασίας στα Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία


    Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ η Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της Νοσοκομειακής Συσκευασίας των φαρμάκων.

    Σύμφωνα με την Απόφαση είναι υποχρεωμένες οι Φαρμακευτικές Εταιρίες να παρέχουν προς τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ τα φάρμακά τους, που είναι σε στερεά μορφή, σε Νοσοκομειακές Συσκευασίες. Στην Απόφαση, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι:

    α. Τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα στερεής μορφής, όπως δισκία, κάψουλες,
    υπόθετα διατίθενται στα Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσηλευτικά ιδρύματα σε νοσοκομειακές
    μεγάλες συσκευασίες, πολλαπλάσιες των εγκεκριμένων της μηνιαίας θεραπείας και από
    εξήντα (60) έως εξακοσίων (600) μονάδων δόσεων.

    Οι στοιχειώδεις συσκευασίες αυτών, όπως ορίζονται στην παρ. 24 του άρθρου 2 της
    απόφασης αριθμ. ΔΥΓ3α/83657/06 (Β’ 59), προσαρμόζονται με το άρθρο 72 της εν λόγω
    Απόφασης, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας, δεδομένου ότι η εσωτερική
    διάθεση του φαρμακευτικού σκευάσματος εντός των δημοσίων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων γίνεται σε μονάδες δόσεις.

    β. Κατά την πρώτη εφαρμογή και για ένα έτος από την ισχύ της παρούσης, γίνεται αποδεκτό για αποκλειστική διάθεση στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, η μεγάλη συσκευασία για νοσοκομειακή χρήση, που αποτελείται από πολλαπλάσιες όμοιες (lot,ημ. λήξης) εγκεκριμένες συσκευασίες, εξήντα (60) έως εξακοσίων (600) μονάδων δόσεων, που δύναται να παρέχονται με μειούμενη τιμή ανά μονάδα δόσης.

    γ. Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να προσαρμοστούν με τις διατάξεις της
    παρούσας απόφασης, για να μπορούν να διαθέτουν φαρμακευτικά προϊόντα σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα.

    Όλη η Απόφαση είναι ΕΔΩ.


    Πηγή

    http://pefni.blogspot.com/2011/05/blog-post_1144.html

    Θλίψη και οδύνη για τη στυγερή δολοφονία του άτυχου συναδέλφου μας ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΝΤΑΡΗ








    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ - ΚΛΑΔΩΝ
    ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Ε.
    ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ U.I.A.D.M.
    (UNION INTERNATIONALE DES ASSOCIATIONS DE DELEGUES MEDICAUX)
    Αριθμός Εγκριτικής Απόφασης Καταστατικού 2492/92 Π.Α.

    Αρ. Πρωτ.: 165 Αθήνα, 12/05/2011


    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Θλίψη και οδύνη

    για τη στυγερή δολοφονία του άτυχου συναδέλφου μας ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΝΤΑΡΗ


    Εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για τη δολοφονία του συναδέλφου μας Μανώλη. Ταυτόχρονα, όμως, εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας, γιατί το κέντρο της Αθήνας έχει υποδουλωθεί στους εμπόρους ναρκωτικών, στους νταβατζήδες, στις συμμορίες διαφόρων εθνικοτήτων και σε γκέτο κάθε λογής εγκληματικών και κακοποιών στοιχείων, με την ανοχή του Κράτους και την πλήρη απουσία στοχευμένης αστυνόμευσης.

    Στην οικογένεια του Μανώλη, τα παιδιά του, τη γυναίκα του και τους γονείς του, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και ευχόμαστε το αίμα του να είναι το τελευταίο και η αφορμή για να απελευθερωθεί η Αθήνα.

    Στη νεογέννητη κορούλα του, που τα γεννέθλιά της θα είναι στη μνήμη του πατέρα της, της ευχόμαστε όταν θα μεγαλώσει να βρει μια πόλη ανθρώπινη και ασφαλή για να χτίσει τα όνειρά της.


