31/1/11

Ανοιχτή επιστολή της ΠΕΦΝΙ για ενεργό συμμετοχή, Αίτημα για συνάντηση με τον Υπουργό ΥΥΚΑ και πως να καλύψετε 2 δύο Νοσοκομειακά Φαρμακεία ταυτόχρονα!


Στα πλαίσια του προγραμματισμού και συντονισμού ενεργειών και δράσεων των μελών του, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) στέλνει ανοιχτή επιστολή σ΄ όλους τους συναδέλφους, που συμμετέχουν σε κάθε είδους επιτροπές και ομάδες εργασίες και ζητεί την ενεργό συνδρομή τους, για την επίλυση των χρόνιων θεμάτων του κλάδου μας.

Η Επιστολή πρόσκληση της ΠΕΦΝΙ είναι ΕΔΩ.


Επίσης με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτή μια συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΦΝΙ με τον Υπουργό, η ΠΕΦΝΙ ζητάει με Επιστολή της συνάντηση με το Υπουργό ΥΥΚΑ κ. Α. Λοβέρδο. Το ΔΣ θεωρεί ότι είναι αναγκαία η συνάντηση ώστε να παρουσιάσει τις θέσεις και τα προβλήματα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών του ΕΣΥ.

Η Επιστολή της ΠΕΦΝΙ με το αίτημα για συνάντηση με τον κ. Υπουργό είναι ΕΔΩ.


Ταυτόχρονα η ΠΕΦΝΙ κοινοποίησε και μία πρόταση για Τροπολογία για ένταξη στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ΕΣΥ που υπηρετούν στα Δημόσια νοσοκομεία εντάσσονται στις οργανικές διαβαθμισμένες θέσεις φαρμακοποιών ΕΣΥ του οργανισμού του νοσοκομείου που υπηρετούν, με απόφαση των Διοικητών των νοσοκομείων

Όλη η Τροπολογία είναι ΕΔΩ.


Την ίδια ημέρα η ΠΕΦΝΙ κοινοποιεί και την αλληλογραφία από την συνάδελφο Λία Μουδήλου που είναι Δ/ντρια Φαρμακοποιός του Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου με το σχόλιο ότι η ακόλουθη αλληλογραφία και οι αποφάσεις είναι μόνο ένα δείγμα των ελλείψεων προσωπικού (φαρμακοποιών και βοηθών φαρμακείου) που υπάρχουν στα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων. Στην αλληλογραφία αναδύεται το πρόβλημα με την υποστελέχωση των Φαρμακευτικών τμημάτων των Νοσοκομείων μας. Στην προκειμένη περίπτωση η συνάδελφος καλείται να καλύψει 2 δύο Νοσοκομεία, το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και το Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου, εκ περιτροπής και τα δύο Νοσοκομεία με πρόγραμμα μετακινήσεων που θα καθορισθεί κατόπιν συνεννόησης των δύο Διοικητών.

Όλη η αλληλογραφία είναι ΕΔΩ.


Πηγές

http://pefni.blogspot.com/2011/01/blog-post_3549.html
http://pefni.blogspot.com/2011/01/blog-post_6106.html
http://pefni.blogspot.com/2011/01/blog-post_3834.html
http://pefni.blogspot.com/2011/01/blog-post_31.html


Προετοιμάζεται η γενικευμένη χρήση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα Νοσοκομεία και τους Παρόχους Ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών


Ευρεία σύσκεψη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας, συγκαλείται σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Θα τεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα θέματα της επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης του έργου και της γενικευμένης χρήσης του από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα Νοσοκομεία και τους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, ώστε να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος των δαπανών και να μην υπάρχουν κενά τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν επιτήδειοι που λυμαίνονται από χρόνια το σύστημα.

Ως προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βρίσκεται σε καλό δρόμο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την Εθνική Τράπεζα για την χορηγία του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ έως το Μάιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί για όλα τα Ταμεία.

Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο κομμάτι του συγκεκριμένου έργου αφορά στην επέκταση του στα νοσοκομεία και στη λειτουργική του υποστήριξη. Για την εκτέλεση αυτής της φάσης απαιτείται διεθνής διαγωνισμός ο οποίος ενδέχεται να είναι χρονοβόρος.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συμφωνούν ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευσθούν με δεδομένο ότι η πειραματική εφαρμογή του μέτρου έδειξε εντυπωσιακή μείωση στις δαπάνες.

Μετά την μερική εφαρμογή του μέτρου στα Ασφαλιστικά Ταμεία η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2010 ανήλθε σε 850 εκατ. Ευρώ και για το 2011 έχει εκτιμηθεί σε 1,4 δις, ενώ η αναμενόμενη μείωση μέχρι και το 2012 υπολογίζεται από το υπουργείο Εργασίας, να φτάσει τα 3,6 δισ. Ευρώ.


Πηγή

ΑΠΕ

30/1/11

Συμπληρωματικά κονδύλια δεδουλευμένων εφημεριών έτους 2010


Στην ιστοσελίδα Ygeianet αναρτήθηκαν οδηγίες προς τους γιατρούς προκειμένου να διεκδικήσουν συμπληρωματικά κονδύλια των εφημεριών που έκαναν το 2010 και δεν αποζημιώθηκαν στο σύνολό τους.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι:

"Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ[1] με ημερομηνία 31/12/2010 συμπληρωματικά κονδύλια εφημεριών για ανεξόφλητες εφημερίες του 2010.
Επειδή θα υπάρξουν ενστάσεις από Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για πιστώσεις του 2010 και συνεπώς δεν μπορούν να μεταφερθούν και να καταβληθούν εντός του 2011, οι Ενώσεις Γιατρών μπορούν να συμβουλεύσουν τις Διοικήσεις να επικαλεστούν το άρθρο 25 του νόμου 3402/2005 (ΦΕΚ 258Α) το οποίο απεμπλέκει το ζήτημα και παραθέτουμε ως έχει.

Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας


[1] http://www.ygeianet.gr/box/cal/20797.pdf "

Δεδομένου οτι για τις εφημερίες των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών του έτους 2010 δεν ανακοινώθηκαν συμπληρωματικά κονδύλια αλλά μεταφορές ποσών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο (η ανακοίνωση είναι ΕΔΩ: Συμπληρωματική κατανομή των εφημεριών του 2010)  μήπως είναι χρήσιμο η ΠΕΦΝΙ να αναλάβει ή να εκδοθεί, όπως και για τους γιατρούς συμπληρωματικό κονδύλιο ή να συντονίσει Δικαστική προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να μην έχουμε το φαινόμενο να προσφεύγουν μεμονωμένα συνάδελφοι, με ότι οικονομική επιβάρυνση αυτό συνεπάγεται;


Πηγές

http://www.ygeianet.gr/box/cal/20798.pdf
http://pefni.blogspot.com/2010/12/2010.html

Το σωστό Αρχείο Φαρμάκων που έχουμε την υποχρέωση να χρησιμοποιούμε στα Μηχανογραφικά Συστήματα των Φαρμακευτικών τμημάτων των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.



Στα μηχανογραφικά Συστήματα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, η Κωδικοποίηση των σκευασμάτων σύμφωνα με τους Κωδικούς του Ε.Ο.Φ. του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το αντίστοιχο αρχείο που περιέχει τον Κωδικό ΕΟΦ, την Περιγραφή του είδους, την Εταιρία, την Χονδρική τιμή, τη Νοσοκομειακή τιμή και την Λιανική τιμή το αναρτά στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

 Το αρχείο αυτό συνοδεύεται με την απόφαση του αντίστοιχου Υπουργού.

 
Ο τίτλος του αρχείου, κάθε φορά που αλλάζουν οι τιμές, είναι
«ΕΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΧΧ/ΕΤΟΣ»

 
Αυτό το αρχείο συνοδεύεται συνήθως και από επιπλέον αρχεία, όπως 
«ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ_ΧΧ_ΖΖ»,
«ΔΕΛΤΙΟ_Χ_ΖΖΖΖ_ΝΕΑ_ΦΑΡΜΑΚΑ»,
«ΑΛΛΑΓΗ_ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ_ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ_ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ_ΧΧ_ΖΖ»


Πρόσφατα η Ε.Π.Υ. Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, έστειλε στην Π.Ε.Φ.Ν.Ι. Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (http://pefni.blogspot.com/2011/01/blog-post_3599.html) ένα αρχείο το οποίο περιέχει τα πεδία:
Κωδικός Συ, Ονομασία μορφή περιεκτικότητα συσκευασία, Barcode, ATC, Εταιρία, Νοσοκ. Τιμή

 
Στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ δίνεται η δυνατότητα να δούμε την εγγραφή για ένα φάρμακο (http://drugsearch.eof.gr/drugsearch/faces/Index.jsp).

 
Αν βάλετε δίπλα- δίπλα αυτά τα τρία αρχεία θα δείτε ότι ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ!



πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να συναντηθούν:

  • η Ε.Π.Υ. η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας,
  • ο Ε.Ο.Φ.  ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων,
  • το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και
  • το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γενική Γραμματεία Εμπορίου
να συντονιστούν μεταξύ τους και να αποφασίσουν ποιο είναι το σωστό αρχείο φαρμάκων που έχουμε την υποχρέωση να χρησιμοποιούμε στα μηχανογραφικά συστήματα των Φαρμακευτικών τμημάτων των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.  του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επειδή ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΟΦ είναι ο ίδιος σε όλα τα παραπάνω αρχεία, όποια περιγραφή και αν αποφασίσουν να ισχύει, ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ κάθε ΟΠΣΥ Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας, μπορεί να κάνει εύκολα την αντιστοίχηση.


Πηγές




29/1/11

Τα δικαιώματα των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη


Καθημερινά παρουσιάζονται περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας ασθενής χρειάζεται σαφήνεια όσον αφορά τα δικαιώματα και τους κανόνες που ισχύουν για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.

Μερικά παραδείγματα που προκαλούν ερωτήσεις και χρειάζονται απαντήσεις:
  • Ένας ηλικιωμένος Γερμανός με διαβήτη έχει μαζί του πρόσθετες ιατρικές συνταγές σε ένα ταξίδι του στην Ιταλία, αλλά θα δεχτεί ο φαρμακοποιός τη συνταγή; 
  • Μια Πολωνή θα ήθελε να υποβληθεί σε επέμβαση στο ισχίο στην χώρα όπου ζουν και εργάζονται τα εγγόνια της, αλλά πώς θα το οργανώσει αυτό από την Πολωνία; 
  • Ένας Πορτογάλος επιθυμεί να υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη από έναν ειδικό γιατρό στην Ισπανία, αλλά θα του επιστραφεί η δαπάνη; 
Αυτές είναι μερικές μόνο περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας ασθενής χρειάζεται σαφήνεια όσον αφορά τα δικαιώματα του.  Ένας πρόσφατα εκδοθείς νόμος της ΕΕ διευκρινίζει τα δικαιώματα των ασθενών για πρόσβαση σε ασφαλή και καλής ποιότητας θεραπεία ανά τα σύνορα της ΕΕ και για επιστροφή των σχετικών δαπανών.  

Ασθενείς που ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ για ιατρική περίθαλψη θα απολαμβάνουν ισότιμη μεταχείριση με τους πολίτες της χώρας στην οποία αναζητούν θεραπεία. 

Αυτός ο νέος νόμος θα ωφελήσει τους ασθενείς στην ΕΕ κατά διάφορους άλλους τρόπους. Θα διευκολύνει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ εθνικών υγειονομικών αρχών και την ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας της υγειονομικής περίθαλψης. Θα βοηθήσει τους ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη θεραπεία, όπως επί παραδείγματι εκείνους που χρειάζονται διάγνωση ή θεραπεία για σπάνιες ασθένειες. Αυτός ο νόμος υποστηρίζει την ανάπτυξη των «Ευρωπαϊκών Δικτύων Αναφοράς» που συγκεντρώνουν σε εθελοντική βάση, εξειδικευμένα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης που είναι ήδη αναγνωρισμένα στην Ευρώπη. Οι εμπειρογνώμονες της υγείας ανά την Ευρώπη θα είναι σε θέση να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και να ανταλλάξουν πρότυπα αριστείας. 

Για ποια κλίμακα μιλάμε;

Οι ασθενείς προτιμούν να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη εντός της χώρας τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ζήτηση για διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη αντιπροσωπεύει μόνο το 1% περίπου των δημοσίων δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, που αντιστοιχεί περίπου σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη που οι ασθενείς δεν είχαν εκ των προτέρων προγραμματίσει (όπως η περίθαλψη έκτακτης ανάγκης). Αυτό σημαίνει λιγότερο από 1% της δαπάνης, ενώ η μετακίνηση των ασθενών είναι για προγραμματισμένη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, όπως οι επεμβάσεις ισχίου και γονάτου ή καταρράκτη. 

Τι συμβαίνει με την ισχύουσα στον τομέα αυτό νομοθεσία (κανονισμοί περί κοινωνικής ασφάλισης);

Οι πολίτες που χρειάζονται φροντίδα (συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας έκτακτης ανάγκης), όταν βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό, θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από το υφιστάμενο σύστημα κανονισμών και να δέχονται τη φροντίδα που χρειάζονται.
Για προγραμματισμένη φροντίδα, ένας ασθενής δύναται ήδη να ζητήσει προέγκριση. Αυτή την προέγκριση, δεν είναι δυνατόν να του/της την αρνηθούν, αν δεν μπορεί να υποβληθεί στην εν λόγω θεραπεία εντός προθεσμίας που είναι ιατρικά δικαιολογημένη. 

Τότε γιατί χρειαζόμαστε αυτή τη νέα νομοθεσία;

Η οδηγία αυτή δεν επηρεάζει τα ευεργετήματα που ήδη παρέχονται στους πολίτες μέσω των υφιστάμενων κανονισμών κοινωνικής ασφάλισης. Παρά το γεγονός ότι οι υφιστάμενοι κανόνες – που επικεντρώνονται στις συμφωνίες κοινωνικής ασφάλισης, όχι στα δικαιώματα των ασθενών – ήταν σε ισχύ από το 1971, απαιτούνταν ακόμη διευκρινίσεις αναφορικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ σχετικά με τη λήψη υγειονομικής περίθαλψης σε άλλο κράτος μέλος, με πάροχο της επιλογής τους.
Στην περίπτωση της νοσοκομεικής περίθαλψης, ένα από τα κύρια επιτεύγματα αυτής της νέας οδηγίας είναι ότι οι ασθενείς θα είναι σε θέση να επιλέγουν τον πάροχο της υγειονομικής περίθαλψης.
Για μη νοσοκομειακή φροντίδα, οι ασθενείς θα είναι σε θέση να αναζητούν υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό χωρίς προέγκριση ή και να απαιτούν επιστροφή των δαπανών μετά την επιστροφή στη χώρα τους. Η οδηγία αυτή καλύπτει όχι μόνο τους παρόχους του δημόσιου τομέα αλλά και του ιδιωτικού.
Τόσο για νοσοκομειακή όσο και για μη νοσοκομειακή φροντίδα, οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια της φροντίδας που δέχονται.
Η οδηγία επιδιώκει επίσης την αντιμετώπιση άλλων πρακτικών θεμάτων: που μπορώ να βρω πληροφορίες αναφορικά με τα πρότυπα ποιότητας που εφαρμόζονται από το νοσοκομείο; Τι ποσό θα μου επιστραφεί; Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει1 ότι το δικαίωμα αναζήτησης διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης υφίσταται ήδη στη Συνθήκη. Εντούτοις, αυτή η πρόσφατα εκδοθείσα οδηγία το θέτει σαφώς στην νομοθεσία της ΕΕ και παρέχει ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο για όλους τους πολίτες της Ευρώπης. 

Χρειάζομαι έγκριση από την εθνική μου αρχή, πριν μεταβώ στο εξωτερικό για θεραπεία;

Οι εθνικές αρχές δύνανται να θεσπίσουν ένα σύστημα «προέγκρισης» σε τρεις περιπτώσεις:
  1. για υγειονομική περίθαλψη η οποία συνεπάγεται διανυκτέρευση τουλάχιστον μιας νύχτας σε νοσοκομείο ·
  2. για υγειονομική περίθαλψη υψηλής εξειδίκευσης και μεγάλου κόστους και
  3. για σοβαρές και συγκεκριμένες καταστάσεις που σχετίζονται με την ποιότητα ή την ασφάλεια της φροντίδας που παρέχεται στο εξωτερικό. Στις 3 αυτές περιπτώσεις, οι ασθενείς ενδέχεται να χρειάζεται να ζητούν εκ των προτέρων άδεια από την εθνική τους υγειονομική αρχή που είναι αρμόδια για την επιστροφή των δαπανών. 
Μπορεί να μην δοθεί η έγκριση αυτή;

Οι εθνικές υγειονομικές αρχές δύνανται να αρνηθούν την έγκριση αν η υπόψη θεραπεία ή ο υπόψη πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να παρουσιάζει κίνδυνο για τον ασθενή. Επίσης, αν η κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη δύναται να παρασχεθεί έγκαιρα εντός της χώρας, μπορεί να μη δοθεί η έγκριση, αλλά τα κράτη μέλη θα χρειάζεται να εξηγούν για ποιο λόγο ήταν απαραίτητη η εν λόγω απόφαση. 

Τι θα γίνει αν δεν μου δοθεί η έγκριση;

Οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επανεξέταση κάθε διοικητικής απόφασης σχετικά με τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη που τους αφορά ατομικά. 

