7/12/05

Προτυποποίηση εντύπων ενιαίας λειτουργίας των νοσοκομείων


Στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (http://www.mohaw.gr/) για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των Νοσοκομείων, αποφασίσθηκε η συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την εκπόνηση αρχικά ενός συστήματος ενιαίων και προτυποποιημένων εντύπων και σε επόμενη φάση, ενιαίων διαδικασιών λειτουργίας των Νοσοκομείων.

Η συνάδελφος Δέσποινα Μακριδάκη (dmakridaki@yahoo.gr) μας ενημερώνει ότι τα έντυπα μπορείτε να τα «κατεβάσετε» από την σελίδα του Υπουργείου (http://www.mohaw.gr/gr/xreh/Protypopoihsh.pdf).

Εμείς σαν πρώτο σχόλιο μπορούμε να πούμε ότι η προτυποίηση των εντύπων είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Από την άλλη μεριά όμως η μορφή και το περιεχόμενο των εντύπων, όπως προτείνονται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υιοθετεί το Υπουργείο και αφορούν τα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων, έχουν λάθη και παραλήψεις και σε πολλά σημεία δεν ακολουθούν τους νόμους και τις διατάξεις που αναφέρονται στη Φαρμακευτική Νομοθεσία. Αν οι συντάκτες αυτής της μελέτης είχαν έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των συλλόγων μας πιστεύουμε ότι η μελέτη θα είχε αξιοπιστία. Σε μια εποχή που τα φαρμακευτικά τμήματα των νοσοκομείων μηχανογραφούνται (άλλη «αμαρτία» του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας) το να σχεδιάζουμε επί χάρτου έντυπα είναι τουλάχιστον εκτός χρόνου. Σας παραπέμπω στο άρθρο μας στη nosfar για το Νοσοκομείο "Georges Pompidou” (http://nosfar.blogspot.com/2005_06_01_nosfar_archive.html#111881226341663414)
το οποίο είναι “paperless hospital” και στο οποίο δεν διακινείται κανένα έντυπο!

Δεν μπορούμε επίσης να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι τα σχέδια αυτών των εντύπων δεν συνοδεύονται από πρόγραμμα Η/Υ που να εκμεταλλεύεται με βάσεις δεδομένων τις πληροφορίες που περιέχονται στα έντυπα!