26/6/11

Κατευθυντήριες οδηγίες για καλή άσκηση της Φαρμακευτικής


Η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (International Pharmaceutical Federation) ενέκρινε για πρώτη φορά τις κατευθυντήριες οδηγίες για καλή πρακτική της Φαρμακευτικής το 1993. Αυτές οι οδηγίες αναπτύχθηκαν ως σημείο αναφοράς που έχουν σκοπό να χρησιμοποιούνται από τις εθνικές φαρμακευτικές ενώσεις, κυβερνήσεις και διεθνείς φαρμακευτικές ομοσπονδίες για να καταρτίσουν εθνικά αποδεκτά πρότυπα ορθής Φαρμακευτικής πρακτικής.

Η αναθεωρημένη έκδοση του εγγράφου αυτού εγκρίθηκε από την ΠΟΥ το 1997 και στη συνέχεια εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της FIP το 1997. Οι κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται στη φαρμακευτική περίθαλψη που παρέχεται από τους φαρμακοποιούς.

"Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να μετακινηθούν από τη θέση τους πίσω από τον πάγκο και να αρχίσουν να παρέχουν φροντίδα στο κοινό και όχι μόνο χάπια.

Δεν υπάρχει μέλλον στην απλή διανομή φαρμάκων.

Αυτή η δραστηριότητα μπορεί και θα αναληφθεί από το διαδίκτυο, μηχανές και /ή καλά εκπαιδευμένους τεχνικούς.

Το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί έχουν μια ακαδημαϊκή εκπαίδευση και λειτουργούν ως επαγγελματίες υγείας, τους δίνει μια βαρύτητα στο να εξυπηρετούν καλύτερα την κοινότητα από ό,τι κάνουν σήμερα."
(Αυτό το σχόλιο αναφέρεται στην vii σελίδα των οδηγιών).

Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν για τα εθνικά πρότυπα που θα καθοριστούν, την:

  • προαγωγή της υγείας
  • προμήθεια των φαρμάκων, ιατρικών συσκευών, αυτονομίας των ασθενών
  • βελτίωση της συνταγογράφησης και την ιατρική χρήση από τις δραστηριότητες των φαρμακοποιών

Το έτος 2009 ήταν ένα μεταβατικό έτος από την τρέχουσα διαδικασία στη νέα διαδικασία όσον αφορά την προετοιμασία της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης της δήλωσης περί ορθής Φαρμακευτικής πρακτικής. Η FIP έχει αναπτύξει μια νέα διαδικασία, προκειμένου να συμμετέχουν οργανώσεις μέλη της FIP. Ως εκ τούτου, στις 8 Σεπτεμβρίου 2009 στο συνέδριο της FIP στην Κωνσταντινούπολη, το Συμβούλιο εξέδωσε ένα νέο έγγραφο αναφοράς.

Εκτός από τη συμμετοχή FIP στην Καλή Πρακτική Άσκησης της Φαρμακευτικής μέσα από αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, η FIP μαζί με την ΠΟΥ έχει δημοσιεύσει από κοινού ένα εγχειριδίου με τίτλο:

"Ανάπτυξη επαγγέλματος του φαρμακοποιού - Η εστίαση στην περίθαλψη των ασθενών"



Αυτό το εγχειρίδιο ορίζει το νέο πρότυπο του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Στόχος της είναι να 
 να εκπαιδεύσει τους φοιτητές της φαρμακευτικής και να καθοδηγήσει τους φαρμακοποιούς, στην πράξη, να επικαιροποιήσουν τις δεξιότητές τους. Το εγχειρίδιο, που συγκεντρώνει πρακτικά εργαλεία και τη γνώση, έχει γραφτεί σε απάντηση σε μια ανάγκη για τον καθορισμό, την ανάπτυξη και δημιουργία μιας παγκόσμιας κατανόησης της φαρμακευτικής περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα. 



Κάντε κλικ ΕΔΩ για να κατεβάσετε την αγγλική έκδοση: «Developing pharmacy practice - A focus on patient care" 


Κάντε κλικ ΕΔΩ για να κατεβάσετε τη γαλλική έκδοση: "Élargir la pratique pharmaceutique - Recentrer les soins sur les patients" 


Κάντε κλικ ΕΔΩ για να κατεβάσετε την ισπανική έκδοση: «Desarrollo de la Practica de Farmacia - Centrada en la atención del paciente" 


Κάντε κλικ ΕΔΩ για να κατεβάσετε τη ρωσική έκδοση: "Развитие фармацевтической практики: фокус на пациента" 



Πηγή

FIP

18/6/11

Έτσι θα μειώσουμε τις δαπάνες για φάρμακα


Τι προτείνουν οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων

Φρένο στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να βάλει η προμήθεια της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων έναντι της ατομικής, αφού το κόστος της είναι μικρότερο κατά 12%.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στατιστική μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο του Ρίου, η χρήση φαρμάκων σε νοσοκομειακές συσκευασίες μπορεί να οδηγήσει στη μείωση κατά 20% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα νοσοκομείο άνω των 500 κλινών.

Τις προτάσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ανάγκη για καλύτερη οργάνωση των νοσοκομειακών φαρμακείων και την ενίσχυσή τους με προσωπικό, παρουσίασαν χθες τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή το 4ο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα “Μνημόνιο και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, που διοργανώνουν από σήμερα έως και τις 19 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να μειωθεί με την υιοθέτηση της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων. Αυτή είναι πρόταση της Ένωσής μας, αλλά ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) ζήτησε διορία ενός έτους για να μπορέσει να το εφαρμόσει. Επίσης, η φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να μειωθεί αν καλυφθούν οι κενές θέσεις των φαρμακοποιών, ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση και διακίνηση φαρμάκων στα νοσοκομεία. Μέχρι τώρα κάνουμε οικονομία χάρη στο φιλότιμό μας”, δήλωσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Ειρήνη Τσικαλάκη.

Παράλληλα ανέφερε ότι από 1 Απριλίου οι τιμές των φαρμάκων ανατέθηκαν στο υπουργείο Υγείας. Έκτοτε υπήρξε μία μείωση 2,5% και άλλη μία που αναμένεται να γίνει και υπολογίζεται γύρω στο 10% (δεν θα αφορά όμως φάρμακα κόστους κάτω των 10 ευρώ). Συνολικά υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2011.

Το 2009 η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ήταν 1,240 δισ. ευρώ, το 2010 μειώθηκε στα 930 εκατ. ευρώ και το 2011 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 840 εκατ. ευρώ”, είπε η κ. Τσικαλάκη.

Φαρμακεία χωρίς... φαρμακοποιό

Αγκάθι, εξάλλου, συνεχίζει να αποτελεί η μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα φαρμακεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας. Σύμφωνα με την κ. Τσικαλάκη, οι ελλείψεις είναι πολλές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον “Άγιο Δημήτριο”, όπου από τους πέντε φαρμακοποιούς έμειναν δύο, το “Γ. Γεννηματάς” όπου είναι δύο, το νοσοκομείο Βέροιας, όπου δεν υπάρχει φαρμακοποιός, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου εργάζονται ένας μόνιμος κι ένας επικουρικός φαρμακοποιός (με 12μηνη θητεία), τα νοσοκομεία Κατερίνης και Χαλκιδικής που έχουν από δύο φαρμακοποιούς το καθένα και τα νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας που έχουν από έναν φαρμακοποιό.