Σε ποιο ποσοστό θα μου επιστραφούν οι δαπάνες, αφού υποβληθώ σε θεραπεία στο εξωτερικό;

Στους ασθενείς επιστρέφεται το ίδιο ποσό που θα τους επιστρεφόταν αν ελάμβαναν εντός της χώρας τους τον ίδιο τύπο υγειονομικής περίθαλψης. Τα κράτη μέλη όπου η υγειονομική φροντίδα είναι δωρεάν θα χρειαστεί να ενημερώσουν τους ασθενείς σχετικά με τα ισχύοντα τιμολόγια επιστροφής δαπανών. 

Μπορώ να αναζητήσω υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό, αν η θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα μου;

Ναι, αν μια θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη σε ένα κράτος μέλος, οι εθνικές υγειονομικές αρχές δεν δύνανται να αρνηθούν την έγκριση σε έναν ασθενή που αναζητά θεραπεία σε άλλη χώρα της ΕΕ. Εντούτοις, στους ασθενείς θα επιστραφούν οι δαπάνες της εν λόγω θεραπείας ,εφόσον αυτή περιλαμβάνεται στο εθνικό «πακέτο ωφελημάτων υγείας».
Κατά γενικό κανόνα, τα πακέτα ωφελημάτων του δημοσίου προσδιορίζονται μάλλον γενικά, αλλά αν υπάρχουν ακριβέστεροι πίνακες (όπως αναλυτικοί κωδικοί τιμολόγησης ιατρικών πράξεων), αυτοί θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για το σκοπό της διασυνοριακής επιστροφής δαπανών.

Χρειάζεται να πληρώσω προκαταβολικά για τη διασυνοριακή θεραπεία;

Ναι, γενικά ο ασθενής πληρώνει προκαταβολικά και, στη συνέχεια, του επιστρέφονται οι δαπάνες από την εθνική αρχή το συντομότερο δυνατόν. Ο νόμος επίσης προβλέπει ότι τα κράτη μέλη δύνανται να επιλέξουν να επιβεβαιώσουν το ποσό που θα επιστραφεί έναντι των δαπανών γραπτώς εκ των προτέρων, με βάση εκτίμηση που υποβάλλει ο ασθενής. 

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά μου για υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό;

Αυτός ο νέος νόμος προβλέπει την θέσπιση ενός σημείου επαφής σε κάθε κράτος μέλος για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών σε γενική περίθαλψη ανά την Ευρώπη. Τα εν λόγω κέντρα θα ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους και θα είναι σε θέση να παρέχουν στους ασθενείς πρακτικές πληροφορίες ως προς τις προϋποθέσεις και τα επίπεδα επιστροφής δαπανών, τις πιθανές θεραπείες, τους παρόχους, τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών κ.λπ. Οι ασθενείς θα έχουν, κατόπιν τούτου, σαφέστερη εικόνα ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται στο εξωτερικό, πράγμα που θα οδηγήσει σε περισσότερο τεκμηριωμένες αποφάσεις αναφορικά με τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. 

Μπορώ να διαβιβάσω τα ιατρικά μου στοιχεία στο κράτος μέλος όπου θα υποβληθώ σε θεραπεία;

Η χώρα καταγωγής εξασφαλίζει ότι ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα θεραπείας δύναται να έχει πρόσβαση στον γραπτό ή ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο του ασθενούς, σύμφωνα με τις οδηγίες περί προστασίας δεδομένων. Η βελτιωμένη συνεργασία όσον αφορά τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας (eHealth) μεταξύ κρατών μελών θα εξασφαλίζει ότι τα εν λόγω στοιχεία είναι πλήρως ευανάγνωστα και κατανοητά. Με άλλα λόγια, τα συστήματα ΤΠ Υγείας θα είναι σε θέση να «συνομιλούν μεταξύ τους». Αυτό δύναται να είναι ιδιαίτερα επωφελές όχι μόνο για την ασφάλεια των ασθενών αλλά επίσης και για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Τι θα πρέπει να κάνω αν κάτι δεν πάει καλά, ενώ θα υποβάλλομαι σε θεραπεία στο εξωτερικό;

Ο νέος νόμος ορίζει τις ευθύνες τόσο της χώρας όπου παρέχεται η θεραπεία όσο και της χώρας που θα επιστρέψει τη δαπάνη όσον αφορά τις καταγγελίες και την επίλυση διαφορών. Τα εθνικά σημεία επαφής θα παρέχουν στους ασθενείς τις πληροφορίες που χρειάζονται ως προς το θέμα αυτό. 

Πώς μπορώ να είμαι βέβαιος ότι η θεραπεία που μου παρασχέθηκε στο εξωτερικό θα παρακολουθηθεί σωστά κατά την επιστροφή στην πατρίδα μου;

Προβλέπονται διάφορα μέτρα για τη διασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας. Η χώρα όπου παρασχέθηκε η θεραπεία εξασφαλίζει ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στον γραπτό ή ηλεκτρονικό τους ιατρικό φάκελο αναφορικά με τη θεραπεία που τους παρασχέθηκε. Η πατρίδα τους θα εξασφαλίζει ότι η ιατρική παρακολούθηση στη συνέχεια είναι της ίδιας ποιότητας ανεξάρτητα του τόπου στην ΕΕ όπου παρασχέθηκε η θεραπεία. 

Θα αναγνωρίζεται η συνταγή μου σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ;

Μια συνταγή που εκδίδεται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ θα αναγνωρίζεται στην χώρα κατοικίας ενός ασθενούς και αντιστρόφως. Η αναγνώριση αυτή εξασφαλίζει ότι η υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται σε άλλη χώρα της ΕΕ συνεχίζεται κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο μετά την επιστροφή του ασθενούς στην πατρίδα του. Ο ασθενής δικαιούται να λάβει το συνταγογραφημένο φάρμακο εφόσον το υπόψη φάρμακο έχει λάβει έγκριση για πώληση και διατίθεται στη χώρα όπου επιθυμεί να προμηθευτεί το προϊόν.
Κατ'αρχήν, οι συνταγές θα έπρεπε ήδη να αναγνωρίζονται ανά την ΕΕ. Πάντως, στην πράξη αυτό δεν ισχύει πάντα. Η νέα οδηγία θα παράσχει στους φαρμακοποιούς τα αναγκαία εργαλεία για να κατανοούν τις διασυνοριακές συνταγές (όπως για την καλύτερη ταυτοποίηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των αντίστοιχων γιατρών και ασθενών). 

Ποια είναι τα οφέλη του δικτύου αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας (ΑΤΥ);

Το δίκτυο των εθνικών αρχών ή φορέων που είναι αρμόδιοι για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας θα οδηγήσει σε μόνιμη δομή συνεργασίας της ΕΕ στον τομέα αυτό. Η προστιθέμενη αξία της ΑΤΥ είναι η παροχή συνδρομής προς τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων ώστε να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις αναφορικά με τις επενδύσεις και τις δαπάνες στον τομέα της υγείας. Ο σκοπός της συνεργασίας τον τομέα της ΑΤΥ είναι η παροχή αντικειμενικών και αξιόπιστων πληροφοριών ως προς την επάρκεια και αποτελεσματικότητα των τεχνολογιών υγείας. Η προσέγγιση αυτή αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη ενέργεια που ενισχύει περαιτέρω την τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων από τις αρμόδιες για την υγεία αρχές.

Τι μένει να γίνει;

Σε εθνικό επίπεδο, τα κράτη μέλη θα δημιουργήσουν τουλάχιστο ένα εθνικό σημείο επαφής που θα παρέχει στους ασθενείς όλες τις σχετικές πληροφορίες. Θα εξασφαλίσουν επίσης ότι τα κέντρα αναφοράς τους συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο αναφοράς.
Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν οι διοικητικές διαδικασίες αναφορικά με τη χρησιμοποίηση της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης και την επιστροφή των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών υποβολής καταγγελιών, καθώς και μηχανισμών υπολογισμού δαπανών.
Η Επιτροπή θα εγκαταστήσει δίκτυα για την ενδυνάμωση της συνεργασίας της ΕΕ όσον αφορά την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας (eHealth). Θα βοηθήσει επίσης στη διευκόλυνση της αναγνώρισης των διασυνοριακών συνταγών. 

Πότε θα τεθεί σε ισχύ ο εν λόγω νόμος;

Οι εθνικές κυβερνήσεις διαθέτουν 30 μήνες για να ενσωματώσουν τα εν λόγω μέτρα στην εθνική τους νομοθεσία. 

Για περαιτέρω πληροφορίες:
1
Kohll και Decker (1998); Ferlini (2000); Geraets-Smits και Peerbooms (2001); Vanbraekel (2001); Inizan (2003); Müller Fauré και Van Riet (2003); Leichtle (2004); Watts (2006); Σταματελάκη (2007); Elchinov (2010).

Πηγή

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/11/32&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en



28/1/11

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την εξαίρεση ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από την «αρνητική» λίστα φαρμάκων


«Κόλαφο» για την υγεία και την οικονομική κατάσταση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις χαρακτηρίζει η Ε.Σ.Α.μεΑ. τη νέα, «αρνητική» λίστα φαρμάκων σε συνδυασμό με τη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Σε επείγουσα επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, η Συνομοσπονδία ζητά την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που υποβάλλονται σε χρόνια θεραπευτική αγωγή και λαμβάνουν σε τακτική βάση φαρμακευτική αγωγή, από την αρνητική λίστα του Ε.Ο.Φ. Πολλά από αυτά τα σκευάσματα, τα οποία δεν θα συνταγογραφούνται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενδεχομένως να είναι μικρού κόστους, η χρήση τους όμως είναι τόσο συχνή για τους χρόνια πάσχοντες που οδηγεί πραγματικά σε οικονομική αφαίμαξη το πενιχρό εισόδημά τους.

Για παράδειγμα, υπάρχουν άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, τα οποία αντιδρούν στην ιντερφερόνη και χρόνια τώρα λάμβαναν ανοσοσφαιρίνες. Η μη συνταγογράφηση αυτού του σκευάσματος σε ένα χρόνια πάσχοντα, του οποίου η λειτουργικότητα παραμένει σταθερή στο χρόνο και δεν οδηγείται σε παράλυση των μυών του, είναι ένα άκρως σοβαρό ζήτημα.

Επίσης, άτομα με θαλασσαιμία ή συγγενείς καρδιοπάθειες έχουν ανάγκη από τη λήψη του viagra λόγω πνευμονικής υπέρτασης. Η μη συνταγογράφηση του φαρμάκου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, έως και κίνδυνο για τη ζωή τους.

Η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι η Πολιτεία έχει χρέος να θέσει τέρμα στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και να περιορίσει την αλόγιστη σπατάλη πόρων. Όχι όμως με μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες. Ως ασφαλιστική δικλείδα, για την αποτροπή δυσάρεστων φαινομένων, προτείνει να αναφερθεί ρητά ότι η συνταγογράφηση θα συνοδεύεται από πλήρη αιτιολόγηση του θεράποντα ιατρού, καθώς και τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου των συνταγογραφήσεων που αφορούν χρόνια πάσχοντες.


Η επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον  κ. Αν. Λοβέρδο, Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι ΕΔΩ.  



Πηγές

Η.Σ.Α.μεΑ.


http://www.healthview.gr/node/28387

Οι θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.) για το «άνοιγμα» του Φαρμακευτικού επαγγέλματος

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.) ανακοίνωσε ότι:

Μετά την εξαίρεση μας από τον Υπουργό Υγείας, από συνάντηση που είχε οριστεί την 14η Ιανουαρίου 2010 και είχαμε προσκληθεί από τον ίδιο,
σήμερα 18η Ιανουαρίου 2011 μας δέχτηκε με θέρμη, με ιδιαίτερη ευγένεια και με διάθεση στενής συνεργασίας ο Υφυπουργός κος Μιχάλης Τιμοσίδης.

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό, παρέστησαν οι κ.κ. Α. Δημόπουλος (Γενικός Γραμματέας) και Δ. Μπαλασόπουλος (Νομικός σύμβουλος). Την Π.Ε.Φ. εκπροσώπησαν οι κ.κ. Α.Αυγερινός (Πρόεδρος), Μ.Καπετανίδου (Αντιπρόεδρος Α!) και Κ.Σάββας (Γ.Γραμματέας).

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα σύμπνοιας, συνεννόησης και δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις. Κατατέθηκαν όλα τα έγγραφα επί θεμάτων που αφορούν τον κλάδο μας και το κλειστό επάγγελμα των φαρμακοποιών που μας αποκλείει συντεχνιακά να ασκήσουμε ελεύθερο επάγγελμα.

Αναλυτικά:

  1. Ενημερώθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου για το ιδιοκτησιακό και για το ότι το θέμα έχει κριθεί στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Πράγματι, μας ενημέρωσαν ότι εκ μέρους του Υπουργείου ουδέποτε ετέθη το θέμα και αυτό το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός στα Μ.Μ.Ε. Απλά μας ενημέρωσαν ότι χρησιμοποιήθηκε από μια μερίδα φαρμακοποιών, προφανώς, για να προκαλέσουν.
  2. Καταθέσαμε απόφαση του ΣτΕ (2005) όπου έχει κριθεί το θέμα των πληθυσμιακών κριτηρίων ως αντισυνταγματικό και ενημερώσαμε ότι και για τα άτομα που έχουν προσβάλει τον ισχύοντα νόμο (ν.3457/08.05.2006) η εισήγηση είναι ομοίως θετική (η εκδίκαση έγινε την 26η Οκτωβρίου 2010).
  3. Καταθέσαμε τα παραστατικά και την αντίστοιχη νομολογία που αποδεικνύει ότι ο άνεργος φαρμακοποιός δεν μπορεί να ασφαλίζεται στο ΕΤΑΑ διότι το ασφαλιστικό μας ταμείο ασφαλίζει την επαγγελματική και όχι την επιστημονική ιδιότητα (ν. 982/1979).
  4. Αναφέραμε ότι, η αύξηση του αριθμού των φαρμακείων δεν αυξάνει την φαρμακευτική δαπάνη που έχει άμεση σχέση με τα ταμεία εκτός και αν αυτή είναι προκλητή. Πράγματι αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα Μ.Μ.Ε. (κεντρικό δελτίο ειδήσεων Alter 17.01.2011) ότι η συγκεκριμένη θέση αποτελεί ομολογία ενοχής από τους συναδέλφους.
  5. Καταθέσαμε τις απόψεις μας σχετικά με τα χωροταξικά μέτρα του ισχύοντος νόμου (250 μέτρα στα μεγάλα αστικά κέντρα). Τονίσαμε ότι αυτό κρίνεται ως απαράδεκτο και αντισυνταγματικό εκ μέρους μας και θα πρέπει να αποδείξει ο νομοθέτης ενώπιον των Διοικητικών δικαστηρίων για πιο λόγο η απόσταση από 100 μέτρα αυξήθηκε στα 250 μέτρα. Η άποψη μας ήταν και είναι ότι το έπραξε για να προστατέψει τα συντεχνιακά συμφέροντα και να κάνει τους πλούσιους, πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους.
  6. Επισημάναμε ότι οι άδειες των φαρμακείων εκδίδονται από το κράτος και δεν θα πρέπει να αποτελούν προϊόν αθέμιτης αγοραπωλησίας.
  7. Ρωτήσαμε αν τα κριτήρια του νέου νόμου θα εφαρμοστούν στα πλαίσια των Καποδιστριακών ή των Καλλικρατικών δήμων. Η απάντηση ήταν ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε το τελικό σχέδιο νόμου που θα ολοκληρωθεί σήμερα.
  8. Τέλος, επισημάναμε ότι το φάρμακο χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, και επιβάλλεται να στελεχωθούν τα φαρμακεία με υπαλλήλους φαρμακοποιούς για να υπάρχει πλήρης κάλυψη και ασφάλεια για τους ασθενείς και τους πολίτες.

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας και ιδιαιτέρως τον Υφυπουργό κο Μ. Τιμοσίδη όπως επίσης και τους κ.κ. Α. Δημόπουλο και Δ. Μπαλασόπουλο για τη συνεργασία, για την ευγένεια και την άψογη φιλοξενία που μας επιφύλαξαν.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου
της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.)

Επίσης από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.) έχει αποσταλεί στο Πρωθυπουργό η παρακάτω επιστολή.

Αθήνα 23.12.2010
Αρ.πρωτ.: ............
Προς: Αξιότιμο
κ. Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Της ΕΛΛΑΔΟΣ

ΘΕΜΑ: «Άνοιγμα Φαρμακευτικού Επαγγέλματος»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σχετικά με το συζητούμενο αυτές τις ημέρες, νομοσχέδιο περί «ανοίγματος» του φαρμακευτικού επαγγέλματος, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Ο υπάρχων νόμος εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα, αντίκειται σε Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και προσκρούει στις έννοιες της ισότητας και της αναλογικότητας, τις οποίες σαφώς κατοχυρώνει το Σύνταγμα της χώρας.

2. Το Σύνταγμα της χώρας κατοχυρώνει την ελεύθερη επιλογή άσκησης επαγγέλματος και μεταπήδηση μεταξύ διαφόρων επαγγελματιών για τους έχοντας τα τυπικά και νόμιμα προσόντα που στην περίπτωση των φαρμακοποιών είναι:
-Το πτυχίο της Φαρμακευτικής Σχολής
-Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Η εφαρμογή των άρθρων αυτών αποκλείει την ελεύθερη μεταπήδηση από την έμμισθη σχέση εργασίας φαρμακοποιών απασχολούμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προς την ίδρυση φαρμακείου ενώ αντιθέτως παραμένει ελεύθερη η μεταπήδηση ιδιοκτητών φαρμακείων προς την έμμισθη εργασία. Συνεπώς παραβιάζεται η κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.

