29/7/11

Τεράστια μείωση στις δαπάνες με την πρώτη Ηλεκτρονική Δημοπρασία Φαρμάκων


Όπως είχαμε ενημερώσει από τη Nosfar (http://nosfar.blogspot.com/2011/06/blog-post_03.html) το ΥΥΚΑ και η ΕΠΥ διοργάνωσαν τον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Προμήθειας Φαρμάκων για λογαριασμό τριών Νοσοκομείων του ΕΣΥ (ΓΝ Ευαγγελισμού, ΓΝ Γεννηματά και ΓΝ Ασκληπιείου Βούλας).

Το ΥΥΚΑ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Δελτίο Τύπου με το οποίο ενημερώνει για τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο, διενεργήθηκε στις 29.07.2011, στα Γραφεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ), του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α), η πρώτη Ηλεκτρονική Δημοπρασία (e-Αuction), για την προμήθεια 3 δραστικών ουσιών με 5 κατηγορίες και με προϋπολογισθείσα δαπάνη 2.167.573,00 €, όπως υπολογίστηκε με βάσει τις υφιστάμενες τιμές του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και τις αιτούμενες ανάγκες τριών Νοσοκομείων 
  • ΓΝ Ευαγγελισμού, 
  • ΓΝ Γεννηματά και 
  • ΓΝ Ασκληπιείου Βούλας
Ο ανωτέρω ηλεκτρονικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε και διενεργήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011, με τη συμμετοχή ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών. Συνολικά, συμμετείχαν 14 εταιρείες ενώ μετά την Αξιολόγηση των Δικαιολογητικών Συμμετοχής, των Τεχνικών Προσφορών και των αρχικώς υποβληθεισών Οικονομικών Προσφορών, συνέχισαν και συμμετείχαν στη χθεσινή Ηλεκτρονική Δημοπρασία (e-Αuction) 11 εταιρείες.

Οι επιτευχθείσες τιμές που προέκυψαν από την Ηλεκτρονική Δημοπρασία (e-Αuction) κατέληξαν τελικώς σε δαπάνη 436.834,14 €, ήτοι μείωση 79,85 % του αρχικού προϋπολογισμού, εξοικονομώντας για το Ελληνικό Δημόσιο συνολικό όφελος 1.730.738,86 €.

Η ολοκλήρωση της πρώτης Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας (e-Αuction) δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για σημαντική μείωση του κόστους των προμηθειών του ΕΣΥ με τη γενικευμένη αξιοποίηση της μεθόδου αυτής στο Σύστημα Προμηθειών.

Σχετικά αναφέρθηκε στο θέμα και ο τύπος, με ενδεικτικό το άρθρο που αναρτήθηκε στα Νέα online.



 Τεράστια μείωση στις δαπάνες για τα φάρμακα πέτυχε το Δημόσιο,  χθες πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διεθνής δημοπρασία για προμήθεια τεσσάρων φαρμάκων, με την οποία το υπουργείο Υγείας πέτυχε κατά 79,8% μειωμένη τιμή από τη χαμηλότερη που είχαν προσφέρει εταιρείες στην Ελλάδα. Παράλληλα, προχωρά αμέσως στη διαδικασία συγχώνευσης κλινικών και υπηρεσιών.

Στην πρώτη διεθνή «δημοπρασία» προμήθειας νοσοκομειακού φαρμάκου (μειοδοτικός διαγωνισμός) που έγινε χθες συμμετείχαν 14 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες έδωσαν τιμές για τρεις δραστικές ουσίες:
  • τη σιπροφλοξασίνη (κινολόνη), ένα αντιβιοτικό νεώτερης γενιάς, 
  • την κλοπιδογρέλη, ένα αντιαιμοπεταλιακό επίσης νεώτερης γενιάς και 
  • την ομεπραζόλη για το στομάχι (έλκος, οισοφαγική παλινδρόμιση) σε δισκία και ενέσιμη μορφή. 
Συνολικά δημοπρατήθηκαν τέσσερις κατηγορίες δραστικών ουσιών.
  • Η τιμή εκκίνησης που είχε θέσει το υπουργείο για την προμήθεια συγκεκριμένης ποσότητας του πρώτου φαρμάκου, της σιπροφλοξασίνης, ήταν 1,4 εκατ. ευρώ, η χαμηλότερη που του είχε προτείνει εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Οταν η δημοπράτηση ολοκληρώθηκε, το υπουργείο συμφώνησε για την προμήθεια στα 222.000 ευρώ, εξοικονομώντας 1,168 εκατ. ευρώ δηλαδή πέτυχε «έκπτωση» 83,5%.
  • Η τιμή για το δεύτερο φάρμακο, την κλοπιδογρέλη, ήταν 51.680 ευρώ και έκλεισε στις 26.000 ευρώ, εξοικονομώντας έτσι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας 25.680.
  • Για το τρίτο φάρμακο, την ομεπραζόλη σε μορφή κάψουλας, το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να διαθέσει 88.000 ευρώ. Τελικά προμηθεύτηκε την αναγκαία ποσότητα με 38.000 ευρώ, βάζοντας στην άκρη 50.000
  • Το τέταρτο φάρμακο, η ομεπραζόλη σε ενέσιμη μορφή, θα το προμηθευόταν το ελληνικό κράτος με 600.000 ευρώ και τελικά συμφωνήθηκε στα 165.000, δηλαδή μόνο για τη συγκεκριμένη παρτίδα εξοικονομήθηκαν 435.000 ευρώ.
Ετσι, από το ποσό των 2.139.680 ευρώ που θα έδινε το υπουργείο για τη συγκεκριμένη προμήθεια πέτυχε έκπτωση 79,8% και έδωσε μόλις 431.222 ευρώ!

ΑΛΛΑ 42. Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δημοπρατηθούν ακόμη 42 δραστικές ουσίες (φάρμακα) με αρχικό προϋπολογισμό τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι από αυτόν τον προϋπολογισμό θα χρειαστεί το ελληνικό κράτος να δαπανήσει λιγότερα από 60 εκατ. ευρώ, εάν ακολουθηθεί η ιδία διαδικασία.

Το υπουργείο εκτιμά ότι με τους διεθνείς διαγωνισμούς, οι οποίοι συν τω χρόνω θα αντικαταστήσουν τους «εγχώριους» για την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων, θα εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, από τις αρχές του 2012 όσα φάρμακα δεν καλύπτονται από πατέντα θα τεθούν στη διεθνή ηλεκτρονική δημοπρασία.

«Το 16% των φαρμάκων που χορηγούνται σήμερα στα νοσοκομεία είναι γενόσημα, δηλαδή τα φάρμακα που έχουν αντίγραφα επειδή έχει λήξη η πατέντα τους. Στόχος μας είναι το 50%», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην απέναντι όχθη, όπως μας ενημερώνει το "ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝ" η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο εκφράζει τις ενστάσεις της και το οποίο παραθέτουμε.

29.7.2011. Με μια απόφαση η οποία εντάσσεται στη σφαίρα του μη νόμιμου, η ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Υγείας υπογράφει τη διάλυση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Ένας διάτρητος διαγωνισμός με αυθαίρετες προδιαγραφές, φαίνεται να κατακυρώνεται προς χάριν μιας πολιτικής η οποία ευνοεί απροκάλυπτα το dumping τιμών, εξοβελίζει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και αφήνει μετέωρους 8.500 εργαζόμενους, αδιαφορεί ότι θα εκτοξεύσει μεσομακροπρόθεσμα τη φαρμακευτική δαπάνη, αγνοεί την πανευρωπαϊκή εμπειρία για και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις βαφτίζει «ελληνική» μια εισαγωγική πολυεθνική εταιρία, στην οποία φαίνεται ότι κατακυρώνεται το 90% του «διαγωνισμού». Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται περί dumping τιμών με προκλητικές τιμές κάτω του κόστους, που θα διαμορφώσει καθεστώς μονοπωλίου με σοβαρές και τεράστιες παρενέργειες τις οποίες το Υπουργείο Υγείας, φαίνεται να αγνοεί παντελώς.

