31/8/10

Προαναγγελία τιμών ανατιμολόγησης των φαρμάκων


Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης αναρτήθηκε κατάλογος με τίτλο:


ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΙΜΩΝ ΑΝΑΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

με το σχόλιο ότι οι τιμές θα ισχύσουν μετά την έκδοση του σχετικού Δελτίου Τιμών Φαρμάκων.

Στην κατάσταση αναφέρονται 2.337 ιδιοσκευάσματα και μπορείτε να τη μεταφορτώσετε από ΕΔΩ.


Πηγή


ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΙΜΩΝ ΑΝΑΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Συνεδρίαση του IHE-Pharmacy group για τη Διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων στη Φαρμακευτική


Στη Nosfar έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) και τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων στο χώρο της υγείας.

Η επόμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τη Φαρμακευτική, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, 9-10 Σεπτεμβρίου 2010, σε συνεργασία με την European Association of Hospital Pharmacists (EAHP). Θα είμαστε εκεί και θα σας ενημερώσουμε για όλα τα νεώτερα.

Στη διεύθυνση ftp://ftp.ihe.net/Pharmacy/ μπορείτε να βρείτε όλα τα σχετικά έγγραφα, τα πρακτικά των συναντήσεων, τις εξελίξεις για τη "Λευκή Βίβλο της Φαρμακευτικής" και το πρόγραμμα για τις επόμενες συναντήσεις της ομάδας εργασίας.

Ακολουθεί μία σχετική παρουσίαση από το 2010-IHE-Webinar, των Jacqueline Surugue, Co-Chair & Simon Letellier, Secretary, IHE Pharmacy Planning Committee.

2010 IHE Webinar Pharmacy Domain


Πηγές


http://www.ihe.net/

http://www.eahp.eu/

http://wiki.ihe.net/index.php?title=Pharmacy

http://simonletellier.blogspot.com/

ftp://ftp.ihe.net/Pharmacy/Resources/2010_IHE_Webinar/

ftp://ftp.ihe.net/Pharmacy/White%20Paper/IHE_Eur_Pharmacy_White_Paper_Final_Text_1.2.pdf

http://nosfar.blogspot.com/2009/02/blog-post_4354.html

http://nosfar.blogspot.com/2010/01/10.html#526588697542667780

http://nosfar.blogspot.com/2008/04/ihe-pharmacy.html#3538756428149241866

http://nosfar.blogspot.com/2009_02_01_archive.html#2362465660781803650

http://nosfar.blogspot.com/2008/05/9-hl7-ihic-2008-3-hl7-ellas.html#3128641624881525864

30/8/10

Έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου στην πόλη του Κιλκίς


Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Κιλκίς, ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΗΛΙΑΚΟΣ» στην πόλη του Κιλκίς, επί της οδού Σπάρτης 13.

Οι πολύμηνες προσπάθειες των παραπάνω φορέων είχαν σαν αποτέλεσμα την ολοκλήρωση των διαδικασιών και των εργασιών του Κ.Ι.Φ, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από το μήνα Σεπτέμβριο 2010.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και τη συνδρομή της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Κιλκίς, του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς. Στην κατασκευή του έργου συνέβαλαν αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες και τεχνικοί, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τις προσφορές και τις υπηρεσίες τους.
Η κοινωνική ευαισθησία των παραπάνω φορέων και όσων συνέβαλαν για την κατασκευή του έργου, δίνει τη δυνατότητα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φαρμακευτικής κάλυψης σε μια σειρά συμπολιτών μας, και όχι μόνο, οι οποίοι για τον οποιοδήποτε λόγο βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής. Η αλληλεγγύη της κοινωνίας και των φορέων της στους αδυνάτους δείχνει το βαθμό συνειδητοποίησης των προβλημάτων που δημιουργούνται από την αδυναμία της πολιτείας να δώσει λύση στα προβλήματα αυτών των κοινωνικών ομάδων.

Η αυτοοργάνωση των φορέων του τόπου μας, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία αυτού του κέντρου, ανοίγει νέους δρόμους και θα λειτουργήσει ως πρότυπο για αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων Δήμων και κοινωνικών φορέων. Ιδιαίτερα στις σημερινές συγκυρίες, πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Η εθελοντική προσφορά ιατρών, φαρμακοποιών και συμπολιτών μας, για τις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες τους, δείχνει επίσης το περίσσευμα ανθρωπιάς και πνεύματος συμπαράστασης στους έχοντες ανάγκη.


