27/9/05

Πλησιάζει η ημερομηνία για την ολοκλήρωση της Πανευρωπαϊκής μελέτης

Όπως γνωρίζετε η προθεσμία για την συμπλήρωση των ερωτηματολογίων για την Πανευρωπαϊκή μελέτη της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής λήγει 31 Οκτωβρίου 2005. Μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί ελάχιστα ερωτηματολόγια από τα 127 που έχουν διανεμηθεί από την ΠΕΦΝΙ Ένωση σε όλους τους Διευθυντές των Φαρμακευτικών τμημάτων των Ελληνικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Η έρευνα αναφέρεται σε 28 ευρωπαϊκές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθετα επίσης της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Κροατίας.

Κάθε 5 χρόνια πραγματοποιείται με ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται από όλους του Διευθυντές των Νοσοκομειακών Φαρμακείων της Ευρώπης, η έρευνα για την κατάσταση του επεγγέλματός μας. Οι δύο προηγούμενες έρευνες ήταν το 1995 και το 2000.

Εφέτος η έρευνα γίνεται μέσω Ιντερνετ με ερωτηματολόγιο που πρέπει να συμπληρώσουμε στην ιστοσελίδα

http://survey.eahponline.org.

Έχουν σταλεί σε όλους τους συναδέλφους οδηγίες, ο Αριθμός Ταυτότητας κάθε Νοσοκομείου και ο Κωδικός Εισόδου για κάθε Νοσοκομείο.

Όπως αντιλαμβάνεστε γίνεται κάθε 5 χρόνια η σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια τόσο ατομικά για κάθε νοσοκομείο, όσο και σε σύγκριση με άλλα νοσοκομεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Έχει προετοιμαστεί ένα ερωτηματολόγιο για μας στο Ιντερνετ με 90 ερωτήσεις. Με το να συμπληρώσουμε το ερωτηματολόγιο θα συμβάλουμε σε μια ακριβέστερη παρουσίαση της κατάστασης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής όπως ασκείται στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, θα πάρουμε επίσης μια καλή αντίληψη της προόδου που έχει σημειωθεί πρόσφατα στο επάγγελμα στη χώρα μας καθώς επίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα μας έδινε ένα κίνητρο για την περαιτέρω εργασία μας και θα αύξανε την προσωπική συμβολή μας στην ανάπτυξη της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής.

Δεδομένου ότι μπορείτε να βρείτε απαραίτητο να ψάξετε τις απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις στη διαχείριση του νοσοκομείου σας, σας προτείνουμε να τυπώσετε ένα έντυπο του ερωτηματολογίου πριν αρχίσετε να το συμπληρώνετε.

Ρίξτε μια λεπτομερή ματιά στο ερωτηματολόγιο και συλλέξτε τις απαντήσεις που δεν μπορείτε να απαντήσετε οι ίδιοι. Όταν είστε έτοιμοι, μπορείτε να αρχίσετε να απαντάτε στο ερωτηματολόγιο που ευρίσκεται στο Ιντερνετ. Αν έχετε πρόβλημα στη χρήση του Ιντερνετ μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός συνεργάτη σας που γνωρίζει τη χρήση του.

Η έρευνα πραγματοποιείται με τελευταία ημερομηνία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου στο Ιντερνετ την 31 Οκτωβρίου 2005.

25/9/05

Πού πηγαίνουν οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις του ΕΣΥ;

Περίπου οι μισές από τις νέες πιστώσεις πηγαίνουν για την κάλυψη μισθοδοσίας του προσωπικού, το μεγαλύτερο κόστος του ΕΣΥ.

Ένα πέμπτο - £1.4bn – πάει σε προσλήψεις για νέο προσωπικό, το οποίο ήταν ένας από τους δύο βασικούς στόχους του δέκα ετών σχεδίου που ξεκίνησε το 2000 για την αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Αυτά τα χρήματα έχουν βοηθήσει στην κάλυψη των ποσών για μια συνεχή αύξηση στον αριθμό των υπηρετούντων νοσοκόμων (67.880 περισσότερες από το 1999), τους συμβούλους (7.330 περισσότεροι) και ιατρούς (3.060 περισσότεροι).