Επίσης, στο νοσοκομείο Ρόδου απασχολούνται δύο επικουρικοί, στα νοσοκομεία Σπάρτης και Τρίπολης από ένας επικουρικός και στο νοσοκομείο Καρπενησίου κανένας. Επιπλέον, στο νοσοκομείο Δράμας το φαρμακείο το λειτουργούσε ένας γιατρός, ενώ πρόσφατα πήγαν δύο επικουρικές φαρμακοποιοί.

Στη χώρα μας το 2006 αντιστοιχούσε ένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός για 40.000 κατοίκους και τώρα αντιστοιχεί ένας για 60.000. Οι οργανικές θέσεις για όλη την Ελλάδα είναι 450, ωστόσο σήμερα έχουν απομείνει 250. Προσλήφθηκαν 45 επικουρικοί φαρμακοποιοί και στα σκαριά είναι και η πρόσληψη άλλων 20. Επρόκειτο να προσληφθούν και 55 βοηθοί φαρμακοποιού, αλλά δεν υπάρχουν άτομα να υποβάλουν αίτηση”, τόνισε η κ. Τσικαλάκη και πρόσθεσε ότι επί πέντε χρόνια εκκρεμεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα, με αποτέλεσμα να φεύγουν με συνταξιοδότηση φαρμακοποιοί των νοσοκομείων και να μην αναπληρώνονται.

Για κοροϊδία του υπουργείου Υγείας σε βάρος των νοσοκομειακών φαρμακοποιών έκανε λόγο ο φαρμακοποιός στο νοσοκομείο της Χίου και μέλος του δ.σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Νίκος Περρίκος. Παράλληλα, επισήμανε ότι “είναι παράδοξο φαινόμενο να θέτει η πολιτεία ως κέντρο το κόστος φαρμάκων αλλά όχι την κάλυψη των εργαλείων με τα οποία θα επιτευχθεί αυτό, όπως η οργάνωση και η στελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ενώ ο φαρμακοποιός του νοσοκομείου δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με το φάρμακο και τον ασθενή”.

Ενημερωτικά έντυπα για τη λελογισμένη χρήση των φαρμάκων και τον ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού τύπωσε και θα διανείμει σε ασθενείς η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), έχοντας ως στόχο την ενημέρωση του κοινού. Επίσης συμφώνησε με την αντίστοιχη Ένωση της Ισπανίας, στον καθορισμό της 15ης Νοεμβρίου ως παγκόσμιας ημέρας συμμόρφωσης και ενημέρωσης για τα φάρμακα, έχοντας υιοθετήσει το σύνθημα:

«Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί κάνουν τη διαφορά στη χρήση φαρμάκων»


Πηγές

http://www.makthes.gr/news/reportage/75479/, Της Νικολέττας Μπούκα, bouka@makthes.gr

http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=285079, του/της Σ.Α.

http://www.express.gr/news/finance/485486oz_20110616485486.php3,

16/6/11

Παγκόσμια ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών – 26 Ιουνίου 2011


Κάθε χρόνο, 7.000-8.000 άτομα πεθαίνουν στην Ευρώπη από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Η χρήση των ουσιών αυτών εξακολουθεί να συνιστά σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη. Παράλληλα, το πρόβλημα των ναρκωτικών αλλάζει μορφή, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν πλέον τη χρήση διεγερτικών ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, ενώ νέες ουσίες κάνουν την εμφάνισή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η πρόληψη και η παροχή αποτελεσματικής θεραπείας είναι οι κεντρικοί άξονες της πολιτικής της Ευρώπης κατά της μάστιγας αυτής. Σημαντικό επίτευγμα μετά το 1990 υπήρξε η αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας σε χρήστες ναρκωτικών, έτσι ώστε να προληφθούν οι θάνατοι και οι μολύνσεις από ιούς. Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άτομα ακολουθούν στην ΕΕ κάποια μορφή θεραπείας για προβλήματα με τα ναρκωτικά, ενώ 50-100 εκατομμύρια καθαρές σύριγγες και βελόνες διανέμονται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών σε ενέσιμη μορφή.

Πρόκειται για βήματα όχι μόνον ποσοτικής αλλά και ποιοτικής βελτίωσης. Σήμερα οι παρεμβάσεις στηρίζονται περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν σε αποδεικτικά στοιχεία, και η αξιολόγηση είναι πλέον σημαντικό στοιχείο της πολιτικής κατά των ναρκωτικών σε πολλές χώρες. Αυτό ισχύει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών 2005–12 υπόκειται επί του παρόντος σε εξωτερική αξιολόγηση. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) συμμετέχει στην αξιολόγηση αυτή εκδίδοντας έκθεση για τις κυριότερες αλλαγές και τάσεις τη χρονική αυτή περίοδο όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών και τις παρεμβάσεις των εθνικών κυβερνήσεων.

Τη φετινή παγκόσμια ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την τελευταία μελέτη του Ευρωβαρόμετρου με θέμα τη στάση των νέων απέναντι στα ναρκωτικά. Εν τω μεταξύ, η εκστρατεία "Ευρωπαϊκή Δράση κατά των Ναρκωτικών" εξακολουθεί να ευαισθητοποιεί την κοινωνία γύρω από τους κινδύνους της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

Wolfgang Götz, Διευθυντής, Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA)


Σύνδεσμοι προς τις δραστηριότητες της ΕΕ

  • Πρόδρομες ουσίες ναρκωτικών


  • Πληροφοριες για την υγεια στην ευρωπη


  • Στατιστικές


    • Στατιστικά και δυναμικά πρότυπα
      Πληροφορίες σχετικά με πρωτοβουλίες της ΕΕ όπου χρησιμοποιούνται στατιστικά πρότυπα στην έρευνα για τα ναρκωτικά
    • Επιδημιολογικοί δείκτες
      Το EMCDDA αναπτύσσει και συνιστά νέες μεθόδους και μέσα για τη συγκέντρωση και την ανάλυση εναρμονισμένων, καλής ποιότητας δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Πηγή

Ενημερωτικό Δελτίο Υγεία-ΕΕ



15/6/11

Διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για τις απόψεις επαγγελματιών υγείας και ασθενών σχετικά με την τηλε-υγεία


Το έργο Chain of Trust άρχισε τον Ιανουάριο του 2011 , με γενικό στόχο την αξιολόγηση της προοπτικής των κυριοτέρων τελικών χρηστών των υπηρεσιών Τηλε-υγείας σε όλη την ΕΕ για να εξακριβωθεί το αν και με ποιούς τρόπους οι απόψεις έχουν εξελιχθεί από την αρχική ανάπτυξη της Τηλε-υγείας και ποιες είναι οι δυσκολίες που εξακολουθούν να υφίστανται για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αποδοχής για αυτού του καινοτόμου είδους υπηρεσίες Το έργο Chain of Trust χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένα από τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν με στόχο την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων είναι η ολοκλήρωση αυτής της διαδικτυακής έρευνας, προκειμένου να αξιολογηθούν οι απόψεις των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας (ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί) για τη χρήση των υπηρεσιών Τηλε-υγείας. Η έρευνα απευθύνεται τόσο σε χρήστες όσο και μη χρήστες των υπηρεσιών Τηλε-υγείας. Θα είμαστε ευγνώμονες αν μπορούσατε να συμπληρώσετε αυτή την έρευνα, με βάση τη δική σας εμπειρία ή γνώμη.