Η απόφαση αυτή «κλείνει το μάτι» στις πολυεθνικές εταιρίες, αφού είναι βέβαιο ότι μεσομακροπρόθεσμα, με την εξαφάνιση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, τα φαινόμενα της υποκατάστασης θα πολλαπλασιαστούν, επιβαρύνοντας φυσικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Όταν εξαιτίας της παραπληροφόρησης, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εμφανίζει ως επιτυχία αυτή την εξέλιξη, τότε φαίνεται ότι το στοίχημα της ανάπτυξης απασχολεί μόνο την Τρόϊκα και το ΔΝΤ, και όχι την πολιτεία!

Ρωτάμε τον Υπουργό :

Τι επενδύσεις στη χώρα έχει η συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία κατακυρώνεται ο διαγωνισμός; Πόσους εργαζόμενους απασχολεί; Πόσους φόρους και ΦΠΑ έχει καταβάλει; Τι παραγωγή, τεχνογνωσία, καινοτομία έχει προσφέρει στη χώρα μας;
Είναι σε γνώση του ότι μέρος του διαγωνισμού είχε φωτογραφικές διατάξεις και επιχειρείται ανάθεση σε έναν και μοναδικό προσφέροντα κατά παράβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου;
Ποιο είναι το πραγματικό όφελος για το Κράτος από τη πρακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας; Ποια θα είναι η σχέση κόστους/οφέλους όταν όλα τα φάρμακα θα είναι εισαγόμενα από τρίτες χώρες ενώ θα έχουν χαθεί 8.500 θέσεις εργασίας, σημαντικές επενδύσεις, ΦΠΑ και μια σειρά άλλων εσόδων για το Κράτος που συνδέονται με τη λειτουργία των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών;
Γιατί επιτρέπει αυτό το απροκάλυπτο dumping στις τιμές των φαρμάκων που διαμορφώνει μονοπωλιακές καταστάσεις που τελικά οδηγούν στην απόσυρση των φθηνών φαρμάκων από την αγορά και στην υποκατάστασή τους με νεώτερα ακριβότερα;
Γιατί έχουν προκλητικά αγνοηθεί παντελώς οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ΠΕΦ οι οποίες διασφαλίζουν και τη μείωση της δαπάνης στα επιθυμητά επίπεδα χωρίς την διάλυση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και εγγυώνται την επάρκεια και την ποιότητα των φαρμάκων που χορηγούνται στον Έλληνα ασθενή;

Αν αυτή η απόφαση είναι προϊόν άγνοιας ή λανθασμένων εκτιμήσεων – ακόμη και μετά την τεράστια προσπάθεια ενημέρωσης για τα φαρμακοοικονομικά δεδομένα και την πανευρωπαϊκή εμπειρία, - τότε έχει νόημα και υπάρχει χρόνος ακόμη να απευθύνουμε έκκληση στο Υπουργείο Υγείας ώστε να αντιληφθεί και να αξιολογήσει τις τραγικές συνέπειες από την επιλογή ενός λανθασμένου συστήματος προμηθειών που και νομικά βρίσκεται μετέωρο.

Π.Ε.Φ.
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) εκφράζει τις θέσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών της χώρας, που διατηρούν περισσότερες από 20 παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και ο κύριος όγκος παραγωγής τους αφορά σε ουσιωδώς όμοια φάρμακα (γενόσημα) με εμπορική ονομασία (branded generics) τα οποία προορίζονται για την ελληνική αγορά και εξαγωγές σε 80 χώρες στον κόσμο. Στον κλάδο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας απασχολούνται 8.500 εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι επιστήμονες, που ασχολούνται με την παραγωγή, τον έλεγχο, την έρευνα και την ανάπτυξη γενοσήμων ή /και νέων προϊόντων. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και εξωτερικού «τρέχουν» δεκάδες ερευνητικά προγράμματα.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μάρκος Ολλανδέζος, ΠΕΦ: 210 52 47 139, 693 60 64 551
Γιάννης Βλαχογιάννης, Run Communications: 210 68 33 545

Πηγές

http://www.yyka.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/639-1h-hlektronikh-dhmoprasia-ths-e-p-y

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4645891, Ρεπορτάζ: Γιάννης Δεβετζόγλου

http://nosfar.blogspot.com/2011/06/blog-post_03.html

http://efimereyon.blogspot.com/2011/07/blog-post_29.html#more

28/7/11

Απολογισμός του ΕΣΥ για το Α' εξάμηνο του 2011 και οι προτεραιότητες του Αυγούστου


Αυξημένη κίνηση (συνεχίζει να) καταγράφεται στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας και του ESYnet, τα οποία παρουσίασε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Πολύζος κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνάντησης με τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων, ο απολογισμός του α’ εξαμήνου του 2011 είναι ιδιαίτερα θετικός σε ό,τι αφορά την κίνηση των ασθενών (εξωτερικών και νοσηλευόμενων) στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Ειδικότερα, από την αρχή του έτους έως και τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκε κατά 9% ο αριθμός των νοσηλευθέντων στα δημόσια νοσοκομεία, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 17% καταγράφεται στην κίνηση των πολιτών που επισκέφθηκαν τα Κέντρα Υγείας για να λάβουν υπηρεσίες υγείας. Ανάλογη αύξηση διαπιστώνεται και σε ό,τι αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2011: κατά 20% αυξήθηκε ο όγκος των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων εντός ΕΣΥ. Τέλος, αύξηση κατά 7% σημειώθηκε και στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων που έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.

Οι καλές… επιδόσεις του ΕΣΥ συνοδεύτηκαν όμως και με ανάλογα στοιχεία αναφορικά με το «καυτό» θέμα των οικονομικών του συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, κατά το ίδιο εξάμηνο επιτεύχθηκε μείωση κατά 20% στις δαπάνες υγειονομικού υλικού, φαρμάκων και αντιδραστηρίων, ενώ το μέσο κόστος νοσηλείας στο ΕΣΥ «συμπιέστηκε» στα 1.000 ευρώ έναντι των 1.246 ευρώ που ήταν το περσινό έτος.

Η «μάχη» για τον δημοσιονομικό έλεγχο του ΕΣΥ θα συνεχιστεί τώρα με την πολιτική του φαρμάκου, ήταν το μήνυμα που έστειλε στους αξιωματούχους –και όχι μόνο- του συστήματος υγείας ο γενικός γραμματέας κ. Αντώνης Δημόπουλος.

«Τα γενόσημα φάρμακα καθώς και τα off patent, δηλαδή εκείνα των οποίων έχει λήξει η πατέντα, είναι ήδη σε μεγάλο ποσοστό μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, και αυτό είναι σημαντική εξοικονόμηση» τόνισε ο κ. Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι «εάν ολοκληρωθεί και η νέα διευρυμένη λίστα με τα λεγόμενα «ακριβά» φάρμακα που προορίζονται για τις σπάνιες παθήσεις, και τα οποία θα πωλούνται με νοσοκομειακή τιμή, τότε αντιμετωπίζεται ένα μείζον δημοσιονομικό ζήτημα του ΕΣΥ».