Αλλά μια μεγαλύτερη αναλογία, σχεδόν 30%, πήγε στις προσλήψεις στο υπόλοιπο προσωπικό. Από την εποχή που άρχισε το σχέδιο το 2000, νέες συμβάσεις έχουν συμφωνηθεί με τους συμβούλους, τους γιατρούς και με το μη-κλινικό προσωπικό όπως οι καθαριστές και οι εργάτες γενικών καθηκόντων όπως αχθοφόροι, μεταφορείς κλπ.

Όλα τα παραπάνω αφορούν το ΕΣΥ της Μεγάλης Βρετανίας, το NHS, National Health System.


(Πηγή: http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4264404.stm)

Θέλω καθηγητή Φαρμακολογίας, αλλά να μη τον πληρώνω!

Εσείς εργάζεστε χωρίς αμοιβή; Πως είπατε; δεν υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα άνθρωποι που να εργάζονται χωρίς αμοιβή; Και αν σας πω ότι όχι μόνο υπάρχουν αλλά βάζουν και από την τσέπη τους χρήματα, τι θα μου λέγατε; Τι; Μην το ξαναπείτε αυτό γιατί θα σας βάλω πιπέρι στο στόμα!

Αγαπητοί μου, όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, το Ελληνικό κράτος έχει βρει πολλούς καταπληκτικούς τρόπους για να κάνει οικονομίες. Ένας τρόπος είναι και ο παρακάτω:

Έχουν συσταθεί Νοσηλευτικές σχολές σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας. Αυτές οι σχολές ήταν ΜΤΕΝΣ δηλαδή Μέσες Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές οι οποίες έχουν μετατραπεί τώρα σε ΤΕΕ Α’ Κύκλου, δηλαδή Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια. Τα ΤΕΕ ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας αλλά αυτά τα ΤΕΕ είναι ειδικού ενδιαφέροντος. Έτσι επειδή υπάρχει η σύνδεση με τα Νοσοκομεία έχουν το πλεονέκτημα να αξιοποιούν το επιστημονικό δυναμικό των νοσοκομείων. Για τα γενικά μαθήματα απασχολούν καθηγητές ωρομίσθιους, Μαθηματικούς, Φυσικούς, Φιλολόγους κλπ τους οποίους και πληρώνουν για τις υπηρεσίες τους. Για τα ειδικά μαθήματα, Χειρουργική, Ανατομία, Φαρμακολογία, Πνευμονολογία, Μικροβιολογία κλπ απασχολούν τους Επιστήμονες του Νοσοκομείου, Ιατρούς, Φαρμακοποιούς χωρίς επιπλέον αμοιβή. Αυτό γίνεται διότι τα μαθήματα παραδίδονται κατά την διάρκεια του ωραρίου εργασίας οπότε δεν υπάρχει υποχρέωση επιπλέον αμοιβής. Για λόγους δε που σχετίζονται με διορθώσεις γραπτών, προετοιμασίας εξετάσεων κλπ μερικές Διοικήσεις Νοσοκομείων δίνουν «χαριστικά» άδεια 3 ημερών (σε μερικά νοσοκομεία φθάνει και την 1 ημέρα ανά 5 ώρες διδασκαλίας, δηλ για την φαρμακολογία που είναι ετήσιο μάθημα, 2 φορές την εβδομάδα, συνολικά 62 ώρες το χρόνο δίνουν από 3 έως 12 ημέρες άδεια τον χρόνο).

Ένας συνάδελφος που εργάζεται 20 χρόνια σε νοσοκομείο αν ήταν σε ένα ΤΕΕ θα δίδασκε τις ίδιες ώρες και μετά θα ασχολιόταν με την ποίηση, ενώ οι νοσοκομειακοί τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Αν δε, υπολογίσετε το γεγονός ότι πολλά ΤΕΕ απέχουν πολλά χιλιόμετρα από τα νοσοκομεία, υπολογίστε πόσα χρήματα βάζει ένας νοσοκομειακός για βενζίνη πηγαινο-ερχόμενος δύο φορές την εβδομάδα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων για ένα χρόνο. Η αύξηση που θα πάρει, «στα όρια του πληθωρισμού» δεν θα καλύψει ούτε το 10% του κόστους της βενζίνης. Βάζει και από την τσέπη του ο άνθρωπος. Μα θα μου πείτε, γιατί δεν δηλώνει φόρτο εργασίας και να απαλλαγεί από αυτό το έργο. Αγαπητοί συνάδελφοι θα θέλατε εσείς να διδάσκει Φαρμακολογία σε ΤΕΕ του Νοσοκομείου σας κάποιος άλλος και όχι ο Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός;

Καταπληκτικό δεν είναι;

15/9/05

Τα επόμενα συνέδρια της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Φαρμακευτικής

Από την ΕSCP European Society of Clinical Pharmacy (http://www.escpweb.org) ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τα επόμενα Συνέδρια της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κλινικής Φαρμακευτικής.