Σημειώστε ότι οι πληροφορίες που παρέχονται στην έρευνα, καθώς και οι πληροφορίες του εγγράφου στον ερωτώμενο, θα αντιμετωπίζονται με απόλυτη εχεμύθεια.

Η υλοποίηση του έργου Chain of Trust θα οδηγήσει σε μια αξιολόγηση των απόψεων, των αναγκών, των οφελών και των εμποδίων που σχετίζονται με την Τηλε-υγεία με βάση τη σκοπιά των ασθενών και των επαγγελματιών της υγείας. Το σχέδιο θα έχει ως στόχο την σημαντική ενίσχυση του επίπεδου της ευαισθητοποίησης και της εμπιστοσύνης για όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους. Επιπρόσθετα οι διαπιστώσεις και οι συστάσεις θα αποτελέσουν ένα μοναδικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων σε διάφορα επίπεδα.


Το έργο Chain of Trust χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας της ΕΕ και θα διαρκέσει για 24 μήνες έως και τον Δεκέμβριο του 2012. Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από τους ακόλουθους εταίρους:
Η κοινοπραξία του έργου σας ευχαριστεί πολύ για την πολύτιμη συμβολή σας που είναι απολύτως αναγκαία για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου!

  • Το Ερωτηματολόγιο για τους Επαγγελματίες Υγείας είναι ΕΔΩ
  • Το Ερωτηματολόγιο για τους Ασθενείς είναι ΕΔΩ

Το ερωτηματολόγιο πρέπει να συμπληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 20 Ιουλίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο: www.chainoftrust.eu


Πηγή

http://www.chainoftrust.eu/

13/6/11

Διαδικασία εφοδιασμού, προϋπολογισμού και η χρήση προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας



Το Επιστημονικό Κέντρο Management Νοσοκομείων διοργανώνει το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο, στις 16 και 17 Ιουνίου 2011, στην ΑΙΓΛΗ Ζαππείου, με θέμα:

"Διαδικασία εφοδιασμού, προϋπολογισμού και η χρήση προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας"

Η οργάνωση γίνεται με την συνεργασία του Centrum für Krankenhaus Management του Πανεπιστημίου της Βεστφαλίας, το οποίο εδρεύει στο Μύνστερ.

EKMN_FINALPROGRAM


Πηγή

http://www.ekmn.gr/index-gr.htm

12/6/11

Για να γίνει βιώσιμος ο δημόσιος τομέας υγείας


Του Γιάννη Tούντα*

Οι δαπάνες στις χώρες της Ευρώπης αυξάνονται κάθε χρόνο, συχνά με πιο γρήγορους ρυθμούς από την οικονομική ανάπτυξη. Το 2008 οι χώρες της Ε.Ε. ξόδευαν στην υγεία κατά μέσο όρο το 8,3 % του ΑΕΠ, από 7,3% το 1998. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις από 6% στην Κύπρο έως άνω του 10% στη Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία. Η Ελλάδα με 9,7% το 2008 (περίπου 23 δισ. ευρώ) καταλάμβανε την 8η θέση ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες που είχαν μέσο όρο 8,3%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των δαπανών υγείας στους επιμέρους τομείς. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών καταναλώνει ο νοσοκομειακός τομέας (22%–39%) με μ.ό. Ε.Ε. 31%, και ακολουθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με μ.ό. 30% και τα ιατρικά προϊόντα, κυρίως φάρμακα, με μ.ό. 25%. Το υπόλοιπο ποσοστό καταναλώνεται στην περίθαλψη χρόνιων αρρώστων (8%) και στις λοιπές υπηρεσίες (6%), στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για Δημόσια Υγεία και Πρόληψη, με ποσοστό που δεν ξεπερνά κατά μ.ό. το 2,9%, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά το λαθεμένο νοσοκομειακό - θεραπευτικό προσανατολισμό των συστημάτων υγείας διεθνώς. Στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες υγείας το 2010, κατανέμονταν κατά 
  • 55% στον νοσοκομειακό τομέα
  • 14% στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • 2% στον οδοντιατρικό τομέα
  • 25% στα φάρμακα και 
  • 4% σε λοιπές υπηρεσίες
Ειδικότερα για τα φάρμακα, η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανερχόταν το 2008 σε 682 ευρώ, καταλαμβάνοντας την 1η θέση μεταξύ των 30 ευρωπαϊκών χωρών, παρουσιάζοντας αύξηση από το 2000 άνω του 400%.

Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον, τουλάχιστον για τη χώρα μας, επικεντρώνεται στη σχέση δημοσίων και ιδιωτικών δαπανών υγείας. Ο δημόσιος τομέας αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Κύπρου. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας αποτελούν κατά μέσο όρο τα 2/3 των συνολικών δαπανών υγείας, μέσω της φορολογίας και της συνεισφοράς της κοινωνικής ασφάλισης. Λίγες μόνο χώρες βασίζουν τη δημόσια χρηματοδότηση μόνο στη φορολογία (Ην. Βασίλειο, Σουηδία, Δανία, Ιταλία, Λεττονία και Κύπρος). Σε ορισμένες μάλιστα χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, το Ην. Βασίλειο και οι Σκανδιναβικές χώρες πλην της Φινλανδίας, οι δημόσιες δαπάνες υγείας ξεπερνούν το 80% των συνολικών δαπανών, σε αντίθεση με Κύπρο, Βουλγαρία, Ελβετία, Λεττονία και Ελλάδα που οι ιδιωτικές δαπάνες ξεπερνούν το 40% (περίπου 10 δισ. ευρώ). Οι υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας οφείλονται κυρίως στη μη κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης από την κοινωνική ασφάλιση, στην έλλειψη οργανωμένης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στις παράνομες πληρωμές στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα.

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη την τελευταία διετία λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, είναι ο έλεγχος των δαπανών υγείας. Στη διάρκεια της δεκαετίας 1998–2008 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των δαπανών υγείας στην Ευρώπη ήταν 4,6%, με την Τουρκία (8,8%) και τη Σλοβακία (8,5%) να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις και τη Νορβηγία (0,8%) και τη Γερμανία (1,8%) τις τελευταίες. Η Ελλάδα παρουσίαζε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των δαπανών υγείας 5,4%. Οι ρυθμοί αυτοί δεν μπορούν πλέον να συνεχιστούν κυρίως λόγω της ανάγκης μείωσης του δημοσίου χρέους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για να περιοριστούν όμως οι αρνητικές επιπτώσεις από τις περικοπές στη λειτουργία των συστημάτων υγείας και συνακόλουθα στην ίδια την υγεία του ευρωπαϊκού πληθυσμού, η Ευρώπη έχει δρομολογήσει πολιτικές για τη βελτίωση της παραγωγικότητας του τομέα της υγείας επιτείνοντας την αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεματικής (e–health), καθώς και επιχειρώντας διαρθρωτικές αλλαγές στις χώρες όπου παρατηρούνται αναχρονισμοί και στρεβλώσεις, όπως κατεξοχήν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα δύο αυτά τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την περιστολή της σπατάλης στα Ταμεία. Οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν σημαντικά οφέλη για το 2010. Οι φαρμακευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1 περίπου δισ. ευρώ, ο ΟΠΑΔ μείωσε τις δαπάνες υγείας στο δεύτερο εξάμηνο κατά 350 εκατ. ευρώ (περίπου 20%), η ετήσια νοσοκομειακή δαπάνη μειώθηκε κατά 5% και το μέσο κόστος νοσηλείας μειώθηκε κατά 19%, παρά την αύξηση των νοσηλευθέντων κατά 24%.