Στο μεταξύ, ξεκίνησε υπό την εποπτεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) η διενέργεια του πρώτου ηλεκτρονικού διαγωνισμού που αφορά φάρμακα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε για δραστική ουσία (και όχι για σκευάσματα όπως γινόταν μέχρι σήμερα) και είχε προσδιοριστεί στην τιμή των 2 εκατ ευρώ. Πρόκειται για το αντιβιοτικό με τη δραστική ουσία σιπροφλοξασίνη.

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα γίνουν διαγωνισμοί ύψους 200 εκατ ευρώ οι οποίοι θα αφορούν συνολικά 42 φαρμακευτικές (δραστικές) ουσίες.


Την κατάργηση του συνόλου των κλινικών και τη δημιουργία τομέων ανά νοσοκομείο, εξετάζει σοβαρά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο της αναδιάταξης του ΕΣΥ.

Η πρόταση ανήκει στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ Άρη Μουσιώνη και εκτιμάται οτι θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των πελατειακών σχέσεων, μεταξύ γιατρών και ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα υπάρχει για παράδειγμα ένας χειρουργικός τομέας, οι κλίνες του οποίου θα ανήκουν και θα διατίθενται κεντρικά από κάθε νοσοκομείο.

'Ετσι, οι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε δωμάτιο που θα επιλέγει το νοσοκομείο και όχι οι υπεύθυνοι των κλινικών, όπως γίνεται σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στους διοικητές των νοσοκομείων, τούς ζήτησε να γίνουν πιο παραγωγικοί. Αρκετούς, πιθανότατα, τους έβλεπε για τελευταία φορά, καθώς, μετά τις συγχωνεύσεις, οι θέσεις τους καταργούνται και θα μείνουν συνολικά 82 διοικητές νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ενδέχεται να αντικατασταθούν τουλάχιστον άλλοι 20 διοικητές που δεν πέρασαν τη «βάση», αλλά από ό,τι φαίνεται η απόφαση αυτή δεν αφορά διοικητές μεγάλων κεντρικών νοσοκομείων.

Ο Ανδ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στον αγώνα που γίνεται για περιστολή της σπατάλης ανέφερε ότι ξεκίνησε ο διεθνής διαγωνισμός για συγκεκριμένο νοσοκομειακό φάρμακο και ενώ η αρχική τιμή που δόθηκε ήταν πάνω απο 1,5 εκατ. ευρώ, έκλεισε στα 220.000 ευρώ (εξοικονόμηση 85%) με προσφορά από ελληνική εταιρεία.

Στην πρώτη «δημοπρασία» συμμετείχαν 14 εταιρείες, οι οποίες έδωσαν τιμές για τη δραστική ουσία σιπροφλοξασίνη, ένα αντιβιοτικό τελευταίας γενιάς.

'Οπως έγινε γνωστό, μέχρι το τέλος του έτους θα «δημοπρατηθούν» άλλες 42 δραστικές ουσίες, με αρχικό προϋπολογισμό τα 200 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι με τους διεθνείς αυτούς διαγωνισμούς -που έρχονται να αντικαταστήσουν τους «εσωτερικούς», οι οποίοι γίνονταν έως σήμερα, για την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων- θα εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, προτίθεται από τις αρχές του 2012 να κάνει διεθνείς διαγωνισμούς για όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα, για τα οποία δεν έχει λήξει η πατέντα.

Τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο και με χρονοδιάγραμμα ως το τέλος Αυγούστου, με βάση τις επιστολές του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, δημοσιοποίησε την Τετάρτη η κυβέρνηση.

Στα πλέον κρίσιμα ζητήματα της επόμενης περιόδου είναι το ενιαίο μισθολόγιο και οι συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, το νέο φορολογικό σύστημα, καθώς και τα νομοσχέδια που σχετίζονται με την περιστολή των δαπανών του Δημόσιου και τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός ανά υπουργείο είναι:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

1. Το ενιαίο μισθολόγιο (σε συνεργασία με Υπουργείο Οικονομικών) και βαθμολόγιο, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του τρόπου αξιολόγησης και προαγωγής προσωπικού

2. Σχέδιο για συγχωνεύσεις φορέων και

3. Αναμόρφωση της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης

...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

1. Νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατά της ανεργίας σε συνδυασμό με κατάρτιση/ εκπαίδευση όλων των μορφών.

2. Ολοκλήρωση των διαδικασιών για Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

3. Εφαρμογή σχεδίου για εισφοροδιαφυγή - αντιμετώπιση της περίπτωσης των μεγάλων οφειλετών

4. Αποτελεσματική διαχείριση των παρανόμως εγκατεστημένων στην Ελλάδα (screening), σε συνεργασία με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Υγείας.

...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

1. Προώθηση της μεταρρύθμισης για το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

2. Υλοποίηση της λίστας φαρμάκων και περαιτέρω μείωση των τιμών

3. Σχέδιο για την αύξηση χρήσης των γενόσημων φαρμάκων στα νοσοκομεία.

4. Οριστικό σχέδιο για τις συνενώσεις νοσοκομείων

5. Σχέδιο δράσης για μείωση της λίστας αναμονής στον ΟΚΑΝΑ



Πηγές

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=136796

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4645440

22/7/11

1ο Συνέδριο Φαρμακευτικών Επιστημών: Από την Έρευνα στην Κοινωνία, Αθήνα, 27-30 Απριλίου 2012


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επικοινωνώ μαζί σας υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου 'Πρώτο Συνέδριο Φαρμακευτικών Επιστημών: Από την Έρευνα στην Κοινωνία'.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου αποτελεί πρωτοβουλία των 3 Φαρμακευτικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας μας. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 27-30 Απριλίου 2012 και προς ενημέρωση σας, σας αποστέλλω τη σύνθεση της Οργανωτικής και της Επιστημονικής του Επιτροπής.

Αποσκοπούμε στην ευρύτερη δυνατή συμμετοχή όλων των συναδέλφων από τους διάφορους χώρους (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Δημόσιους Φορείς, Νοσοκομεία, Βιομηχανίες, Φαρμακεία). Προς διευκόλυνση των συναδέλφων φαρμακοποιών με φαρμακεία, προγραμματίζονται τόσο οι ομιλίες του Συνεδρίου όσο και το εκπαιδευτικό τμήμα του Συνεδρίου που θα αφορούν του συναδέλφους φαρμακοποιούς φαρμακείων να διενεργηθούν το Σαββατοκύριακο (28, 29 Απριλίου) και τη Δευτέρα (30 Απριλίου το απόγευμα). Προκειμένου να διαπιστώσουμε τόσο την επιθυμία όσο και την έκταση συμμετοχής των συναδέλφων φαρμακοποιών με φαρμακεία, θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα τη συμπλήρωση του κάτωθι web-ερωτηματολογίου, μέσω του παρακάτω link:

www.afea.gr/survey


Η άμεση ανταπόκριση σας θα συμβάλει ιδιαίτερα στον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων για την οργάνωση του Συνεδρίου.

Παρακαλώ πολύ προωθήστε το παραπάνω link σε φαρμακοποιούς συναδελφους σας.

Ευελπιστώ στην ενεργό συμμετοχή σας

Με εκτίμηση

Καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του '1ου Συνεδρίου Φαρμακευτικών Επιστημών: Από την Έρευνα στην Κοινωνία'


Πηγή

Κείμενο με email από:
Καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του '1ου Συνεδρίου Φαρμακευτικών Επιστημών: Από την Έρευνα στην Κοινωνία'

21/7/11

Διοικητικές συγχωνεύσεις, επιστημονικές συνεργασίες και μείωση των κλινών σε Νοσηλευτικές μονάδες του ΕΣΥ


Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αναδιάταξη του ΕΣΥ, τονίζοντας οτι γίνεται χωρίς λουκέτα σε νοσοκομεία, αλλά με πολλές διοικητικές συγχωνεύσεις, επιστημονικές συνεργασίες και μείωση των κλινών σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Μέρος του τελικού σχεδίου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο υπουργείο, το οποίο, όπως είπε, με την αναδιάταξη προσπαθεί να δώσει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν 25 δισ. ευρώ τον χρόνο και εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν έχουν καλή υγεία.

