25/1/11

Υπουργείο Υγείας: Ανοίγουν τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων του Πειραιά


Εφαρμογή από τον Πειραιά του σχεδίου του Υπουργείου Υγείας για διάθεση φαρμάκων από τα Νοσοκομεία σε χρονίως πάσχοντες και ανήμπορους, ξεκινά από την Τρίτη 25/1, στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί του Πειραιά επιμείνουν στην απόφασή τους να κρατήσουν κλειστά τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, τα φαρμακεία των τριών δημόσιων Νοσοκομείων του Δήμου, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Τζάνειο», «Μεταξά» και «Αγία Βαρβάρα» θα προμηθευτούν 89 ακριβά φάρμακα και άλλα 300 από τη φαρμακαποθήκη του ΙΚΑ. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι 8 πμ - 3 μμ.

Την ίδια στιγμή πάντως, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.) Ειρήνη Τσικαλάκη υποστήριξε στον ΣΚΑΪ:

"Τα φαρμακεία των νοσοκομείων αδυνατούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους".

Αμετακίνητος εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε ό,τι αφορά το «πακέτο» μέτρων για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν θα χρησιμοποιήσει τον αμυντικό μηχανισμό που έχει στην διάθεση του για την καταστολή των κινητοποιήσεων – όπως είναι η προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν προκύψει στον Πειραιά μετά την απόφαση των φαρμακοποιών της περιοχής για λουκέτο διαρκείας, παραδέχτηκε πως τα νοσοκομειακά φαρμακεία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων,

«είναι όμως ένα μέτρο για να εξυπηρετηθούν οι χρόνια πάσχοντες και οι πολίτες που έχουν άμεσα ανάγκη».

Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί και το Πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι, «ώστε να παρέχεται φαρμακευτική κάλυψη σε ανήμπορους και βαριά πάσχοντες».

Τα άρθρα είναι ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Πηγές

Φαρμακευτικός Κόσμος (με πηγές από Βήμα, ΣΚΑΪ, Ελευθεροτυπία, Portnet.gr)

http://www.farmakeutikoskosmos.gr/article-k/mhnyma-loberdoy-stoys-farmakopoioys/6722

Αρθρογραφία για τις εξελίξεις στο φαρμακευτικό επάγγελμα