Η λειτουργία αυτού του κέντρου πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, πέραν των υπηρεσιών των υπαλλήλων από τους φορείς που το συγκροτούν, απαιτεί και την εθελοντική προσφορά επιστημονικού προσωπικού ιατρών και φαρμακοποιών αλλά και συμπολιτών μας.

Απευθύνεται σε συμπολίτες μας άπορους, ανασφάλιστους, αναξιοπαθούντες, διερχόμενους μετανάστες
προσωρινά χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, και σε όσους πληρούν τα κριτήρια του κανονισμού λειτουργίας του Κ.Ι.Φ, οι οποίοι και θα παραλάβουν τη σχετική κάρτα από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Κιλκίς . Το Κ.Ι.Φ θα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η παροχή ιατρικών υπηρεσιών θα γίνεται στο ιατρείο του Κ.Ι.Φ ή στα ιδιωτικά ιατρεία των εθελοντών ιατρών. Η δε φαρμακευτική κάλυψη θα γίνεται αποκλειστικά από το φαρμακείο του Κ.Ι.Φ και μόνο από τους εθελοντές ιατρούς και φαρμακοποιούς του κέντρου.

Πέρα από τις υγειονομικές υπηρεσίες, αυτό το κέντρο θα διαχειρίζεται τα αποθέματα οικιακών φαρμάκων, τα οποία για κάποιο λόγο οι πολίτες δεν τα χρειάζονται και ως συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια. Τα ληγμένα φάρμακα θα διοχετεύονται στο ΣΥ.ΦΑ ( συνεταιρισμός φαρμακοποιών) Θεσσαλονίκης, με τον οποίο συνεργαζόμαστε στο πρόγραμμα απόσυρσης των ληγμένων φαρμάκων. Όσα φάρμακα έχουν περιθώριο έως την ημερομηνία λήξης τους θα καταγράφονται και θα αποτελούν το αποθεματικό υλικό του Κοινωνικού Φαρμακείου. Έτσι πέραν της χρησιμότητας αυτής της ποσότητας των φαρμάκων αποφεύγεται και η περιβαλλοντική ρύπανση με χημικές και φαρμακευτικές ουσίες.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η συμμετοχή του πολίτη έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη λειτουργία αυτού του κέντρου. Στην ουσία το Κοινωνικό Φαρμακείο θα είναι σε θέση να επιτελέσει το έργο του, όσο θα τροφοδοτείται από τις προσφορές των συμπολιτών μας σε φαρμακευτικό ή παραφαρμακευτικό υλικό, το οποίο πλέον δεν του είναι χρήσιμο και το οποίο θα μπορεί να παραδώσει στο κοντινότερο φαρμακείο της περιοχής του ή απευθείας στο Κ.Ι.Φ, αφού πάντα καταγραφούν τα προς παράδοση είδη. Το σωματείο Διανεμητικού Λογαριασμού Φαρμακοποιών Κιλκίς (ΔΙ.ΛΟ.ΦΑ.ΚΙΛ) θα είναι υπεύθυνο για την παραλαβή από τα φαρμακεία και τη διαλογή των φαρμάκων μέχρι να καταλήξουν στα ράφια του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Εκτιμούμε ότι τα προσφερόμενα είδη, φάρμακα και άλλα, θα είναι πολλαπλάσια των αναγκών του νομού μας. Γι’ αυτό, αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση και έχουμε μια πλήρη εικόνα, θα επιδιώξουμε συνεργασίες με μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί χωρίς σύνορα, Φαρμακοποιοί του Κόσμου, μεταναστευτικά κέντρα και άλλες οργανώσεις. Επίσης, κατά καιρούς θα έχουμε τη δυνατότητα αποστολής ποσοτήτων φαρμακευτικού υλικού, από τα αποθεματικά του Κοινωνικού Φαρμακείου σε περιοχές που έχουν ανάγκη (σεισμόπληκτες περιοχές, εμπόλεμες περιοχές, προσφυγικούς καταυλισμούς και αλλού).

