28/7/11

Απολογισμός του ΕΣΥ για το Α' εξάμηνο του 2011 και οι προτεραιότητες του Αυγούστου


Αυξημένη κίνηση (συνεχίζει να) καταγράφεται στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας και του ESYnet, τα οποία παρουσίασε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Πολύζος κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνάντησης με τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων, ο απολογισμός του α’ εξαμήνου του 2011 είναι ιδιαίτερα θετικός σε ό,τι αφορά την κίνηση των ασθενών (εξωτερικών και νοσηλευόμενων) στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Ειδικότερα, από την αρχή του έτους έως και τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκε κατά 9% ο αριθμός των νοσηλευθέντων στα δημόσια νοσοκομεία, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 17% καταγράφεται στην κίνηση των πολιτών που επισκέφθηκαν τα Κέντρα Υγείας για να λάβουν υπηρεσίες υγείας. Ανάλογη αύξηση διαπιστώνεται και σε ό,τι αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2011: κατά 20% αυξήθηκε ο όγκος των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων εντός ΕΣΥ. Τέλος, αύξηση κατά 7% σημειώθηκε και στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων που έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.

Οι καλές… επιδόσεις του ΕΣΥ συνοδεύτηκαν όμως και με ανάλογα στοιχεία αναφορικά με το «καυτό» θέμα των οικονομικών του συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, κατά το ίδιο εξάμηνο επιτεύχθηκε μείωση κατά 20% στις δαπάνες υγειονομικού υλικού, φαρμάκων και αντιδραστηρίων, ενώ το μέσο κόστος νοσηλείας στο ΕΣΥ «συμπιέστηκε» στα 1.000 ευρώ έναντι των 1.246 ευρώ που ήταν το περσινό έτος.

Η «μάχη» για τον δημοσιονομικό έλεγχο του ΕΣΥ θα συνεχιστεί τώρα με την πολιτική του φαρμάκου, ήταν το μήνυμα που έστειλε στους αξιωματούχους –και όχι μόνο- του συστήματος υγείας ο γενικός γραμματέας κ. Αντώνης Δημόπουλος.

«Τα γενόσημα φάρμακα καθώς και τα off patent, δηλαδή εκείνα των οποίων έχει λήξει η πατέντα, είναι ήδη σε μεγάλο ποσοστό μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, και αυτό είναι σημαντική εξοικονόμηση» τόνισε ο κ. Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι «εάν ολοκληρωθεί και η νέα διευρυμένη λίστα με τα λεγόμενα «ακριβά» φάρμακα που προορίζονται για τις σπάνιες παθήσεις, και τα οποία θα πωλούνται με νοσοκομειακή τιμή, τότε αντιμετωπίζεται ένα μείζον δημοσιονομικό ζήτημα του ΕΣΥ».

Στο μεταξύ, ξεκίνησε υπό την εποπτεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) η διενέργεια του πρώτου ηλεκτρονικού διαγωνισμού που αφορά φάρμακα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε για δραστική ουσία (και όχι για σκευάσματα όπως γινόταν μέχρι σήμερα) και είχε προσδιοριστεί στην τιμή των 2 εκατ ευρώ. Πρόκειται για το αντιβιοτικό με τη δραστική ουσία σιπροφλοξασίνη.

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα γίνουν διαγωνισμοί ύψους 200 εκατ ευρώ οι οποίοι θα αφορούν συνολικά 42 φαρμακευτικές (δραστικές) ουσίες.


Την κατάργηση του συνόλου των κλινικών και τη δημιουργία τομέων ανά νοσοκομείο, εξετάζει σοβαρά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο της αναδιάταξης του ΕΣΥ.

Η πρόταση ανήκει στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ Άρη Μουσιώνη και εκτιμάται οτι θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των πελατειακών σχέσεων, μεταξύ γιατρών και ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα υπάρχει για παράδειγμα ένας χειρουργικός τομέας, οι κλίνες του οποίου θα ανήκουν και θα διατίθενται κεντρικά από κάθε νοσοκομείο.

