30/1/11

Το σωστό Αρχείο Φαρμάκων που έχουμε την υποχρέωση να χρησιμοποιούμε στα Μηχανογραφικά Συστήματα των Φαρμακευτικών τμημάτων των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.



Στα μηχανογραφικά Συστήματα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, η Κωδικοποίηση των σκευασμάτων σύμφωνα με τους Κωδικούς του Ε.Ο.Φ. του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το αντίστοιχο αρχείο που περιέχει τον Κωδικό ΕΟΦ, την Περιγραφή του είδους, την Εταιρία, την Χονδρική τιμή, τη Νοσοκομειακή τιμή και την Λιανική τιμή το αναρτά στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

 Το αρχείο αυτό συνοδεύεται με την απόφαση του αντίστοιχου Υπουργού.

 
Ο τίτλος του αρχείου, κάθε φορά που αλλάζουν οι τιμές, είναι
«ΕΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΧΧ/ΕΤΟΣ»

 
Αυτό το αρχείο συνοδεύεται συνήθως και από επιπλέον αρχεία, όπως 
«ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ_ΧΧ_ΖΖ»,
«ΔΕΛΤΙΟ_Χ_ΖΖΖΖ_ΝΕΑ_ΦΑΡΜΑΚΑ»,
«ΑΛΛΑΓΗ_ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ_ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ_ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ_ΧΧ_ΖΖ»


Πρόσφατα η Ε.Π.Υ. Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, έστειλε στην Π.Ε.Φ.Ν.Ι. Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (http://pefni.blogspot.com/2011/01/blog-post_3599.html) ένα αρχείο το οποίο περιέχει τα πεδία:
Κωδικός Συ, Ονομασία μορφή περιεκτικότητα συσκευασία, Barcode, ATC, Εταιρία, Νοσοκ. Τιμή

 
Στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ δίνεται η δυνατότητα να δούμε την εγγραφή για ένα φάρμακο (http://drugsearch.eof.gr/drugsearch/faces/Index.jsp).

 
Αν βάλετε δίπλα- δίπλα αυτά τα τρία αρχεία θα δείτε ότι ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ!



πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να συναντηθούν:

  • η Ε.Π.Υ. η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας,
  • ο Ε.Ο.Φ.  ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων,
  • το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και
  • το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γενική Γραμματεία Εμπορίου
να συντονιστούν μεταξύ τους και να αποφασίσουν ποιο είναι το σωστό αρχείο φαρμάκων που έχουμε την υποχρέωση να χρησιμοποιούμε στα μηχανογραφικά συστήματα των Φαρμακευτικών τμημάτων των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.  του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επειδή ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΟΦ είναι ο ίδιος σε όλα τα παραπάνω αρχεία, όποια περιγραφή και αν αποφασίσουν να ισχύει, ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ κάθε ΟΠΣΥ Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας, μπορεί να κάνει εύκολα την αντιστοίχηση.


Πηγές