13/5/11

Συγκροτείται ομάδα διαχείρισης ασθενειών για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τη Δημόσια Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη και απορρέουν από την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα


Ομάδα διαχείρισης κρίσης συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τη Δημόσια Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη και απορρέουν από την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα.

Τα παραπάνω κάνει γνωστά, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, Άδωνη Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη, σχετικά με την επανεμφάνιση μολυσματικών ασθενειών στην περιοχή του Έβρου, λόγω της αυξανόμενης εισόδου λαθρομεταναστών.

Έργο της ομάδας που συγκροτήθηκε, όπως ενημερώνει τους βουλευτές ο κ. Λοβέρδος, είναι ο σχεδιασμός, η εποπτεία και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων στην επικράτεια. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση πόρων και δυναμικού, η ομοιογένεια στην αντιμετώπιση και απερίσπαστη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρει, επίσης, ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό άμεσης υγειονομικής επιτήρησης και παρέμβασης για τους λαθρομετανάστες, με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.

Ο κ. Λοβέρδος υπενθυμίζει, επίσης, ότι το υπουργείο χορηγεί στις Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, μετά από σχετικό αίτημά τους, εμβόλια -από το απόθεμά του για τους άπορους ανασφάλιστους-, προκειμένου να επιτευχθεί η εμβολιαστική κάλυψη των λαθρομεταναστών.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ αναφέρουν στην ερώτησή τους ότι «η διαρκώς αυξανόμενη είσοδος λαθρομεταναστών, από περάσματα του ακριτικού νομού του Έβρου, έφερε στην επιφάνεια ιδιαίτερα επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες που είχαν ξεχασθεί ή τείνουν να εξαφανισθούν από την Ευρώπη, όπως η πολιομυελίτιδα, η φυματίωση, η ηπατίτιδα Β, αλλά ακόμη και το AIDS».

Οι κκ Βελόπουλος, Πλεύρης Γεωργιάδης επισημαίνουν μάλιστα ότι «ηχηρό καμπανάκι χτύπησε η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Έβρο, όπου συμμετείχε στην κοινή επίσκεψη των υπουργών Υγείας Ελλάδος και Βουλγαρίας σε χώρους κρατήσεως λαθρομεταναστών».



Πηγή


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=111173161