30/3/09

Η EAHP -Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών- στο Second Life

Η EAHP -Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών- απέκτησε "Γραφεία" στον εικονικό κόσμο του Second Life. Δημιουργός ο συνάδελφος "Daneel Ariantho".

Μπορείτε να δείτε το βίντεο που δημιούργησε σχετικά και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της EAHP στη Βαρκελώνη.



Πηγή

http://eahpvirtualexpo.net78.net/?p=11

http://www.youtube.com/watch?v=FOaqb7Ii0Gc

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 14ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της EAHP


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 14ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της European Association of Hospital Pharmacists που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη από 25-27 Μαρτίου 2009.

Το πρόγραμμα είχε εξαιρετική επιτυχία με πολλά σεμινάρια, συμπόσια και παρουσιάσεις πόστερς.

Από ελληνικής πλευράς υπήρξαν 2 παρουσιάσεις εργασιών.

Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από το συνέδριο (με <κλικ> στις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε σε μεγάλο μέγεθος).





































23/3/09

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης περί νοσοκομειακών φαρμάκων


Η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, απεφάσισε να ζητήσει τόσο από το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων , όσο και από το Υπουργείο Υγείας (ΟΠΑΔ) ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης περί νοσοκομειακών φαρμάκων την 1η Σεπτεμβρίου 2009.

Η Γενική Συνέλευση εκτιμά ότι το θέμα είναι πολύπλοκο με ιδιαίτερες προεκτάσεις τόσο στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων όσο και στον ορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και ζητά :

α) Την εργώδη κοινή συνεργασία με τους αρμόδιους των Υπουργείων και του ΕΟΦ , ώστε να υπάρξει το άριστο αποτέλεσμα στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών της φαρμακευτικής περίθαλψης.
β) Να καθορισθεί με σαφήνεια ότι νοσοκομειακά φάρμακα είναι μόνο αυτά που έχουν αδειοδοτηθεί για χρήση σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Όλα τ' άλλα φάρμακα επιβάλλεται να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς όρους και διαφοροποιήσεις.
γ) Να υπάρξει άμεσα η έκδοση του καταλόγου των διαφημιζόμενων φαρμάκων τα οποία δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τον κατάλογο αυτό οφείλουν να πειθαρχήσουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
--
Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς
Καμπάνη 17, 611 00 , Κιλκίς
Τηλ.:23410 22114 , Fax:23410 22164
e-mail: info@fskilkis.gr
Web: http://www.fskilkis.gr

Πηγή

http://www.fskilkis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=448&Itemid=1

21/3/09

Επιστημονική εκδήλωση της ΠΕΦ για "Το σύγχρονο Νοσοκομειακό Φαρμακείο"



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ (Π.Ε.Φ.)
PANHELLENIC ASSOCIATION OF PHARMACISTS
ΚΟΡΥΖΗ 6, 117 43 ΑΘΗΝΑ
6 KORIZI STR., 117 43 ATHENS
TEL.: 210-9227182 - FAX: 210-9232964
e-mail : Pepharm @ otenet .gr
http: //www. pepharm .gr

Αθήνα 19/03/2009

Η Μ Ε Ρ Ι ∆ Α

ΘΕΜΑ: «Το σύγχρονο Νοσοκομειακό Φαρμακείο»

Αγαπητοί συνάδερφοι,

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών σας προσκαλεί στην επιστημονική εκδήλωση που οργανώνει στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» στις 8 Απριλίου 2009 και ώρα 15.30.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Σ. Μαρκαντώνη – Κυρούδη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εργαστήριο Βιοφαρμακευτικής – Φαρμακοκινητικής, του Τομέα Φαρμ/κης Τεχνολογίας Παν/μίου Αθηνών.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009 ώρα 1530 – 2000

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Γεώργιος Γεννηματάς»

(* Parking εντός του Νοσοκομείου)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15.30 - 16.00 Προσέλευση – Εγγραφές
16.00 - 16.15 Έναρξη – Χαιρετισμός

Α ́ ΜΕΡΟΣ: «Μηχανογράφηση Φαρμακείου»

16.15 – 16.35 Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας (ΟΠΣΥ) και Διασυνδεσιμότητα των Νοσοκομειακών Φαρμακευτικών τμημάτων
Λ. Τζίμης PhD, Δντής Φαρμακευτικού τομέα Νοσοκομείου Χανίων

16.35 - 16.55 Τα barcodes GS1 & οι βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της υγείας
Α. Τσαπραλής ΜΒΑ, Barcode Executive της GS1 Ελλάς

Β ́ ΜΕΡΟΣ: «Τεχνολογία Τμημάτων Νοσοκομειακού Φαρμακείου»

16.55 - 17.15 Γενικές Αρχές Παρεντερικής Διατροφής
Ε. Σακκά Φαρμακοποιός Μονάδας Παρεντερικών Διαλυμάτων, Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία

17.15 – 17.35 Εργαστήριο Φαρμακοκινητικής
Γ. Γκανιάτσος MSc Κλινικός Φαρμακοποιός 401 ΓΣΝΑ

17.35 – 17.50 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ

Γ ́ ΜΕΡΟΣ: «Τα οικονομικά του Φαρμακείου»

17.50 - 18.10 Διαδικασίες Πιστοποίησης Φαρμακείου
Δ. Μακριδάκη ΜSc Κλινικός Φαρμακοποιός Διευθύντρια Φαρμακευτικού τομέα Σισμανογλείου Νοσοκομείου

18.10 – 18.30 Μέθοδοι Οικονομικής Αξιολόγησης Τεχνολογίας του Φαρμακείου
Δ. Πατρίκος MSc Κλινικός Φαρμακοποιός, ΜΒΑ, ΓΕΣ/ΔΥΓ.

18.30 – 19.00 Συζήτηση – Κλείσιμο Ημερίδας

19.00 – 20.00 Μπουφές/Απονομή Πιστοποιητικών Παρακολούθησης

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ .............................................. Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δρ. Α. Αυγερινός ....................................................... Μ. Καπετανίδου

19/3/09

Προτάσεις της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης για τις Εφημερίες


Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση απέστειλε στον Υπουργό κ. Αβραμόπουλο επιστολή με τις προτάσεις για τις εφημερίες των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, μετά και από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε μερικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ:210-775310

www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr


ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα 18-03-2009

Αρ. Πρωτ.163


Προς :

1) Τον Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο

2) Γ. Γραμματέα Υπ. Υγείας κ. Δ. Ριζά


ΘΕΜΑ: Εφημερίες των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Σχετ. : Έγγραφό μας 3-05-2007, αρ. πρωτ. 76


Κύριε Υπουργέ ,


Με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κύρωσης της συλλογικής σύμβασης των γιατρών , ρυθμίσατε τις εκκρεμότητες που απέρρεαν από την εφαρμογή του Π.Δ. 76/19-05-05 για τις «Ελάχιστες προδιαγραφές του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104» (ΦΕΚ 94 Α),για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Σας υπενθυμίζουμε ότι στα νοσοκομεία υπηρετούν σε καθεστώς υποχρεωτικής εφημερίας και όλοι οι μη γιατροί Επιστήμονες της Ιατρικής Υπηρεσίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί και για τους οποίους δεν έχει προβλεφθεί καμία ειδική ρύθμιση.