Για να επιτευχθεί, όμως, ο στόχος της μείωσης των δημόσιων δαπανών υγείας κατά 1,3 δισ. ευρώ το 2011 (700 εκατ. στα φάρμακα, 300 εκατ. στα λειτουργικά των νοσοκομείων και 300 εκατ. στα προνοιακά), θα πρέπει να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές με 
  • τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)
  • την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΟΑΕΕ και 
  • της ηλεκτρονικής παραπομπής για εξετάσεις του ΟΠΑΔ στα υπόλοιπα Ταμεία, καθώς και 
  • με τις διοικητικές αλλαγές στα νοσοκομεία
Στις δρομολογημένες αυτές διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να προστεθούν άμεσα και αλλαγές σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως είναι
  • η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • η δημιουργία κεντρικής διοίκησης στο ΕΣΥ
  • η αναδιάρθρωση των νοσοκομειακών κλινικών και εργαστηρίων
  • η διαμόρφωση νέων σχέσεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και 
  • οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού, κυρίως των γιατρών
Όλες αυτές οι αλλαγές είναι αναγκαίες, όχι μόνο για να επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και για να μπορέσει να καταστεί ο δημόσιος τομέας υγείας βιώσιμος και αποτελεσματικός.

* Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Πρόεδρος ΕΟΦ

Πηγή

Η Καθημερινή

11/6/11

Τακτική Γενική Συνέλευση του HL7 Hellas


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ HL7 HELLAS

Σας ενημερώνουμε ότι συγκαλείται η Τακτική Γενική Συνέλευση του HL7 Hellas στις 16 Ιουνίου 2011 ημέρα Πέμπτη και Ώρα 12:00 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, οδός Βασ. Σοφίας 9,  Δημ. Μόσχα, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρούσι.

Καλούμε όλα τους Συνεργάτες μας, τα Μέλη, Επίτιμα Μέλη του οργανισμού μας να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν την Γενική Συνέλευση, μιας και οι εξελίξεις στον οργανισμό είναι ραγδαίες και τα νέα μας πολύ ενδιαφέροντα. (Η Γενική Συνέλευση θα είναι ανοικτή στο κοινό).

Στις 14:00 θα παρουσιαστούν επίκαιρα θέματα πληροφορικής από την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση από τους κάτωθι προσκεκλημένους ομιλητές:

  1. Υποδιοικητής ΙΚΑ κος Σαριβουγιούκας Γιάννης
  2. Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας κος Κωτσόπουλος Θάνος
  3. Συνεργάτης της ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Λάμπρου Ράνια

Λόγω περιορισμού θέσεων δηλώστε έγκαιρα την συμμετοχή σας και έως τις 15/06/2011 και ώρα 15:00 στο info@hl7.org.gr ή στο τηλέφωνο 213 2031933 κα Ρέντα Χριστίνα.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Η Διοικούσα Επιτροπή του

HL7 Hellas


Πηγή

http://www.hl7.org.gr/site/index.php

Κείμενο μέσω email από HL7 Hellas

9/6/11

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των Ομάδων Διοίκησης Έργου των Υπουργείων για την υποστήριξη Εφαρμογής του Νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση


1. Εισαγωγή

Ο νόμος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα οργανωθεί και θα απλοποιηθεί  η σχέση της δημόσιας διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η εφαρμογή του νόμου στις δημόσιες υπηρεσίες και τους δημόσιους φορείς πρόκειται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης της πληροφορίας καθώς και την εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των φορέων του δημόσιου τομέα. Επιπλέον, θα αλλάξει ριζικά η δυνατότητα των πολιτών και επιχειρήσεων να εξυπηρετούνται με Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), το οποίο σημαίνει αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, διαφάνεια, αξιοπιστία, ασφάλεια, ταχύτητα και οικονομία στις συναλλαγές με όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Ένας από τους βασικούς στόχους του νόμου είναι ο ανασχεδιασμός διαδικασιών και η σταδιακή ηλεκτρονικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών αξιοποιώντας τα διαθέσιμα πληροφοριακά συστήματα ώστε να έχουμε άμεση  βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για την οργανωτική υποστήριξη της εφαρμογής του νόμου θα συσταθούν μεταβατικά, έως την συγκρότηση των Γενικών Διευθύνσεων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης , Ομάδες Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε κάθε Υπουργείο.

Οι ΟΔΕ, αξιοποιώντας τον Οδικό Χάρτη για την Εφαρμογή του Νόμου της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα υλοποιήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες προετοιμασίας, θα διαμορφώσουν τον τριμηνιαίο σχεδιασμό του κάθε Υπουργείου  για την απλοποίηση και ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών που παρέχονται και θα συντονίσουν τις ενέργειες εφαρμογής του σχεδιασμού αυτού σε κάθε Υπουργείο και στους εποπτευόμενους φορείς του.

2. Τρόπος στελέχωσης

Η πρόσκληση απευθύνεται σε στελέχη του κάθε Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και ικανότητες, με σκοπό οι ΟΔΕ να στελεχωθούν με τα πιο ικανά και τα πιο έμπειρα στελέχη. Στις ΟΔΕ Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορούν να συμμετέχουν στελέχη από όλες τις διευθύνσεις και κυρίως  τις μονάδες πληροφορικής, σχέσεων κράτους-πολίτη,  απλούστευσης διαδικασιών και διοικητικού του κάθε Υπουργείου. Στις ΟΔΕ των Υπουργείων μπορούν να συμμετέχουν επίσης στελέχη από τους εποπτευόμενους φορείς τους οι οποίοι παρέχουν σημαντικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή τεχνική υποστήριξη για  υπηρεσίες που προσφέρει  το κάθε Υπουργείο σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Οι ΟΔΕ  λειτουργούν συμπληρωματικά με  τις ΟΔΕ του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ (http://diavgeia.gov.gr) καθώς και με τα  κομβικά σημεία  επαφής (ΚΟΣΕ (http://www.inspire.okxe.gr/).

Η συμμετοχή στις ΟΔΕ Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι μη αμειβόμενη. Τα μέλη των ΟΔΕ θα συμμετέχουν κατά προτεραιότητα στα προγράμματα εξειδικευμένης κατάρτισης του ΕΚΔΔΑ.

