19/7/07

Διοργάνωση Συνεδρίου με θέμα “Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας” από το Περιοδικό της Ποιότητας ECO-Q


Το Περιοδικό της Ποιότητας ECO-Q διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά, το διήμερο συνέδριο «Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας», που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007, στο Ξενοδοχείο Stratos Vassilikos (Μιχαλακοπούλου 114, Αθήνα).

Οι κύριες θεματικές ενότητες του συνεδρίου (μέχρι σήμερα) είναι οι εξής:

Quality Management στην Υγεία,
Πιστοποίηση στον χώρο της Υγείας,
Benchmarking Νοσοκομείων,
Six Sigma for Healthcare,
Υγιεινή & Ασφάλεια στον χώρο των Νοσοκομείων,
Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων στα Νοσοκομεία
Διαχείριση και Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία,
Η συμβολή της Πληροφορικής στην Ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας,
Εθνικές Πολιτικές στην Υγεία,
Διαχείριση Κινδύνων και Λαθών στον χώρο της Υγείας,
Ικανοποίηση Εργαζομένων στο Νοσοκομείο,
ICT: Εργαλεία για την Ποιότητα,
Διαχείριση Προμηθευτών,
Αποτελεσματική Διεύθυνση Νοσοκομείου,
Ασφάλεια Ασθενούς,
Ε-Health /Τηλεματική Υγεία / Ψηφιακή Υγεία,
Η Προσφορά της Τηλεματικής στην Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας
Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων στην Υγεία,
Επιτάχυνση της Βελτίωσης της Ποιότητας,
Κατευθυντήριες Οδηγίες: ανασκόπηση, μελλοντικές εξελίξεις και καθημερινή πρακτική, στρατηγικές ποιότητας σε οργανωσιακό επίπεδο, συμμετοχή και ενδυνάμωση ασθενούς, εκπαίδευση για την ποιότητα στη φροντίδα υγείας,
Πρωτοβάθμια και Μακροχρόνια φροντίδα υγείας,
Μετρήσεις / Διαπίστευση / Αποτίμηση,
Ανθρώπινο Δυναμικό.

Το συνέδριο απευθύνεται και αφορά σε Προέδρους και Διοικητές Νοσοκομείων, Διευθυντές Κλινικών και Ιατρικών Τμημάτων, Προϊσταμένους Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Προϊσταμένους Πληροφοριακών Συστημάτων, Ακαδημαϊκό Προσωπικό Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Managers Φαρμακευτικών και Εταιρειών Νοσηλευτικού Εξοπλισμού, Ανώτερα Στελέχη Δημοσίων Υπηρεσιών, Managers Ασφαλιστικών Εταιρειών και Οργανισμών, Quality Managers, Υπευθύνους Ιδιωτικών και Δημόσιων Εργαστηρίων, Προϊσταμένους Τμημάτων Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ερευνητές, Ιατρούς και Νοσηλευτές Δημόσιων και Ιδιωτικών Κλινικών Φορείς Πιστοποίησης και Συμβούλους Ποιότητας σε θέματα Υγείας.

Το Περιοδικό της Ποιότητας Eco-Q, βρίσκεται στην δέκατη χρονιά συνεχούς κυκλοφορίας του (ίδρυση 1996), σε μια ανοδική πορεία που του έχει εξασφαλίσει η συνεχής δράση του σε θέματα Ποιότητας.

Στόχος του ECO-Q είναι η προβολή των συστημάτων Ποιότητας και Management και η παροχή άρτιας ενημέρωσης κοινού, σχετικά με τις εξελίξεις στους ανωτέρω τομείς. Η επίτευξη των παραπάνω στόχων πραγματοποιείται μέσω: των εξειδικευμένων εκδόσεων του περιοδικών και βιβλίων, της διοργάνωσης συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων και της διοργάνωσης εκπαιδευτικών κύκλων.

Σήμερα το περιοδικό κατέχει την θέση του μοναδικού περιοδικού ποιότητας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, με ύλη που είναι αυστηρά επιστημονική ενώ, είναι το τρίτο σε κυκλοφορία στον ευρωπαϊκό χώρο μετά το Ιταλικό και το Γερμανικό.

