Στο πλαίσιο του 13ου Μετεκπαιδευτικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με το κρυπτικό εμβόλιο εναντίον της τελομεράσης, που αναπτύσσεται στην Πανεπιστημιακή Παθολογική – Ογκολογική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Γαλλίας (INSERM) και την VAXON BIOTECH (Γαλλία). Τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού αυτού προγράμματος, ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2004 κατά την διάρκεια του 12ου Μετεκπαιδευτικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας.
Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα, μετά από περίπου 3 χρόνια εφαρμογής του ερευνητικού προγράμματος σε 59 αξιολογήσιμους ασθενείς, επιβεβαιώνουν τις αρχικές παρατηρήσεις και πιο συγκεκριμένα ότι:
Α) δεν έχουν διαπιστωθεί παρενέργειες ή ουσιαστικές τοξικότητες, τόσο άμεσα κατά την διάρκεια των εμβολιασμών όσο και 1-2 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή τους και
Β) επιβεβαιώθηκε η θεωρητική βάση ανάπτυξης του κρυπτικού εμβολίου, το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από ένα συνθετικό πεπτίδιο που διαφέρει από το φυσιολογικό κατά ένα αμινοξύ, δοθέντος ότι έχει την ικανότητα να διεγείρει το ανοσολογικό σύστημα σε 100% των ασθενών, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί μετά την προκλινική μελέτη στα πειραματόζωα.
Τα νεώτερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον κ. Κ. Κοσματόπουλο κατά την διάρκεια του Συνεδρίου αφορούν τα προκαταρκτικά δεδομένα κλινικής δραστικότητας του κρυπτικού εμβολίου. Αναφέρθηκε ότι:
Α) διαπιστώθηκε αναστολή της εξέλιξης της νόσου (σταθεροποίηση) σε 30% των ασθενών και σε ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς (περίπου τα 2/3) η σταθεροποίηση έχει μακρά διάρκεια,
Β) διαπιστώθηκε σημαντική παράταση επιβίωσης των ασθενών, ιδιαίτερα σε αυτούς που επιτεύχθηκε σταθεροποίηση της νόσου και
Γ) η πιθανότητα του συνόλου των ασθενών να επιβιώσουν 1 χρόνο ήταν 75% και 50% παρουσίασε επιβίωση μεγαλύτερη των 19 μηνών.
Κατά τους ερευνητές, οι παρατηρήσεις αυτές θα πρέπει να εκτιμηθούν με την σύνεση και επιφυλακτικότητα που επιβάλλεται από τον σχεδιασμό της μελέτης, δεδομένου ότι στους κύριους στόχους της είναι η εκτίμηση της ασφάλειας και όχι της επιβίωσης.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και, ίσως από τα καλύτερα της βιβλιογραφίας, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε ειδικά σχεδιασμένες μελέτες. Επίσης, τονίστηκε ιδιαίτερα από τους ερευνητές ότι το κρυπτικό εμβόλιο δεν αποτελεί την απόλυτη θεραπεία του καρκίνου και, κυρίως δεν μπορεί να υποκαταστήσει άλλες θεραπευτικές δυνατότητες αλλά και ούτε να ανακόψει την εξέλιξη της νόσου σε περιπτώσεις τελικού σταδίου. Επίσης η συλλογή περισσότερων δεδομένων σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, στην συνεχιζόμενη μελέτη, θα δώσει ακόμα περισσότερα ενδεικτικά στοιχεία στο θέμα αυτό.
Οι ερευνητές προτίθενται στο άμεσο μέλλον να εστιάσουν το πρόγραμμά τους στην προσπάθεια αναστολής της ανάπτυξης μεταστατικής νόσου σε ασθενείς στους οποίους έχει ήδη αφαιρεθεί ο πρωτοπαθής όγκος (καρκίνος πνεύμονος, παχέος εντέρου, μαστού, νεφρού) αλλά παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής. Συγχρόνως, οργανώνονται μελέτες σε ειδικές περιπτώσεις νεοπλασμάτων σε διεθνές επίπεδο.
(Πηγή: Δελτίο Τύπου, 13ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, Πέμπτη 10/11/2005, Τηλ: 2810-300903, Φαξ: 2810-300906
Συνδέσεις: http://oncology.med.uoc.gr/ http://oncology.med.uoc.gr/progr.htm )