28/11/05

Σκανδαλώδης «τακτοποίηση» των συμφερόντων των Ιδιωτικών Φαρμακείων

Από τη Γενική Γραμματέα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης Κα Ειρήνη Τσικαλάκη (tsik@spark.net.gr) ενημερωθήκαμε ότι η ΠΕΦΝΙ Ένωση έστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό κ. Ν. Κακλαμάνη. Το περιεχόμενο του εγγράφου είναι πολύ σοβαρό και πραγματικά αν κατοχυρωθούν νομοθετικά τα όσα αναφέρει τότε θα είναι ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς.
Η επιστολή ακολουθεί:

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 01-7753104


Αθήνα 24-11-2005


Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ν. Κακλαμάνη

Οι διατάξεις περί νέων προϋποθέσεων ίδρυσης φαρμακείων στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο περί «Μεταρρύθμισης του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης» αποτελούν σκανδαλώδη «τακτοποίηση» των συμφερόντων των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων. Οι περί απελευθέρωσης του κλειστού επαγγέλματος εξαγγελίες βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου το οποίο περιφρουρεί όλα τα προνόμια των υφιστάμενων φαρμακείων και στην ουσία απαγορεύει την ίδρυση νέων.

  1. Αυξάνει τις αποστάσεις για την ίδρυση φαρμακείου από 100 μέτρα που είναι σήμερα σε 250 μέτρα για τις μεγάλες πόλεις και 200 μέτρα για τις μικρότερες.
  2. Περιορίζει τα πληθυσμιακά κριτήρια σε 1500 κατοίκους από 2000-3000 ανά άδεια που ίσχυαν μέχρι σήμερα ενώ γνωρίζει ότι το πληθυσμιακό κριτήριο σε συνδυασμό με τις αυξημένες αποστάσεις αποκλείει την ίδρυση νέων φαρμακείων σε όλες τις πόλεις. Εφ’ εξής τα φαρμακεία θα ιδρύονται μόνο στην ύπαιθρο ή έξω από τις πόλεις.
  3. Διατηρεί όλα τα προνόμια των υφιστάμενων φαρμακείων (αποστάσεις ασφαλείας από τους καινούργιους, δικαίωμα μεταβίβασης άδειας, δικαίωμα μεταφοράς σε άλλο οίκημα με μειωμένες αποστάσεις, κλπ) και εξασφάλιση από τη μη ίδρυση νέων φαρμακείων.
  4. Καταργεί το δικαίωμα ίδρυσης φαρμακείου από κάθε φαρμακοποιό που εργάζεται ήδη στο Δημόσιο ή τον Ιδιωτικό τομέα και επιθυμεί να ανοίξει φαρμακείο παραιτούμενος από την υπηρεσία του (ή απολυόμενος), εάν έχει θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης σύνταξης έστω και αν παραιτηθεί από το δικαίωμα λήψης της σύνταξης. Η διάταξη είναι πρωτοφανής, απαγορεύει στους υπαλλήλους φαρμακοποιούς το δικαίωμα να θεμελιώσουν πλήρη σύνταξη ασκώντας ελεύθερο επάγγελμα, αποτελεί σκανδαλώδη διάκριση σε σχέση με τα υφιστάμενα φαρμακεία και δεν συμβαίνει για κανένα άλλο κλάδο άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος.

Ο κλάδος των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι ανάστατος και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον συνολικό του αποκλεισμό από ένα αναφαίρετο δικαίωμα.

Αποδεχόμαστε μόνο την ισχύουσα νομοθεσία (παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν.1963/1991).

Ο Πρόεδρος
Δρ Ασιθιανάκης Πέτρος

Η Γενική Γραμματέας
Ειρήνη Τσικαλάκη

Κοινοποίηση
Υφυπουργό Υγείας κ. Α. Γιαννόπουλο
Νομικό Σύμβουλο κ. Παραρά

22/11/05

Παράταση για την ολοκλήρωση της Πανευρωπαϊκής μελέτης

Όπως γνωρίζετε η προθεσμία για την συμπλήρωση των ερωτηματολογίων για την Πανευρωπαϊκή μελέτη της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής έληγε 31 Οκτωβρίου 2005. Μέχρι αυτή την ημερομηνία είχαν συμπληρωθεί λίγα ερωτηματολόγια από τους Διευθυντές των Φαρμακευτικών τμημάτων όχι μόνο των Ελληνικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλά και από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΑΗΡ (http://www.eahponline.com) (European Association of Hospital Pharmacists). Για τον λόγο αυτό δόθηκε παράταση μέχρι 1 Μαρτίου 2006.

Η έρευνα αναφέρεται σε 28 ευρωπαϊκές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθετα επίσης της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Κροατίας.

Κάθε 5 χρόνια πραγματοποιείται με ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται από όλους τους Διευθυντές των Νοσοκομειακών Φαρμακείων της Ευρώπης, η έρευνα για την κατάσταση του επεγγέλματός μας. Οι δύο προηγούμενες έρευνες ήταν το 1995 και το 2000.

Εφέτος η έρευνα γίνεται μέσω Ιντερνετ με ερωτηματολόγιο που πρέπει να συμπληρώσουμε στην ιστοσελίδα

http://survey.eahponline.org

Έχουν σταλεί σε όλους τους συναδέλφους οδηγίες, ο Αριθμός Ταυτότητας κάθε Νοσοκομείου και ο Κωδικός Εισόδου για κάθε Νοσοκομείο.

