Επί πολλές δεκαετίες ο κόσμος επένδυε στις εντυπωσιακές διαστάσεις του «μάκρο», πλην όμως, το πρώτο μισό του αιώνα που διανύουμε, ανήκει στο «νάνο»: η παγκόσμια αγορά των προϊόντων που βασίζονται στις νανοτεχνολογίες εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2014 (εφημερίδα «Guardian"), ενώ η ζήτηση για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στον κλάδο υπολογίζεται ότι θα φτάσει παγκοσμίως σε τουλάχιστον 2.000.000 εργαζόμενους, εντός τετραετίας, σύμφωνα με την Εθνική Πρωτοβουλία Νανοτεχνολογίας των ΗΠΑ (NNI).
Οι εφαρμογές των προϊόντων της νανοτεχνολογίας «πατάνε» σε όλους τους τομείς, από
- τα δομικά υλικά νέας γενιάς μέχρι
- τα ηλεκτρονικά,
- τα τρόφιμα,
- την ενέργεια,
- τα έξυπνα υφάσματα,
- τα φωτοβολταϊκά που... εκτυπώνονται και, φυσικά,
- τα φάρμακα
«Παράθυρο» στις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου -διεθνώς- θα ανοίξει στη Θεσσαλονίκη από αύριο (σήμερα 9 Ιουλίου) μέχρι και τις 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο του πρώτου επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού και εκθεσιακού πολυγεγονότος νανοτεχνολογίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, Nanotexnology 2011 (σχόλιο Nosfar: προσέχτε τον τίτλο, δεν είναι Nanotechnology αλλά Nanotexnology! Αυτό συμβαίνει όχι από λάθος αλλά επειδή το γράμμα x διαβάζεται σαν "χι" και όχι σαν "ιξ", όπως σε πολλά επιστημονικά έγγραφα και ονομασίες εφαρμογών, πχ το LaTeX διαβάζεται "Λατεχ" και όχι "Λατεξ").
Τις εκδηλώσεις, που θα φιλοξενηθούν στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», και περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - μία έκθεση και δύο μεγάλα συνέδρια διεθνούς εμβέλειας, με 600 εισηγήσεις και τη συμμετοχή 2.000 ειδικών από 50 χώρες της υφηλίου, διοργανώνουν η Helexpo και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (LTFN-LaboratoryforThinFilmsNanosystemsandNanometrology).
Αναλυτικότερα, η NANOTEXNOLOGY 2011 περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους εκδηλώσεις:
-Την 1η Έκθεση για τις Νανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά (11-15 Ιουλίου), που θα αποτελέσει σημείο συνάντησης για τις εταιρείες νανοτεχνολογίας, κυρίως από την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν ολόκληρο το φάσμα των τεχνολογιών αιχμής, που βασίζονται στις νανοτεχνολογίες, καθώς και νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
-Το 8ο Διεθνές Συνέδριο για τις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες (NN11, 12-15 Ιουλίου) αποτελεί την ετήσια συνάντηση των επιστημόνων, ερευνητών, μηχανικών και εταιρειών, που ειδικεύονται και ενδιαφέρονται για τα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, στην περιοχή των νανοεπιστημών-νανοτεχνολογιών, στους εξής τομείς: ηλεκτρονικά, ενέργεια, περιβάλλον, υγεία, μεταφορές, ασφάλεια, εκπαίδευση κλπ.
- Το 4ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ISFOE 11, 10-13 Ιουλίου) είναι ένα από τα σημαντικότερα του κλάδου διεθνώς. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις εκπρόσωποι της Κομισιόν, αλλά και ομιλητές από όλον τον κόσμο, από την Κίνα μέχρι τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία και από τον Καναδά μέχρι την Ισπανία.
-Το 5ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για τις Νανοεπιστήμες, Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική (10-16 Ιουλίου ISSON 11), με στόχο την εκπαίδευση νέων ερευνητών, αποφοίτων ΑΕΙ και στελεχών ερευνητικών και παραγωγικών φορέων.
Επίσης στο ΝΝ11 θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένα στρογγυλά τραπέζια για τα Νανοηλεκτρονικά και την Καθαρή Ενέργεια, τη νανοιατρική και τις νέες δυνατότητες στα διαγνωστικά μέσα, τη χειρουργική και τη Νανομηχανική.
Από τις 9 έως τις 16 Ιουλίου διεξάγεται για 5η συνεχή χρονιά το Διεθνές Θερινό Σχολείο (ISSON11) για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές, όπου διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική καθώς και τα καινοτόμα υλικά (π.χ γραφένιο).
Πηγές
http://www.nanotexnology.com/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=54
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_08/07/2011_397635
http://taxalia.blogspot.com/2011/07/nanotexnology-2011.html
http://www.nanotexnology.com/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=53