Τέλος, η Διοικούσα Επιτροπή (πενταμελής) αποφάσισε, τιμώντας τον Άνθρωπο και Γιατρό Αθανάσιο Τηλιακό, να δώσει το όνομά του στο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο. Ο Αθανάσιος Τηλιακός ήταν μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο της υγείας, με μεγάλη προσφορά στον τόπο μας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 23410-22114 / 23410- 23285 / 23410-25817

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
«ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΗΛΙΑΚΟΣ»


Πηγή

http://www.fskilkis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=752&Itemid=2

27/8/10

Νέο σύστημα για την αγορά φαρμάκων από τα νοσοκομεία


Νέο σύστημα για την αγορά φαρμάκων από τα νοσοκομεία θα εφαρμοστεί από το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας, και πλέον η προμήθεια των σκευασμάτων θα γίνεται όχι με βάση την εμπορική ονομασία αλλά τη δραστική ουσία σε νοσοκομειακή συσκευασία.

Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου ο ΕΟΦ θα αποσαφηνίσει τις θεραπευτικές κατηγορίες βάσει των οποίων θα γίνονται οι διαγωνισμοί στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η αποκωδικοποίηση όλων των φαρμάκων και των ασθενειών στις οποίες απευθύνονται, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρχει και προσδιορισμός των αναγκών για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά.

Η εγκύκλιος, που θα σταλεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, θα προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις για τους ασθενείς που εμφανίζουν είτε αναποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένα φάρμακα είτε αλλεργικές αντιδράσεις. Η σχετική εγκύκλιος θα προβλέπει επίσης τους όρους με τους οποίους θα δίδεται ειδική άδεια από τα όργανα του νοσοκομείου σε συνεργασία με τον ΕΟΦ για την προμήθεια διαφορετικών φαρμάκων εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.


Όλο το άρθρο της συντάκτριας ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", είναι ΕΔΩ


Πηγή

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=195252

23/8/10

Δεν επιβάλλεται ΦΠΑ από τα Νοσοκομεία κατά τη χρέωση των φαρμάκων που χορηγούν από τα Φαρμακεία τους σε Εξωτερικούς ασθενείς


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης σύμφωνα με το οποίο:

"... σαφώς προκύπτει ότι δεν επιβάλλεται ΦΠΑ από τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ούτε και κατά τη χρέωση των φαρμάκων, που χορηγούν από τα φαρμακεία τους σε εξωτερικούς ασθενείς - ασφαλισμένους των ασφαλιστικών οργανισμών.

Η χρέωση των φαρμάκων γίνεται στην επίσημη χονδρική τιμή προσαυξημένη κατά 3% (κυα Φ.80000/οικ.11385/1394/10 (Β,569) και άρθρο 27 παρ. 2 ν. 3846/2010).
"


Όλο το έγγραφο είναι ΕΔΩ


Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

17/8/10

Προχωράει ο πρόχειρος διαγωνισμός για το έργο "Ανάπτυξη και Διαχείριση Εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρησης και Εκτέλεσης Συνταγών"


Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δικαιολογητικών και τεχνικών προσφορών του Πρόχειρου Διαγωνισμού της ΚτΠ ΑΕ για το έργο «Ανάπτυξη και Διαχείριση Εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρησης και Εκτέλεσης Συνταγών» που διενεργήθηκε στις 2 Αυγούστου 2010.

Η σχετική απόφαση της ΚτΠ Α.Ε. μπορεί να ανακτηθεί από ΕΔΩ.

Το πληροφοριακό σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα περιλαμβάνει το σύνολο των διαδικασιών δημιουργίας, εκτέλεσης, διαχείρισης, ελέγχου, εκκαθάρισης, πληρωμής και παρακολούθησης συνταγών και ιατρικών πράξεων.

Στόχος του προγράμματος είναι η εγκατάσταση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους υπολογιστές των ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία και στα φαρμακεία. Τα φαρμακεία θα μπορούν να ελέγχουν τις συνταγές που έχουν υπογράψει οι γιατροί προς τους ασθενείς τους μέσω Διαδικτύου και να παραδίδουν τα φάρμακα. Παράλληλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα διαθέτουν μια αναλυτική βάση δεδομένων στην οποία θα υπάρχουν καταχωρισμένα στοιχεία που αφορούν την ποσότητα των φαρμάκων που έχουν διατεθεί ανά κατηγορία και τους γιατρούς που έχουν υπογράψει τις αντίστοιχες συνταγές.

Το σχέδιο για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δικαιούχος του οποίου είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας, θα χρηματοδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί συντομότερα από τις 31-12-2012 που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός.