Το φθινόπωρο του 2005 το Ετήσιο Συμπόσιο θα διενεργηθεί στο Άμστερνταμ, Ολλανδία, στις 26-29 Οκτωβρίου 2005.

Την άνοιξη του 2006 το συνέδριο θα γίνει στο Βίλνιους, Λιθουανία στις 24-27 Μαΐου 2006.

Το φθινόπωρο του 2006, το 35 Συμπόσιο θα γίνει στη Βιέννη, Αυστρία στις 18-21 Oκτωβρίου 2006.

Την άνοιξη του 2007 το συνέδριο θα γίνει στην Αγγλία ή στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://www.escpweb.org


(πηγή: ESCP News, the bi-monthly newsletter of the European Society of Clnical Pharmacy, September 2005, No 126)

14/9/05

Το επείγον στο φαρμακείο

Το επείγον στο φαρμακείο” είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο του συναδέλφου Κου Μανώλη Μιτάκη, Market Access Manager στην εταιρεία Boehringer Ingelheim. Εκδότης του βιβλίου είναι ο συνάδελφος Κος Π.Ι. Χονδρογιάννης των εκδόσεων Φαρμακευτικός Κόσμος, την επιμέλεια των κειμένων έχει η Κα Χαρά Παπαδοπούλου, την καλλιτεχνική επιμέλεια η Κα Νατάσα Σέρβου, την ηλεκτρονική σελιδοποίηση οι Κες Χρύσα Δανιηλίδου και Ειρήνη Καπετανάκη και η παραγωγή είναι της Βιβλιοσυνεργατικής. Στη δημιουργία του βιβλίου συνέβαλλαν με τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις τους ο παθολόγος Κος Γιάννης Παπαθεοδώρου και οι φαρμακοποιοί Κα Μίνα Μαύρου, Λούλα Μίχου-Ντέλλου, Μίνα Βιντζηλαίου και Κατερίνα Βουρεξάκη που προσέθεσαν την πολύτιμη εμπειρία της καθημερινής πρακτικής του φαρμακείου.

Ο συνάδελφος Κος Μ. Μιτάκης μας δίνει ένα βιβλίο που έλειπε από την φαρμακευτική βιβλιογραφία. Απευθύνεται στους φαρμακοποιούς που αντιμετωπίζουν το επείγον περιστατικό και έχει σκοπό την παροχή της απαραίτητης γνώσης που απαιτείται για μια νομοθετικά καλυμμένη, πρώτης γραμμής αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών, όπως αναφέρει ο συνάδελφος στον πρόλογό του. Είναι ένα βιβλίο που όπως αναγράφεται στη πάνω αριστερά μεριά του εξώφυλλου ανήκει στα βιβλία που βοηθούν στην Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση.

Το βιβλίο έχει χωριστεί σε τρία μέρη:

Το Α' μέρος περιλαμβάνει την επεξήγηση των συνοδευτικών εικονιδίων και
τις βασικές αρχές αντιμετώπισης του επείγοντος περιστατικού.

Το Β' μέρος (που είναι το κύριο) περιλαμβάνει τις παθολογικές καταστάσεις που παρουσιάζονται συχνότερα στο φαρμακείο και είναι ταξινομημένες σε 98 κεφάλαια, ιδιαίτερα ευέλικτο σχήμα για άμεση αναζήτηση.

Στο Γ' μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται παραρτήματα όπως Λεξικό συμπτωμάτων, Λεξικό συμπληρωματικών παθήσεων, Στάση και τοποθέτηση των ασθενών (εξαιρετικά χρήσιμο με φωτογραφίες), Διάγνωση ζωτικών λειτουργιών, Χρήση συσκευών, Νομοθεσία πρώτων βοηθειών (στοιχεία από το βιβλίο “Επίτομος Φαρμακευτική Νομοθεσία” του δικηγόρου Κου Πάνου Καπόνη, εκδόσεις “Φαρμακευτικός Κόσμος” και τον Ποινικό Κώδικα τ.Β', εκδόσεις ”Νομική Βιβλιοθήκη”).