Όπως αντιλαμβάνεστε γίνεται κάθε 5 χρόνια η σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια τόσο ατομικά για κάθε νοσοκομείο, όσο και σε σύγκριση με άλλα νοσοκομεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Έχει προετοιμαστεί ένα ερωτηματολόγιο για μας στο Ιντερνετ με 90 ερωτήσεις. Με το να συμπληρώσουμε το ερωτηματολόγιο θα συμβάλουμε σε μια ακριβέστερη παρουσίαση της κατάστασης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής όπως ασκείται στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, θα πάρουμε επίσης μια καλή αντίληψη της προόδου που έχει σημειωθεί πρόσφατα στο επάγγελμα στη χώρα μας καθώς επίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα μας έδινε ένα κίνητρο για την περαιτέρω εργασία μας και θα αύξανε την προσωπική συμβολή μας στην ανάπτυξη της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής.

Δεδομένου ότι μπορείτε να βρείτε απαραίτητο να ψάξετε τις απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις στη διαχείριση του νοσοκομείου σας, σας προτείνουμε να τυπώσετε ένα έντυπο του ερωτηματολογίου πριν αρχίσετε να το συμπληρώνετε.

Ρίξτε μια λεπτομερή ματιά στο ερωτηματολόγιο και συλλέξτε τις απαντήσεις που δεν μπορείτε να απαντήσετε οι ίδιοι. Όταν είστε έτοιμοι, μπορείτε να αρχίσετε να απαντάτε στο ερωτηματολόγιο που ευρίσκεται στο Ιντερνετ. Αν έχετε πρόβλημα στη χρήση του Ιντερνετ μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός συνεργάτη σας που γνωρίζει τη χρήση του.

Η έρευνα πραγματοποιείται με τελευταία ημερομηνία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου στο Ιντερνετ την 1 Μαρτίου 2006.

21/11/05

Ουραγός η Ελλάδα με βάση την «ψηφιακή ετοιμότητα»


Με τον παραπάνω τίτλο και υπότιτλο το “Η σκληρή e-πραγματικότητα”, το in.gr (http://www.in.gr) περιγράφει την ελληνική πραγματικότητα στα θέματα του Διαδικτύου. Η διαχείριση του Διαδικτύου αφορά όλους τους έλληνες πολίτες που θέλουν να βλέπουν λίγο μακρύτερα από την εξώπορτά τους. Το άρθρο ακολουθεί:

“Στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα με βάση τους λεγόμενους δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας. Η απόφαση του ΟΤΕ να αυξήσει το κόστος πρόσβασης στο Ίντερνετ ανέδειξε τη θλιβερή πραγματικότητα: καθυστέρηση στις ψηφιακές υποδομές, έλλειψη ηλεκτρονικών υπηρεσιών, απαξίωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, σύμφωνα με τον Economist Intelligence Unit που επικαλείται το Βήμα της Κυριακής. Το χειρότερο όμως είναι ότι η χώρας μας κάθε χρόνο υποχωρεί και μία θέση πιο πίσω...

Στις αρχές του περασμένου αιώνα η ανταγωνιστική ισχύς των κρατών μετρούνταν με τους ίππους των εγκατεστημένων μηχανών και τα κιλοβάτ που διακινούνταν μέσα στο δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα βασικός δείκτης της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών θεωρείται η «ψηφιακή ισχύς». Δεν μετρείται πια σε ατμόιππους αλλά με τους εγκατεστημένους υπολογιστές, την πυκνότητα και την ταχύτητα των ηλεκτρονικών δικτύων, την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου και την ικανότητα των πολιτών να χειρίζονται και να αξιοποιούν τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η ανατροπή αυτής της κατάστασης απαιτεί μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες που να κάνουν πράξη την επιταγή του Συντάγματος για διευκόλυνση της πρόσβασης στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Το άρθρο 5α προβλέπει: «Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του κράτους.»

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Πολλές φορές η Κοινωνία της Πληροφορίας αντιμετωπίζεται ως ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της πληροφορικής στη δημόσια διοίκηση και στις επιχειρήσεις, ενώ το αντικείμενό της είναι πολύ ευρύτερο και οι στόχοι της βαθιά πολιτικοί.

Βασικός της στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιβίωσης στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του 21ου αιώνα. Να αναπτυχθούν οι υποδομές για την κοινωνία και την οικονομία της γνώσης.

Η σημασία της, όπως τονίζουν κορυφαίοι πολιτικοί στην Ελλάδα και στη Δυτική Ευρώπη, είναι πλέον ανάλογη με αυτή που είχαν οι σιδηρόδρομοι, τα ηλεκτρικά δίκτυα ή οι αυτοκινητόδρομοι σε διάφορες φάσεις της βιομηχανικής εποχής.”