Η εγκυρότητα του ECO-Q σηματοδοτείται από την κορυφαία ετήσια εκδήλωση τις: «ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ», στην οποία για οκτώ (8) συνεχόμενα έτη ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο Πρόεδρος της Βουλής των Κυπρίων απονέμουν τις Τιμητικές Διακρίσεις ECO-Q για την ποιότητα σε υψηλόβαθμους Manager, εταιρείες και Οργανισμούς. Τον Ιούνιο του 2005 τις Διακρίσεις απένειμε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, και για την Κύπρο, στις 25 Σεπτεμβρίου 2006, ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Το Eco-Q διοργανώνει επιστημονικά συνέδρια για την προβολή της φιλοσοφίας της Ποιότητας σε διάφορους τομείς (Υγεία, Περιβάλλον, Human Resources, Δημόσιο Τομέα, κ. άλλα) για εννέα (9) συνεχόμενα χρόνια, στην Αθήνα και την Κύπρο, και τα τέσσερα (4) τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Ξάνθη, την Πάτρα, ενώ επεκτείνει τις εργασίες του στα Βαλκάνια, ήδη έχει διοργανώσει ένα συνέδριο στα Σκόπια, και το Μάρτιο του 2006 πραγματοποιήθηκε το 2ο Βαλκανικό Συνέδριο Ποιότητας στη Βουλγαρία.

Στις εκδηλώσεις του έχει την Αιγίδα αντίστοιχων Υπουργείων σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Υγείας, του Υπ. Μεταφορών & Επικοινωνιών, του Υπ. Ναυτιλίας, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομ/νιας & Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπ. Γεωργίας, Φυσ. Πόρων & Περιβάλλοντος της Κύπρου κ.ά.

Το περιοδικό κυκλοφορεί στην Ελλάδα και Κύπρο, κάθε δίμηνο, σε 7.500 αντίτυπα που διανέμονται στους 3.800 Συνδρομητές του, σε 800 περίπου αγοραστές του μέσω βιβλιοπωλείων και επιλεγμένων κέντρων πώλησης ενώ, 2.500 περίπου τεύχη διανέμονται στα συνέδρια και σεμινάρια που διοργανώνει το περιοδικό στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αφού διδάσκετε πρέπει να βάζετε και χρήματα από τη τσέπη σας!


Έχουμε απασχολήσει και παλαιότερα τη nosfar με το θέμα της άμισθης διδασκαλίας.

Θυμίζουμε οτι αρκετά νοσοκομεία έχουν και Νοσηλευτικές σχολές, είναι οι πρώην ΜΤΕΝΣ -Μέσες Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές- τώρα ονομάζονται ΤΕΕ Α' κύκλου Βοηθών Νοσηλευτών.

Τα γενικά μαθήματα τα διδάσκουν ωρομίσθιοι καθηγητές, Φυσικοί, Χημικοί, Μαθηματικοί, Φιλόλογοι, Θεολόγοι ενώ τα μαθήματα ειδικοτήτων τα διδάσκουν καθηγητές από τα νοσοκομεία. Τη Φαρμακολογία ένας Φαρμακοποιός, τη Χειρουργική ένας Χειρουργός, τη Παθολογία ένας Παθολόγος, τη Μικροβιολογία ένας Μικροβιολόγος. Είναι βέβαια αυτονόητο οτι οι ωρομίσθιοι καθηγητές αμοίβονται για την εργασία τους ενώ οι του νοσοκομείου δεν πληρώνονται για το έργο αυτό διότι είναι λέει μέσα στο ωράριο εργασίας τους. Σε μερικά νοσοκομεία δίνονται μερικές ημέρες άδεια το χρόνο, πχ 3 τρεις ημέρες για να μπορούν να ετοιμάζουν τα διαγωνίσματα των εξαμήνων και να διορθώνουν τα γραπτά, σε άλλα δεν δίνουν τίποτα.

Σε μερικά νοσοκομεία οι Σχολές είναι μακρυά από το κτήριο του νοσοκομείου, σε αρκετές και μερικά χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει οτι αν ένας φαρμακοποιός διδάσκει τη φαρμακολογία πρέπει δύο φορές την εβδομάδα για ένα ολόκληρο χρόνο να παίρνει το αυτοκίνητό του ή τη συγκοινωνία, να φεύγει από το νοσοκομείο στις 09:45 το πρωί να πηγαίνει 10 χλμ στα κτήρια της Νοσηλευτικής σχολής, να παραδίδει το μάθημα και να επιστρέφει άλλα 10 χιλιόμετρα στις 11:15 στο νοσοκομείο. Σύνολο 20 είκοσι χιλιόμετρα για κάθε μάθημα. Το μάθημα της φαρμακολογίας είναι ετήσιο και προβλέπονται 62 εξήντα δύο ώρες διδασκαλίας. Υπολογίστε λοιπόν πόσα χρήματα πρέπει να πληρώσει ο Φαρμακοποιός για βενζίνη πήγαινε-έλα μεταξύ Νοσοκομείου και Σχολής. Αν δεν έχει αυτοκίνητο και πρέπει να πάρει συγκοινωνία (σε μερικές περιπτώσεις το νοσοκομείο είναι έξω από την πόλη και η Σχολή στην άλλη άκρη του Νομού, οπότε χρειάζεται να πάρει δύο λεωφορεία, ένα για να πάει από το Νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης και ένα δεύτερο για να πάει στη Σχολή και μετά το ίδιο για επιστροφή).