2.1 Απαιτούμενες δεξιότητες

Τα στελέχη που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα πρέπει να διαθέτουν μία ή πιο πολλές από στις παρακάτω κατηγορίες δεξιοτήτων:
  • Εμπειρία και γνώσεις σε θέματα ανάλυσης, καταγραφής και ανασχεδιασμού διαδικασιών καθώς και στη διαμόρφωση προδιαγραφών υπηρεσιών
  • Εμπειρία και γνώσεις στη συγγραφή προδιαγραφών και οδηγιών χρήσης συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών καθώς και στη διαχείριση έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  • Εμπειρία και γνώσεις σε θέματα σχέσεων κράτους πολίτη
  • Εμπειρία και γνώσεις σε νομικά θέματα, με εξειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο ή/και στο δίκαιο συμβάσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  • Εμπειρία στην ανάπτυξη εφαρμογών,  γνώσεις προγραμματισμού σε γλώσσες όπως java, PHP κλπ, βάσεις δεδομένων, συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) αλλά και γνώσεις σε μεθοδολογίες ανάλυσης, σχεδιασμού, ανάπτυξης και δοκιμής λογισμικού.
  • Εμπειρία τεχνικής και γραμματειακής υποστήριξης με εξειδίκευση στην εξυπηρέτηση χρηστών σε εφαρμογές Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  • Εμπειρία σε μεθοδολογίες διαβούλευσης

2.2 Αρμοδιότητες 

Οι ΟΔΕ  για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση,   λειτουργούν οριζόντια στο πλαίσιο του κάθε Υπουργείου. Ρόλος της ΟΔΕ  είναι η εξειδίκευση και η υλοποίηση του οδικού χάρτη για την εφαρμογή του Νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.   Η κεντρική ΟΔΕ κάθε Υπουργείου μεριμνά για την εφαρμογή του νόμου και την συγκρότηση των ΟΔΕ στους εποπτευόμενους φορείς του κάθε Υπουργείου. Η ΟΔΕ συνεργάζεται  με τις  καθ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του  Υπουργείου  για την επίτευξη των στόχων του οδικού χάρτη. Η ΟΔΕ εισηγείται  στον Υπουργό τον ανασχεδιασμό και συντονίζει σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες  την  απλοποίηση και ηλεκτρονικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Πιο συγκεκριμένα η ΟΔΕ μεριμνά για την υλοποίηση των παρακάτω ενεργειών :

Υποστήριξη εφαρμογής του Νόμου
  • Συντονίζει την  αξιοποίηση υφιστάμενων: πληροφοριακών συστημάτων, των  δεδομένων τους τα οποία μπορούν να είναι διαθέσιμα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, των υπηρεσιών  και των διαθέσιμων μητρώων
  • Διαμόρφωση τριμηνιαίου κυλιόμενου χρονοδιαγράμματος  για τις υπηρεσίες που θα ηλεκτρονικοποιηθούν
  • Διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος για τη βελτίωση του δικτυακού τόπου σε επίπεδο περιεχομένου και σε λειτουργικό επίπεδο
  • Συμμετοχή και ενημέρωση μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα egov.ypes.gr για τη πορεία του σχεδιασμού και πρόσβαση σε χρήσιμο υλικό
  • Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα οργανωθούν σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ
Αξιοποίηση διαθέσιμων εργαλείων, συστημάτων και υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου
  • Εφαρμογή του νόμου στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Υπουργείου και διασφάλιση της διαλειτουργικότητας με άλλους φορείς
  • Τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων
  • Συντονισμός της εκπαίδευσης και διάχυση τεχνογνωσίας στο  Υπουργείο και στους εποπτευόμενους φορείς  και εξασφάλιση της συνεργασίας  των άμεσα εμπλεκόμενων μονάδων στην εφαρμογή του νόμου
  • Μέριμνα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας για τον ανασχεδιασμό της υφιστάμενης κατάστασης και των ενεργειών που απαιτούνται για την συγκρότηση της νέας  Γενικής Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου.
  • Επιβλέπει και υποστηρίζει  την υλοποίηση του νόμου στους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου.
Για την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών η ΟΔΕ του κάθε Υπουργείου συνεργάζεται  με την κεντρική ΟΔΕ του ΥΠΕΣΑΗΔ.


2.3 Οργάνωση σε θεματικές υπο-ομάδες δράσης


Η ΟΔΕ κάθε Υπουργείου  αποτελείται από  τέσσερις  υπο-ομάδες στις οποίες καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι:

α. Ομάδα διοίκησης και απλούστευσης διαδικασιών : Καταγράφει, σχεδιάζει και απλουστεύει τις διαδικασίες που απαιτούνται για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών από ένα σημείο.  Προτείνει διαδικασίες για ηλεκτρονικοποίηση.
β. Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης,  Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων, και Ανάπτυξης Εφαρμογών: Σε συνεργασία με αρμόδιες μονάδες του Υπουργείου ασχολείται με την παραγωγική λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων, διαδικτυακών εφαρμογών και προτείνει υπηρεσίες που μπορούν να υλοποιηθούν με ίδια μέσα καθώς και με την επέκταση/ βελτίωση υφιστάμενων εφαρμογών. Φροντίζει για την προσβασιμότητα στον οικείο δικτυακό τόπο και την έγκυρη πληροφόρηση που παρέχεται από αυτόν καθώς και για τον σχεδιασμό του σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία. Φροντίζει για τη διαλειτουργικότητα συστημάτων και την ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών. Επίσης σε συνεργασία με τους αναδόχους συντονίζει, συμπληρώνει ή αναπτύσσει νέες εφαρμογές με στόχο την άμεση αξιοποίησή τους από πολίτες και επιχειρήσεις και συντονίζει την πιο αποτελεσματική υποστήριξη όλων των χρηστών.

γ. Ομάδα Διοικητικών και Νομικών Θεμάτων: Είναι υπεύθυνη για την διοικητική και νομική υποστήριξη του έργου της ΟΔΕ.

δ. Ομάδα Διαχείρισης Έργων: Είναι αρμόδια για τον συντονισμό των έργων και την εξασφάλιση συνεργασίας και συμμετοχής όλων των μελών της ΟΔΕ στο σχεδιασμό, στη σύνταξη εισηγήσεων σύμφωνα με την προτεινόμενη μεθοδολογία του οδικού χάρτη, στην εκπαίδευση, στη συνεργασία με αναδόχους και επιχειρησιακούς φορείς υλοποίησης έργων κλπ.
Ένα μέλος της ΟΔΕ  θα οριστεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.


2.4 Κεντρική Υποστήριξη των ΟΔΕ
  • Οι ΟΔΕ των Υπουργείων υποστηρίζονται σε συμβουλευτικό επίπεδο από την Ομάδα Σύνταξης του οδικού χάρτη που λειτουργεί στο πλαίσιο της κεντρικής ΟΔΕ του ΥΠΕΣΑΗΔ. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανώνονται σε τακτικά διαστήματα συναντήσεις εργασίας.
  • Λειτουργεί ο δικτυακός τόπος egov.ypes.gr ως πλατφόρμα συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειρίας και τεχνογνωσίας και υποστηρικτικού  υλικού μεταξύ των μελών των ΟΔΕ .
  • Σχεδιάζονται εξειδικευμένα σεμινάρια στο ΕΚΔΔΑ . Ο πρώτος κύκλος  θα εστιάσει σε θέματα που αφορούν στην υποστήριξη εφαρμογής του Νόμου
  • Οι ΟΔΕ αξιοποιούν πλατφόρμες και τεχνικά μέσα που θα αναπτύσσονται κεντρικά για όλους τους φορείς.
Μπορείτε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ΟΔΕ του Υπουργείου σας συμπληρώνοντας την Αίτηση στον ακόλουθο σύνδεσμο http://apps.gov.gr/ode .


Καταληκτική ημερομηνία υποβολής  22 Ιουνίου 2011.



