18/6/11

Έτσι θα μειώσουμε τις δαπάνες για φάρμακα


Τι προτείνουν οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων

Φρένο στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να βάλει η προμήθεια της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων έναντι της ατομικής, αφού το κόστος της είναι μικρότερο κατά 12%.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στατιστική μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο του Ρίου, η χρήση φαρμάκων σε νοσοκομειακές συσκευασίες μπορεί να οδηγήσει στη μείωση κατά 20% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα νοσοκομείο άνω των 500 κλινών.

Τις προτάσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ανάγκη για καλύτερη οργάνωση των νοσοκομειακών φαρμακείων και την ενίσχυσή τους με προσωπικό, παρουσίασαν χθες τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή το 4ο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα “Μνημόνιο και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, που διοργανώνουν από σήμερα έως και τις 19 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να μειωθεί με την υιοθέτηση της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων. Αυτή είναι πρόταση της Ένωσής μας, αλλά ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) ζήτησε διορία ενός έτους για να μπορέσει να το εφαρμόσει. Επίσης, η φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να μειωθεί αν καλυφθούν οι κενές θέσεις των φαρμακοποιών, ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση και διακίνηση φαρμάκων στα νοσοκομεία. Μέχρι τώρα κάνουμε οικονομία χάρη στο φιλότιμό μας”, δήλωσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Ειρήνη Τσικαλάκη.

Παράλληλα ανέφερε ότι από 1 Απριλίου οι τιμές των φαρμάκων ανατέθηκαν στο υπουργείο Υγείας. Έκτοτε υπήρξε μία μείωση 2,5% και άλλη μία που αναμένεται να γίνει και υπολογίζεται γύρω στο 10% (δεν θα αφορά όμως φάρμακα κόστους κάτω των 10 ευρώ). Συνολικά υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2011.

Το 2009 η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ήταν 1,240 δισ. ευρώ, το 2010 μειώθηκε στα 930 εκατ. ευρώ και το 2011 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 840 εκατ. ευρώ”, είπε η κ. Τσικαλάκη.

Φαρμακεία χωρίς... φαρμακοποιό

Αγκάθι, εξάλλου, συνεχίζει να αποτελεί η μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα φαρμακεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας. Σύμφωνα με την κ. Τσικαλάκη, οι ελλείψεις είναι πολλές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον “Άγιο Δημήτριο”, όπου από τους πέντε φαρμακοποιούς έμειναν δύο, το “Γ. Γεννηματάς” όπου είναι δύο, το νοσοκομείο Βέροιας, όπου δεν υπάρχει φαρμακοποιός, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου εργάζονται ένας μόνιμος κι ένας επικουρικός φαρμακοποιός (με 12μηνη θητεία), τα νοσοκομεία Κατερίνης και Χαλκιδικής που έχουν από δύο φαρμακοποιούς το καθένα και τα νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας που έχουν από έναν φαρμακοποιό.

Επίσης, στο νοσοκομείο Ρόδου απασχολούνται δύο επικουρικοί, στα νοσοκομεία Σπάρτης και Τρίπολης από ένας επικουρικός και στο νοσοκομείο Καρπενησίου κανένας. Επιπλέον, στο νοσοκομείο Δράμας το φαρμακείο το λειτουργούσε ένας γιατρός, ενώ πρόσφατα πήγαν δύο επικουρικές φαρμακοποιοί.

Στη χώρα μας το 2006 αντιστοιχούσε ένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός για 40.000 κατοίκους και τώρα αντιστοιχεί ένας για 60.000. Οι οργανικές θέσεις για όλη την Ελλάδα είναι 450, ωστόσο σήμερα έχουν απομείνει 250. Προσλήφθηκαν 45 επικουρικοί φαρμακοποιοί και στα σκαριά είναι και η πρόσληψη άλλων 20. Επρόκειτο να προσληφθούν και 55 βοηθοί φαρμακοποιού, αλλά δεν υπάρχουν άτομα να υποβάλουν αίτηση”, τόνισε η κ. Τσικαλάκη και πρόσθεσε ότι επί πέντε χρόνια εκκρεμεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα, με αποτέλεσμα να φεύγουν με συνταξιοδότηση φαρμακοποιοί των νοσοκομείων και να μην αναπληρώνονται.

Για κοροϊδία του υπουργείου Υγείας σε βάρος των νοσοκομειακών φαρμακοποιών έκανε λόγο ο φαρμακοποιός στο νοσοκομείο της Χίου και μέλος του δ.σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Νίκος Περρίκος. Παράλληλα, επισήμανε ότι “είναι παράδοξο φαινόμενο να θέτει η πολιτεία ως κέντρο το κόστος φαρμάκων αλλά όχι την κάλυψη των εργαλείων με τα οποία θα επιτευχθεί αυτό, όπως η οργάνωση και η στελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ενώ ο φαρμακοποιός του νοσοκομείου δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με το φάρμακο και τον ασθενή”.

Ενημερωτικά έντυπα για τη λελογισμένη χρήση των φαρμάκων και τον ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού τύπωσε και θα διανείμει σε ασθενείς η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), έχοντας ως στόχο την ενημέρωση του κοινού. Επίσης συμφώνησε με την αντίστοιχη Ένωση της Ισπανίας, στον καθορισμό της 15ης Νοεμβρίου ως παγκόσμιας ημέρας συμμόρφωσης και ενημέρωσης για τα φάρμακα, έχοντας υιοθετήσει το σύνθημα:

«Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί κάνουν τη διαφορά στη χρήση φαρμάκων»


Πηγές

http://www.makthes.gr/news/reportage/75479/, Της Νικολέττας Μπούκα, bouka@makthes.gr

http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=285079, του/της Σ.Α.

http://www.express.gr/news/finance/485486oz_20110616485486.php3,