Ήδη όμως σε σημαντικό αριθμό νοσοκομείων έχει παρουσιαστεί πρόβλημα όπου δεν εγκρίνονται τα εντάλματα πληρωμής εφημεριών των νοσοκομειακών φαρμακοποιών με αιτιολογικό την παραβίαση του χρόνου εργασίας της Κοινοτικής Οδηγίας.

Το πρόβλημα έχει πλέον λάβει το χαρακτήρα του επείγοντος και θα πρέπει εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες (νομοθετικές, διοικητικές κλπ) που θα διασφαλίζουν την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων αλλά και θα αποτρέπουν την οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών μας, όπως έχετε δεσμευθεί δημοσίως.

Στη βάση αυτή θα θέλαμε να σας καταθέσουμε τις ακόλουθες προτάσεις για το σύστημα εφημεριών των νοσοκομειακών φαρμακοποιών οι οποίες και αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες φαρμακευτικής περίθαλψης των νοσοκομειακών και εξωτερικών ασθενών, εναρμονίζονται με τις διατάξεις του Π.Δ. 76/19-05-05, αλλά και δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη για εφημερίες, αφού η προκαλούμενη δαπάνη είναι η ίδια ακριβώς με αυτήν που απαιτείται για την αποζημίωση του σημερινού συστήματος εφημεριών.

Εφημερίες Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Πρόταση 1.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί του ΕΣΥ, πραγματοποιούν τις απαραίτητες εφημερίες για την ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων. Το πρόγραμμα των εφημεριών αυτών καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και την κλαδική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) και του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η κλαδική σύμβαση περιλαμβάνει:

1.
Οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί όλων των βαθμών της ιεραρχίας του κλάδου των νοσοκομειακών φαρμακοποιών Ε.Σ.Υ. ορίζονται από την 1/1/2009 στα 5/6 των αντιστοίχων βασικών μισθών όλων των βαθμών της ιεραρχίας του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ.
2.
Στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς Ε.Σ.Υ. χορηγούνται τα επιδόματα, οι παροχές και οι αποζημιώσεις του άρθρου 44 του Ν. 3205/2003.
3.
Το επίδομα βιβλιοθήκης των νοσοκομειακών φαρμακοποιών Ε.Σ.Υ. δεν υπόκειται σε φορολόγηση.
4.
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί του ΕΣΥ υποχρεούνται σε ενεργό εφημερία και ο μέγιστος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, πέραν των προβλεπομένων στο Π.Δ.76/2005, ορίζεται από τις ανάγκες του προγράμματος εφημεριών την ελεύθερη βούληση και την σύμφωνη γνώμη των εφημερευόντων φαρμακοποιών. Η αποζημίωση των εφημεριών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 20%.
5.
Το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι 7ωρο, συνεχές, πρωινό και 5νθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Μετά δε από κάθε ενεργό εφημερία, παρέχεται στον εργαζόμενο, σε εργάσιμη ημέρα, 24ωρη ανάπαυση, που μπορεί να μεταφέρεται και σε άλλη χρονική περίοδο.

Πρόταση 2.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί του ΕΣΥ όλων των βαθμών υποχρεούνται σε εφημερία και θα εφημερεύουν στα νοσοκομεία με καθεστώς ενεργούς, μικτής και εφημερίας ετοιμότητας. Ο μέγιστος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, πέραν των προβλεπόμενων στο Π.Δ.76/2005, ορίζεται από τις ανάγκες του προγράμματος εφημεριών την ελεύθερη βούληση και την σύμφωνη γνώμη των εφημερευόντων φαρμακοποιών.

α) Ως μικτή εφημερία λογίζεται ως εξάωρη ενεργός εφημερία πέραν του κανονικού πρωινού ωραρίου και ως εφημερία ετοιμότητας για το υπόλοιπο 24ωρο, και αποζημιώνεται με το 70% της κανονικής ενεργού εφημερίας με τους ίδιους όρους των γιατρών του ΕΣΥ. Για τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις Αργίες η εξάωρη ενεργός εφημερία λογίζεται για το πρωινό ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου και η υπόλοιπη μέχρι την κάλυψη του 24ώρου ως εφημερία ετοιμότητας, και αποζημιώνεται με το 70% της ενεργού εφημερίας με τους ίδιους όρους των γιατρών του ΕΣΥ.

Το πρόγραμμα των μικτών εφημεριών συντάσσεται κάθε μήνα και εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου, μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας όπως κάθε φορά ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των μικτών εφημεριών δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πέντε.

β) Για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί υποχρεούνται και σε εφημερία ετοιμότητας, για την οποία αμείβονται με πάγια αποζημίωση εφημεριών ετοιμότητας ως εξής :

Διευθυντές 1.000 € ανά μήνα
Επιμελητές Α΄ 900 € ανά μήνα
Επιμελητές Β΄ και Γ΄ 800 € ανά μήνα

Το πρόγραμμα των εφημεριών ετοιμότητας συντάσσεται ανά μήνα και εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των εφημεριών ετοιμότητας δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των δέκα. Όσες φορές και αν οι φαρμακοποιοί κληθούν στο νοσοκομείο, κατά την διάρκεια της εφημερίας ετοιμότητας, υποχρεούνται να ανταποκριθούν και δεν δικαιούνται άλλης πρόσθετης αποζημίωσης. Η αποζημίωση των εφημεριών, είτε είναι μικτές είτε ετοιμότητας, φορολογούνται αυτοτελώς και δεν προστίθενται στο συνολικό εισόδημα κατά τη δήλωση εισοδήματος.

Επισημαίνουμε :

Το ποσό των συνολικών εφημεριών που αντιστοιχεί σε όλους τους φαρμακοποιούς σήμερα (όπως προκύπτει από τη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση), είναι 5.500.000 € από το σύνολο των 15.000.000 € της Απόφασης και το ίδιο ακριβώς ποσό απαιτείται για την υλοποίηση της ως άνω πρότασης.