Πηγή

http://www.opengov.gr/home/?p=2777

Το Πρόγραμμα του 4ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της ΠΕΦΝΙ, 17-19 Ιουνίου, Θεσσαλονίκη


Αναρτήθηκε στη νέα ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης το Πρόγραμμα του 4ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της ΠΕΦΝΙ, που θα πραγματοποιηθεί 17-19 Ιουνίου 2011 στη Θεσσαλονίκη.


Το θέμα του Σεμιναρίου είναι: «Μνημόνιο και Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί»

Το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε και να το μεταφορτώσετε από ΕΔΩ.

Η νέα ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης είναι ΕΔΩ.


Πηγές

ΠΕΦΝΙ-Ένωση

http://nosfar.blogspot.com/2011/04/4-17-19-2011.html


7/6/11

Ολοκληρωτικές περικοπές σε βάρος των Ελλήνων με παραπληγίες και τετραπληγίες


Μια είδηση που δεν έφτασε ποτέ στο φως της δημοσιότητας και κρατήθηκε καλά κρυμμένη είναι πως από το Νοέμβριο του 2009 οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και στο ΟΠΑΔ δεν δικαιούνται αναπηρικά αμαξίδια, μαξιλάρια για την προστασία από τις κατακλίσεις αλλά και όλα τα άλλα βοηθήματα που είναι εργαλεία επιβίωσης για τη μειονότητα των ασφαλισμένων με παραπληγίες και με τετραπληγίες.

Ο κύκλος των περικοπών ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011 όταν το Ι.Κ.Α. με νέα εγκύκλιο μειώνει τα ποσά για τα βοηθήματα που έχουν ανάγκη οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με παραπληγίες και με τετραπληγίας κατά 50%. Η νέα εγκύκλιος του Ι.Κ.Α. βρίσκεται στο http://www.disabled.gr/lib/?p=39156 και περιλαμβάνει μειώσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις παροχές του Ι.Κ.Α.

Οι έλληνες και οι Ελληνίδες με παραπληγίες, με τετραπληγίες, με ημιπληγίες και με ακρωτηριασμούς είναι παγιδευμένοι και καταδικασμένοι σε ολοκληρωτική ακινησία: Τα αναπηρικά καθίσματα, τα τεχνητά μέλη, τα γερανάκια, τα συστήματα ουροσυλλογής, τα μαξιλάρια για την προστασία από τις κατακλίσεις, οι ορθοστάτες και όλα τα άλλα βοηθήματα είναι απαραίτητα για την επιβίωση. Δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν.

Την ίδια στιγμή που τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν περικόψει τα απερίκοπτα, ο χρηματισμός, η δωροδοκία και η μίζα καλά κρατούν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χωρίς αυτά τα βοηθήματα οι ζωές των παραπληγικών και των τετραπληγικών κινδυνεύουν. Σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα είναι το μόνο δυτικό κράτος που θα είναι «ελεύθερο αναπήρων» αφού οι ανάπηροι θα έχουν πεθάνει.

Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες αντίδρασης. Οι πολίτες με παραπληγίες και με τετραπληγίες που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια για τις μετακινήσεις τους αντικειμενικά εμποδίζονται εξαιτίας των πολλών πολεοδομικών εμποδίων που υπάρχουν σε όλες τις απροσπέλαστες πόλεις. Αυτό από μόνο του δυσκολεύει κάθε μαζική αντίδραση από τη μειονότητα των πολιτών με παραπληγίες και με τετραπληγίες.

Εκ μέρους του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και του http://www.disabled.gr/ δεν μπορούμε να σκεφτούμε τρόπους αντίδρασης. Πώς να αντιδράσουν οι πολίτες με παραπληγίες και με τετραπληγίες όταν όλες οι πόλεις είναι απροσπέλαστες και όταν η πλειοψηφία των κτιρίων που στεγάζονται τα ασφαλιστικά ταμεία είναι απροσπέλαστα;

Ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι το διαδίκτυο αυτό είναι το μόνο που είναι προσπελάσιμο για τους ανθρώπους με παραπληγίες και με τετραπληγίες. Σας παρακαλούμε να στείλετε αυτό το e-mail παντού, μήπως και η δημοσιότητα αναγκάσει την εξουσία να ανακαλέσει αυτές τις θανατηφόρες περικοπές.

Περιοδικό "ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ", http://www.disabled.gr/

Πηγή

Κείμενο με email από: press@disabled.gr

4/6/11

Δημιουργία Φόρουμ για την Ηλεκτρονική Υγεία


Το ehealthforum.gov.gr είναι μια συνεργατική διαδικτυακή πλατφόρμα και υλοποιήθηκε στα πλαίσια προώθησης, ενθάρρυνσης και ενίσχυσης του διαλόγου στον τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας (e-health).

Βασικό χαρακτηριστικό του ehealthforum είναι η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και η διαβούλευση για την παραγωγή ιδεών και λύσεων, έτσι ώστε η συνεισφορά όλων μας να λειτουργεί προς όφελος της βελτίωσης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιούμε και δια-συνδέουμε τις ιδέες και τις εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει με τις καλές πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπρόσθετα, στόχος μας είναι η ανάδειξη και η καταγραφή χρόνιων προβλημάτων που ταλαιπωρούν το χώρο της υγείας προτείνοντας ταυτόχρονα και βιώσιμες λύσεις αντιμετώπισης των.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αξιοποιούμε μια νέα κουλτούρα συλλογικής δουλειάς, που πολλές φορές έλειπε από την Ελλάδα. Μιας κουλτούρας κοινότητας, συνεργασίας και συλλογικής συνείδησης, η οποία σήμερα παρουσιάζεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Το ehealthforum.gov.gr φιλοδοξεί να συγκεράσει το όραμα, τις δεξιότητες και την εμπειρία των στελεχών και υπαλλήλων των Μονάδων Υγείας της χώρας μας με σκοπό την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων που ανακύπτουν από το μετασχηματισμό και τη βελτίωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

Σας καλούμε να εγγραφείτε στη διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω του συνδέσμου http://ehealthforum.gov.gr/register/ και να συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθεια αυτή καταθέτοντας τις απόψεις σας ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στις μέρες μας και αφορούν το ζωτικό χώρο της δημόσιας υγείας.

Πηγή


http://ehealthforum.gov.gr/

3/6/11

Δίκτυο επιτήρησης της κατανάλωσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία


Αγαπητοί συνάδελφοι,

επειδή πιστεύουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά στην επιστήμη και την τέχνη μας, ξεκινήσαμε πιλοτικά ένα δίκτυο επιτήρησης της κατανάλωσης των αντιβιοτικών που χορηγούνται παρεντερικά σε τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και ελπίζουμε στην συμμετοχή σας για να το επεκτείνουμε.