Θα μου πείτε, εντάξει και γιατί δεν ζητάει έξοδα κίνησης εφόσον εκτελεί εντολή του ΔΣ του Νοσοκομείου; Διότι και αν ζητήσει και αν ο Διοικητής υπογράψει την Εντολή Κίνησης ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα την εγκρίνει διότι, λέει, δεν προβλέπεται από το Νόμο!

Οπότε, όχι μόνο δεν παίρνετε φράγκο για το έργο που προσφέρετε αλλά πληρώστε και από πάνω τα εισητήρια ή τη βενζίνη για τις μετακινήσεις!

Αθάνατη Ελληνική Γραφειοκρατία!

10/7/07

Συνέδριο Παρεντερικής Διατροφής, ESPEN 2007


Η ESPEN, European Society for Clinical Nutrition and Metabolism, διοργανώνει το επόμενο συνέδριό της στην Πράγα 8-11 Σεπτεμβρίου 2007.

Τα συνέδρια της ESPEN έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη τριετία:

2007 Prague, Czech Republic 8-11 September
2008 Florence, Italy 13-16 September
2009 Vienna, Austria 29 August -1 September


Πηγή

ESPOR

8/7/07

Εξειδικευμένο Σεμινάριο στην Ογκολογική Φαρμακευτική


Η συνάδελφος Δέσποινα Μακριδάκη (dmakridaki@yahoo.gr), Αντιπρόεδρος της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης και ενεργό μέλος της ESOP (European Society of Oncology Pharmacy), μας ενημερώνει οτι η ESOP διοργανώνει ένα εξειδικευμένο Σεμινάριο για την Ογκολογική Φαρμακευτική Master Class in Oncology Pharmacy στη Κοπεγχάγη, Δανία, από 5-9 Νοεμβρίου 2007.

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε 25 συναδέλφους από όλη την Ευρώπη με ειδικό ενδιαφέρον στα κυτταροστατικά φάρμακα. Το Σεμινάριο βασίζεται στο QUAPOS3 (Πρότυπα Ποιότητας για την Υπηρεσία Ογκολογικής Φαρμακευτικής) και θα αναλυθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες σε δύο φάσεις, 5-7 Νοεμβρίου και 7-9 Νοεμβρίου.

To QUAPOS3 έχει ήδη παρουσιαστεί στη nosfar και τη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα έχουν κάνει οι συνάδελφοι Λεωνίδας Τζίμης (Γενικό Νοσοκομείο Χανίων) και Δέσποινα Μακριδάκη (Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α.).

Μπορείτε να αντιγράψετε στον υπολογιστή σας όλο το βιβλίο (103 σελίδες, είναι δωρεάν, δεν το εμπορευόμαστε!!!) από τη διεύθυνση:

http://www.esop.li/countries/gr/Quapos3-Hellas.pdf

Τελευταία ημερομηνία για να στείλετε την Αίτησή σας για παρακολούθηση του Σεμιναρίου είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2007.

Όποιος/α ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει με τη κα Δέσποινα Μακριδάκη (Φαρμακευτικό τμήμα του "Σισμανόγλειου") στο email dmakridaki@yahoo.gr ή στο τηλ. του Νοσοκομείου 210-8039029.

Στιγμές από ένα Νοσοκομειακό Φαρμακείο στη Taiwan



Πηγή

http://www.youtube.com/watch?v=ZHJ7Ly922_A

7/7/07

Λειτουργία Μονάδος Χημειοθεραπείας και χορήγησης κυτταροστατικών φαρμάκων

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

PANHELLENIC FEDERATION OF PUBLIC HOSPITALS WORKERS
ΜΕΛΟΣ ΑΔΕΔΥ · MEMBER OF ADEDY

ΑΘΗΝΑ 14/6/07
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 1516


ΠΡΟΣ: Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Σερρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

ΘΕΜΑ: «Λειτουργία Μονάδος Χημειοθεραπείας – Χορήγηση Χ.Μ.Θ»

Η θεραπεία των περιστατικών που χρήζουν χορήγησης κυτταροστατικών φαρμάκων ακολουθεί σχετικές οδηγίες του γιατρού.

