2/7/07

Αυξημένη η φαρμακευτική δαπάνη το 2006


Μια σειρά εξελίξεων όπως η κυκλοφορία νέων, ακριβότερων σκευασμάτων, η κατάργηση της θεώρησης συνταγών, αλλά και ο νέος τρόπος τιμολόγησης (μέσος όρος των τριών χαμηλότερων χωρών της ΕΕ-25) διαμόρφωσε τη φαρμακευτική δαπάνη το 2006 σε € 6,1 δισ., αυξημένη κατά 11,2% έναντι του 2005 (πηγή: ΕΟΦ).

Όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Hellastat Α.Ε., βάσει του νέου καθεστώτος τιμολόγησης έχουν ήδη εκδοθεί δύο δελτία τιμών φαρμάκων. Μέσω του πρόσφατου δελτίου, τιμολογήθηκαν περίπου 131 νέα πρωτότυπα σκευάσματα (παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ευθυγραμμίσεις τιμών, ανακοστολογήσεις κλπ). Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εμπορίου, τα δελτία τιμών θα εκδίδονται εφεξής κάθε τρίμηνο. Εφόσον η εγκύκλιος εφαρμοστεί ορθά, θα επιτρέψει στις φαρμακοβιομηχανίες να υλοποιούν εγκαίρως τα χρονοδιαγράμματά τους και να εισάγουν άμεσα νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά.

Ο κλάδος εξακολουθεί να προβληματίζεται από τις καθυστερήσεις των δημοσίων νοσοκομείων ως προς την εξόφληση των οφειλών τους, καθώς η νομοθετική ρύθμιση που παρείχε ο Ν. 3301/2004 (χορήγηση υποχρεωτικών εκπτώσεων και παραίτηση της διεκδίκησης των τόκων υπερημερίας) δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο ΣΦΕΕ χαρακτήρισε την εν λόγο ρύθμιση αντισυνταγματική, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές την εφαρμογή του ΠΔ 166/2003. Έτσι, με τις νέες καθυστερήσεις, τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων μόνο ως προς τις εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ μέχρι το τέλος του 2006 ανέρχονταν σε περίπου €1,17 δισ.

Σύμφωνα με στοιχεία 100 ισολογισμών φαρμακευτικών επιχειρήσεων με παραγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα που επεξεργάστηκε η Hellastat, καταγράφεται αύξηση εσόδων κατά 13% περίπου, στα € 5,08 δισ.. Τα συνολικά κέρδη του δείγματος ανέρχονται σε € 382 εκ. περίπου, με μέση αύξηση ανά επιχείρηση της τάξης του 13,7%, επίδοση ιδιαίτερα υψηλή αλλά χαμηλότερη της μέσης ετήσιας μεταβολής της 3ετίας 2006/2004 (24%).


Πηγή

Για να διαβάσετε όλη τη μελέτη ανατρέξτε στη διεύθυνση της Hellastat:

Hellastat