21/7/11

Διοικητικές συγχωνεύσεις, επιστημονικές συνεργασίες και μείωση των κλινών σε Νοσηλευτικές μονάδες του ΕΣΥ


Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αναδιάταξη του ΕΣΥ, τονίζοντας οτι γίνεται χωρίς λουκέτα σε νοσοκομεία, αλλά με πολλές διοικητικές συγχωνεύσεις, επιστημονικές συνεργασίες και μείωση των κλινών σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Μέρος του τελικού σχεδίου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο υπουργείο, το οποίο, όπως είπε, με την αναδιάταξη προσπαθεί να δώσει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν 25 δισ. ευρώ τον χρόνο και εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν έχουν καλή υγεία.

Με τη φράση «το αχανές δεν διοικείται» ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη μείωση των διοικητών από 131 σε 77 στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, την μετατροπή οκτώ υγειονομικών δομών, την επιστημονική συνεργασία έξι νοσοκομείων με άλλα και τη μείωση των οργανικών κλινών από 46.873 σε 35.815.

Όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις και για τις συνενώσεις των κλινικών και εξήγησε ότι προσδοκά να μειωθούν περισσότερο οι κλίνες στις νέες δομές, οι οποίες θα είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Επίσης, θα γίνουν γνωστές οι οκτώ δομές, που αλλάζουν χρήση.

Οι έξι επιστημονικές συνεργασίες αφορούν:

  • το Ωνάσειο με το Αττικό, 
  • το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Λέρου, 
  • το Τζάνειο με το Μεταξά, 
  • το Γρεβενων με αυτό της Καστοριάς, 
  • το Σισμανόγλειο της Κομοτηνής με το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης και 
  • το Παίδων Καραμανδάνειο με το πανεπιστημιακό της Πάτρας

Από την αναδιάταξη του ΕΣΥ στην 1η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια προκύπτουν 15 νοσοκομειακά συμπλέγματα. Ειδικότερα, θα τελούν υπό έναν διοικητή τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία (Αγλαϊα Κυριακού, Αγία Σοφία και Παίδων Πεντέλης), τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός- Οφθαλμιατρείο- Πολυκλινική- - 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμινγκ- 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ- Παιδοψυχιατρικό, τα νοσοκομεία Σωτηρία- Γεννηματάς, τα νοσοκομεία ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ- ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ, καθώς και τα τρία πανεπιστημιακά Αρεταίειο- Αιγινήτειο- Ευγενίδειο.

Ζεύγη νοσοκομειακά προβλέπεται επίσης να αποτελούν εφεξής σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών τους τα εξής νοσοκομεία της Αττικής: Ογκολογικό Αγιοι Ανάργυροι- Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Αγία Όλγα- Παμμακάριστος και 7ο ΙΚΑ, Αγιος Σάββας- Ογκολογικό ΙΚΑ. Τέλος, παραμένουν διοικητικά ως έχουν το ΚΑΤ, το ΕΛΠΙΣ, το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο, το Ανδρέας Συγγρός.

Στη 2η ΥΠΕ οι νοσηλευτικές μονάδες είναι 15. Παραμένουν ως έχουν μεγάλα νοσοκομεία όπως το Ασκληπιείο, το Θριάσιο, το Αττικόν, το Τζάνειο, το Ογκολογικό Μεταξά. Προβλέπονται όμως τρεις συνεργασίες νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο αναφέρονται οι συνεργασίες του «Ωνασείου» Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με το «Αττικόν», του Μεταξά με το Τζάνειο καθώς και του Θεραπευτηρίου Λέρου με το νοσοκομείο της Ρόδου. Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας, κ. Νίκος Πολύζος, οι συνεργασίες αυτές  θα έχουν αμιγώς επιστημονικό χαρακτήρα.

Στην 3η ΥΠΕ ο αριθμός των νοσηλευτικών μονάδων διαμορφώνεται σε δέκα με κοινές διοικήσεις στα νοσοκομεία Κοζάνης- Πτολεμαίδας, Βέροιας – Νάουσας, Έδεσσας- Γιανιτσών, Κατερίνης- Πέτρας Ολύμπου, Παπανικολάου Θεσσαλονίκης- Ψυχιατρικό και Γεννηματάς – Άγιος Δημήτριος.

Στην 4η ΥΠΕ τα νοσοκομεία γίνονται 12 και προβλέπεται συνδιοίκηση σε πέντε περιπτώσεις. Επίσης, συνεργασία ορίζεται για τα νοσοκομεία Κομοτηνής και το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης.

Στην 5η ΥΠΕ τα νοσοκομεία διοικητικά γίνονται επτά. Κοινή διοίκηση θα έχουν τα νοσοκομεία Χαλκίδας- Κύμης- Καρύστου, τα νοσοκομεία Λειβαδιάς- Θήβας, τα νοσοκομεία Λαμίας- Καρεπνησίου- Άμφισσας καθώς τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Στην 6η ΥΠΕ διαμορφώνονται σε 19 και προβλέπεται επιστημονική συνεργασία του Καραμανδάνειου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Τέλος, στην 7η ΥΠΕ Κρήτης βάσει του σχεδίου ορίζονται τέσσερα νοσοκομειακά συμπλέγματα με ισάριθμους διοικητές.


Ο Πίνακας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ.


Πηγές

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=10198071&maindocimg=10198084&service=95&showLink=true

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=135572

http://www.yyka.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/615-apofash-protash-kesype-21-07-2011-d-y-pe-ndash-y-y-k-a-diasyndeomenwn-nosokomeiwn-esy-me-bash-proteinomenes-organikes-klines