30/12/05

Τέλος στα "πράσινα άλογα" για τους νεαρούς Βρετανούς !


Ολοένα και πιο πρωτότυπα, γίνονται τα κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών στη Βρετανία από νεαρούς που αναζητούν απεγνωσμένα ανεβασμένο κέφι και διάθεση.

Τελευταία μόδα, τους θέλει μάλιστα, να καταφεύγουν στην κεταμίνη, μία ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στην κτηνιατρική, κυρίως ως αναισθητικό – καταπραϋντικό φάρμακο για άλογα (Σημείωση tzileon: στην Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών του Πίνακα Γ' και κυκλοφορεί από το ΙΦΕΤ σαν KETAMINE HYDROCLORIDE inj.so.inf. 10mg/ml BT x 10amp x 5ml -KETAMINE / CuraMed PHARMA- με ενδείξεις: Eισαγωγή και διατήρηση αναισθησίας ιδιαίτερα σε αρρώστους με καρδιαγγειακή καταστολή (αιμορραγία, αφυδάτωση, μεγάλη αναιμία, συμφυτική περικαρδίτιδα κ.ά.), αποφρακτικές παθήσεις του αναπνευστικού, ιστορικό άσθματος ή αλλεργίας. Eπανειλημμένη αναισθησία στα παιδιά π.χ. διορθωτικές επεμβάσεις, εγκαύματα κ.ά. Mικρής διάρκειας διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις -Εθνικό Συνταγολόγιο: 15.2.1.).

Η κεταμίνη, γνωστή στην πιάτσα και ως Special K, πωλείται νόμιμα στη Βρετανία, γεγονός που την καθιστά εύκολη λύση στα χέρια του κάθε ενδιαφερόμενου. Από την 1η Ιανουαρίου, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Η βρετανική νομοθεσία θα την κατατάξει στην κατηγορία C των ναρκωτικών ουσιών σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση της.

Προβληματισμός στη Βρετανία

Τελευταίες έρευνες, στη Βρετανία, έδειξαν ότι η χρήση της κεταμίνης είναι σχετικά μικρή.
Παρόλα αυτά, σε επίπεδο πωλήσεων, καταγράφει μία έντονα ανοδική τάση, γεγονός που προβληματίζει τις βρετανικές αρχές για την ορθότητα της χρήσης της.

Παράλληλα, στα νυχτερινά κέντρα της Βρετανίας, τα Special K, είναι εξαιρετικά δημοφιλή για όσους επιθυμούν να ανεβάσουν τη διάθεση και το κέφι τους.

Η Κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Ανάλογα με τη δόση, προκαλεί ευφορία, παραισθήσεις, τρέμουλο αλλά και μειωμένη αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Σε συνδυασμό με αλκοόλ ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Πηγή:
ΕΡΤ http://news.ert.gr/12/196106.asp
Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού
Συνδέσεις:
BBC: Club 'horse' drug to be outlawed
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/4564606.stm