    Η Εκτελεστική Επιτροπή


    Χαλκοκονδύλη 56 – 10432 ΑΘΗΝΑ – 
    Τηλ.: 210-52.24.070, 210-52.35.331 – Fax: 210-52.35.331

    56, Halkokondili st., Athens 10432 Hellas, 
    Tel.: +30.210.52.24.070, +30.210-52.35.331 – Fax: +30.210-52.35.331

    www.poie.gr - e-mail: poie@otenet.gr


    Πηγές

    http://poie.linuxgr.net/

    http://pefni.blogspot.com/2011/05/blog-post_13.html


    Εισηγήσεις για νέες περικοπές για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2011


    Κι άλλες περικοπές για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2011 εισηγείται την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο υπουργείο Οικονομικών γιατί, όπως είπε, «από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας υπάρχουν περιθώρια».

    Ο υπουργός Υγείας δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ικανοποιημένος και συγκινημένος που το υπουργείο Υγείας πέρασε τις εξετάσεις της τρόικας.

    «Το υπουργείο Υγείας δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της δημόσιας διοίκησης, είμαστε το άσπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά εκφράζοντας και την πρόθεσή του να βοηθήσει τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο με νέες περικοπές στο χώρο της υγείας.


    Η συνολική δαπάνη για το 2011 ανέρχεται στα 2 δισ. 350 εκατ., από τα οποία, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι τουλάχιστον 100 εκατ. μπορούν να εξοικονομηθούν. Οι περικοπές αυτές αναμένονται στο χώρο του φαρμάκου, αφού τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων είναι στο κόκκινο. Η μείωση των εσόδων συνδέεται και με την είσπραξη μικρότερου από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την έκπτωση των φαρμακοποιών – 2,8 αντί για 4,5. Η υστέρηση αυτή πιθανόν να οφείλεται στην καθυστέρηση της εξόφλησης από την πλευρά μας", είπε ο κ. Α. Λοβέρδος.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2011 εξοικονομήθηκαν 168 εκατ. ευρώ από δαπάνες για φάρμακα, υλικό και εξετάσεις στα νοσοκομεία, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010.

    Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά εφτά συγκεκριμένους άξονες, το οποίο και έγινε δεκτό από την τρόικα, ενώ όπως παραδέχθηκε, έγινε συζήτηση για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων, για την οποία οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου.

    Ωστόσο, είπε χαρακτηριστικά ότι αν το πρόγραμμα δεν προχωρήσει όπως έχει δρομολογηθεί "και η εγχείρηση με το νυστέρι δεν πετύχει, θα πιάσουμε τον κασμά", αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν αποκλείεται να μειωθούν κατά 10.000 οι κλίνες στα νοσοκομεία, δηλαδή να κλείσει το 40% των νοσοκομείων.


    Πηγή

    Healthview


    11/5/11

    Επικαιροποιημένη κατάσταση Πρωτοτύπων - Αντιγράφων φαρμάκων από τον ΕΟΦ


    Ο ΕΟΦ -Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων- ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, νέα επικαιροποιημένη κατάσταση με ταξινομημένα τα ιδιοσκευάσματα σε Πρωτότυπα, Γενόσημα. Η ταξινόμηση περιλαμβάνει επίσης κατηγορίες όπως Φυτικά, Π/Α, Π (ως προς την φαρμακοτεχνική μορφή) κλπ (βλ. και http://nosfar.blogspot.com/2011/04/2011.html).

    Κατάσταση Πρωτοτύπων-Αντιγράφων φαρμάκων - Απρίλιος 2011

    Μπορείτε να "κατεβάσετε" το αρχείο .xls από ΕΔΩ.


    Πηγές

    ΕΟΦ ανάρτηση

    http://www.eof.gr/
    http://nosfar.blogspot.com/2011/04/2011.html
    http://pefni.blogspot.com/2011/05/11-2011-1104.html

    10/5/11

    Μεθοδολογία κατάταξης φαρμάκων στη θετική λίστα


    Η Καθηγήτρια κα Ε. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων, απέστειλε επιστολή προς τον ΣΦΕΕ, Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, στην οποία αναφέρεται στον τρόπο που ως επιτροπή έχουν επεξεργαστεί τις ομάδες των φαρμάκων που θα περιλαμβάνονται στη θετική λίστα.