Με τη φράση «το αχανές δεν διοικείται» ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη μείωση των διοικητών από 131 σε 77 στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, την μετατροπή οκτώ υγειονομικών δομών, την επιστημονική συνεργασία έξι νοσοκομείων με άλλα και τη μείωση των οργανικών κλινών από 46.873 σε 35.815.

Όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις και για τις συνενώσεις των κλινικών και εξήγησε ότι προσδοκά να μειωθούν περισσότερο οι κλίνες στις νέες δομές, οι οποίες θα είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Επίσης, θα γίνουν γνωστές οι οκτώ δομές, που αλλάζουν χρήση.

Οι έξι επιστημονικές συνεργασίες αφορούν:

  • το Ωνάσειο με το Αττικό, 
  • το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Λέρου, 
  • το Τζάνειο με το Μεταξά, 
  • το Γρεβενων με αυτό της Καστοριάς, 
  • το Σισμανόγλειο της Κομοτηνής με το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης και 
  • το Παίδων Καραμανδάνειο με το πανεπιστημιακό της Πάτρας

Από την αναδιάταξη του ΕΣΥ στην 1η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια προκύπτουν 15 νοσοκομειακά συμπλέγματα. Ειδικότερα, θα τελούν υπό έναν διοικητή τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία (Αγλαϊα Κυριακού, Αγία Σοφία και Παίδων Πεντέλης), τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός- Οφθαλμιατρείο- Πολυκλινική- - 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμινγκ- 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ- Παιδοψυχιατρικό, τα νοσοκομεία Σωτηρία- Γεννηματάς, τα νοσοκομεία ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ- ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ, καθώς και τα τρία πανεπιστημιακά Αρεταίειο- Αιγινήτειο- Ευγενίδειο.

Ζεύγη νοσοκομειακά προβλέπεται επίσης να αποτελούν εφεξής σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών τους τα εξής νοσοκομεία της Αττικής: Ογκολογικό Αγιοι Ανάργυροι- Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Αγία Όλγα- Παμμακάριστος και 7ο ΙΚΑ, Αγιος Σάββας- Ογκολογικό ΙΚΑ. Τέλος, παραμένουν διοικητικά ως έχουν το ΚΑΤ, το ΕΛΠΙΣ, το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο, το Ανδρέας Συγγρός.

Στη 2η ΥΠΕ οι νοσηλευτικές μονάδες είναι 15. Παραμένουν ως έχουν μεγάλα νοσοκομεία όπως το Ασκληπιείο, το Θριάσιο, το Αττικόν, το Τζάνειο, το Ογκολογικό Μεταξά. Προβλέπονται όμως τρεις συνεργασίες νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο αναφέρονται οι συνεργασίες του «Ωνασείου» Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με το «Αττικόν», του Μεταξά με το Τζάνειο καθώς και του Θεραπευτηρίου Λέρου με το νοσοκομείο της Ρόδου. Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας, κ. Νίκος Πολύζος, οι συνεργασίες αυτές  θα έχουν αμιγώς επιστημονικό χαρακτήρα.

Στην 3η ΥΠΕ ο αριθμός των νοσηλευτικών μονάδων διαμορφώνεται σε δέκα με κοινές διοικήσεις στα νοσοκομεία Κοζάνης- Πτολεμαίδας, Βέροιας – Νάουσας, Έδεσσας- Γιανιτσών, Κατερίνης- Πέτρας Ολύμπου, Παπανικολάου Θεσσαλονίκης- Ψυχιατρικό και Γεννηματάς – Άγιος Δημήτριος.

Στην 4η ΥΠΕ τα νοσοκομεία γίνονται 12 και προβλέπεται συνδιοίκηση σε πέντε περιπτώσεις. Επίσης, συνεργασία ορίζεται για τα νοσοκομεία Κομοτηνής και το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης.

Στην 5η ΥΠΕ τα νοσοκομεία διοικητικά γίνονται επτά. Κοινή διοίκηση θα έχουν τα νοσοκομεία Χαλκίδας- Κύμης- Καρύστου, τα νοσοκομεία Λειβαδιάς- Θήβας, τα νοσοκομεία Λαμίας- Καρεπνησίου- Άμφισσας καθώς τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Στην 6η ΥΠΕ διαμορφώνονται σε 19 και προβλέπεται επιστημονική συνεργασία του Καραμανδάνειου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Τέλος, στην 7η ΥΠΕ Κρήτης βάσει του σχεδίου ορίζονται τέσσερα νοσοκομειακά συμπλέγματα με ισάριθμους διοικητές.


Ο Πίνακας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ.


Πηγές

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=10198071&maindocimg=10198084&service=95&showLink=true

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=135572

http://www.yyka.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/615-apofash-protash-kesype-21-07-2011-d-y-pe-ndash-y-y-k-a-diasyndeomenwn-nosokomeiwn-esy-me-bash-proteinomenes-organikes-klines


20/7/11

Συνταγογράφηση με δραστική ουσία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ"



Στις σημερινές συνθήκες η δυνατότητα συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία, όπως εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε., αναδεικνύεται σε καθοριστικό μέτρο που μπορεί να σηματοδοτήσει ένα συνολικό πλαίσιο ποιοτικών αλλαγών στον τομέα του φαρμάκου, που θα διευκολύνει την διενέργεια διαγωνισμών για την επιλογή των εμπορικών ονομασιών ανά δραστική ουσία στα Νοσοκομεία, την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την προώθηση των γενοσήμων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, με αποτέλεσμα να ανακουφιστούν οικονομικά τα Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, χωρίς να στερηθούν οι ασθενείς τις αναγκαίες φαρμακοθεραπείες.

Η απόφαση για συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία δεν έχει κανένα κόστος για να εφαρμοστεί και θίγει αποτελεσματικά την διαπλοκή. Είναι ένα σημαντικό μέσο για να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί και προσβάλει την αξιοπρέπεια των επιστημόνων γιατί θα πρέπει να συναλλάσσονται προσωπικά με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά συνέδρια και κλινικές μελέτες. Είναι δυνατόν την σημερινή εποχή να δεχόμαστε να αποφασίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ποιοί γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές ακόμη και άλλοι υπάλληλοι του ΕΣΥ, θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά συνέδρια και να μην αποφασίζουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων με αντικειμενικά κριτήρια; Η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία ανταποκρίνεται στο δίκιο αίτημα ότι στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών στο Ε.Σ.Υ, το δίκιο είναι να θιχτεί πρώτα η διαφθορά και η διαπλοκή. Η αντιμετώπιση της διαπλοκής και της συναλλαγής που αποδεδειγμένα οδηγεί στην σπατάλη και την υπερσυνταγογράφηση θα συμβάλει καθοριστικά στην μείωση και τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα Διαύγεια, το Απόσπασμα Πρακτικών της 9ης/11.5.2011 τακτικής Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, που στο 26ο Θέμα σχετικά με την «Επικύρωση του από 27.4.2011 Πρακτικού της Επιτροπής Φαρμάκων του Νοσοκομείου», αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την επικύρωση του από 27.4.2011 Πρακτικού της Επιτροπής Φαρμάκων του Νοσοκομείου, αναφορικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται στη συνταγογράφηση φαρμάκων από τους ιατρούς του Νοσοκομείου, με βάση τη δραστική τους ουσία.

