Το σχέδιο συγχώνευσης των νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδας παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λυκούργος Λιαρόπουλος στην σύσκεψη για την αναδιάταξη του ΕΣΥ παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Προβλέπει επτά κύκλους νοσοκομείων, στους οποίους θα ενταχθούν 29 νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας.
Όπως και στο σχέδιο για τις συγχωνεύσεις στην Αττική, τα νοσοκομεία κάθε κύκλου θα έχουν κοινό διοικητή και θα συνεργάζονται με την ανταλλαγή προσωπικού και μονάδων.
Στους επτά νοσοκομειακούς κύκλους περιλαμβάνονται :
♦ Ο κύκλος Παπαγεωργίου - Πάρκο Υγείας στον οποίο θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, 424, το νέο Παιδιατρικό, Κατερίνης και Πέτρας Ολύμπου.
♦ Ο κύκλος Παπανικολάου στον οποίο θα ενταχθούν το Γεννηματάς και το Άγιος Δημήτριος.
♦ Ο κύκλος ΑΧΕΠΑ στον θα ενταχθούν το Θεαγένειο και τον Ειδικών Παθήσεων - Λοιμωδών.
♦ Ο κύκλος Ιπποκρατείου στον οποίο θα ενταχθούν το Άγιος Παύλος, το Β’ ΙΚΑ, το Δερματικών και Αφροδισίων Παθήσεων και το νοσοκομείο Χαλκιδικής.
♦ Ο κύκλος Κιλκίς στο οποίο θα ενταχθεί το ΚΥ Γουμένισσας.
♦ Ο κύκλος Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Σερρών, Δράμας και Καβάλας.
♦ Ο κύκλος Θράκης - Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.
Να σημειωθεί ότι ο διάλογος για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη ημέρα και στις 2 Ιουνίου θα γίνει πραγματικότητα η συγχώνευση των νοσοκομείων.
O υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, επισήμανε ότι οι βασικοί άξονες των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων είναι:
- ο κοινός διοικητής,
- η κοινή διοίκηση,
- οι συγχωνεύσεις μονάδων εντός των νοσοκομείων,
- η συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων με την ανταλλαγή προσωπικού και μονάδων και
- η μετατροπή ενός ή δύο μικρών νοσοκομείων σε εξειδικευμένες μονάδες ή σε Κέντρα Υγείας.
Το τμήμα του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων που αφορά τη Βόρεια Ελλάδα προβλέπει την ένταξη της Δυτικής Μακεδονίας στη ΥΠΕ Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.
Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τη δημιουργία ενός συγκροτήματος με ενιαία διοίκηση που περιλαμβάνει τη συλλειτουργία των νοσοκομείων Πέλλας και Ημαθίας (νοσοκομεία Έδεσσας, Γιαννιτσών, Βέροιας και Νάουσας).
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Πολύζος, αναφερόμενος στα νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης και 4ης ΥΠΕ τόνισε ότι ο αριθμός των κλινών τους ανέρχεται στις 9.007, ενώ ο αριθμός των τμημάτων στα 471. Συγκεκριμένα τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουν 6.582 κλίνες και 301 κλινικές/τμήματα, της Δυτικής Μακεδονίας 707 κλίνες και 82 κλινικές/τμήματα και της Ανατολικής Μακεδονίας 1.703 κλίνες και 118 κλινικές/τμήματα. Ο κ. Πολύζος ανάφερε ότι πριν αρχίσει η συνεργασία των νοσοκομείων θα πρέπει να μειωθούν οι κλίνες σε ποσοστό 10%-20% και να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες από 100 συντονιστές διευθυντές, χωρίς να θιγούν αυτοί οι εργαζόμενοι.
Ο διάλογος για τον εξορθολογισμό των μονάδων υγείας ξεκίνησε εδώ και τρεις μήνες, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Αρις Μπουσουλέγκας και Χρήστος Ζηλίδης θα εισηγηθούν τις επιστημονικές προτάσεις τους θα κατατεθούν έως τις 25 Μαΐου και την 1 Ιουλίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.
Πηγές
Ο «Καλλικράτης» των νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδας
Ανατροπές και «ψαλίδι» στο χάρτη της υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα
Αλλάζει ο νοσοκομειακός χάρτης της Θεσσαλονίκης