1/7/11

Τελική πρόταση Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Αναδιάταξη των Μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας


Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (www.yyka.gov.gr) βρίσκεται από σήμερα η τελική πρόταση του υπουργείου για την Αναδιάταξη των Μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.).
Στείλτε το δικό σας σχόλιο!

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Υγείας μειώνεται ο αριθμός των Διοικητικών Συμβουλίων από 133 σε 83 και των Διοικητών σε 78 (δύο έχουν Πρόεδρο - Αντιπρόεδρο, και δύο έχουν Πρόεδρο - Γενικό Διευθυντή, πλέον του Αιγινητείου).

Αν και δημιουργούνται 23 νέες θέσεις Αναπληρωτών Διοικητών για τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία, το σύνολο των Διοικητών και των Αναπληρωτών Διοικητών ανέρχεται σε 145 αντί 175 (συν δύο Γενικοί Διευθυντές) που είναι σήμερα.
 • στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα συνδιοικούνται – όπως το μοντέλο του Μαιευτηρίου «Ελενα» με το «Αλεξάνδρα» -
 • τα Νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμινγκ» και 
 • το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί και να αλλάξει μορφή)
 • το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» θα συνδιοικείται με το «Πατησίων», 
 • το «Σωτηρία» με το «Γεννηματάς», 
 • το «Αρεταίειο» με το «Αιγηνίτειο» (θα έχουν κοινό έφορο) και 
 • το Κρατικό της Νίκαιας με το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» (το δεύτερο θα αλλάξει χρήση). Ακόμη, θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ 
 • του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
Προτείνεται το κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων
 • Αττικής («Δαφνί»), 
 • Πέτρας Ολύμπου, 
 • Θεσσαλονίκης, 
 • Κερκύρας, 
 • Τρίπολης και 
 • Χανίων 
και η αλλαγή χρήσης των Νοσοκομείων
 • «Πατησίων», 
 • Σπηλιοπούλειο, 
 • «Αγία Βαρβάρα», 
 • Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, 
 • Αφροδισίων και Ειδικών Νόσων, και των 
 • Κέντρων Υγείας Κρεστένων και 
 • Νεαπόλεως
Επίσης, θα εξεταστεί στο μέλλον η ένταξη στο ΕΣΥ τεσσάρων μονάδων που δεν ανήκουν τώρα στο ΕΣΥ (Ερρίκος Ντυνάν, Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Ευγενίδειο).

* Το «Πατησίων» μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 - 10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα (5 - 10 κλινών), που προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

* Το Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη» μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 - 10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα ή προβλήματα από εγκεφαλικά επεισόδια (5 - 10 κλινών), που προτείνεται να υπαχθεί στο Νοσοκομείο Αθηνών «Η Ελπίς» (ή εναλλακτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»).

* Το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής καταργείται και στη θέση του λειτουργεί άμεσα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου (Ραφήνας), με στόχο να γίνει Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής (200 κλινών) μέσω ΕΣΠΑ.

* Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 - 10 κλινών), χειρουργεία μίας ημέρας νοσηλείας (5 - 10 κλινών), ηπατολογικό και δερματολογικό ιατρείο, οδοντιατρικό τμήμα για την εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων ασθενών, διαγνωστικό κέντρο (βιοπαθολογικό - ακτινοδιαγνωστικό), Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα. Προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Ο Άγιος Παντελεήμων» (εναλλακτικά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»).

* Το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων εξελίσσεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, που προτείνεται να υπαχθεί στο Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

* Το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Αίματος για τη Θεσσαλονίκη, και προτείνεται να υπαχθεί στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

* Το Κέντρο Υγείας Κρεστένων εξελίσσεται σε πλήρες Κ.Υ. Αγροτικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας - αποκατάστασης (5 - 10 κλινικών).

* Το Κέντρο Υγείας Νεάπολης θα γίνει Κ. Υ. Αστικού Τύπου με μονάδα βραχείας νοσηλείας και αποκατάστασης.

Επίσης, εξετάζεται η ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας Κύμης και Καρύστου ως μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, βραχείας νοσηλείας, μίας ημέρας χειρουργείων, τεχνητού νεφρού και αποκατάστασης, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού Νοσοκομείου στο Λασίθι.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι κλίνες που λειτουργούν στο ΕΣΥ είναι περίπου 35.000 (46.000 είναι οι οργανικές), το σύνολο των νοσηλευθέντων το 2010 υπερέβη τα δύο εκατομμύρια, η μέση διάρκεια νοσηλείας (ΜΔΝ) προσεγγίζει τις τέσσερις ημέρες και η κάλυψη πλησιάζει το 70%.