Πηγές

http://www.ktpae.gr/uploaded/apofaseis/APOF_DIKAIOL-TEXNIK_HLEKTRONIKH%20KATAXORHSH%20%20EKTELESH%20SYNTAGON_ANAPTYJH%20%20DIAXEIRHSH_.pdf

http://www.ktpae.gr/index.php?option=com_ktpconsultations&task=Details&id=77

http://www.opengov.gr/ypoian/wp-content/uploads/papei.pdf

http://www.worldofpharmacy.gr/news/home/992?task=view

15/8/10

Η Διεθνής εμπειρία και η Ελληνική πορεία προς την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση


Από την Κοινωνία της Πληροφορίας έχει δρομολογηθεί διαδικασία για να προχωρήσει η μελέτη και εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με την κοινοποίηση Δημόσιας Διαβούλευσης του σχεδίου Διακήρυξης για την Μελέτη: Προετοιμασία και Ωρίμανση της Δράσης «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση» στις 15 Ιουνίου, 2010, την Διαβούλευση για τις Φάσεις Yλοποίησης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στις 19 Απριλίου, 2010, την Β' φάση της διαβούλευσης για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης, στις 10 Μαρτίου 2010 και την Δημόσια Διαβούλευση για το ηλεκτρονικό Συστήμα Συνταγογράφησης.

Τα εξαιρετικά στοιχεία που ακολουθούν περιλαμβάνονται στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης για το σύμβουλο/ους του έργου Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Εξηγούν τις προσπάθειες που έγιναν, από τις αρχές της δεκαετίας του '80, στην Ευρώπη για την καθιέρωση ενός σύγχρονου συστήματος συνταγογράφησης, αλλά και τα οφελη για τις χώρες που το εφήρμοσαν.

Σύμφωνα με το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης:

Σουηδία

Η πρώτη καταγραφή των πλεονεκτημάτων μιας ψηφιακοποίησης της συνταγογράφησης, ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στη Σουηδία. Ήδη το 1983, στη Σουηδία, η πρώτη παγκοσμίως ηλεκτρονική συνταγή παρήχθη και διακινήθηκε από ένα ιατρείο σε ένα κοντινό φαρμακείο. Αλλά η ανωριμότητα των τεχνολογιών δικτύωσης και τηλεπικοινωνιών δεν επέτρεψε τη γρήγορη επέκταση αυτής της νέας πρακτικής. Στα τέλη όμως της δεκαετίας του 1990, οι τεχνολογίες είχαν ήδη ωριμάσει αρκετά και η Σουηδική κυβέρνηση υιοθέτησε μια εθνική στρατηγική που επέτρεψε τη ραγδαία αύξηση της διείσδυσης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης , φτάνοντας στην παραγωγή 2,7 εκατομμυρίων ηλεκτρονικών συνταγών ανά μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2008, αριθμός που αντιστοιχεί στο 70% του συνόλου των παραγόμενων συνταγών.

Η διείσδυση σήμερα στη χώρα είναι 97% στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και 87% στη νοσοκομειακή. Στη Σουηδία έχει υπολογιστεί πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γλιτώνει 100 ώρες εργασίας ανά ιατρό ανά έτος, ενώ ακόμα πιό σημαντική είναι η διευκόλυνση της εργασίας των φαρμακοποιών. Από την πλευρά των πολιτών, στη Σουηδία το 95% αυτών που έλαβαν ηλεκτρονική συνταγή δηλώνει πως θέλει να την ξαναχρησιμοποιήσει .

Οι ίδιοι οι Σουηδοί ταυτοποιούν ως παράγοντες της επιτυχίας τους

α) τον μακροχρόνιο πειραματισμό και τη συνακόλουθη τεχνογνωσία που παρήχθη,
β) την προσήλωση στην ΠΦΥ και
γ) την εμπιστοσύνη των πολιτών για την ασφάλεια των δεδομένων.

Δανία

Στη Δανία, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση έχει πάει ένα βήμα παραπέρα. Ήδη από το 2002, το 85% των ιατρών και το 100% των φαρμακοποιών μπορούσε να παραγάγει και να διακινήσει ηλεκτρονικές συνταγές. Σήμερα, 1,5 εκατομμύριο συνταγές διακινούνται ηλεκτρονικά κάθε μήνα σε όλο το εύρος του δανέζικου τομέα υγείας.