Πηγή: news.in.gr, http://www.in.gr/news/article.asp?lngentityid=664920&lngdtrid=252

Συνδέσεις:

Forum: Υπέρογκες αυξήσεις στo Internet
http://forums.services.in.gr/readsubject.page?sid=92&mid=0

Κατακραυγή στο Διαδίκτυο για το υψηλό κόστος πρόσβασης (18/11/2005)
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=664551

Στη Βουλή το θέμα των αυξήσεων στις απλές συνδέσεις Internet (16/11/2005)
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=664029

Ένωση Ελλήνων Χρηστών Internet
http://www.eexi.gr/

17/11/05

Μεταρρύθμιση του συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης


Ο Υπουργός Υγείας και οι συναρμόδιοι Υπουργοί κατόπιν της ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης προωθούν τη ψήφιση του στη Βουλή.

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου:
(http://www.mohaw.gr/gr/theministry/nea/deltia.2005-11-17.4161054994)

και το Προσχέδιο Νόμου, όπως έχει διαμορφωθεί, υπάρχει στη διεύθυνση:
http://www.mohaw.gr/gr/thefuture/prosexos/farmaka_sxedio_nomou.doc

Μία σημαντική διάταξη στο προσχέδιο νόμου είναι το άρθρο 14, σύμφωνα με το οποίο:

Άρθρο 14
Συνεχίζεται η καταβολή στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς του εφάπαξ ποσού του εδαφίου γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ν. 2703/1999 (ΦΕΚ Α’, 72). Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2004.

Περιμένουμε τη συζήτηση και τη ψήφισή του στο Κοινοβούλιο για να δούμε αν υπάρξει βουλευτής για να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι που να αφορά τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς. Σε αυτό το σημείο περιμένουμε να δούμε και τις παρεμβάσεις του συλλόγου μας.

16/11/05

17 Νοέμβρη 1973 - Αντί στεφάνου


Εμείς οι μαθητές της 6ης Γυμνασίου που πηγαίναμε τότε στο Γυμνάσιο του Περάματος, παίρναμε το τρενάκι για τον Πειραιά. Από κει με τον Ηλεκτρικό στην Ομόνοια και στα φροντιστήριά μας.

Εγώ πήγαινα στον “Ηράκλειτο” και ήδη από τις αρχές εκείνης της εβδομάδας, διασχίζοντας την Πατησίων για να βγούμε στη Κάνιγγος, φαινόταν στην ατμόσφαιρα η ένταση. Εκείνη την Παρασκευή τα πράγματα ήταν αγριεμένα. Πολλοί ήταν μαζεμένοι μπροστά από το Πολυτεχνείο με σημαίες και τα συνθήματα έφταναν πεντακάθαρα στα αυτιά μας. Ένας ήταν ανεβασμένος στη σκεπή ενός περιπτέρου, απέναντι ακριβώς από τη κεντρική πύλη, και φώναζε συνθήματα. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Τρέχοντας περάσαμε τον δρόμο για να προλάβουμε το μάθημα.

Πρέπει να ήταν η 3η ή η 4η ώρα του μαθήματος όταν τα μάτια μας άρχισαν να δακρύζουν μέσα στη τάξη. Τα δακρυγόνα είχαν αρχίσει να πέφτουν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Τότε μπήκε στην αίθουσα που γινόταν το μάθημα ο καθηγητής της Χημείας, ο Κος Μανωλκίδης. Μας ενημέρωσε για τα επεισόδια που είχαν αρχίσει και μας είπε ότι δεν μπορούσαμε να πάρουμε τηλέφωνα τους δικούς μας διότι είχαν κοπεί οι γραμμές. Όσοι μπορούσαμε να φύγουμε από την αντίθετη κατεύθυνση των επεισοδίων μπορούσαμε να το κάνουμε αρκεί να αποχωρούσαμε σε ομάδες πολύ λίγων ατόμων, για να μη γίνουμε στόχος. Τότε ήρθε ο πατέρας μιας συμμαθήτριάς μου που ήταν ταξιτζής και μας είπε ότι μπορεί να πάρει μαζί του 2-3 άτομα που πάνε προς τον Πειραιά. Πράγματι φύγαμε μαζί του. Το ταξί του το είχε παρκάρει κάπου στην Πλατεία Αμερικής. Δεν μπορούσε να πλησιάσει πιο κοντά προς το φροντιστήριο. Αναγκαστικά κατεβήκαμε στη Στουρνάρη και περάσαμε το πεζοδρόμιο του Πολυτεχνείου. Ήταν η ώρα που όλοι είχαν κλειστεί μέσα στο Πολυτεχνείο και οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έριχναν δακρυγόνα στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Η κατάσταση ήταν γεμάτη ένταση, καπνοί παντού, προκηρύξεις στους δρόμους. Έσκυψα και μάζεψα μία. Απεικόνιζε ένα σωματώδη στρατιωτικό ο οποίος είχε αγκαλιάσει με το δεξί του χέρι ένα μικροσκοπικό άνθρωπο ο οποίος τρομοκρατημένος είχε στη μασχάλη του μια μπάλα ποδοσφαίρου. Μία κοπέλα ήταν καθισμένη στα σκαλιά ενός κτηρίου και ένα άτομο, άνδρας ή γυναίκα δεν κατάλαβα, ήταν σωριασμένος καταμεσής του δρόμου ζωντανός ή νεκρός, δεν φαινόταν. Σταμάτησα σαν χαμένος και κοιτούσα. Ενδόμυχα είπα στον εαυτό μου, Λεωνίδα δες το καλά αυτό, δεν πρόκειται να το ξεχάσεις ποτέ στη ζωή σου. Καμένα αυτοκίνητα, φωτιές, συνθήματα, άνθρωποι με σημαίες κρεμασμένοι στη πύλη του Πολυτεχνείου να φωνάζουν και να διαδηλώνουν. Κάτω η χούντα, Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Διασχίζοντας την Πατησίων άρχισε να μας καταδιώκει μία ομάδα αστυνομικών, ίσως θεώρησαν ότι βγήκαμε από το Πολυτεχνείο. Τρέχαμε όταν έσκασε δίπλα μας ένα εκρηκτικό προερχόμενο από την Ομόνοια. Εκτοξεύτηκα σαν ένα τσουβάλι και έπεσα πάνω σε μιά τζαμαρία. Έσπασε η τζαμαρία και βρέθηκα μέσα στα σπασμένα γυαλιά. Σηκώθηκα γρήγορα και άρχισα να τρέχω όταν ένας αστυνομικός με χτύπησε στο πόδι με το γκλομπ του. Κρυφτήκαμε στην είσοδο μιας πολυκατοικίας και σε λίγο ξεμυτίσαμε και αρχίσαμε να προχωράμε πόρτα - πόρτα με κατεύθυνση την Πλατεία Αμερικής. Από κει μπήκαμε στο ταξί και οδηγώντας ο ταξιτζής με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας, μας πήγε στο Φάληρο. Μας άφησε, εμένα και το συμμαθητή μου τον Θανάση από το Ικόνιο, στην αφετηρία στο τρενάκι για το Πέραμα.