Από το ποσό αυτό τα 3.100.000 € θα αντιστοιχούν στις εφημερίες ετοιμότητας και το υπόλοιπο 2.400.000 € θα καλύψει τις μικτές εφημερίες.


Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ................................... Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Dr ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ ..................................... ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ MSc


Κοινοποίηση:

Υφυπουργό Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου
Γ. Γραμματέα Υπ. Υγείας κ. Α. Καλογερόπουλο
Γ. Δ/νση Υγείας,
Δ/νση Νομικών Προσώπων


Πηγή

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://pefni.blogspot.com/2009/03/blog-post.html

Προβλήματα με τις εγκρίσεις των εφημεριών από Παρέδρους


Από την ΠΕΦΝΙ-Ένωση κοινοποιήθηκε σε όλους τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς η παρακάτω επιστολή που αφορά προβλήματα που έχουν προκύψει με τις εφημερίες.

(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ:210-775310 www.pefni.gr E-MAIL: pefni@ath.forthnet.gr


Αθήνα 18-03-2009

Αρ. Πρωτ. 162


Προς όλους τους συναδέλφους


ΘΕΜΑ: Εφημερίες των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες προέκυψε θέμα με την υπογραφή ενταλμάτων για την καταβολή εφημεριών του 2009 σε κάποια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα η ΥΔΕ και οι Πάρεδροι δεν εγκρίνουν τα εντάλματα με το αιτιολογικό ότι ο χρόνος εργασίας (τακτικός και υπερωριακός) υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα, χρόνος που αντίκειται στην Κοινοτική Οδηγία που κυρώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 76/2005.

Σε συνάντηση που είχαμε, αμέσως μόλις μας γνωστοποιήθηκε το πρόβλημα, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Ριζά, αρμόδιο για το θέμα αυτό, δηλώθηκε άγνοια για το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι το είχαμε επισημάνει σε προηγούμενη συναντησή μας τον 9/2008 και είχαμε διαβεβαιώσεις τότε ότι «με τις εφημερίες των νοσοκομειακών φαρμακοποιών δεν υπάρχει πρόβλημα». Δήλωσε όμως πρόθυμος να βοηθήσει για τη λύση του προβλήματος με την κατάθεση τροπολογίας και δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθούν στο ακέραιο οι αποζημιώσεις των εφημεριών.

Επειδή μετά την πρόσφατη ψήφιση του Ν. 3754 του 2009 (εφημερίες - μισθολόγιο ιατρών ΕΣΥ) έχουν διαμορφωθεί νέες συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν και το καθεστώς των εφημεριών μας, προσπαθούμε με ψυχραιμία και σύνεση να σταθμίσουμε τις επιπτώσεις οι οποίες θα υπάρχουν από οποιαδήποτε πρόταση η οποία αλλάζει το καθεστώς των εφημεριών μας. Έτσι ζητάμε την κατανόησή σας και την υπομονή σας προκειμένου να πετύχουμε ένα επωφελές αποτέλεσμα για το οποίο κάνουμε προσπάθεια να επεκτείνεται και πέραν των εφημεριών (μισθολόγιο-φορολόγηση- επίδομα βιβλιοθήκης).

Στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην όποια λύση προκρίνει το Υπουργείο για τη διευθέτηση του προβλήματος, καταθέσαμε δύο προτάσεις προς συζήτηση και αναμένουμε την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, για την οποία έχει δεσμευθεί ο Γ. Γραμματέας ότι θα μας γνωστοποιηθεί έγκαιρα.

Ταυτόχρονα όμως σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του Δ.Σ. και εφόσον δεν έχει ρυθμισθεί το θέμα των εφημεριών μέχρι τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί θα κηρύξουν 48ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία την 23 και 24 Απριλίου. Παράλληλα θα προσφύγουμε και εμείς για την εφαρμογή της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα ωράρια εργασίας, με την ταυτόχρονη άρνησή μας στην κατάθεση προγραμμάτων εφημερίας.

Θα σας ενημερώσουμε άμεσα για κάθε εξέλιξη.


Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ .............................................................. Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΚΑΣ ............................................................. ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ



Πηγή

http://www.pefni.gr/
http://pefni.blogspot.com/2009/03/blog-post.html

18/3/09

Επιστημονική Ημερίδα για την "Ποιότητα στην Υγεία"

Το Περιοδικό της Ποιότητας Eco-Q, συνεχίζοντας την παράδοση των επιτυχημένων Συνεδρίων και Ημερίδων με αντικείμενο την Ποιότητα στο χώρο της Υγείας, διοργανώνει, στα πλαίσια της 4ης Ιατρικής Έκθεσης MEDIC EXPO (3-5 Απριλίου 2009), την Ανοικτή Επιστημονική Ημερίδα για την Υγεία με θέμα: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ το Σάββατο 4 Απριλίου 2009, Εγκατάσταση Ξιφασκίας (Πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο, Λεωφόρος Ποσειδώνος) – Ελληνικό. Η συμμετοχή στην παραπάνω εκδήλωση είναι δωρεάν, και η ώρα των εγγραφών είναι 09.00 – 09.30 π.μ., ώρα έναρξης στις 09.30π.μ.

Με την παρούσα επιστολή, σας προσκαλούμε

να παρακολουθήσετε (δωρεάν) τις εργασίες της παραπάνω Επιστημονικής Ημερίδας.


Για την συμμετοχή σας παρακαλούμε όπως μας στείλετε την αποδοχή σας έως
30 Μαρτίου,
στο fax: 210 6022470 ή στο e-mail: ecoq@otenet.gr, αποστέλλοντας μας το δελτίο προσκεκλημένου.