'Ετσι, οι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε δωμάτιο που θα επιλέγει το νοσοκομείο και όχι οι υπεύθυνοι των κλινικών, όπως γίνεται σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στους διοικητές των νοσοκομείων, τούς ζήτησε να γίνουν πιο παραγωγικοί. Αρκετούς, πιθανότατα, τους έβλεπε για τελευταία φορά, καθώς, μετά τις συγχωνεύσεις, οι θέσεις τους καταργούνται και θα μείνουν συνολικά 82 διοικητές νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ενδέχεται να αντικατασταθούν τουλάχιστον άλλοι 20 διοικητές που δεν πέρασαν τη «βάση», αλλά από ό,τι φαίνεται η απόφαση αυτή δεν αφορά διοικητές μεγάλων κεντρικών νοσοκομείων.

Ο Ανδ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στον αγώνα που γίνεται για περιστολή της σπατάλης ανέφερε ότι ξεκίνησε ο διεθνής διαγωνισμός για συγκεκριμένο νοσοκομειακό φάρμακο και ενώ η αρχική τιμή που δόθηκε ήταν πάνω απο 1,5 εκατ. ευρώ, έκλεισε στα 220.000 ευρώ (εξοικονόμηση 85%) με προσφορά από ελληνική εταιρεία.

Στην πρώτη «δημοπρασία» συμμετείχαν 14 εταιρείες, οι οποίες έδωσαν τιμές για τη δραστική ουσία σιπροφλοξασίνη, ένα αντιβιοτικό τελευταίας γενιάς.

'Οπως έγινε γνωστό, μέχρι το τέλος του έτους θα «δημοπρατηθούν» άλλες 42 δραστικές ουσίες, με αρχικό προϋπολογισμό τα 200 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι με τους διεθνείς αυτούς διαγωνισμούς -που έρχονται να αντικαταστήσουν τους «εσωτερικούς», οι οποίοι γίνονταν έως σήμερα, για την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων- θα εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, προτίθεται από τις αρχές του 2012 να κάνει διεθνείς διαγωνισμούς για όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα, για τα οποία δεν έχει λήξει η πατέντα.

Τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο και με χρονοδιάγραμμα ως το τέλος Αυγούστου, με βάση τις επιστολές του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, δημοσιοποίησε την Τετάρτη η κυβέρνηση.

Στα πλέον κρίσιμα ζητήματα της επόμενης περιόδου είναι το ενιαίο μισθολόγιο και οι συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, το νέο φορολογικό σύστημα, καθώς και τα νομοσχέδια που σχετίζονται με την περιστολή των δαπανών του Δημόσιου και τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός ανά υπουργείο είναι:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

1. Το ενιαίο μισθολόγιο (σε συνεργασία με Υπουργείο Οικονομικών) και βαθμολόγιο, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του τρόπου αξιολόγησης και προαγωγής προσωπικού

2. Σχέδιο για συγχωνεύσεις φορέων και

3. Αναμόρφωση της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης

...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

1. Νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατά της ανεργίας σε συνδυασμό με κατάρτιση/ εκπαίδευση όλων των μορφών.

2. Ολοκλήρωση των διαδικασιών για Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

3. Εφαρμογή σχεδίου για εισφοροδιαφυγή - αντιμετώπιση της περίπτωσης των μεγάλων οφειλετών

4. Αποτελεσματική διαχείριση των παρανόμως εγκατεστημένων στην Ελλάδα (screening), σε συνεργασία με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Υγείας.

...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

1. Προώθηση της μεταρρύθμισης για το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

2. Υλοποίηση της λίστας φαρμάκων και περαιτέρω μείωση των τιμών

3. Σχέδιο για την αύξηση χρήσης των γενόσημων φαρμάκων στα νοσοκομεία.

4. Οριστικό σχέδιο για τις συνενώσεις νοσοκομείων

5. Σχέδιο δράσης για μείωση της λίστας αναμονής στον ΟΚΑΝΑ



Πηγές

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=136796

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4645440