Πρέπει να ήταν περίπου μεσάνυχτα όταν επέστρεψα στο σπίτι μου όπου είδα την μάνα μου και τον πατέρα μου να είναι σε κατάσταση πανικού, είχαν μάθει τι γινόταν στην Αθήνα. Τα πόδια μου ήταν πρησμένα, είχα φάει και μία με το γκλομπ, έπεσα και στη τζαμαρία, τα μάτια μου μαύρα από τα δακρυγόνα.

Τις επόμενες ημέρες το τηλέφωνό μας γουργούριζε συνέχεια, κάποιος ενδιαφερόταν να μάθει τι κουβεντιάζαμε και ο Γυμνασιάρχης κάλεσε στο γραφείο του όλους τους μαθητές που πήγαιναν σε φροντιστήρια της Αθήνας και μας έκανε κατήχηση. Το αποτέλεσμα ήταν εκείνη τη χρονιά να μη πάμε την πολυήμερη εκδρομή μας, ήταν μάλλον η τιμωρία μας για όσα είδαμε και ζήσαμε, έστω και σαν παρατηρητές που η τύχη μας φύλαξε να έχουμε την μοναδική αυτή πολύτιμη εμπειρία.

Ήταν το βράδυ της Παρασκευής 16 Νοέμβρη 1973 για ένα μαθητή της 6ης Τάξης του Γυμνασίου Περάματος Πειραιά. Ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοέμβρη 1973, στις 3 το πρωί ένα τανκς έσπασε την πύλη του Πολυτεχνείου και τσάκισε τα κορμιά των φοιτητών που ήταν κρεμασμένοι πάνω της.

Το Πολυτεχνείο ζει.

15/11/05

Αναγραφή στοιχείων σε γραφή Braille στην εξωτερική συσκευασία των φαρμάκων


Η συνάδελφος Δέσποινα Μακριδάκη (dmakridaki@yahoo.gr) μας ενημερώνει ότι από τον ΕΟΦ (http://www.eof.gr/) εκδόθηκε η παρακάτω εγκύκλιος, η οποία καλύπτει ένα κενό της νομοθεσίας μας και θα βοηθήσει πολύ τους ασθενείς που έχουν σημαντικά προβλήματα όρασης και αδυνατούν να διαβάσουν τα στοιχεία των φαρμάκων που αναγράφονται στις εξωτερικές συσκευασίες.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 60985/14.10.2005
Αναγραφή στοιχείων σε γραφή Braille στην εξωτερική συσκευασία των φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης

Έχοντας υπόψη:
1.Το άρθρο 3 παρ. 10 του Ν.1316/83 «περί καθορισμού τεχνικών προδιαγραφών για την έγκριση, εισαγωγή, παραγωγή, αποθήκευση και διακίνηση των προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ και τον έλεγχο της εφαρμογής τους.»
2.Την παρ. Α εδάφιο 25 της υπ΄αριθ. Υ6α/11094/97 Κοινής Υπουργικής Απόφασης « περί καθορισμού του ύψους των τελών που προβλέπονται στο άρθρο 48 του Ν.2519/97.»
3.Την υπ΄αριθ. 310584/98 Κοινή Υπουργική Απόφαση «για την κυκλοφορία, έλεγχο, …………κτηνιατρικών φαρμάκων και των φαρμακούχων ζωοτροφών σε συμμόρφωση προς τις οδηγίες 81/851/ΕΟΚ, 81/852/ΕΟΚ, 90/167/ΕΟΚ, 90/676/ΕΟΚ, 90/677/ΕΟΚ, 92/18/ΕΟΚ, 93/40/ΕΟΚ και 93/41/ΕΟΚ.»
4.Την υπ΄ αριθ. 0-1226/21η/26.11.2001 Απόφαση ΔΣ/ΕΟΦ περί καθορισμού απαιτΈχοντες υπόψη:
1)Τις διατάξεις του Ν.1316/83, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν,
2)Τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α6α/9392/91,
3)Τις Οδηγίες 2001/83/EC & 2004/27/EC (άρθρο 54α),
4)Την υπ' αριθμ. 0-585/25-7-2005 Απόφαση του ΔΣ/ΕΟΦ,
5)Το αριθμ. 56879/30-9-2005 απαντητικό έγγραφο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάσταση Τυφλών (ΚΕΑΤ).

