7/7/07

Νοσοκομείο ΚΑΤ, 3ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Κ.Α.Τ.

ΜΕΛΟΣ Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. - ΑΔΕΔΥ


Κηφισιά 5/7/2007

Προς : όλα τα ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον που έχετε επιδείξει μέχρι σήμερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο μας.

Όμως οι προσπάθειές μας για την ανάδειξη και επίλυσή τους, παρά και τη δική σας πολύτιμη συμβολή , αντιμετωπίζονται χωρίς την αναγκαία προσοχή από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τα όρια ανοχής, αντοχής και ασφάλειας. Σύμφωνα και με έγγραφα κορυφαίων υπηρεσιακών παραγόντων η λειτουργία του Χειρουργείου , του Aναισθησιολογικού Τμήματος και των άλλων Νοσηλευτικών Τμημάτων κρίνεται ως επισφαλής, με ότι αυτό συνεπάγεται , εξαιτίας της προαναφερόμενης έλλειψης. Η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας απαντώντας σε σχετικό έγγραφο της Προϊσταμένης του αναισθησιολογικού, χωρίς να προτείνει ως εκ της θέσεώς της όφειλε συγκεκριμένες λύσεις ή προτάσεις λύσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά «… Σας ενημερώνω ότι το αποδεκτό ποσοστό κάλυψης θέσεων νοσηλευτών είναι 1,9 νοσηλευτές ανά νοσηλευτική κλίνη. Στο νοσοκομείο μας αυτό είναι στο 1 ανά νοσηλευτική κλίνη. Την παρούσα χρονική στιγμή (08/03/07) ο αριθμός των ενεργών εργαζομένων νοσηλευτικού προσωπικού είναι περίπου 500 άτομα. Για να φτάσουμε το αποδεκτό 1.9 χρειαζόμαστε επί πλέον 530 άτομα δηλ. 1030 ενεργούς εργαζομένους νοσηλευτικού προσωπικού. Όμως, το νοσηλευτικό προσωπικό αντί να αυξάνεται σταδιακά μειώνεται.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι κατά τα έτη 2005-2006 έφυγαν 75 άτομα από τα οποία κανένα δεν έχει αντικατασταθεί. Σύμφωνα με τα υπαρκτά νούμερα που σας ανέφερα, αντιλαμβάνεστε ότι η νοσηλεία και η παροχή φροντίδας σε όλα τα τμήματα είναι επισφαλής και κατ’ επέκταση και στο δικό σας ».

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων, εκτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, ζήτησε και πραγματοποίησε συναντήσεις με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες, αφού ούτε απαντήθηκαν με τον προσήκοντα τρόπο τα ουσιώδη ερωτήματά μας σχετικά με τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν τόσο η Διοίκηση του Νοσοκομείου όσο και το αρμόδιο Υπουργείο για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά ούτε και άρθηκαν οι αιτιάσεις των προαναφερομένων υπηρεσιακών παραγόντων. Σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα του χώρου του νοσοκομείου δώσαμε την αναγκαία πίστωση χρόνου στη Διοίκηση αλλά και στους αρμόδιους παράγοντες. Όμως η απαράδεκτη κατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω επεκτείνεται και στους άλλους τομείς λειτουργίας του Νοσοκομείου:

Στα εργαστήρια καταστρατηγούνται ακόμη και βασικά εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (δεν τους χορηγούνται ρεπό και κανονικές άδειες) ενώ τέτοιες συνθήκες δουλειάς εκτιμάται ότι δεν εξασφαλίζουν ασφαλείς – υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε 31 άτομα στο ακτινολογικό εργαστήριο οφείλονται 1192 ρεπό, 210 ημέρες κανονικής αδείας από το 2006 όπως επίσης και 91 ημέρες ειδικής άδειας του ακτινολογικού, λόγω της ακτινοβολίας, πέρα από τις άδειες του 2007,2μήνες περίπου για τον κάθε εργαζόμενο(κανονική και ακτινολογική) Το Δ.Σ. του Σωματείου προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων θα προσφύγει στις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές. Ήδη οι εργαζόμενοι έχουν στείλει εξώδικο στο Υπουργείο Υγείας

Από τη συνολική δύναμη των ηλεκτρολόγων, αυτοί που μπαίνουν σε βάρδιες είναι μόλις 3 αντί για 15 που απαιτούνται, και είναι εύκολο για τον καθένα μας να αντιληφθεί ότι αυτή η κατάσταση εγκυμονεί παρόμοιους κινδύνους με αυτούς του νοσοκομείου “ΜΕΤΑΞΑ” με συνέπειες ενδεχομένως δυσάρεστες λόγω της φύσης του νοσοκομείου και των περιστατικών που αντιμετωπίζει. Το ΔΣ του Σωματείου εκτίμησε ότι εγκυμονεί κινδύνους η κάλυψη βαρδιών από ηλεκτρολόγο ιδιωτικού συνεργείου, με το πρόσχημα «της συντήρησης», που δεν είναι εξοικειωμένος με το χώρο και δεν έχει ενημερωθεί τεχνικά για τα κυκλώματα του Νοσοκομείου και ζητά την άμεση απομάκρυνσή του.

Το μόνιμο προσωπικό εστίασης (τραπεζοκόμες- μάγειροι), αφού ακυρώθηκε σαν άγονος ο διαγωνισμός για το συνεργείο διανομής του φαγητού, θέμα για το οποίο διαφωνούμε και ζητάμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αδυνατεί να καλύψει όλα τα τμήματα και οι προτεινόμενες “λύσεις” μέσω του συνεργείου καθαριότητας, δεν του επιτρέπουν προφανώς να λάβει τις νόμιμες ετήσιες κανονικές άδειες

Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε περιγράφοντας αναλυτικά την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους τομείς η οποία είναι άλλωστε εμφανής . Θα αναφέρουμε όμως ενδεικτικά ότι δεν λειτουργεί λόγω ακριβώς της έλλειψης προσωπικού η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας (17 κρεβάτια ) η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (6 κρεβάτια) ενώ η διαρκής χρήση της Αναζωογόνησης σαν ΜΕΘ, χωρίς την αναγκαία στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας προβληματίζει.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου αποφασίσαμε ότι ήταν αναγκαίο:

1. Να ενημερώσουμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μέσω αυτών τους Πολίτες για τα σοβαρά προβλήματα, επισφαλούς λειτουργίας νευραλγικών τμημάτων του μοναδικού στη Χώρα τραυματολογικού κέντρου τέτοιου επιπέδου, του ΚΑΤ Κηφισιάς!

2. Να δηλώσουμε την αμετακίνητη θέση μας να διασφαλίσουμε το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας που θα παρέχονται σε όλους τους πολίτες με τρόπο ασφαλή και σε υψηλό επίπεδο.

3. Να προκηρύξουμε , μαζί και με την επιτροπή του ΚΑΤ της ΕΙΝΑΠ (γιατροί), 3ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007 . Να καλέσουμε όλους τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 08.00 μπροστά στην κεντρική ράμπα του Νοσοκομείου .

Εκτιμάμε ότι οι ασθενείς και οι πολίτες που προσέρχονται στο ΚΑΤ για φροντίδες υγείας κατανοούν τα προβλήματα, διεκδικούν και αυτοί την άμεση λύση τους προς όφελος του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

Ζητάμε να δοθούν άμεσα λύσεις, με ενίσχυση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, καταγγέλουμε τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της υγείας επειδή δεν λύνουν αλλά δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΑ -ΚΑΤ



Πηγή

www.ygeianet.gr