Στην Ημερίδα συμμετέχουν ως Ομιλητές Καθηγητές Πανεπιστημίων, Εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, Στελέχη Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Quality Managers Εταιρειών και Οργανισμών Υγείας. Επίσημη γλώσσα της Ημερίδας είναι η ελληνική. Τόμος με τις Εισηγήσεις θα διανεμηθεί σε κάθε Σύνεδρο καθώς και Βεβαίωση παρακολούθησης. Επίσης, στους συμμετέχοντες της εκδήλωση θα διατεθεί και δωρεάν πρόσκληση συμμετοχής στην Έκθεση MEDIC EXPO.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας

  • Διαχείριση & Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία

  • Υγιεινή & Ασφάλεια στον χώρο των Νοσοκομείων

  • Ποιότητα & Ασφάλεια Τροφίμων στα Νοσοκομεία

  • Εφαρμογές Περιπτώσεων - Case Studies σε Νοσοκομεία

  • Στρατηγικές Ποιότητας σε οργανωσιακό επίπεδο

  • Ανάπτυξη Κουλτούρας Ποιότητας / Εκπαίδευση για την Ποιότητα στη φροντίδα Υγεία

  • Διαχείριση Κινδύνων στον Τομέα Υγείας – Ιατρική Ευθύνη

Από το 2004, το Eco-Q έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία 12 συνέδρια για την Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας: 4 συνέδρια για την Ποιότητα στην Αθήνα, 3 συνέδρια σε Θεσσαλονίκη, Χανιά & Κύπρο και 5 Ημερίδες στις Υπηρεσίες Υγείας: για την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, τα ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, τα LOGISTICS και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ στην ΥΓΕΙΑ


Πληροφορίες για το συνέδριο: E CO-Q Το Περιοδικό της Ποιότητας

Conference Director: Βίκυ Παπανικολάου
Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας: Αρετή Φλούδα
Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ: 210 6026454, 210 6022470, 213 0342863
Fax: 210 6022470 / E-mail: ecoq@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΥ

Παρακαλούμε, συμπληρώστε το δελτίο συμμετοχής προσκεκλημένου και

αποστείλατε ‘το στο Fax: 210 – 6022470 ή στο e-mail: ecoq@otenet.gr

Για περισσότερες συμμετοχές παρακαλούμε φωτοτυπήστε το παρόν.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ……………..…………………………………………………………..……….….…

ΦΟΡΕΑΣ/ΕΤΑΙΡΙΑ: …………..………..……………....……………….………………………………

ΙΔΙΟΤΗΤΑ …………………………………………..….………………………..……………………….……

ΤΗΛ. ..…………………………………….………KINHTO…..………………………………….…………..

E-MAIL: …………………………………….…………..….………FAX: ……………………………….……

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: …………………………….….…………..……………...…………..…………………..….…..

Τ.Θ.: …………….…………..……………………....… ΤΚ ………..……..…. ΠΟΛΗ ….……..………….…


ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ: …………..….………………………………..…………………….….



Καθορισμός της τιμής των φαρμάκων στην Ελλάδα - προτάσεις


Θεσσαλονίκη 11/03/09
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με αφορμή το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης 20/2/09 και την παράλληλη δημοσίευση από τα Μ.Μ.Ε, της πρόθεσης του Υφυπουργού κ .Βλάχου να προτείνει βελτιώσεις στην ισχύουσα νομοθεσία, για τον τρόπο ορισμού τιμών στα φάρμακα, προτείνω να συμβάλλουμε με τις παρακάτω προτάσεις προς το Υπουργείο Υγείας.

Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 4/11/05 δημοσιεύτηκε ο νόμος 3408/ΦΕΚ 272.Α , σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων που πρότεινε το Υπουργείο Ανάπτυξης, με υπουργό τον κ. Σιούφα και υφυπουργό τον κ. Παπαθανασίου. Με τον νέο νόμο

- καθορίστηκε ότι η τιμή στα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα θα ορίζεται με βάση τον μέσο όρο από τις τρεις φθηνότερες τιμές που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα τις δύο φθηνότερες από τις 14 χώρες συν την Ελβετία και την φθηνότερη τιμή από τις 10 χώρες που έγιναν μέλη της Ε.Ε την 1/5/2004.
—Καθορίστηκε ότι η ανώτατη τιμή των αντιγράφων ορίζεται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων φαρμάκων. – Καθορίστηκε η επιστροφή του 4% επί των πωλήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
-Και το κυριότερο νέο μέτρο σε σχέση με το παρελθόν ήταν η πρόβλεψη για μείωση της τιμής των πρωτοτύπων φαρμάκων κατά 20%, όταν λήγει το δικαίωμα προστασίας τους. Διότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ουσιαστικά είχε παραιτηθεί από το δικαίωμα της να μειώνει την τιμή των πρωτοτύπων όταν λήγει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Απόλυτα δικαιολογημένη μείωση διότι οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν αποσβέσει κατά το χρονικό διάστημα της προστασίας το κόστος της έρευνας.

Τρία χρόνια μετά την δημοσίευση του νόμου παρατηρούμε ότι το Ελληνικό δαιμόνιο μεγαλούργησε, ώστε να μην επιτευχθούν οι στόχοι του νόμου.

Α) Γίνεται αγώνας δρόμου από τις φαρμακευτικές εταιρίες ώστε η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες μετά την Ελβετία που θα εγκρίνεται η τιμή των φαρμάκων και θα εισάγονται στην αγορά, έτσι ώστε το δείγμα από το οποίο θα ορίζεται η τιμή να μην είναι μεγάλο. Η Ελβετία δε , είναι από τις πρώτες χώρες που ορίζει τιμές και μάλιστα αρκετά υψηλές. Έτσι παρατηρούμε, όπως στο πρόσφατο δελτίο τιμών , οι τιμές των πρωτοτύπων να μειώνονται , μετά από έρευνα της Διεύθυνσης ελέγχου τιμών, αλλά αυτό γίνεται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών.

Β) Καθορίστηκε στο 80% η τιμή των αντιγράφων ,αλλά έμεινε για 10 χρόνια ως επτασφράγιστο μυστικό ότι η τιμή που ορίζεται είναι η ανώτατη και ότι τα νοσοκομεία έχουν την δυνατότητα να διεκδικούν εκπτώσεις επί της νοσοκομειακής τιμής βάση της Α.Δ 14/89.Η μη εκμετάλλευση της ανωτέρω δυνατότητας, μέχρι την εφαρμογή του νόμου περί προμηθειών και στα φάρμακα, έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει υψηλές τιμές στα αντίγραφα, με δεδομένο ότι οι τιμές τους διεθνώς κυμαίνονται στα επίπεδα του 50% περίπου σε σχέση με τις τιμές των πρωτοτύπων.

Γ)Καθορίστηκε η επιστροφή του 4% επί του τζίρου από τις φαρμακευτικές εταιρίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά λόγω της έλλειψης μηχανοργάνωσης δεν υλοποιήθηκε ακόμη.