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1.Οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, οι οποίες εκδίδονται είτε με Αμοιβαία Διαδικασία είτε με Εθνική Διαδικασία από 1/11/2005, υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι στην εξωτερική συσκευασία του προϊόντος αναγράφονται με ευανάγνωστα στοιχεία τα κάτωθι στοιχεία και σε γραφή Braille.
-Όνομα του προϊόντος (όπως αυτό προσδιορίζεται από το άρθρο 1. 20 της οδηγίας 2001/83/ΕC και τη σχετική τροποποίησή του). Τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν μέχρι τρεις δραστικές, ως «όνομα» θα πρέπει να περιλαμβάνεται η ΙΝΝ ονομασία ή αν αυτή δεν έχει καθορισθεί να περιλαμβάνεται η κοινόχρηστη ονομασία.
-Περιεκτικότητα (όταν υπάρχουν πλέον της μιας περιεκτικότητες)

2.Η μορφή, ή τυχόν παιδιατρική χρήση και η ημερομηνία λήξεως του προϊόντος δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται με τον ίδιο τρόπο (Braille).
Για τις συσκευασίες μικρού όγκου (ως 10ml), μπορεί να χρησιμοποιείται συντετμημένο σύστημα Braille ή προσάρτημα ή χρήση συγκεκριμένων συντμήσεων.

3.Η ανωτέρω υποχρέωση καλύπτει και τις άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί με Εθνική Διαδικασία μετά την πάροδο 1 έτους από της κοινοποιήσεως της παρούσης (1-11-2006).

4.Δεν απαιτείται χρήση της γραφής Braille σε συσκευασίες φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται μόνο από υγειονομικό προσωπικό (π.χ. εμβόλια).

5.Σε περιέκτες (συνήθως μεγάλου όγκου) που δεν διατίθενται σε δευτερεύουσα (εξωτερική) συσκευασία, είναι δυνατή η επικόλληση ετικέτας επί της φιάλης κατά την διαδικασία παραγωγής (με τα στοιχεία που απαιτούνται σε γραφή Braille).

6.Οι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων είναι υπεύθυνοι για τη χορήγηση του Φ.Ο.Χ με τρέχοντα εγκεκριμένα στοιχεία σε σύστημα Braille, σε πρώτη ζήτηση και σε κατάλληλη μορφή.

7.Για τα φαρμακευτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης απαιτείται η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας σε γραφή Braille.
Αν η ονομασία εμπεριέχει τη/τις δραστική/ες ουσίες είναι δυνατό να αναγραφεί μόνο το όνομα του φυτού (ή του μέρους του φυτού όταν χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική διάφορα μέρη από το ίδιο φυτό) και το είδος του παρασκευάσματος και η περιεκτικότητα, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν επιπλέον της μιας περιεκτικότητες.

8.Οι παράλληλοι εισαγωγείς / διανομείς οφείλουν να διασφαλίσουν ότι το ίδιο κείμενο σε γραφή Braille χρησιμοποιείται και στο Κράτος Μέλος της Ε.Ε στο οποίο θα γίνει η διάθεση του προϊόντος (εξωτερική συσκευασία, Φ.Ο.Χ.).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ/ΕΟΦ
Δ. ΒΑΓΙΩΝΑΣ

(Πηγή: http://www.eof.gr/html/law56.html)

14/11/05

Πλήρες αρχείο ιδιοσκευασμάτων ανθρώπινης χρήσης από τον ΕΟΦ


Στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ (http://www.eof.gr) έχει αναρτηθεί μία νέα σύνδεση, με τον τίτλο "e-ξυπηρέτηση φορέων υγείας" από την οποία μπορούμε να κάνουμε εγγραφή ώστε να παραλάβουμε το αρχείο του ΕΟΦ. Μετά την αποστολή των στοιχείων που συμπληρώνουμε ο ΕΟΦ μας στέλνει ένα email σύμφωνα με το οποίο πρέπει:

"Με σκοπό να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης κωδικού πρόσβασης, ο
εξουσιοδοτημένος χρήστης του φορέα σας οφείλει να επισκεφθεί την Διεύθυνση
Μηχανογράφησης του ΕΟΦ, ώστε να παραλάβει εγγράφως τον κωδικό πρόσβασης
στο σύστημα.

Απαιτούμενα έγγραφα:
1. Εξουσιοδότηση από το φορέα.
2. Φωτοτυπία του δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου."

Το πλήρες κείμενο του ΕΟΦ είναι το παρακάτω:

Η εφαρμογή εξυπηρέτησης φορέων υγείας απευθύνεται αποκλειστικά στα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία της χώρας. Με τη χρήση της, έχετε τη δυνατότητα να αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας πλήρες αρχείο ιδιοσκευασμάτων ανθρώπινης χρήσης, το οποίο ανανεώνεται εβδομαδιαίως.