Οι κλινικές και λοιπές μονάδες είναι περίπου 2.000 στα 131 Νοσοκομεία, συνεπώς οι κλίνες ανά κλινική είναι 17 - 18, πολύ λιγότερες από τη σύσταση σχετικού νόμου για 25 κλίνες. Το πιο σημαντικό είναι ότι παρουσιάζουν ουσιώδεις αποκλίσεις (1η και 4η Δ.Υ.Π. Ε άνω των 20 κλινών, οι υπόλοιπες κάτω των 20). Στόχος είναι οι κλινικές να πλησιάζουν, κατά μέσο όρο, τις 25 κλίνες, συνεπώς να μειωθούν κατά 10% - 15% (περίπου 1.700 λιγότερες) χωρίς να δημιουργούνται υπερμεγέθεις κλινικές.

Αποκλίσεις παρουσιάζονται και στο παραγόμενο ανά κλινική έργο. Προτείνεται να γίνεται αξιολόγηση από τους αρμοδίους των Υγειονομικών Περιφερειών και στο προσωπικό, με έμφαση στους γιατρούς και στόχο η αναλογία έως 0,7 γιατροί ανά κλίνη να επιτευχθεί σε όλες τις μονάδες, όπως αντιστοίχως το νοσηλευτικό (1,1 ανά κλίνη) και το λοιπό προσωπικό (0,8 ανά κλίνη).

Αναλυτικά ανά ΥΠΕ

1η Δ.Υ.Πε. (Αθήνα) 
1. Γ.Ν. Πατησίων: μετατρέπεται σε πλήρες Κ.Υ. Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 – 10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα (5 – 10 κλινών), που προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι».
2. Γ.Ν. Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη»: μετατρέπεται σε πλήρες Κ.Υ. Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 – 10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα ή προβλήματα από εγκεφαλικά επεισόδια (5 – 10 κλινών), που προτείνεται να υπαχθεί στο Νοσοκομείο Αθηνών «Η Ελπίς» (ή εναλλακτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»).
3. Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής: καταργείται και στη θέση του λειτουργεί άμεσα Κ.Υ. Αστικού Τύπου (Ραφήνας), με μελλοντικό στόχο να γίνει Γ.Ν. Ανατολικής Αττικής (200 κλίνες) μέσω ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής). ·

2η Δ.Υ.Πε. (Πειραιάς) 
Γ.Ν. Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα»: μετατρέπεται σε πλήρες Κ.Υ. Αστικού Τύπου με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 – 10 κλινών), χειρουργεία μίας ημέρας νοσηλείας (5 – 10 κλινών), ηπατολογικό και δερματολογικό ιατρείο, οδοντιατρικό τμήμα για την εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων ασθενών, διαγνωστικό κέντρο (βιοπαθολογικό – ακτινοδιαγνωστικό), ΜΤΝ και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα, που προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Ο Άγιος Παντελεήμων» (εναλλακτικά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»).

3η – 4η Δ.Υ.Πε. (Θεσσαλονίκη) 
1. Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων: μετατροπή του σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, που προτείνεται να υπαχθεί στο Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».
2. Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) Θεσσαλονίκης: μετατροπή του σε πλήρες Κέντρο Αίματος για τη Θεσσαλονίκη, που προτείνεται να υπαχθεί στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

5η Δ.Υ.Πε. 
Καμία μετατροπή, αλλά ανάπτυξη των Γ.Ν. – Κ.Υ. Κύμης και Καρύστου, ως μονάδες Π.Φ.Υ., βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, ΜΤΝ και αποκατάστασης.

6η Δ.Υ.Πε. 
1. Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων: μετατροπή του σε πλήρες Κ. Υ. Αγροτικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας – αποκατάστασης (5 – 10 κλινικών).
2. Ανάπτυξη όλων των Γ.Ν. – Κ.Υ. (Ληξούρι, Καλάβρυτα, Μολάοι, Κυπαρισσία), ως αντίστοιχη πρόταση στην 5η Δ.Υ.Πε. (ανωτέρω).

7η Δ.Υ.Πε. 
1. Γ.Ν. – Κ.Υ. Νεάπολης: μετατροπή του σε Κ. Υ. Αστικού Τύπου με μονάδα βραχείας νοσηλείας και αποκατάστασης.
2. Μελλοντική εξέταση χρηματοδότησης και δημιουργίας ενός κεντρικού Νοσοκομείου στο Λασίθι.

Στείλτε το δικό σας σχόλιο!

Πηγές

ΥΥΚΑ

http://news.disabled.gr/?p=40659


http://www.healthview.gr/node/34768