Δ)Ειδικά το μέτρο για την μείωση της τιμής των πρωτοτύπων κατά 20%, όταν λήγει η πατέντα που το προστατεύει ,εάν εφαρμοζόταν χωρίς καθυστερήσεις και παρεκκλίσεις θα βοηθούσε σημαντικά στην συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών. Μετά την ψήφιση του νόμου μειώθηκε η τιμή με το δελτίο τιμών στις 16/11/06 σε 180 πρωτότυπα, στις 15/06/07 σε 12 πρωτότυπα και στις 8/05/08 σε 23 πρωτότυπα . Μειώθηκε δηλαδή η τιμή σε 215 φάρμακα και το όφελος ήταν σημαντικό.

Αξίζει να ερευνηθεί όμως γιατί υπάρχουν ακόμη πρωτότυπα που η τιμή τους δεν έχει μειωθεί;

Η Αγορανομική Διάταξη 6/2005 στο άρθρο 442Β προβλέπει ότι για τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα των οποίων η πατέντα έχει λήξει μετά την 1/1/1998 η μείωση της τιμής γίνεται αυτοδίκαια από την επιτροπή τιμών , ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία των αντιγράφων, ενώ για εκείνα των οποίων η πατέντα έληξε πριν την 1/1/1998 εξετάζονται κατά περίπτωση. Μήπως υπάρχουν παράθυρα στην Α.Δ και δόθηκε η δυνατότητα να ασκηθούν πιέσεις ώστε να μην μειωθούν τιμές σε αρκετά πρωτότυπα ευρείας κατανάλωσης; Εξετάστηκαν με πρωτοβουλία της επιτροπής τιμών όλες οι περιπτώσεις φαρμάκων που έχασαν την πατέντα τους πριν την 1/1/1998; Διότι ο στόχος του νομοθέτη ήταν η Ελλάδα να παύση να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν μειώνονται οι τιμές των πρωτοτύπων, όταν χάσουν την πατέντα τους.

Μετά από έρευνα που διενεργήσαμε στο φαρμακείο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ , διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός πρωτοτύπων φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, που ενώ έχουν χάσει την άδεια προστασίας τους και έχουν κυκλοφορήσει αντίγραφα, η τιμή τους δεν έχει μειωθεί.

Β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1)Ο καθορισμός των τιμών των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων να γίνεται από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, το οποίο έχει άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στα φάρμακα, αλλά και την βασική ευθύνη για την ορθή διαχείριση των οικονομικών πόρων που αφορούν τον δημόσιο τομέα υγείας και την στήριξη του Ε.Σ.Υ. Η επιτροπή ελέγχου τιμών να είναι υπό την ευθύνη του υπουργείου υγείας και τα μέλη της να αλλάζουν τακτικά.

2)Να εξαιρεθεί η Ελβετία από τις χώρες , από τις οποίες υπολογίζεται ο μέσος όρος, για την διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα.

-Να μην υπάρχει ο διαχωρισμός των χωρών της Ε.Ε σε 15 και 10, διότι δεν ισχύει ότι οι φτωχότερες χώρες έχουν και τα φθηνότερα φάρμακα. Να ισχύει απλά ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων τιμών από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Μετά τον καθορισμό της πρώτης τιμής στα φάρμακα, πρέπει το αργότερο ανά έτος να ερευνάται η πορεία των τιμών στην Ε.Ε και να γίνονται άμεσα οι διορθώσεις , ώστε να εξασφαλίζεται ο στόχος του νόμου ότι οι τιμές θα είναι στον μέσο όρο των τριών φθηνότερων της Ε.Ε ,διότι εάν οι διορθώσεις γίνονται μετά από τρία έτη αλλοιώνεται ο στόχος του νόμου.

3)Να μειώνονται αυτοδίκαια από την επιτροπή τιμών οι τιμές σε όλα τα πρωτότυπα , ανεξάρτητα πότε έληξε η πατέντα τους, εφ’ όσον κυκλοφορούν αντίγραφά τους.
Στα δε αντίγραφα , όταν μειώνονται οι τιμές των πρωτότυπων, πρέπει να προβλεφθεί εκπτωτική πολιτική [τουλάχιστον 10%], για να διαφοροποιούνται από τις τιμές των πρωτοτύπων. Διότι εάν οι τιμές είναι ίδιες με τα πρωτότυπα δεν υπάρχει κίνητρο για την προώθησή τους .

4)Στην 11μελή επιτροπή ελέγχου τιμών να αυξηθεί η συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου υγείας σε βάρος εκπρόσωπων άλλων υπουργείων. Επίσης πρέπει να προβλεφθεί η συμμετοχή των εργαζομένων- συνταξιούχων, που επιβαρύνονται με σημαντικό ποσοστό των φαρμακευτικών δαπανών και η συμμετοχή εκπροσώπου των νοσοκομειακών φαρμακοποιών, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συγκράτηση των δαπανών.

5)Μέχρι την εφαρμογή του νόμου περί προμηθειών που προβλέπει διαγωνισμούς και στα φάρμακα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνει η Α.Δ 14/89 για να διεκδικήσουν τα νοσοκομεία εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρίες, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας και του αμοιβαίου οφέλους.

Με Εκτίμηση ,

Τσακάλου Αλίκη
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

(Επιστολή μέσω email στη nosfar@pathfinder.gr)

14/3/09

Πανελλήνιο Συνέδριο "Στατιστική και Υγεία", Χανιά, Κρήτης, 22-26 Απριλίου 2009



Το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στατιστικής διοργανώνεται αυτή τη χρονιά στα Χανιά, Κρήτης, από 22-26 Απριλίου 2009.
Το θέμα του Συνεδρίου είναι "Στατιστική και Υγεία" και διοργανώνεται από το Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Τα συνέδρια του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου περιλαμβάνουν όλες τις θεματικές ενότητες στον ευρύτερο χώρο της Στατιστικής Επιστήμης και των Στοχαστικών Μαθηματικών.

Αναφέρονται μερικές περιοχές:

► Ανάλυση Δεδοµένων
► Αναλογισµός – Ασφαλιστικά Μαθηµατικά
► Αξιοπιστία
► Βιοστατιστική – Βιοµετρία – Ιατρική Στατιστική

► ∆ιαχείριση Κινδύνου
► Εκπαιδευτική Στατιστική
► Επιχειρησιακή Έρευνα
► Θεωρία Αποφάσεων
► Θεωρία Πιθανοτήτων
► Κοινωνική Στατιστική
► Μαθηµατική Στατιστική
► Μπεϋζιανή Στατιστική
► Οικονοµετρία – Οικονοµική Στατιστική
► Περιβαλλοντική Στατιστική
► Ποιοτικός Έλεγχος
► Πρόβλεψη – Χρονοσειρές
► Στατιστική ∆ηµοσκοπήσεων – ∆ειγµατοληψία
► Στοχαστικές ∆ιαδικασίες
► Υπολογιστική Στατιστική – Λογισµικό
► Χρηματοοικονομική Στατιστική

Οι εργασίες παρουσιάζονται με Ανακοίνωση (ομιλία) ή Poster.

► Κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα να λάβει μέρος με το πολύ τρεις (3) εργασίες και να παρουσιάσει το πολύ μία (1) εργασία και ένα (1) poster
► Η Επιστημονική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να καθορίσει μια ή περισσότερες παρουσιάσεις να γίνουν μόνο με poster
► Η εργασία με Τίτλο και Περίληψη στα αγγλικά παρουσιάζεται (ανακοινώνεται) στα αγγλικά.
► Οι περιλήψεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά σε μορφή Word ή LaTex στο Ε.Σ.Ι.: esi-stat<στο>hol.gr, μέχρι 13 Μαρτίου 2009.


Πηγές

http://www.tuc.gr/esi2009.html
http://www.tuc.gr/
http://www.esi-stat.gr/

12/3/09

Το SPICE προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη

Στο τέλος του 2008, εξέφρασαν την ανησυχία τους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το "Spice", ένα φυτικό μείγμα που ελέγχεται από τις αρχές του περασμένου έτους από το EMCDDA, οργανισμό που εφαρμόζει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (EWS) για νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Το Spice αναφέρεται σαν ένα μείγμα φυτικής προέλευσης ή μείγμα από φυτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των Indian Warrior and Lion's Tail (1).

Μια σειρά προϊόντων Spice μπορούν να αγοραστούν από το Internet, καθώς και από κεντρικά καταστήματα σε ορισμένα κράτη μέλη και μερικές φορές πωλούνται ως ένα μίγμα αρωματισμού του χώρου.

Μια μελέτη του
EMCDDA το 2008 για τις πωλήσεις μέσω του διαδικτύου, διαπιστώθηκε ότι το Spice συχνά προσφέρεται ως μείγμα για κάπνισμα (2). Οι διαφορετικές γεύσεις και μείγματα που διατίθενται στο εμπόριο είναι με διάφορες ονομασίες όπως: Spice silver, Spice gold, Spice diamond, Spice tropical synergy and Spice Yucatan fire.

Ορισμένοι χρήστες έχουν αναφέρει ότι, όταν καπνίζουν το Spice μπορούν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα με εκείνα που παράγονται από την κάνναβη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι μια νέα ψυχοδραστική ουσία, η JWH-018 (Naphthalen-1-yl-(1-pentylindol-3-yl) methanon) (3) - συνθετικό-αγωνιστής των υποδοχέων των κανναβινοειδών έχει εντοπιστεί στη Γερμανία και Αυστρία σε τρία τουλάχιστον προϊόντα Spice (gold, silver και diamond). Προς το παρόν είναι ασαφές κατά πόσον το JWH-018 είναι παρόν σε όλα τα προϊόντα Spice ή απλώς σε ορισμένα είδη ή παρτίδες. Είναι επίσης πιθανό ότι και άλλες φυσικές ή συνθετικές ψυχοδραστικές ουσίες προστίθενται στα παρόνομα προϊόντα Spice.

Απαντώντας σε πιθανές ανησυχίες για την υγεία, η Γερμανία και η Αυστρία έχουν αναλάβει νομική δράση κατά τις τελευταίες εβδομάδες για την απαγόρευση ή τον με άλλο τρόπο έλεγχο των προϊόντων Spice. Στην Αυστρία, μια οδηγία σύμφωνα με το νόμο περί Φαρμάκων της 7ης Ιανουαρίου 2009 δηλώνει ότι το κάπνισμα μειγμάτων που περιέχουν JWH-018 οδηγεί σε εξάρτηση. Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες ώστε να απαγορεύεται να εισάγονται ή διατίθενται στην αγορά της χώρας. Και οι αυστριακές αρχές εξακολουθούν να επανεξετάζουν κατά πόσον ο έλεγχος απαιτείται να γίνεται σύμφωνα με τον νόμο για τα ναρκωτικά.

Στη Γερμανία, μετά ένα γρήγορο έλεγχο βάσει του νόμου περί φαρμακευτικών ουσιών του 2008,
βρέθηκαν πέντε κανναβινοειδή (από τα οποία το ένα είναι JWH018) σε μίγματα Spice, οπότε εκδόθηκε κανονισμός με ισχύ από τις 22 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του νόμου περί ναρκωτικών.

Jennifer Hillebrand, Brendan Hughes and Roumen Sedefov

(1) Others include: Baybean, Blue Lotus, Dwarf Scullcap, Honey, Lousewort, Maconha Brava, Marsh mallow, Pink Lotus, Red Clover, Rose, Siberian Motherwort and Vanilla.
(2) Hillebrand, J., Olszewski, D., Sedefov, R. (in press) Substance Use and Misuse, Vol 45.
(3) Another chemical name is (1-pentyl-3-(1-naphthoyl) indole).


Πηγές

http://www.emcdda.europa.eu/html.cfm/index69413EN.html


http://www.emcdda.europa.eu/attachements.cfm/att_69417_EN_EMCDDA-Drugnet65.pdf

9/3/09

Με τη μέθοδο της φαρμακογενωμικής, νέοι δρόμοι στη θεραπεία ασθενειών


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα Φαρμακογενωμικής στα Χανιά, το Σάββατο 7 Μαρτίου 2009, με θέμα "Εξατομικεύοντας το φάρμακο από το εργαστήριο στη κλινική".

Οι ομιλητές με τα θέματα που ανέπτυξαν κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων του νέου αυτού κλάδου:

Νασιούλας Γιώργος, PhD, Επιστημονικός Δ/ντής Genekor SA
Εφαρμογές της φαρμακογενετικής: Τι γνωρίζουμε μετά από 50 χρόνια

Σανούδου Δέσποινα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Φαρμακογενωμική - αποκρυπτογραφώντας το ανθρώπινο γονιδίωμα για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα

Παπαδοπούλου Λευκοθέα, Επίκουρη Καθηγήτρια, εργαστήριο Φαρμακολογίας, τμήμα Φαρμακευτικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Βασικές αρχές παραγωγής ανασυνδιασμένων πρωτεϊνών και δυνατότητες ενδοκυτταρικής μεταφοράς των για θεραπευτικούς σκοπούς

Σιβολαπένκο Γρηγόρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, εργαστήριο Φαρμακολογίας, εργαστήριο Φαρμακοκινητικής, τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πάτρας
Η φαρμακογενετική στη φαρμακοκινητική αξιολόγηση φαρμάκων

Μπριασούλης Βαγγέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας, τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Φαρμακογενωμική: ασφαλής πυξίδα στην εξατομίκευση φαρμακευτικών θεραπειών του καρκίνου

Χαραλαμπόπουλος Γιάννης, Λέκτορας, εργαστήριο Φαρμακολογίας, τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Κλινικά παραδείγματα εφαρμογής της Φαρμακογονιδιωματικής

Εκτενής ήταν και η αναφορά του τοπικού τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού. Τα "Χανιώτικα Νέα" (http://www.haniotika-nea.gr/photos/File/PDF/13.pdf) αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στην Ημερίδα.