Το αρχείο περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

Κωδικός ΕΟΦ, barcode, ονομασία, μορφή, περιεκτικότητα, συσκευασία, λιανική και νοσοκομειακή τιμή.

Το αρχείο είναι σειριακής μορφής (csv, semicolon delimited) ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή του από υπολογιστικά συστήματα και βάσεις δεδομένων.

Αρχικά, απαιτείται να καταχωρήσετε στο σύστημα τα βασικά στοιχεία του φορέα υγείας, καθώς και του εξουσιοδοτημένου για τη χρήση του συστήματος προσώπου. Με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησής σας, θα σας αποσταλεί ενημερωτικό e-mail για τη διαδικασία απόκτησης κωδικού πρόσβασης.

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
Μεσογείων 284, Χολαργός
Διεύθυνση Μηχανογράφησης (1ος όροφος)
Πληροφορίες: κ. Αγνή Ασημοπούλου
Τηλέφωνο: 210 6507251, 210 6507217
http://www.eof.gr


(Πηγή: http://www.eof.gr/index.html)

11/11/05

Η Μελέτη των Επτά Χωρών και η Μεσογειακή Διατροφή


Ο στόχος αυτής της διεθνούς έρευνας που ξεκίνησε το 1958 – συμμετέχουν οι χώρες ΗΠΑ, Φινλανδία, Κάτω Χώρες, Ιταλία, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία (Κροατία, Σερβία) και η Ιαπωνία - ήταν να εξεταστεί η συσχέτιση μεταξύ των παραγόντων κινδύνου και των καρδιακών παθήσεων.

Τα συμπεράσματα απέδειξαν τα οφέλη που έχει στην υγεία η "Μεσογειακή Διατροφή".

Στις μελέτες εξετάζονται οι διαιτητικές και οι συνήθειες διαβίωσης, η σωματική δραστηριότητα και προσφάτως η φαρμακοθεραπεία των συμμετεχόντων.

Η μελέτη είναι υπό εξέλιξη από την Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, (Καθηγητής Αντώνης Καφάτος) και εργασίες δημοσιεύονται σε Διεθνή Περιοδικά και Συνέδρια.

Εργασία με θέμα τη χρήση των φαρμάκων από τους Κρήτες συμμετέχοντες στη μελέτη των επτά χωρών έχει ανακοινωθεί και στο 8th Congress of EAHP (European Association of Hospital Pharmacists), Florence, Italy, 26-28 February 2003; Abstracts: P30, «Tzimis L, Kafatos A. The seven countries study: the drug utilization among the participants in the island of Crete – Greece».

Μία αναζήτηση στο Internet με λέξεις κλειδιά ”the seven countries study” ή «μελέτη των επτά χωρών» θα σας παρουσιάσει χιλιάδες παραπομπές.

Συνδέσεις:
http://nutrition.med.uoc.gr/
http://www.epi.umn.edu/about/7countries/overview.shtm
http://etwinning.sch.gr:6080/projects/elia/elia.htm

Νεώτερα δεδομένα για το Κρυπτικό Εμβόλιο

Στο πλαίσιο του 13ου Μετεκπαιδευτικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με το κρυπτικό εμβόλιο εναντίον της τελομεράσης, που αναπτύσσεται στην Πανεπιστημιακή Παθολογική – Ογκολογική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Γαλλίας (INSERM) και την VAXON BIOTECH (Γαλλία). Τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού αυτού προγράμματος, ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2004 κατά την διάρκεια του 12ου Μετεκπαιδευτικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας.

Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα, μετά από περίπου 3 χρόνια εφαρμογής του ερευνητικού προγράμματος σε 59 αξιολογήσιμους ασθενείς, επιβεβαιώνουν τις αρχικές παρατηρήσεις και πιο συγκεκριμένα ότι:

Α) δεν έχουν διαπιστωθεί παρενέργειες ή ουσιαστικές τοξικότητες, τόσο άμεσα κατά την διάρκεια των εμβολιασμών όσο και 1-2 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή τους και
Β) επιβεβαιώθηκε η θεωρητική βάση ανάπτυξης του κρυπτικού εμβολίου, το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από ένα συνθετικό πεπτίδιο που διαφέρει από το φυσιολογικό κατά ένα αμινοξύ, δοθέντος ότι έχει την ικανότητα να διεγείρει το ανοσολογικό σύστημα σε 100% των ασθενών, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί μετά την προκλινική μελέτη στα πειραματόζωα.

Τα νεώτερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον κ. Κ. Κοσματόπουλο κατά την διάρκεια του Συνεδρίου αφορούν τα προκαταρκτικά δεδομένα κλινικής δραστικότητας του κρυπτικού εμβολίου. Αναφέρθηκε ότι:

Α) διαπιστώθηκε αναστολή της εξέλιξης της νόσου (σταθεροποίηση) σε 30% των ασθενών και σε ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς (περίπου τα 2/3) η σταθεροποίηση έχει μακρά διάρκεια,
Β) διαπιστώθηκε σημαντική παράταση επιβίωσης των ασθενών, ιδιαίτερα σε αυτούς που επιτεύχθηκε σταθεροποίηση της νόσου και
Γ) η πιθανότητα του συνόλου των ασθενών να επιβιώσουν 1 χρόνο ήταν 75% και 50% παρουσίασε επιβίωση μεγαλύτερη των 19 μηνών.