Είναι φανερό από την πρώτη επαφή με το βιβλίο οτι πρόκειται για ένα έργο που δεν πρέπει να λείπει από το γραφείο κανενός συναδέλφου. Η ύλη που πραγματεύεται μας ενδιαφέρει άμεσα και ο τρόπος που έχουν ταξινομηθεί οι πληροφορίες μας βοηθά στην άμεση πρόσβασή τους. Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα, έχει όμορφη δομή και μπορούμε να το διαβάσουμε τμηματικά και ανάλογα με το ενδιαφέρον μας σε κάποια συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση.

Αγαπητέ συνάδελφε, Κε Μ. Μιτάκη, ευχαριστούμε για το βιβλίο που θέσατε στη διάθεση του φαρμακευτικού κόσμου και περιμένουμε και το επόμενο συγγραφικό σας έργο.

10/9/05

Λάθη που σχετίζονται με τα φάρμακα: η άποψη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών

Βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τα λάθη που σχετίζονται με τα φάρμακα στον ιστοχώρο της Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσοκομείων των Κάτω Χωρών (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) (http://www.nvza.nl/kr_nvza/default.asp).

Αυτό το άρθρο εξετάζει αυστηρά τις πιθανές επεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση των λαθών φαρμάκων και του ρόλου του φαρμακοποιού σε αυτές τις διαδικασίες.

τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν:

* Adverse Drug Events (ADEs),
* Risk Assessment in Clinical Pharmacy,
* The Drug Distribution Chain (Medical Diagnosis, Drug Choice, Precribing, Dispensing, Preparation, Barcode-Enabled Point of Care Systems) and
* The role of the clinical pharmacist

Ακολουθούν στοιχεία της περίληψης (σε ελεύθερη μετάφραση):

Drugs 2005; 65 (13): 1735-1746
Λάθη που σχετίζονται με τα φάρμακα: Η άποψη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών

Τα τελευταία χρόνια τα λάθη σχετικά με τα φάρμακα έχουν λάβει δίκαια την ιδιαίτερη προσοχή μας, δεδομένου ότι προκαλούν θνησιμότητα, νοσηρότητα και αυξάνουν τις συμπληρωματικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.
Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός τοποθετείται καλύτερα για να επιτηρήσει την ποιότητα ολόκληρης της αλυσίδας διανομής των φαρμάκων, από τον καθορισμό, την επιλογή φαρμάκων, τη διανομή και την προετοιμασία στη χορήγηση των φαρμάκων, και μπορεί να εκπληρώσει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στη βελτίωση της ασφάλειας φαρμάκων. Τα περισσότερα στοιχεία της αλυσίδας διανομής φαρμάκων μπορούν να βελτιστοποιηθούν εντούτοις, επειδή οι συγκριτικές μελέτες επέμβασης που υπάρχουν διαθέσιμες είναι λιγοστές, καταδεικνύοντας βελτιώσεις στην ασφάλεια φαρμάκων μέσω τέτοιων επεμβάσεων.
Συζητούνται οι πιθανές επεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση των λαθών φαρμάκων, όπως η ανάπτυξη των μεθόδων για την ανίχνευση των ασθενών με τον αυξανόμενο κίνδυνο δυσμενών γεγονότων, η εκτέλεση της αξιολόγησης του κινδύνου στο κλινικό φαρμακείο και η βελτιστοποίηση της αλυσίδας διανομής φαρμάκων. Επιπλέον τονίζεται, ο συγκεκριμένος ρόλος του κλινικού φαρμακοποιού στη βελτίωση της ασφάλειας φαρμάκων και σε οργανωτικό επίπεδο και στη μεμονωμένη παροχή φροντίδας προς τον ασθενή.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε ολόκληρο το άρθρο από τη διεύθυνση:

http://www.nvza.nl/kr_nvza/uploaddb/downl_object.asp?atoom=6394&VolgNr=50

7/9/05

Αύξηση του κονδυλίου για την κάλυψη των ενεργών εφημεριών

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Υπουργού Κου Ν. Κακλαμάνη για την αύξηση του ποσού που προορίζεται για τις εφημερίες μας. Όπως είναι γνωστό υπήρχε πρόβλημα σε πολλά νοσοκομεία όπου δεν επαρκούσαν τα χρήματα για τις εφημερίες. Το πρόβλημα βρήκε τη λύση του με αυτή την απόφαση. Ολοι οι συνάδελφοι μπορεί να κάνουν χρήση της παρακάτω απόφασης ώστε να πάρουν τα χρήματά τους.
Η απόφαση είναι η παρακάτω:


Φ.Ε.Κ.Τεύχος: Β
Αριθμός: 1186
Ημ/νία ΦΕΚ: 26/08/2005
Ημ/νία Κυκλοφορίας ΦΕΚ: 06/09/2005


(9) Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Υ10β/Γ.Π. 130357/04/ 16.1.2004 (ΦΕΚ 106/2005 τ.Β~) απόφασης «Ενεργείς εφημερίες Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών χημικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών, Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων - Ακτινοφυσικών και Κτηνιάτρων».