Το από 27.4.2011 Πρακτικό της Επιτροπής Φαρμάκων του Νοσοκομείου, αναφέρει ότι:

«Η Επιτροπή Φαρμάκων ομόφωνα αποφάσισε για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Επισημαίνει ότι είναι και απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στις 9.12.2010 με την δεύτερη τροποποίηση της απόφασης 320/ΕΕ/2010, με την οποία ειδοποιείται η Ελλάδα να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και στο άρθρο 2, παρ. 5 αποφάσισε να προσθέσει το ακόλουθο στοιχείο: «Η περαιτέρω προώθηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων μέσω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-prescription) με κριτήριο τη δραστική ουσία.

Η Επιτροπή Φαρμάκων προτείνει η συνταγογράφηση με δραστική ουσία να συνδυαστεί με την οδηγία να χορηγείται το σκεύασμα εκείνο το οποίο έχει επιλεγεί από το Νοσοκομείο, είτε κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού, είτε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, μεταξύ των ουσιωδών όμοιων φαρμάκων που διαθέτει ως απόθεμα το Φαρμακείο του Νοσοκομείου και μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ή του συστήματος μηχανοργάνωσης να γίνεται αυτόματα η προσθήκη της ανάλογης εμπορικής ονομασίας σε κάθε δραστική ουσία που συνταγογραφούν οι γιατροί…..».

Τα υψηλού Επιστημονικού επιπέδου μέλη του Δ.Σ του ΑΧΕΠΑ και ο Διοικητής κ. Βέργουλας, τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος Καθηγητής Παθολογίας - Νεφρολογίας κ. Γρέκας, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας Kαθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Αθανασιάδου, τα μέλη της Επιτροπής Φαρμάκων ο Καθηγητής Ψυχιατρικής κ.Κανδύλης, η γιατρός Αιματολόγος κ. Μαρία Παπαϊωάννου και ο Λοιμωξιολόγος γιατρός υπεύθυνος για την μονάδα του AIDS κ. Κολάρας, αφού παρακολούθησαν τον τρόπο επιλογής των εμπορικών ονομασιών των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων ανά δραστική ουσία αποφάσισαν ομόφωνα την συνταγογράφηση των φαρμάκων από τους θεράποντες ιατρούς με βάση την δραστική ουσία. Αποφασίστηκε επίσης ότι στις συνταγές η μετατροπή των δραστικών ουσιών σε εμπορικές θα γίνεται αυτόματα από το μηχανογραφικό σύστημα βάσει των επιλογών των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων ανά δραστική ουσία που θα αποφασίσει το Δ.Σ με αντικειμενικές διαδικασίες.

Με δεδομένο ότι :
 
α) Η ανωτέρω ομόφωνη απόφαση είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας μέσω της οποίας οικοδομήθηκε η συνεργασία των στελεχών του ΑΧΕΠΑ.

β) ότι στο ΑΧΕΠΑ διαθέτουμε ένα μηχανογραφικό σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και

γ) Ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010 πετύχαμε μείωση δαπανών περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στα υλικά και τα φάρμακα που διαχειρίζεται το Φαρμακείο,

Προτείνω η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να υποστηρίξει οικονομικά την επίλυση του τεχνικού μηχανογραφικού προβλήματος της αυτόματης μετατροπής των συνταγογραφούμενων δραστικών ουσιών στα επιλεγμένα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα ανά δραστική ουσία, ώστε να υλοποιηθεί με πλήρη διαφάνεια μία πρωτοποριακή διαδικασία που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τα υπόλοιπα Νοσοκομεία, για να πετύχουμε όχι μόνο τον στόχο του μνημονίου αλλά και να υλοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο ένα πολύχρονο αίτημα των συνδικαλιστικών οργάνων των Νοσοκομειακών φαρμακοποιών και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Η συνταγογράφηση των φαρμάκων με τη δραστική ουσία, η διενέργεια διαγωνισμών για την προμήθεια των φαρμάκων, οι νοσοκομειακές συσκευασίες με χαμηλότερες τιμές όπως προβλέπει η Α.Δ.7/2009 στο άρθρο 342 και τη σωστή επισήμανση ανά μονάδα δόσης όπως προβλέπει η με αριθμό. ΔΥΓ3(α)/83657 της 24 Ιανουαρίου 2006, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η προώθηση των γενοσήμων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αποτελούν άμεσους, ρεαλιστικούς αλλά και αλληλένδετους στόχους που μπορούν να σηματοδοτήσουν μία ποιοτική αλλαγή στο νοσοκομειακό φάρμακο.


Με εκτίμηση,

Αλίκη Τσακάλου,
Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ


Η απόφαση του Δ.Σ του ΑΧΕΠΑ: static.diavgeia.gov.gr/doc/4ΑΘΝ469064-Υ


Πηγή

Κείμενο μέ email από: Αλίκη Τσακάλου, Διευθύντρια Φαρμακείου Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

15/7/11

Η χρήση του Κατ (Khat) στην Ευρώπη: η σημασία της σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής


Το Khat καλλιεργείται στα υψίπεδα του Κέρατος της Αφρικής, της Νότιας Αραβίας και κατά μήκος της ανατολικής αφρικανικής ακτής. Σε πολλές χώρες, το μάσημα Khat είναι μια μακραίωνη παράδοση. Πιο πρόσφατα, η μαζική μετανάστευση των ανθρώπων από το Κέρας της Αφρικής έχει συσχετιστεί με την εξάπλωση της χρήσης του Khat σε γειτονικές χώρες, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ακριβής αριθμός των τακτικών χρηστών Khat σε παγκόσμια κλίμακα δεν υπάρχει, ωστόσο οι εκτιμήσεις κυμαίνονται μέχρι και 20 εκατομμύρια.

Η εργασία που ακολουθεί παρουσιάζει τις προκλήσεις που συνδέονται με την εξάπλωση της κατανάλωσης του Khat.

Χρήση Κατ στην Ευρώπη

Πηγή

http://www.emcdda.europa.eu/publications/drugs-in-focus/khat

14/7/11

Δημιουργία θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ σε δημόσια Νοσοκομεία


Τη δημιουργία θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ σε Δημόσια Νοσοκομεία προανήγγειλε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο υπουργός ανακοίνωσε το κλείσιμο του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά 1η Οκτωβρίου, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η "διαίρεση" του προβλήματος, με την διανομή των 17 μονάδων που θα δημιουργηθούν σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες τα νοσοκομεία στα οποία θα δημιουργηθούν οι νέες μονάδες.

«Οι ασθενείς, θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε περισσότερα των υπαρχόντων σήμερα, κέντρων απεξάρτησης. Αυτό, θα σημάνει εξάντληση και της "λίστας της ντροπής"», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος δεσμεύτηκε να προχωρήσει η λύση της διαίρεσης της ευθύνη; χωρίς ολιγωρία και καθυστερήσεις.

Στη σύσκεψη ήταν παρών και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος επεσήμανε την εντυπωσιακή στάση της επαρχίας όσον αφορά την τοποθέτηση μονάδων υποκαταστάτων στα νοσοκομεία, σε αντίθεση με το λεκανοπέδιο Αττικής, από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων και πρώην υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης, εξέφρασε την έκπληξή του για τις αντιδράσεις των δημάρχων, αφού οι ίδιοι οι δήμοι εδώ και αρκετά χρόνια ζητούσαν διαίρεση την εγκατάσταση των μονάδων στα νοσοκομεία.

Σε 15 μέρες σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη θα ανακοινωθούν τα νοσοκομεία στα οποία θα δημιουργηθούν οι νέες μονάδες.