    Επιτροπή Ομαδοποίησης Φαρμάκων-180411

    Σημειώνουμε οτι ο ΣΦΕΕ έχει καταθέσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αίτηση Ακυρώσεως της κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια κατάρτισης της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

    Στο Δελτίο Τύπου αναφέρει:

    Χαλάνδρι, 11 Απριλίου 2011

    Ο ΣΦΕΕ ανακοινώνει ότι κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας Αίτηση Ακυρώσεως της κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια κατάρτισης της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

    Η πράξη αυτή κρίθηκε απαραίτητη για τρεις κυρίως λόγους με δεδομένο ότι η προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. ΔΥΓ3α/οικ.2466/2010):

    1. Βρίσκεται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης από τη στιγμή που μειώνει περαιτέρω τις τιμές των φαρμάκων κατά παράβαση του Ν.Δ. 96/73, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.
    2. Καθιερώνει ενιαία κατηγορία φαρμάκων αποτελούμενη από πρωτότυπα και αντίγραφα, ενώ ο εξουσιοδοτικός νόμος διαχωρίζει σαφώς τις δύο κατηγορίες.
    3. Προσκρούει και παραβιάζει στην Κοινοτική Οδηγία 89/105, η οποία προβλέπει ότι κάθε απόφαση αποκλεισμού ενός φαρμάκου από τον κατάλογο, που καλύπτεται από το ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να αιτιολογείται με βάση αντικειμενικά και επαληθεύσιμα κριτήρια.

    Ο ΣΦΕΕ υπογραμμίζει ότι τα κριτήρια που θεσπίζονται από την Υπουργική Απόφαση είναι ασαφή, υποκειμενικά, πυροδοτούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, προάγουν την αδιαφάνεια και διαμορφώνουν κλίμα αντιπαράθεσης.

    Για το λόγο αυτό, κρίθηκε αναγκαία η αίτηση ακύρωσής της ενώπιον του ΣτΕ.

    Σημειώνουμε ότι ο ΣΦΕΕ έχει καταθέσει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις με γνώμονα την πρόσβαση των ασθενών σε όλα τα φάρμακα, οι οποίες διασφαλίζουν την επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση εξοικονόμηση πόρων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η δαπάνη είναι να προχωρήσει άμεσα η πλήρης μηχανοργάνωση του συστήματος υγείας, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το ηλεκτρονικό αρχείο του ασθενούς και να εφαρμοστούν άμεσα τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα.

    Ο ΣΦΕΕ τονίζει για μία ακόμη φορά ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, στερείται αντικειμενικότητας και διαφάνειας, εγείρει ανισότητες και παρουσιάζει σοβαρά νομικά προβλήματα.

    Ακόμη, έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα προκαλέσει εκρηκτική αναστάτωση και κλίμα θεραπευτικής ανασφάλειας, αφού θα οδηγήσει σε απόσυρση βασικών αναντικατάστατων θεραπειών και θα αποτρέψει την κυκλοφορία νέων σημαντικών καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα.

    Πηγές

    Σ.Φ.Ε.Ε.
    http://www.sfee.gr/files/story/180411.pdf

    5/5/11

    Παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το σχέδιο συγχώνευσης των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας


    Το σχέδιο συγχώνευσης των νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδας παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λυκούργος Λιαρόπουλος στην σύσκεψη για την αναδιάταξη του ΕΣΥ παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Προβλέπει επτά κύκλους νοσοκομείων, στους οποίους θα ενταχθούν 29 νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας.

    Όπως και στο σχέδιο για τις συγχωνεύσεις στην Αττική, τα νοσοκομεία κάθε κύκλου θα έχουν κοινό διοικητή και θα συνεργάζονται με την ανταλλαγή προσωπικού και μονάδων.

    Στους επτά νοσοκομειακούς κύκλους περιλαμβάνονται :

    Ο κύκλος Παπαγεωργίου - Πάρκο Υγείας στον οποίο θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, 424, το νέο Παιδιατρικό, Κατερίνης και Πέτρας Ολύμπου.

    Ο κύκλος Παπανικολάου στον οποίο θα ενταχθούν το Γεννηματάς και το Άγιος Δημήτριος.

    Ο κύκλος ΑΧΕΠΑ στον θα ενταχθούν το Θεαγένειο και τον Ειδικών Παθήσεων - Λοιμωδών.

