Η επιστολή ακολουθεί:
(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 01-7753104
Αθήνα 24-11-2005
Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ν. Κακλαμάνη
Οι διατάξεις περί νέων προϋποθέσεων ίδρυσης φαρμακείων στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο περί «Μεταρρύθμισης του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης» αποτελούν σκανδαλώδη «τακτοποίηση» των συμφερόντων των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων. Οι περί απελευθέρωσης του κλειστού επαγγέλματος εξαγγελίες βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου το οποίο περιφρουρεί όλα τα προνόμια των υφιστάμενων φαρμακείων και στην ουσία απαγορεύει την ίδρυση νέων.
- Αυξάνει τις αποστάσεις για την ίδρυση φαρμακείου από 100 μέτρα που είναι σήμερα σε 250 μέτρα για τις μεγάλες πόλεις και 200 μέτρα για τις μικρότερες.
- Περιορίζει τα πληθυσμιακά κριτήρια σε 1500 κατοίκους από 2000-3000 ανά άδεια που ίσχυαν μέχρι σήμερα ενώ γνωρίζει ότι το πληθυσμιακό κριτήριο σε συνδυασμό με τις αυξημένες αποστάσεις αποκλείει την ίδρυση νέων φαρμακείων σε όλες τις πόλεις. Εφ’ εξής τα φαρμακεία θα ιδρύονται μόνο στην ύπαιθρο ή έξω από τις πόλεις.
- Διατηρεί όλα τα προνόμια των υφιστάμενων φαρμακείων (αποστάσεις ασφαλείας από τους καινούργιους, δικαίωμα μεταβίβασης άδειας, δικαίωμα μεταφοράς σε άλλο οίκημα με μειωμένες αποστάσεις, κλπ) και εξασφάλιση από τη μη ίδρυση νέων φαρμακείων.
- Καταργεί το δικαίωμα ίδρυσης φαρμακείου από κάθε φαρμακοποιό που εργάζεται ήδη στο Δημόσιο ή τον Ιδιωτικό τομέα και επιθυμεί να ανοίξει φαρμακείο παραιτούμενος από την υπηρεσία του (ή απολυόμενος), εάν έχει θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης σύνταξης έστω και αν παραιτηθεί από το δικαίωμα λήψης της σύνταξης. Η διάταξη είναι πρωτοφανής, απαγορεύει στους υπαλλήλους φαρμακοποιούς το δικαίωμα να θεμελιώσουν πλήρη σύνταξη ασκώντας ελεύθερο επάγγελμα, αποτελεί σκανδαλώδη διάκριση σε σχέση με τα υφιστάμενα φαρμακεία και δεν συμβαίνει για κανένα άλλο κλάδο άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος.
Ο κλάδος των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι ανάστατος και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον συνολικό του αποκλεισμό από ένα αναφαίρετο δικαίωμα.
Αποδεχόμαστε μόνο την ισχύουσα νομοθεσία (παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν.1963/1991).
Ο Πρόεδρος
Δρ Ασιθιανάκης Πέτρος
Η Γενική Γραμματέας
Ειρήνη Τσικαλάκη
Κοινοποίηση
Υφυπουργό Υγείας κ. Α. Γιαννόπουλο
Νομικό Σύμβουλο κ. Παραρά
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι απόφοιτοι των τμημάτων Βιοεπιστημών στην χώρα μας έχουν τις δυνατότητες ίδρυσης και λειτουργίας Τραπεζών Κρυοσυντήρησης και Εργαστηρίων Αναλύσεων Βιολογικών Υλικών, εφόσον διαθέτουν και 2ετή εμπειρία στο σχετικό αντικείμενο.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Η ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ: Πρόκειται για τα εργαστήρια που πραγματοποιούν βιοχημικές, ανοσοβιολογικές, αιματολογικές, κ.τ.λ. αναλύσεις. Η ίδρυση και λειτουργία των Εργαστηρίων Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών απο τους Βιοεπιστήμονες γίνεται με την μορφή Εργαστηρίων Αναφοράς (ΕΑ) η Εργαστηρίων Ελέγχου Ποιότητας. Τα εργαστήρια αυτά αδειοδοτούνται απο τις αντίστοιχες Νομαρχίες και μπορούν να παραγματοποιούν αναλύσεις βιολογικών δειγμάτων με αντικείμενο την Βιοχημεία (Κλινική Χημεία συνηθίζεται να λέγεται για ιστορικούς λόγους), την Ανοσοβιολογία, την Μοριακή Βιολογία, την Γενετική, κ.α.
Να διευκρινίσουμε ότι τα εργαστήρια αυτά δέχονται κατά κανόνα δείγματα απο τα γνωστά «Μικροβιολογικά» (Βιοπαθολογικά) εργαστήρια στα οποία και αποστέλλουν τις απαντήσεις τους. Πρόκειται για εργαστήρια δηλαδή «παροχής υπηρεσιών προς τρίτους» η όπως –κακώς- συνηθίζεται να λέγονται «Εργαστήρια Φασόν».
Η νομοθεσία που ισχύει σήμερα για τον ιδιωτικό τομέα (Π.Δ. 84/2005) επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία των εργαστηρίων Μικροβιολογίας, Βιοχημείας, Παθολογικής Ανατομικής, Αιματολογίας και Κυτταρολογίας μόνο στους γιατρούς κατόχους της σχετικής ειδικότητας (εκτός τους Αιματολόγους!).
Ειδικά τα Εργαστήρια Βιοχημείας (Κλινικής Χημείας) επιτρέπεται να ιδρύουν και να έχουν την ευθύνη τους, οι κάτοχοι της μεταπτυχιακής «Ειδικότητας Κλινικής Χημείας» σύμφωνα με το ΠΔ 131/1973, ανεξάρτητα απο το βασικό πτυχίο τους (Βιολογίας, Ιατρικής, Χημείας,...). Η ειδικότητα αυτή δεν …επιτρέπεται να πραγματοποιείται στην Ελλάδα και οι κάτοχοι αυτής (με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών απο το εξωτερικό)που έχουν αδειδοτηθεί απο το Υπ. Υγείας (ΚΕΣΥ) μετά το 1973 είναι περίπου 30.
Με βάση το παραπάνω νομικό πλαίσιο είναι πολλοί συνάδελφοι Βιοεπιστήμονες που είτε εργάζονται στα ΕΑ είτε έχουν ιδρύσει και έχουν την ευθύνη αυτών των εργαστηρίων με αντικείμενο τις Βιοχημικές, Αιματολογικές, Ανοσοβιολογικές κ.α. εξετάσεις, αλλά και τις εξετάσεις Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Η ίδρυση –και επιτυχημένη- λειτουργία των ΕΑ εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο απο την ολοκληρωμένη επιχειρηματική μελέτη.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα παραπάνω ισχύουν συνήθως, αλλά τα εργαστήρια αυτά μπορούν και συνάπτουν συνεργασίες με φαρμακευτικές εταιρίες η βιομηχανίες (όπως για τον έλεγχο Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών) η έχουν ερευνητικές δραστηριότητες με τους παραπάνω φορείς η ερευνητικά κ.α. ιδρύματα.