11/11/05

Η Μελέτη των Επτά Χωρών και η Μεσογειακή Διατροφή


Ο στόχος αυτής της διεθνούς έρευνας που ξεκίνησε το 1958 – συμμετέχουν οι χώρες ΗΠΑ, Φινλανδία, Κάτω Χώρες, Ιταλία, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία (Κροατία, Σερβία) και η Ιαπωνία - ήταν να εξεταστεί η συσχέτιση μεταξύ των παραγόντων κινδύνου και των καρδιακών παθήσεων.

Τα συμπεράσματα απέδειξαν τα οφέλη που έχει στην υγεία η "Μεσογειακή Διατροφή".

Στις μελέτες εξετάζονται οι διαιτητικές και οι συνήθειες διαβίωσης, η σωματική δραστηριότητα και προσφάτως η φαρμακοθεραπεία των συμμετεχόντων.

Η μελέτη είναι υπό εξέλιξη από την Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, (Καθηγητής Αντώνης Καφάτος) και εργασίες δημοσιεύονται σε Διεθνή Περιοδικά και Συνέδρια.

Εργασία με θέμα τη χρήση των φαρμάκων από τους Κρήτες συμμετέχοντες στη μελέτη των επτά χωρών έχει ανακοινωθεί και στο 8th Congress of EAHP (European Association of Hospital Pharmacists), Florence, Italy, 26-28 February 2003; Abstracts: P30, «Tzimis L, Kafatos A. The seven countries study: the drug utilization among the participants in the island of Crete – Greece».

Μία αναζήτηση στο Internet με λέξεις κλειδιά ”the seven countries study” ή «μελέτη των επτά χωρών» θα σας παρουσιάσει χιλιάδες παραπομπές.

Συνδέσεις:
http://nutrition.med.uoc.gr/
http://www.epi.umn.edu/about/7countries/overview.shtm
http://etwinning.sch.gr:6080/projects/elia/elia.htm