3. Αναγκάζει τους φοιτητές και τους επιστήμονες φαρμακοποιούς να προσφύγουν σε ένδικο αγώνα έχοντας τη βεβαιότητα της δικαίωσης λόγω ύπαρξης δεδικασμένου.

4. Το ενδεχόμενο μεταβίβασης έναντι αδρού τιμήματος (200.000€ – 500.000€) της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου από «παλαιούς» φαρμακοποιούς σε νέους, θα εξακολουθήσει να υφίσταται και θα ενισχυθεί, καθότι οι νέοι φαρμακοποιοί θα πρέπει να απευθύνονται σε ήδη λειτουργούντα φαρμακεία.

5. Το δικαίωμα που δίνεται σε «συνταξιούχους» ιατρούς-οδοντιάτρους του ΕΣΥ (οι οποίοι συνταξιοδοτούνται πριν συμπληρώσουν το ανώτερο όριο σύνταξής τους) για ίδρυση ιδιωτικού ιατρείου, στοιχειοθετεί άνιση μεταχείριση των επιστημόνων του τομέα Υγείας, παραβιάζοντας την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και θα ενισχύσει το αίσθημα της αδικίας μεταξύ συναδέλφων. Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ.1 του Συντάγματος, κάθε Έλληνας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

6. Επίσης, οι επιπτώσεις του κλειστού επαγγέλματος δεν είναι μόνο σχετικές με την επαγγελματική σταδιοδρομία των συναδέλφων μας αλλά έχουν σχέση με την ασφάλισή τους στον κύριο και μοναδικό ασφαλιστικό φορέα των Υγειονομικών (πρώην) ΤΣΑΥ. Το ΤΣΑΥ ασφαλίζει την άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος και όχι την επιστημονική ιδιότητα του φαρμακοποιού. Κατά συνέπεια σε φαρμακοποιούς οι οποίοι διακόπτουν την
σχέση εργασίας με ιδιωτικές επιχειρήσεις ή το δημόσιο, τους αποστερείται η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου και ως εκ τούτου η συνέχιση του ασφαλιστικού δεσμού με τον κύριο φορέα περίθαλψης και συνταξιοδότησής τους.

Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε το «άνοιγμα» του επαγγέλματος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ..................... Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δρ. Α. Αυγερινός ................. Κ. Σάββας


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ (Π.Ε.Φ.)
PANHELLENIC ASSOCIATION OF PHARMACISTS
ΚΟΡΥΖΗ 6, 117 43 ΑΘΗΝΑ
6 KORIZI STR., 117 43 ATHENS
TEL.: 210-9227182 - FAX: 210-9232964
e-mail : pepharm@otenet.gr
http://www.pepharm.org




Πηγές

http://pepharm.org/images/stories/dimos/23-12-2010%20epistolh%20pros%20ton%20prothypourgo.pdf

http://pepharm.org/images/stories/dimos/2011.01%20deltio%20typou.pdf

Βιο-ομοειδή (Biosimilars): Ανταλλαξιμότητα - Αυτόματη αντικατάσταση (interchangeability) βιο-ομοειδών φαρμάκων


O ΕΟΦ προς ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας δημοσιεύει τον κατάλογο των βιο-ομοειδών προϊόντων, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Κανονιστικό Πλαίσιο που ισχύει σήμερα, δεν συστήνεται η ανταλλαξιμότητα των βιολογικών προϊόντων μεταξύ τους είτε πρόκειται για πρωτότυπα είτε για βιο-ομοειδή, διότι:
  1. Ένα φαρμακευτικό βιο-ομοειδες προϊόν είναι «παρόμοιο» με ένα βιολογικό φάρμακο που έχει άδεια κυκλοφορίας. Η δραστική ουσία του βιο-ομοειδούς προϊόντος είναι «παρόμοια» με εκείνη του βιολογικού προϊόντος αναφοράς. Το βιο-ομοειδές και το βιολογικό προϊόν αναφοράς χρησιμοποιούνται κατά κανόνα στην ίδια δόση και για την αντιμετώπιση της ίδιας νόσου.
  2. Τα βιο-ομοειδή προϊόντα δεν είναι γενόσημα. Το κλασικό παράδειγμα της βιοϊσοδυναμίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε προϊόντα βιολογικής προέλευσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι απόψεις του ΕΜΑ και FDA συγκλίνουν με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προτάσεις που να συνιστούν αυτόματες αντικαταστάσεις (interchangeability) πρωτοτύπων από βιο-ομοειδή, είτε βιο-ομοειδών από άλλα βιο-ομοειδή. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τον συνδυασμό κλινικής εμπειρίας και επαρκών κλινικών δεδομένων.

Για την αξιολόγηση και τη χρήση βιο-ομοειδών, έχουν ληφθεί υπόψη οι ισχύουσες Κατευθυντήριες Γραμμές και Οδηγίες καθώς και διεθνής βιβλιογραφία.

Στις περιπτώσεις που δημιουργηθεί πρόβλημα και υπάρχει ανάγκη για τη χρησιμοποίηση ενός βιο-ομοειδούς ή άλλου πρωτοτύπου, αυτό θα εξετάζεται κατά περίπτωση.

Εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση ο ορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών βιολογικών προϊόντων και αντίστοιχων πρωτοτύπων και βιο-ομοειδών θα μπορούσε να επιτευχθεί με:
  1. Την συνταγογράφηση των βιο-ομοειδών και των βιολογικών προϊόντων αναφοράς αυστηρά με βάση τις εγκεκριμένες ενδείξεις και το εγκεκριμένο δοσολογικό σχήμα όπως ορίζονται από τις άδειες κυκλοφορίας αυτών και,
  2. Την ανάπτυξη και εφαρμογή κατάλληλης φαρμακο-οικονομικής προσέγγισης που θα συμπεριλαμβάνει μελέτες διερεύνησης του κόστους θεραπείας και συλλογή δεδομένων ασφάλειας
Ακολουθεί κατάλογος με τα εγκεκριμένα βιο-ομοειδή όπως αυτά υπάρχουν μέχρι τώρα στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ). Ο κατάλογος αυτός θα ανανεώνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Η Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ
BIOSIMILARS

Πηγή

ΕΟΦ

Ενημέρωση ενεργειών για τον προϋπολογισμό των φαρμάκων για το 2011


Στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων -ΠΕΦΝΙ- αναρτήθηκε επιστολή προς τα μέλη της με θέμα "Ενημέρωση συναδέλφων για προϋπολογισμό φαρμάκων 2011".

Στην επιστολή αναφέρεται ότι:   

"Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο έχετε παραλάβει και αφορά τον προϋπολογισμό των φαρμάκων για το 2011 παρακαλώ να προβείτε στις παρακάτω ενέργειες.
 
Ενημέρωση της διοίκησης (Διοικητής – Υπ/της) και σύσκεψη με την Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου την Επιτροπή Φαρμάκων και την Πληροφορική, με σκοπό να ενημερωθούν για τον νέο προϋπολογισμό του 2011, που αφορά το φάρμακο και τί περικοπές θα πρέπει να πραγματοποιήσουν οι συνταγογραφούντες."

Όλη η επιστολή είναι ΕΔΩ.


Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2011/01/2011_28.html

Κατάταξη φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων σε πρωτότυπα (πατέντα σε ισχύ), πρωτότυπα (με ληγμένη πατέντα), Γενόσημα- Αντίγραφα


Στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων -ΠΕΦΝΙ- αναρτήθηκε επιστολή της προς τον Πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Γ. Τούντα, σύμφωνα με την οποία το θέμα του προσδιορισμού των γενοσήμων - αντιγράφων ανά πρωτότυπο, δεν είναι δυνατόν να γίνει από τους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων μεμονωμένα.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι προκειμένου να υπάρχει ενιαία και έγκυρη κατάταξη γενοσήμων - αντιγράφων ανά πρωτότυπο, όπως και άμεση μετάταξη ενός πρωτοτύπου σε καθεστώς μη προστασίας, αυτή θα πρέπει να γίνεται μόνον από τις υπηρεσίες του ΕΟΦ.
Για το λόγο αυτό η ΠΕΦΝΙ-Ένωση παρακαλεί όπως :
  1. Να αναλάβουν οι υπηρεσίες του ΕΟΦ αυτό το έργο άμεσα,
  2. Να αποστέλλουν τους αντίστοιχους καταλόγους στην ΠΕΦΝΙ ή και σε κάθε ένα νοσοκομείο και
  3. Να αναρτηθούν άμεσα στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ.
Τα ανωτέρω είναι απαραίτητα για την συμπλήρωση των 3μηνιαίων αναφορών που ζητά το ΥΥΚΑ για τους στόχους του μνημονίου.

Όλη η επιστολή είναι ΕΔΩ.

Πηγή

27/1/11

Προτάσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης


Το 2011 πρέπει να είναι χρονιά ριζικών μεταρρυθμίσεων για την αναδιοργάνωσή του ΕΣΥ και την αποδοτικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που διατίθενται για την Δημόσια Υγεία.