Κατά τους ερευνητές, οι παρατηρήσεις αυτές θα πρέπει να εκτιμηθούν με την σύνεση και επιφυλακτικότητα που επιβάλλεται από τον σχεδιασμό της μελέτης, δεδομένου ότι στους κύριους στόχους της είναι η εκτίμηση της ασφάλειας και όχι της επιβίωσης.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και, ίσως από τα καλύτερα της βιβλιογραφίας, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε ειδικά σχεδιασμένες μελέτες. Επίσης, τονίστηκε ιδιαίτερα από τους ερευνητές ότι το κρυπτικό εμβόλιο δεν αποτελεί την απόλυτη θεραπεία του καρκίνου και, κυρίως δεν μπορεί να υποκαταστήσει άλλες θεραπευτικές δυνατότητες αλλά και ούτε να ανακόψει την εξέλιξη της νόσου σε περιπτώσεις τελικού σταδίου. Επίσης η συλλογή περισσότερων δεδομένων σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, στην συνεχιζόμενη μελέτη, θα δώσει ακόμα περισσότερα ενδεικτικά στοιχεία στο θέμα αυτό.

Οι ερευνητές προτίθενται στο άμεσο μέλλον να εστιάσουν το πρόγραμμά τους στην προσπάθεια αναστολής της ανάπτυξης μεταστατικής νόσου σε ασθενείς στους οποίους έχει ήδη αφαιρεθεί ο πρωτοπαθής όγκος (καρκίνος πνεύμονος, παχέος εντέρου, μαστού, νεφρού) αλλά παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής. Συγχρόνως, οργανώνονται μελέτες σε ειδικές περιπτώσεις νεοπλασμάτων σε διεθνές επίπεδο.

(Πηγή: Δελτίο Τύπου, 13ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, Πέμπτη 10/11/2005, Τηλ: 2810-300903, Φαξ: 2810-300906
Συνδέσεις: http://oncology.med.uoc.gr/ http://oncology.med.uoc.gr/progr.htm )

8/11/05

Φαρμακεία χωρίς πληθυσμιακό περιορισμό


Με απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού, οι οποίοι πλέον θα μπορούν ελεύθερα να ανοίγουν φαρμακείο όπου θέλουν, ανεξάρτητα από το πληθυσμιακό κριτήριο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας
έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία σήμερα χορηγείται άδεια λειτουργίας ανάλογα με τον πληθυσμό. Για παράδειγμα, σε μία πόλη 3.000 κατοίκων επιτρέπεται μία μόνο άδεια, ενώ σε πόλη με πληθυσμό άνω των 100.000 απαιτείται αναλογία 2.500 κάτοικοι για κάθε φαρμακείο.

(Πηγή: http://news.ert.gr/11/182265.asp)

2/11/05

Μπορώ να ιδρύσω Ιδιωτικό Εργαστήριο Φαρμακοκινητικής;


Σε μερικά Νοσοκομεία (σε λίγα δυστυχώς) οι εξετάσεις φαρμακοκινητικής γίνονται στα Νοσοκομειακά Φαρμακεία από Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς οι οποίοι έχουν και την επιστημονική ευθύνη των αποτελεσμάτων. Αυτό το τελευταίο το διευκρινίζουμε διότι στα Βιοχημικά Εργαστήρια μπορεί να εκτελούν τις εξετάσεις Βιοχημικοί, Βιολόγοι ή Χημικοί αλλά την επιστημονική ευθύνη την έχουν οι Μικροβιολόγοι Ιατροί οι οποίοι και μπορούν να ιδρύουν και Ιδιωτικά Μικροβιολογικά - Βιοχημικά Εργαστήρια.

Το ερώτημα είναι εάν μπορεί ένας Φαρμακοποιός να αγοράσει ένα μηχάνημα και να εκτελεί εξετάσεις φαρμακοκινητικής στο Εργαστήριο του Ιδιωτικού του Φαρμακείου. Ή εάν μπορεί ένας Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, ο οποίος αποφάσισε να ιδιωτεύσει, να εφαρμόσει τις γνώσεις του και να ιδρύσει ένα Ιδιωτικό Εργαστήριο Φαρμακοκινητικής.

Σας θυμίζω ότι υπάρχει/υπήρχε ένας νόμος (ο Ν.103/1973 εάν θυμάμαι καλά) ο οποίος αναφερόταν στην Εξειδίκευση/Ειδικότητα της Κλινικής Χημείας και σύμφωνα με τον οποίο όποιος Φαρμακοποιός, Βιοχημικός, Βιολόγος ή Χημικός εργαζόταν επί 5 πέντε έτη σε Εργαστήριο Κρατικού Νοσοκομείου μπορούσε να λάβει την ειδικότητα της Κλινικής Χημείας. Απ' όσο γνωρίζω αυτός ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί μετά από παρεμβάσεις των Μικροβιολόγων Ιατρών (αλλά δεν παίρνω και όρκο για την ακρίβεια των στοιχείων διότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που εργαζόμουν σε Εργαστήριο Νοσοκομείου).

1 Comments:

Ανώνυμος said...