Νέους δρόμους στη θεραπεία ασθενειών ανοίγει η μέθοδος της φαρμακο-γενωμικής, καθώς συνδυάζει τη μοριακή βιολογία, την ιατρική και τη φαρμακολογία με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται εξατομικευμένες θεραπείες. Ήδη η φαρμακογενωμική εφαρμόζεται με επιτυχία σε μεγάλο εύρος καρκινοπαθών.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ημερίδα φαρμακογενωμικής με τίτλο "Εξατομικεύοντας το φάρμακο από το εργαστήριο στην κλινική", που πραγματοποιήθηκε προχθές στην αίθουσα της Τράπεζας Χανίων. Την ημερίδα διοργάνωσαν η Β' Νευρολογική κλινική, η Ογκολογική Κλινική και το Φαρμακευτικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Για το θέμα της ημερίδας, την φαρμακογενωμική, δηλαδή, και την εξατόμικευση της θεραπείας στον άνθρωπο, ο διευθυντής της Ογκολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, Ιωάννης Βαρθαλίτης δήλωσε ότι "χρησιμοποιούμε τις γνώσεις που έχουμε από την γενετική για να μπορέσουμε να κάνουμε ειδική θεραπεία για ειδικές ασθένειες. Συγκεκριμένα πρέπει να πούμε ότι μία ασθένεια ίδια στον κάθε άνθρωπο διακρίνεται και από διαφορετική έκφανση, από διαφορετική πορεία αλλά και από διαφορετική αντίδραση στην φαρμακευτική αγωγή".

Ο κ. Βαρθαλίτης, ακόμη, επισήμανε ότι "μέχρι τώρα αυτό που δίναμε ήταν ένα φάρμακο με μια συγκεκριμένη δόση για όλους τους αρρώστους που είχαν την ίδια ασθένεια. Είχαμε δει όμως ότι όλοι οι άρρωστοι δεν αποκρινόντουσαν, δηλαδή κατά μέσο όρο 30% των αρρώστων δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες, είτε αυτή είναι για μικρόβια, είτε για καρκίνο και μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε για ποιον λόγο. Αποδείχτηκε όμως ότι επειδή η γενετική μας βάση είναι διαφορετική, είναι και διαφορετική η αντίδρασή μας στο φάρμακο". "Άρα γνωρίζοντας εκ των προτέρων", όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρθαλίτης, "σε ποιον ασθενή θα κάνει επιβλαβή αντίδραση το φάρμακο ή αντίθετα σε ποιον ασθενή θα είναι εποφελές το φάρμακο έχουμε τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τις γενετικής, αποκωδικοποιώντας το DNA, να έχουμε πολύ καλύτερη δράση στη νόσο και πολύ λιγότερες παρενέργειες".

Επιπλέον ο διευθυντής της Ογκολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, πρόσθεσε ότι "αυτό αφενός μεν είναι όφελος στον ασθενή γιατί αντιμετωπίζεται σαφώς καλύτερα και πολύ πιο γρήγορα, αφεταίρου αποφεύγουμε ταλαιπωρία ακόμα και ενδεχώμενους κινδύνους. Προχωρώντας στον νέο αιώνα έχουμε τα εργαλεία αποκωδικοποιώντας το ανθρώπινο DNA, να μπορέσουμε να εξατομικεύσουμε τις θεραπείες μας, να είμαστε αποτελεσματικοί και λιγότερο βλαβεροί".

Στη συμβολή της φαρμακογενωμικής σε μια ασθένεια όπως είναι ο καρκίνος ο κ. Βαρθαλίτης σημείωσε ότι "αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σε μια ασθένεια όπως είναι ο καρκίνος και ήδη αυτή τη στιγμή σε πολλά νοσήματα που χαρακτηρίζονται νοεπλασματικά όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέως εντέρου ή του πνεύμονα έχουμε πάρα πολύ επιτυχείς θεραπείες και λιγότερο τοξικές χρησιμοποιώντας τη φαρμακογενωμική. Έχουμε δηλαδή στοχευμένες θεραπείες, αυτό που λέμε "μαγικές σφαίρες" που πάνε σε συγκεκριμένα σημεία και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζουν τα υγειή".

Η μέθοδος αυτή έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, περίπου την τελευταία 4ετία και εξελίσσεται ταχύτατα και όπως τόνισε ο κ. Βαρθαλίτης: "Πριν από 3 χρόνια οι δημοσιεύσεις στα ιατρικά περιοδικά ήταν ελάχιστες όσον αφορά τη φαρμακογενωμική, αλλά τον τελευταίο χρόνο μετριούνται σε εκατοντάδες. Οι επιστήμες συγκλίνουν σε μια συνεργασία, η μοριακή βιολογία, η ογκλογία, η παθολογία, η πληροφορική, όλα αυτά χρειάστηκαν για να έχουμε αποτελέσματα".

Καταλήγοντας ο κ. Βαρθαλίτης υπογράμμισε ότι "στα Χανιά βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο καθώς χρησιμοποιούμε όλα τα καινούργια δεδομένα, συνεργαζόμαστε με τα καλύτερα εργαστήρια της Ελλάδας για να μπορούμε να έχουμε όλες αυτές τις πληροφορείες, με τρόπο για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καλύτερο δυνατό φάρμακο για τον συγκεκριμένο ασθενή".

Πηγή

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=31050
http://www.haniotika-nea.gr/photos/File/PDF/13.pdf

6/3/09

Ευρωπαϊκή ημέρα σπάνιων ασθενειών: ακούστε τη φωνή 12.000 ασθενών


Για την προβολή της ευρωπαϊκής ημέρας σπάνιων ασθενειών, η αρμόδια για την υγεία επίτροπος, κυρία Aνδρούλλα Βασιλείου, φιλοξένησε σήμερα στις Βρυξέλλες την παρουσίαση ενός σημαντικού και αξιόλογου βιβλίου με τίτλο – «Η φωνή 12.000 ασθενών».