Είμαστε στην διάθεση σας για κάθε πληροφορία και υποστήριξη και σας κοινοποιούμε τα πρώτα αποτελέσματα του "πειράματος" μας.

http://dl.dropbox.com/u/8221294/MARKOGIANNAKIS%20A-15TH%20PFS.pdf

http://dl.dropbox.com/u/8221294/DEDOMENA%20KATANALOSIS%20ANTIVIOTIKON%20SE%203%20NOSOKOMEIA.%20PRAKTIKA%2015th%20PFS.doc

http://dl.dropbox.com/u/8221294/ABC_Calc_3.1_with%20tigecycline_doripenem_daptomycin.xls

Έχουμε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε βαλκανικό επίπεδο το δίκτυο σε ένα συνέδριο αντιβιοτικής χημειοθεραπείας και λοιμώξεων που θα γίνει στο Βελιγράδι αρχές Νοεμβρίου. Έχουμε περιθώριο να στείλουμε abstract στο συνέδριο έως τέλη Σεπτεμβρίου. Όσοι συνάδελφοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα μπορούσαμε να περιλάβουμε τα δεδομένα τους και φυσικά τα ονόματά τους στη παρυσίαση που θα κάνουμε εκεί.

Συναδελφικά

ο συντονιστής του δικτύου

Αντώνης Μαρκογιαννάκης
ΓΝΑ "Λαϊκό"
mark@laiko.gr
markogiann@ath.forthnet.gr

Πηγή

Κείμενο με email από: Αντώνης Μαρκογιαννάκης, ΓΝΑ "Λαϊκό"

Η ΕΠΥ ανακοίνωσε την διακύρηξη ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων


Στην ιστοσελίδα της ΕΠΥ έχει αναρτηθεί το κείμενο της διακύρηξης ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων, με τη χρήση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.

Α. CIPROFLOXACIN 400MG/200ML SOL.INJ με προϋπολογισθείσα αξία ενός εκατομμυρίου τετρακόσιες δέκα πέντε χιλιάδες διακόσια πενήντα τέσσερα ευρώ (1.415.254,00€) χωρίς το ΦΠΑ,

Β. CLOPIDOGREL TABS 75 MG με τέσσερις θεραπευτικές ενδείξεις:1) Πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου, 2) Πρόσφατο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, 3) περιφερική αρτηριακή νόσο, 4) ¨Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο¨, με προϋπολογισθείσα αξία δεκαπέντε χιλιάδες διακόσια ευρώ (15.200,00€) χωρίς το ΦΠΑ,

Γ. CLOPIDOGREL TABS 75 MG με τρεις θεραπευτικές ενδείξεις:1) Πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου, 2) Πρόσφατο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, 3) περιφερική αρτηριακή νόσο, με προϋπολογισθείσα αξία πενήντα μία χιλιάδες εξακόσια ογδόντα τρία ευρώ (51.683,00€) χωρίς το ΦΠΑ,

Δ. OMEPRAZOL CAPS 20 MG με προϋπολογισθείσα αξία ογδόντα επτά χιλιάδες εξακόσια εξήντα έξι ευρώ (87.666,00€) χωρίς το ΦΠΑ,

Ε. OMEPRAZOL 40 MG INJ.SOL με προϋπολογισθείσα αξία πεντακόσιες ενενήντα επτά χιλιάδες επτακόσια εβδομήντα ευρώ (597.770,00€) χωρίς το ΦΠΑ, όπως αναλυτικά αναφέρονται στα συνημμένα ΜΕΡΗ και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ της παρούσας και τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Ο διαγωνισμός αφορά τα νοσοκομεία:

1) Γ. Ν. Α. «Ασκληπιείο Βούλας»


2) Γ. Ν. Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»


3) Γ. Ν. Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»,

σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο ΜΕΡΟΣ Β (Τεχνικές Προδιαγραφές) της διακήρυξης.

Κριτήριο Αξιολόγησης είναι η χαμηλότερη τιμή ανά είδος.


Πηγή

Όλη η διακύρηξη είναι στη διεύθυνση:
http://www.epromy.gr/Prokiriksi 1_2011 Farmaka.pdf

Ενημέρωση μέσω email από: Νίκος Λάκκας, Διευθυντής Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, Γ. Ν. Α. «Ασκληπιείο Βούλας»

2/6/11

Προτάσεις για τα Γενόσημα φάρμακα



Τα γενόσημα φάρμακα σύμφωνα με την νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 11 § 2β της απόφασης ΔΥΓ 3(α) 83657 /24-1-2006, είναι ουσιωδώς όμοια με τα πρωτότυπα φάρμακα, έχουν την ίδια ποσοτική και ποιοτική σύνθεση σε δραστικές ουσίες, την ίδια φαρμακοτεχνική μορφή και η βιοϊσοδυναμία τους έχει αποδειχθεί βάσει των καταλλήλων μελετών βιοδιαθεσιμότητας . Εκτενής μελέτη Αμερικάνων ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Harvard, που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας και αναδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Φαρμακευτικός Κόσμος» στις 04/12/2008, απέδειξε ότι είναι εσφαλμένη η αντίληψη αρκετών ιατρών ότι τα ακριβότερα πρωτότυπα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα είναι και κλινικά ανώτερα από τα φθηνότερα γενόσημα τους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συστήσει στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., για την αντιμετώπιση της αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών να αυξήσουν το ποσοστό των generics στην κατανάλωση, διότι είναι αποδεδειγμένα όμοια και πολύ φθηνότερα. Την ανωτέρω σύσταση έχουν υιοθετήσει όλες οι χώρες με ισχυρή οικονομία, όπως η Γερμανία, η Γαλλία κ.α., από τις οποίες ζητάμε δανεικά και υποστήριξη επειδή οι διεθνείς αγορές σταμάτησαν να μας δανείζουν. Στην Γερμανία από το 2002 ο κάθε φαρμακοποιός έχει την δυνατότητα να δώσει στον ασθενή αντί του συνταγογραφούμενου φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος κάποιο άλλο ουσιωδώς όμοιο και ισοδύναμο με άλλη εμπορική ονομασία φθηνότερο , ώστε να μην επιβαρυνθεί το ασφαλιστικό ταμείο και ο ασθενής χωρίς λόγο. Το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται στην Ιταλία, την Σουηδία, το Βέλγιο, την Φιλανδία, την Αγγλία και άλλες χώρες. Στην Γερμανία εκτός των ανώτατων τιμών αποζημίωσης των φαρμάκων που ισχύουν από το 1989, από την 1/1/2003 έχει δοθεί η δυνατότητα για υπογραφή εκπτωτικών συμβολαίων μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων και των φαρμακευτικών εταιριών. Οι δε φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι με ρύθμιση που ψηφίστηκε την 1/4/2007 να χορηγούν στους ασθενείς φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα βάσει των συμβολαίων που έχουν υπογραφτεί. Επίσης τα Νοσοκομεία προμηθεύοντα με διαγωνισμούς τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα πετυχαίνοντας σημαντικές εκπτώσεις. Με τα ανωτέρω μέτρα η συμμετοχή των απροστάτευτων από διπλώματα ευρεσιτεχνίας φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων ανήλθε στο 80% περίπου της συνολικής κατανάλωσης στην Γερμανία και στην ανωτέρω κατηγορία τα γενόσημα έχουν συμμετοχή μεγαλύτερη από 85%.