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι απόφοιτοι των τμημάτων Βιοεπιστημών στην χώρα μας έχουν τις δυνατότητες ίδρυσης και λειτουργίας Τραπεζών Κρυοσυντήρησης και Εργαστηρίων Αναλύσεων Βιολογικών Υλικών, εφόσον διαθέτουν και 2ετή εμπειρία στο σχετικό αντικείμενο.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Η ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ: Πρόκειται για τα εργαστήρια που πραγματοποιούν βιοχημικές, ανοσοβιολογικές, αιματολογικές, κ.τ.λ. αναλύσεις. Η ίδρυση και λειτουργία των Εργαστηρίων Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών απο τους Βιοεπιστήμονες γίνεται με την μορφή Εργαστηρίων Αναφοράς (ΕΑ) η Εργαστηρίων Ελέγχου Ποιότητας. Τα εργαστήρια αυτά αδειοδοτούνται απο τις αντίστοιχες Νομαρχίες και μπορούν να παραγματοποιούν αναλύσεις βιολογικών δειγμάτων με αντικείμενο την Βιοχημεία (Κλινική Χημεία συνηθίζεται να λέγεται για ιστορικούς λόγους), την Ανοσοβιολογία, την Μοριακή Βιολογία, την Γενετική, κ.α.

Να διευκρινίσουμε ότι τα εργαστήρια αυτά δέχονται κατά κανόνα δείγματα απο τα γνωστά «Μικροβιολογικά» (Βιοπαθολογικά) εργαστήρια στα οποία και αποστέλλουν τις απαντήσεις τους. Πρόκειται για εργαστήρια δηλαδή «παροχής υπηρεσιών προς τρίτους» η όπως –κακώς- συνηθίζεται να λέγονται «Εργαστήρια Φασόν».

Η νομοθεσία που ισχύει σήμερα για τον ιδιωτικό τομέα (Π.Δ. 84/2005) επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία των εργαστηρίων Μικροβιολογίας, Βιοχημείας, Παθολογικής Ανατομικής, Αιματολογίας και Κυτταρολογίας μόνο στους γιατρούς κατόχους της σχετικής ειδικότητας (εκτός τους Αιματολόγους!).

Ειδικά τα Εργαστήρια Βιοχημείας (Κλινικής Χημείας) επιτρέπεται να ιδρύουν και να έχουν την ευθύνη τους, οι κάτοχοι της μεταπτυχιακής «Ειδικότητας Κλινικής Χημείας» σύμφωνα με το ΠΔ 131/1973, ανεξάρτητα απο το βασικό πτυχίο τους (Βιολογίας, Ιατρικής, Χημείας,...). Η ειδικότητα αυτή δεν …επιτρέπεται να πραγματοποιείται στην Ελλάδα και οι κάτοχοι αυτής (με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών απο το εξωτερικό)που έχουν αδειδοτηθεί απο το Υπ. Υγείας (ΚΕΣΥ) μετά το 1973 είναι περίπου 30.

Με βάση το παραπάνω νομικό πλαίσιο είναι πολλοί συνάδελφοι Βιοεπιστήμονες που είτε εργάζονται στα ΕΑ είτε έχουν ιδρύσει και έχουν την ευθύνη αυτών των εργαστηρίων με αντικείμενο τις Βιοχημικές, Αιματολογικές, Ανοσοβιολογικές κ.α. εξετάσεις, αλλά και τις εξετάσεις Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Η ίδρυση –και επιτυχημένη- λειτουργία των ΕΑ εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο απο την ολοκληρωμένη επιχειρηματική μελέτη.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα παραπάνω ισχύουν συνήθως, αλλά τα εργαστήρια αυτά μπορούν και συνάπτουν συνεργασίες με φαρμακευτικές εταιρίες η βιομηχανίες (όπως για τον έλεγχο Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών) η έχουν ερευνητικές δραστηριότητες με τους παραπάνω φορείς η ερευνητικά κ.α. ιδρύματα.

29/10/2007 10:17 μμ

Νέες εστίες της γρίπης των πτηνών στην Ανατολική Ασία και στην Ρωσσία

Σε επαρχία βορειοδυτικά της Μπανγκόκ εντόπισαν τη Δευτέρα οι αρχές της Ταϊλάνδης μία νέα εστία της γρίπης των πτηνών. Σύμφωνα με την υπουργό Γεωργίας της χώρας Σουνταράτ Κεϊουραπάν, στην περιοχή Σαμ Τσουκ της επαρχίας Σουπανμπόρι βρέθηκαν τέσσερα νεκρά πουλιά, τα οποία είχαν προσβληθεί από τον ιό Η5Ν1. Η υπουργός προσέθεσε, πως με το κρούσμα αυτό στην Ταϊλάνδη έχουν εντοπιστεί 14 εστίες της ασθένειας σε έξι από τις 76 επαρχίες. Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με μία 50χρονη γυναίκα, η οποία μολύνθηκε από τον ιό Η5Ν1 όταν καθάριζε το κοτέτσι της. Η γυναίκα νοσηλεύεται στην Μπανγκόκ.

Στο μεταξύ, στη Ρωσία, σε 10 ανέρχονται οι περιοχές, όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της νόσου, ενώ σε άλλες 19 υπάρχουν υποψίες για την ύπαρξη εστιών. Μέχρι τώρα, το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας μιλούσε μόνο για πέντε ζώνες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της νόσου. Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ιός μεταφέρθηκε στη χώρα από τα αποδημητικά πουλιά από την Κίνα.

(Πηγή: http://news.ert.gr/11/180189.asp)