28/1/11

Οι θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.) για το «άνοιγμα» του Φαρμακευτικού επαγγέλματος

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.) ανακοίνωσε ότι:

Μετά την εξαίρεση μας από τον Υπουργό Υγείας, από συνάντηση που είχε οριστεί την 14η Ιανουαρίου 2010 και είχαμε προσκληθεί από τον ίδιο,
σήμερα 18η Ιανουαρίου 2011 μας δέχτηκε με θέρμη, με ιδιαίτερη ευγένεια και με διάθεση στενής συνεργασίας ο Υφυπουργός κος Μιχάλης Τιμοσίδης.

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό, παρέστησαν οι κ.κ. Α. Δημόπουλος (Γενικός Γραμματέας) και Δ. Μπαλασόπουλος (Νομικός σύμβουλος). Την Π.Ε.Φ. εκπροσώπησαν οι κ.κ. Α.Αυγερινός (Πρόεδρος), Μ.Καπετανίδου (Αντιπρόεδρος Α!) και Κ.Σάββας (Γ.Γραμματέας).

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα σύμπνοιας, συνεννόησης και δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις. Κατατέθηκαν όλα τα έγγραφα επί θεμάτων που αφορούν τον κλάδο μας και το κλειστό επάγγελμα των φαρμακοποιών που μας αποκλείει συντεχνιακά να ασκήσουμε ελεύθερο επάγγελμα.

Αναλυτικά:

  1. Ενημερώθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου για το ιδιοκτησιακό και για το ότι το θέμα έχει κριθεί στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Πράγματι, μας ενημέρωσαν ότι εκ μέρους του Υπουργείου ουδέποτε ετέθη το θέμα και αυτό το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός στα Μ.Μ.Ε. Απλά μας ενημέρωσαν ότι χρησιμοποιήθηκε από μια μερίδα φαρμακοποιών, προφανώς, για να προκαλέσουν.
  2. Καταθέσαμε απόφαση του ΣτΕ (2005) όπου έχει κριθεί το θέμα των πληθυσμιακών κριτηρίων ως αντισυνταγματικό και ενημερώσαμε ότι και για τα άτομα που έχουν προσβάλει τον ισχύοντα νόμο (ν.3457/08.05.2006) η εισήγηση είναι ομοίως θετική (η εκδίκαση έγινε την 26η Οκτωβρίου 2010).
  3. Καταθέσαμε τα παραστατικά και την αντίστοιχη νομολογία που αποδεικνύει ότι ο άνεργος φαρμακοποιός δεν μπορεί να ασφαλίζεται στο ΕΤΑΑ διότι το ασφαλιστικό μας ταμείο ασφαλίζει την επαγγελματική και όχι την επιστημονική ιδιότητα (ν. 982/1979).
  4. Αναφέραμε ότι, η αύξηση του αριθμού των φαρμακείων δεν αυξάνει την φαρμακευτική δαπάνη που έχει άμεση σχέση με τα ταμεία εκτός και αν αυτή είναι προκλητή. Πράγματι αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα Μ.Μ.Ε. (κεντρικό δελτίο ειδήσεων Alter 17.01.2011) ότι η συγκεκριμένη θέση αποτελεί ομολογία ενοχής από τους συναδέλφους.
  5. Καταθέσαμε τις απόψεις μας σχετικά με τα χωροταξικά μέτρα του ισχύοντος νόμου (250 μέτρα στα μεγάλα αστικά κέντρα). Τονίσαμε ότι αυτό κρίνεται ως απαράδεκτο και αντισυνταγματικό εκ μέρους μας και θα πρέπει να αποδείξει ο νομοθέτης ενώπιον των Διοικητικών δικαστηρίων για πιο λόγο η απόσταση από 100 μέτρα αυξήθηκε στα 250 μέτρα. Η άποψη μας ήταν και είναι ότι το έπραξε για να προστατέψει τα συντεχνιακά συμφέροντα και να κάνει τους πλούσιους, πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους.
  6. Επισημάναμε ότι οι άδειες των φαρμακείων εκδίδονται από το κράτος και δεν θα πρέπει να αποτελούν προϊόν αθέμιτης αγοραπωλησίας.
  7. Ρωτήσαμε αν τα κριτήρια του νέου νόμου θα εφαρμοστούν στα πλαίσια των Καποδιστριακών ή των Καλλικρατικών δήμων. Η απάντηση ήταν ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε το τελικό σχέδιο νόμου που θα ολοκληρωθεί σήμερα.
  8. Τέλος, επισημάναμε ότι το φάρμακο χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, και επιβάλλεται να στελεχωθούν τα φαρμακεία με υπαλλήλους φαρμακοποιούς για να υπάρχει πλήρης κάλυψη και ασφάλεια για τους ασθενείς και τους πολίτες.