Τα κυτταροστατικά φάρμακα, για να καταστούν φάρμακα δεκτικά χρήσης, προϋποθέτουν τη διάλυσή τους ώστε να προκύψει ένα σκεύασμα του οποίου οι αναλογίες των επιμέρους στοιχείων καθορίζονται από το γιατρό, ανάλογα με το περιστατικό που νοσηλεύει.

Η Παρασκευή και η χορήγηση των κυτταροστατικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, λόγω της μεγάλης τοξικότητας και του κινδύνου να έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή, όσων τα παρασκευάζουν, των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο αλλά και των επισκεπτών.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν την δημιουργία Μονάδας Διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων η ύπαρξη της οποίας εξασφαλίζει πρωτίστως την υγεία των εμπλεκόμενων και κατά δεύτερο περιορίζει σημαντικά το κόστος από την ορθολογική χρήση αυτών των φαρμάκων.

Οφείλουν, λοιπόν, όλοι οι φορείς του χώρου να δώσουν την μάχη τους για την λειτουργία της Μονάδας γνωρίζοντας ότι η διάλυση των κυτταροστατικών στα τμήματα είναι άκρως επικίνδυνη για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ




Πηγή

ΠΟΕΔΗΝ

Νοσοκομείο ΚΑΤ, 3ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Κ.Α.Τ.

ΜΕΛΟΣ Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. - ΑΔΕΔΥ


Κηφισιά 5/7/2007

Προς : όλα τα ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον που έχετε επιδείξει μέχρι σήμερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο μας.

Όμως οι προσπάθειές μας για την ανάδειξη και επίλυσή τους, παρά και τη δική σας πολύτιμη συμβολή , αντιμετωπίζονται χωρίς την αναγκαία προσοχή από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τα όρια ανοχής, αντοχής και ασφάλειας. Σύμφωνα και με έγγραφα κορυφαίων υπηρεσιακών παραγόντων η λειτουργία του Χειρουργείου , του Aναισθησιολογικού Τμήματος και των άλλων Νοσηλευτικών Τμημάτων κρίνεται ως επισφαλής, με ότι αυτό συνεπάγεται , εξαιτίας της προαναφερόμενης έλλειψης. Η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας απαντώντας σε σχετικό έγγραφο της Προϊσταμένης του αναισθησιολογικού, χωρίς να προτείνει ως εκ της θέσεώς της όφειλε συγκεκριμένες λύσεις ή προτάσεις λύσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά «… Σας ενημερώνω ότι το αποδεκτό ποσοστό κάλυψης θέσεων νοσηλευτών είναι 1,9 νοσηλευτές ανά νοσηλευτική κλίνη. Στο νοσοκομείο μας αυτό είναι στο 1 ανά νοσηλευτική κλίνη. Την παρούσα χρονική στιγμή (08/03/07) ο αριθμός των ενεργών εργαζομένων νοσηλευτικού προσωπικού είναι περίπου 500 άτομα. Για να φτάσουμε το αποδεκτό 1.9 χρειαζόμαστε επί πλέον 530 άτομα δηλ. 1030 ενεργούς εργαζομένους νοσηλευτικού προσωπικού. Όμως, το νοσηλευτικό προσωπικό αντί να αυξάνεται σταδιακά μειώνεται.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι κατά τα έτη 2005-2006 έφυγαν 75 άτομα από τα οποία κανένα δεν έχει αντικατασταθεί. Σύμφωνα με τα υπαρκτά νούμερα που σας ανέφερα, αντιλαμβάνεστε ότι η νοσηλεία και η παροχή φροντίδας σε όλα τα τμήματα είναι επισφαλής και κατ’ επέκταση και στο δικό σας ».