Η μικρή μονάδα, (100-120 εξαρτημένων) που θα αποκεντρώσει τις μονάδες της Θεσσαλονίκης του Πειραιά και της Αθήνας, θα βοηθήσει τους ανθρώπους να απεξαρτηθούν, είπε ο υπουργός. Θα βοηθήσει τα κέντρα των πόλεων, την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Πρέπει να πολεμήσουμε την αντίληψη «αυτό που δεν θέλω στην αυλή μου ας πάει στην αυλή άλλου», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ανακοινώνοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων θα δεχθεί τμήμα του ΟΚΑΝΑ στο Δημοτικό Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ.

Για την ανάγκη απομάκρυνσης του ΟΚΑΝΑ από το Κέντρο του Πειραιά μίλησε ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μιχαλολιάκος, τονίζοντας ότι είναι λάθος να μπαίνουν οι δήμοι σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Είναι θέμα της πολιτείας, είπε, να λύσει το θέμα.

Για διαίρεση του προβλήματος έκανε λόγο ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τη δημιουργία μονάδας στην περιοχή του, όπως επίσης και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είπε ότι το νοσοκομείο ΚΑΤ είναι ήδη επιβαρημένο.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Χρήστος Καρδαράς πρότεινε προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, να δημιουργηθούν μικρές μονάδες ταυτόχρονα σε διάφορα νοσοκομεία. Το πρόβλημα, είπε, δημιουργήθηκε όταν άρχισε η παραπληροφόρηση και οι φήμες. Για έλλειμμα ενημέρωσης μίλησαν αρκετοί δήμαρχοι, τονίζοντας μάλιστα ότι θα δέχονταν το μοίρασμα του προβλήματος σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Για συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτείας μίλησαν από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος, του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, και του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου.

Τα Πρακτικά της συνάντησης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ.

Πηγές

ΥΥΚΑ
Google Ειδήσεις
Nooz.gr
Kathimerini.gr
Ana-mpa.gr

9/7/11

NANOTEXNOLOGY 2011 - Διεθνές Συνέδριο για τη Νανοτεχνολογία και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά


Επί πολλές δεκαετίες ο κόσμος επένδυε στις εντυπωσιακές διαστάσεις του «μάκρο», πλην όμως, το πρώτο μισό του αιώνα που διανύουμε, ανήκει στο «νάνο»: η παγκόσμια αγορά των προϊόντων που βασίζονται στις νανοτεχνολογίες εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2014 (εφημερίδα «Guardian"), ενώ η ζήτηση για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στον κλάδο υπολογίζεται ότι θα φτάσει παγκοσμίως σε τουλάχιστον 2.000.000 εργαζόμενους, εντός τετραετίας, σύμφωνα με την Εθνική Πρωτοβουλία Νανοτεχνολογίας των ΗΠΑ (NNI).

Οι εφαρμογές των προϊόντων της νανοτεχνολογίας «πατάνε» σε όλους τους τομείς, από
  • τα δομικά υλικά νέας γενιάς μέχρι 
  • τα ηλεκτρονικά, 
  • τα τρόφιμα, 
  • την ενέργεια, 
  • τα έξυπνα υφάσματα, 
  • τα φωτοβολταϊκά που... εκτυπώνονται και, φυσικά, 
  • τα φάρμακα

«Παράθυρο» στις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου -διεθνώς- θα ανοίξει στη Θεσσαλονίκη από αύριο (σήμερα 9 Ιουλίου) μέχρι και τις 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο του πρώτου επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού και εκθεσιακού πολυγεγονότος νανοτεχνολογίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, Nanotexnology 2011 (σχόλιο Nosfar: προσέχτε τον τίτλο, δεν είναι Nanotechnology αλλά Nanotexnology! Αυτό συμβαίνει όχι από λάθος αλλά επειδή το γράμμα x διαβάζεται σαν "χι" και όχι σαν "ιξ", όπως σε πολλά επιστημονικά έγγραφα και ονομασίες εφαρμογών, πχ το LaTeX διαβάζεται "Λατεχ" και όχι "Λατεξ").

Τις εκδηλώσεις, που θα φιλοξενηθούν στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», και περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - μία έκθεση και δύο μεγάλα συνέδρια διεθνούς εμβέλειας, με 600 εισηγήσεις και τη συμμετοχή 2.000 ειδικών από 50 χώρες της υφηλίου, διοργανώνουν η Helexpo και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (LTFN-LaboratoryforThinFilmsNanosystemsandNanometrology).

Αναλυτικότερα, η NANOTEXNOLOGY 2011 περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους εκδηλώσεις:

-Την 1η Έκθεση για τις Νανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά (11-15 Ιουλίου), που θα αποτελέσει σημείο συνάντησης για τις εταιρείες νανοτεχνολογίας, κυρίως από την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν ολόκληρο το φάσμα των τεχνολογιών αιχμής, που βασίζονται στις νανοτεχνολογίες, καθώς και νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

-Το 8ο Διεθνές Συνέδριο για τις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες (NN11, 12-15 Ιουλίου) αποτελεί την ετήσια συνάντηση των επιστημόνων, ερευνητών, μηχανικών και εταιρειών, που ειδικεύονται και ενδιαφέρονται για τα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, στην περιοχή των νανοεπιστημών-νανοτεχνολογιών, στους εξής τομείς: ηλεκτρονικά, ενέργεια, περιβάλλον, υγεία, μεταφορές, ασφάλεια, εκπαίδευση κλπ.

- Το 4ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ISFOE 11, 10-13 Ιουλίου) είναι ένα από τα σημαντικότερα του κλάδου διεθνώς. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις εκπρόσωποι της Κομισιόν, αλλά και ομιλητές από όλον τον κόσμο, από την Κίνα μέχρι τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία και από τον Καναδά μέχρι την Ισπανία.

-Το 5ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για τις Νανοεπιστήμες, Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική (10-16 Ιουλίου ISSON 11), με στόχο την εκπαίδευση νέων ερευνητών, αποφοίτων ΑΕΙ και στελεχών ερευνητικών και παραγωγικών φορέων.

Επίσης στο ΝΝ11 θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένα στρογγυλά τραπέζια για τα Νανοηλεκτρονικά και την Καθαρή Ενέργεια, τη νανοιατρική και τις νέες δυνατότητες στα διαγνωστικά μέσα, τη χειρουργική και τη Νανομηχανική.

Από τις 9 έως τις 16 Ιουλίου διεξάγεται για 5η συνεχή χρονιά το Διεθνές Θερινό Σχολείο (ISSON11) για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές, όπου διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική καθώς και τα καινοτόμα υλικά (π.χ γραφένιο).


Πηγές

http://www.nanotexnology.com/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=54

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_08/07/2011_397635

http://taxalia.blogspot.com/2011/07/nanotexnology-2011.html

http://www.nanotexnology.com/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=53

4/7/11

Διαχείριση φαρμάκων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ


Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Εγκύκλιος για τη Διαχείριση των Φαρμάκων στα Νοσοκομεία, με ΑΔΑ 4ΑΣΠΘ-Ψ35, από τον Γενικό Γραμματέα ΥΥΚΑ κ. Ν. Πολύζο.

Στην Εγκύκλιο αναφέρονται και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι Επιτροπές Φαρμάκων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ προκειμένου να επικαιροποιήσουν το Νοσοκομειακό Συνταγολόγιό τους.