Το βιβλίο αυτό, που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σπάνιων Ασθενειών (EURORDIS) και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχει μια μοναδική εικόνα σχετικά με τις προοπτικές των ασθενών όσον αφορά τη διάγνωση, τη θεραπεία και την περίθαλψη σπάνιων ασθενειών. Το βιβλίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται δράση για τη βελτίωση και την επίσπευση της διάγνωσης σπάνιων ασθενειών. Επίσης, απεικονίζει τις προσδοκίες και τις εμπειρίες των ασθενών που υποφέρουν από σπάνιες ασθένειες όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης εφόσον 26% των ασθενών δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες. Η Επιτροπή υποστηρίζει διάφορα σχέδια στον τομέα των σπάνιων ασθενειών στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημόσια υγεία και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων.

Η αρμόδια για την υγεία Επίτροπος, κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, δήλωσε: «Αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τις σπάνιες ασθένειες στο πλαίσιο της εκστρατείας με τίτλο «η Ευρώπη για τους ασθενείς». Πρέπει να ακούσουμε τις φωνές των ασθενών σε όλη την Ευρώπη για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε πολιτικές με επίκεντρο τους ασθενείς οι οποίες ευνοούν τη διάδοση εμπειρογνωμοσύνης και γνώσεων σε όλη των Ευρώπη ώστε να επιτευχθούν πραγματικά πλεονεκτήματα για αυτούς που τα χρειάζονται. Είμαι βέβαιη ότι η εφαρμογή της κοινοτικής στρατηγικής για τις σπάνιες ασθένειες που εγκρίθηκε το Νοέμβριο θα σημειώσει πραγματική πρόοδο στην καταπολέμηση σπάνιων ασθενειών στην Ευρώπη

Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα του βιβλίου είναι:

* γενική έλλειψη ενημέρωσης και ειδικότερα έλλειψη γνώσεων σχετικά με σπάνιες ασθένειες οδηγούν σε καθυστερημένη διάγνωση και συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.
* Άνω του ενός τετάρτου των πασχόντων από σπάνιες ασθένειες αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες, που συχνά οφείλεται στην παραπομπή σε λανθασμένη ειδικότητα.
* οι ασθενείς αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας κέντρων εμπειρογνωμοσύνης και τα κέντρα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν την κατάλληλη αναδιάρθρωση των κλασικών συστημάτων περίθαλψης και να καταστήσουν δυνατή τη βελτίωση της θεραπευτικής αγωγής για ασθενείς με σπάνιες ασθένειες.
* για τη σωστή περίθαλψη των ασθενών με σπάνιες ασθένειες, χρειάζεται ενσωμάτωση της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών για την επίτευξη πλήρους υποστήριξης.

Ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς για σπάνιες ασθένειες

Τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς (European reference networks-ERNs) για σπάνιες ασθένειες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών και άλλων παθήσεων που απαιτούν εξειδικευμένη περίθαλψη. Τα ΕΔΑ χρησιμεύουν επίσης ως σημεία αναφοράς για έρευνα και γνώση, με την ενημέρωση και συμβολή στα πιο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα για τη θεραπευτική αγωγή ασθενών από άλλα κράτη μέλη και για την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας των συνακόλουθων θεραπευτικών εγκαταστάσεων, εφόσον χρειάζεται. Τα ακόλουθα σχέδια έχουν ήδη επιλεγεί για χρηματοδότηση ως πιλοτικά σχέδια δικτύων αναφοράς:

* Ευρωπαϊκό δίκτυο για το λέμφωμα Hodgkin παιδικής ηλικίας
* Ευρωπαϊκό δίκτυο αναφοράς για σπάνιες παιδιατρικές νευρολογικές παθήσεις (NEUROPED)
* Ευρωπαϊκά κέντρα δικτύου αναφοράς για την κυστική ίνωση (ECORN-CF).
* Ευρωπαϊκό δίκτυο των κέντρων αναφοράς για τη δυσμορφολογία.
* Ενώσεις ασθενών και διεθνές μητρώο για την ανεπάρκεια άλφα-1-αντιθρυψίνης (PAAIR).
* Δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου για σπάνιες αιμορραγικές διαταραχές

Η κοινοτική στρατηγική για τις σπάνιες ασθένειες

Η κοινοτική στρατηγική για δράση στον τομέα των σπάνιων ασθενειών, που αποτελεί της εκστρατείας «η Ευρώπη για τους ασθενείς», εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2008.[1] Καθορίζει μια συνολική κοινοτική στρατηγική με στόχο την παροχή υποστήριξης στα κράτη μέλη για τη διάγνωση, τη θεραπευτική αγωγή και την περίθαλψη των 36 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ με σπάνιες ασθένειες.

Προτρέπει στην ανάληψη δράσης σε τρεις κύριους τομείς:

* βελτίωση της αναγνώρισης και της προβολής σπάνιων ασθενειών
* υποστήριξη εθνικών σχεδίων για σπάνιες ασθένειες στα κράτη μέλη· και,
* ενίσχυση τη συνεργασίας και του συντονισμού για σπάνιες ασθένειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ιστορικό

Οι σπάνιες ασθένειες είναι παθήσεις που προσβάλλουν λιγότερα από 5 ανά 10.000 άτομα. Υπάρχουν 5.000 – 8.000 τέτοιες παθήσεις. Αυτές οι παθήσεις είναι πρωτίστως γενετικής προέλευσης, αλλά περιλαμβάνουν και σπάνιες μορφές καρκίνου, αυτοάνοσα νοσήματα και συγγενείς δυσπλασίες. Ο μικρός αριθμός αυτών των ασθενών και η κατακερματισμένη γνώση που έχουμε για τις σπάνιες ασθένειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστούν αυτές τις ασθένειες τον κατ’ εξοχήν τομέα στον οποίο η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αναγκαία και ωφέλιμη.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε:

Το δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις σπάνιες ασθένειες:

http://ec.europa.eu/health/ph_threats/non_com/rare_diseases_en.htm

Το δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συνδέσμους στην ανακοίνωση με συναφή τεκμηρίωση:

http://ec.europa.eu/health/ph_threats/non_com/rare_10_en.htm

Σύνδεσμος στο δικτυακό τόπο της ημέρας σπάνιων ασθενειών:

http://www.rarediseaseday.org/

Σύνδεσμος στο δικτυακό τόπο EURORDIS:

http://www.eurordis.org/


Πηγή

Europa, Press releases