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων, εκτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, ζήτησε και πραγματοποίησε συναντήσεις με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες, αφού ούτε απαντήθηκαν με τον προσήκοντα τρόπο τα ουσιώδη ερωτήματά μας σχετικά με τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν τόσο η Διοίκηση του Νοσοκομείου όσο και το αρμόδιο Υπουργείο για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά ούτε και άρθηκαν οι αιτιάσεις των προαναφερομένων υπηρεσιακών παραγόντων. Σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα του χώρου του νοσοκομείου δώσαμε την αναγκαία πίστωση χρόνου στη Διοίκηση αλλά και στους αρμόδιους παράγοντες. Όμως η απαράδεκτη κατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω επεκτείνεται και στους άλλους τομείς λειτουργίας του Νοσοκομείου:

Στα εργαστήρια καταστρατηγούνται ακόμη και βασικά εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (δεν τους χορηγούνται ρεπό και κανονικές άδειες) ενώ τέτοιες συνθήκες δουλειάς εκτιμάται ότι δεν εξασφαλίζουν ασφαλείς – υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε 31 άτομα στο ακτινολογικό εργαστήριο οφείλονται 1192 ρεπό, 210 ημέρες κανονικής αδείας από το 2006 όπως επίσης και 91 ημέρες ειδικής άδειας του ακτινολογικού, λόγω της ακτινοβολίας, πέρα από τις άδειες του 2007,2μήνες περίπου για τον κάθε εργαζόμενο(κανονική και ακτινολογική) Το Δ.Σ. του Σωματείου προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων θα προσφύγει στις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές. Ήδη οι εργαζόμενοι έχουν στείλει εξώδικο στο Υπουργείο Υγείας

Από τη συνολική δύναμη των ηλεκτρολόγων, αυτοί που μπαίνουν σε βάρδιες είναι μόλις 3 αντί για 15 που απαιτούνται, και είναι εύκολο για τον καθένα μας να αντιληφθεί ότι αυτή η κατάσταση εγκυμονεί παρόμοιους κινδύνους με αυτούς του νοσοκομείου “ΜΕΤΑΞΑ” με συνέπειες ενδεχομένως δυσάρεστες λόγω της φύσης του νοσοκομείου και των περιστατικών που αντιμετωπίζει. Το ΔΣ του Σωματείου εκτίμησε ότι εγκυμονεί κινδύνους η κάλυψη βαρδιών από ηλεκτρολόγο ιδιωτικού συνεργείου, με το πρόσχημα «της συντήρησης», που δεν είναι εξοικειωμένος με το χώρο και δεν έχει ενημερωθεί τεχνικά για τα κυκλώματα του Νοσοκομείου και ζητά την άμεση απομάκρυνσή του.

Το μόνιμο προσωπικό εστίασης (τραπεζοκόμες- μάγειροι), αφού ακυρώθηκε σαν άγονος ο διαγωνισμός για το συνεργείο διανομής του φαγητού, θέμα για το οποίο διαφωνούμε και ζητάμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αδυνατεί να καλύψει όλα τα τμήματα και οι προτεινόμενες “λύσεις” μέσω του συνεργείου καθαριότητας, δεν του επιτρέπουν προφανώς να λάβει τις νόμιμες ετήσιες κανονικές άδειες

Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε περιγράφοντας αναλυτικά την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους τομείς η οποία είναι άλλωστε εμφανής . Θα αναφέρουμε όμως ενδεικτικά ότι δεν λειτουργεί λόγω ακριβώς της έλλειψης προσωπικού η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας (17 κρεβάτια ) η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (6 κρεβάτια) ενώ η διαρκής χρήση της Αναζωογόνησης σαν ΜΕΘ, χωρίς την αναγκαία στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας προβληματίζει.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου αποφασίσαμε ότι ήταν αναγκαίο:

1. Να ενημερώσουμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μέσω αυτών τους Πολίτες για τα σοβαρά προβλήματα, επισφαλούς λειτουργίας νευραλγικών τμημάτων του μοναδικού στη Χώρα τραυματολογικού κέντρου τέτοιου επιπέδου, του ΚΑΤ Κηφισιάς!

2. Να δηλώσουμε την αμετακίνητη θέση μας να διασφαλίσουμε το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας που θα παρέχονται σε όλους τους πολίτες με τρόπο ασφαλή και σε υψηλό επίπεδο.

3. Να προκηρύξουμε , μαζί και με την επιτροπή του ΚΑΤ της ΕΙΝΑΠ (γιατροί), 3ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007 . Να καλέσουμε όλους τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 08.00 μπροστά στην κεντρική ράμπα του Νοσοκομείου .