Το ποσοστό των generics στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 67% του συνόλου των χορηγούμενων φαρμάκων, σύμφωνα με στοιχεία για το 2007 που δημοσίευσε η εταιρεία ερευνών IMS Health, παρ’ όλο που είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή πρωτοτύπων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων. Αντιθέτως στην Ελλάδα που είναι κυρίως παραγωγός generics, τα γενόσημα καταλαμβάνουν σε αξία το 12% που σημαίνει σε όγκο περίπου το 26% της συνολικής κατανάλωσης των φαρμάκων. Είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα κατεύθυνσης και συντονισμού που πρέπει άμεσα να λυθεί, διότι εκτός από τον τομέα της υγείας, έχει επιπτώσεις και στην ανάπτυξη και την ανεργία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου 2009 (1) διαπίστωσε ότι οι πολίτες στην Ευρώπη περιμένουν κατά μέσο όρο περισσότερους από επτά μήνες μετά τη λήξη ισχύος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας για να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα γενόσημα φάρμακα. Οι καθυστερήσεις στην είσοδο των γενοσήμων σκευασμάτων στην αγορά έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις επειδή τα γενόσημα διατίθενται κατά μέσο όρο 40% φθηνότερα από τα πρωτότυπα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη:
  • να επιταχύνουν σημαντικά τις διαδικασίες έγκρισης των γενοσήμων σκευασμάτων .
  • να λαμβάνουν μέτρα όταν διαπιστώνουν στην επικράτειά τους τη διενέργεια παραπλανητικών εκστρατειών πληροφόρησης που αμφισβητούν την ποιότητα των γενόσημων σκευασμάτων.
  • να βελτιώσουν τις δοκιμές που πιστοποιούν την θεραπευτική αξία των νέων φαρμάκων.
Η αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά εθνική πολιτική για την προώθηση των γενόσημων προτείνω να περιλαμβάνει:

α)Μείωση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων στο 60% της αρχικής τιμής των πρωτοτύπων και συγχρόνως μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων από το 25%. Η ανάπτυξη της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μπορεί να προέλθει πλέον όχι από τα υπερτιμολογημένα φάρμακα (όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας στις16/2/2010 είμαστε η Τρίτη ακριβότερη χώρα παγκοσμίως στα γενόσημα φάρμακα), αλλά από τις ανταγωνιστικές τιμές και εκπτώσεις προς τα Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων στο 50% της συνολικής κατανάλωσης των φαρμάκων στην χώρα μας, όπως σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες. Στις εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται γενόσημα φάρμακα απασχολείται το 50% των υπαλλήλων του φαρμακευτικού κλάδου ( στοιχεία STAT BANK 26/7/2010) (2) παρόλο που αντιπροσωπεύουν μόνο το 12% της συνολικής κατανάλωσης φαρμάκων. Η προώθηση των γενοσήμων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων πρέπει να ενταχτεί στην πολιτική οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας, στην μείωση της ανεργίας, στην κοινωνική πολιτική για την μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, και στην μείωση των φαρμακευτικών δαπανών των Νοσοκομείων και των Ασφαλιστικών Ταμείων.
β) Να αυξηθεί στο 60% της κατανάλωσης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων η συμμετοχή των δραστικών ουσιών που δεν προστατεύονται από «πατέντα» (Στη Γερμανία ανέρχεται στο 80%). Στο μνημόνιο έχει τεθεί ως στόχος το 50%. Μέσο για την επιτυχία του ανωτέρω στόχου πρέπει να είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα μέσω των οποίων πρέπει να ξεπεραστεί η εσφαλμένη νοοτροπία ότι «ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφεί φάρμακα ανεξάρτητα από το κόστος και χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του την σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας». Να τεθούν στόχοι ανά κλινική στα Νοσοκομεία ώστε να αναλάβουν ευθύνες και οι κ. Διευθυντές των κλινικών. Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στην διακίνηση των φαρμάκων πρέπει να βρούμε επιστημονικές λύσεις μέσα στις σημερινές οικονομικές δυνατότητες της πολιτείας, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών για φαρμακευτική περίθαλψη. 
 
γ) Να γίνουν διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια των φαρμάκων στο Ε.Σ.Υ που θα έχει ως αποτέλεσμα τα γενόσημα να αποκτήσουν μεγάλο μερίδιο, τουλάχιστον το 85% στην κατηγορία των απροστάτευτων από πατέντες φαρμάκων. Μέχρι την έναρξη των διαγωνισμών να επιλέγονται μέσω διαπραγματεύσεων τα δύο φθηνότερα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα ανά δραστική ουσία. Η επιλογή και η χρήση του δεύτερου να είναι για λόγους ασφαλείας και για τις περιπτώσεις όπου είναι αδύνατος ο εφοδιασμός του νοσοκομείου για οποιοδήποτε λόγο με το φθηνότερο επιλεγέν ιδιοσκεύασμα.

δ) Ο ΕΟΦ να διευκολύνει χρονικά την είσοδο των νέων γενοσήμων στην φαρμακευτική αγορά, διενεργώντας έγκαιρα τους απαραίτητους ελέγχους.

ε) Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα υποκατάστασης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και στους ιδιώτες φαρμακοποιούς, δηλαδή να έχουν την δυνατότητα να χορηγήσουν στους ασθενείς αντί του συνταγογραφούμενου φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος κάποιο άλλο ουσιωδώς όμοιο και ισοδύναμο με άλλη εμπορική ονομασία φθηνότερο, όχι αυθαίρετα αλλά εφαρμόζοντας τις οδηγίες των Ασφαλιστικών Ταμείων.

ζ)Αντιμετώπιση της παραπλανητικής προπαγάνδας σε βάρος των γενοσήμων. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον μύθο ότι τα γενόσημα φάρμακα έχουν μειωμένη θεραπευτική αξία από τα αντίστοιχα πρωτότυπά τους, τα ονομάζουν υποτιμητικά «φασόν». Οι αρμόδιοι φορείς όπως ο ΕΟΦ δεν έχουν αναλάβει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσουν την παραπλανητική προπαγάνδα σε βάρος των γενόσημων φαρμάκων. Αντίθετα είναι πολλές οι περιπτώσεις στελεχών που αντί να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, με δηλώσεις τους αφήνουν αμφιβολίες για το εάν ο ΕΟΦ εφαρμόζει την νομοθεσία και εγγυάται για την ποιότητα των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που έχουν άδεια κυκλοφορίας. Δηλώσεις που θέτουν σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά μας για την προώθηση των γενοσήμων στα Νοσοκομεία . Αντίθετα σε άλλες χώρες υπάρχει διαρκής ενημέρωση προς τους ασθενείς και τους λειτουργούς υγείας από τους αρμόδιους φορείς που βεβαιώνουν για την ποιότητα των γενοσήμων φαρμάκων. Παράδειγμα η Αυστραλία που ενημερώνει ακόμη και στην Ελληνική γλώσσα (3).

Με εκτίμηση

Αλίκη Τσακάλου
Διευθύντρια του φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

1.Η τελική έκθεση της Ε.Ε και περαιτέρω πληροφορίες για την έρευνα στο φαρμακευτικό κλάδο στην ακόλουθη διεύθυνση :http://ec.europa.eu/competition/sectors/pharmaceuticals/inquiry/communication_el.pdf 
2.Στοιχεία της STAT BANK για την κατάσταση στον φαρμακευτικό κλάδο το 2009: http://www.express.gr/news/business/332299oz_20100727332299.php3
3. Παράδειγμα ενημέρωσης για τα γενόσημα φάρμακα στην Αυστραλία: :http://www.nps.org.au/consumers/campaigns/cald_home/greek_resources

Πηγή

Κείμενο μέ email από: Αλίκη Τσακάλου,  Διευθύντρια του φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