Η Medcom είναι ο κοινοπρακτικός φορέας που ‘τρέχει’ την ΗΣ στη Δανία. Χρηματοδοτείται από πέντε υπουργεία και την ένωση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε μελέτες της Medcom αναφέρεται ότι:

α) για κάθε ημέρα χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση το δανέζικο κράτος έχανε 225.000 €, και
β) ότι κάθε χειρόγραφη συνταγή, κόστιζε στο σύστημα 2,3 € μόνο για μεταφορικά.

Επιπλέον, κάθε Δανός πολίτης, έχει το φαρμακευτικό του ιστορικό διαθέσιμο σε μια διαδικτυακή καρτέλα μέσω ειδικού λογισμικού. Όλα αυτά εντός ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου, περισσότερο από 90% των ιατρείων, όλα τα φαρμακεία, τα νοσοκομεία, τα εργαστήρια και οι δομές κατ’ οίκον φροντίδας, ανταλλάσουν κάθε χρόνο περισσότερα από 30 εκατομμύρια μηνύματα. Τα πλεονεκτήματα αυτής της ολοκλήρωσης μπορούν να αναπαραχθούν και εκτός Δανίας μέσω ολοκληρωμένου ειδικού λογισμικού. Η στρατηγική της Δανίας για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας συνοψίζεται στο κείμενο «National Strategy for Digitalisation of the Danish Healthcare Service 2008-2012».

Φινλανδία

Στη Φινλανδία, οι προσπάθειες για υλοποίηση Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ξεκίνησαν το 2002. Προς το τέλος του 2004, η αξιολόγηση του πρώτου πιλοτικού προγράμματος, έλαβε χώρα. Το 2006 τέθηκε σε ισχύ το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Σήμερα, το σύστημα λειτουργεί και βασίζεται σε μια εθνική βάση δεδομένων για τις ηλεκτρονικές συνταγές την οποία φιλοξενεί και συντηρεί το KELA, ο μοναδικός ΦΚΑ στη χώρα. Το σύστημα συμπεριλαμβάνει smart ID-cards για τους επαγγελματίες υγείας, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών (eSignature) και κρυπτογράφησης SSL για τα μηνύματα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ήδη από το 1997 στη Φινλανδία, οι γιατροί που συνταγογραφούν περισσότερες από 200 αποζημιωθείσες από ΦΚΑ συνταγές ετησίως, λαμβάνουν κάθε χρόνο μια έκθεση η οποία περιλαμβάνει:

* πόσες συνταγές εξέδωσαν,
* το κόστος τους σε σύνολο, αναλυμένο ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο,
* το μέσο κόστος ανά συνταγή,
* το είδος των φαρμάκων που έχει συνταγογραφήσει περισσότερο ο γιατρός, και
* τα είδη των σκευασμάτων που ευθύνονται περισσότερο για το κόστος. Οι τιμές αυτές συγκρίνονται με το μέσο όρο για την ίδια ιατρική ειδικότητα .

Μεγάλη Βρετανία

Στη Μεγάλη Βρετανία, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ακολούθησε διάφορες διαδρομές, άλλοτε παράλληλες και άλλοτε αλληλοτεμνόμενες, λόγω απουσίας της κατάλληλης εθνικής στρατηγικής.

Υπάρχουν παραδείγματα όπως των πανεπιστημιακών νοσοκομείων του Birmingham που ανέπτυξαν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, εφαρμογές με ίδια μέσα (in-house), παραδείγματα μεμονωμένων τμημάτων σε νοσοκομεία που χρησιμοποιούν εμπορικό λογισμικό (πχ ογκολογικές κλινικές), αλλά και παραδείγματα νοσοκομείων που χρησιμοποιούν εμπορικό λογισμικό σε όλα τους τα τμήματα. Όμως, στα πλαίσια του προγράμματος NPfIT (National Program for IT) και του NHS Connecting for Health, αναπτύχθηκε το NHS Care Records Service (πρόγραμμα κεντρικής αποθήκευσης και διαχείρισης ηλεκτρονικών αρχείων) στο πλαίσιο του οποίου προσφέρονται υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η ανάπτυξή τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στην παρούσα φάση (Electronic Prescription Service (EPS) – Release 2) οι ασθενείς λαμβάνουν ΚΑΙ έντυπη εκδοχή της συνταγής, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πλειονότητα των χωρών.

Περισσότερα για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στη Μεγάλη Βρετανία μπορεί κανείς να πληροφορηθεί από τις ανηρτημένες στο διαδίκτυο παρουσιάσεις του National ePrescribing Forum που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2010.