4ΑΣΠΘ-Ψ35-signed ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ

Μπορείτε να μεταφορτώσετε την Εγκύκλιο στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

Πηγές

Δι@ύγεια

Ενημέρωση μέσω email από:

Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
Λάκκας Νίκος, Διευθυντής Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, Γ. Ν. Α. «Ασκληπιείο Βούλας»

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας


Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 17 Δεκεμβρίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μετά τη θετική ανταπόκριση και τη μεγάλη προσέλευση των επιστημόνων υγείας στα Συνέδρια που προηγήθηκαν, ο Τομέας Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας με την πραγματοποίηση του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου επιχειρεί τη διερεύνηση και την αξιολόγηση των δεδομένων, που προκύπτουν στον υγειονομικό τομέα, μετά την εφαρμογή του Μνημονίου.

Ειδικότερα το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο εστιάζει το ενδιαφέρον του στην αναδιαμόρφωση των πολιτικών ελέγχου και αξιολόγησης στον υγειονομικό τομέα, με την αναδιάταξη των υπηρεσιών υγείας, της φαρμακευτικής αγοράς, τον επαναπροσδιορισμό της ασφάλισης υγείας, τα όρια της κρατικής παρέμβασης στον υγειονομικό τομέα, υπό το πρίσμα των ευρύτερων ανακατατάξεων και της οικονομικής συγκυρίας.

Η επιστημονική θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνει Συμπόσια, Εργαστήρια, Ελεύθερες Ανακοινώσεις και Στρογγυλές Τράπεζες, όπου θα συζητηθούν εξειδικευμένα θέματα υψηλού ενδιαφέροντος, με εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, σε συνεργασία με οργανισμούς, υπηρεσίες και πανεπιστήμια αναγνωρισμένου κύρους. Η διεξαγωγή Ειδικών Φροντιστηρίων που απευθύνονται σε νέους επαγγελματίες υγείας, εκτιμούμε ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην επιστημονική κατάρτιση και ενημέρωσή τους. Επιπλέον, η διαδραστική συμμετοχική συνεδρία παρέχει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου ακόμα και εκτός του συνεδριακού χώρου.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής και να συμμετάσχετε ενεργά στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά τις Πολιτικές Υγείας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος

Κοσμήτωρ ΕΣΔΥ
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου


Επιστημονικό Πρόγραμμα 

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση των επιδράσεων στο χώρο της Υγείας και των Υπηρεσιών Υγείας μετά την ένταξη της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης, καθώς και των νέων δεδομένων υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης με βάση την αναζήτηση της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της ισότητας και με στόχο την αξιοποίηση τους στη διαμόρφωση της εθνικής υγειονομικής πολιτικής στην κλινική πρακτική, στις υγιειονομικές παρεμβάσεις και στην ανασυγκρότηση των υπηρεσιών υγείας.

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του συνεδρίου βρίσκεται υπό διαμόρφωση και θα βασίζεται στα εξής βασικά θεματικά πεδία:
  • Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης στο Σύστημα Υγείας
  • Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υγείας και Χάρτης Υγείας
  • Ολοκληρωμένα Δίκτυα Φροντίδας Υγείας και ΕΟΠΥΥ
  • Μέθοδοι Ελέγχου του Κόστους στις Υπηρεσίες Υγείας
  • Ασφάλιση Υγείας και Υγειονομικές Αγορές μετά τον ΕΟΠΥΥ
  • Αποδοτικότητα των Μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας
  • Εισαγωγή Τιμολόγησης των Ιατρικών Πράξεων και Εργαστηριακών Εξετάσεων
  • Εναλλακτικές Δομές Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Νοσοκομεία Ημέρας, Νοσηλεία στο Σπίτι)
  • Αγορά του Φαρμάκου: Νέα Δεδομένα υπό το φως της Κρίσης
  • Ιατρική Δημογραφία και Εκπαίδευση
Προσυνεδριακό Πρόγραμμα

Ειδικά Φροντιστήρια, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011
  • Προηγμένες Σπουδές στην Οικονομική αξιολόγηση της Βιοιατρικής & Φαρμακευτικής
  • Τεχνολογίας Υγείας
  • Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και Διαχείριση Φαρμακευτικής Φροντίδας
  • Το Audit στις Υπηρεσίες Υγείας
  • Σύνταξη Ερευνητικών Προτάσεων και Πρωτοκόλλων για τις Επιστήμες Υγείας

Περιορισμένος αριθμός θέσεων! Δηλώστε συμμετοχή εδώ!

Σημαντικές ημερομηνίες

Εγγραφές

Λήξη Α' περιόδου προεγγραφών: 24 Οκτωβρίου 2011

Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε

Υποβολή Περιλήψεων

Λήξη υποβολής περιλήψεων: 14 Οκτωβρίου 2011

Πατήστε εδώ για να υποβάλλετε την περίληψή σας

Πηγή

http://www.healthcongress.gr/

1/7/11

Τελική πρόταση Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Αναδιάταξη των Μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας


Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (www.yyka.gov.gr) βρίσκεται από σήμερα η τελική πρόταση του υπουργείου για την Αναδιάταξη των Μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.).
Στείλτε το δικό σας σχόλιο!

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Υγείας μειώνεται ο αριθμός των Διοικητικών Συμβουλίων από 133 σε 83 και των Διοικητών σε 78 (δύο έχουν Πρόεδρο - Αντιπρόεδρο, και δύο έχουν Πρόεδρο - Γενικό Διευθυντή, πλέον του Αιγινητείου).

Αν και δημιουργούνται 23 νέες θέσεις Αναπληρωτών Διοικητών για τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία, το σύνολο των Διοικητών και των Αναπληρωτών Διοικητών ανέρχεται σε 145 αντί 175 (συν δύο Γενικοί Διευθυντές) που είναι σήμερα.
  • στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα συνδιοικούνται – όπως το μοντέλο του Μαιευτηρίου «Ελενα» με το «Αλεξάνδρα» -
  • τα Νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμινγκ» και 
  • το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί και να αλλάξει μορφή)
  • το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» θα συνδιοικείται με το «Πατησίων», 
  • το «Σωτηρία» με το «Γεννηματάς», 
  • το «Αρεταίειο» με το «Αιγηνίτειο» (θα έχουν κοινό έφορο) και 
  • το Κρατικό της Νίκαιας με το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» (το δεύτερο θα αλλάξει χρήση). Ακόμη, θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ 
  • του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
Προτείνεται το κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων
  • Αττικής («Δαφνί»), 
  • Πέτρας Ολύμπου, 
  • Θεσσαλονίκης, 
  • Κερκύρας, 
  • Τρίπολης και 
  • Χανίων 
και η αλλαγή χρήσης των Νοσοκομείων
  • «Πατησίων», 
  • Σπηλιοπούλειο, 
  • «Αγία Βαρβάρα», 
  • Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, 
  • Αφροδισίων και Ειδικών Νόσων, και των 
  • Κέντρων Υγείας Κρεστένων και 
  • Νεαπόλεως
Επίσης, θα εξεταστεί στο μέλλον η ένταξη στο ΕΣΥ τεσσάρων μονάδων που δεν ανήκουν τώρα στο ΕΣΥ (Ερρίκος Ντυνάν, Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Ευγενίδειο).

* Το «Πατησίων» μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 - 10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα (5 - 10 κλινών), που προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

* Το Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη» μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 - 10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα ή προβλήματα από εγκεφαλικά επεισόδια (5 - 10 κλινών), που προτείνεται να υπαχθεί στο Νοσοκομείο Αθηνών «Η Ελπίς» (ή εναλλακτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»).

* Το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής καταργείται και στη θέση του λειτουργεί άμεσα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου (Ραφήνας), με στόχο να γίνει Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής (200 κλινών) μέσω ΕΣΠΑ.

* Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 - 10 κλινών), χειρουργεία μίας ημέρας νοσηλείας (5 - 10 κλινών), ηπατολογικό και δερματολογικό ιατρείο, οδοντιατρικό τμήμα για την εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων ασθενών, διαγνωστικό κέντρο (βιοπαθολογικό - ακτινοδιαγνωστικό), Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα. Προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Ο Άγιος Παντελεήμων» (εναλλακτικά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»).

* Το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων εξελίσσεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, που προτείνεται να υπαχθεί στο Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

* Το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Αίματος για τη Θεσσαλονίκη, και προτείνεται να υπαχθεί στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

* Το Κέντρο Υγείας Κρεστένων εξελίσσεται σε πλήρες Κ.Υ. Αγροτικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας - αποκατάστασης (5 - 10 κλινικών).

* Το Κέντρο Υγείας Νεάπολης θα γίνει Κ. Υ. Αστικού Τύπου με μονάδα βραχείας νοσηλείας και αποκατάστασης.

Επίσης, εξετάζεται η ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας Κύμης και Καρύστου ως μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, βραχείας νοσηλείας, μίας ημέρας χειρουργείων, τεχνητού νεφρού και αποκατάστασης, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού Νοσοκομείου στο Λασίθι.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι κλίνες που λειτουργούν στο ΕΣΥ είναι περίπου 35.000 (46.000 είναι οι οργανικές), το σύνολο των νοσηλευθέντων το 2010 υπερέβη τα δύο εκατομμύρια, η μέση διάρκεια νοσηλείας (ΜΔΝ) προσεγγίζει τις τέσσερις ημέρες και η κάλυψη πλησιάζει το 70%.

Οι κλινικές και λοιπές μονάδες είναι περίπου 2.000 στα 131 Νοσοκομεία, συνεπώς οι κλίνες ανά κλινική είναι 17 - 18, πολύ λιγότερες από τη σύσταση σχετικού νόμου για 25 κλίνες. Το πιο σημαντικό είναι ότι παρουσιάζουν ουσιώδεις αποκλίσεις (1η και 4η Δ.Υ.Π. Ε άνω των 20 κλινών, οι υπόλοιπες κάτω των 20). Στόχος είναι οι κλινικές να πλησιάζουν, κατά μέσο όρο, τις 25 κλίνες, συνεπώς να μειωθούν κατά 10% - 15% (περίπου 1.700 λιγότερες) χωρίς να δημιουργούνται υπερμεγέθεις κλινικές.

Αποκλίσεις παρουσιάζονται και στο παραγόμενο ανά κλινική έργο. Προτείνεται να γίνεται αξιολόγηση από τους αρμοδίους των Υγειονομικών Περιφερειών και στο προσωπικό, με έμφαση στους γιατρούς και στόχο η αναλογία έως 0,7 γιατροί ανά κλίνη να επιτευχθεί σε όλες τις μονάδες, όπως αντιστοίχως το νοσηλευτικό (1,1 ανά κλίνη) και το λοιπό προσωπικό (0,8 ανά κλίνη).

Αναλυτικά ανά ΥΠΕ

1η Δ.Υ.Πε. (Αθήνα) 
1. Γ.Ν. Πατησίων: μετατρέπεται σε πλήρες Κ.Υ. Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 – 10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα (5 – 10 κλινών), που προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι».
2. Γ.Ν. Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη»: μετατρέπεται σε πλήρες Κ.Υ. Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 – 10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα ή προβλήματα από εγκεφαλικά επεισόδια (5 – 10 κλινών), που προτείνεται να υπαχθεί στο Νοσοκομείο Αθηνών «Η Ελπίς» (ή εναλλακτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»).
3. Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής: καταργείται και στη θέση του λειτουργεί άμεσα Κ.Υ. Αστικού Τύπου (Ραφήνας), με μελλοντικό στόχο να γίνει Γ.Ν. Ανατολικής Αττικής (200 κλίνες) μέσω ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής). ·

2η Δ.Υ.Πε. (Πειραιάς) 
Γ.Ν. Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα»: μετατρέπεται σε πλήρες Κ.Υ. Αστικού Τύπου με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 – 10 κλινών), χειρουργεία μίας ημέρας νοσηλείας (5 – 10 κλινών), ηπατολογικό και δερματολογικό ιατρείο, οδοντιατρικό τμήμα για την εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων ασθενών, διαγνωστικό κέντρο (βιοπαθολογικό – ακτινοδιαγνωστικό), ΜΤΝ και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα, που προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Ο Άγιος Παντελεήμων» (εναλλακτικά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»).

3η – 4η Δ.Υ.Πε. (Θεσσαλονίκη) 
1. Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων: μετατροπή του σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, που προτείνεται να υπαχθεί στο Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».
2. Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) Θεσσαλονίκης: μετατροπή του σε πλήρες Κέντρο Αίματος για τη Θεσσαλονίκη, που προτείνεται να υπαχθεί στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

5η Δ.Υ.Πε. 
Καμία μετατροπή, αλλά ανάπτυξη των Γ.Ν. – Κ.Υ. Κύμης και Καρύστου, ως μονάδες Π.Φ.Υ., βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, ΜΤΝ και αποκατάστασης.

6η Δ.Υ.Πε. 
1. Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων: μετατροπή του σε πλήρες Κ. Υ. Αγροτικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας – αποκατάστασης (5 – 10 κλινικών).
2. Ανάπτυξη όλων των Γ.Ν. – Κ.Υ. (Ληξούρι, Καλάβρυτα, Μολάοι, Κυπαρισσία), ως αντίστοιχη πρόταση στην 5η Δ.Υ.Πε. (ανωτέρω).

7η Δ.Υ.Πε. 
1. Γ.Ν. – Κ.Υ. Νεάπολης: μετατροπή του σε Κ. Υ. Αστικού Τύπου με μονάδα βραχείας νοσηλείας και αποκατάστασης.
2. Μελλοντική εξέταση χρηματοδότησης και δημιουργίας ενός κεντρικού Νοσοκομείου στο Λασίθι.

Στείλτε το δικό σας σχόλιο!

Πηγές

ΥΥΚΑ

http://news.disabled.gr/?p=40659


http://www.healthview.gr/node/34768

Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, 30-6-2011


Νέες τιμές στα φάρμακα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο προέβη σε ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελληνική αγορά και εξέδωσε, το 2ο Δελτίο Τιμών φαρμάκων, σύμφωνα με τo οποίo ανακοστολογούνται 1200 πρωτότυπα φάρμακα, 3.500 φάρμακα στα οποία έχουν λήξει οι πατέντες "off patent" και 7.000 αντίγραφα.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο υγείας αναφέρει ότι ο προσδιορισμός των τιμών έγινε σύμφωνα με πρόσφατο νόμο του 2011, ο οποίος προβλέπει οτι τα πρωτότυπα φάρμακα έχουν τιμές στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ευρώπης.

Οσον αφορά στα φάρμακα που έληξαν οι πατέντες (off patent) στο 70% της τιμής του πρωτότυπου και τα αντίγραφα - γενόσημα στο 63% της τιμής του πρωτότυπου.

Για τα αποθέματα των φαρμάκων με παλιές τιμές, που υπάρχουν στις φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς και φαρμακεία, παρέχεται η δυνατότητα να πωλούνται με τις παλιές τιμές από τις φαρμακαποθήκες, τους συνεταιρισμούς και τα φαρμακεία μέχρι και την Παρασκευή 29/7/2011.

Το Δελτίο Τιμών αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και ισχύει από την 1η Ιουλίου 2011.


Τα αρχεία μπορείτε να τα μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από τις διευθύνσεις:


Πηγή

http://www.yyka.gov.gr/articles/times-farmakwn/deltia-timwn/565-deltia-timwn-farmakwn-30-6-2011