Εκτιμάμε ότι οι ασθενείς και οι πολίτες που προσέρχονται στο ΚΑΤ για φροντίδες υγείας κατανοούν τα προβλήματα, διεκδικούν και αυτοί την άμεση λύση τους προς όφελος του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

Ζητάμε να δοθούν άμεσα λύσεις, με ενίσχυση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, καταγγέλουμε τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της υγείας επειδή δεν λύνουν αλλά δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΑ -ΚΑΤ



Πηγή

www.ygeianet.gr

Από την Τραγωδία στη Νομοθεσία


Εφημερίδα "The Plain Dealer", Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007



23 Φεβρουαρίου 2006
Η 2 ετών Emily Jerry εισάγεται στο Νοσοκομείο Παίδων Rainbow Babies & Children's Hospital για έναν κύκλο χημειοθεραπείας.

26 Φεβρουαρίου 2006
Η Emily πέφτει σε κώμα μετά από χορήγηση διαλύματος χλωριούχου νατρίου 23.4% αντί για χλωριούχο νάτριο 0.9%.

1 Μαρτίου 2006
Η Emily αποσυνδέεται από την αναπνευστική συσκευή της και πεθαίνει.

Μάρτιος 2006
Ο φαρμακοποιός Eric Cropp απολύεται από το Νοσοκομείο και η βοηθός φαρμακείου Katie Dudash παραιτείται. Η Dudash ανάμιξε το διάλυμα και ο Cropp το ενέκρινε.

11 Απριλίου 2006
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φαρμακοποιών του Οχάϊο ανακαλεί την άδεια του Cropp.

5 Ιουλίου
Ο προτεινόμενος "Νόμος της Emily" θα απαιτεί κατάρτιση και πιστοποίηση για τους βοηθούς φαρμακείων. Ο Bill Mason, Δημόσιος κατήγορος στην Επαρχία Cuyahoga, λέει ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τα διαπραχθέντα εγκλήματα σχετικά με το θάνατο της Emily Jerry.


Σχόλιο


... όταν ο νομοθέτης τρέχει να φιάξει νόμους όταν έχει ήδη υπάρξει η τραγωδία,
... τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά!


Πηγές

The Plain Dealer
CLeveland.com
Comments
ONN

6/7/07

Εμείς κλείνουμε για διακοπές, εσείς βράστε στο ζουμί σας!

ALARIDO - Cara Nov...
Κάθε χρόνο τέτoια εποχή τα ίδια. Οι φαρμακευτικές εταιρείες μας στέλνουν ένα ωραίο έντυπο με βαρκούλες, παραλίες και ηλιοβασιλέματα και μας ενημερώνουν ότι:

"Λόγω θερινών διακοπών θα είμαστε κλειστά από 1 έως 31 Αυγούστου. Παρακαλούμε να προγραμματίσετε τις ανάγκες σας για τα φάρμακα της εταιρείας μας, παραγγελίες των οποίων θα εκτελούμε κανονικά μέχρι 25-07-07. Η εταιρεία μας θα λειτουργίσει κανονικά από Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007. Σας ευχόμαστε Καλές Διακοπές και καλό Καλοκαίρι!".

Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται και έχουν πάρει άδεια να κλείνουν μια εταιρεία, που είναι κοινωνικού ενδιαφέροντος, ένα ολόκληρο μήνα! Πως γίνεται και δεν τους υποχρεώνει η πολιτεία να έχουν τουλάχιστον προσωπικό ασφαλείας για έκτακτες ανάγκες χορήγησης φαρμάκων!

Αυτά είναι αδιανόητα! Είμαι από το 1980 στα Ελληνικά Νοσοκομεία και δεν έχει υπάρξει Αύγουστος που να μην τρέχουμε για κάποιο φάρμακο που πρέπει να χορηγηθεί σε ένα ασθενή, δεν υπάρχει στο Νοσοκομειακό Φαρμακείο για χίλιους-δυό λόγους (ο ασθενής είναι τουρίστας και έπαιρνε το φάρμακο στην Αλεξανδρούπολη, είναι νεφροπαθής και ξέχασε το φάρμακό του στην Τρίπολη, χρειάστηκαν περισσότερες δόσεις ενός αντιβιοτικού στη ΜΕΘ λόγω πολλών περιστατικών...) και εμείς πρέπει να επικοινωνήσουμε με όλα τα Νοσοκομεία στην Ελλάδα μπας και το βρούμε πουθενά και μας το δανείσει ο/η συνάδελφος...

Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση! Να κάνουμε παραγγελίες φαρμάκων για 2-3 μήνες, να γεμίζουμε το Φαρμακείο με φάρμακα, να διαμαρτύρεται ο Διοικητής οτι οι δαπάνες ξέφυγαν τον Ιούλιο (συνήθως δεν περιμένει να δει οτι τον Αύγουστο πήραν τη κάτω βόλτα) και στο τέλος όλο και κάποιος ασθενής να διαμαρτύρεται (δικαιολογημένα!) ότι ολόκληρο Νοσοκομείο και δεν έχουμε να του χορηγήσουμε το φάρμακό του!

