13/5/11

Εισηγήσεις για νέες περικοπές για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2011


Κι άλλες περικοπές για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2011 εισηγείται την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο υπουργείο Οικονομικών γιατί, όπως είπε, «από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας υπάρχουν περιθώρια».

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ικανοποιημένος και συγκινημένος που το υπουργείο Υγείας πέρασε τις εξετάσεις της τρόικας.

«Το υπουργείο Υγείας δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της δημόσιας διοίκησης, είμαστε το άσπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά εκφράζοντας και την πρόθεσή του να βοηθήσει τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο με νέες περικοπές στο χώρο της υγείας.


Η συνολική δαπάνη για το 2011 ανέρχεται στα 2 δισ. 350 εκατ., από τα οποία, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι τουλάχιστον 100 εκατ. μπορούν να εξοικονομηθούν. Οι περικοπές αυτές αναμένονται στο χώρο του φαρμάκου, αφού τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων είναι στο κόκκινο. Η μείωση των εσόδων συνδέεται και με την είσπραξη μικρότερου από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την έκπτωση των φαρμακοποιών – 2,8 αντί για 4,5. Η υστέρηση αυτή πιθανόν να οφείλεται στην καθυστέρηση της εξόφλησης από την πλευρά μας", είπε ο κ. Α. Λοβέρδος.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 εξοικονομήθηκαν 168 εκατ. ευρώ από δαπάνες για φάρμακα, υλικό και εξετάσεις στα νοσοκομεία, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά εφτά συγκεκριμένους άξονες, το οποίο και έγινε δεκτό από την τρόικα, ενώ όπως παραδέχθηκε, έγινε συζήτηση για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων, για την οποία οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου.

Ωστόσο, είπε χαρακτηριστικά ότι αν το πρόγραμμα δεν προχωρήσει όπως έχει δρομολογηθεί "και η εγχείρηση με το νυστέρι δεν πετύχει, θα πιάσουμε τον κασμά", αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν αποκλείεται να μειωθούν κατά 10.000 οι κλίνες στα νοσοκομεία, δηλαδή να κλείσει το 40% των νοσοκομείων.


Πηγή

Healthview