13/5/11

Κοινές διοικήσεις σε νοσοκομεία του ΕΣΥ


Τροπολογία για συνλειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ σε επίπεδο διοίκησης θα καταθέσει ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος στο σχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις. Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή την Τρίτη.

«Θα έχουμε κοινά Διοικητικά Συμβούλια τα οποία μαζί με τον κοινό διοικητή θα αποφασίζουν για προμήθειες και ανταλλαγή προσωπικού», ανακοίνωσε την Παρασκευή ο κ. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο.

Ως παράδειγμα έφερε τα δύο παιδιατρικά Νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και Αγλαΐα Κυριακού», όπου στο ένα δεν υπάρχουν υδραυλικοί και στο άλλο ηλεκτρολόγοι. Παρά ταύτα δεν μπορούν να συνεργαστούν. «Τεχνικό προσωπικό, αλλά και λοιπό προσωπικό, προμήθειες όλα στη διάθεση μιας Διοικούμενης Μονάδας με πολλές επιμέρους πτυχές», πρόσθεσε. Επίσης, ανέφερε ότι οι υγειονομικές μονάδες μπορούν να συνεργάζονται και σε επίπεδο υλικών το υγειονομικό υλικό όταν υπάρχει ανάγκη.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία για να κρατήσουμε τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας όπως είναι σήμερα, δηλαδή στον αριθμό τους και στην έκτασή τους. Η τελευταία ευκαιρία για να γίνει αυτό είναι το 2011. Απ’ το 2012 ο οποιοσδήποτε υπουργός Υγείας οποιασδήποτε κυβέρνησης του ελληνικού λαού, δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το 40% των νοσοκομείων της χώρας», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής για τις συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων, καθηγητής κ. Λ. Λιαρόπουλος πρότεινε για τις περιοχές Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κατάργηση και αλλαγή χρήσεως μονάδων. Ειδικότερα, πρότεινε τη μετατροπή του Νοσοκομείου του Ναυπλίου σε μονάδα χρονίων παθήσεων και την αλλαγή χρήσης των Νοσοκομείων Λιβαδειάς, Καρύστου και Κύμης. Τα δύο τελευταία θα λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας. Στο Νοσοκομείο της Θήβας αναπτύσσεται τραυματιολογικό κέντρο.

  • Το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας παραμένει υπό προϋποθέσεις. 
  • Τα Νοσοκομεία Καλαβρύτων, Ληξουρίου και Κρεστένων μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας
  • Το Καραμανδάνειο θα μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου όταν ξεπεραστεί ο σκόπελος του κληροδοτήματος. 
  • Το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, «Άγιος Λουκάς» μεταφέρεται στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», ενώ 
  • το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης καταργείται.


Πηγή

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=400573