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας και ιδιαιτέρως τον Υφυπουργό κο Μ. Τιμοσίδη όπως επίσης και τους κ.κ. Α. Δημόπουλο και Δ. Μπαλασόπουλο για τη συνεργασία, για την ευγένεια και την άψογη φιλοξενία που μας επιφύλαξαν.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου
της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.)

Επίσης από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.) έχει αποσταλεί στο Πρωθυπουργό η παρακάτω επιστολή.

Αθήνα 23.12.2010
Αρ.πρωτ.: ............
Προς: Αξιότιμο
κ. Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Της ΕΛΛΑΔΟΣ

ΘΕΜΑ: «Άνοιγμα Φαρμακευτικού Επαγγέλματος»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σχετικά με το συζητούμενο αυτές τις ημέρες, νομοσχέδιο περί «ανοίγματος» του φαρμακευτικού επαγγέλματος, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Ο υπάρχων νόμος εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα, αντίκειται σε Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και προσκρούει στις έννοιες της ισότητας και της αναλογικότητας, τις οποίες σαφώς κατοχυρώνει το Σύνταγμα της χώρας.

2. Το Σύνταγμα της χώρας κατοχυρώνει την ελεύθερη επιλογή άσκησης επαγγέλματος και μεταπήδηση μεταξύ διαφόρων επαγγελματιών για τους έχοντας τα τυπικά και νόμιμα προσόντα που στην περίπτωση των φαρμακοποιών είναι:
-Το πτυχίο της Φαρμακευτικής Σχολής
-Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Η εφαρμογή των άρθρων αυτών αποκλείει την ελεύθερη μεταπήδηση από την έμμισθη σχέση εργασίας φαρμακοποιών απασχολούμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προς την ίδρυση φαρμακείου ενώ αντιθέτως παραμένει ελεύθερη η μεταπήδηση ιδιοκτητών φαρμακείων προς την έμμισθη εργασία. Συνεπώς παραβιάζεται η κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.

3. Αναγκάζει τους φοιτητές και τους επιστήμονες φαρμακοποιούς να προσφύγουν σε ένδικο αγώνα έχοντας τη βεβαιότητα της δικαίωσης λόγω ύπαρξης δεδικασμένου.

4. Το ενδεχόμενο μεταβίβασης έναντι αδρού τιμήματος (200.000€ – 500.000€) της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου από «παλαιούς» φαρμακοποιούς σε νέους, θα εξακολουθήσει να υφίσταται και θα ενισχυθεί, καθότι οι νέοι φαρμακοποιοί θα πρέπει να απευθύνονται σε ήδη λειτουργούντα φαρμακεία.

5. Το δικαίωμα που δίνεται σε «συνταξιούχους» ιατρούς-οδοντιάτρους του ΕΣΥ (οι οποίοι συνταξιοδοτούνται πριν συμπληρώσουν το ανώτερο όριο σύνταξής τους) για ίδρυση ιδιωτικού ιατρείου, στοιχειοθετεί άνιση μεταχείριση των επιστημόνων του τομέα Υγείας, παραβιάζοντας την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και θα ενισχύσει το αίσθημα της αδικίας μεταξύ συναδέλφων. Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ.1 του Συντάγματος, κάθε Έλληνας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

6. Επίσης, οι επιπτώσεις του κλειστού επαγγέλματος δεν είναι μόνο σχετικές με την επαγγελματική σταδιοδρομία των συναδέλφων μας αλλά έχουν σχέση με την ασφάλισή τους στον κύριο και μοναδικό ασφαλιστικό φορέα των Υγειονομικών (πρώην) ΤΣΑΥ. Το ΤΣΑΥ ασφαλίζει την άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος και όχι την επιστημονική ιδιότητα του φαρμακοποιού. Κατά συνέπεια σε φαρμακοποιούς οι οποίοι διακόπτουν την
σχέση εργασίας με ιδιωτικές επιχειρήσεις ή το δημόσιο, τους αποστερείται η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου και ως εκ τούτου η συνέχιση του ασφαλιστικού δεσμού με τον κύριο φορέα περίθαλψης και συνταξιοδότησής τους.

Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε το «άνοιγμα» του επαγγέλματος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ..................... Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δρ. Α. Αυγερινός ................. Κ. Σάββας


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ (Π.Ε.Φ.)
PANHELLENIC ASSOCIATION OF PHARMACISTS
ΚΟΡΥΖΗ 6, 117 43 ΑΘΗΝΑ
6 KORIZI STR., 117 43 ATHENS
TEL.: 210-9227182 - FAX: 210-9232964
e-mail : pepharm@otenet.gr
http://www.pepharm.org




Πηγές

http://pepharm.org/images/stories/dimos/23-12-2010%20epistolh%20pros%20ton%20prothypourgo.pdf

http://pepharm.org/images/stories/dimos/2011.01%20deltio%20typou.pdf