ΗΠΑ

Πλήθος εμπορικών εφαρμογών με σημαντική προστιθέμενη αξία (συνταγολόγια, αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων κτλ) είναι διαθέσιμες στις ΗΠΑ. Η υιοθέτηση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης χαίρει ευρείας πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης αλλά δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της. Στην πραγματικότητα, δύο γεγονότα πυροδότησαν τις εξελίξεις:

α) ο τυφώνας Κατρίνα το 2005, που ανέδειξε την ανάγκη για ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας και
β) η μελέτη του Institute of Medicine (IOM) “Preventing Medication Errors” που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2006.

Όμως, στην αρχή της δεκαετίας του 2000 η ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών απαγορευόταν σε αρκετές πολιτείες και αυτό χρειάστηκε να φτάσει το 2007 για να εξαλειφθεί. Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός έγινε με την υιοθέτηση οικονομικών κινήτρων και αντικινήτρων για τους ιατρούς το 2009.

Στις ΗΠΑ λειτουργεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο πληροφοριακό δίκτυο υγείας το οποίο προήλθε από συνένωση εταιρειών, δύο αμερικανικών ενώσεων φαρμακείων, και τους τρείς μεγαλύτερους αμερικανικούς PBM’s (οι περισσότεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ προσλαμβάνουν PBM’s (Prescription Benefit Managers) οι οποίοι συμβάλλονται με τα φαρμακεία και αναλαμβάνουν τη γραφειοκρατία της εκκαθάρισης των συνταγών). Το δίκτυο αυτό καλύπτει όλη την επικράτεια και φέρνει σε επαφή τους συνταγογράφους με την συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων. Επίσης, πιστοποιεί λογισμικό τρίτων εταιρειών για χρήση μέσω του δικτύου της και έχει μέχρι σήμερα πιστοποιήσει περισσότερες από 200 εφαρμογές.


Πηγές

http://mystigma.com/archives/1651

http://noegov.blogspot.com/2010/07/blog-post_04.html

http://blog.e-healthgr.com/ehealth-history-and-roadmap/

http://drtsili.blogspot.com/2010/07/blog-post_2852.html

http://www.ktpae.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=587:-l-r&catid=6:latest-news&Itemid=18

http://www.ktpae.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=587:-l-r&catid=6:latest-news&Itemid=18

http://www.opengov.gr/minlab/?p=55

http://www.opengov.gr/ypoian/?cat=17

http://www.opengov.gr/ypoian/?p=68

http://nosfar.blogspot.com/2010_02_01_archive.html#7742688787860558253

http://www.gge.gr/up/files/ele_sys_syntages.pdf

http://nosfar.blogspot.com/2010/01/10.html

http://nosfar.blogspot.com/2009_02_01_archive.html

http://nosfar.blogspot.com/2010_01_01_archive.html#1682633245959276157

Η Λευκή Βίβλος της Φαρμακευτικής


11/8/10

Έκδοση νέας Αγορανομικής Διάταξης για τα 89 νοσοκομειακά φάρμακα του Ν.3816/2010


Εκδόθηκε στις 5-8-2010 η με αριθμό 7/2010 Αγορανομική Διάταξη, που θα έχει ισχύ με την έκδοση του επόμενου Δελτίου Τιμών και αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα του Ν.3816/2010 και συγκεκριμένα:

Με τη νέα Αγορανομική Διάταξη καθορίζονται ποσοστά κέρδους 2,5% για τις φαρμακαποθήκες (υπολογίζεται επί της νοσοκομειακής τιμής) και 18% για τα φαρμακεία (υπολογίζεται επί του συνόλου νοσοκομειακής τιμής και κέρδους φαρμακαποθήκης).

Οι λιανικές τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα της παρ.2 του άρθρου 12 του Ν.3816/2010, που θα προκύψουν σύμφωνα με την αριθ. 7/2010 Αγορανομική Διάταξη, θα είναι μειωμένες κατά 10,41% από αυτές που υπήρχαν με βάση την προηγούμενη Α.Δ.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί και θα ισχύσει ταυτόχρονα με το σχετικό Δελτίο Τιμών, οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα εν λόγω φαρμακευτικά προϊόντα και από τα φαρμακεία και να μην απευθύνονται αποκλειστικά στα νοσοκομεία.


Δείτε το πλήρες κείμενο της αγορανομικής διάταξης ΕΔΩ


Πηγή

http://www.ypoian.gr/?p=1903