28/11/05

Σκανδαλώδης «τακτοποίηση» των συμφερόντων των Ιδιωτικών Φαρμακείων

Από τη Γενική Γραμματέα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης Κα Ειρήνη Τσικαλάκη (tsik@spark.net.gr) ενημερωθήκαμε ότι η ΠΕΦΝΙ Ένωση έστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό κ. Ν. Κακλαμάνη. Το περιεχόμενο του εγγράφου είναι πολύ σοβαρό και πραγματικά αν κατοχυρωθούν νομοθετικά τα όσα αναφέρει τότε θα είναι ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς.
Η επιστολή ακολουθεί:

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 01-7753104


Αθήνα 24-11-2005


Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ν. Κακλαμάνη

Οι διατάξεις περί νέων προϋποθέσεων ίδρυσης φαρμακείων στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο περί «Μεταρρύθμισης του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης» αποτελούν σκανδαλώδη «τακτοποίηση» των συμφερόντων των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων. Οι περί απελευθέρωσης του κλειστού επαγγέλματος εξαγγελίες βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου το οποίο περιφρουρεί όλα τα προνόμια των υφιστάμενων φαρμακείων και στην ουσία απαγορεύει την ίδρυση νέων.

  1. Αυξάνει τις αποστάσεις για την ίδρυση φαρμακείου από 100 μέτρα που είναι σήμερα σε 250 μέτρα για τις μεγάλες πόλεις και 200 μέτρα για τις μικρότερες.
  2. Περιορίζει τα πληθυσμιακά κριτήρια σε 1500 κατοίκους από 2000-3000 ανά άδεια που ίσχυαν μέχρι σήμερα ενώ γνωρίζει ότι το πληθυσμιακό κριτήριο σε συνδυασμό με τις αυξημένες αποστάσεις αποκλείει την ίδρυση νέων φαρμακείων σε όλες τις πόλεις. Εφ’ εξής τα φαρμακεία θα ιδρύονται μόνο στην ύπαιθρο ή έξω από τις πόλεις.
  3. Διατηρεί όλα τα προνόμια των υφιστάμενων φαρμακείων (αποστάσεις ασφαλείας από τους καινούργιους, δικαίωμα μεταβίβασης άδειας, δικαίωμα μεταφοράς σε άλλο οίκημα με μειωμένες αποστάσεις, κλπ) και εξασφάλιση από τη μη ίδρυση νέων φαρμακείων.
  4. Καταργεί το δικαίωμα ίδρυσης φαρμακείου από κάθε φαρμακοποιό που εργάζεται ήδη στο Δημόσιο ή τον Ιδιωτικό τομέα και επιθυμεί να ανοίξει φαρμακείο παραιτούμενος από την υπηρεσία του (ή απολυόμενος), εάν έχει θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης σύνταξης έστω και αν παραιτηθεί από το δικαίωμα λήψης της σύνταξης. Η διάταξη είναι πρωτοφανής, απαγορεύει στους υπαλλήλους φαρμακοποιούς το δικαίωμα να θεμελιώσουν πλήρη σύνταξη ασκώντας ελεύθερο επάγγελμα, αποτελεί σκανδαλώδη διάκριση σε σχέση με τα υφιστάμενα φαρμακεία και δεν συμβαίνει για κανένα άλλο κλάδο άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος.

Ο κλάδος των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι ανάστατος και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον συνολικό του αποκλεισμό από ένα αναφαίρετο δικαίωμα.

Αποδεχόμαστε μόνο την ισχύουσα νομοθεσία (παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν.1963/1991).

Ο Πρόεδρος
Δρ Ασιθιανάκης Πέτρος

Η Γενική Γραμματέας
Ειρήνη Τσικαλάκη

Κοινοποίηση
Υφυπουργό Υγείας κ. Α. Γιαννόπουλο
Νομικό Σύμβουλο κ. Παραρά