    Ο κύκλος Ιπποκρατείου στον οποίο θα ενταχθούν το Άγιος Παύλος, το Β’ ΙΚΑ, το Δερματικών και Αφροδισίων Παθήσεων και το νοσοκομείο Χαλκιδικής.

    Ο κύκλος Κιλκίς στο οποίο θα ενταχθεί το ΚΥ Γουμένισσας.

    Ο κύκλος Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Σερρών, Δράμας και Καβάλας.

    Ο κύκλος Θράκης - Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.

    Να σημειωθεί ότι ο διάλογος για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη ημέρα και στις 2 Ιουνίου θα γίνει πραγματικότητα η συγχώνευση των νοσοκομείων.


    O υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, επισήμανε ότι οι βασικοί άξονες των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων είναι:

    • ο κοινός διοικητής, 
    • η κοινή διοίκηση, 
    • οι συγχωνεύσεις μονάδων εντός των νοσοκομείων, 
    • η συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων με την ανταλλαγή προσωπικού και μονάδων και
    • η μετατροπή ενός ή δύο μικρών νοσοκομείων σε εξειδικευμένες μονάδες ή σε Κέντρα Υγείας.


    Το τμήμα του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων που αφορά τη Βόρεια Ελλάδα προβλέπει την ένταξη της Δυτικής Μακεδονίας στη ΥΠΕ Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.

    Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τη δημιουργία ενός συγκροτήματος με ενιαία διοίκηση που περιλαμβάνει τη συλλειτουργία των νοσοκομείων Πέλλας και Ημαθίας (νοσοκομεία Έδεσσας, Γιαννιτσών, Βέροιας και Νάουσας).

    Στη διάρκεια της σύσκεψης ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Πολύζος, αναφερόμενος στα νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης και 4ης ΥΠΕ τόνισε ότι ο αριθμός των κλινών τους ανέρχεται στις 9.007, ενώ ο αριθμός των τμημάτων στα 471. Συγκεκριμένα τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουν 6.582 κλίνες και 301 κλινικές/τμήματα, της Δυτικής Μακεδονίας 707 κλίνες και 82 κλινικές/τμήματα και της Ανατολικής Μακεδονίας 1.703 κλίνες και 118 κλινικές/τμήματα. Ο κ. Πολύζος ανάφερε ότι πριν αρχίσει η συνεργασία των νοσοκομείων θα πρέπει να μειωθούν οι κλίνες σε ποσοστό 10%-20% και να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες από 100 συντονιστές διευθυντές, χωρίς να θιγούν αυτοί οι εργαζόμενοι.

    Ο διάλογος για τον εξορθολογισμό των μονάδων υγείας ξεκίνησε εδώ και τρεις μήνες, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Αρις Μπουσουλέγκας και Χρήστος Ζηλίδης θα εισηγηθούν τις επιστημονικές προτάσεις τους θα κατατεθούν έως τις 25 Μαΐου και την 1 Ιουλίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.


    Πηγές

    Ο «Καλλικράτης» των νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδας

    Ανατροπές και «ψαλίδι» στο χάρτη της υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα

    Αλλάζει ο νοσοκομειακός χάρτης της Θεσσαλονίκης

    4/5/11

    Διαβεβαίωση από τον ΓΓ του ΥΥΚΑ ότι οι εφημερίες θα πληρωθούν το αργότερο μέχρι 13 Μαΐου 2011


    Στις 3-5-2011 το Δ.Σ. της Π.Ε.Φ.Ν.Ι Ένωσης οργάνωσε συνάντηση στο Υ.Υ.Κ.Α με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Στην συνάντηση προσήλθαν, εκτός από τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς, εκπρόσωποι από τους συλλόγους των Χημικών, Ψυχολόγων και Ακτινοφυσικών.

    Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης αναφέρεται ότι το θέμα που συζητήθηκε με τον Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας και με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας ήταν οι εφημερίες.

    Από τον Γ.Γ. κο Ν. Πολύζο παρασχέθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι εφημερίες θα πληρωθούν χωρίς περικοπές το αργότερο μέχρι 13 Μαΐου για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Όλη η ανακοίνωση είναι ΕΔΩ.


    Πηγή

    http://pefni.blogspot.com/2011/05/blog-post_04.html