Εν κατακλείδι, θεωρώ οτι είναι ανάγκη να υποχρεωθούν οι Φαρμακευτικές Εταιρείες να παραμένουν ανοικτά, έστω με προσωπικό ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, έτσι ώστε να μη πηγαίνουν αυτοί στις Παραλίες και εμείς στη "Κούλουρη!".


posted by tzileon at 16:12 | 1 comments



Σχόλιο (παραλαβή με email)

Στο άρθρο <<Εμείς πάμε διακοπές οι άλλοι ας βράζουν στο ζουμί τους>> θα ήθελα να συμπληρώσω τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εμείς των νησιωτικών και μάλιστα τουριστικών περιοχών χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τους άλλους συναδέλφους.

Σκέφτηκε άραγε κανείς την αγωνία και το άγχος για την προμήθεια φαρμακευτικού, υγειονομικού-υλικού και αντιδραστηρίων (διότι δυστυχώς τα διακινούμε όλα) κατά την διάρκεια των διακοπών;

Πώς να προγραμματίσει κανείς όταν δεν γνωρίζει τι , και ποιά περιστατικά θα αντιπετωπίσει και κυρίως το πόσους ασθενείς θα νοσηλεύσει και μάλιστα όταν είναι
σε <<απομόνωση >> από άλλα κοντινά νοσοκομεία από τα οποία θα μπορούσε να
εξυπηρετηθεί.

Πιστεύω και εγώ λοιπόν ότι όλες οι εταιρείες θα έπρεπε να διαθέτουν προσωπικό ασφαλείας ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, όταν μάλιστα οι
καιρικές συνθήκες όπως αυτές τις ημέρες υπάρχουν, δημιουργούν προβλήματα που δεν είναι προβλέψιμα.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Νίκος Αυγερινός
Δ/ντής Φαρμ/κού Τμήματος
Γενικού Νοσοκομείου Κερκύρας
Μέλος Δ.Σ. Π.Ε.Φ.Ν.Ι.


1 Comments:

Ανώνυμος said...

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ Κε ΑΥΓΕΡΙΝΕ?

5/8/2007 12:45 μμ

5/7/07

Αποτελέσματα της έρευνας EAHP-2005 για την Ευρωπαϊκή Νοσοκομειακή Φαρμακευτική


Δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της EAHP (European Association of Hospital Pharmacists) τα αποτελέσματα της μελέτης του 2005 που αφορούσε όλη την Ευρώπη.

Το έτος 2005, η EAHP πραγματοποίησε τη τρίτη πανευρωπαϊκή έρευνα για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του Νοσοκομειακού Φαρμακείου. Η EAHP εκπροσωπεί περισσότερους από 21.000 Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς από όλη την Ευρώπη. Στην έρευνα που έγινε με τη χρήση ερωτηματολόγιου, Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί από 22 από τις 26 χώρες της EAHP συμμετείχαν και παρείχαν τα στοιχεία από 825 νοσοκομεία.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων παρουσιάζεται ως σύγκριση μεταξύ των χωρών και όπου είναι δυνατόν παρουσιάζεται επίσης η σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων των προηγούμενων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν το έτος 1995 και 2000.

Το αρχείο σε μορφή .pdf μπορείτε να το "κατεβάσετε" από τη διεύθυνση:

http://www.eahp.eu/download/EAHP%202005%20Survey.pdf


Πηγή

http://www.eahp.eu/asp/survey.asp?m=7

2/7/07

Αυξημένη η φαρμακευτική δαπάνη το 2006


Μια σειρά εξελίξεων όπως η κυκλοφορία νέων, ακριβότερων σκευασμάτων, η κατάργηση της θεώρησης συνταγών, αλλά και ο νέος τρόπος τιμολόγησης (μέσος όρος των τριών χαμηλότερων χωρών της ΕΕ-25) διαμόρφωσε τη φαρμακευτική δαπάνη το 2006 σε € 6,1 δισ., αυξημένη κατά 11,2% έναντι του 2005 (πηγή: ΕΟΦ).

Όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Hellastat Α.Ε., βάσει του νέου καθεστώτος τιμολόγησης έχουν ήδη εκδοθεί δύο δελτία τιμών φαρμάκων. Μέσω του πρόσφατου δελτίου, τιμολογήθηκαν περίπου 131 νέα πρωτότυπα σκευάσματα (παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ευθυγραμμίσεις τιμών, ανακοστολογήσεις κλπ). Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εμπορίου, τα δελτία τιμών θα εκδίδονται εφεξής κάθε τρίμηνο. Εφόσον η εγκύκλιος εφαρμοστεί ορθά, θα επιτρέψει στις φαρμακοβιομηχανίες να υλοποιούν εγκαίρως τα χρονοδιαγράμματά τους και να εισάγουν άμεσα νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά.

Ο κλάδος εξακολουθεί να προβληματίζεται από τις καθυστερήσεις των δημοσίων νοσοκομείων ως προς την εξόφληση των οφειλών τους, καθώς η νομοθετική ρύθμιση που παρείχε ο Ν. 3301/2004 (χορήγηση υποχρεωτικών εκπτώσεων και παραίτηση της διεκδίκησης των τόκων υπερημερίας) δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο ΣΦΕΕ χαρακτήρισε την εν λόγο ρύθμιση αντισυνταγματική, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές την εφαρμογή του ΠΔ 166/2003. Έτσι, με τις νέες καθυστερήσεις, τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων μόνο ως προς τις εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ μέχρι το τέλος του 2006 ανέρχονταν σε περίπου €1,17 δισ.

Σύμφωνα με στοιχεία 100 ισολογισμών φαρμακευτικών επιχειρήσεων με παραγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα που επεξεργάστηκε η Hellastat, καταγράφεται αύξηση εσόδων κατά 13% περίπου, στα € 5,08 δισ.. Τα συνολικά κέρδη του δείγματος ανέρχονται σε € 382 εκ. περίπου, με μέση αύξηση ανά επιχείρηση της τάξης του 13,7%, επίδοση ιδιαίτερα υψηλή αλλά χαμηλότερη της μέσης ετήσιας μεταβολής της 3ετίας 2006/2004 (24%).


Πηγή

Για να διαβάσετε όλη τη μελέτη ανατρέξτε στη διεύθυνση της Hellastat:

Hellastat


Αντικατάσταση των βιβλιαρίων ασθενείας και φαρμάκων με κάρτα


Η εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής" δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Κάρτα-εξπρές για την υγεία όλων των ασφαλισμένων!" σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί με εντολή του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου με περιεχόμενο τις διαδικασίες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και συνταγογράφηση φαρμάκων με τη χρήση κάρτας υγείας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεύθερη επιλογή γιατρού και την αντικατάσταση του βιβλιαρίου ασθενείας με κάρτα η οποία θα έχει συγκεκριμένο πλαφόν για κάθε ασφαλισμένο και με αυτό θα καλύπτονται όλα τα έξοδα που απαιτούνται για την αγορά φαρμάκων και βοηθημάτων!

Η καινοτομία που περιέχεται στο νομοσχέδιο και αναμένεται να ανακουφίσει τους ασφαλισμένους που δεν θα περιμένουν πλέον να πάρουν υπογραφές, εγκρίσεις και σφραγίδες για να πληρώσουν ένα φάρμακο, είναι η καθιέρωση ειδικής ηλεκτρονικής κάρτας που θα μοιάζει με πιστωτική και με την οποία θα γίνονται όλες οι συναλλαγές των ασφαλισμένων με τα… φαρμακεία!

Η κάρτα θα είναι πιστωμένη από κάθε ασφαλιστικό οργανισμό με συγκεκριμένο ποσό που θα αντιστοιχεί στην προεγκριθείσα ετήσια δαπάνη για κάθε ασφαλισμένο.

Κάθε ασφαλισμένος, υπηρεσία και φάρμακο θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο κωδικό.

Κάθε εκτέλεση υπηρεσίας (αγορά φαρμάκου) θα καταχωρίζει στο ηλεκτρονικό σύστημα με τον κωδικό της, στον κωδικό του ασφαλισμένου στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό σε πραγματικό χρόνο με αντίστοιχη μείωση του πιστωτικού ορίου της ηλεκτρονικής κάρτας του ασφαλισμένου και προηγούμενο έλεγχο από τον πάροχο υπηρεσίας της ταυτότητας του ασφαλισμένου.

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο ανατρέξτε στη διεύθυνση της εφημερίδας: http://www.paron.gr/v3/new.php?id=15132&colid=37&catid=33&dt=2007-06-24%200:0:0


Πηγή

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής