31/12/05

Ανασκόπηση του 2005 μέσα από τους τίτλους της Nosfar

Είναι ώρα να κάνουμε μια αναδρομή στο 2005 όπως το ζήσαμε μέσα από τα κείμενα της "ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ", http://nosfar.blogspot.com ή "χαϊδευτικά" σκέτο nosfar.

Το 2005 ήταν για τη nosfar ένα έτος έντονης δραστηριότητας. Η nosfar ανήκει στην κατηγορία των blogs που σημαίνει ότι έχει την δυνατότητα να είναι ενημερωμένη καθημερινά. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι χρειάζεται και το ανάλογο υλικό να την εμπλουτίζει. Από την άλλη μεριά, είναι μια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΩΝΗ, όσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι η φωνή όποιου και όποιας στέλνει τα κείμενα για δημοσίευση. H nosfar δεν ανήκει σε κανένα φορέα, πολιτικό, συνδικαλιστικό, επιστημονικό ή δημοσιογραφικό.

Καθημερινά, για αρκετή ώρα, πρέπει να γίνει αποδελτίωση των κυριότερων ειδησεογραφικών πρακτορείων, τόσο μέσα από τις ιστοσελίδες τους όσο και μέσω των RSS feeds, ώστε να καταχωρήσουμε αυτές τις ειδήσεις που πιθανόν να έχουν ενδιαφέρον για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς. Όλα τα κείμενα που λάβαμε μέσω email τα δημοσιεύσαμε αυτούσια ενώ τα κείμενα που ήταν σε φαξ δημοσιεύθηκαν σε περίληψη ή τα κυριότερα σημεία τους διότι η πληκτρολόγηση μεγάλων κειμένων προϋποθέτουν και πολύ χρόνο! Οπότε, επί τη ευκαιρία να θυμίσουμε ότι αν θέλετε τα κείμενά σας να δημοσιεύονται αυτούσια πρέπει να μας τα στέλνετε επισυναπτόμενα σε email!

Το 2005 δημοσιεύσαμε 117 άρθρα από τους τομείς της Επιστήμης, των Επαγγελματικών και Συνδικαλιστικών θεμάτων, των Συνεδρίων και Γενικότερου ενδιαφέροντος.

Ιδού λοιπόν τα κυριότερα από τα θέματα που, κατά την γνώμη μας, μας απασχόλησαν το 2005.

(Σε κάθε τίτλο μπορείτε να κάνετε «κλικ» πάνω του για να μεταφερθείτε στο πλήρες κείμενο).

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2005

* Πρόταση «υιοθεσίας»

Το ίδιο διάστημα η ΠΕΦΝΙ Ένωση στέλνει ακόμα μία επιστολή στο Υπουργείο για τις εφημερίες !

* Επιστολή της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης προς το Υπουργείο για τις εφημερίες του 2005

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2005

Οι επιστολές της ΠΕΦΝΙ Ένωσης φαίνεται έπιασαν τόπο και οι εφημερίες εγκρίνονται. Σε μερικά Νοσοκομεία όμως (πολλά ή λίγα δεν γνωρίζουμε) έγιναν περικοπές σε ήδη δεδουλευμένες εφημερίες συναδέλφων –ακόμα και εφημερίες που έγιναν τις ημέρες αργίας του Πάσχα κόπηκαν από συναδέλφους!!!

* Εγκρίθηκαν οι Εφημερίες για το 2005

Το θέμα της Ειδικότητας πέρασε πλέον στο Ευρωκοινοβούλιο απ’ όπου ελπίζουμε να βρεθεί μια λύση σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

* Το θέμα της Ειδικότητας της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής στο Ευρωκοινοβούλιο*

ΜΑΡΤΙΟΣ 2005

Η τελική κατανομή των εφημεριών κυριαρχεί στα άρθρα του Μαρτίου όπως και η ενημέρωση για τον νέο ιστοχώρο της ΕΑΗΡ .

* Τελική "Κατανομή ποσού για αποζημίωση ενεργών εφημεριών ..."
* Ο νέος διαδικτυακός τόπος της EAHP

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005

Πλούσια η αρθογραφία τον Απρίλιο με κυριότερα θέματα την προσθήκη στη nosfar της δυνατότητας να γίνεται αναζήτηση μέσα από την μηχανή αναζήτησης του Google και της Medline.

* Επιλογές αναζήτησης αρχείων στη MEDLINE και στο Google!

Η συνάντηση των εκπροσώπων μας στο περιοδικό της ΕΑΗΡ και το Δορυφορικό Συμπόσιο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών από την ΠΕΦΝΙ Εταιρεία ήταν από τα θέματα που ξεχώρισαν.

* Η συνάντηση των ανταποκριτών για το περιοδικό European Hospital Pharmacy Journal της ΕΑΗΡ

* Δορυφορικό συμπόσιο νοσοκομειακών φαρμακοποιών

Τον Απρίλιο έγινε η έναρξη της ενημέρωσης για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής και από το Υπουργείο ανακοινώθηκε η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα.

* 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής

* Νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα

ΜΑΙΟΣ 2005

Δημοσιεύονται φωτογραφίες από το επιτυχημένο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής και ανακοινώνεται η δημιουργία Δικτύου επιτήρησης κατανάλωσης αντιβιοτικών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

* Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής πέρασε στην ιστορία!
* Δίκτυο επιτήρησης της κατανάλωσης αντιβιοτικών

ΙΟΥΝΙΟΣ 2005

Και άλλες φωτογραφίες από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής και τα αποτέλεσμα της συνόδου της ΕΑΗΡ στο Παρίσι. Το θέμα όμως που «έκλεψε» την παράσταση ήταν η αναφορά για την επίσκεψη στο Νοσοκομείο “GeorgesPompidou” όπου η σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα μας έδειξε γιατί είμαστε στην τελευταία γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον τομέα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής L

* Καί άλλες φωτογραφίες από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής!

* Αποτελέσματα της Συνόδου της EAHP -European Association of Hospital Pharmacists

* Επίσκεψη στο Νοσοκομείο “Georges Pompidou”

ΙΟΥΛΙΟΣ 2005

Ο Ιούλιος αφιερώνεται στην «Ποιότητα» και δύο άρθρα δημοσιεύονται με αυτό το θέμα.

* Η Διασφάλιση Ποιότητας του Φαρμάκου

* Η ποιότητα στο Φάρμακο

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005

Αν και θα περιμέναμε ο Αύγουστος να έχει φτωχή (λόγω διακοπών) αρθογραφία, αυτό δεν ισχύει. Στο Διαδίκτυο έχεις την δυνατότητα να γράφεις ακόμα και αν είσαι στην παραλία ;) και η nosfar είναι παιδί του Διαδικτύου. Έτσι είχαμε αφιέρωμα στην Ελληνική Νοσοκομειακή Φαρμακευτική στο περιοδικό της ΕΑΗΡ, ξεκίνησε το blog μας για την Ευρωπαϊκή Νοσοκομειακή Φαρμακευτική, το http://ehpb.blogspot.com αδελφάκι της nosfar (το καλοκαίρι φαίνεται να είναι πολύ δημιουργικό!)

* Αφιέρωμα στην Ελληνική Νοσοκομειακή Φαρμακευτική

* Ξεκινάμε διεθνή καριέρα!

Οι εφαρμογές των νόμων, τα αφιερώματα στην εφαρμογή της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, η έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, η συνέντευξη του Υπουργού Υγείας και οι εκλογές στην ΠΕΦΝΙ Ένωση (που τελικά δεν έγιναν!) ήταν μερικά από τα πολλά θέματα που δημοσιεύθηκαν στη nosfar τον Αύγουστο!

* Ιεραρχική εξέλιξη των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών και η εφαρμογή του Ν. 3204/2003

* Αφιερώματα στις Ευρωπαϊκές χώρες στο EJHP
* Ετήσια έκθεση πεπραγμένων 2004 σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας

* Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτα Κακλαμάνη

* Εκλογές στη ΠΕΦΝΙ-Ένωση
* Η παρουσία της EAHP στο Διαδίκτυο ανανεώνεται

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2005

Ο Σεπτέμβριος είχε απ’ όλα. Νομοσχέδιο για δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, το Προσχέδιο του νόμου για τη Φαρμακευτική Περίθαλψη και ξανά το θέμα των εφημεριών.

* Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους και χρονίως πάσχοντες

* Προσχέδιο Νόμου 'Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης'
* Αύξηση του κονδυλίου για την κάλυψη των ενεργών εφημεριών

Ένα θαυμάσιο βιβλίο μας απασχολεί τον Σεπτέμβριο αλλά και το γεγονός ότι το Ελληνικό κράτος έχει βρεί μια καταπληκτική «μηχανή» να έχει καθηγητές για τα ΤΕΕ Νοσηλευτικής αλλά να μην τους πληρώνει!


* Το επείγον στο φαρμακείο
* Θέλω καθηγητή Φαρμακολογίας, αλλά να μη τον πληρώνω!

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005

Ξεκινά το θρίλερ με τη γρίπη των πουλερικών και το «πρώτο» κρούσμα στην Ελλάδα. Οι εφημερίες ξανά στο προσκήνιο, απαντήσεις ΠΕΦΝΙ Ένωσης σε άρθρο εφημερίδας, εκδήλωση της ΠΕΦΝΙ Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, και το ερώτημα που ζητάει να μάθει σε ποια συνέδρια στέλνουν τις εργασίες τους οι πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι!

* Η γρίπη των πτηνών είναι επικίνδυνη

* Κατανομή ποσού εφημεριών έτους 2005 - τροποποίηση
* Αποζημίωση εφημεριών Φαρμακοποιών, Χημικών, Βιολόγων - Έγγραφο για περικοπές

* Απάντηση της ΠΕΦΝΙ Ένωσης σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»
* Το πρώτο πιθανό κρούσμα της γρίπης των πτηνών στη Ρουμανία
* Επιστημονική εκδήλωση της ΠΕΦΝΙ Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη
* Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα
* Σε ποια Συνέδρια στέλνουν τις εργασίες τους οι Πανεπιστημιακοί μας Δάσκαλοι;

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005

Αρχίζουν τα σοβαρά προβλήματα! Νομοσχέδια εμφανίζονται «κατά πυράς» και μένουμε άναυδοι με όσα διαβάζουμε. Φαρμακεία χωρίς περιορισμό, Μεταρρύθμιση του συστήματος Φαρμακευτικής περίθαλψης και τακτοποίηση των συμφερόντων των ιδιωτών φαρμακοποιών. Μένουμε «στήλη άλατος» και χάνουμε τη φωνή μας!

* Φαρμακεία χωρίς πληθυσμιακό περιορισμό

* Μεταρρύθμιση του συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης
* Σκανδαλώδης «τακτοποίηση» των συμφερόντων των Ιδιωτικών Φαρμακείων

Ευτυχώς υπάρχουν και ευχάριστες ειδήσεις όπως η ανακοίνωση για το Κρυπτικό Εμβόλιο, οι μελέτες για τη Μεσογειακή Διατροφή και η αναγραφή επιτέλους στην εξωτερική συσκευασία των φαρμάκων των στοιχείων σε γραφή Braille.


* Νεώτερα δεδομένα για το Κρυπτικό Εμβόλιο
* Η Μελέτη των Επτά Χωρών και η Μεσογειακή Διατροφή
* Αναγραφή στοιχείων σε γραφή Braille στην εξωτερική συσκευασία των φαρμάκων

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005

Και φτάνοντας στον Δεκέμβριο συναντάμε τη «νέα ανακάλυψη» για την προτυποποίηση των εντύπων. Από κοντά και ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων. Ανακοινώνεται η ημερομηνία για τις εκλογές της ΠΕΦΝΙ Ένωσης για τον Μάρτιο του 2006 και Γενική Συνέλευση της ΠΕΦΝΙ Εταιρείας για την 18-02-2006 ή την 25-2-2006.

* Προτυποποίηση εντύπων ενιαίας λειτουργίας των νοσοκομείων

* Νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων
* Νόμοι που διέπουν την υπηρεσιακή κατάσταση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών του ΕΣY

* Εκλογές στην ΠΕΦΝΙ Ένωση
* Καταστατική και Γενική Συνέλευση της ΠΕΦΝΙ Εταιρείας


Αυτά για φέτος!
Και του χρόνου να είμαστε καλά!

Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους και όλες σας!

30/12/05

Τέλος στα "πράσινα άλογα" για τους νεαρούς Βρετανούς !


Ολοένα και πιο πρωτότυπα, γίνονται τα κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών στη Βρετανία από νεαρούς που αναζητούν απεγνωσμένα ανεβασμένο κέφι και διάθεση.

Τελευταία μόδα, τους θέλει μάλιστα, να καταφεύγουν στην κεταμίνη, μία ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στην κτηνιατρική, κυρίως ως αναισθητικό – καταπραϋντικό φάρμακο για άλογα (Σημείωση tzileon: στην Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών του Πίνακα Γ' και κυκλοφορεί από το ΙΦΕΤ σαν KETAMINE HYDROCLORIDE inj.so.inf. 10mg/ml BT x 10amp x 5ml -KETAMINE / CuraMed PHARMA- με ενδείξεις: Eισαγωγή και διατήρηση αναισθησίας ιδιαίτερα σε αρρώστους με καρδιαγγειακή καταστολή (αιμορραγία, αφυδάτωση, μεγάλη αναιμία, συμφυτική περικαρδίτιδα κ.ά.), αποφρακτικές παθήσεις του αναπνευστικού, ιστορικό άσθματος ή αλλεργίας. Eπανειλημμένη αναισθησία στα παιδιά π.χ. διορθωτικές επεμβάσεις, εγκαύματα κ.ά. Mικρής διάρκειας διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις -Εθνικό Συνταγολόγιο: 15.2.1.).

Η κεταμίνη, γνωστή στην πιάτσα και ως Special K, πωλείται νόμιμα στη Βρετανία, γεγονός που την καθιστά εύκολη λύση στα χέρια του κάθε ενδιαφερόμενου. Από την 1η Ιανουαρίου, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Η βρετανική νομοθεσία θα την κατατάξει στην κατηγορία C των ναρκωτικών ουσιών σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση της.

Προβληματισμός στη Βρετανία

Τελευταίες έρευνες, στη Βρετανία, έδειξαν ότι η χρήση της κεταμίνης είναι σχετικά μικρή.
Παρόλα αυτά, σε επίπεδο πωλήσεων, καταγράφει μία έντονα ανοδική τάση, γεγονός που προβληματίζει τις βρετανικές αρχές για την ορθότητα της χρήσης της.

Παράλληλα, στα νυχτερινά κέντρα της Βρετανίας, τα Special K, είναι εξαιρετικά δημοφιλή για όσους επιθυμούν να ανεβάσουν τη διάθεση και το κέφι τους.

Η Κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Ανάλογα με τη δόση, προκαλεί ευφορία, παραισθήσεις, τρέμουλο αλλά και μειωμένη αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Σε συνδυασμό με αλκοόλ ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Πηγή:
ΕΡΤ http://news.ert.gr/12/196106.asp
Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού
Συνδέσεις:
BBC: Club 'horse' drug to be outlawed
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/4564606.stm

Καταστατική και Γενική Συνέλευση της ΠΕΦΝΙ Εταιρείας


Από την ΠΕΦΝΙ Έταιρεία λάβαμε επιστολή σύμφωνα με την οποία θα γίνει Καταστατική Συνέλευση στις 18-02-2006 και σε περίπτωση µη απαρτίας οπωσδήποτε στις 25-2-2006 µαζί µε την Γενική Συνέλευση.

Η Καταστατική Συνέλευση αφορά τροποποίηση άρθρων του καταστατικού της ΠΕΦΝΙ Εταιρείας βάσει απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

Η επιστολή αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί, στις ενέργειες που έχει κάνει και σε αυτές που προτίθεται να προχωρήσει στο μέλλον ώστε να ανατραπεί η θεσμική και επιστημονική υποβάθμιση του κλάδου.

Την επιστολή έχουν στείλει η Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Εταιρείας Δρ Οικονόμου Όλγα και η Γενική Γραμματέας Ηλέκτρα Θυμιανού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους συναδέλφους του ΔΣ της ΠΕΦΝΙ Εταιρείας.

29/12/05

Νέο ηλεκτρονικό eυρετήριο φαρμάκων


Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (http://www.ifet.gr/) προσφέρει ένα σημαντικό ηλεκτρονικό εργαλείο-βοήθημα στον ιατρό, τον φαρμακοποιό και γενικότερα στους επιστήμονες του χώρου της υγείας.

To eυρετήριο φαρμάκων είναι ένα δυναμικό προϊόν που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου και ανανεώνεται άμεσα.

Η αναβάθμισή του γίνεται εύκολα μέσω διαδικτύου.

Δίνει δυνατότητες:
  • Αναζήτησης με βάση το όνομα του φαρμάκου, τη δραστική ουσία, τον κωδικό ATC ή την οδό χορήγησης.
  • Σύνθετης αναζήτησης με πολλαπλά κριτήρια.
  • Ελεύθερης αναζήτησης.
  • Αποθήκευσης και εκτύπωσης των αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Το eυρετήριο φαρμάκων πωλείται από το ΙΦΕΤ έναντι του ποσού των 50 €.
Ειδική τιμή για τους φοιτητές*: 20 €

Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό:
Alpha Bank 173-00-2320-000678
Εμπορική 82767525

Αντίγραφο του αποδεικτικού κατάθεσης αποστέλλεται με fax στο ΙΦΕΤ (αρ. fax 210 6039956).
*Οι φοιτητές μαζί με το αποδεικτικό κατάθεσης αποστέλλουν με fax και φωτοτυπία του δελτίου φοιτητικής ταυτότητας.
Αμέσως μετά την παραλαβή θα λάβετε με e-mail τον κωδικό ενεργοποίησης του eυρετηρίου φαρμάκων.

Στο ΙΦΕΤ λειτουργεί γραφείο υποστήριξης του eυρετηρίου φαρμάκων στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε πρόβλημα.

email: publications@ifet.gr Γραφείο Υποστήριξης eυρετηρίου φαρμάκων

Τηλέφωνα:
210 6603400, 210 6603406, 210 6603408,210 6603419

21/12/05

Καλά Χριστούγεννα!


Σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα με υγεία και οικογενειακή ευτυχία.


Εκλογές στην ΠΕΦΝΙ Ένωση


Οι εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής θα γίνουν στις 31/3/2006 ηµέρα Παρασκευή, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που μας απέστειλε ο Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Ένωσης Δρ Πέτρος Ασιθιανάκης και η Γενική Γραμματέας κ. Ειρήνη Τσικαλάκη.

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν έγγραφα και ενυπόγραφα µέχρι 10/2/2006 και ώρα 13.00, προς τη Γενική Γραµµατέα της Π.Ε.Φ.Ν.Ι κ. ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ είτε αυτοπροσώπως, είτε µε fax στα τηλ. 210-7753104 ή 210-7249650.

Νόμοι που διέπουν την υπηρεσιακή κατάσταση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών του ΕΣY


Από την ΠΕΦΝΙ 'Ενωση παραλάβαμε έγγραφα που απεστάλησαν στο Υπουργείο Υγείας για διάφορα θέματα που μας απασχολούν. Μεταξύ των άλλων (που έχουμε ήδη δημοσιεύσει στη Νosfar) υπάρχουν και οι νόμοι που διέπουν την υπηρεσιακή μας κατάσταση. Επειδή θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο όλοι μας να γνωρίζουμε τους νόμους, δημοσιεύουμε την λίστα με την ελπίδα οτι όταν χρειαστεί να έχουμε μέσω δικτύου και μέσα από την Nosfar πρόσβαση στο αρχείο.

Νόμος 1397/83 (ΦΕΚ 14317-10-83), άρθρο 10 παρ 2, οι φαρμακοποιοί εντάσσονται στην Ιατρική Υπηρεσία.

Νόμος 2071/92 (ΦΕΚ 123/ 15-7-92), άρθρο 89 και 90 σύσταση κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών, περιγραφή προσόντων διορισμού και βαθμών αντίστοιχων των γιατρών του ΕΣΥ, η σύνθεση των συμβουλίων κρίσης, η καθιέρωση επιδόματος ετοιμότητας και λοιπές λεπτομέρειες. Οι πρώτες 8 παράγραφοι του άρθρου 89 και το άρθρο 90 αντικαταστάθηκαν µε τα άρθρα 40 και 44 του Ν 2519/97. Άρθρο 75, αποσπάσεις.

Νόμος 2519/97 (ΦΕΚ 165/21-8-97) άρθρο 40 σύσταση κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών του ΕΣΥ, ένταξη των υπηρετούντων σε συνιστώµενες προσωρινές θέσεις µε βαθμούς Δ/ντή, Επιμελητών φαρμακοποιών ΕΣΥ Α', Β' και Γ' και εξέλιξη σε επόμενες βαθμίδες. Με το άρθρο 44 παραπέµπεται σε Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά διατάγματα η σύσταση των θέσεων ανά νοσοκομείο και η διαδικασία προκήρυξης και πλήρωσης των θέσεων καθώς και η ένταξη των ήδη υπηρετούντων.

Νόμος 2716/99, άρθρο 24 παρ. 8 και 9 ρυθμίζεται το θέμα του προϊσταμένου του τµήµατος και η ένταξη των νεοπροσλαµβανόµενων σε θέσεις κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών ΕΣΥ.

Νόμος 2194/94 (ΦΕΚ 34/16-3-94) άρθρο 5 παρ. 6 ορίζεται ο βαθµός και η ειδικότητα των επιστημονικά υπεύθυνων των τµηµάτων της Ιατρικής Υπηρεσίας και ειδικότερα του φαρμακευτικού τµήµατος.

Νόμος 2889/01 (ΦΕΚ 37/2-03-01) άρθρο2 παράγραφος 6 Επιστημονικό Συμβούλιο του ΠεΣΥΠ µετέχει ένας φαρμακοποιός εκπρόσωπος όλων των φαρμακοποιών των µονάδων του ΠεΣΥΠ. Στο νέο νόµο στο συμβούλιο του ΔΗΠΕ δεν υπάρχουν νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί.
Άρθρο 13 παρ. 3 µετατροπή των προσωρινών διαβαθµισµένων θέσεων φαρμακοποιών ΕΣΥ σε οργανικές διαβαθµισµένες και ένταξη στον οργανισμό των νοσοκομείων.

Νόμος 3204/03 (ΦΕΚ 296/ 23-12-04) άρθρο 9 εκπρόσωπος νοσοκομειακών φαρμακοποιών στο Κεντρικό Πειθαρχικό.
Άρθρο 2 παρ. 5 και παρ. 16 προσθήκη ενός ακόμη µέλους στο Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου και παρ 21 πρoϊστάµενoς τµήµατος.

Νόμος 3209/04 (ΦΕΚ 304/24-12-04) άρθρο 20 μετατάξεις νοσοκομειακών φαρμακοποιών

17/12/05

Ποιότητα και ασφάλεια στις Υπηρεσίες Υγείας


Από τη συνάδελφο Δήμητρα Γεννηματά dimgenn@ath.forthnet.gr
ενημερωθήκαμε σχετικά με την ενεργοποίηση της ιστοσελίδας του ΚΕΚ ΚΑΤ http://www.kek-kat.gr/).

Το κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης του νοσοκομείου λειτουργεί στα πλαίσια της συνεχιζόμενης κατάρτισης ενηλίκων και κυρίως συγχρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος και την ευρωπαϊκή ένωση στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ. Διοργανώνει επιχορηγούμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και ανέργων νοσοκομειακών ειδικοτήτων. Επίσης διοργανώνει ενδονοσοκομειακή εκπαίδευση για όλες τις ειδικότητες εργαζομένων.

Ακολουθεί το δελτίο με την ενημέρωση:

Με χαρά σας πληροφορούμε ότι το site του ΚΕΚ ΚΑΤ για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ενεργοποιήθηκε.

Μπορείτε πλέον να το επισκεφθείτε στο: http://www.kek-kat.gr/)

Στο δεξί μέρος της οθόνης, υπάρχει το link για το forum της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας.

Πατάτε πάνω στην εικόνα και εισέρχεστε.

Οποιος ζητήσει πρόσβαση στο site, μπορεί να την έχει, ΔΩΡΕΑΝ, αρκεί να συμπληρώσει μια αίτηση με τα στοιχεία του.

Μπορείτε, μετά την 1η είσοδό σας να επεξεργαστείτε το προφίλ σας και να αλλάξετε το password, το οποίο πλέον θα το ξέρετε μόνο εσείς, και δεν πρέπει να το χάσετε (ή να το ξεχάσετε)

Επίσης στον τομέα των αρχείων μπορείτε να σηκώσετε όσα και όποια αρχεία εσείς θέλετε. Υπάρχει μόνο ο περιορισμός ότι το όνομα των αρχείων θα πρέπει να είναι με λατινικούς χαρακτήρες.

Παρακαλούμε να σεβαστείτε την πνευματική ιδιοκτησία των άλλων και να τους αναφέρετε όταν χρησιμοποιείτε τις εργασίες τους για τις παρουσιάσεις σας.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ

Σας ευχόμαστε να σας είναι χρήσιμο το forum και το site μας γενικότερα

ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΕΚ ΚΑΤ

Ανδρικόπουλος Δημήτρης
Λαμπριανίδου Ελπίδα
Φόνσος Γιώργος

16/12/05

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ενέργειες κατάρτισης στο ΚΕΚ "ΣΩΤΗΡΙΑ"

Από τη συνάδελφο Δήμητρα Γεννηματά dimgenn@ath.forthnet.gr
λάβαμε ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τη συμμετοχή του Φαρμακευτικού τμήματος του Νοσοκομείου “ΣΩΤΗΡΙΑ” (Δ/ντής ο συνάδελφος Ξ. Θειακός) στο ΚΕΚ (ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ) του νοσοκομείου.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ : Υ05-Υ.05-02 \ Ε025
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ :ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ :Από 8-12-05 Μέχρι 10-2-06
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ :ΔΙΑΤΟΜΕΑΚΟ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε:

στους συναδέλφους του νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» (Δήμητρα Γεννηματά dimgenn@ath.forthnet.gr Τηλ: 2107708935 2107763154 FAX: 2107708935)

και στο ΚΕΚ "Η ΣΩΤΗΡΙΑ" (http://www.sotirkek.gr/) τις εργάσιμες ώρες και ημέρες στα τηλέφωνα 210 7472902-4 και στο fax 210 7751489.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης Επιδοτούμενων Ενεργειών Κατάρτισης ή άλλων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, η Γραμματεία λειτουργεί και σε απογευματινό ωράριο καθώς και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες, στο τηλ. 210-7472902, λειτουργεί αυτόματος τηλεφωνητής και Fax

Χρήσιμα έντυπα για υποψήφιους καταρτιζόμενους υπάρχουν στην ιστοσελίδα
http://www.sotirkek.gr/


Το Δελτίο ακολουθεί:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Β' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΥΓΕΙΑΣ κ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
«Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

Λ. Μεσογείων 152, 11527 ΙΑΤΡΙΚΗ ΔIΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
ΤΗΛ: 2107708935 2107763154
FAX: 2107708935
ΠΡΟΣ: ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Αθήνα 12 / 12 /2005
Δ/ΝΤΗΣ: Ξ. ΘΕΙΑΚΟΣ

Θέμα: Πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για ενέργειες κατάρτισης στο ΚΕΚ ΣΩΤΗΡΙΑ
Σας ενημερώνουμε για τις ενέργειες κατάρτισης που υλοποιεί το ΚΕΚ του ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Το φαρμακείο μας συμμετέχει στην ενέργεια κατάρτισης Νο 9 (ΔIΑΚIΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ), η οποία απευθύνεται και σε βοηθούς φαρμακείου.
Προσκαλούμε όσους από το προσωπικό σας επιθυμούν, να υποβάλλουν Αίτηση συμμετοχής.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο συνημμένο έγγραφο (3 σελίδες).

Ο Δ/ντής του Φαρμακείου

Ξ. Θειακός

13/12/05

Νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων


Ανατιμήσεις των φθηνών και των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων φέρνει ο νέος τρόπος τιμολόγησης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Τα ελληνικά ιδιοσκευάσματα εξομοιώνονται με τα εισαγόμενα, ενώ μειώνονται οι τιμές όσων φαρμάκων έχει λήξει η πατέντα.

Με τη νέα Αγορανομική Διάταξη 14/89 που έδωσαν στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, υιοθετούνται οι εξής αλλαγές:

Η τιμή των νέων φαρμάκων θα καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών εκάστοτε φθηνότερων χωρών της ΕΕ των 25 και της Ελβετίας (δύο χώρες της ΕΕ των 15 και μια από τις δέκα χώρες της διεύρυνσης).

Τα εγχωρίως παραγόμενα πρωτότυπα φάρμακα θα παίρνουν πλέον την ίδια τιμή και με τις ίδιες διαδικασίες με τα αντίστοιχα εισαγόμενα πρωτότυπα φάρμακα με στόχο να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση, όπου η αγορά φαρμάκου είναι εξαρτώμενη από εισαγόμενα φάρμακα σε ποσοστό 80%, ενώ δέκα χρόνια πριν τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα κάλυπταν το 60% των αναγκών της αγοράς.

