23/1/11

Η πορεία στο χρόνο για την εφαρμογή της Νοσοκομειακής Συσκευασίας φαρμακευτικών σκευασμάτων


Στις 11 Ιουλίου 2008 γράφαμε στη Nosfar ότι ένα χρόνιο αίτημα των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ξεκίνησε να υλοποιείται μετά την Απόφαση του ΔΣ του ΕΟΦ σχετικά με την "Ορθή Διαχείριση Φαρμακευτικών Προϊόντων στα Νοσοκομεία".

Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης, είχε αναρτηθεί η Απόφαση του ΕΟΦ με αρ. πρωτ. 38548/10 Ιουνίου 2008, με την οποία υποχρεώνει τις Φαρμακευτικές εταιρείες να προχωρήσουν στην εφαρμογή της επισήμανσης, για τα εισαγόμενα φάρμακα, ανά "μονάδα δόσης" και στο blister για τα εγχωρίως παραγόμενα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά. Καλεί τις φαρμακοβιομηχανίες που έχουν την κατάλληλη υποδομή, να εφαρμόσουν την επισήμανση ανά "μονάδα δόσης" μέχρι 30/4/09 για τα ήδη κυκλοφορούντα εγχώρια φάρμακα να εναρμονιστούν μέχρι 21/12/2010 οι φαρμακοβιομηχανίες που έχουν την δυνατότητα να προσαρμόσουν την διάτρητη συσκευασία να το πράξουν άμεσα, άλλως έχουν προθεσμία μέχρι 1/12/2010 και υποχρεώνονται οι φαρμακοβιομηχανίες να εφαρμόσουν την Νοσοκομειακή συσκευασία με πολλαπλάσιες ατομικές ή ημερήσιες δόσεις στα νέα φάρμακα.

Η επισήμανση των βασικών χαρακτηριστικών κάθε ιδιοσκευάσματος, όπως εμπορική ονομασία, δραστική ουσία, περιεκτικότητα, ημερομηνία λήξης, παρτίδα παραγωγής, γραμμωτός κώδικας, πρέπει να υπάρχει πίσω από κάθε δόση, για να μπορεί με ασφάλεια να χορηγηθεί στο νοσοκομειακό ασθενή.

Η EAHP (European Association of Hospital Pharmacists) κάνει προσπάθειες από το 2006 ώστε να εφαρμοστεί η Νοσοκομειακή Συσκευασία σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί ότι η εφαρμογή της ειδικής νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων, αλλά και οι διαγωνισμοί με βάση τη δραστική ουσία των σκευασμάτων, θα καταστήσουν το σύστημα περισσότερο αποτελεσματικό, αποδοτικό και θα επιφέρουν εξοικονόμηση δαπανών (Νόμος 3846/11-5-2010, αρ.φύλλου 66) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» . Στο Νόμο 3846/11-5-2010 αναφέρεται ότι:

«Καθορίζεται η εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας, καθώς και η δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση τη δραστική ουσία ή ομάδα δραστικών ουσιών ίδιας φαρμακολογικής κατηγορίας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω

Μέχρι σήμερα, από όσον γνωρίζουμε, δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Νόμου.

Εν συνεχεία, μετά από αναβολές, το χρονικό όριο εφαρμογής πήγε στην 01 Ιανουαρίου 2011. Σήμερα, 23 Ιανουαρίου 2011, οι παραγγελίες των Νοσοκομειακών Φαρμακείων εκτελούνται από την Φαρμακευτική Βιομηχανία όπως και πριν, αν και η Υπουργική Απόφαση «Εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα», Αθήνα, 26/10/2010, Αρ.Πρωτ.:ΔΥΓ3α/Γ.Π. 133550, ορίζει ότι:

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να προσαρμοστούν με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης μέχρι την 31-12-2010 για να μπορούν να διαθέτουν φαρμακευτικά προϊόντα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα

Σε συνέντευξή του στην ΗΕΜΕΡΗΣΙΑ online στις 22/01/2011 ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει ότι μεταξύ των μέτρων για το φάρμακο που ελήφθησαν το 2010 και βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι και ο καθορισμός νοσοκομειακής συσκευασίας, μέτρο που σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «τώρα θα αρχίσει να αποδίδει».

Η Φαρμακοβιομηχανία από την πλευρά της με πρόσφατη Επιστολή της προς τον ΕΟΦ, (10 Ιανουαρίου 2011) αναφέρει ότι:

«… για την αλλαγή συσκευασίας απαιτούνται 8-15 μήνες και τρεις επιπλέον μήνες για να εγκριθεί η τιμή της νέας συσκευασίας»

Δεδομένου ότι από την Εγκύκλιο του ΕΟΦ του 2008 πέρασαν ήδη πάνω από δύο χρόνια, αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζονται γρήγορες και αποφασιστικές ενέργειες ώστε δούμε στα Νοσοκομειακά Φαρμακεία νοσοκομειακές συσκευασίες φαρμακευτικών σκευασμάτων.


Πηγές

ΠΕΦΝΙ-Ένωση, 5.10.06, Συνάντηση εκπροσώπων του Δ.Σ. της ΠΕΦΝΙ Ένωσης με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δ. Βαγιωνά
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Εγκύκλιος του ΕΟΦ για την Ορθή Διαχείριση Φαρμακευτικών Προϊόντων στα Νοσοκομεία
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Ορθολογικοποίηση και έλεγχος φαρμακευτικής ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Η ΠΕΦΝΙ ζητάει την έκδοση οδηγίας από τον ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Συνεδρίαση της Επιτροπής για την ορθή διαχείριση ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Δημιουργία συνθηκών ασφαλούς χορήγησης ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Ενιαίο πλαίσιο άσκησης της νοσοκομειακής ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Προτάσεις για μια νέα Φαρμακευτική πολιτική ...
>Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Εκκρεμή αιτήματα νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Δημοσιεύματα εφημερίδων για τα προβλήματα ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. ΕΝΩΣΗ: Αποτελέσματα σύσκεψης στο Υπουργείο Εργασίας ...
Π.Ε.Φ.Ν.Ι. Ένωση:Εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας για τα δημόσια και ιδιωτικά ...
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Εφαρμογή της Νοσοκομειακής Συσκευασίας για τα νέα φάρμακα
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ από 01 Ιανουαρίου 2011
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται ...
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου και η ...
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής μέχρι ...
ΕΞΠΡΕΣ Ημερήσια Οικονομική Εφημερίδα: Ηλεκτρονικοί οι διαγωνισμοί προμηθειών στο ΕΣΥ και νοσοκομειακή συσκευασία φαρμάκων
EAHP: To enhance and improve EU policies that impact hospital pharmacy
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Οικονομικές συσκευασίες φαρμάκων για νοσοκομεία
ΕΟΦ: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΑΠΟΦΑΣΗ 40538/14/06/10 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Κριτήρια έγκρισης μεγεθών συσκευασίας φαρμακευτικών προϊόντων
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Συγκρότηση Επιτροπής Τεκμηρίωσης Ενεργειών για την Αξιολόγηση στόχων ΥΥΚΑ και Μνημονίου (2011) για το Νοσοκομειακό Φάρμακο
ΗΜΕΡΗΣΙΑ online: Δέσμευση για εξοικονόμηση 1+1 δισ. ευρώ από το φάρμακο
ΣΦΕΕ: Εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ από 1/1/2011