Από το σύνολο των δαπανών ειδικά οι φαρμακευτικές δαπάνες λόγω των ανεξέλεγκτων και αδικαιολόγητων αυξήσεων την τελευταία δεκαετία, που δεν δικαιολογούνται ούτε από την γήρανση του πληθυσμού ,ούτε από την είσοδο νέων ακριβών φαρμάκων, βρίσκονται στο στόχαστρο και είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί το 2011 η νέα φαρμακευτική πολιτική με την εφαρμογή δέσμης μέτρων για την μείωσή τους χωρίς να στερούμε από τους ασθενείς τα αναγκαία φάρμακα. Για τους ανωτέρω λόγους προτείνω τα παρακάτω 12 βασικά μέτρα που η εφαρμογή τους δεν απαιτεί κόστος και θα σηματοδοτήσουν μία ποιοτική αλλαγή στον τομέα του φαρμάκου:

1.Οι τιμές των φαρμάκων: Στις 16/2/2010 σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων. Αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα ήταν η Τρίτη ακριβότερη χώρα στο σύνολο των φαρμάκων στην Ευρώπη και στα γενόσημα η Τρίτη ακριβότερη παγκοσμίως. Ο μύθος που είχαν καλλιεργήσει οι εταιρείες ότι στην Ελλάδα είχαμε φθηνά φάρμακα κατέρρευσε από την έρευνα που επιτέλους έγινε από το Υπουργείο Οικονομίας. Απάντηση όμως δεν δόθηκε από τους υπεύθυνους για το ποιος ευθύνεται για τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων. Γιατί οι τιμές των φαρμάκων δεν ήταν στα επίπεδα που όριζε ο νόμος 3408 που ψηφίστηκε στις 4/11/2005 και στο άρθρο 13 προέβλεπε ότι οι τιμές έπρεπε να είναι στον μέσο όρο των δύο φθηνότερων της Ευρωζώνης συν την ποιο φθηνότερη τιμή από τις υπόλοιπες δέκα χώρες που προσχώρησαν στην Ε.Ε μετά την 1/5/2004; Τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Νοσοκομεία πλήρωσαν επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω των υπερτιμολογήσεων.

Η αναπροσαρμογή των τιμών όλων των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων βάσει του νέου νόμου 3840/31-3-2010 (άρθρο 14), που προβλέπει να καθοριστούν οι τιμές με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών από τις χώρες της Ε.Ε που δημοσιεύουν στοιχεία, ήταν ένα θετικό μέτρο της νέας κυβέρνησης αλλά και μία μεγάλη περιπέτεια που διήρκησε 10 μήνες και ακόμη δεν ολοκληρώθηκε.

Για να ολοκληρωθεί η αλλαγή και στον τρόπο καθορισμού των τιμών των φαρμάκων είναι απαραίτητο:

α) Να γίνει προσπάθεια ώστε να ενταχτούν όλες οι χώρες της Ε.Ε στο δείγμα από το οποίο υπολογίζονται οι τιμές.
β)Να καταργηθεί το πλαφόν που έχει τεθεί για την μείωση των τιμών και επηρεάζει την ελεύθερη προσαρμογή των τιμών.
γ) Να αναρτηθεί στο διαδίκτυο το παρατηρητήριο τιμών για να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος. Πραγματικό παρατηρητήριο που να περιέχει τις τιμές ανά φάρμακο και φαρμακευτική μονάδα στις χώρες της Ε.Ε .
δ) Να μειωθούν οι τιμές όλων των πρωτότυπων φαρμάκων που έληξε η άδεια προστασίας της ευρεσιτεχνίας τους κατά 20% όπως προβλέπει ο νόμος.. Να μειωθούν επίσης οι τιμές όλων των γενόσημων στο 72% της αρχικής τιμής των πρωτότυπων.
ε) Να ενταχτούν στα φάρμακα υψηλού κόστους φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα υψηλής αξίας έως και 5 χιλιάδων ευρώ που αδικαιολόγητα δεν έχουν ενταχτεί .
ζ) Ο καθορισμός των τιμών των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων θα γίνεται πλέον από το Υπουργείο Υγείας το οποίο έχει άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στα φάρμακα, αλλά και την βασική ευθύνη για την ορθή διαχείριση των οικονομικών πόρων που αφορούν τον δημόσιο τομέα υγείας.
η) Να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής τιμών γιατί είναι αδιανόητο στην 11μελη επιτροπή να υπάρχουν 4 εκπρόσωποι από κοινωνικούς φορείς που έχουν συμφέρον από την αύξηση των τιμών των φαρμάκων και να μην υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος από τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, και το ΙΝΚΑ. Να μην υπάρχει εκπρόσωπος από τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς και γιατρούς.

2. Εθνική πολιτική για την προώθηση των γενόσημων που να περιλαμβάνει και μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων όταν τα προμηθεύονται. Η ανάπτυξη της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μπορεί να προέλθει πλέον όχι από τα υπερτιμολογημένα φάρμακα, αλλά από τις ανταγωνιστικές τιμές και εκπτώσεις προς τα Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την αύξηση του ποσοστού των γενόσημων στο 50% της συνολικής κατανάλωσης των φαρμάκων στην χώρα μας, όπως σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες.

Για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον ανωτέρω στόχο απαιτούνται ενέργειες όπως:

α) Να αυξηθεί στο 60%.το ποσοστό των δραστικών ουσιών που δεν προστατεύονται από «πατέντα» στο σύνολo των συνταγογραφούμενων φαρμάκων(Στη Γερμανία ανέρχεται στο 80%). Μέσο για την επιτυχία του ανωτέρω στόχου πρέπει να είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο ΕΟΦ να διευκολύνει χρονικά την είσοδο των νέων γενόσημων στην φαρμακευτική αγορά, διενεργώντας τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους.
β) Στην κατηγορία των δραστικών ουσιών που κυκλοφορούν και γενόσημα φάρμακα να γίνουν διαγωνιστικές διαδικασίες που θα έχει ως αποτέλεσμα τα γενόσημα να αποκτήσουν μεγάλο μερίδιο, τουλάχιστον το 85% στην ανωτέρω κατηγορία, που αντιστοιχεί στο 51% της συνολικής κατανάλωσης όλων των φαρμάκων. Μέσο για την επιτυχία του ανωτέρου στόχου είναι οι διαγωνισμοί και η αντιμετώπιση της παραπλανητικής προπαγάνδας σε βάρος των γενόσημων.

3. Άμεσα διενέργεια διεθνών διαγωνισμών στο ΕΣΥ όπως προβλέπει ο νέος νόμος 3846 /2010 ανά δραστική ουσία ή ομάδες δραστικών ουσιών, σύμφωνα με την κατάταξη ACT του Π.Ο.Υ, από κεντρική δημόσια υπηρεσία στα πλαίσια της Ε.Π.Υ που μπορεί να δημιουργηθεί με αποσπάσεις έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών ή από τις 7 Υ.ΠΕ συμπληρωματικά. Όποια υπηρεσία αναλάβει την διενέργεια των διαγωνισμών σε πρώτη φάση να μην αγοράζει ,ούτε να αποθηκεύει, ούτε να διανέμει ,ούτε να πληρώνει τους προμηθευτές ώστε να μη προσθέσει κόστος και γραφειοκρατία. Να ασχολείται αποκλειστικά με τη διενέργεια διαγωνισμών εκφράζοντας την ενιαία αγοραστική δύναμη των Νοσοκομείων και άλλων φορέων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και να παρακολουθεί την υλοποίηση των συμβάσεων.

4. Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων και οι διαδικασίες για να συνάπτουν εκπτωτικά συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες ιδιαίτερα στην κατηγορία των φαρμάκων που κυκλοφορούν και γενόσημα, παρέχοντας μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς προς τις εταιρείες που θα δώσουν μεγαλύτερες εκπτώσεις.

5. Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης με την δραστική ουσία δηλαδή την επιστημονική ονομασία των φαρμάκων. Να είναι υποχρεωτική στα Νοσοκομεία. Να πριμοδοτούνται οι γιατροί που συνταγογραφούν με βάση την δραστική ουσία και επιλέγουν μεταξύ των αντίστοιχων φαρμάκων της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας το φθηνότερο.