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του αρθ.16 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297/2003 τ.Α’).
2. Τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 3204/2003 (ΦΕΚ 296/2003τ.Α’).
3. Τις διατάξεις του ν. 3329/2005 ( ΦΕΚ 81/2005 τ.Α’).
4. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή προκαλείται επιπλέον δαπάνη ύψους ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων εξήντα τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (1.864.000) για το έτος 2005,που θα αντιμετωπισθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα από τους ΚΑΕ 0511 και 0512 του Φορέα 210,του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2005 του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

αποφασίζουμε:

Τροποποιούμε την υπ’ αριθμ. Υ10β/ Γ.Π. 130357/04/ 26.1.2004 Απόφαση και αυξάνουμε την δαπάνη για την κάλυψη των ενεργών εφημερίων των «Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών χημικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών, Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων -Ακτινοφυσικών και Κτηνιάτρων» κατά ένα εκατομμύριο οκτακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες ευρώ (1.864.000) 6 για την αντιμετώπιση των υπηρεσιακών αναγκών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της αρμοδιότητας μας. Κατά τα λοιπά εξακολουθεί να ισχύει η υπ’ αριθμ. Υ10β/ Γ.Π.130357/04/26.1.2004 απόφαση.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 3 Αυγούστου 2005

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

6/9/05

Προσχέδιο Νόμου 'Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης'

Η συνάδελφος Δέσποινα Μακριδάκη (dmakridaki@yahoo.gr) μας ενημερώνει οτι στη σελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (http://www.mohaw.gr) έχει δημοσιευθεί το Προσχέδιο Νόμου 'Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης'.

Το αρχείο, επειδή είναι μεγάλο (14 σελίδες) δεν το αναπαράγουμε στη nosfar, αλλά μπορείτε να το "κατεβάσετε" και να διαβάσετε με την ησυχία σας από την διεύθυνση
(http://www.mohaw.gr/gr/thefuture/prosexos/farmaka_prosxedio%20nomou.pdf )

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του Υπουργείου "Πείτε μας την άποψή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (farmako@mohaw.gr) μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2005". Όπως φαίνεται ο καθένας μας μπορεί να στείλει τις προτάσεις του και τις παρατηρήσεις του, αν και εμείς θα προτιμούσαμε αυτό να γίνει από την ΠΕΦΝΙ, η οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις προτάσεις των συναδέλφων και να κάνει μια ενιαία πρόταση προς το Υπουργείο.

4/9/05

Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους και χρονίως πάσχοντες

Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους και χρονίως πάσχοντες, εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Αυτή η είδηση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ (http://news.ert.gr/newsDetails.asp?ID=162964).

Ο υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης διαβίβασε στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας για γνωμοδότηση επιστολές ασφαλισμένων οι οποίοι του έθεταν ευθέως οικονομικό πρόβλημα εξασφάλισης των φαρμάκων τους. Σύμφωνα λοιπόν με ρύθμιση που επεξεργάζεται το Συμβούλιο, ενδέχεται σύντομα να μηδενιστεί η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη εργαζομένων και ασφαλισμένων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, αλλά και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μηδενική θα είναι η συμμετοχή για τα αντιδιαβητικά και τα καρδιολογικά φάρμακα, για τους ασθενείς με αλτσχάιμερ, για όσους πάσχουν από λευχαιμίες και άλλα σπάνια νοσήματα.

Η συμμετοχή των ασθενών για την αγορά αυτών των φαρμάκων σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αγγίζει και τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, ποσό.

Δεν θα ήταν δύσκολο να αποφασίσει το Υπουργείο να χορηγούνται δωρεάν από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία και τα φάρμακα των ασφαλισμένων της Κοινωνικής Πρόνοιας (που τώρα χορηγούνται δωρεάν από τα Νοσοκομεία).