30/5/11

Ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις επιδημίες ιλαράς στην Ευρώπη



Η ιλαρά είναι μια οξεία λοιμώδης εξανθηματική νόσος που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Η επίπτωσή της έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της μαζικής εφαρμογής αποτελεσματικού και σφαλούς εμβολίου, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο τρι-δύναμο εμβόλιο MMR.

Το εμβόλιο της ιλαράς, όταν χορηγείται σε δύο δόσεις, προστατεύει από την ασθένεια τουλάχιστον το 98% εκείνων που το λαμβάνουν.

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν δεσμευτεί για εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2015.

Όμως, παρά τις προσπάθειες για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, το 2010 ήταν το έτος με το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς που δηλώθηκαν στην Ευρώπη, την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, οι πρώτες εκθέσεις για το 2010 δείχνουν ότι κατεγράφησαν 30.000 κρούσματα ιλαράς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE). Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφορά τη Βουλγαρία (22.005 κρούσματα, 24 θάνατοι), τη Γαλλία (5.021 κρούσματα, 2 θάνατοι), την Ιταλία (861 κρούσματα), και τη Γερμανία (787 κρούσματα).

Ακόμη πιο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ. και κατά τη διάρκεια του έτους που διανύουμε.
Στη χώρα μας, το έτος 2010, δηλώθηκαν 149 κρούσματα ιλαράς μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης. Αναλυτική έκθεση για την επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα, το 2010, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κατά το 2011 (μέχρι 30/04/2011) έχουν δηλωθεί στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συνολικά 11 κρούσματα ιλαράς, από διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Τα ανωτέρω δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της ιλαράς στην Ευρώπη και της αντιμετώπισης των επιδημιών που έχουν εμφανιστεί.

Οι επαγγελματίες υγείας δεν πρέπει να ξεχνούν:

1. Την κάλυψη με δύο δόσεις του εμβολίου MMR 
  • παιδιών, 
  • εφήβων, 
  • νεαρών ενηλίκων, 
  • ευπαθών ομάδων (αθίγγανοι και μετανάστες)

2) Την έγκαιρη αναγνώριση της κλινικής εικόνας της ιλαράς για την ορθή διαχείρισή τους και την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου, ιδιαίτερα στο χώρο του νοσοκομείου. Περισσότερα για την ιλαρά και τη διαχείριση των κρουσμάτων μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

3) Ειδικότερα σημειώνουμε την ανάγκη εγρήγορσης των παθολόγων, γενικών γιατρών και γενικότερα των γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για την αναγνώριση των συμπτωμάτων και του εξανθήματος της ιλαράς σε νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι έχουν ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη (μόνο μία δόση εμβολίου
MMR).


Πηγή

http://www.keelpno.gr/images/stories/keelpno/alert/alert_ilara.pdf