Η προσαρμογή των τιμών των φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν στο νέο σύστημα, θα γίνεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, αλλά και με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι τιμές των φαρμάκων που έχουν κυκλοφορήσει πριν από την 1η Ιανουαρίου 1998 (η ημερομηνία αυτή επελέγη διότι η τελευταία γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων έγινε το 1997), θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

Η τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων στα οποία αποδεδειγμένα λήγει η ισχύς του πρώτου Εθνικού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας τους, μειώνονται κατά 20%. Εξαιρούνται τα φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων το πρώτο Εθνικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας τους έχει λήξει πριν την 1η Ιανουαρίου 1998 (επελέγη διότι η τελευταία γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων έγινε το 1997), που θα εξετάζονται κατά περίπτωση αφού, τυχόν μείωση της τιμής ορισμένων τέτοιων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε υποκατάσταση τους από νεότερα και ακριβότερα φάρμακα παρόμοιας θεραπευτικής αποτελεσματικότητας χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για τον πολίτη και το ασφαλιστικό σύστημα.

Η τιμή των ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων (generics) καθορίζεται στο 80% της τιμής πώλησης του πρωτοτύπου, ενώ η νοσοκομειακή τιμή των φαρμάκων παραμένει όπως και σήμερα, δηλαδή μειωμένη κατά 13% από την τιμή της χονδρικής.

Καθιερώνεται η επιστροφή χρηματικού ποσού ύψους 4% στα ασφαλιστικά ταμεία επί των συνολικών πωλήσεων που κάθε φαρμακευτική εταιρεία πραγματοποίησε προς αυτά και θεσπίζονται αυστηρά πρόστιμα σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες υποβάλλουν ανακριβείς ή ανειλικρινείς δηλώσεις σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων που ισχύουν στις αντίστοιχες (δύο συν μια) φθηνότερες χώρες.

Πηγές:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=670522&lngDtrID=244
, με πληροφορίες από ΑΠΕ
http://www.ana.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=3696860&maindocimg=3442911&service=99

7/12/05

Προτυποποίηση εντύπων ενιαίας λειτουργίας των νοσοκομείων


Στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (http://www.mohaw.gr/) για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των Νοσοκομείων, αποφασίσθηκε η συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την εκπόνηση αρχικά ενός συστήματος ενιαίων και προτυποποιημένων εντύπων και σε επόμενη φάση, ενιαίων διαδικασιών λειτουργίας των Νοσοκομείων.

Η συνάδελφος Δέσποινα Μακριδάκη (dmakridaki@yahoo.gr) μας ενημερώνει ότι τα έντυπα μπορείτε να τα «κατεβάσετε» από την σελίδα του Υπουργείου (http://www.mohaw.gr/gr/xreh/Protypopoihsh.pdf).

Εμείς σαν πρώτο σχόλιο μπορούμε να πούμε ότι η προτυποίηση των εντύπων είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Από την άλλη μεριά όμως η μορφή και το περιεχόμενο των εντύπων, όπως προτείνονται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υιοθετεί το Υπουργείο και αφορούν τα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων, έχουν λάθη και παραλήψεις και σε πολλά σημεία δεν ακολουθούν τους νόμους και τις διατάξεις που αναφέρονται στη Φαρμακευτική Νομοθεσία. Αν οι συντάκτες αυτής της μελέτης είχαν έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των συλλόγων μας πιστεύουμε ότι η μελέτη θα είχε αξιοπιστία. Σε μια εποχή που τα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων μηχανογραφούνται (άλλη «αμαρτία» του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας) το να σχεδιάζουμε επί χάρτου έντυπα είναι τουλάχιστον εκτός χρόνου. Σας παραπέμπω στο άρθρο μας στη nosfar για το Νοσοκομείο "Georges Pompidou” (http://nosfar.blogspot.com/2005_06_01_nosfar_archive.html#111881226341663414)
το οποίο είναι “paperless hospital” και στο οποίο δεν διακινείται κανένα έντυπο!

Δεν μπορούμε επίσης να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι τα σχέδια αυτών των εντύπων δεν συνοδεύονται από πρόγραμμα Η/Υ που να εκμεταλλεύεται με βάσεις δεδομένων τις πληροφορίες που περιέχονται στα έντυπα!