6.Στον ιδιωτικό τομέα να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα υποκατάστασης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων όμοιας δραστικής ουσίας από τους φαρμακοποιούς βάσει των κατευθύνσεων που θα δίνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο να χορηγούνται τα φθηνότερα μεταξύ των επιστημονικά αποδεδειγμένα ουσιωδώς όμοιων και βιοϊσοδύναμων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

7. Να εκπονηθούν άμεσα θεραπευτικά πρωτόκολλα στον τομέα της φαρμακευτικής αγωγής τουλάχιστον για τις βασικές ασθένειες από τις επιτροπές του ΕΟΦ και συμπληρωματικά από επιτροπές στις κλινικές των Νοσοκομείων . Είναι επιτακτική ανάγκη η απόλυτη ελευθερία συνταγογράφησης ανεξαρτήτου κόστους, να αντικατασταθεί σταδιακά από την συλλογική ευθύνη επιτροπών υψηλού επιστημονικού επιπέδου σε όλες τις βαθμίδες του ΕΣΥ που θα αποφασίζουν:

α) σχετικά με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ιδιαίτερα για τις ακριβές φαρμακοθεραπείες,
β) θα εξετάζουν τη σχέση τιμής και αποτελεσματικότητας για κάθε φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα,
γ) θα διαπραγματεύονται χαμηλότερες τιμές για την προμήθεια των φαρμάκων και των υλικών είτε μέσω διαγωνισμών στο ΕΣΥ , είτε μέσω τιμών αναφοράς και εκπτωτικών συμβολαίων στα Ασφαλιστικά Ταμεία και
δ) θα εφαρμόζουν πολιτικές συγκράτησης των δαπανών ανά κλινική στα Νοσοκομεία.

8.Να μειωθούν τα ποσοστά που ανέρχονται έως και 16% επί του κύκλου εργασιών, που οι φαρμακευτικές εταιρείες δικαιολογούν ως έξοδα προβολής των προϊόντων τους( εγκύκλιος του ΕΟΦ στις 26/9/2003). Να καταργηθούν τα έξοδα που εντάσσονται στις προωθητικές ενέργειες και εξυπηρετούν ουσιαστικά την προκλητή και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

9. Πρέπει να αλλάξει το σύστημα των απευθείας πριμοδοτήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τους γιατρούς και άλλους επιστήμονες για την συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά συνέδρια, ομιλίες σε εκδηλώσεις και κλινικές δοκιμές, γιατί αυτό τροφοδοτεί την διαφθορά . Γιατί έχει από όλους διαπιστωθεί ότι η απευθείας συναλλαγή επηρεάζει και οδηγεί στη προκλητή συνταγογράφηση. Τα οικονομικά συμφέροντα που καθορίζονται από την απευθείας σχέση των στελεχών του ΕΣΥ με τις εταιρείες είναι πολύ μεγάλα και καταρρίπτουν εύκολα τα εμπόδια που προσπαθούν να τεθούν με τους κανόνες δεοντολογίας. Οι παροχές και προτάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για την προώθηση της ιατρικής και φαρμακευτικής εκπαίδευσης να κατευθύνονται στις Διοικήσεις των Δημόσιων Οργανισμών . Οι επιστημονικές επιτροπές των Οργανισμών να προγραμματίζουν με αντικειμενικά κριτήρια την εκπαίδευση όλων των στελεχών και την συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα και κλινικές μελέτες.

10.Τα έξοδα των φαρμακευτικών εταιρειών για συμμετοχές σε συνέδρια κ.τ.λ. ,να εκπίπτουν φορολογικά μόνο εφόσον είναι παροχές προς τις Διοικήσεις των Οργανισμών, ώστε να μην αποτελούν αντικείμενο προσωπικής συναλλαγής με υπαλλήλους των Νοσοκομείων.

11.Να προστατεύεται η ανεξαρτησία και η αξιοπρέπεια των επιστημόνων του ΕΣΥ. Οι χορηγίες για τις αμοιβές των ομιλητών σε συνέδρια και εκδηλώσεις να δίνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες στις οργανωτικές επιτροπές, οι οποίες να επιλέγουν και να πριμοδοτούν εάν κρίνουν απαραίτητο τους ομιλητές .

12. Ο ΕΟΦ να οργανώσει έντυπη φαρμακευτική ενημέρωση ώστε να μην ελέγχεται η ενημέρωση στα Νοσοκομεία αποκλειστικά από τις φαρμακευτικές εταιρείες που χρηματοδοτούν μέσω διαφημίσεων την κυκλοφορία δωρεάν εντύπων.

Τα ανωτέρω μέτρα μαζί με άλλα αναγκαία όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το διπλογραφικό σύστημα, η ενιαία κωδικοποίηση των υλικών και των φαρμάκων, οι νοσοκομειακές συσκευασίες και η ενίσχυση των Νοσοκομειακών Φαρμακείων θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

Η εφαρμογή των ανωτέρω προτάσεων μπορεί να προέλθει μόνο με την συνεργασία των γιατρών , των φαρμακοποιών, των νοσηλευτών , των στελεχών της μηχανοργάνωσης και των ασθενών και η πολιτεία πρέπει να θεσμοθετήσει κίνητρα για να συμμετέχουν όλοι στην προσπάθεια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.

Με επιχειρήματα , θετική δράση, συνεργασία, διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες και αποτελέσματα στο Νοσοκομείο μας όπως και σε άλλα Νοσοκομεία, αποδεικνύουμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης οικονομικών πόρων μέσω της εφαρμογής πολιτικών που αντιμετωπίζουν την σπατάλη και την διαπλοκή. Με αποτελέσματα διαπραγματεύσεων που περιέχουν εκπτώσεις έως και 50% επιπλέον της νοσοκομειακής τιμής των φαρμάκων αποδεικνύουμε ότι τα ελλείμματα δεν είναι απαραίτητο να καλυφθούν ειδικά στον τομέα της Υγείας από εισπρακτικά μέτρα, μειώσεις μισθών ή μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Μπορούν να καλυφτούν από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά στον τομέα των προμηθειών και των φαρμακευτικών δαπανών και δεν κατανοούμε τις επιφυλάξεις και τις αναστολές για να εφαρμοστούν άμεσα τα αυτονόητα όπως η διενέργεια διαγωνισμών για την προμήθεια των φαρμάκων στα Νοσοκομεία.

Mε εκτίμηση,
Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ



Πηγή

Κείμενο μέσω email από: Τσακάλου Αλίκη

25/1/11

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας με τις διαδικασίες για τη χορήγηση φαρμάκων από Νοσοκομειακά Φαρμακεία στην περιοχή του Πειραιά

Υπουργείο Υγείας: Ανοίγουν τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων του Πειραιά


Εφαρμογή από τον Πειραιά του σχεδίου του Υπουργείου Υγείας για διάθεση φαρμάκων από τα Νοσοκομεία σε χρονίως πάσχοντες και ανήμπορους, ξεκινά από την Τρίτη 25/1, στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί του Πειραιά επιμείνουν στην απόφασή τους να κρατήσουν κλειστά τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, τα φαρμακεία των τριών δημόσιων Νοσοκομείων του Δήμου, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Τζάνειο», «Μεταξά» και «Αγία Βαρβάρα» θα προμηθευτούν 89 ακριβά φάρμακα και άλλα 300 από τη φαρμακαποθήκη του ΙΚΑ. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι 8 πμ - 3 μμ.

Την ίδια στιγμή πάντως, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.) Ειρήνη Τσικαλάκη υποστήριξε στον ΣΚΑΪ:

"Τα φαρμακεία των νοσοκομείων αδυνατούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους".

Αμετακίνητος εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε ό,τι αφορά το «πακέτο» μέτρων για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν θα χρησιμοποιήσει τον αμυντικό μηχανισμό που έχει στην διάθεση του για την καταστολή των κινητοποιήσεων – όπως είναι η προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν προκύψει στον Πειραιά μετά την απόφαση των φαρμακοποιών της περιοχής για λουκέτο διαρκείας, παραδέχτηκε πως τα νοσοκομειακά φαρμακεία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων,

«είναι όμως ένα μέτρο για να εξυπηρετηθούν οι χρόνια πάσχοντες και οι πολίτες που έχουν άμεσα ανάγκη».

Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί και το Πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι, «ώστε να παρέχεται φαρμακευτική κάλυψη σε ανήμπορους και βαριά πάσχοντες».

Τα άρθρα είναι ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Πηγές

Φαρμακευτικός Κόσμος (με πηγές από Βήμα, ΣΚΑΪ, Ελευθεροτυπία, Portnet.gr)

http://www.farmakeutikoskosmos.gr/article-k/mhnyma-loberdoy-stoys-farmakopoioys/6722

Αρθρογραφία για τις εξελίξεις στο φαρμακευτικό επάγγελμα


23/1/11

Η πορεία στο χρόνο για την εφαρμογή της Νοσοκομειακής Συσκευασίας φαρμακευτικών σκευασμάτων


Στις 11 Ιουλίου 2008 γράφαμε στη Nosfar ότι ένα χρόνιο αίτημα των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ξεκίνησε να υλοποιείται μετά την Απόφαση του ΔΣ του ΕΟΦ σχετικά με την "Ορθή Διαχείριση Φαρμακευτικών Προϊόντων στα Νοσοκομεία".

Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης, είχε αναρτηθεί η Απόφαση του ΕΟΦ με αρ. πρωτ. 38548/10 Ιουνίου 2008, με την οποία υποχρεώνει τις Φαρμακευτικές εταιρείες να προχωρήσουν στην εφαρμογή της επισήμανσης, για τα εισαγόμενα φάρμακα, ανά "μονάδα δόσης" και στο blister για τα εγχωρίως παραγόμενα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά. Καλεί τις φαρμακοβιομηχανίες που έχουν την κατάλληλη υποδομή, να εφαρμόσουν την επισήμανση ανά "μονάδα δόσης" μέχρι 30/4/09 για τα ήδη κυκλοφορούντα εγχώρια φάρμακα να εναρμονιστούν μέχρι 21/12/2010 οι φαρμακοβιομηχανίες που έχουν την δυνατότητα να προσαρμόσουν την διάτρητη συσκευασία να το πράξουν άμεσα, άλλως έχουν προθεσμία μέχρι 1/12/2010 και υποχρεώνονται οι φαρμακοβιομηχανίες να εφαρμόσουν την Νοσοκομειακή συσκευασία με πολλαπλάσιες ατομικές ή ημερήσιες δόσεις στα νέα φάρμακα.

Η επισήμανση των βασικών χαρακτηριστικών κάθε ιδιοσκευάσματος, όπως εμπορική ονομασία, δραστική ουσία, περιεκτικότητα, ημερομηνία λήξης, παρτίδα παραγωγής, γραμμωτός κώδικας, πρέπει να υπάρχει πίσω από κάθε δόση, για να μπορεί με ασφάλεια να χορηγηθεί στο νοσοκομειακό ασθενή.

Η EAHP (European Association of Hospital Pharmacists) κάνει προσπάθειες από το 2006 ώστε να εφαρμοστεί η Νοσοκομειακή Συσκευασία σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί ότι η εφαρμογή της ειδικής νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων, αλλά και οι διαγωνισμοί με βάση τη δραστική ουσία των σκευασμάτων, θα καταστήσουν το σύστημα περισσότερο αποτελεσματικό, αποδοτικό και θα επιφέρουν εξοικονόμηση δαπανών (Νόμος 3846/11-5-2010, αρ.φύλλου 66) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» . Στο Νόμο 3846/11-5-2010 αναφέρεται ότι:

«Καθορίζεται η εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας, καθώς και η δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση τη δραστική ουσία ή ομάδα δραστικών ουσιών ίδιας φαρμακολογικής κατηγορίας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω

Μέχρι σήμερα, από όσον γνωρίζουμε, δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Νόμου.

Εν συνεχεία, μετά από αναβολές, το χρονικό όριο εφαρμογής πήγε στην 01 Ιανουαρίου 2011. Σήμερα, 23 Ιανουαρίου 2011, οι παραγγελίες των Νοσοκομειακών Φαρμακείων εκτελούνται από την Φαρμακευτική Βιομηχανία όπως και πριν, αν και η Υπουργική Απόφαση «Εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα», Αθήνα, 26/10/2010, Αρ.Πρωτ.:ΔΥΓ3α/Γ.Π. 133550, ορίζει ότι:

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να προσαρμοστούν με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης μέχρι την 31-12-2010 για να μπορούν να διαθέτουν φαρμακευτικά προϊόντα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα

Σε συνέντευξή του στην ΗΕΜΕΡΗΣΙΑ online στις 22/01/2011 ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει ότι μεταξύ των μέτρων για το φάρμακο που ελήφθησαν το 2010 και βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι και ο καθορισμός νοσοκομειακής συσκευασίας, μέτρο που σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «τώρα θα αρχίσει να αποδίδει».

Η Φαρμακοβιομηχανία από την πλευρά της με πρόσφατη Επιστολή της προς τον ΕΟΦ, (10 Ιανουαρίου 2011) αναφέρει ότι:

«… για την αλλαγή συσκευασίας απαιτούνται 8-15 μήνες και τρεις επιπλέον μήνες για να εγκριθεί η τιμή της νέας συσκευασίας»

Δεδομένου ότι από την Εγκύκλιο του ΕΟΦ του 2008 πέρασαν ήδη πάνω από δύο χρόνια, αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζονται γρήγορες και αποφασιστικές ενέργειες ώστε δούμε στα Νοσοκομειακά Φαρμακεία νοσοκομειακές συσκευασίες φαρμακευτικών σκευασμάτων.


Πηγές

ΠΕΦΝΙ-Ένωση, 5.10.06, Συνάντηση εκπροσώπων του Δ.Σ. της ΠΕΦΝΙ Ένωσης με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δ. Βαγιωνά
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Εγκύκλιος του ΕΟΦ για την Ορθή Διαχείριση Φαρμακευτικών Προϊόντων στα Νοσοκομεία
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Ορθολογικοποίηση και έλεγχος φαρμακευτικής ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Η ΠΕΦΝΙ ζητάει την έκδοση οδηγίας από τον ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Συνεδρίαση της Επιτροπής για την ορθή διαχείριση ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Δημιουργία συνθηκών ασφαλούς χορήγησης ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Ενιαίο πλαίσιο άσκησης της νοσοκομειακής ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Προτάσεις για μια νέα Φαρμακευτική πολιτική ...
>Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Εκκρεμή αιτήματα νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Δημοσιεύματα εφημερίδων για τα προβλήματα ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Αποτελέσματα σύσκεψης στο Υπουργείο Εργασίας ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. Ένωση:Εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας για τα δημόσια και ιδιωτικά ...
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Εφαρμογή της Νοσοκομειακής Συσκευασίας για τα νέα φάρμακα
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ από 01 Ιανουαρίου 2011
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται ...
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου και η ...
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής μέχρι ...
ΕΞΠΡΕΣ Ημερήσια Οικονομική Εφημερίδα: Ηλεκτρονικοί οι διαγωνισμοί προμηθειών στο ΕΣΥ και νοσοκομειακή συσκευασία φαρμάκων
EAHP: To enhance and improve EU policies that impact hospital pharmacy
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Οικονομικές συσκευασίες φαρμάκων για νοσοκομεία
ΕΟΦ: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΑΠΟΦΑΣΗ 40538/14/06/10 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Κριτήρια έγκρισης μεγεθών συσκευασίας φαρμακευτικών προϊόντων
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Συγκρότηση Επιτροπής Τεκμηρίωσης Ενεργειών για την Αξιολόγηση στόχων ΥΥΚΑ και Μνημονίου (2011) για το Νοσοκομειακό Φάρμακο
ΗΜΕΡΗΣΙΑ online: Δέσμευση για εξοικονόμηση 1+1 δισ. ευρώ από το φάρμακο
ΣΦΕΕ: Εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ από 1/1/2011

19/1/11

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής μέχρι 31.01.2011 για την κατάρτιση και την ολοκλήρωση του Π.Π.Υ.Υ. 2011


Μετά την αντίδραση της ΠΕΦΝΙ  (http://nosfar.blogspot.com/2011/01/2011_17.html) στο έγγραφο για το Ειδικό Πρόγραμμα Καταχώρησης των Προμηθειών για τα Φάρμακα για το έτος 2011, η ΕΠΥ αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής μέχρι 31.01.2011.

Στην Απόφαση αναφέρονται και τα εξής:

1. Αντιλαμβανόμενοι τους χρονικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί για την κατάρτιση και την ολοκλήρωση του Π.Π.Υ.Υ. 2011 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής μέχρι 31.01.2011.

2. Ειδικά για την κατάρτιση του Προγράμματος Προμήθειας Φαρμάκων θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής:

• Για την κατάρτιση του σχετικού Προγράμματος παρακαλούνται τα Τμήματα Πληροφορικής και Προμηθειών να συνδράμουν στο έργο των Φαρμακείων.

• Όποιος Φορέας διαθέτει μηχανογραφημένο Φαρμακείο, θα πρέπει να λάβει υπόψη του για την κατάρτιση του ΠΠΥΥ 2011, τις αναλώσεις της Χρήσης 2010.

• Όποιος Φορέας δε διαθέτει μηχανογραφημένο Φαρμακείο, θα πρέπει να λάβει υπόψη του για την κατάρτιση του ΠΠΥΥ 2011, τις αναλώσεις του τελευταίου διμήνου της Χρήσης 2010, με σχετική αναγωγή στο έτος.

• Για τη διευκόλυνση σας, έχει αποσταλεί από την Υπηρεσία μας στην Πανελλήνια Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο που περιλαμβάνει τις τρέχουσες νοσοκομειακές τιμές ανά φαρμακευτικό σκεύασμα.


Η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης ΕΔΩ.

Το αρχείο που αναφέρεται στην Απόφαση το οποίο περιλαμβάνει τις τρέχουσες νοσοκομειακές τιμές ανά φαρμακευτικό σκεύασμα είναι ΕΔΩ.


Πηγές

http://pefni.blogspot.com/2011/01/2011-9-1-358007_19.html
http://pefni.blogspot.com/2011/01/blog-post_3599.html
http://nosfar.blogspot.com/2011/01/2011_17.html
http://nosfar.blogspot.com/2011/01/2011_14.html