16/6/11

Παγκόσμια ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών – 26 Ιουνίου 2011


Κάθε χρόνο, 7.000-8.000 άτομα πεθαίνουν στην Ευρώπη από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Η χρήση των ουσιών αυτών εξακολουθεί να συνιστά σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη. Παράλληλα, το πρόβλημα των ναρκωτικών αλλάζει μορφή, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν πλέον τη χρήση διεγερτικών ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, ενώ νέες ουσίες κάνουν την εμφάνισή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η πρόληψη και η παροχή αποτελεσματικής θεραπείας είναι οι κεντρικοί άξονες της πολιτικής της Ευρώπης κατά της μάστιγας αυτής. Σημαντικό επίτευγμα μετά το 1990 υπήρξε η αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας σε χρήστες ναρκωτικών, έτσι ώστε να προληφθούν οι θάνατοι και οι μολύνσεις από ιούς. Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άτομα ακολουθούν στην ΕΕ κάποια μορφή θεραπείας για προβλήματα με τα ναρκωτικά, ενώ 50-100 εκατομμύρια καθαρές σύριγγες και βελόνες διανέμονται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών σε ενέσιμη μορφή.

Πρόκειται για βήματα όχι μόνον ποσοτικής αλλά και ποιοτικής βελτίωσης. Σήμερα οι παρεμβάσεις στηρίζονται περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν σε αποδεικτικά στοιχεία, και η αξιολόγηση είναι πλέον σημαντικό στοιχείο της πολιτικής κατά των ναρκωτικών σε πολλές χώρες. Αυτό ισχύει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών 2005–12 υπόκειται επί του παρόντος σε εξωτερική αξιολόγηση. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) συμμετέχει στην αξιολόγηση αυτή εκδίδοντας έκθεση για τις κυριότερες αλλαγές και τάσεις τη χρονική αυτή περίοδο όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών και τις παρεμβάσεις των εθνικών κυβερνήσεων.

Τη φετινή παγκόσμια ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την τελευταία μελέτη του Ευρωβαρόμετρου με θέμα τη στάση των νέων απέναντι στα ναρκωτικά. Εν τω μεταξύ, η εκστρατεία "Ευρωπαϊκή Δράση κατά των Ναρκωτικών" εξακολουθεί να ευαισθητοποιεί την κοινωνία γύρω από τους κινδύνους της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

Wolfgang Götz, Διευθυντής, Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA)


Σύνδεσμοι προς τις δραστηριότητες της ΕΕ

  • Πρόδρομες ουσίες ναρκωτικών


  • Πληροφοριες για την υγεια στην ευρωπη


  • Στατιστικές


    • Στατιστικά και δυναμικά πρότυπα
      Πληροφορίες σχετικά με πρωτοβουλίες της ΕΕ όπου χρησιμοποιούνται στατιστικά πρότυπα στην έρευνα για τα ναρκωτικά
    • Επιδημιολογικοί δείκτες
      Το EMCDDA αναπτύσσει και συνιστά νέες μεθόδους και μέσα για τη συγκέντρωση και την ανάλυση εναρμονισμένων, καλής ποιότητας δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Πηγή

Ενημερωτικό Δελτίο Υγεία-ΕΕ