14/7/11

Δημιουργία θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ σε δημόσια Νοσοκομεία


Τη δημιουργία θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ σε Δημόσια Νοσοκομεία προανήγγειλε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο υπουργός ανακοίνωσε το κλείσιμο του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά 1η Οκτωβρίου, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η "διαίρεση" του προβλήματος, με την διανομή των 17 μονάδων που θα δημιουργηθούν σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες τα νοσοκομεία στα οποία θα δημιουργηθούν οι νέες μονάδες.

«Οι ασθενείς, θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε περισσότερα των υπαρχόντων σήμερα, κέντρων απεξάρτησης. Αυτό, θα σημάνει εξάντληση και της "λίστας της ντροπής"», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος δεσμεύτηκε να προχωρήσει η λύση της διαίρεσης της ευθύνη; χωρίς ολιγωρία και καθυστερήσεις.

Στη σύσκεψη ήταν παρών και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος επεσήμανε την εντυπωσιακή στάση της επαρχίας όσον αφορά την τοποθέτηση μονάδων υποκαταστάτων στα νοσοκομεία, σε αντίθεση με το λεκανοπέδιο Αττικής, από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων και πρώην υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης, εξέφρασε την έκπληξή του για τις αντιδράσεις των δημάρχων, αφού οι ίδιοι οι δήμοι εδώ και αρκετά χρόνια ζητούσαν διαίρεση την εγκατάσταση των μονάδων στα νοσοκομεία.

Σε 15 μέρες σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη θα ανακοινωθούν τα νοσοκομεία στα οποία θα δημιουργηθούν οι νέες μονάδες.

Η μικρή μονάδα, (100-120 εξαρτημένων) που θα αποκεντρώσει τις μονάδες της Θεσσαλονίκης του Πειραιά και της Αθήνας, θα βοηθήσει τους ανθρώπους να απεξαρτηθούν, είπε ο υπουργός. Θα βοηθήσει τα κέντρα των πόλεων, την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Πρέπει να πολεμήσουμε την αντίληψη «αυτό που δεν θέλω στην αυλή μου ας πάει στην αυλή άλλου», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ανακοινώνοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων θα δεχθεί τμήμα του ΟΚΑΝΑ στο Δημοτικό Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ.

Για την ανάγκη απομάκρυνσης του ΟΚΑΝΑ από το Κέντρο του Πειραιά μίλησε ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μιχαλολιάκος, τονίζοντας ότι είναι λάθος να μπαίνουν οι δήμοι σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Είναι θέμα της πολιτείας, είπε, να λύσει το θέμα.

Για διαίρεση του προβλήματος έκανε λόγο ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τη δημιουργία μονάδας στην περιοχή του, όπως επίσης και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είπε ότι το νοσοκομείο ΚΑΤ είναι ήδη επιβαρημένο.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Χρήστος Καρδαράς πρότεινε προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, να δημιουργηθούν μικρές μονάδες ταυτόχρονα σε διάφορα νοσοκομεία. Το πρόβλημα, είπε, δημιουργήθηκε όταν άρχισε η παραπληροφόρηση και οι φήμες. Για έλλειμμα ενημέρωσης μίλησαν αρκετοί δήμαρχοι, τονίζοντας μάλιστα ότι θα δέχονταν το μοίρασμα του προβλήματος σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Για συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτείας μίλησαν από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος, του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, και του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου.

Τα Πρακτικά της συνάντησης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ.

Πηγές

ΥΥΚΑ
Google Ειδήσεις
Nooz.gr
Kathimerini.gr
Ana-mpa.gr